25 Ιουνίου, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, σε Έκτακτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.

Περί την 9η πρωϊνή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών:

α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου,
β) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου,
γ) Γρεβενών κ. Σεργίου,
δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και
ε)Νέας Ιωνίας  κ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:«Η εκλογή νέων επισκόπων είναι πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της Εκκλησίας. Αποτελεί μία από τις πιο βαρύνουσες Συνοδικές λειτουργίες και ενέχει μείζονες ευθύνες και απαιτήσεις........

Αξίζει να σταθούμε σ’ αυτό το σημείο στην αγαθή μνήμη των μακαριστών Μητροπολιτών Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου και Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, δύο Ιεραρχών οι οποίοι πρωτοστάτησαν με το έργο τους και την ουσιώδη προσφορά τους στην Εκκλησία. Όλοι μας αισθανόμαστε τεράστιο το κενό το οποίο κατέλιπαν και που σήμερα καλούμαστε να άναπληρώσουμε. Τους ενθυμούμαστε μετ’ ευγνωμοσύνης, τιμής και αγάπης και ευχόμαστε προς τον Κύριο να τους αναπαύσει.

Πρέπει επίσης να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τους δύο ασθενούντες και αποχωρούντες Ιεράρχες και να τους ευχαριστήσουμε για το ποιμαντικό έργο που επέδειξαν κατά την πολυετή διακονία τους....... Κάθε φορά που με την Πρόνοια του Θεού συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, μας δίδεται η ευκαιρία να βεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τούς ιερούς δεσμούς της εν Πνεύματι ενότητος και της αλλήλων κοινωνίας, ώστε να επανέλθουμε με ανανεωμένες τις δυνάμεις και τις ελπίδες, να τις μεταδώσουμε στον λαό μας και με αυτό το πνεύμα να προχωρήσουμε στη διακονία μας. Στις μέρες μας χρειάζεται να συμπορευθούμε ενωμένοι και με καθαρότητα στις σχέσεις μας........

Η επισκοπική λειτουργία εκφράζει θεσμικά και χαρισματικά την ενότητα λαού και ποιμένων, "ίνα πάντες εν ώσι" εν Χριστώ, "αληθεύοντες εν αγάπη". Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθούν άξιοι διάδοχοι στις τέσσερις εκκλησιαστικές επαρχίες, ικανοί να σταθούν στο ύψος των προκατόχων τους και της υψηλής αποστολής και ευθύνης κατά τη διακονία των αναγκών, των αγωνιών και της σωτηρίας των ανθρώπων. 

Η εποχή μας έχει ανάγκη αξίων και ικανών Ιεραρχών.Δεν επιδέχεται άλλους ταλανισμούς και προβλήματα τα οποία υποσκάπτουν το εκκλησιαστικό κύρος η προκαλούν ερωτηματικά, σκάνδαλα και αμφισβήτηση σχετικά με την επίγνωση των προβλημάτων και των προκλήσεων που η Εκκλησία καλείται σήμερα να διαχειρισθεί. Η εποχή μας δεν αντέχει φαινόμενα που διαιρούν, προκαλούν σύγχυση και σωρεύουν επιπρόσθετο βάρος στον λαό μας που δοκιμάζεται».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φωκίδος. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 6 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Πανιερ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ψήφους 16
2) Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, ψήφους 50
3) Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, ψήφους 45

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φωκίδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, με 42 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων έλαβε 3 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, 27 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ιωαννίνων. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι εκλογής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 11 ψήφους.

Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής. Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων, έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ψήφους 50.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, ψήφους 37.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, ψήφους 20.
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 2 άκυροι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, με 46 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός έλαβε 16 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, 7 ψήφους.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ελασσώνος. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 5 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, ψήφους 68.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης, ψήφους 9.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Κλήμης Κοτσομύτης, ψήφους 6.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ελασσώνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, με 68 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης έλαβε 1 ψήφο, και ευρέθησαν 3 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 64 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 9 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 72 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ψήφους 17.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, ψήφους 60.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 8.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, με 61 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ έλαβε 5 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά την ολοκλήρωση των Ψηφοφοριών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέχισε τις εργασίες της, κατά την Ημερήσια Διάταξη και ασχολήθηκε με την ψήφιση Κανονισμών και περάτωσε τις Εργασίες Της. Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών. 

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:

–Το Σάββατο 28 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

–Την Κυριακή 29 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

–Την Δευτέρα 30 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ π. ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

 
ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
ΥΠΕΡΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΠΑΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ !

  


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ κ. ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο Θεοφιλέστατος π. Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη θέση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.
 ----------------------
(Περαστικά εις τους εν’ Φαναρίω)
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ