17 Ιουνίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 


Έφθασε πριν λίγο στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγο η συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εντυπωσιακό, όπως το χαρακτήρισε, οδοιπορικό του κ. Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη, καθώς και στη συνάντησή του με τον Πάπα, υπογραμμίζοντας το οικουμενικό μήνυμα ειρήνης που εστάλη και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ορθοδοξία και για το Γένος. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την ιστορική προσφορά σας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, με την ευκαιρία των πολύ πρόσφατων Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη, του ευχήθηκε για μια ακόμη φορά «εις πολλά έτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, που μέσα σε πέντε μήνες επισκέπτεται για δεύτερη φορά το «κλεινόν άστυ». Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για έναν «παλαιό και πολύτιμο φίλο» και πρόσθεσε: «στο πρόσωπό σας χαιρετίζω την έντιμον ελληνική κυβέρνηση και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό εύχομαι επιτυχία στο έργο της. 

Στο έργο όλων σας, υπό την ηγεσία του κ. πρωθυπουργού και την πολύτιμη σύμπραξη τη δική σας. Φέρνω από την μητέρα Εκκλησία εις τον ελληνικό λαό ευλογία, στοργή, αγάπη και το ενδιαφέρον μας». Αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του στους Αγίους Τόπους με τον Πάπα και στο Βατικανό, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «ήταν γεγονότα σπουδαία στη ζωή της Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» και πρόσθεσε: «θεωρώ ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού, που με αξίωσε να συμμετάσχω σε αυτά τα γεγονότα - και αν μου επιτρέπεται η έκφρασις - να πρωταγωνιστήσω από Ορθοδόξου πλευράς».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε:«αυτές οι προσπάθειες όλων μας, εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη σε όλον τον κόσμο αλλά ιδιαιτέρως στη σπαρασσομένη Μέση Ανατολή».

Οι Ακριβείς δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου
 και Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.  Βαρθολομαίου

ΕY. BΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παναγιώτατε, σας υποδέχομαι με πολλή μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι η δεύτερη φορά που μας τιμάτε με την παρουσία σας μέσα σε λίγους μήνες. Αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε το εντυπωσιακό οδοιπορικό σας στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη, τις συναντήσεις με τον Πάπα, το οικουμενικό μήνυμα ειρήνης που έχετε στείλει και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ορθοδοξία και για το Γένος και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ιστορική προσφορά σας. Και με την ευκαιρία των πολύ πρόσφατων ονομαστηρίων σας, σας εύχομαι για μία ακόμη φορά εις πολλά έτη.

ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εξοχώτατε, κι εγώ εκφράζω την μεγάλην χαράν μου και τη συγκίνησίν μου, διότι μέσα σε πέντε μήνες αξιώνομαι να ευρίσκομαι, εκ νέου, εις το Κλεινόν Άστυ και να επικοινωνώ, μεταξύ άλλων, και με την Εξοχώτητά σας, έναν παλαιόν και πολύτιμον φίλον. Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω την έντιμον Ελληνικήν Κυβέρνησιν, και μετά τον πρόσφατον ανασχηματισμόν εύχομαι επιτυχίαν, εις το έργον όλων σας, υπό την ηγεσίαν του κυρίου Πρωθυπουργού και την πολύτιμον σύμπραξίν σας και φέρνω από την Μητέρα Εκκλησίαν, εις τον Ελληνικόν λαόν την ευλογίαν, τη στοργήν, την αγάπην, και το ενδιαφέρον της.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, οι επισκέψεις αυτές και στους Αγίους Τόπους με τον Πάπα, και εν την οικία, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεώς του, εις το Βατικανόν, διά μίαν ιστορικήν προσπάθειαν ειρήνης, εις τη Μέσην Ανατολήν ήσαν γεγονότα σπουδαία στη ζωήν της Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως, και το θεωρώ ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού ότι με αξίωσε να συμμετάσχω σ' αυτά τα γεγονότα - αν επιτρέπεται η λέξις - να πρωταγωνιστήσω από Ορθοδόξου πλευράς.

Εύχομαι αυτές οι προσπάθειες όλων μας, θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων, να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη σ' όλον τον κόσμον, αλλά, ιδιαιτέρως, εις την σπαρασσομένη Μέση Ανατολή. Και πάλι ευχαριστώ την Εξοχότητά σας για τη θερμή υποδοχή, άμα τη αφίξει μου εις τας Αθήνας, και ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημερώσεως για το πολύτιμο ενδιαφέρον που δείχνουν, πάντοτε, για τα εκκλησιαστικά θέματα, και ιδιαιτέρως για τη ζωή της Μητρός Εκκλησίας. Καλό καλοκαίρι σε όλους.

 


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

 

Eπίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης 40 ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο του Σισλί της Πόλης, ενός σημαντικού έργου που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια η Κοινότητα Σταυροδρομίου (Τακσίμ). 

Ο Πατριάρχης φθάνει σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνει έως την Παρασκευή, 20 Ιουνίου. Αύριο θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ αργότερα θα παραβρεθεί στην προβολή ταινίας με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί της Κωνσταντινούπολης στο Κολέγιο Αθηνών. 

Το βράδυ θα μεταβεί στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού όπου θα κηρύξει την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με σύντομη ομιλία για το περιβάλλον. Την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ύδρα, όπου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού.


Φτάνει αύριο 17 Ιουνίου στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα μείνει στην πρωτεύουσα μέχρι την Παρασκευή 20 Ιουνίου. 

Αύριο στις 6 το απόγευμα ο Πατριάρχης θα μεταβεί στο Κολλέγιο Αθηνών (Π. Ψυχικό), όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων θα τιμήσει με την παρουσία του την προβολή της ταινίας: «ΤΟΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΗΣΜΟΝΑΝΕ», με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί της Κωνσταντινούπολης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η πρόσκληση στην παρουσίαση της ταινίας απευθύνεται από την Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Σταυροδρομίου. 

Για το ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στο Σισλί, στην καρδιά της Πόλης, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Cevahir θα μιλήσουν ο Βλάσης Αγτζίδης - διδάκτωρ Ιστορίας, ο Δημήτριος Φραγκόπουλος Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, η Έλενα Παπαγεωργίου - κάτοικος Κωνσταντινουπόλεως, ο Νίκος  Ηλιάσκος - απόγονος οικογένειας Ηλιάσκου και ο Ayhan Aktar - καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου BILGI. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αφορμή της ολοκλήρωσης της συντήρησης και αποκατάστασης σαράντα ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο, ενός σημαντικού έργου που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια η Κοινότητα Σταυροδρομίου με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στην έδρα του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 9, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, όπου θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου με σύντομη ομιλία για το Περιβάλλον. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο από τον Μάριο Φραγκούλη και τον Αμερικανό πιανίστα Eugene Kohn. 

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ύδρα, όπου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ύδρας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Συνεδριακή Αίθουσα του Καθεδρικού Ναού). Επί τη αφίξει του Πατριάρχου θα προηγηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επίσης ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Επισκοπείο της Ύδρας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ. Την Παρασκευή το πρωί ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη.

 
 


17/6/2014 - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 
Η υπόθεση του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας αποτελεί «έγκλημα» σε βάρος της άμυνας της χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έμειναν χωρίς ηλεκτρονική επιτήρηση και η Ελλάδα άφησε χώρο στην Τουρκία να «αλωνίζει» στο Αιγαίο επιχειρώντας να αναδειχθεί στο ΝΑΤΟ ως αυτή που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου στο ανατολικό Αρχιπέλαγος. Οι ευθύνες είναι τεράστιες γι’ αυτούς, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, που αποφάσισαν το 2008 να καθηλώσουν τα P-3B Orion χωρίς να έχει προχωρήσει κανένας διαγωνισμός για την αντικατάσταση τους και την κάλυψη του κενού που θα προκαλούσε η απόσυρση των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Εξι χρόνια μετά λοιπόν, που το εθνικό αεροπορικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο Αιγαίο και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο παρέμεινε «τυφλωμένο», επιστρέφουμε στη λύση των P-3B Orion που μετρούν δεκάδες χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας (αν και οι ώρες λειτουργίας είναι στο 1/3 των αμερικανικών που αρχικά ζητούσαμε). Μοναδική και ορθολογική λύση, πάντως, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Η απόφαση όμως να καθηλωθούν τα P-3B μεταξύ 2006 και 2008 και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων τα αεροσκάφη όπως και ανταλλακτικά συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού, θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Επί έξι-επτά ολόκληρα χρόνια υπήρξε στην υπόθεση του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας μία κρίση του συστήματος ασφάλειας, με την Τουρκία να αναβαθμίζει και να προμηθεύεται νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου. Λέμε επτά χρόνια γιατί αποκλείεται στα τέλη του 2014 ή και στις αρχές του 2015 να είναι επιχειρησιακά έτοιμο έστω ένα από τα δύο εκσυγχρονισμένα P-3B, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από το Πολεμικό Ναυτικό. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμη η LOA και το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να πετάξει το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και πάλι σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με την εγκληματική καθυστέρηση λήψης απόφασης

Βάσει του σχεδίου εκσυγχρονισμού, αναμένεται τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας να ενισχυθούν με καινούργιο σύστημα μάχης, ελληνοποιημένο σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στα στοιχεία κρύπτο. Πρόκειται δηλαδή για έναν εκσυγχρονισμό χαμηλού κόστους, με υψηλότερες δυνατότητες όσον αφορά στο σύστημα μάχης και προσανατολισμένο στις αποστολές επιτήρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής και όχι σε άμεση αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών συστημάτων λόγω μη υπαρχόντων πόρων. Αυτά ίσως αναβαθμιστούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένου ότι ο ανθυποβρυχιακές πόλεμος πλέον έχει αλλάξει χαρακτήρα, ειδικά σε αρχιπελαγικές περιοχές όπως το Αιγαίο.

Στη συνέχεια τα αεροσκάφη, δύο σε πρώτη φάση, θα μπούν στην ΕΑΒ για να αλλάξουν πτέρυγες. Να υποστούν τη λεγόμενη δομική αναβάθμιση (SLEP) πριν τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τοποθετηθεί το νέο Σύστημα Μάχης. Κάτι που εκτιμάται, όπως ειπώθηκε, ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2015. Με τα δύο αυτά αεροσκάφη το Πολεμικό Ναυτικό θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό στην ηλεκτρονική επιτήρηση τα επόμενα χρόνια, έως ότου ξεκινήσουν οι παραλαβές των "νέων"-αναβαθμισμένων P-3 Orion III από τα αμερικανικά αποθέματα περί το 2018.

Και γι’ αυτό κανείς δεν είναι σίγουρος. Καθ’ ότι αφού καθηλώσαμε τα P-3B κρίνοντας πώς έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός τους βίος, πέρασαν μερικά χρόνια απραξίας (ποιος να ξεχάσει τον γελοίο διαγωνισμό της ΓΔΑΕΕ επί Ε.Βασιλάκου το 2009 για νέο ΑΦΝΣ;) για να φτάσουμε προ έτους στη… λύση των γαλλικών Atlantique, τα οποία η οποία επίσης εγκαταλείφθηκε μόλις έγινε η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πέρσι τον Ιούνιο, λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση του τότε υπουργού Π.Παναγιωτόπουλου για άμεση παραλαβή των Atlantique. Μίλησε κανείς για προχειρότητα και για χάος στο σύστημα λήψης αποφάσεων σε τόσο κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας;