11 Ιουνίου, 2014

ΤΟ ΧΡΕΟΣ "ΘΑΒΕΙ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΧΡΕΟΣ 127% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ... 265%

 

Οι αριθμοί δείχνουν πώς η Ελλάδα οδεύει προς μία οικονομική καταστροφή και το χρέος «θάβει» τους Έλληνες, όπως ακριβώς έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία από το 1990 και μετά. την κυβέρνηση βέβαια κάνουν δική τους ανάγνωση και επιχειρούν με στημένες κινήσεις, όπως η… έξοδος στις αγορές, να δώσουν την ελπίδα πώς κάτι μπορεί να αλλάξει. Μόνο που γι’ αυτό το κάτι, το οποίο είναι απροσδιόριστο θα πρέπει να θυσιαστούν μερικές γενιές ανθρώπων ακόμη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά θεμελιώδη μεγέθη της, το χρέος και την ανεργία». Κατά τον ίδιο η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και τίθεται ζήτημα επιβίωσης της χώρας εντός της Ευρωζώνης. Δυστυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν, όπως και όλους αυτούς που έλεγαν πώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν…

Το 2009 η Ελλάδα είχε χρέος 127% επί του ΑΕΠ, ή 298,7 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ ήταν 235 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την γνωστή πολιτική και τις δηλώσεις περί «Τιτανικού» έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τελικά την οδήγησε στα μνημόνια αρχής γενομένης από το 2010. Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ οι Έλληνες λιμοκτονούν, η φτώχια θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες, η εξαθλίωση δείχνει εικόνες Κατοχής, η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τη θλιβερή πρωτιά στις χώρες της Ε.Ε. η κατάσταση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα και τα μνημόνια αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς.

Και έχουμε την κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα να μιλούν για «φως στο τούνελ» και «ανάπτυξη». Ποιόν κοροϊδεύουν; Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου 1/4.Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;

Το χρέος εκτινάχθηκε στα 322 δισ. ευρώ, όταν έγινε το περίφημο PSI και «κουρεύτηκαν» 107 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους Έλληνες μικροομολογιούχοι, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρώτοι καταστράφηκαν, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα δεν έχουν να δώσουν συντάξεις, ενώ επί δεκαετίες πλήρωναν οι Έλληνες ασφαλιστικές εισφορές. Όσον αφορά στις τράπεζες, αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 50 δισ. ευρώ, από χρήματα των Ελλήνων και ενώ υποτίθεται πέρασαν στον κρατικό έλεγχο, τώρα επιστρέφουν στους μετόχους τους και πάλι «καθαρές».

Οι στρόφιγγες παραμένουν κλειστές, ενώ δήθεν θα δίδονταν χρήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την επανεκίνηση της οικονομίες. Τρίχες. Άρα λοιπόν, αν υπολογίσει κανείς τα 107 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν», αφού πρώτα η κυβέρνηση του ΓΑΠ έδωσε χρόνο στους ξένους που κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα να τα ξεφορτωθούν και την απώλεια του ΑΕΠ ως συνέπεια των μνημονίων και των οικονομικών μέτρων, τότε το χρέος σήμερα δεν είναι 177%, αλλά… 265%.

Οι Έλληνες δε φορτώθηκαν με δάνεια από την τρόικα, τα οποία υπολογίζονται πώς μέχρι το 2016 θα φθάσουν τα 239 δισ. ευρώ. Τι και αν αυτά αποπληρωθούν με χαμηλά επιτόκια, τι και αν γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν ποτέ κεφάλι και συνεχώς θα υποθηκεύεται το μέλλον και ακόμη μίας γενιάς. Έχουμε φτάσει ήδη στις αρχές του… 22ου αιώνα (όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους).

Όσον αφορά για την Ελλάδα και τη δημόσια περιουσία, αυτή έχει ήδη υποθηκευτεί με τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί. Ο Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα δήλωσε πώς, «ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι υπερβολικός και έχουν βοηθήσει πολύ λίγο στο να βελτιωθούν τα πράγματα στην Αθήνα. Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει». Μόνη λύση είναι ένα «κούρεμα» του χρέους.

Αυτό όμως το απορρίπτουν συνεχώς οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες οδηγώντας ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως παραδέχεται και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, όπως ψευδώς αναφέρει και υποσχέθηκε προεκλογικά, όχι μόνο δεν έχει την επιλογή να αλλάξει πολιτική και μειώσει φόρους, αλλά καλείται από την τρόικα να συνεχίσει στην ίδια γραμμή μέχρι τελικής πτώσης των Ελλήνων.

Φαίνεται αυτό ξεκάθαρα από την έκθεση του ΔΝΤ,
 η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τον ανασχηματισμό.

 Τι λέει η έκθεση; Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε πάνω από 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια στο μέλλον. Περιθώρια για τυχόν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016 δεν υπάρχουν, ενώ για να επιτευχθεί η αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι δυνατό μόνο με δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Κοινώς, λάβετε και άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά κατά την τρόικα είναι από 3 έως 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Και κατά τα άλλα περιμένουμε να μειωθεί το χρέος. Όχι το 2020, ούτε το 2030 δεν πρόκειται να πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ώρισε Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, στην θέση του εκλιπόντος Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου και Αρχιερατικά Μέλη τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Επίσης, ώρισε εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας με θέμα «Το τραύμα», το οποίο θα συγκληθεί στην Ρόδο από 8 μέχρι 12 Οκτωβρίου 2014, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Ρουσάκη, Ιατρό Αναισθησιολόγο (Επιμελητή Α´) του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την υποβληθείσα Έκθεση του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, περί της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Προέδρου και των Μελών της Διοικούσης Επιτροπής, την 14η Απριλίου 2014, στο «Κέντρο Κρατήσεως Αλλοδαπών» και στο «Κέντρο Φυλάξεως Ανηλίκων», τα οποία βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

11/6/2014 - ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΙΣΟΔΟ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Άφωνος έμεινε ο κάτοικος ενός χωριού στη Ρωσία όταν αντίκρισε το απομεινάρι ενός πελώριου αντιβαλλιστικού πυραύλου να έχει ξεβραστεί έξω από το σπίτι του! Το αλλόκοτο αυτό εύρημα, το οποίο έφεραν στην επιφάνεια οι πρόσφατες πλημμύρες στη Σιβηρία, κάνει τον γύρο των social media και δίνει τροφή σε ένα σωρό σενάρια σχετικά με την προέλευσή του. H «ανακάλυψη» έγινε στο χωριό Μαλουγκρένιεβο της επαρχίας Αλτάι Βιίσκι στη Νοτιοδυτική Σιβηρία. Τα νερά από τις πλημμύρες παρέσυραν ως την πόρτα του τροχονόμου του χωριού ένα τεράστιο κυλινδρικό μεταλλικό αντικείμενο που θύμιζε κομμάτι από πύραυλο. Από που προήλθε όμως;

Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και πέταξε πάνω από εκείνη την περιοχή της Σιβηρίας, πράγμα που συμβαίνει αρκετά συχνά. Το γεγονός όμως ότι το αντικείμενο δεν παρουσιάζει ίχνη καψίματος ούτε συνοδεύεται από κάποια εσωτερική μηχανή, οδηγεί άλλους στη θεωρία ότι πρόκειται για κομμάτι από αντιβαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο που είχε θαφτεί σε κοντινή περιοχή και ανασύρθηκε στην επιφάνεια με τις πλημμύρες.

Ρώσος επιστήμονας που μίλησε σε τοπικό ραδιόφωνο μάλλον συγκλίνει με αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πρόκειται για αντιβαλλιστικό πύραυλο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Τοπικός αξιωματούχος όμως, μιλώντας σε άλλο μέσο, ισχυρίζεται ότι ο κύλινδρος ανήκει σε κάτοικο της περιοχής ο οποίος τον χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύει νερό και παρασύρθηκε μακριά από την πλημμύρα. Κι ενώ επιστήμονες και τοπικές αρχές ερίζουν για την προέλευση του «πυραύλου», ορισμένες ιστοσελίδες κάνουν λόγο για την τύχη του ανθρώπου στο σπίτι του οποίου κατέληξε. Μπορεί, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου, να πουλήσει ακριβά το καινούργιο του απόκτημα τώρα που έγινε διάσημο...
 


ΠΟΥΤΙΝ: ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ

 

Σε διάψευση των καταγγελιών πως έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του διαδικτύου προέβη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τη Μόσχα έχουν στόχο κυρίως να προστατεύσουν τα παιδιά από ανάρμοστο περιεχόμενο.

«Συζητήσαμε πολύ την επιβολή αυτών των περιορισμών για την παιδεραστία, την προώθηση των ναρκωτικών, την τρομοκρατία ή την αυτοκτονία [...] Όμως ακούστε, είμαστε όλοι ενήλικες, ας σταματήσουμε. Ας αφήσουμε ήσυχα τα παιδιά μας», είπε ο ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέδριο για διαδικτυακές εταιρείες. «Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, ότι με αυτή την αφορμή […] δεν θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες και την ελεύθερη αγορά», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι αναπόφευκτη η επιβολή κάποιων ρυθμιστικών διατάξεων.Η Ρωσία έχει υιοθετήσει νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν παιδική πορνογραφία, εξτρεμιστικό υλικό, υλικό που αναφέρεται στη χρήση ναρκωτικών, ή που υποκινεί την αυτοκτονία, με στόχο την προστασία των παιδιών. Όμως κάποιοι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο νόμος αυτός άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή γενικότερων περιορισμών στο διαδίκτυο.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ότι οι ιστότοποι που έχουν περισσότερους από 3.000 επισκέπτες ημερησίως θα πρέπει να καταγράφονται σε μία αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις κατηγορίες περί λογοκρισίας ή άσκησης πίεσης στα μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες του διαδικτύου, λέγοντας ότι οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τα συνδικάτα πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στην πλ. Κλαυθμώνος συλλαλητήριο κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών, ενώ συμμετέχουν σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στις ράγες του τρένου στον ηλεκτρικό σταθμό της Ομόνοιας έπεσε περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης ένας 60χρονος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΣΤΑΣΥ, ο άνδρας στεκόταν στην αποβάθρα με κατεύθυνση τον Πειραιά και θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στις γραμμές την ώρα που ένα από τα τρένα έμπαινε στον σταθμό. Υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου. Να κλείσουν κάθε συζήτηση για το εάν ο ανασχηματισμός είναι - ή όχι - εκλογικός θέλησαν με τις ομιλίες τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διεμήνυσαν πως το έργο τους έχει ορίζοντα τον Ιούνιο του 2016, αναδεικνύοντας έτσι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, ξεπερνώντας και τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.«Το ΔΝΤ έχει ειδικό τρόπο που εκφράζεται, ζει σε ένα δικό του οικονομικό κόσμο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Σημείωσε, δε, ότι το ΔΝΤ κάνει την έκθεσή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως «ό,τι λέει το ΔΝΤ το κάνουμε εμείς εδώ».

Κόσμος:Απογοητευμένος, αγανακτισμένος και τρομομαγμένος «ως Αμερινός και ως γονιός» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για την αποτυχία να τεθεί χαλινάρι στην οπλοκατοχή, μετά τη νέα τραγωδία στο Όρεγκον με τους πυροβολισμούς σε γυμνάσιο. «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, καμία άλλη χώρα δεν θα ανεχόταν κάθε εβδομάδα πυροβολισμούς σε σχολεία» είπε, δείχοντας μάλιστα με το δάκτυλο το λόμπι της NRA.

Η ρωσική Gazprom μετέθεσε για τις 16 Ιουνίου το τελεσίγραφο προς το Κίεβο για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους και την συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο απέρριψε πρόταση για περιορισμένη μείωση της τιμής του αερίου, επιμένοντας σε νέο συμβόλαιο με την τιμή όπως διαμορφώνεται στην αγορά. 

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα τις εκτιμήσεις της για τη διεθνή ανάπτυξη εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, προβλέποντας ότι η διεθνής οικονομία θα αναπρυχθεί φέτος κατά 2,8%. Οι λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις αποδίδονται επίσης και στα αδύναμα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας του βαρύτερου χειμώνα.Κύμα εκτοπισμένων πυροδοτεί η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους τζιχανιστές της ISIL:

Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο εγκαταλείπουν την πόλη ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές. Με εφαλτήριο την πόλη, οι ισλαμιστές προέλασαν και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Στους δρόμους με τα ταξί τους βγαίνουν οι επαγγελματίες οδηγοί σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο και άλλες πόλεις αντιδρώντας στην ηλεκτρονική εφαμοργή Uber, ένα application που διαμεσολαβεί για υπηρεσίες μετακίνησης αλλά κατά τους οδηγούς ταξί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι οδηγοί ταξί θα προχωρήσουν στη διάρκεια της Τετάρτης σε κινητοποιήσεις είτε με αποκλεισμούς είτε με πολύ αργή κίνηση στο κέντρο των πόλεων.

Οικονομία:Τον Γιάννη Στουρνάρα πρότεινε για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Γενικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό διοικητή αφορά στο πρόσωπο του τέως υπουργού Οικονομικών. Η εισήγηση αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Περίπου 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί έως  τώρα περίπου 1 στις 4 είναι χρεωστική με τον μέσο φόρο ανά φορολογούμενο να ανέρχεται σε 1.013 ευρώ. Καλύτερα των αναμενόμενων κινήθηκαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, καθώς οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν επηρέασαν την πορεία των φορολογικών εισπράξεων. 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοινώνει αύριο τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καταδεικνύουν ότι η πορεία των δαπανών κινείται ικανοποιητικά, αλλά και ότι κλείνει σταδιακά η «τρύπα» στα έσοδα.

Αθλητισμός: Παρελθόν από την ΑΕΚ και την θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας αποτελεί ο Νίκος Λυμπερόπουλος, όπως ανακοίνωσε η «Ένωση». Oλοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (20:30, Νοvasports1) η αγωνιστική περίοδος στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την διεξαγωγή του μπαράζ ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό Βόλου και με «έπαθλο» μία θέση στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. 

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αγωνίζεται για πρώτη φορά μετά τον τελικό του Champions League και να δείχνει ότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του, η εθνική Πορτογαλίας, συνέτριψε με 5-1 την Ιρλανδία.

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1931:Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

1955:Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία αγώνων αυτοκινήτου, όπου κατά τη διάρκεια των «24 ωρών του Le Man» 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1918:Nelson Mandela, εμβληματικός αγωνιστής και πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1922:Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1835:Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός που διετέλεσε διοικητής του Ελληνικού Στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

2004:Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός της χώρας.