18 Μαΐου, 2014

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ

 



ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη την χώρα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το βράδυ όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η αποχή των πολιτών είναι μεγάλη ωστόσο αναμένεται η προσέλευση να αυξηθεί τις απογευματινές ώρες. Μάλιστα σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε τους πολίτες να πουν όχι στην αποχή και να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς.

Ποιοι αρχηγοί και υποψήφιοι έχουν ψηφίσει

Από τις 7 το πρωί είχε ήδη ψηφίσει η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα, ενώ από τους πρώτους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 07:30 στο δημοτικό σχολείο Αγ. Ελευθερίου και μπήκε στην αίθουσα για να ψηφίσει.

 Έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Πύλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ψήφισαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.  Επίσης στις κάλπες έχουν προσέλθει η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Στη «μάχη» 1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί

Στη σημερινή μάχη ρίχνονται 1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί ενώ με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι εκλογείς είναι 9.871.733, (με 4.779.471 εξ αυτών άντρες και 5.092.262 γυναίκες).

Εκ των 1.441 συνδυασμών που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από μεριάς ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 είναι άνδρες και οι 53.505 γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Singular Logic, φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 και όχι νωρίτερα όπως στις προηγούμενες εκλογές, μιας και οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με το 2010, ενώ είναι μειωμένα κατά το ίδιο ποσοστό τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρώνται. Επίσης, στις σημερινές εκλογές συμμετέχει διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Μικροπροβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές

Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούσαν να εξαιρεθούν, για διάφορους λόγους, από τις εφορευτικές επιτροπές και από το Εφετείο η εντολή προς τους δικαστικούς επιμελητές είναι οι εξαιρέσεις να γίνονται με φειδώ και πολύ αυστηρά κριτήρια. Σημειώνεται ότι μέχρι και την Παρασκευή μπορούσαν, μέλη των εφορευτικών επιτροπών, να αιτηθούν την εξαίρεσή τους από την εισαγγελία, ενώ σήμερα η απόφαση για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά επαφίεται στην κρίση του δικηγόρου που βρίσκεται στο εκλογικό τμήμα.

Με μικρά προβλήματα το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα. Ειδικότερα, με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών ξεκίνησε η ψηφοφορία σε τρία εκλογικά τμήματα της Πάτρας, στο 457, στο 550 και στο 558, λόγω έλλειψης μελών της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, η ψηφοφορία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ σε ένα εκλογικό κέντρο παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα κλειδιά του σχολείου, το οποίο όμως επιλύθηκε σχεδόν άμεσα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το άνοιγμα της κάλπης σε πολλά εκλογικά τμήματα στην πόλη της Κοζάνης, καθώς τα περισσότερα τακτικά, αλλά και αναπληρωματικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν είχαν προσέλθει στις θέσεις τους. Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, έτσι, αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία, ώστε να παρέμβει και να έρθουν μέλη της εφορευτικής, ενώ τη λύση φαίνεται πως τελικά θα δώσουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι συνδυασμών στην Περιφέρεια και στους Δήμους.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν το πρωί κατά την εκλογική διαδικασία στη Βόρεια Ελλάδα. Σε εκλογικό τμήματα της Πέλλας δεν προσήλθαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να ... κληθεί η αστυνομία και τους παραλάβει από το σπίτι τους περιπολικό.Σε εκλογικό τμήμα των Συκεών Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε σφραγίδα, με αποτέλεσμα να αργήσει η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, μέχρι να προμηθευτούν νέα σφραγίδα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΒΕΛΓΙΟΥ

 

Η διδασκαλία των θρησκευτικών στην καρδιά της Ευρώπης

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από την Παιδαγωγική Επιτροπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο ή πρώτη ημερίδα παιδαγωγικής μελέτης των Γαλλόφωνων καθηγητών του μαθήματος των θρησκευτικών, της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Διδάσκοντας το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών στον εικοστό πρώτο αιώνα, στη καρδιά της Ευρώπης». 

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος, ο και Πρόεδρος της παιδαγωγικής επιτροπής, Μητροπολίτης Βελγίου κ.κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αφού εξήρε τη άμεση ανταπόκριση των καθηγητών στο πρώτο αυτό κάλεσμά της, μεταξύ άλλων τόνισε πως: «το εκπαιδευτικό και πνευματικό έργο το οποίο επιτελείται στα σχολεία του Βελγίου είναι εξέχουσας σημασίας, διότι στοιχειοθετεί υπεύθυνα και μεθοδικά τις αξίες και τα πιστεύω, καθώς και τη διαμόρφωση θρησκευτικής ταυτότητας των αυριανών πολιτών της χώρας, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία μια πολυετή προσπάθεια, η οποία μετρά 25 έτη δημιουργικής παρουσίας στη Φλαμανδική και 17 έτη στη Γαλλόφωνη κοινότητα.

Η κύρια ευθύνη των καθηγητών στο σημαντικό αυτό λειτούργημα παραμένει η κατάθεση μιας αυθεντικής μαρτυρίας της πίστης και της παράδοσής μας στις νεόφυτες ψυχές των μαθητών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας». Ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, διαβεβαίωσε τους παρόντες εκπαιδευτικούς, ότι βασικός στόχος της Παιδαγωγικής Επιτροπής είναι η καθιέρωση παρόμοιων συναντήσεων, ως πλαίσιο δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμού, αλλά και ουσιαστικής στήριξης των εκπαιδευτικών και του πολυσχιδούς έργου τους.

Στη συνέχεια, η κεντρική ομιλία της συνάντησης εκφωνήθηκε από τον π. Κωνσταντίνο Κενανίδη, (Δρ. Θεολογίας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας, Απόστολος Παύλος), με θέμα: «Η σημασία της επιστημονικής, παιδαγωγικής και ψυχολογικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του ορθοδόξου μαθήματος των θρησκευτικών». Ο π. Κωνσταντίνος μεταξύ άλλων ανάφερε πως ο σύγχρονος θεολόγος, προκειμένου να παράσχει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα, τα οποία θέτουν συνεχώς οι μαθητές, και αφορούν σύγχρονα θέματα και προβληματισμούς, οφείλει να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τη πνευματική σοφία και την θεολογική πείρα του παρελθόντος και να τις προσαρμόσει στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί υπεύθυνα στους παραπάνω προβληματισμούς, οφείλει να έχει σταθερά, δομημένα και συνεκτικά πνευματικά και θεολογικά κριτήρια, ώστε να πετύχει τη προσαρμογή και ν’ αποφύγει την αφομοίωση με τη νεωτερικότητα. Επίσης, ανέφερε πως, η εκπλήρωση του ρόλου του εκπαιδευτικού, προϋποθέτει την άρτια και διαρκή επιστημονική παιδαγωγική και ψυχολογική μόρφωση και επιμόρφωσή του, διότι η διδασκαλία και η παιδαγωγική του μεθοδολογία οφείλει εξάπαντος ν’ ανταποκρίνεται στην ηλικιακή φάση, στο πολιτιστικό backround και στα ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των μαθητών του. Μετά το Πέρας τη ομιλίας, ακολούθησε μακρά και δημιουργική επί των πτυχών του θέματος συζήτηση.

Έπειτα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε δύο ομάδες εργασίας τη διδασκαλία ενός προτύπου μαθήματος με θέμα την Πεντηκοστή. Τη παρουσίαση του μαθήματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέλαβε η εκπαιδευτικός θεολόγος κα Θεοδώρα Αντωνίου, παραθέτοντας πλούσιο σχετικό εποπτικό υλικό. Ενώ για το ίδιο μάθημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανέλαβε η εκπαιδευτικός θεολόγος, κα Σαντάλ Λανουά, παραθέτοντας μια διαδραστική παρουσίαση του σχετικού υλικού. Και στις δύο ομάδες εργασίας υπήρξε δημιουργική συζήτηση και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Κατά το τρίτο μέρος της παιδαγωγικής ημερίδας, η συντονιστική επιτροπή (π. Ευάγγελος Ψάλλας, κα Σάνταλ Λανουά και π. Κων/νος Κενανίδης) απάντησε σε πολυάριθμες ανώνυμες γραπτές ερωτήσεις, των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Ενώ έπειτα δόθηκε ο λόγος στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τοποθετηθούν γενικώς και ειδικώς και να εκφράσουν την άποψή τους, να σχολιάσουν και να παραθέσουν τις προτάσεις τους. Η ημερίδα κατέληξε με σύντομη αναστάσιμη προσευχή και με την ευχή και επισήμανση όλων για την συχνή επανάληψη αναλόγων παιδαγωγικών συναντήσεων.
 

(18 ΜΑΪΟΥ) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

 

 

Το ζωντανό νερό    

«Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν» Η ανακάλυψη του βαθύτερου νοήματος της ζωής περνά μέσα από την αλήθεια της Εκκλησίας, όπως μάς την αποκαλύπτει ο ίδιος ο Κύριος. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς βάζει ακριβώς μπροστά από αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Να ανοίξουμε τον εαυτό μας, να τον καταστήσουμε διάφανο για να δεχθεί τη μεγάλη αλήθεια της ζωής, η οποία είναι εκείνη που σώζει και ανεβάζει τον άνθρωπο σε πνευματικές κορυφογραμμές.

Χρονικά και εορτολογικά, βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της πορείας μας προς την Πεντηκοστή. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε κοινωνοί της αποκάλυψης που ο ίδιος ο Κύριος κάνει στη συνάντηση του με τη Σαμαρείτιδα. Ότι δηλαδή ο ίδιος είναι το «ύδωρ το ζων», το «αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Μια αλήθεια, η οποία επιβάλλεται να αγγίξει υπαρκξιακά τον άνθρωπο και να τον ανυψώσει πνευματικά.

Χριστοειδής ανύψωση

Ο Χριστός στο πρόσωπο της γυναίκας εκείνης, της Σαμαρείτιδας – η οποία ήταν και αλλοεθνής και κουβαλούσε κοινωνικά και εθνικά στίγματα – συναντά τον κάθε άνθρωπο, τον καθένα από μας ξεχωριστά. Μάς αποκαλύπτει συγκλονιστικές αλήθειες. Δεν είναι απλά μια περίπτωση ενός Ιουδαίου που συζητά με μια Σαμαρείτιδα γυναίκα. Είναι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας του κόσμου που επικοινωνεί με όλους. Ακόμα και με τους πιο περιφρονημένους του κόσμου για να προσφέρει αφειδώλευτα την αγάπη και την Χάρη του. Η αλήθεια του, που είναι η ίδια η ζωή, ρέει κρυστάλλινα από την παρουσία του ως ύδωρ ζων που ξεδιψά πραγματικά τον κάθε άνθρωπο, όσο κουρασμένος, όσο ταλαιπωρημένος και αν αυτός είναι.

Καταξιώνει τον καθένα μας ως «πρόσωπο», με την ιδιαίτερη αξία και πνευματική αρχοντιά του. Αγγίζει όμως πιο πολύ το σημερινό άνθρωπο που περιπλανάται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και βρίσκεται μονίμως αποπροσανατολισμένος, χωρίς την πυξίδα της ζωής, που είναι ο ίδιος ο Χριστός και η Εκκλησία του. Η ισχυρή βεβαιότητα που έχουμε από την ευαγγελική αλήθεια είναι ότι ο Χριστός περιμένει σε κάθε στιγμή της ζωής μας για να μας συναντήσει. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη «ίσταται επί την θύραν και κρούει». Μας καλεί όλους και τον καθένα ξεχωριστά, προσωπικά. «Τα ίδια πρόβατα φωνεί κατ΄ όνομα» για να γίνουμε δέκτες της προσφοράς της θεϊκής του αγάπης.

Στο πηγάδι της ζωής

Ο Χριστός κάθεται στο πηγάδι του Ιακώβ και συζητεί με τη Σαμαρείτιδα, την άγνωστη, τη στιγματισμένη, την περιθωριοποιημένη και ανώνυμη μέχρι τότε εκείνη γυναίκα. Της ζητά νερό. Ο Κύριος ζητά από όλους μας κάποιες κινήσεις, ενέργειες. Ζητά την προσφορά της δικής μας αγάπης για να μπορέσουμε ν’ αποδράσουμε από το εγώ και τον ατομικισμό μας. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που έχουμε εγκαταλείψει άσπλαχνα τον εαυτό μας στα ασφυκτικά γρανάζια της εγωκεντρικότητας, η ανταπόκρισή μας στην πρόσκληση του Κυρίου να συναντηθούμε μαζί του και να ξεδιψάσουμε από την αλήθεια του, είναι άκρως σημαντική.

Το ύδωρ το ζων

Όπως και εμείς πολλές φορές σήμερα, έτσι και η Σαμαρείτισσα τότε, λειτούργησε στην αρχή περισσότερο νοησιαρχικά, όταν ο Χριστός της ζήτησε νερό που αντλούσε από το βαθύ πηγάδι. Το μυαλό υπέβαλλε ότι ο Ιουδαίος είναι εχθρός και σε καμιά περίπτωση δεν άξιζε της οποιασδήποτε προσφοράς. Ο Χριστός όμως θέλει να της προσφέρει το αληθινό φως της ζωής. Μέσω του διαλόγου που έχει μαζί της, δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να συναισθανθεί την ψυχική της κατάσταση, την αμαρτωλότητά της. Έτσι οδηγείται στο γκρέμισμα του τείχους του εγωισμού που ήταν μέχρι τότε αδιαπέραστο. Σε σημείο μάλιστα που να βλέπει τώρα καθαρά με τα μάτια της ψυχής της. Αναγνωρίζει, λοιπόν, τις προφητικές ικανότητες του συνομιλητή της. Καταξιώνεται να γίνει δέκτης τής πιο μεγάλης αποκάλυψης: της Θεότητας του Κυρίου: «Εγώ ειμί ο λαλών σοι».

O Χριστός αυτό που μας ζητά είναι να ανοίξουμε την καρδιά μας για να δεχόμαστε την αγάπη του. Όταν την ύπαρξή μας καταυγάζει η θεία παρουσία τότε αισθανόμαστε την ανάγκη να λατρεύουμε αληθινά τον Θεό. Η αληθινή λατρεία, όπως μας διαβεβαιώνει ο Χριστός είναι η «εν Πνεύματι και αληθεία». Είναι η γεύση ότι η ύπαρξη μας ανακαινίζεται από την παρουσία της αγάπης του. Μεταβάλλεται σε Χριστοειδή, με όλη την πνευματική ακτινοβολία που μπορεί να εκπέμπει. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία για να καταστούμε κοινωνοί αυτής της μεγάλης θεϊκής δωρεάς.

 


ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΡΩΣΙΑ

 

Ειρωνικά σχολίασε η Ρωσία τον «δημοκρατικό χαρακτήρα» των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «υπό τον ήχο των κανονιών», καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών. «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μία εκλογική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οκτώ ημέρες πριν προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, η εκλογική επιτροπή κάλεσε σήμερα τις αρχές να ενεργήσουν το ταχύτερο δυνατόν για να αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος, όπου περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Σε ανακοίνωσή της, η εκλογική επιτροπή κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να οργανώσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών σε πολλές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που κήρυξαν στις 13 Μαΐου την ανεξαρτησία τους έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η εκλογική επιτροπή αναφέρει ότι η ασφάλεια των αντιπροσώπων της απειλείται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κάνει λόγο για «απειλές και πιέσεις» κατά των μελών των τοπικών επιτροπών στην ανατολική Ουκρανία. Η επιτροπή επικρίνει την αρνητική στάση ή την απουσία αντίδρασης της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν τα μέλη της καταγγέλλουν πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον προσωρινό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα για την ασφάλεια».

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περί τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 36 του ουκρανικού εκλογικού σώματος, είναι πιθανόν να εμποδιστούν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των ανατολικών περιοχών δηλώνει έτοιμο να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον «κυρώσεων»

Νωρίτερα, για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον «κυρώσεων», εάν συνεχίσει να προκαλεί την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, προειδοποίησαν τη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών. Εννέα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, «οι πρόεδροι υπογράμμισαν ότι η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον σημαντικές κυρώσεις εάν διατηρήσει την προκλητική και αποσταθεροποιητική της στάση» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Ουγγαρία:Επανέρχεται για την αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν επανήλθε στην έκκλησή του για την αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας, στη δυτική Ουκρανία, λιγότερο από μία εβδομάδα αφού προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο. "Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας", δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στην ουγγρική τηλεόραση.

Περί τα 150.000 έως 200.000 άτομα ουγγρικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Υπερκαρπαθία. Αποτελούν την μεγαλύτερη μειονότητα (13% του πληθυσμού) σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία. "Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί", πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί ο ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου. Ο Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε δεύτερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι διευκρίνισε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε εκείνες τις δηλώσεις του σε "εδαφική" ανεξαρτησία.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε στο κανάλι 1 της ουγγρικής τηλεόρασης ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολλές μορφές αυτονομίας και ότι οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο είναι το αίτημά τους. Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στο Κίεβο εκλήθη από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπαν κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλτν Τουσκ χαρακτήρισε "λυπηρές" τις δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού και κάλεσε τις γειτονικές της Ουκρανίας χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αντάρτες απελευθέρωσαν έναν από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών
 
Στο μεταξύ ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών Βαλέρι Μπολότοφ κρατήθηκε σήμερα για λίγη ώρα από ουκρανούς συνοριοφύλακες προτού τον απελευθερώσουν ένοπλοι υποστηρικτές του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού στην πόλη Χάρκοβο με τη συμμετοχή πολλών ουκρανών αξιωματούχων και στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά.

Ο Μπολότοφ, ο αυτονακηρυχθείς κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κρατήθηκε στο συνοριακό φυλάκιο κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου είχε μεταβεί για να λάβει θεραπεία μετά τον τραυματισμό του την Τρίτη σε μια επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων Όλεγκ Σλομπόντιαν. Περίπου 200 ένοπλοι αυτονομιστές πήγαν στο φυλάκιο και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος. Τότε ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τις οποίες οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. «Πήραν τον Μπολότοφ. Προσπαθούμε να μάθουμε αν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε ο Σλομπόντιαν.