18 Ιουνίου, 2014

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα το πρωΐ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτοσύγγελο Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη.

Στην συνέχεια τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε στα σκαλιά του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίο τον καλωσόρισε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Αμέσως μετά στην αίθουσα του Θρόνου ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ άλλων τόνισε: "Κάθε φορά που είστε κοντά μας είναι μεγάλη ευλογία."

 

"Παναγιώτατε ζητούμε τις προσευχές σας για την Ελλάδα, αλλά και για την ενότητα της Εκκλησίας", πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος. Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε:"Δεν είστε μόνο ο Πράσινος Πατριάρχης, είστε ο Πατριάρχης της αγάπης και της αλληλεγγύης". Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Μητέρα Εκκλησία, καθώς και στην συνεργασία που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

 

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι αρχιερείς, οι ιερείς και οι λαϊκοί υπάλληλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σημειώνοντας πως πάντοτε πραγματοποιεί εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή όταν βρίσκεται στην Αθήνα, όμως αυτή τη φορά η επίσκεψη είναι και εόρτια αφού συμπίπτει με τον πρόσφατο εορτασμό των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσκέφθη την ΜΚΟ "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
  
 

Ο Πατριάρχης έφθασε στο κτίριο της ΜΚΟ "Αποστολή" συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, τον Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο και τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίο Σαμαρά. Εκεί έτυχε θερμής υποδοχής από τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, ενώ ένα μικρό αγοράκι προσέφερε στον Πατριάρχη ένα μπουκέτο λουλούδια.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στο εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του κτιρίου, και μετά ακολούθησε πρωινό σε αίθουσα εντός του κτιρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της "Αποστολής", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Πατριάρχη και το μαρτυρικό Φανάρι. Να αναφερθεί ότι ο κ. Δήμτσας προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα σέτ κηροπήγεια, μετά οποία όπως ανέφερε να φέρνει το Φώς του Φαναρίου.


 

18/6/2014 - ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΜΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: ΕΚΤΟΥΡΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!

 
Χάνουμε τη Θράκη και η κυβέρνηση κοιμάται! Αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια, πως δηλαδή η Θράκη είναι εντελώς ξεχασμένη από την ελληνική πολιτεία και πως εδώ επί της ουσίας διοικεί το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής φάνηκε ξεκάθαρα και στις τελευταίες ευρωεκλογές και όλοι εκείνοι που κάποτε μας έλεγαν υπερβολικούς θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσουν την άποψη τους αυτή και να δουν πιο σοβαρά το θέμα της Θράκης. Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη η επίσημη ελληνική πολιτεία να ασχοληθεί ενεργά και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικά με τη συγκεκριμένη περιοχή και τους πολίτες της, αν θέλουμε να μιλάμε ακόμα για ελληνική Θράκη. 

Είναι γνωστό σε όλους πως η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκτουρκίσει τους εδώ μουσουλμάνους και να δημιουργήσει μια τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα και όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά ο στόχος αυτός της Τουρκίας επιτυγχάνεται με πολύ γοργά βήματα. Πάντα το έλεγα πως η Τουρκία ξέρει τι θέλει και φυσικά αυτό που θέλει βρίσκει τους τρόπους να το πετύχει σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων μένει απλός θεατής των εξελίξεων και στην χειρότερη, κυρίως για λόγους πολιτικών συμφερόντων συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της γειτονικής μας χώρας για τη Θράκη. 

Για παράδειγμα η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως για να καταφέρει να εκτουρκίσει τους μουσουλμάνους της Θράκης θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους φέρει σε άμεση επαφή με την Τουρκία κι αυτό ακριβώς κάνει. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αφού έτσι κι αλλιώς εκατοντάδες μουσουλμανόπαιδα της Ελλάδας σε ετήσια βάση μόλις αποφοιτούσαν από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο συνέχιζαν τις σπουδές τους στην Τουρκία κι όταν έφτανε η ώρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα ένιωθαν ήδη Τούρκοι και όχι Έλληνες.  

Τα τελευταία χρόνια βέβαια μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των Ελλήνων μουσουλμάνων που σπουδάζουν στην Τουρκία κι έτσι έπρεπε να βρεθούν άλλοι τρόποι ώστε οι μουσουλμάνοι της Θράκης να έρχονται όσο το δυνατόν πιο συχνά σε επαφή με τη γειτονική χώρα κι όπως φαίνεται βρέθηκαν αρκετοί τέτοιοι τρόποι. Καθοριστικό ρόλο φυσικά παίζουν οι χοτζάδες που διδάσκουν κοράνι αλλά και τούρκική γραφή κι ανάγνωση στα παρασχολεία που λειτουργούν στα τζαμιά της Θράκης κατά τις απογευματινές ώρες και στα οποία σχεδόν όλοι οι μουσουλμάνοι της περιοχής στέλνουν τα παιδιά τους πιστεύοντας πως εκεί διδάσκονται μόνο θρησκευτικά και τίποτα άλλο.  

Ωστόσο οι εν λόγω χοτζάδες πέρα από τη δουλειά που κάνουν στα προαναφερόμενα παρασχολεία, έχουν αναλάβει να φέρουν σε επαφή με την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τη Θράκη. Αυτό γίνεται μέσα από συχνές εκδρομές στην γειτονική μας χώρα το κόστος των οποίων είναι εξ ολοκλήρου πληρωμένο από το τουρκικό προξενείο κι έτσι τα παιδιά που συμμετέχουν σ’ αυτές το μόνο που χρειάζεται να διαθέσουν είναι ένα διαβατήριο ή μια αστυνομική ταυτότητα αφού όλα τα άλλα έξοδα τους είναι όπως είπα και πριν πληρωμένα.  

Η επίσημη αιτιολογία για την διοργάνωση αυτών των εκδρομών είναι πως πρόκειται για μια επιβράβευση των καλύτερων μαθητών αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού δικαίωμα να στείλει το παιδί του σε κάποια από αυτές τις εκδρομές έχει ο κάθε μουσουλμάνος της Θράκης, άσχετα αν το παιδί τους είναι καλός μαθητής ή όχι στα θρησκευτικά των παρασχολείων που λειτουργούν στα τζαμιά.  Άρα δεν πρόκειται για καμιά επιβράβευση των καλών μαθητών, αντίθετα πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια να φέρουν τα παιδιά μας σε όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή με την Τουρκία και το λέω αυτό διότι οι εν λόγω εκδρομές δεν περιλαμβάνουν ξενάγηση σε παραλίες, όμορφα τοπία και άλλα αξιοθέατα της Τουρκίας. 

Τα μόνα μέρη που επισκέπτονται τα παιδιά είναι τα τζαμιά της Τουρκίας και οι μόνοι άνθρωποι με τους όποιους έρχονται σε επαφή είναι χοτζάδες και ιμάμηδες της Τουρκίας κι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν δυο τέτοιες εκδρομές και φυσικά θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αφού οι γονείς, μη ξέροντας πως μοναδικός στόχος είναι ο εκτουρκισμός των παιδιών τους, τις εκδρομές τις βλέπουν σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους μια άλλη χώρα χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ. 

Να αναφέρω πως μιλάμε για παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών τα οποία με τη συνοδεία ενός ή δύο το πολύ χοτζάδων και χωρίς καμιά εγγύηση για την ασφάλεια τους μένουν για τουλάχιστον τρεις μέρες σε μια ξένη χώρα, μακριά από τους γονείς και το σπίτι τους. Ωστόσο όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ πάει ο Μωάμεθ στο βουνό κι αυτό το ξέρει καλύτερα από εμάς το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Έτσι για τους μουσουλμάνους που δε μπορούν να πάνε στην Τουρκία έρχεται η Τουρκία εδώ κι αυτό γίνεται μέσω της οικονομικής στήριξης που παρέχει σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε μισθούς που πιθανότατα καταβάλει η Τουρκία στους εδώ μουσουλμάνους και όχι μόνο συνεργάτες της αλλά στην οικονομική στήριξη συλλογικών προσπαθειών που γίνονται από μουσουλμάνους της περιοχής. 

Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην προσπάθεια των μουσουλμάνων κατοίκων πολλών οικισμών να χτίσουν νέο τζαμί στο χωριό τους κι όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε τα τζαμιά χτίζονται με χρήματα που συγκεντρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του κάθε χωριού. Όσο δεν υπήρχε η οικονομική κρίση η δημιουργία νέων τζαμιών δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο πράγμα αφού ο καθένας μπορούσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα να διαθέσει κάποια χρήματα για τον σκοπό αυτό. Τώρα όμως που τα πράγματα δυσκόλεψαν όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι αδυνατούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη ώστε το χωριό τους να αποκτήσει νέο τζαμί κι αυτήν ακριβώς την αδυναμία έρχεται να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο η Τουρκία. 

Με πιο απλά λόγια σε όποιο χωριό με μουσουλμάνους κατοίκους κι αν χτίζεται την περίοδο αυτή νέο τζαμί το τουρκικό προξενείο μέσω των ανθρώπων του εδώ σπεύδει να προσφέρει οικο0νομική ενίσχυση βγάζοντας έτσι τους κατοίκους του κάθε χωριού από τη δύσκολη θέση να κόψουν από το υστέρημα τους και να προσφέρουν χρήματα για το χτίσιμο του τζαμιού. Αυτό ασφαλώς έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως η Τουρκία είναι εκείνη που στηρίζει έμπρακτα τους μουσουλμάνους της Θράκης και όχι η Ελλάδα κι άρα οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν να είναι δίπλα τους η Τουρκία και όχι η ίδια τους η πατρίδα. 

Όλα αυτά τα ξέρουμε και εμείς τα ξέρει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δε βλέπω την παραμικρή διάθεση να ασχοληθεί με τη Θράκη. Προφανώς ο κατά τα άλλα πατριώτης Αντώνης Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το αν η Θράκη θα παραμείνει ελληνική ή αν θα περάσει στα χέρια της Τουρκίας αν και άτυπα αυτό ήδη έχει γίνει. Ο θεός να βάλει το χέρι του κύριε πρωθυπουργέ μιας και εσείς δε λέτε να βάλετε το δικό σας. 

Σ. Καραχότζα
 

ΕΠΕΣΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΘΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;

 
Η ουκρανική κρίση αρχίζει και εξαπλώνεται: Πριν από λίγο έπεσε η βουλγαρική κυβέρνηση και προκηρύχθηκαν εκλογές στην χώρα οι οποίες θα διεξαχθούν το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου-12 Οκτωβρίου. Είναι η τρίτη κυβέρνηση που πέφτει λόγω του πολέμου των αγωγών: Η πρώτη ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή του 2009, η δεύτερη η κυβέρνηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο και η τρίτη σήμερα.

Η κυβέρνηση έπεσε κατόπιν της απόσυρσης της εμπιστοσύνης δύο βουλγαρικών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για "πάγωμα" του South Stream κι ενώ το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού και ανθρώπου του βουλγαρικού υποκόσμου Μ.Μπορίσοφ, είχε καταθέσει πέντε προτάσεις μομφής (η τελευταία καταψηφίστηκε πριν δύο ημέρες με 114-109) κατά την κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση πλέον έχει τον χαρακτήρα υπηρεσιακής και συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των κομμάτων η διεξαγωγή των εκλογών στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την αιγίδα του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτιστεί η «ατζέντα» της Βουλής ως τη διάλυσή της, προκειμένου να υλοποιηθούν οι άμεσες προτεραιότητες της χώρας από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Πλέβνελιεφ, μετά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, οι πρόεδροι των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, Σεργκέι Στανίσεφ από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Λουτφί Μεστάν από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κόμμα GERB) Μπόικο Μπορίσοφ και ο Βόλεν Σίντεροφ, επικεφαλής του Ατάκα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ανακοιώσει στις 8 Ιουνίου ότι "παγώνει" την συμμετοχή της στον South Stream, μπλοκάροντας ουσιαστικά το έργο αφού είναι η χώρα-"κλειδί" από την οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα όδευε προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη ως εναλλακτική οδός σε σχέση με την Ουκρανία. "Εως ότου λάβουμε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματάμε την πρόοδο του έργου" ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Καταστάσεις που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε ανάλογες με αυτές της Ουκρανίας, δεδομένης και της πρωτοφανούς και συνεχιζόμενης επί 25 χρόνια τώρα, εξαθλίωσης του βουλγαρικού πληθυσμού. Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ επιστράτευσαν το κόμμα GERB του, μέχρι πέρυσι, πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για να "πλαγιοκοπήσει" την  κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι όπως ακριβώς είχαν κάνει το 2008-2009 με το ΠΑΣΟΚ που 'πλαγιοκόπησε' τη ΝΔ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, άτομο του βουλγαρικού υποκόσμου, κατάφερε και αναρριχήθηκε στην εξουσία σε μία πρωτοφανή πολιτική εξέλιξη από αυτές που μόνο στις ταλαίπωρες χώρες του μετακομμουνιστικού παραδείσουν συμβαίνουν. Απόστρατος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών και σωματοφύλακας του Τεοντόρ Ζίβκοφ χρημάτισε δήμαρχος Σόφιας από το 2005 έως το 2009 και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013.

Η εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας και σωματοφυλάκων που δημιούργησε στο χαώδες περιβάλλον αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού οι  πολιτικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούνταν ως "βιτρίνα" για παράνομες δραστηριότητες  και εκβιασμούς οι οποίοι τελικά τον ανέδειξαν στον πολιτικό στίβο.

H παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης με τον τρόπο που γίνεται δεν προοινωνίζει τίποτα το καλό σε μία χώρα όπου ο πληθυσμός βιώνει την χειρότερη εξαθλίωσης, όχι απλώς εντός της ΕΕ, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ και η χώρα έχει "εκλείψει" γεωπολιτικά και πληθυσμιακά μετά το 1990... Το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της Βουλγαρίας, λόγω της σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας είναι πολύ πιθανό...

Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΤΗΣ

 

«Η Ελιά απέτυχε! Πήρε μόλις 8%, λιγότερο δηλαδή απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια. Το εγχείρημα, συνεπώς, να συγκροτηθεί μια ευρεία παράταξη της Κεντροαριστεράς δεν έχει νόημα!». Αυτό, λίγο-πολύ, έσπευσαν να δηλώσουν, αμέσως μετά τις εκλογές, κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να απαξιώσουν το σχετικό εγχείρημα. Η θέση αυτή φαίνεται σωστή, αλλά δεν είναι: μοιάζει να επαληθεύεται από τους κανόνες της αριθμητικής, αλλά πολιτικά είναι και άστοχη και υποκριτική!

Το ότι είναι άστοχη φαίνεται κατ' αρχάς από τα επίμονα ευρήματα όλων των σχετικών δημοσκοπήσεων, που πιστοποιούν ότι η συγκρότηση ενός ευρέος κεντροαριστερού πόλου αποτελεί αίτημα μιας ιδιαίτερα σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος· πολύ μεγαλύτερης από αυτή που στεγάζεται διαχρονικά στο... μετά τα Μνημόνια ΠΑΣΟΚ. Και ο κόσμος δεν κάνει λάθος. Απαντά, έχοντας υπόψη του ότι οι διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στους διάφορους φορείς ή παράγοντες της Κεντροαριστεράς είναι τόσο μικρές, που επ' ουδενί δικαιολογούν τον κατακερματισμό του χώρου.

Κατακερματισμό, που όσο διαρκεί, εμποδίζει και τον σχηματισμό μιας κρίσιμης πολιτικής μάζας ικανής να αντισταθεί σε καταστάσεις πολιτικής πόλωσης, αλλά και την ανανέωση της εικόνας της Κεντροαριστεράς. Παρόμοιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις αναφορικά με τον δικαιολογητικό λόγο δημιουργίας και το μέλλον μιας όσο το δυνατόν πιο ευρείας προοδευτικής Ελιάς (ή όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί) είναι όμως και υποκριτικές: δεν εδράζονται σε μια ειλικρινή προσπάθεια για ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Προδίδουν, απεναντίας, περισσότερο την αγωνία ορισμένων κομματικών στελεχών για το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον.

Στελεχών που ξέρουν ότι η απήχησή τους στην εκτός των κομματικών τειχών κοινωνία είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι στους παγιωμένους εδώ και χρόνια εσωκομματικούς πασοκικούς συσχετισμούς. Στελεχών, εν ολίγοις, που προτιμούν -αν και δεν τολμούν να το ομολογήσουν- να κρατηθεί η παράταξη όσο το δυνατόν πιο μικρή, μόνο και μόνο, για να παραμείνει ανέγγιχτη, ει δυνατόν, η δική τους εσωκομματική δυναμική θέση! Γιατί, όσο πιο μικρός ο φορέας, τόσο μεγαλύτερη η δική τους σχετική ισχύς και επιρροή!

Είναι υποκριτικές παρόμοιες δηλώσεις, όμως, και για έναν ακόμη λόγο: γιατί σκοπίμως συγχέουν την Ελιά όπως κατέβηκε τελικώς στις εκλογές με την εν δυνάμει διαμορφώσιμη ευρύτερη Ελιά, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος (πριν καν ιδρυθεί το Ποτάμι) και πρέπει να ξαναμπεί στο επίκεντρο όλων των σχετικών πρωτοβουλιών. Το εκλογικό ποσοστό του 8% που επιτεύχθηκε στις ευρωεκλογές, συνεπώς, δεν αποτυπώνει ούτε κατά προσέγγιση τη δυναμική της υπό διαμόρφωση Ελιάς. Μιλώντας μεταφορικά, δεν περιλαμβάνει τον δυνητικό καρπό, αλλά μόνο το μικρό ανθεκτικό κουκούτσι της.