16 Μαΐου, 2014

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ Η 27ΧΡΟΝΗ ΣΟΥΔΑΝΗ

 

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα, να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην επιβληθεί η θανατική ποινή στην 27χρονη Σουδανή που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, απευθύνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος ζητά από τις κυβερνήσεις της Δύσης και τους διεθνείς οργανισμούς να πιέσουν με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε να μην απαγχονιστεί από τις αρχές του Σουδάν η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ.

Ζητά, επίσης, να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να εκφράζουν ανοικτά τα θρησκευτικά τους πιστεύω, "δικαιώματα θεμελιώδη όχι μόνο για τις δυτικές κοινωνίες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

Η 27χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου του Χαρτούμ, "δεν απαρνήθηκε τη χριστιανική θρησκεία της εντός της διορίας των τριών ημερών που της δόθηκε και δεν επέστρεψε στο Ισλάμ".

Ο Μακαριώτατος θα αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον πρέσβη του Σουδάν στην Αθήνα, ζητώντας τη μη εκτέλεση της ποινής στη νεαρή γυναίκα.
 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάϊο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
-Επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
-Δέχθηκε την επίσκεψη του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντωνίου Σαμαρά. Η πρώτη αυτή επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο Συνοδικό χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε προκειμένου ο κ. Πρωθυπουργός, που ανέλαβε και την σχετική πρωτοβουλία, να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία μας για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο.
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους των Μελών της Δ.Ι.Σ. τον κ. Πρωθυπουργό για την πολυεπίπεδη αρωγή της Πολιτείας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εκκλησίας.
-Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων για τη διεξαγωγή της ΚΣΤ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος από 3-5.11.2014 με θέμα: «Εξωχριστιανικές, αιρετικές και αποκρυφιστικές θεωρήσεις περί του Χριστού».
Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών στο Εξωτερικό.

Ενημερωθέντες για την κοίμηση του Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεώς του στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


 

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

Εκοιμήθη σήμερα  το πρωί ο Μητροπολίτης Ελλασώνος Κυρός  Βασίλειος. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως Πρόεδρος της Δ.Ε. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε και προσφάτως κοιμηθέντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελλασώνος Βασίλειος τον τελευταίο χρόνο ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Ελλασώνος και Προέδρου της ΕΚΥΟ έγινε γνωστή στο Συνοδικό Μέγαρο την ώρα που βρισκόταν  σήμερα σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΔΙΣ η οποία διεκόπη προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι συνοδικοί ιεράρχες να τελέσουν τρισάγιο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Ιεράρχη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Ελλασώνα το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ καθήκοντα τοποτηρητή, έως την εκλογή νέου Μητροπολίτη, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Δ.Ι.Σ. ποιος Μητροπολίτης θα αναλάβει. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979.

Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995. Μετά την εγκατάστασή του αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της Μητροπόλεως, ανακαίνισε το Μητροπολιτικό Οίκο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο και μερίμνησε για την ανακαίνιση και επάνδρωση των ιστορικών Μονών της επαρχίας.

Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ενορία και ο Ι. Ναός του Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων του από τη Μόσχα της Ρωσίας.


 

Η «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ

 

Για οργισμένη αντίδραση της Άγκελας Μέρκελ στο ενδεχόμενο μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος κάνει λόγο η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που βασίζονται σε κύκλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, η Deutsche Welle κάμνει λόγο για οργή της Γερμανίδας Καγκελάριου η οποία φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της DW Παναγιώτη Κουπαράνη: «Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας αποτέλεσε θέμα και στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη γερμανίδα Καγκελάριο. Πληροφορίες τόσο του γερμανικού Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΝΑ) όσο και της Deutsche Welle που βασίζονται σε κύκλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, κάνουν λόγο για οργισμένη αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

Η Καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη. Ας σημειωθεί ότι η στάση της είναι πολύ πιο κατηγορηματική από αυτή του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Στη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία διεξαγόταν την ίδια περίπου ώρα με τη συνάντηση των κ.κ. Μέρκελ και Βαρθολομαίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου, Σαουσάν Σεμπλί, δήλωνε ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους» συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».

Την αντίθεση του στην πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού εξέφρασε και ο επόμενος συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων και τουρκικής καταγωγής Τζεμ Όζντεμιρ. Ο κ. Όζντεμιρ προς τη Deutsche Welle: «Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά –αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ 
κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 

 «Η Αγ. Σοφία συμφέρει να μείνει μουσείο»

Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε χθες στη Βόννη. Σε συνέντευξή του στη DW μίλησε για την κατάσταση του Πατριαρχείου και την κρίση στην Ουκρανία. Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Γερμανία ήταν χθες η Βόννη. Ο Πατριάρχης συμμετείχε σε δοξολογία στην Μητρόπολη, είχε επαφές με την επιτροπή διαλόγου των εκκλησιών της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων και παρέστη σε δεξίωση της Μητρόπολης Γερμανίας προς τιμήν του.

Σήμερα πραγματοποίησε σειρά επαφών με εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας στο Βερολίνο. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της DW από τη Βόννη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα βήματα προόδου ως προς τη θέση του Πατριαρχείου Κων/πόλεως και των Ρωμιών στην Τουρκία: «Η επιστροφή των περιουσιών, η τουρκική ιθαγένεια που έδωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στους μητροπολίτες του εξωτερικού, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε μια μελλοντική πατριαρχική εκλογή, είτε ως υποψήφιοι για το θρόνο, είτε ως εκλέκτορες για το νέο Πατριάρχη. Αυτό είναι σπουδαίο. 

Το ελληνικό σχολείο που ανοίξαμε στην Ίμβρο, την πατρίδα μοτ, και που άνοιξε μετά από μισό αιώνα. Και τώρα κάναμε αίτηση για να προσθέσουμε στο δημοτικό και γυμνάσιο και λύκειο. Έτσι ώστε τα παιδιά που θα τελειώνουν το δημοτικό να μην φεύγουν από την Ίμβρο και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και σε μεγαλύτερες τάξεις. Όλα αυτά είναι θετικά. Και τα αναγνωρίζουμε. Και ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν είναι αρκετά. 

Έχουμε ακόμα αρκετές περιουσίες που πρέπει να μας επιστραφούν, το Πατριαρχείο μας δεν έχει νομική προσωπικότητα και πρέπει να την αποκτήσει, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή και το Πατριαρχείο μας δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τα στελέχη του. Ο Άγιος Γερμανίας και εγώ, που είμαστε από την τελευταία “φουρνιά” της Χάλκης και ο Άγιος Ιταλίας και ο Άγιος Ελβετίας κ.ο.κ. είμαστε οι τελευταίοι, και είμαστε μεταξύ 70 και 80. Ποιοι θα μας αντικαταστήσουν; 

Όλες οι Μητροπόλεις της Ευρώπης πρέπει σιγά-σιγά να αποκτήσουν καινούργιο αίμα, καινούργιους ποιμενάρχες.Και η Χάλκη ήταν απαραίτητος ανάγκη για τη ζωή του Πατριαρχείου. Επί μισό αιώνα σχεδόν τώρα οι Τούρκοι μας έκοψαν τις αρτηρίες, τις φλέβες, από τις οποίες θα παίρναμε καινούργιο αίμα»

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει η μετατροπή σε τέμενος»

«Αν πρόκειται η Αγ. Σοφιά να γίνει πάλι τόπος λατρείας του Θεού πρέπει να γίνει και πάλι εκκλησία» Δεν είναι αρτηρίες για την ορθοδοξία και οι ναοί που μετατρέπονται σε τεμένη σήμερα στην Τουρκία; Όπως για παράδειγμα η Αγία Σοφία της Νίκαιας και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, ρωτήσαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Στην Νίκαια και την Τραπεζούντα έχουν γίνει (σσ. τεμένη). Παλαιότερα και στην Βιζύη της (σσ. Ανατολικής) Θράκης. Στην Αγία Σοφία στην Κων/πολη πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά η μετατροπή σε τέμενος, αλλά θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο. 

Το είπα δημοσίως, σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο. Είχα πει και για την Αγία Σοφία της Τραπεζούντος: Ως τζαμί θα είναι μόνο για τους μουσουλμάνους. Ως μουσείο όμως είναι για όλο τον κόσμο. Δεν συμφέρει την Τουρκία να μπει σε αυτή την περιπέτεια και να τα χαλάσει με όλο τον χριστιανικό κόσμο, με όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Είπα σε μια συνέντευξη με όλο τα θάρρος και την παρρησία ότι εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να γίνει πάλι τόπος λατρείας του Θεού πρέπει να γίνει και πάλι εκκλησία διότι κτίστηκε ως χριστιανική εκκλησία, δεν κτίστηκε ως τζαμί. Και εν πάση περιπτώσει η μετατροπή της σε τζαμί θα είναι αντίθετη προς την βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ την έκανε μουσείο. Τώρα εάν μετατραπεί πάλι σε τζαμί, αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας. Από πάσης απόψεως η Αγία Σοφία συμφέρει να μείνει μουσείο».

«Στη Ουκρανία συγκρούονται η Ανατολή και η Δύσις»

«Εύχομαι να επικρατήσει η λογική, η ψυχραιμία και να αποφευχθούν μεγαλύτερες συγκρούσεις» 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στο μικρόφωνο της DW και για την ουκρανική κρίση όπου ζούμε την αντιπαράθεση μεταξύ δύο ορθοδόξων λαών, Ρώσων και Ουκρανών: «Το ζήτημα είναι καθαρώς πολιτικό. Στη Ουκρανία νομίζω ότι συγκρούονται η Ανατολή και η Δύσις, για να το πω έτσι απλά. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ από τη μια πλευρά και από την άλλη η Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι ζήτημα πολιτικής επιρροής. Εμείς εκτός από την προσευχή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Πριν από αυτή τη σημερινή κρίση έχουμε και το πρόβλημα του σχίσματος μέσα στην ουκρανική ορθόδοξο εκκλησία, από το οποίον σχίσμα έχουν προέλθει τρεις μερίδες ορθοδόξων εκκλησιών, η μια κανονική και οι άλλες δύο αντικανονικές και μη αναγνωριζόμενες από καμία εκκλησία, αλλά δεν παύουν να είναι ορθόδοξοι αδελφοί μας.

Οι Ουκρανοί πήραν τον χριστιανισμό και τον πολιτισμό από την Κων/πολη με τον Κύριλλο και Μεθόδιο στη Μοραβία. Ο Βλαδίμηρος ο πρίγκιψ, όταν έστειλε τους εκπροσώπους του στην Κων/πολη και παρηκολούθησαν στην Αγία Σοφία τη λειτουργία, εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε όταν γύρισαν στην Ουκρανία είπαν στον πρίγκιπα,: δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στη γη ή στον ουρανό και ότι η καλύτερη θρησκεία ήταν η ορθοδοξία. Κατόπιν τούτου ο Βλαδίμηρος αποφάσισε να βαπτίσει το λαό του ορθόδοξο.

Και φυσικά τότε δεν υπήρχε ρωσικό πατριαρχείο. Όλα ήσαν Κων/πολη και υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, το οποίο μέχρι και προ 300 ετών έστελνε τους επισκόπους του εκεί. Θέλω να πω ότι τους πονούμε τους Ουκρανούς διότι είναι γέννημα- θρέμμα πνευματικώς και εκκλησιαστικώς της εκκλησίας Κων/πόλεως. 

Πριν από 6 χρόνια επισκέφθηκα την Ουκρανία, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος με τίμησε πάρα πολύ και προσπαθήσαμε να κάνουμε μια κίνηση επανενώσεως των ορθοδόξων, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καρποφορήσει. Αλλά δεν παραιτούμεθα. Είναι χρέος μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όλης της ορθοδοξίας να επαναφέρουμε την ενότητα στον ορθόδοξο ουκρανικό λαό.

Επανέρχομαι στην πολιτική κρίση: Εύχομαι να επικρατήσει η λογική, η ψυχραιμία και να αποφευχθούν μεγαλύτερες συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα. Γι αυτό είναι καιρός να προσευχόμεθα για την ειρήνη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου.
Και στα πολιτικά και στα εκκλησιαστικά θέματα. 

Με τους καθολικούς, τους ευαγγελικούς, τους μουσουλμάνους, με τους εβραίους κάνουμε διάλογο διότι σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, όταν καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζητούμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, που μας χωρίζουν, που μας ενώνουν, μπορούμε να βρούμε μια λύση. Δηλαδή ως εκκλησία και ως θρησκεία δεν μπορούμε να πάρουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις απόψεις μας.

Μόνο με την πειθώ, με το διάλογο. Είχα πει παλαιότερα ότι ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι σε τελευταία ανάλυση πόλεμος κατά της θρησκείας. Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι όργανο για να διεξάγονται στο όνομά της πόλεμοι, ιεροί πόλεμοι ή οτιδήποτε. Η θρησκεία είναι ένας παράγων ενότητας, καταλλαγής, αγάπης, ειρήνης.

Και γι αυτό πρέπει να συμβάλλουμε εμείς ως θρησκευτικοί οργανισμοί και ως πρόσωπα της εκκλησίας, να εργαζόμαστε πάντοτε για την ειρήνη, η οποία θα επιτυγχάνεται πάντα με το διάλογο με την πειθώ, όχι με τα όπλα, όχι με τη βία, όχι με την τρομοκρατία. Αυτά η εκκλησία τα καταδικάζει πάντα!»

«Η ορθοδοξία έχει μέλλον στη Γερμανία»

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Γερμανίας: «Και να πω ένα καλό ένα λόγο και μέσω της DW για το έργο που επιτελεί η Μητρόπολίς μας εδώ και ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος. Είναι έργον αξιοθαύμαστον, είναι ένα έργον υποδομής, ριζώματος της ορθοδοξίας εδώ. Η ορθοδοξία έχει μέλλον στη Γερμανία. 

Δεν πρόκειται να την ταρακουνήσει κανείς και να την ξεριζώσει. Έχει βαθιές ρίζες .Έχει ναούς σε όλες τις πόλεις, έχει πνευματικά κέντρα, έχει καλούς ιερείς, καλούς επισκόπους και έναν άξιο κατά τα πάντα μητροπολίτη, ο οποίος δημιούργησε με την πνοή του, και με την κατεύθυνσή του, με τα ηγετικά του προσόντα όλο αυτό το θαύμα που απολαμβάνουμε αυτές τις μέρες».

Η Συνέντευξη παραχωρήθη στον κ.  Στέφανο Γεωργακόπουλο