19 Μαΐου, 2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Η ΕΛΑΣΣΩΝΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ

 


Η Ελασσώνα πριν από λίγο  αποχαιρέτησε  τον πνευματικό της Πατέρα, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Βασίλειο, τον Ιεράρχη των έργων, τον Ιεράρχη που έκανε γνωστή την πόλη της Ελασσώνος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και παρουσία του Τοποτηρητού Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, και  πλειάδος Αρχιερέων ετελέσθη πριν από λίγο η εξόδιος ακολουθία στο Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ενώ το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Σεβ. Αξώμης κ. Πέτρος.

Επικηδείους λόγους  εκφώνησαν:

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος εκ μέρους του ιερού κλήρου π. Χαρίτων Τούμπας, εκ μέρους της Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Ελασσώνος κ. Γεώργιος Πασχόπουλος και εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο κοσμήτωρ αυτής κ. Μιχαήλ Τρίτος.

Αυτή την ώρα η σορός του μακαριστού Μητροπολίτου οδεύει για τον ενταφιασμό στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, όπου ο εκλιπών Ιεράρχης είχε αγαπήσει.

Ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας η Μνήμη του ας είναι Αιωνία!
 






ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ

 

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η μάχη για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Singular Logic, εκτός μεγάλης έκπληξης, ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Καμίνης φαίνεται να επικρατεί με μία μονάδα - ίσως και λιγότερο από τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδη.   Ωστόσο, ακόμη ένα ντέρμπι παίζεται και για την τρίτη θέση, καθώς ο Α. Σπηλιωτόπουλος, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ, προηγείται με λιγότερο από μία μονάδα από τον Ηλ. Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, καθώς ο τελευταίος σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά της παράταξής του.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, με ενσωματωμένο το 60%, ο κ. Καμίνης συγκεντρώνει το 21,05% έναντι του 20,6% που λαμβάνει ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ ακολουθούν με 17,05% ο Α. Σπηλιωτόπουλος και ο Ηλ. Κασιδιάρης με 16,15%. Ο κ. Καμίνης, το υψηλότερο ποσοστό του το έλαβε στο 1ο διαμέρισμα με 26% και το χαμηλότερο στο 3ο διαμέρισμα με 17,5%. Ο κ. Σακελλαρίδης το υψηλότερο το έλαβε στο 3ο με 22,3% και το χαμηλότερο στο 4ο με 18,39%. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό στο 1ο διαμέρισμα με 18,2% και το χαμηλότερο στο 3ο με 15,5%, ενώ τέλος ο κ. Κασιδιάρης έλαβε το υψηλότερο ποσοστό στο 4ο με 20,2% και το χαμηλότερο στο 7ο με 13,6%.
 

19/5/2014 - BLOOMBERG: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ «ΚΑΘΑΡΟΣ» ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

Αποφασιστική νίκη ή, έστω, ισχυρό προβάδισμα δεν έλαβε κανένα κόμμα, από τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τον Bloomberg. Το ειδησιογραφικό πρακτορείο συγκεφαλαιώνει το συμπέρασμά του στο εξής χαρακτηριστικό: σε τοπικές κοινωνίες (άρα σε κατά τόπους Δήμους) επικράτησαν τα πρόσωπα και όχι οι κομματικοί σχηματισμοί, ενώ στις τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) η επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψήφιου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Όπως αναφέρει ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκης και Εξωτερικής Πολιτικής: «Τα αποτελέσματα δείχνουν τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Στο εν λόγω άρθρο υποσημειώνεται η κυριαρχία της ΝΔ στις Περιφέρειες, αλλά και την αποτυχία της στο Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, εκεί που συνωθούνται οι περισσότεροι Ελληνες ψηφοφόροι. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχόλιο του Bloomberg είναι ότι καίτοι οδηγεί τις δημοσκοπήσεις απέτυχε να κάνει μεγάλη... διαδρομή στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, σε μια περιοχή όπου παράγεται το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδας.

«Ο Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει στις Ευθρωεκλογές χαρακτήρα δημοψήφισματος» αναφέρει το Bloomberg «επιδιώκει τη στήριξη του κόσμου για να καταργήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συνδέονται με το διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας. Η απόρριψη των όρων του δανείου μπορεί να οδηγήσει την Τρόικα στην Ελλάδα με σκοπό να τραβήξουν το... βύσμα και συνάμα να διακόψουν την οικονομική στήριξη». Όπως αναφέρεται στο άρθρο μια αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και τούτο διότι η αντιπολιτευτική του ρητορική θα είναι αναβαπτισμένη και πιο ισχυρή έτσι ώστε να οδηγήσει τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές».

Από την άλλη η αστάθεια στις αγορές παραμένει αδιάπτωτη, όσο διαρκούν οι δύο εβδομάδες των εκλογών. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα της Triton Asset Management «αυτή η αστάθεια θα παραμείνει μια εβδομάδα ακόμα. Η πολιτική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων επηρεάζει τις αγορές, δεδομένου ότι επηρεάζουν -δυνητικά- και την ελληνική πολιτική σταθερότητα».



 


ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

 

Καθώς οι Τούρκοι αναζητούσαν την πολιτιστική ταυτότητα τους, εμφανίσθηκαν διάφορες τάσεις και θεωρίες, γεγονός που συνετέλεσε στη δημιουργία μιας μορφής πολιτιστικού πολέμου και πολιτικών παρεμβάσεων. Εξάλλου, μετά το 1922, η Τουρκία βιώνει μια σοβαρή ιδεολογική σύγκρουση, η οποία έχει σαν συνέπεια την κόπωση της τουρκικής κοινωνίας και τη δημιουργία αντιδράσεων με πολωτικά χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι, η πόλωση αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα στην τουρκική πολιτική ζωή και πηγάζει από τη μορφή και την οργάνωση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τις δεκαετίες που μεσολάβησαν δεν συγκρούσθηκαν απλώς δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλλά δύο τρόποι ζωής με δύο διαφορετικές ιδεολογίες που δίδουν την εντύπωση ότι η Τουρκία έχει διαχωριστεί στα δύο. Η ρεπουμπλικανική, επιστημονική και κοσμική σκέψη από τη μια πλευρά και η θρησκευτική ισλαμική σουνιτική ταυτότητα από την άλλη. Ωστόσο, οι ενδογενείς αδυναμίες των φιλελεύθερων και αριστερών τάσεων είχαν σαν αποτέλεσμα η ιδεολογία του εθνικισμού, αφενός να υιοθετηθεί από όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς φορείς-οργανώσεις, αφετέρου να εδραιωθεί θεσμικά σε όλες τις βαθμίδες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

Επίσης, το πολιτικό Ισλάμ χρησιμοποιήθηκε ως μια παρεμβαλλόμενη ζώνη μεταξύ της ιδεολογίας της δεξιάς και των αριστεριστών, ενώ η ταχεία εξάπλωση του ισλαμικού ρεύματος αντιμετωπίζεται ως ένας παράγοντας ενδυνάμωσης της πολιτιστικής και κοινωνικής ισχύος της χώρας. Εκτός τούτου, ο κεμαλισμός και το πολιτικό Ισλάμ αποτελούν τις δύο όψεις ενός νομίσματος, διότι όσο ανάγκη έχει ο κεμαλισμός το πολιτικό Ισλάμ την ίδια ανάγκη έχει και το πολιτικό Ισλάμ από τον κεμαλισμό. Για το λόγο αυτό η διαμάχη του στρατιωτικού κατεστημένου με το καθεστώς Erdoğan θα πρέπει να εκληφθεί αποκλειστικά και μόνο ως ένας «ασύμμετρος πόλεμος» για το ποιος θα κατέχει την εξουσία της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, οι Τούρκοι άρχισαν να διερωτώνται εάν, με το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού της χώρας, η στρατιωτική χειραφέτηση αντικαταστάθηκε από μια πολιτική δικτατορία και ένα τουρκο-ισλαμικό εθνικιστικό καθεστώς.

Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια καταγραφής των πολυδιάστατων παραγόντων που συνθέτουν την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Όλα τα στοιχεία του βιβλίου αποτελούν προϊόν προσωπικής έρευνας του συγγραφέα μέσω τουρκικών βιβλίων, μελετών τουρκικών πανεπιστημίων και κέντρων στρατηγικών μελετών, περιοδικών, ΜΜΕ, του διαδικτύου κ.ά., ενώ οι μεταφράσεις όλων των κειμένων έγιναν από τον ίδιο. Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά βάση τουρκικές, με σκοπό ο Έλληνας αναγνώστης να κατανοήσει την τουρκική πραγματικότητα και να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης των Τούρκων κάτω από το δικό τους πρίσμα.

Αρχικά, περιγράφεται το τουρκικό πρόβλημα, καθώς επίσης η αναζήτηση της πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Τούρκων μέσω διαφόρων ιδεολογιών. Στη συνέχεια αναλύεται ο θρησκευτικός εθνικισμός και η απήχηση των θρησκευτικών αδελφοτήτων στην τουρκική κοινωνία που έχουν ως στόχο την παρέμβαση του κράτους στον τρόπο ζωής των πολιτών, την επιδίωξη δημιουργίας μιας μονοτυπικής κοινωνίας, καθώς επίσης τη διαφύλαξη και διάδοση του τουρκικού πολιτισμού.

Όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις, με την προβολή της στρατηγικής αξίας της χώρας τους προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το διεθνή παράγοντα και την τουρκική κοινή γνώμη σχετικά με τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν, δεδομένου ότι η εσωτερική κατάσταση της χώρας θυμίζει παρτίδα σκάκι. Άλλωστε, οι παθογένειες και τα προβλήματα που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή προκύπτουν από την ανάλυση που γίνεται σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγώνα επιβίωσης του βαθέως κράτους, την πολιτική αφομοίωσης των μειονοτήτων και το κουρδικό πρόβλημα, από την οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι η δυσλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας είναι διαχρονική και πολύ δύσκολα ανατρέψιμη αν όχι αδύνατη.

Επίσης, δύο άλλοι παράγοντες που εγείρουν έντονους προβληματισμούς για το μέλλον της Τουρκίας αποτελούν η δημογραφική ανισορροπία και η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι από τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν βιβλίο καθίσταται σαφές ότι: α. Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι πολυποίκιλος, με συνέπεια η συνοχή του να παρουσιάζει σοβαρά ενδημικά προβλήματα και πολλά τρωτά σημεία. β. Η πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι αβέβαιη κι απαιτεί μια νέα θεώρηση των πραγμάτων.

Συνεπώς, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι παρόλο που η νέα πολιτική πραγματικότητα στην Τουρκία απελευθερώθηκε από τη χειραφέτηση του κεμαλικού πολιτικού καθεστώτος, διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της κεμαλικής αντίληψης, τα οποία της δημιουργούν μια σύγχυση ιδεολογιών και αλαζονεία.
 

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;


Τα μηνύματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της πρώτης Κυριακής είναι πολλά και αποστέλλονται σε πολλούς. Όσοι έσπευσαν από νωρίς να τα ερμηνεύσουν καλό είναι ότι πρέπει να περιμένουν και τη δεύτερη Κυριακή και οπωσδήποτε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για να βγάλουν πιο ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Οπωσδήποτε τα αποτελέσματα απαιτούν και δεύτερη ανάγνωση.

Αναδεικνύουν λάθη στρατηγικής και επιλογών από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που τα αποτελέσματα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, την Αθήνα, και στη μεγαλύτερη περιφέρεια, την Αττική ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά και αναμφίβολα συνιστούν εκλογική νίκη. Ωστόσο όμως τα αποτελέσματα τουλάχιστον στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν έχουν τον Δημοψηφισματικό χαρακτήρα που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως το εκλογικό σώμα πείστηκε από το success story της Ν.Δ.

Το λάθος και των δύο ήταν ότι προσπάθησαν να προδώσουν στενά πολιτικά χαρακτηριστικά για τις επιλογές του εκλογικού σώματος και να βγάλουν μετεκλογικά συμπεράσματα ως ψήφο εμπιστοσύνης ο ένας ή καταδίκης της Κυβερνητικής πολιτικής ο άλλος. Αλλά το κυριότερο είναι ότι και οι δύο πολιτικές δυνάμεις μέσα στον εκλογικό πυρετό «ξέχασαν» να σχολιάσουν και να αισθανθούν τον μεγάλο κίνδυνο που σηματοδοτούν τα αποτελέσματα κυρίως στο Δήμο Αθηναίων όπου η Χρυσή Αυγή με τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη συγκέντρωσε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό.

Και αυτό είναι το μόνο στοιχείο που προκαλεί τρόμο ως συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές τις εκλογές. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό δεν έχουν παρά να συνεχίσουν να θριαμβολογούν….