13 Ιουνίου, 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Την εμβληματική μορφή του οπλαρχηγού Ιωάννη Λιάπη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι των Οινοφύτων, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που πραγματοποίησε ο απόγονος του Καπετάνιου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του Μακαριωτάτου κι αποτελεί αληθινό κόσμημα για την πόλη, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος για τον ήρωα και τη σημασία που προσλαμβάνει στις μέρες μας η ανάδειξη των μορφών του ’21.“Φάρο στους τριγμούς που περνάμε” χαρακτήρισε τον ανδριάντα ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτωντας ότι “όταν αντικρίζουμε τέτοιες θυσιαστικές μορφές, παίρνουμε κουράγιο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε το σωστό”.

Κάνοντας μια προσωπική αναδρομή στα ακούσματα και τις ιστορίες που άκουγε ως παιδί, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Καπετάνιου, του οποίου η παρουσία παραμένει και σήμερα ζωντανή, όχι μόνο στον τόπο όπου πάλεψε και δημιούργησε, αλλά και στην έκτη γενιά απογόνων του. Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παρουσιάστηκε στο κοινό και η προτομή του λόγιου και ιστοριοδίφη Αθανασίου Κατσιφή (1939-2011) έξω από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη συμβολή του πατριώτη του στην αναζήτηση πολύτιμων αρχείων για τις μελλοντικές γενιές των ερευνητών, αλλά και για την ουσιαστική γνωριμία που προσφέρει το εκδοτικό έργο του Κατσιφή με τα Οινόφυτα. 

“Ο στοχασμός του, όσο περνάει ο καιρός, αποκαλύπτεται προφητικός και είναι αληθινά σημαντικός για το αύριο του τόπου” σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, όπου παρουσίασε το βιβλίο του Κατσιφή με τίτλο“Ψηφίδες”, ξεδιπλώνοντας σελίδες από την αρχαία, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία των Οινοφύτων: “το βιβλίο είναι μία σύντομη ιστορική αφήγηση, μια ματιά στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, που απηχεί παράλληλα τον παλμό της ψυχής του λόγιου”. Συγκίνηση προκάλεσε η σύζυγος του εκλιπόντος κ. Βικτωρία Κατσιφή, που ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ανάδειξη του αρχείου Κατσιφή.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Αργολίδος Νεκτάριος, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ και οι στενοί συνεργάτες του Μακαριωτάτου στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Ξεχωριστές ήταν και οι παρουσίες των Ολυμπιονικών αθλητών μας Πύρρου Δήμα και Δημοσθένη Ταμπάκου.Τον ανδριάντα του Καπετάνιου Ιωάννη Λιάπη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, δουλεύοντας τα τελευταία 2,5 χρονιά. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο καλλιτέχνης απέδωσε τη μορφή του ήρωα μελετώντας τα χαρακτηριστικά των απογόνων του. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας κ. Σοφία Λιάπη - Ράπτη.
 


13/6/2014 - ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ


Σε μια αστραπιαία και σαρωτική επιχείρηση οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) , έθεσαν τη Μοσούλη και άλλες μικρότερες πόλεις υπό τον έλεγχο τους και τώρα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη. Κάλεσμα προς τους μαχητές του ΙΚΙΛ απηύθυνε επιτελικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι: "Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη", είπε.

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ προς τη Βαγδάτη, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί για να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα. Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν την σημερινή συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ. Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνται όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη. Πρόκειται για τους 31 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού,

Οι ισλαμιστές μαχητές (τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες) κατέλαβαν στο βορρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και, τομείς στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, με σουνιτικό πληθυσμό. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Απέτυχαν να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ αλλά αποκλείει την αποστολή στρατιωτών. Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι "ανοιχτό" στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.Και οι βομβαρδισμοί πάντως θα γίνουν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το 2011, η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων, αυτών που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης στη θέα των τζιχαντιστών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε στις 18.30΄ώρα Ελλάδος για να εξετάσει την κατάσταση.




ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΜ

 

Ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης προσέρχονται σήμερα οι κατηγορούμενοι ως "αρχηγοί" του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ τον περασμένο Ιούνιο. Μέλη του κινήματος Ταξίμ Αλληλεγγύη, οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους αρχιτέκτονες και γιατροί, κατηγορούνται για την οργάνωση και τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές μέχρι και 30 ετών κάθειρξης.

Πριν από την είσοδό τους στην αίθουσα, περί τα εκατό μέλη του κινήματος στο οποίο συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για να κάνουν ανακοίνωση στον Τύπο. "Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει να συντρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο", αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από εκπρόσωπο της τουρκικής ιατρικής ένωσης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν. Έπειτα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις 31 Μαΐου, η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κίνημα συνολικής πολιτικής αμφισβήτησης με στόχο τις αυταρχικές εκτροπές του καθεστώτος Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο απολογισμός της καταστολής ήταν τουλάχιστον 8 νεκροί, περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ EΛΛΗΝΕΣ

 

Εισήγηση να θέσει ως προτεραιότητα την απόφαση για καταγραφή του πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο, ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, υπέβαλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος κάνει λόγο για «συγκλονιστικούς» αριθμούς και πτωτική απόκλιση, αφού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 παρέμειναν μόνο 572.000 Ελληνοκύπριοι.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μάτση ότι «αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι είναι μειοψηφία έναντι των κατοίκων στα κατεχόμενα, ενώ είναι πολύ λιγότεροι έναντι των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Κύπρο». Μιλώντας στην παρουσίαση της δημογραφίας της Κύπρου, ο κ. Μάτσης είπε πως η αποκάλυψη της πραγματικής σύνθεσης του πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο είναι αναγκαία προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση της λύσης του Κυπριακού στις ορθές ευρωπαϊκές του διαστάσεις.

«Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Παρέμειναν, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, μόνο 572.000 Ελληνοκύπριοι με πτωτική απόκλιση. Κάποιες σωστές αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν πολύ υποβοηθητικές, αλλά υστερούμε σε ολοκληρωμένη μελέτη και συντονισμό όλου του κυβερνητικού μηχανισμού και στην άμεση αντίδραση και λειτουργία της δικαιοσύνης στα αναφερόμενα σ’ αυτήν θέματα», ανέφερε ο κ. Μάτσης.

Ανέφερε επίσης ότι οι ξένοι εργάτες, οι οικιακές βοηθοί, οι καλλιτέχνιδες, οι αιτητές ασύλου, οι εικονικοί γάμοι, οι παρανόμως εργαζόμενοι, η επιδοματική πολιτική και τα συνεργαζόμενα κυκλώματα διακίνησης προσώπων στις κατεχόμενες, αλλά και στις ελεύθερες περιοχές και όλοι οι συναφείς παράγοντες από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή οδηγούν με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση σε ανώμαλη προσγείωση το λαό μας και την ιστορία μας και προδιαγράφουν δύσκολο το μέλλον για όλους μας.

Αναφερόμενος στην εκροή και μετανάστευση των νέων επιστημόνων της Κύπρου, όχι μόνο όσων αποφοίτησαν των Πανεπιστημίων και δεν βρίσκουν δουλεία, αλλά και εκείνων που ήταν εγκατεστημένοι και εργάζονταν στην Κύπρο και οι οποίοι εγκαταλείπουν οικογενειακώς για να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό, ο κ. Μάτσης είπε πως «καθιστά την τραγωδία μας απερίγραπτη».

Η Πηνελόπη Χριστοφορίδου προέβη στην επιστημονική ανάλυση της μελέτης όλων των υπαρχόντων δεδομένων, που αναλύουν τη δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και των συμπερασμάτων που εξάγονται, λέγοντας ότι με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν ήδη στη Δημοκρατία οι Ελληνοκύπριοι, (περίπου 572,000) αποτελούν μειονότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κ. Χριστοφορίδου είπε πως πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μία δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την προάσπιση και διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και κουλτούρας καθώς και της διαφύλαξης της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η πολιτική αυτή θα πρέπει κατ΄ εξοχήν να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μας που δεδομένης της οικονομικής κρίσης άρχισαν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για εξεύρεση εργασίας και παράλληλα στον περιορισμό της μετανάστευσης μη Κυπρίων προς την Κύπρο.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη και ανησυχητική υπογεννητικότητα των Ελληνοκυπρίων, γήρανση του πληθυσμού, αλλά και μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσον εισροών όσο και εκροών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 έως το 1990 είχε μια πληθυσμιακή αύξηση 13.7%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από τα κατεχόμενα, η αύξηση πληθυσμού το ίδιο διάστημα ήταν 48.35 % στις κατεχόμενες περιοχές.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Στις ειδικές ανακρίτριες Ι.Κλάπα και Μ.Δημητροπούλου απολογείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Πάνω από ένα τόνο ηρωίνης έχουν κατασχέσει άνδρες του Λιμενικού Σώματος στη διάρκεια διπλής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής στην Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 10 άτομα, μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφίας αστυνομικού με «σιδηρογροθιά», ο οποίος βρισκόταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στη διάρκεια του ξυλοδαρμού των απολυμένων καθαριστριών. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι δεν πρόκειται για σιδηρογροθιά, αλλά για «γάντι με ελαστικές κοκάλινες απολήξεις», που πάντως δεν αποτελεί εξάρτημα της στολής και για το λόγο αυτό ο αστυνομικός ελέγχεται πειθαρχικά.

Κατέληξε μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο 38χρονος τον οποίο άγνωστοι πυροβόλησαν σε είσοδο πολυκατοικίας τα ξημερώματα στη Νέα Σμύρνη. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στο Δρομοκαΐτειο οδηγήθηκε τα ξημερώματα η 49χρονη που συνελήφθη χθες, όταν βρέθηκε στο διαμέρισμά της στο Παγκράτι, η σορός της μητέρας της μέσα σε μπαούλο, τυλιγμένη σε μουσαμάδες για να μην προκαλεί δυσοσμία.

Κόσμος: Ο δημοσιογράφος Λοράν Ζοφρέν ανέλαβε τη διεύθυνση της Liberation, φέρνοντας μαζί του ως «προίκα» πακέτο χρηματοδότησης 18 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική και συντακτική αναδιάρθρωση της γαλλικής εφημερίδας. Την ελεγχόμενη από φιλορώσους ενόπλους Μαριούπολη έχουν περικυκλώσει οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού σε επιχείρηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα και «κατέληξε επιτυχώς», σύμφωνα με το Κίεβο, στον αποκλεισμό της πόλης στην Αζοφική. Σύμφωνα με την πλευρά των φιλορώσων, σκοτώθηκαν πέντε ένοπλοι.

Με την κατάληψη δύο πόλεων στο ανατολικό τμήμα του Ιράκ συνεχίζουν την ταχεία επέλασή τους οι τζιχαντιστές της ISIL, ενώ η Βαγδάτη -την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο- μοιάζει να βρίσκεται σε παράλυση. Στη μάχη εναντίον των σουνιτών τζιχανιστών φέρεται, σύμφωνα με αναφορές, να ρίχνεται και το (σιιτικό) Ιράν, στέλνοντας τρία τάγματα σε υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, και οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα δράσουν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχομενα πλην χερσαίας επέμβασης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος του Λονδίνου εναντίον της υποψηφιότητας του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει πως «κανείς δεν ψήφισε τον κύριο Γιούνκερ για την ηγεσία της επιτροπής». Εκστρατεία «σεβαστείτε την ψήφο μας» με στόχο όσους αντιτίθενται στον Λουξεμβούργιο, συνεχίζονται οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ρομπάι με την Ευρωβουλή.

Έκπληκτος έμεινε ο γενικός γραμματέας του καταλανικού ακροδεξιού κόμματος Plataforma por Catalunya (PxC), Ρόμπερτ Ερνάντο, όταν είδε μουσουλμάνες και γυναίκες από τη Λατινική Αμερική να συμμετέχουν στη συγκέντρωση τροφίμων που το κόμμα του έκανε για τους «νοικοκυραίους του σπιτιού που έχουν ανάγκη».

Οικονομία: Σε δύο «κύματα» θα καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση σε 50.000 δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς, εφόρους, αναπληρωτές εφόρους και αναπληρωτές δικαστικών αντιπροσώπων που μετείχαν στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε σήμερα, Παρασκευή, κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι - που αποτελεί υψηλό 9 μηνών - λόγω ανησυχιών για μείωση της προσφοράς του, καθώς απειλείται η σταθερότητα στο Ιράκ.

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας συνέχισε την ανοδική πορεία του κατά το α' τρίμηνο 2014, φθάνοντας στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 96,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 100% μέχρι το τέλος του έτους. Το 2007 το ισπανικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 36,3% του ΑΕΠ, αλλά έκτοτε αυξήθηκε κάθετα.

Αθλητισμός: Αλλαγή δεδομένων φαίνεται ότι υπάρχει στην υπόθεση παραμονής του Γκόρντον Σίλντενφελντ στον Παναθηναϊκό, καθώς ενώ όλα έδειχναν ότι ο Κροάτης αμυντικός θα αποτελέσει παρελθόν, τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στους «πράσινους». Σύμφωνα με την αυστριακή ιστοσελίδα «sportnet.at», ο υψηλόσωμος στόπερ σκέφτεται να απαντήσει θετικά στο «τριφύλλι» και μένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό Μόσχας στην οποία ανήκει ο παίκτης. Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ένα μεταγραφικό σενάριο, έρχεται να... ταράξει τα νερά του Θερμαϊκού!

Και αυτό γιατί μέσα στη λίστα των ποδοσφαιριστών που παρουσιάζονται να απασχολούν τον «Δικέφαλο» του Βορρά, είναι και αυτό το Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος ανήκει στη Νάπολι. Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα που εμπλέκεται στο μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ και μάλιστα η είδηση έρχεται από την Ιταλία, όπου σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Sky Sports». Στο Μπέλο Οριζόντε βρίσκεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Εθνική Ελλάδας, αφήνοντας πίσω της το Αρακαζού που αποτέλεσε τον σταθμό προετοιμασίας της εν όψει της δικής της πρεμιέρας στο Μουντιάλ που θα γίνει το Σάββατο (19:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στην Κολομβία. Οι διεθνείς προπονήθηκαν για τελευταία φορά στο Αρακαζού και στη συνέχεια αρκετός κόσμος ξεπροβόδισε την ελληνική αποστολή κατά την αναχώρηση για τον «Όμορφο Ορίζοντα».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13/6/2014)

1930: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πρώτη αποικία γυμνιστών.

1968: Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, που αποτελεί και τον πρώτο πύργο στην πόλη, στην γωνία των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Φερνάντο Πεσσόα, Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας.