15 Μαΐου, 2014

15/5/2014 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΛΕΙΖΕΡ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ερευνητές στην Ελλάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Παγκοσμίως, περίπου δέκα ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με τα λέιζερ ατόμων και μία από αυτές βρίσκεται στην Κρήτη, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γερμανικής καταγωγής φυσικό Βολφ φον Κλίτσινγκ και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Μπόλπαση, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New Journal of Physics».Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Ευφραιμίδης του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παύλος Κονδύλης του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης οι Μάικλ Μορισέι και Μαρκ Μπέικερ από το ΙΤΕ και Ντάνιελ Σαχαγκούν από τη Σιγκαπούρη. 

Τα λέιζερ ατόμων (ή ατομικά λέιζερ) εκπέμπουν δέσμες ύλης αντί για δέσμες φωτός. Όπως σε ένα συμβατικό οπτικό λέιζερ, η δέσμη του περιέχει φωτόνια (σωματίδια φωτός) που κινούνται με συνεκτικό τρόπο στον χώρο, με ανάλογο τρόπο σε ένα λέιζερ ατόμων η δέσμη του περιλαμβάνει εκατομμύρια άτομα. Τα λέιζερ ατόμων βρίσκονται στο αρχικό στάδιο των ερευνών και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προτού βρουν πρακτικές εφαρμογές, όπως η ατομική συμβολομετρία, η ατομική λιθογραφία, η ακριβέστερη μέτρηση μαγνητικών πεδίων κ.α. Κρίσιμος παράγων και για τους δύο τύπους λέιζερ είναι η ροή, δηλαδή ο ρυθμός εκπομπής φωτονίων ή ατόμων. Μέχρι σήμερα, η ροή των ατόμων στα λέιζερ ήταν περιορισμένη, αλλά η νέα έρευνα ξεπέρασε τα έως τώρα εμπόδια, επιτυγχάνοντας ροή επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα λέιζερ ατόμων συνίστανται σε νέφη ατόμων που έχουν παγιδευτεί με μαγνητικό τρόπο και έχουν ψυχθεί σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (πρόκειται για τα λεγόμενα «συμπυκνώματα Μπόουζ- Αϊνστάιν»). 

Αυτά τα συμπυκνώματα είναι τόσο κρύα, που πολλά άτομά τους βρίσκονται στη χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή κατάσταση, με συνέπεια να χάνουν την ατομική τους ταυτότητα και να σχηματίζουν μία ενιαία κβαντική οντότητα.  Με τη βοήθεια πεδίων ραδιοσυχνοτήτων, τα εν λόγω κρύα συμπυκνώματα τελικά εκπέμπουν μια συνεκτική δέσμη ατόμων, μετατρεπόμενα έτσι σε λέιζερ. Οι ερευνητές στο ΙΤΕ, χρησιμοποιώντας ισχυρότερα πεδία ραδιοσυχνοτήτων, πέτυχαν μια ροή 4 Χ 10^7 (εις την εβδόμη δύναμη) ατόμων/δευτερόλεπτο και προβλέπουν ότι στο μέλλον, εφαρμόζοντας συμπυκνώματα Μπόουζ-Αϊνστάιν με περισσότερα άτομα, θα καταφέρουν -μέσα στις επόμενες εβδομάδες- να αυξήσουν περαιτέρω την ισχύ του ατομικού λέιζερ. Επίσης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική, για πρώτη φορά οι ερευνητές δημιούργησαν μια ισχυρή δέσμη ατόμων, που περιείχε ταυτόχρονα μια δέσμη λέιζερ ατόμων και μια πολύ κρύα δέσμη θερμικών ατόμων. 

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια τέτοια υβριδική δέσμη ατόμων. Η δέσμη θερμικών ατόμων, με θερμοκρασία μόλις 200 νανοκέλβιν, είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο κρύα από οποιαδήποτε ανάλογη δέσμη ατόμων έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Επικεφαλής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (από το 2005) της εξαμελούς ερευνητικής ομάδας που -με ευρωπαϊκή και ελληνική χρηματοδότηση- μελετά τα λέιζερ ατόμων, είναι ο Βολφ φον Κλίτσινγκ, ο οποίος σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και προτού εργαστεί στο ΙΤΕ, υπήρξε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού, με τον κάτοχο Νόμπελ Σερζ Χαρός, καθώς επίσης στα Πανεπιστήμια Σαπιέντζα της Ρώμης και Άμστερνταμ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η αγάπη του για την Ελλάδα και η Ελληνίδα γυναίκα του (που διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να επιλέξει την Κρήτη ως τόπο εργασίας και διαβίωσης. Αποτελεί, έτσι, επίλεκτο μέλος της μικρής ομάδας Γερμανών επιστημόνων που ζουν και εργάζονται σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.


ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 245 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ


Φουντώνει η οργή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο της Δυτικής Τουρκίας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρακωρύχους. Εξαγριωμένοι συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της Σομά, της μικρής πόλης όπου σημειώθηκε η τραγωδία, επιτέθηκαν με φωνές, γροθιές και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Τούρκου πρωθυπουργού, όταν αυτός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Ενώ από την οργή του κόσμου δεν γλίτωσαν ούτε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην πόλη, τα οποία οι διαδηλωτές τα έκαναν κυριολεκτικά γυαλιά-καρφιά.

Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αστυνομικοί απαντούν με ξύλο και συλλήψεις στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοούμενων και «καθαρίζουν» τους δρόμους της πόλης προκειμένου να μπορέσει ο Ερντογάν να κυκλοφορήσει ελεύθερος στην Σομά. Σύμφωνα με φήμες μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε γροθιά σε ένα συγγενή θύματος, ο οποίος όρμησε καταπάνω του. Η αστυνομία φοβάται για εξάπλωση των διαδηλώσεων και σε άλλα μέρη της Τουρκίας. Μετά τη φοιτητική διαδήλωση στην Αγκυρα που διαλύθηκε βίαια από τις Αρχές, η αστυνομία έκλεισε προληπτικά το Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, θέατρο έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από πέρυσι το καλοκαίρι.

Σάλος με τις δηλώσεις Ερντογάν: Συμβαίνουν αυτά

Σάλος, στο μεταξύ, επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις απίστευτα κυνικές δηλώσεις του Ερντογάν. «Τα εργατικά δυστυχήματα είναι κομμάτι της μοίρας του ανθρακωρύχου. Ο θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτή τη δουλειά (...) Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός στο επίσημο ανακοινωθέν του, κάνοντας αναδρομή σε εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν. «Οσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους 245 οι νεκροί επισήμως – Φόβοι πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τους 500

Σύγχυση, παράλληλα, επικρατεί στο μεταξύ σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων. Οι τουρκικές αρχές δίνουν επίσημα 245 νεκρούς μέχρι στιγμής και 120 εγκλωβισμένους. Ενδέχεται όμως οι απώλειες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών του Twitter οι οποίοι επικαλούνται μαρτυρίες των συνεργείων διάσωσης, οι νεκροί ανέρχονται σε 550.

Χάος στην Άγκυρα με διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Eπεισόδια και δακρυγόνα έπεσαν σε φοιτητική διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο. Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν στην Άγκυρα κατά τουρκικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα στη Δυτική Τουρκία.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.





ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κατάρ με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι εταιρίες ανάδοχοι των τριών περιοχών του Δυτικού Κατακόλου, των Ιωαννίνων και του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου υποσχέθηκαν πως θα φέρουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των κοινοπραξιών στα «οικόπεδα» αυτά υπάρχουν κοιτάσματα 305 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, ενώ στα Ιωάννινα οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για την πιθανότητα κοιτάσματος φυσικού αερίου 6 δισ. κ.μ.

Στη σημερινή τελετή στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης υπέγραψαν με τους επικεφαλής των κοινοπραξιών τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως προτεραιότητα της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των ζωνών με όλες τις συνορεύουσες χώρες όπως προβλέπεται από το θαλάσσιο δίκαιο και πρόσθεσε πως η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί τριπλή πράξη, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και άσκησης κυριαρχίας επί των εθνικών δικαιωμάτων.

Ο κ.Μανιάτης ανήγγειλε τον διεθνή γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης αλλά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα τρία χερσαία οικόπεδα που ζήτησε η ιταλική Enel.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο 2% διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με το τέταρτο μέρος της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Ποντίκι. Στο Επιτάλιο, περίπου 7χλμ από τον Πύργο της Ηλείας, εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο πέμπτος δραπέτης του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής. Το περιστατικό είχε συμβεί την περασμένη Κυριακή με τους πέντε να παραβιάζουν εξωτερικό παράθυρο του ΑΤ με τη βοήθεια του σύρτη που αποκόλλησαν από την πόρτα.

Στην παραδοχή ότι είχε διαπράξει λάθη επί δημαρχίας του, τα οποία έχει αναγνωρίσει, προχώρησε ο υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Υποσχέθηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα προσπαθήσει να κάνει λιγότερα λάθη, τόνισε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την πόλη και σημείωσε ότι είναι ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος. Τις θέσεις τους για την Περιφέρεια Αττικής ανέλυσαν οι βασικότεροι υποψήφιοι Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ρένα Δούρου, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Παύλος Χαϊκάλης και Θάνος Τζήμερος. Το βασικό θέμα που επικράτησε ήταν ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το νέο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφστατ και Σκα Κέλερ θα αναπτύξουν τις απόψεις τους και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Κόσμος: Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα έχει ρίξει λάδι στη φωτιά των οργισμένων αντιδράσεων: Η φωτογραφία ενός συμβούλου του πρωθυπουργού Ερντογάν να κλωτσάει διαδηλωτή στη Σόμα που κρατούν πεσμένο στο έδαφος δύο στρατιώτες έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου. «Έβρισε εμένα και τον πρωθυπουργού, τι να έκανα;» δικαιολογείται ο σύμβουλος.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν σε βάρος του πλοιάρχου και τριών μελών του πληρώματος του νοτιοκορεατικού πλοίου που ναυάγησε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 280 επιβατών, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές. Ο Ράινερ Ες ήταν 12 ετών όταν έμαθε ότι ο παππούς του, Ρούντολφ Ες, ήταν ο διαβόητος διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης του Aουσβιτς. Σήμερα ο Ράινερ Ες ανέλαβε εκ μέρους μιας σουηδικής οργάνωσης να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές με την ελπίδα ότι θα βάλουν στο περιθώριο την ακροδεξιά.

Εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ερντογάν προσωπικά έχει στραφεί η οργή στην Τουρκία για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο που έχει περάσει η χώρα, με τα συνδικάτα να καλούν σε απεργία την Πέμπτη. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 282.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Καλιφόρνια τις τελευταίες ώρες, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. Οι φωτιές προκάλεσαν επίσης τη μερική εκκένωση στρατιωτικής βάσης και ενός πάρκου αναψυχής.

Οικονομία: Συνέχεια στο παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης δίνουν οι Financial Times, με το δεύτερο μέρος της έρευνας του Πίτερ Σπίγκελ, αποκαλύπτοντας το «Σχέδιο Ζ» για την Ελλάδα, και τις ομάδες των αξιωματούχων που προετοιμάζονταν για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την έξοδο από την ευρωζώνη. Αύριο Παρασκευή θα εξετασθεί σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Χ. Γεωργιάδη και των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ το επικαιροποιημένο κείμενο του κυπριακού Μνημονίου.

Αύξηση 25,3% κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intralot στο πρώτο τρίμηνο 2014. Ανήλθε στα 445,7 εκατ. ευρώ, από 355,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2013. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 6,3% φτάνοντας τα 51,6 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επίδραση συναλλαγματικών διαφορών ύψους 4,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων θα ανέρχονταν σε 56,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,2%.

Αθλητισμός: Η Σεβίλη κατέκτησε το Europa League επικρατώντας 4-2 της Μπενφίκα σ΄έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι. Το ματς έγινε στο «Στάδιο Γιουβέντους» στο Τορίνο και δεν σημειώθηκε γκολ σε 120 λεπτά παιχνιδιού. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Μπέτο απέκρουσε δύο εκτελέσεις και οδήγησε την ομάδα του Ουνάι Έμερι στην κατάκτηση του τροπαίου για τρίτη φορά στην ιστορία της. Όσο για τη Μπενφίκα, και να θέλει κάποιος δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με την περίφημη «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν. Πάνω από μισός αιώνας πέρασε από τότε που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών και έκτοτε έχει οκτώ διαδοχικές ήττες σε τελικούς.

Την πρώτη θέση των πλέι οφ που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, «κλείδωσε» ο Παναθηναϊκός, μία αγωνιστική πριν από τη λήξη των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Οι «πράσινοι» έμειναν στην ισοπαλία με τον Ατρόμητο (Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-1) στην άδεια λόγω τιμωρίας Λεωφόρο και συνδυασμό με την απώλεια βαθμών του ΠΑΟΚ, είναι και μαθηματικά πρώτοι στο μίνι τουρνουά. Αντίθετα, ο «Δικέφαλος» του Βορρά, μπήκε σε περιπέτειες, αφού η ήττα στην Τρίπολη (Αστέρας - ΠΑΟΚ 1-0), φέρνει τον Αστέρα δεύτερο στην ισοβαθμία και ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελευταίας στροφής μπορεί να αφήσουν τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση.

Η νίκη του Ολυμπιακού Βόλου με 4-0 επί του Φωστήρα έφερε και πάλι τους «ερυθρόλευκους» σε θέσεις ανόδου, ενώ σκόραρε τέσσερις φορές μετά από παρατεταμένη περίοδο στην οποία είχε μείνει μακριά από τα πολλά γκολ. Στα Ψαχνά, ο Ηρακλής επικράτησε με 2-0 του Αιγινιακού, και εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και πλέον το όνειρο της ανόδου για την ομάδα της Εύβοιας παραμένει ζωντανό. Στους απογευματινούς αγώνες η Κέρκυρα επικράτησε με 2-1 της Νίκης Βόλου και σκαρφάλωσε στην κορυφή. Ενώ στον άλλο αγώνα Ηρακλής και ΑΟ Χανίων έφεραν «λευκή» ισοπαλία και έμεινα χαμηλά στη βαθμολογία.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΜΑΪΟΥ)                                            

392: Ο Θεοδόσιος Α' ο Μέγας αναγορεύεται σε μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1618: Ο γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο για την κίνηση των πλανητών.

1822: Ο τουρκικός στρατός υπό τον Χουρσίτ πασά εκστρατεύει εναντίον των Σουλιωτών. Θα ηττηθεί στις μάχες Ναβαρίκου, Χωνίων και Κιάφας και θα αποσυρθεί.

1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό Αβέρωφ.

1924:Ο Παναθηναϊκός σε γενική συνέλευση αλλάζει το όνομά του από Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σε ΠΑΟ, με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη. Από το 1908 (όταν ιδρύθηκε η ομάδα από 40 αθλητές του Πανελληνίου) έως το 1924, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον πρώτο επίσημο τίτλο στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ το 1910, αλλά έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος και σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Το 1918 καθιερώθηκε το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας και άλλαξε το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1773:Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην ελληνική επανάσταση. (Θαν. 11/6/1858)

1786: Δημήτριος Πλαπούτας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και πολιτικός μετά την ανεξαρτησία. (Θαν. 1864)

1854: Ιωάννης Ψυχάρης, δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας. (Θαν. 30/9/1922)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1935 Καζιμίρ Μαλέβιτς, ουκρανός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. (Γεν. 23/2/1879)

1967:Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. (Γεν. 22/7/1882)

2010:Τζον Σέφερντ - Μπάρον, σκωτσέζος μηχανικός, εφευρέτης του ΑΤΜ. (Γεν. 23/6/1925)









ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝΕ...


Καλά, μπιτ μυαλό δεν έχουν στο κυβερνητικό επιτελείο αυτοί που σχεδιάζουν στρατηγική και τακτική; Δεν υπάρχει κάποιος που να διαθέτει απλώς κοινό νου να τους πει πως στην πολιτική πριν κάνεις ένα βήμα, πρέπει να έχεις σκεφθεί το επόμενο, γιατί αλλιώς βάζεις... τρικλοποδιά στον εαυτό σου; Έφτιαξαν ένα νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, και το έβγαλαν για διαβούλευση. Και με το που δημοσιοποιήθηκε το κείμενο, ξέσπασε γενικευμένη θύελλα.

Από κόμματα (ακόμη και βουλευτές της συγκυβέρνησης αγανάκτησαν δημόσια και απείλησαν να μην το ψηφίσουν), ΜΜΕ όλων των αποχρώσεων, οικολογικές (σοβαρές...) οργανώσεις, ειδικούς επιστήμονες, ομάδες πολιτών αλλά και απλούς πολίτες. Μέχρι και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ, κράτησε... αιδήμονες αποστάσεις, ανακοινώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών!

Υποθέτουμε πως για να... πατσίσουν αρμοδιότητες, την άλλη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ θα καταρτίσει νομοσχέδιο περί φορολογικής μεταρρύθμισης... Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι αυτές οι νέες "ρυθμίσεις" για τον αιγιαλό, έγιναν βιαστικά και αβασάνιστα για να διευκολυνθούν ξένοι και Έλληνες που βρίσκουν ευκαιρίες σήμερα στην φθηνή Ελλάδα να επενδύσουν , κυρίως σε εκμετάλλευση γης και τουρισμό, αλλά θέλουν και πιέζουν για "ελκυστικότερες" (και πιο κερδοφόρες...) συνθήκες "ανάπτυξης".

Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του "Ελληνικού". Καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, άντε να πούμε και κατανοητές κάποιες "διευκολύνσεις" από πλευράς πολιτείας για να τις προσελκύσουμε, αλλά πάντα με γνώμονα πως δεν καταστρέφουμε ξεπουλώντας κάτι, που αύριο δεν μπορούμε ν' αποκαταστήσουμε. Και αυτό που πουλάει η Ελλάδα, είναι "λίγα πεύκα, λίγα μάρμαρα λευκά και μια θάλασσα που λάμπει από φρεσκάδα..."

Τα πεύκα τα κάψαμε, τα λευκά μάρμαρα τα μαύρισε η μόλυνση του περιβάλλοντος, άντε να "κλείσουμε" και να μπαζώσουμε θάλασσα και παραλίες! Και να πεις ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα σχεδιασμένης καταστροφής του περιβάλλοντος, και μάλιστα από χώρες τουριστικούς γίγαντες, που τώρα πασχίζουν να ξεκάνουν το κακό που προκλήθηκε; Κάντε μια βόλτα στην Ισπανία, και θα καταλάβετε...

Και δεν φθάνει που στην "λογική" της πρεμούρας ξεπέσαμε απερίσκεπτα στο "εν τη παλάμη..." και "μπάτε σκύλοι αλέστε..", αλλά όταν ξέσπασε ο γενικευμένος σάλος και το γκουβέρνο (και μάλιστα 10 μέρες πριν από τις... δημοψηφισματικές ευρωεκλογές) κατάλαβε πως το ανοσιούργημα δεν έχει καμιά πιθανότατα να περάσει από την Βουλή, κατέφυγε στις γνωστές και υποτιμητικές της νοημοσύνης μας κουτοπονηριές: Αφού επί μέρες κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιοι υπουργοί διατυμπάνιζαν πως όλοι κάνουμε... λάθος και το νομοσχέδιο είναι καταπληκτικό και...φιλοπεριβαλλοντικό.

Τελικά πάλι με... "εντολή Σαμαρά" ανακοινώθηκε πως το ν.σ αποσύρεται επειδή "η κυβέρνηση επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική και ουσιαστική για την διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος , και αναβάλλει την κατάθεσή του για μετά τις εκλογές, προκειμένου να ενημερωθεί για τ' αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, για να διαμορφωθεί η τελική θέση της..."!!!

Καλά, εξ αρχής η διαβούλευση δεν υποτίθεται ότι πρέπει να είναι "εξαντλητική και ουσιαστική"; Και πάνω στα συμπεράσματα που θα έβγαιναν δεν υποτίθεται πως έπρεπε να βασισθεί "η τελική θέση της κυβέρνησης"; Και πως δικαιολογείται η... προ της διαβούλευσης φανατική συνηγορία υπουργών και εκπροσώπου για το "άψογο" του νομοσχεδίου;

Απλώς, είδαν πως οι σχεδιασμοί δεν τους βγήκαν, φοβήθηκαν πανικόβλητοι τις επιπτώσεις στις κάλπες και αποφάσισαν με... "γενναιοφροσύνη" να μας δείξουν τον σεβασμό τους στις δημοκρατικές διαδικασίες! Να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, για να δούμε ποιοι... "πήραν το μήνυμα" και πως θα έχουν "διαμορφώσει την τελική τους θέση". Ταπεινή συμβουλή: μην περιμένετε πολλά...