24 Μαΐου, 2014

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

 

Η σημασία της επικείμενης συνάντησης «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄» λέει ο Πατριάρχης. 

Στα Ιεροσόλυμα, αύριο θα συναντηθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, ύστερα από πρόταση του πρώτου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος εγκαινίασε τον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, τονίζει ότι η σημασία της επικείμενης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄.

Εκείνη η συνάντηση ήταν σημαντικότατη, δεδομένου ότι τότε ήρθησαν τα αναθέματα μεταξύ των Εκκλησιών (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολικοί) Ανατολής και Δύσης. Η συνάντηση εκείνη συνέβαλε στην προώθηση του θεολογικού διαλόγου. Ο διάλογος προχώρησε αρκετά και έχουν ξεπεραστεί οι προκαταλήψεις και το μίσος». Σήμερα, σημειώνει, επικρατεί ευνοϊκό κλίμα, το οποίο βοηθά στην συνέχιση του διαλόγου για να οδηγήσει τις δύο Εκκλησίες στην ενότητα και στο κοινό ποτήριο. «Εμείς ως πιστοί του Ευαγγελίου έχουμε ηθική υποχρέωση να εργαζόμαστε προς αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών». 

 

Κατά την εκτίμηση του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση Αθηναγόρα - Παύλου Στ΄ έγινε στα Ιεροσόλυμα και στην ίδια πόλη θα συναντηθούν μετά από 50 χρόνια οι ηγέτες της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Ο τόπος των συναντήσεων αυτών δεν είναι τυχαίος, δεδομένου ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή πηγή της χριστιανικής πίστεως, αλλά σε τελευταία ανάλυση είναι και η κοινή πηγή τριών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Επιπλέον, είναι ο τόπος, όπου συναντώνται οι πιστοί και των τριών αυτών θρησκειών. Συνεπώς, η Ιερουσαλήμ αποτελεί το ορατό σημείο της ιεράς ιστορίας, η οποία ξεκινά από το Σινά με τον προφήτη Μωϋσή και κορυφώνεται με το Σταυρικό πάθος και την Ανάσταση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα», εξηγεί και σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι η ιερά ιστορία θα καταλήξει στα Ιεροσόλυμα, διότι η «εσχάτη ημέρα θα λάβει χώρα εν τόπω και χρόνω. 

Τον χρόνο δεν τον γνωρίζουμε, τον τόπο όμως τον γνωρίζουμε, είναι τα Ιεροσόλυμα». Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι πλέον δεδομένο ότι θα συγκληθεί το 2016, όπως αποφάσισαν οι Προκαθήμενοι των περασμένο Μάρτιο στο Φανάρι. 


ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΥΡΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ



Σε κλίμα συγκίνησης κλήρος και λαός στα Ιωάννινα προσευχήθηκαν σήμερα Σάββατο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Του Ιερού Μνημοσύνου προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, που τελεί χρέη τοποτηρητής της Μητρόπολης Ιωαννίνων με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Ναυπάκτου Ιερόθεου, Μεσσηνίας Χρυσόστομου, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλου καθώς και του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και στενού συνεργάτη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων.


 Στο ιερό του Μητροπολιτικού Ναού παρέστη συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Οι πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του πνευματικού τους πατέρα που διαποίμανε για σχεδόν σαράντα χρόνια την τοπική Εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο, ακολούθησε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχου, που ευρίσκεται στον αύλιο χώρο του Ι.Ναού Αγ.Νικολάου Κοπάνων, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι οι Επίσκοποι των Ιωαννίνων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 στη Λήμνο. Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στην Αττική. Τη θέση ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι δημοψήφισμα για την ανατροπή του Μνημονίου και τον τερματισμό της λιτότητας επαναλαμβάνει σε συνεντεύξεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζει ότι ο λαός μπορεί να νικήσει το παλιό, φθαρμένο σύστημα και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το δρόμο της ανασυγκρότησης της χώρας, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη. Οι Έλληνες καλούνται για όγδοη φορά στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και μένει να φανεί εάν και αυτή τη φορά θα μείνουν πιστοί στην «παράδοση» της αποχής. Ωστόσο, κοινή παραδοχή αποτελεί ότι οι φετινές Ευρωεκλογές διεξάγονται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό κλίμα. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα.
 
«Ίσως μεγαλύτερη σημασία από τον μεγάλο τελικό της Κυριακής έχει ο μικρός τελικός. Έχει δηλαδή ποια δύναμη σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στις ευρωεκλογές, θα είναι 3η δύναμη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη «γιορτή των νέων και των εθελοντών» στον Φωκιανό, με την οποία Το Ποτάμι έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία. Στα έργα που πρόκειται να γίνουν στην πόλη το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» Βασίλης Μιχαλολιάκος, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία έξω από το εκλογικό του κέντρο στο οδό Δραγάτση, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες του Πειραιά για ενότητα, ασκώντας παράλληλα οξεία κριτική προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κόσμος: Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σούλτς, χαιρέτισε τα αποτελέσματα ενός exit poll που δείχνουν μια σαφή πτώση του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στην Ολλανδία. «Ας γίνουμε όλοι Ολλανδοί τώρα» είπε στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Γαλλία, με σαφές μήνυμα κατά του Εθνικού Μετώπου.Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία υπερασπίζονται οι Εργατικοί, την ώρα που ο Έντ Μίλιμπαντ βρίσκεται αντιμέτωπος με την «γκρίνια» των στελεχών του κόμματος και με πιέσεις να επανασυνδεθεί με τους ψηφοφόρους του εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς. 

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη άνοδο του ευρωφοβικού Ukip, εξέλιξη που προκάλεσε ανησυχία στα βρετανικά κόμματα. Οι κάλπες για τη στελέχωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήνονται έπειτα από δύο μεγάλες, διαδοχικές και σε σημαντικό βαθμό αλληλένδετες οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη: τη χρηματοοικονομική (2007-2008) και την κρίση χρέους (2009-2010). Και οι δύο κρίσεις έπιασαν απροετοίμαστη την Ένωση και ανέδειξαν βασικές - έως και στοιχειώδεις - θεσμικές, ρυθμιστικές και πολιτικές της ανεπάρκειες. Τι έπραξε το Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω της κρίσης; Και ποια είναι τα διακυβεύματα της επόμενης 5ετίας;     

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργεί πλέον πλήρως στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας, το πιο πρόσφατο θεσμικό βήμα της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης: Με τις νέες αρμοδιότητές της, η Ευρωβουλή αποκτά μεγαλύτερη εξουσία και η σύνθεσή της θα βαρύνει περισσότερο στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών. Γιατί η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει μεγαλύτερη σημασία όσο ποτέ μέχρι σήμερα;    

Το Πακιστάν αποδέχθηκε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε το Σάββατο αξιωματούχος. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που πακιστανός πρωθυπουργός θα παραστεί σε ορκωμοσία ινδού πρωθυπουργού από την ανεξαρτησία των δύο χωρών το 1947.

Οικονομία: Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν την αύξηση στη ζήτηση πιστώσεων ώστε να συντηρήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς. Η πολιτική τάξη οδήγησε εν γνώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία στην καταστροφή, δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και τα δημοσιονομικά της χώρας ήταν υπό κατάρρευση ήδη από το 2008. Τις προσωπικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να αναχαιτίσει τις απαιτήσεις της τρόικας που ζητούσε τότε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιγράφει δημοσίευμα του BHMAgazino του Βήματος της Κυριακής.

Αθλητισμός: Ρεάλ και Ατλέτικο φυσικά και δεν είχαν εύκολο δρόμο μέχρι τον τελικό του Champions League, αφού χρειάστηκε θα θέσουν εκτός διοργάνωσης μερικά από τα φαβορί για τον τίτλο, όπως Μπαρτσελόνα, Μπάγερν. Που... κολλάει ο Πάολο Μαλντίνι, ο Ραούλ αλλά και ο Μέσι με τον σημερινό τελικό της Λισαβόνας, ανάμεσα σε Ατλέικο και Ρεάλ; Μα αποτελούν την ιστορία του θεσμού έχοντας ρεκόρ και όχι μόνο. Μάθετε τους αριθμούς του Champions League...O τελικός της Λισαβόνας θα αλλάξει ισορροπίες, θα δημιουργήσει ιστορίες και πάνω από όλα θα γεμίσει... χρυσάφι τους πρωταγωνιστές. Διαβάστε όμως μερικά από τα αξιοπρόσεκτα αλλά και περίεργα του τελικού βάσει των προηγούμενων...

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΜΑΪΟΥ)

1881: Η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.

1883: Εγκαινιάζεται η γέφυρα του Brooklyn στη Νέα Υόρκη. Έχει μήκος 600 μέτρα και υπήρξε η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της εποχής της.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1941: Bob Dylan, σημαντικός Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1974: Duke Ellington, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της jazz.

24/5/2014 - ΣΥΡΙΑ: 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ AΣΑΝΤ

 

Πυρά όλμων τα οποία έπληξαν συγκέντρωση υπέρ του πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στη νότια Συρία κόστισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, σύμφωνα ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές. Η επίθεση στους υποστηρικτες του κ.Άσαντ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε σκηνή στην πόλη Ντεράα, έγινε την Πέμπτη το απόγευμα. Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος δεν ήταν παρών στο σημείο.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ανέφερε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στηρίζει την αντιπολίτευση.

Οι Σύροι θα ψηφίσουν στις 3 Ιουνίου για την εκλογή προέδρου, σε μια διαδικασία την οποία η Δύση χαρακτηρίζει «φάρσα». Η συγκέντρωση είχε προεκλογικό χαρακτήρα.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!

 

Ευσταθεί το επιχείρημα ότι η ΕΕ έχει αποτρέψει τους πολέμους; Είναι γεγονός ότι στον Μεσοπόλεμο κυριάρχησε ο εθνικός προστατευτισμός, τα δασμολογικά τείχη, ο οικονομικός εθνικισμός, που είχαν σημαντική συμβολή στην έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βέβαια, κινητήρια δύναμη ήταν η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η όξυνση των αντιθέσεών τους, το ξαναμοίρασμα του κόσμου υπέρ της καθημαγμένης απ’ τη Συνθήκη των Βερσαλιών Γερμανίας.

Η συγκρότηση και η σταδιακή διεύρυνση της ΕΕ απέτρεψαν τους πολέμους μεταξύ των κρατών – μελών της. Αυτή η πραγματικότητα έδωσε λαβή σε μίαν αυθαίρετη ιδεολογικοποίηση: ότι η ολοκλήρωση εξασφαλίζει την ειρήνη, ενώ η ιστορικά «παρωχημένη» πραγματικότητα των εθνών – κρατών προάγει τον πόλεμο. Η γενίκευση είναι αυθαίρετη και στα δύο σκέλη της! Η Ε.Ε. έχει συμβολή στην ευρωπαϊκή ειρήνη. Συνέβαλαν όμως και η ισορροπία του τρόμου των δύο «μπλοκ», το ισχυρό κίνημα ειρήνης, ο φόβος των πυρηνικών οπλοστασίων. Ούτε βέβαια τα έθνη-κράτη είναι καταδικασμένα να διεξάγουν πολέμους μεταξύ τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι πόλεμοι υποκινούνται ή εμπλέκονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Επιπλέον, η Ε.Ε. συνέβαλε στην ειρήνευση της Ευρώπης, αλλά ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός έχει εγγεγραμμένο τον πόλεμο στο γονιδίωμά του, ιδίως στην κρίση του ως μέσο αντιστάθμισης της μειωμένης κερδοφορίας του. Έτσι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να δημιουργηθούν κράτη προτεκτοράτα, ευάλωτα στη δορυφοροποίηση. Συμμετέχει σε πολέμους κατά του Ιράκ, του Αφγανιστάν, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης (ορισμένα κράτη – μέλη), της Συρίας, ενώ στην Αφρική έχει σταθερό επεμβατικό ρόλο, με πρωταγωνιστή τη Γαλλία.

Έχει συγκροτήσει ευρωστρατό με δυνάμεις ειδικές στη στρατιωτική επέμβαση αλλά και στην εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού»…! Ούτε διασφαλίζει η Ε.Ε. τα εθνικά μας σύνορα «ανατολικά σύνορα της Ευρώπης», όπως διακηρύσσουν αυτάρεσκα οι οπαδοί του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύση». Η αλήθεια είναι ότι ο δυτικός ιμπεριαλισμός (ΗΠΑ, ΕΕ) και η στρατιωτική τους ολοκλήρωση (ΝΑΤΟ) ούτε προστάτευσαν ούτε προστατεύουν τα εθνικά μας σύνορα από τον τουρκικό επεκτατισμό (Κύπρος, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.α.). 

Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν προστατεύουν την εθνική ανεξαρτησία βάσει αρχών αλλά βάσει των συμφερόντων τους. Αλλού την καταλύουν (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη), αλλού χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την παραβίασή της (Ουκρανία).