19 Ιουνίου, 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ OIKOYMENIKOY ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

 

Με κάθε λαμπρότητα η Nήσος Ύδρα υποδέχθηκε την 19η Ιουνίου ε.έ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο. Η επίσκεψις υπήρξε όντος ιστορική διότι δια πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Ύδρα. Ο Παναγιώτατος μετά της Τιμίας Συνοδείας Του, κατέφθασε στο λιμάνι της νήσου με ιδιωτικό σκάφος την 11ην πρωινήν. Τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, μετά του ιερού κλήρου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης μετά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ως και όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Νήσου, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν και πλήθος πιστών.

Ακολούθως σχηματίσθηκε κατά μήκος της παραλίας μεγαλειώδης πομπή με άγημα και φιλαρμονική του Π.Ν, με την συμμετοχή των Σχολείων, των Μπουρλοτιέρηδων, κ.λπ που κατέληξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό όπου τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία. Τον Παναγιώτατο προσφώνησε με καρδιακούς και συγκινητικούς υιικούς λόγους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, και προσέφερε εις τον Πατριάρχην ως αναμνηστικόν δώρον μίαν εικόνα της Παναγίας έργον του αγιογραφείου της Ι. Μ. Αγίων Πάντων Σπετσών. Εν συνεχεία ευχαριστήριον Πατριαρχικόν λόγον εκφώνησε ο Παναγιώτατος.

Μετά την λήξη της Δοξολογίας ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Δημαρχείο και κατόπιν σε μια σεμνή τελετή στην συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού ο Δήμος Ύδρας ανακήρυξε τον Πατριάρχη του Γένους επίτιμο Δημότη της Νήσου. Αργότερα ο Παναγιώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη των νήσων του Αργοσαρωνικού και τις αρχές, μετέβη εις το Επισκοπείον όπου και καθιέρωσε εις την αίθουσα του θρόνου μεγάλη ψηφιδωτή εικόνα του Κυρίου αντίγραφον από την Αγιά Σοφιά. 

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου εις εστιατόριον της νήσου. Πριν την αναχώρηση Του ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Ι.Α.Μ.Υ και στις 16.00΄επιβιβάσθηκε στο ιδιωτικό σκάφος δια Πειραιά και εκείθεν δι’ Αθήνας. 


ΑΦΙΧΘΗ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται, για λίγες ώρες, το ιστορικό νησί της Ύδρας.


Στον Πατριάρχη επεφυλάχθη πάνδημος υποδοχή από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, τις αρχές του τόπου, τον κλήρο και τον λαό.


Επί τη αφίξει του τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο Πατριάρχης προσκύνησε τα λείψανα του Νεομάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
 


19/6/2014 - ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ»

 
Νομοσχέδιο – κόλαφος για την Τουρκία από τις ΗΠΑ. «Προστατέψτε τους χριστιανικούς πληθυσμούς, επιστρέψτε τις περιουσίες τους σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο». Επρόκειτο να συζητηθεί σε Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 10 το πρωί ώρα Ουάσινγκτον, πήρε όμως αναβολή για το μέλλον για αδιευκρίνιστους λόγους. 

Ο λόγος για μια ιστορικής σημασίας «Πράξης Λογοδοσίας» της Άγκυρας, για τα πεπραγμένα της έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και την μη προστασία των χριστιανικών λατρευτικών χώρων και μνημείων στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο. Πηγές του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η αρμενική ιστοσελίδα asbarez.com ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση και την αποδοχή της Πράξης (που σταδιακά θα έπαιρνε τη μορφή νόμου), η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». 

Η «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Εντζελ. Ζητά από τον υπουργό εξωτερικών να συντάσσει ετήσια έκθεση προς το Κογκρέσο, η οποία θα αναφέρεται στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα, στη βόρεια Κύπρο». 
Εάν η αναβολή επετεύχθη χάρη στις πιέσεις της Τουρκίας, κανείς δεν θα το μάθει. Μπορεί πάντως να το εικάσει ωστόσο με σχετική ασφάλεια αν και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Τολγκά Τανίς, την αποδίδει στην έκτακτη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

«Αγριότητες και διωγμοί ξερίζωσαν τους Έλληνες από την πατρίδα τους». Επισήμως, η Άγκυρα δεν τοποθετείται, στα ΜΜΕ όμως κυρίως των ΗΠΑ αλλά και στα αγγλόφωνα τουρκικά, η θέση της πέρασε θαυμάσια. Και ήταν να υποβαθμίσει πλήρως τα επιχειρήματα των εισηγητών του νόμου, τα οποία φυσικά είχαν αποδέκτες τους Αμερικανούς βουλευτές οι οποίοι θα καλούντο να τον υπερψηφίσουν. Όπως π.χ. ότι προκύπτει συμβατικά για την κυβέρνηση των ΗΠΑ υποχρέωσή της να καταδικάζει διεθνώς την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και να προστατεύει θρησκευτικές μειονότητες. Η επιχειρηματολογία των εισηγητών ωστόσο κινήθηκε και σε άλλες, πολύ πιο ενοχλητικές για την Τουρκία, γραμμές.

Ειδικότερα, επικρίνεται η γενικότερη πολιτική της Τουρκίας στη διάρκεια δεκαετιών ενώ γίνεται λόγος για «ιστορικές αγριότητες και βίαιους διωγμούς» εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα επί σειρά ετών, συνέπεια των οποίων είναι «στα αρχαία αυτά εδάφη που επί χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν την εστία γηγενούς χριστιανικού πληθυσμού… οι Χριστιανοί να αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας». Στην φρασεολογία της Αμερικανικής Επιτροπής, πάντως, δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο όρος «γενοκτονία» και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο σκεπτικό της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι «κατά παράβαση των διεθνών νομικών υποχρεώσεών της, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται να αναγνωρίσει το διεθνές καθεστώς του υπερδισχιλιετούς Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει κατάσχει τη μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων και των ακινήτων του (σ.σ. καθώς και) ελληνικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ ζητεί οι υποψήφιοι για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη να είναι Τούρκοι πολίτες». Ακόμα, η κυβέρνηση της Άγκυρας εξακολουθεί να αρνείται την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμποδίζοντας έτσι την κατάρτιση και στελέχωση του ελληνορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία.

Ειδικά για το ιστορικό, εθνολογικό υπόβαθρο πολλών περιοχών της Τουρκίας, στο σκεπτικό του εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής αναφέρεται επίσης ότι «εντός τουρκικών συνόρων περιλαμβάνονται σημαντικά ιστορικά χριστιανικά εδάφη, περιλαμβανομένων των ιερών εδαφών της Αρμενίας (σήμερα Ανατολία), όπου μείζονα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια και όπου βρίσκονται ιεροί τόποι, όπως το όρος Αραράτ, βουνό όπου κατά τη Βίβλο κατέληξε η Κιβωτός του Νώε».  


Χλευάζουν για να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες, οι Τούρκοι. 

Εδώ είναι ένα σημείο που διαλέγει… τυχαίως, Αμερικανός πολίτης τουρκικής καταγωγής, για να υποβαθμίσει την προσπάθεια της Αμερικανικής Επιτροπής, εξευτελίζοντάς την.  Σε επιστολή του στην ιστοσελίδα benningtonbanner.com, ο Γκιουβέν Γιαλτσιντάς, αφού δηλώνει εξαρχής ότι αντιτίθεται στην Πράξη Λογοδοσίας, την οποία βρίσκει «θρασεία και προσβλητική» - την αποδίδει μάλιστα σε «ρατσιστικά κίνητρα» (άκουσον άκουσον!) - λέει ότι ο θρύλος περί Κιβωτού ουδέποτε αποδείχτηκε. Συνεπώς, κατά τη λογική του, αυτό το «απαύγασμα παραλογισμού», όπως το αποκαλεί, συνιστά ούτε λίγο ούτε πολύ «προσπάθεια παράδοσης μέρους της διαφορετικής ιστορικής και πολιτιστικής κουλτούρας της Τουρκίας σε ορισμένους δήθεν δικαιούχους»! 

Η αναφορά σε έναν μόνον Τούρκο σχολιαστή δεν είναι προφανώς εξαντλητική του σκεπτικού των γειτόνων, η έρευνά μας όμως επιβεβαίωσε ότι το πνεύμα του είναι αντιπροσωπευτικό.  Η Ογιά Μπεν της ιστοσελίδας που απευθύνεται στους Τούρκους της Αμερικής turkishny.com, εκτιμά ότι οι εισηγητές του νόμου «επιχειρούν να επαναφέρουν τη Συνθήκη των Σεβρών με σύγχρονους κανόνες».  Θα θυμάστε πιθανώς από το σχολείο ότι η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 ήταν η ταφόπλακα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ψήφισμα του 2011 είχε ανοίξει το δρόμο για το αμερικανικό νομοσχέδιο.

Της αναβληθείσας, πλέον, συζήτησης στην Επιτροπή είχε προηγηθεί, στις 13 Δεκεμβρίου 2011, η έγκριση από την Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής του ψηφίσματος 306, με υπερκομματική υποστήριξη. Με αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων καλούσε τον (εκάστοτε ουσιαστικά) Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να τονίζει σε κάθε επαφή του με την τουρκική ηγεσία και άλλους Τούρκους αξιωματούχους ότι η Άγκυρα οφείλει να τερματίσει κάθε είδους θρησκευτική διάκριση, περιορισμούς στην εκπαίδευση, το διορισμό και τη χειροτονία Χριστιανών κληρικών, να επιστρέψει όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και περιουσία στους νόμιμους δικαιούχους τους και να σεβαστεί πλήρως το δικαίωμα των Χριστιανών να εκφράζουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Αρμενικές και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι ΑΧΕΠΑ, συνεχάρησαν τότε το Κογκρέσο για την έγκριση του ψηφίσματος. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στην Επιτροπή, το πρωί της Τετάρτης 18 Ιουνίου, ήταν η δρ. Ελίζαμπεθ Προδρόμου, από τη Σχολή Νομικής Επιστήμης και Διπλωματίας Φλέτσερ, του πανεπιστημίου Ταφτς και ο Χατζίγκ Μουραντιάν, συντονιστής του Προγράμματος Αρμενική Γενοκτονία, του Κέντρου για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του πανεπιστημίου Ράτζερς. 

Αρμένιοι, Πόντιοι και άλλοι Έλληνες ενωμένοι στον αγώνα. Άξια αναφοράς είναι ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA) πριν από λίγες ημέρες, με την οποία χαιρέτισε την προώθηση του νόμου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο πρόεδρος της ANCA Κεν Χατζικιάν εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δράση «όλων όσων πιστεύουν στη θρησκευτική ελευθερία – Κυπρίους, Έλληνες, Ποντίους, και Ασσυρίους αδελφούς» καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητήσουν από τους βουλευτές τους στήριξη, όταν ο νόμος φθάσει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.
 


ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ: ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Mεγάλη νίκη των δυνάμεων της Νέας Ρωσίας προδιαγράφεται στον ορίζοντα, καθώς πριν λίγο ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι διατάσσει μονομερή κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού του σχέδιου. Οι επιχειρήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των Αμερικανών μισθοφόρων δεν πέτυχαν τον αντικειμενικό τους σκοπό, δηλαδή την ανακατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων σε Ντοτνέσκ και Λουγκάνσκ, είχαν περιορισμένα οφέλη στην Μαριούπολη, απέτυχαν να καταλάβουν τα τρία συνοριακά φυλάκια με την Ρωσία που κατέλαβαν οι δυνάμεις αυτοάμυνας της Νέας Ρωσίας, να μπουν στο "Στάλινγκραντ" της Νέας Ρωσίας, το μαρτηρικό Σλαβιάνσκ, ακόμα και να καταστείλουν ολοκληρωτικά την εξέγερση στο Κράματορσκ που είχαν τις σημαντικότερες επιτυχίες τους οι Ουκρανοί και πάνω από 200 νεκρούς ρωσόφωνους.

Και είχαν όταν επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την Αεροπορία οι Ουκρανοί είχαν βαριές απώλειες με αποκορύφωμα την κατάρριψη του μεταγωγικού IL-76 με τους 49 νεκρούς, αλλά και την κατάρριψη πολλών αεροσκαφών τους. «Το ειρηνευτικό σχέδιο ξεκινά με τη διαταγή μου για μονομερή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Αμέσως μετά, θα δεχθούμε σε συνομιλίες όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη συνομιλία ανάμεσα στον Πέτρο Ποροσένκο και τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμιρ Πούτιν για πιθανή εκεχειρία. Ο Oυκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε αμνηστία «για όσους καταθέσουν τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα».

Φυσικά καμία παράδοση όπλων δεν πρόκειται να γίνει στη περιοχή που ανακηρύχθηκε το κράτος της Νέας Ρωσίας, αντίθετα οι ρωσόφωνοι αναμένουν να αποχωρήσουν συνολικά οι ουκρανικές δυνάμεις και οι Αμερικανοί μισθοφόροι για να ξεκινήσουν να κτίζουν το κράτος τους. Ήδη οι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει και περικυκλώνουν τις μεγάλες ουκρανικές μονάδες, οι οποίες πεινάνε καθώς είναι αδύνατον να τροφοδοτηθούν καθώς όλες οι οδικές αρτηρίες είναι κομμένες και από αέρος είναι πλέον κίνδυνος-θάνατος ο εφοδιασμός τους μετά την ευρεία και επιτυχημένη χρήση MANPADS SΑ-18 από τους ρωσόφωνους.

Σε δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Μποροντάι και ο επικεφαλής  της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ, Αλεξάντρ Καριακίν, τόνισαν ότι "Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από την χώρα μας τα ουκρανικά στρατεύματα και μετά θα μιλήσουμε με την κυβέρνηση του Κιέβου"!Είναι ουτοπία να πιστέψει κανείς ότι τελείωσαν όλα και ότι το Κίεβο θα επιτρέψει στις περιοχές αυτές να ζήσουν πλέον ελεύθερες χωρίς να χυθεί κι άλλο αίμα, αλλά σίγουρα το πρώτο βήμα για υποχώρηση του Κιέβου έχει γίνει... Η εξέγερση κόστισε μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ρωσόφωνους και σημαντικές καταστροφές στις κρατικές υποδομές, αλλά η ελευθερία μετριέται με το αίμα, δεν μετριέται με το ... σάλιο, όπως σε κάποιες μπανανίες του ευρωπαϊκού νότου... 


ΒΑΛΤΙΚΗ: EUROFIGHTER TYPHOON ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΟΠΛΑ ΡΩΣΙΚΑ SU-27

 

Δύο αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της βρετανικής Αεροπορίας αναχαίτισαν εχθές πολλαπλούς σχηματισμούς ρωσικών αεροσκαφών τα οποία εντοπίστηκαν να πετούν στο διεθνή εναέριο της Βαλτικής. Τα αεροσκάφη που ήταν σε καθήκοντα readiness από τη Μοίρα Νο 3. Αναγνώρισαν και αναχαίτισαν ένα tu-22 Backfire, τέσσερα πάνοπλα Su-27, ένα AEW&C Beriev A50 ‘Mainstay’και ένα An-26. Τα Εurofighter Typhoon έγιναν η «σκιά» των ρωσικών αεροσκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια την πτήσης και τα συνόδευσαν μέχρι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Να σημειωθεί πως από τους δύο πιλότους των Eurofighter Typhoon ο ένας ήταν Βρετανός Σμηναγός ο Mark Long και… ένας Γάλλος επίσης Σμηναγός Marc-Antoine Gerrard ο οποίος πετά Eurofighter Typhoon καθώς είναι σε πρόγραμμα ανταλλαγής χειριστών της γαλλικής με την βρετανική Αεροπορία. Ο Long δήλωσε χαρακτηριστικά για το Eurofighter Typhoon: «Το Typhoon είναι ένα ανώτερο αεροσκάφος που κάνει την αναχαίτιση άλλων αεροσκαφών μια εξαιρετικά εύκολη δουλειά. Η σημερινή αναχαίτιση είναι μια αποστολή  για τους Βρετανούς πιλότους.

Αναχαιτίζουμε τακτικά ρωσικά αεροσκάφη αλλά και πολιτικά αεροσκάφη από τα αεροσκάφη της RAF που βρίσκονται σε ετοιμότητα οπότε αυτή ακριβώς η δουλειά είναι ο βασικό έργο της επιτυχής αποστολής που πραγματοποιούμε  εδώ στη Βαλτική».