20 Μαΐου, 2014

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ - Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ

 

Στην πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση θα εμφανιστούν αύριο στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ δεν διαφαίνεται μια τέτοια προοπτική μεταξύ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για τον δήμο Αθηναίων, οι δύο άνδρες θα «αναμετρηθούν» στις θέσεις τους για την πρωτεύουσα για πρώτη φορά αύριο, χωρίς να αποκλείει κανείς από τους δύο επανάληψη της αναμέτρησης και άλλες φορές μέχρι τις εκλογές της Κυριακής.

Στο μεταξύ, δεν διαφαίνεται ανάλογη προοπτική μεταξύ των Ιω. Σγουρού και Ρ. Δούρου, με τους δύο υποψηφίους για την Περιφέρεια Αττικής να κατηγορούν αλλήλους για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο.

Ο κ. Σγουρός σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι αποδέχεται τη διεξαγωγή διακαναλικής συνέντευξης «υπό μια» - όπως σημειώνει - «προϋπόθεση:

Η κυρία Δούρου να ανακαλέσει το συκοφαντικό και υβριστικό χαρακτηρισμό της περί διαπλεκόμενου ή να μιλήσει με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση».

Η κ. Δούρου, σε δική της ανακοίνωση, απαντά ότι «ο όρος διαπλοκή αναφέρεται σε πολιτικές επιλογές και ο όρος διαφθορά αναφέρεται σε αξιόποινες πράξεις». 
 

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ

 
Για την Αγία Σοφία και το Ποντιακό
συζήτησαν Αρχιεπίσκοπος - Χατζημαρκάκης

Με τον επικεφαλής του συνδυασμού Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες και ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα και Αργύρη Πετρόπουλο συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Χατζημαρκάκης στη συνάντησή του είπε στον Αρχιεπίσκοπο πως δεν είναι πια η ψήφος στην Ευρωβουλή μία χαλαρή ψήφος και πως πρέπει να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. "Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία", είπε ο κ. Χατζημαρκάκης, "πρέπει να ακουστούν και πάλι". Ο ευρωβουλευτής ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο για τις προσπάθειες που κατέβαλλε να πάρει πίσω η Τουρκία την απόφαση για τη μετατροπή σε τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο και για τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη σημειώνοντας πως "για πρώτη φορά τέθηκε και Ποντιακό και Ορθόδοξο ζήτημα στην Τουρκία" χάρη στις πρωτοβουλίες του ενώ, όπως είπε, μετά από πιέσεις του και μετά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις κατά των ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν.
 


20/5/2014 - ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ SPD ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πάνω από 5 εκατ ευρώ έλαβαν, δύο πρώην βουλευτές του γερμανικού SPD από την εταιρεία Krauss-Maffei-Wegmann, για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα, κατά την Sueddeutsche Zeitung. Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ έλαβαν ως αμοιβή, δύο πρώην βουλευτές του γερμανικού SPD από την εταιρεία Krauss-Maffei-Wegmann, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.  Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι φερόμενες δωροδοκίες συνδέονται με ύποπτες συμφωνίες του ομίλου εξοπλιστικών του Μονάχου στην Ελλάδα. «Η KMW πλήρωσε κρυφά σε μια εταιρεία συμβούλων δύο πρώην βουλευτών του SPD την περίοδο 2000-2005 πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι «αυτό αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας σχετικά με δύο συμφωνίες για τεθωρακισμένα». Αφορμή της έρευνας, την οποία ζήτησε η ίδια η KMW, ήταν υποτιθέμενες δωροδοκίες σε συμφωνίες με την Ελλάδα.

Ο όμιλος, συνεχίζει το δημοσίευμα, πούλησε την τελευταία δεκαετία τεθωρακισμένα τύπου προς την Αθήνα Leopard -2 και οβιδοβόλα αξίας περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προετοιμασία και η σύναψη της συμφωνίας για τα τεθωρακισμένα έγιναν ιδιαίτερα σε αυτά τα χρόνια, στα οποία, σύμφωνα με την έρευνα, οι δύο πολιτικοί της SPD, Ντάγκμαρ Λουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, έλαβαν από την KMW, μέσω εταιρείας με το όνομα «BFS», την αμοιβή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. «BFS» σημαίνει «Γραφείο Συμβούλων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη» εξηγεί η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο κ. Λουκ ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής από το 1980 ως το 1990 και είχε ήδη τότε εξαιρετικές διασυνδέσεις με την Ελλάδα, ενώ ο κ. Στάινερ ήταν μέλος του Κοινοβουλίου από το 1980 ως το 1994 και υπήρξε κατά καιρούς αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας.

Η KMW ανέθεσε την έρευνα στην εταιρεία PwC (Price Waterhouse Coopers), η οποία κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι ο σκοπός της αμοιβής δεν είναι κατανοητός. Οι ελεγκτές ενεργοποιήθηκαν μετά την ομολογία ενός πρώην αγοραστή εξοπλιστικών στο υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα στο τέλος του 2013, ότι είχε δωροδοκηθεί για τις συμφωνίες των τεθωρακισμένων από Έλληνες συμβούλους του γερμανικού ομίλου. Η Εισαγγελία στην Αθήνα διεξάγει έρευνα σε βάρος του πρώην αγοραστή εξοπλιστικών, σε βάρος άλλων υπόπτων στην Ελλάδα και σε βάρος ενός πρώην μάνατζερ της KMW, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι στην Εισαγγελία «Μόναχο Ι» βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου για φοροδιαφυγή εναντίον πρώην συνεργατών του ομίλου, καθώς δωροδοκίες δηλώθηκαν ψευδώς και είχαν λανθασμένα αφαιρεθεί ως δαπάνες από τον φόρο. Δεν είναι γνωστό εάν τα ευρήματα της έρευνας της PwC για τους Λουκ και Στάινερ έχουν παρουσιαστεί στην Εισαγγελία του Μονάχου.

«Το γεγονός ότι οι πληρωμές προς τους επί μακρόν βουλευτές της SPD ήρθαν στο φως κατά τις εσωτερικές έρευνες της KFW για τις συμφωνίες των τεθωρακισμένων, προκαλεί την υποψία ότι με αυτά τα χρήματα επηρεάστηκε η παραγγελία στην Αθήνα» υπογραμμίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι τόσο η KMW όσο και οι δύο πρώην βουλευτές «δεν θέλουν να δηλώσουν κάτι σχετικώς με το εάν ένα μέρος των χρημάτων διοχετεύθηκε πχ. σε πολιτικούς του τότε κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα». Ο όμιλος, καταλήγει η εφημερίδα, είχε δηλώσει πριν από μήνες ότι ούτε είχε δώσει δωροδοκίες ούτε είχε δώσει τέτοια εντολή σε κάποιον άλλον, αλλά η KMW δεν δηλώνει πλέον τίποτα.
 

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

 

Δεν διευκρινίζεται αν θα μειωθούν οι δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, να γυρίσουν στις βάσεις τους έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, περίπου 40.000 άνδρες βρίσκονται παρατεταγμένοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ενώ σύμφωνα με τη Συμμαχία αλλά και τις ΗΠΑ, παρ' ότι στις 7 Μαΐου ο Πούτιν είχε ανακοινώσει απόσυρση των στρατευμάτων δεν υπήρξε κάποια μείωση των δυνάμεων στην περιοχή. 

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ απάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι δεν βλέπει καμία απόσυρση και επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους.
 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ UAV ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ

 

Τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι αεροναυπηγικής ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέβαλαν μια συγκεκριμένη πρόταση στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για να κατασκευάσουν από κοινού, μέχρι το 2020, ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθώς στην αγορά αυτή σήμερα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι εταιρείες Airbus Group, Dassault Aviation και Alenia Aermacchi (του ομίλου Finmeccanica), που είχαν ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Male (μέσου υψομέτρου και μεγάλου διαστήματος πτήσης) νέας γενιάς, διευκρινίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι "σήμερα συμφώνησαν (όσον αφορά) τις πρακτικές λεπτομέρειες της προσέγγισής τους".

Οι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει "μια περισσότερο επεξεργασμένη διευκρινιστική πρόταση περί ενός συστήματος ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους" στα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, μαζί με τη συμφωνία τους για τον επιμερισμό των εργασιών. Με βάση την πρόταση αυτή, θα ακολουθήσει μια φάση κατά την οποία οι τρεις χώρες θα προσδιορίσουν τις ανάγκες τους σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της καθεμιάς από αυτές και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η φάση προσδιορισμού των αναγκών θα διαρκέσει ενάμιση με δύο χρόνια, σημείωσε ο διευθυντής της Airbus Μπέρνχαρντ Γκέρβερτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι χώρες αδυνατούσαν επί μια δεκαετία να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Male. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία αγόρασαν αεροσκάφη Reaper, αμερικανικής κατασκευής.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου 2013, που ήταν αφιερωμένη σε αμυντικά θέματα, επισημάνθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι περισσότερες ωστόσο έχουν ήδη περικόψει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και καμία δεν προέβλεπε την επένδυση κεφαλαίων για την κατασκευή ενός Male. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν την ικανότητα να πετούν επί 24 ώρες σε ύψος 3.000 μέτρων. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί συχνά τα Reaper που διαθέτει για να πλήττει στόχος στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Οι τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος για παρακολουθήσεις όμως "εάν οι κυβερνήσεις προκρίνουν ένα μη επανδρωμένο που θα φέρει όπλα, θα το φτιάξουμε", κατέληξε ο Γκέρβερτ.