28 Μαΐου, 2014

28/5/2014 - ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ-ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

 

Νέο αιματοκύλισμα από τους ισλαμοφασίστες της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία Τουλάχιστον 24 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι ισλαμιστές ένοπλοι αντάρτες της δολοφονικής συμμορίας μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα σε στρατιωτική βάση και στρατώνα της αστυνομίας στην πόλη Μπούνι Γιάντι της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Η περιοχή που έγινε η επίθεση απέχει ελάχιστα από το οικοτροφείο, εκεί όπου τον Φεβρουάριο οι ισλαμιστές σκότωσαν και έκαψαν ζωντανούς 59.

Συνεχίζεται η γενοκτονία απο τους ισλαμοφασίστες στη Νιγηρία που χρηματοδοτούνται απο τους Σαουδάραβες. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό στους 143 ανέρχεται, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών κατά ταξιδιωτών στη νοτιοανατολική Νιγηρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για περισσότερους από 20 νεκρούς, ενώ εκφράζονταν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα υπερέβαινε τα 80. Η επίθεση έλαβε χώρα την Τρίτη, όταν αντάρτες της επίφοβης ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές παραλλαγές, σταμάτησαν την κίνηση οχημάτων επί του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τις πόλεις Μαϊντουγκούρι και Νταματούρου. Οι δράστες έσυραν τους επιβαίνοντας από τα αυτοκίνητα και τους εκτέλεσαν, σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.
 

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο σημερινός πολιτισμός, ο δυτικο-ευρωπαϊκός και η αμερικανική προέκτασή του, παρουσιάζει έντονα σημάδια κοπώσεως, εκπτώσεως και προϊούσης παρακμής. Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για την είσοδο της ανθρώπινης κοινωνίας στη Νέα Τάξη πραγμάτων, με όλες τις αναθεωρήσεις και ανακατατάξεις που αυτό συνεπάγεται για την ζωή μας. Βέβαια, για όλα τα παραπάνω ο κύριος υπόλογος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος έφτασε ως αυτό το σημείο λόγω των πεπραγμένων του. Ο άνθρωπος της Νέας Εποχής, ας μας επιτραπεί ο όρος «Πολίτης του Κόσμου», είναι σκλάβος και ενεργούμενο των ίδιων του των δημιουργιών.Ο τρόπος του βίου που διάγει έχει καθορισθεί εξ ολοκλήρου από την μηχανή και οδεύει προς μίαν ατραπό από όπου δεν έχει επιστροφή αλλά ούτε και μεταβατικές περιόδους.Ο χωρικός, ο χειρώνακτας και ο έμπορος των παλαιών χρόνων αντικαταστάθηκε από τα προϊόντα της μηχανής: τον επιχειρηματία, τον μηχανικό και τον εργάτη των εργοστασίων και των πολυεθνικών εταιρειών. 

Από όλη αυτή την νέα πραγματικότητα πρόκυψε ένα νέο πολύκλαδο δέντρο που ρίχνει την σκιά του σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρωπίνου βίου: το οικονομικό σύστημα της μηχανής.Το εν λόγω σύστημα, απρόσωπο και ψυχρό, δεσμεύει τον επιχειρηματία αλλά και τον εργαζόμενο σε μια κατάσταση απόλυτης υποταγής και ευπείθειας. Καθίστανται αυτόχρημα και οι δύο σκλάβοι της μηχανής, η οποία αποκαλύπτει εν θριάμβω όλη της την κακότητα και ισχύ που διαθέτει. Η μηχανή όμως δεν γίνεται να σταματήσει τον καταστρεπτικό της ρόλο επειδή την θέτει σε λειτουργία ο άνθρωπος. Δηλαδή, δεν εξαρτάται απόλυτα από την θέληση του ίδιου του ανθρώπου. Αυτός που δύναται να την περιορίσει και να την ελέγξει είναι μονάχα ο ευρηματικός νους που την δημιούργησε, η ευφυΐα που συνέλαβε την σύνολη δομή της. Αυτή η προσωπικότητα αποβαίνει ιδιαιτέρως σημαντική, λόγω της συμβολής της και της παρεμβατικότητάς της στο περιβάλλον.Ο μηχανικός λοιπόν, ο ιερέας της μηχανής, είναι αυτός που την γνωρίζει καλά και υπέχει όλη την ευθύνη για τις δραστηριότητές της και τις συνέπειες που αυτές γεννούν. 

Η ίδια η ύπαρξη της βιομηχανίας εξαρτάται από την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευμένων επιστημόνων, οι οποίοι έμαθαν στις σχολές που φοίτησαν πώς να λειτουργούν την μηχανή και πώς να την εξελίσσουν τεχνικά. Ο μηχανικός που εργάζεται αθόρυβα και απομονωμένα είναι ο κύριος της μηχανής και το πεπρωμένο της. Η σκέψη του είναι μια πιθανότητα όπως η μηχανή μια αδήριτη πραγματικότητα. Η μηχανή αναπληρώνει πολλά κενά στην ανθρώπινη ζωή, αλλά παράλληλα απορροφά και πολλούς πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη και γενικά για το περιβάλλον. Πολλές φορές έχουν διατυπωθεί φόβοι και επιφυλάξεις για το αν θα υπάρχει επάρκεια στα ορυκτά καύσιμα και γενικά αν οι υπάρχουσες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν τις ηυξημένες ανάγκες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όσο όμως υπάρχουν μυαλά που βρίσκουν λύσεις, δεν θα υφίστανται παρόμοια ερωτήματα. 

Αν σταματήσει ο άνθρωπος να έχει ανησυχίες για τον κόσμο που τον περιβάλλει και αποφασίσει ότι είναι πια αρκετή η γνώση που διαθέτει, τότε το μέλλον για τις επερχόμενες γενιές θα αποβεί καταστροφικό. Αν αυτό γίνει, τότε τα πιο προικισμένα μυαλά θα ασχοληθούν μόνον με την ψυχή τους, η οποία υπερβαίνει ως δύναμη όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του κόσμου. Σταδιακά λοιπόν υπό την επήρεια του μυστικισμού και της μεταφυσικής, που κυριαρχούν σήμερα και παραγκωνίζουν τον ρασιοναλισμό που χαρακτήριζε την καθημερινότητά μας, η αριστοκρατία του πνεύματος, που ασχολείται με τώρα με την μηχανή, θα απωλέσει την ισχύ της από την επελαύνουσα καταστροφικότητα των ίδιων της των γεννημάτων, που είναι τα τεχνικά επιτεύγματα. Πρόκειται για ένα επικό δράμα με πρωταγωνιστές τούς διανοουμένους-επιστήμονες και με δευτεραγωνιστές όλους τους άλλους. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι η βιομηχανία της Δύσης κατέστησε ανενεργές όλες τις αρχαίες παραδόσεις των άλλων λαών. 

Η έδρα της οικονομικής ζωής είναι εκεί όπου καπνίζουν τα φουγάρα των μεγάλων εργοστασίων της Ευρώπης. Εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι και η Γη γονατίζει κάτω από την μανία για το κυνήγι της ενέργειας. Είναι μια Γη που εργάζεται για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και που κυοφορεί τον θάνατο του, αφού αυτή είναι η «μητέρα» του. Με την εξάντληση των παραγωγικών πηγών ενέργειας, η ισχύς του χρήματος ενδυναμώνεται. Το κεφάλαιο ανυψώνεται σε δεσπόζουσα δύναμη και γίνεται ελεύθερο και απρόσιτο· δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμούς. Από την Γαλλική Επανάσταση και εφεξής οι Τράπεζες αναπτύχθηκαν συμφώνως των αναγκών της βιομηχανίας και φιλοδοξούν να καταστούν οι απόλυτοι κυβερνήτες των κοινωνιών. Ο μοναδικός τους αντίπαλος είναι η ελεύθερη σκέψη των γνησίως διανοουμένων ανθρώπων, οι οποίοι αντιπαλαίουν την τεχνοκρατική-απάνθρωπη σκέψη με τις υψηλές ιδέες που διαθέτουν και μπορούν να εκφράσουν. 

Η δικτατορία του χρήματος, όσον αυτή δυναμώνει, εγγίζει την κορυφή της αποθέωσής της μέσα σε ένα πολιτισμό που κατατρώγει τις σάρκες του. Η διαδικασία όμως αυτή θα λάβει σύντομα ένα τέλος, όπως θα τελειώσει και η «εποχή των νεοαυτοκρατοριών» (Ευρωπαϊκή Ένωση) και θα έλθει η «εποχή του Καίσαρος». Όποιος Καίσαρ κι αν είναι αυτός, θα εμφανισθεί για να σταματήσει την επέλαση της ισοπεδωτικής πολιτικής που προωθείται σήμερα στο όνομα της ψευδοδημοκρατίας και της δήθεν απελευθέρωσης από τα στερεότυπα του χθες. Αυτό που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλό δέος του χρήματος και της παντοδυναμίας του είναι το «αίμα», η ζωή, οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο Καίσαρ θα διώξει την δικτατορία του χρήματος και το πανίσχυρο όπλο της, που είναι η δημοκρατία του πλούτου και όχι αυτή που γνωρίζουμε από την Κλασική εποχή. Το ξίφος αυτού του πολέμαρχου θα είναι αυτό που θα νικήσει το χρήμα και την λεηλατική του διάθεση. 

Η ολόπλευρη σκέψη και η αίσθηση του καθήκοντος θα βοηθήσουν την τελική μάχη, που θα είναι μεταξύ του χρήματος και του νόμου. Οι ισχυροί της οικονομίας θέλουν ελεύθερο το πεδίο αναφορικά με την πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές· ο κοινός νους, που υποτίθεται πως εκφράζουν οι νόμοι, είναι ο κυριώτερος εχθρός τους. Επιθυμούν να νομοθετούν αυτοί, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, και για να το καταφέρουν αυτό, χρησιμοποιούν την κατ’ επίφασιν δημοκρατία και όλους τους θεσμούς ως βιτρίνες ελευθερίας για τις μάζες. Η δύναμη του χρήματος πρέπει να καταστραφεί από μία άλλη δύναμη, που δεν είναι καμία άλλη παρά η ζωή η ίδια. Ακόμη και στο ιστορικό γίγνεσθαι πάντα η ζωή υπερισχύει και όχι κάτι άλλο. 

Το χρήμα εορτάζει τις τελευταίες του νίκες επί των ανθρώπων, αλλά ο καιρός είναι εγγύς όπου ο Καίσαρ θα εξαλείψει όλες αυτές τις ακρότητες. Εμείς οι άνθρωποι, για να αλλάξουν τα πράγματα, οφείλουμε να πράττουμε αυτά που πρέπει, για να ολοκληρώσουμε την υποστασιακή αποστολή μας.
 


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ

 

Η τάση είναι θετική όμως οι απόλυτοι αριθμοί προκαλούν τρόμο. Σε όλο τον κόσμο διογκώνεται η μεσαία τάξη, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 1,5 δις άνθρωποι εργάζονται χωρίς κατάλληλα συμβόλαια και κοινωνική ασφάλιση. Στην πλειονότητά τους παραμένουν στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία.

Εντούτοις σύμφωνα με τον Γκι Ράιντερ πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι αναπτυσσόμενες χώρες σε σύγκριση με τις βιομηχανικά αναπτυγμένες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Ανάμεσα στο 1980 και στο 2011 αυξήθηκε το κατά κεφαλή εισόδημα κατά 3,3%. Σύμφωνα με την έκθεση 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν πάντως λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ. Ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων.

Αύξηση των ανέργων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα προστεθούν 213 εκατομμύρια άνεργοι. Από αυτούς τα 200 εκατομμύρια βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική η κατάσταση με την ανεργία των νέων, η οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 12%. Η υψηλότερη ανεργία των νέων παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου εκεί ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ζήτησε να υπάρξουν άμεσα καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ιδρύθηκε το 1919 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ.


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Για ορισμένους η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η μάχη δίνεται ψήφο-ψήφο. Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι κανένας από τους νυν ευρωβουλευτές δεν επανεκλέγεται. Σπάει κάθε ρεκόρ ο Μανώλης Γλέζος. Ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Από τις αρχές του 2013 έχουν απομακρυνθεί 500 υπάλληλοι για ποινικές η πειθαρχικές υποθέσεις, για πλαστά δικαιολογητικά ή παράνομες προσλήψεις. «Είναι πλέον σαφές ότι οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν γίνονται αποδεκτές» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θετική στάση απέναντι σε μια συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς, υπεράσπιση των αποφάσεων της κυβέρνησής του και απόδοση ευθυνών στην ΕΕ για την άνοδο της ακροδεξιάς - Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην Deutsche Welle. Τη θέση του για το ζήτημα που φαίνεται ότι ανοίγει σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μπόνους, ενδεχομένως με κάποια αναδιαμόρφωση (30 αντί 50 έδρες), προκειμένου να μην καταθρυμματιστεί το πολιτικό σκηνικό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς και η καταβαράρθωση της ΔΗΜΑΡ δίνει εκ των πραγμάτων στον Ευ.Βενιζέλο κεντρικό ρόλο για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργά βήματα έως το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ δεν λείπουν φωνές που επιθυμούν το Συνέδριο να αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την ενίσχυσή του.

Κόσμος: Με διάσταση μεταξύ Ευρωβουλής και των «28» ξεκινά η αναζήτηση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν: Η διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής πρότεινε τον Γιούνκερ ως πρώτο για αναζήτηση πλειοψηφίας, αλλά οι «28» επιφυλάσσονται και ζητούν διαβουλεύσεις με το Στρασβούργο. Πίσω από το «ας μιλήσουμε» των ηγετών, βρίσκεται η αντίθεση του Λονδίνου στον φεντεραλιστή Γιούνκερ - η οποία έκανε και την Μέρκελ να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. Έντονα αντιδρά το Λουξεμβούργο. Λίγες εβδομάδες μένουν μέχρι τη σέντρα του Μουντιάλ της Βραζιλίας και οι διαδηλώσεις για την ακριβή διοργάνωση συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα, ομάδα ιθαγενών που διαμαρτύρεται για τον τρόπο που οριοθετείται η γη τους συγκρούστηκε με δυνάμεις της Αστυνομίας. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πόδι από βέλος. Οι εικόνες θύμιζαν άλλες εποχές.

Στρατιώτες και αεροπορικές επιδρομές έξω από πόλεις, αυτονομιστές νεκροί, απαγωγή ξένων αξιωματούχων: Οι εικόνες από την Ουκρανία θυμίζουν πλέον ζώνες του πλανήτη που έχουν βυθιστεί σε εμφύλιο χάος. Ο Ποροσένκο, πριν ακόμη αναλάβει επίσημα την προεδρία, βλέπει τα ανατολικά σε «κατάσταση πολέμου» και καλωσορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο Κλίτσκο καλεί σε δωρεές για τον στρατό. Το Κίεβο βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ δύο εναλλακτικών γεμάτων ρίσκο. Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έχουν ξεκινήσει τη διάλυση καταυλισμού περίπου 650 μεταναστών στο Καλαί, στις βόρειες γαλλικές ακτές. Μετά την καταγραφή περιστατικών ψώρας στον καταυλισμό, ομάδες υποστήριξης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες υγιεινής αλλά είχαν επικρίνει την προαναγγελθείσα αστυνομική επιχείρηση.

Οι ηγέτες των «28» ξεκινούν την επανεξέταση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στον απόηχο των ευρωεκλογών που κατέγραψαν την άνοδο ευρωσκεπτικισμού. «Χρειάζεται συνεννόηση για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκό και τι σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ. Σχετικά με το ζήτημα του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Ρομπάι ανέλαβε τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή.

Οικονομία: Στις 29 Μαΐου θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους δικαιούχους, με εξαίρεση των συντάξεων του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου. Συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Ενέργειας επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ είχε το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η διασφάλισή της μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό. Αιφνιδιαστική αύξηση κατέγραψε τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία, αν και το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,7%. 

Συγκεκριμένα, τον Μάιο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 24.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που εκτιμούσαν πως θα αυξάνονταν κατά 15.000.

Αθλητισμός: Ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, τον Ανχελ Κορέα, απέκτησε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας ανακοίνωσε την απόκτηση του 19χρονου φορ από τη Σαν Λορέντζο, αντί έξι εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο της μεταγραφολογίας βρίσκεται ο Κώστας Μανωλάς, με τον Ολυμπιακό σύμφωνα με πληροφορίες να μην είναι έτοιμος να τον παραχωρήσει εκτός αν πιάσει το ποσό που επιθυμεί. Ποιο είναι αυτό; Τα 10 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι το ποσό που θέλουν οι «ερυθρόλευκοι» και είναι διατεθειμένοι να δείξουν υπομονή ποντάρωντας μάλιστα στις εμφανίσεις του διεθνή αμυντικού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο συνδρομητικό κανάλι της NOVA, αναφέρθηκε στο θέμα αντικατάστασης του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας δηλώνοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα ονόματα που γίνεται προσέγγιση», ενώ εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της γαλανόλευκης. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα Μανιάτη - Κατσουράνη, τονίζοντας ότι «το θέμα έχει λήξει».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΜΑΪΟΥ)

1871: Συντρίβεται η «Κομούνα των Παρισίων».

1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία.

1979: Υπογράφεται η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.