13 Μαΐου, 2014

ΑΚΑΡΠΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

 

Παρά τη σύγκλιση στα επί μέρους ζητήματα, η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των παρόχων υγείας στον ΕΟΠΥΥ, δεν οδήγησε σε λύση και αναστολή της επίσχεσης. Οι ελπίδες για λύση μετατίθενται για αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε ορίσθηκε νέα συνάντηση.

Η βασική διαφωνία του ΠΙΣ και των παρόχων εστιάζεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι πάροχοι υποστήριξαν ότι είναι λάθος να υπάρχει πλαφόν εξετάσεων ανά επιχείρηση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παρουσιάσουν απόψε ή αύριο το πρωί τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σε συγκέντρωση εργαστηριακών γιατρών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιστρέψουν αύριο το μεσημέρι με σαφείς θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο.
 


13/5/2014 - ΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΖΗΤΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

Έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής, το Ντόνετσκ έκανε το επόμενο βήμα στο δρόμο που χάραξε η Κριμαία και ζήτησε να ενωθεί με τη Ρωσία.  Ο ηγέτης των αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι πρόκειται για «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», καθώς - όπως συμπλήρωσε - ο λαός του Ντόνετσκ αποτελούσε πάντα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου «δεν θα γίνουν» στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι σέβεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας που έγιναν στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κάλεσε για διάλογο ανάμεσα στις περιοχές και την κυβέρνηση του Κιέβου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι στις προθέσεις της η προσάρτηση στα πρότυπα των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Κριμαίας.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, 90% και 96% αντίστοιχα ψήφισαν για ανεξαρτησία την Κυριακή. Τα δημοψηφίσματα όμως, τα οποία έχει απορρίψει ως παράνομα το Κίεβο, έγιναν με πρόχειρο τρόπο και καταγγέλθηκαν αρκετές παραβάσεις.

Παρόλα αυτά, στις περιοχές υπάρχει μία αυξανόμενη τάση «ξεσηκωμού», ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των ένοπλων αυτονομιστών προκάλεσαν αρκετές απώλειες. Όπως σημειώνει η Guardian, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες υποστηρίζουν τους ένοπλους που έχουν καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια πιέζοντας για την ανεξαρτησία, αλλά η τάση υποστήριξής τους συνεχώς αυξάνεται, και την στιγμή που αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν στους αυτονομιστές.


ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε

 

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.

Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην ΕΕ (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση. Στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.

Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό με έδρα την Φρανκφούρτη έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Εξάλλου μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ. Στο μεταξύ αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η ΕΕ εκπροσωπεί την ειρήνη και τη δημοκρατία για το 25% και το 19% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ το 22% και το 25% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και την κατασπατάληση χρημάτων.
 

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ

 

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στο ναυάγιο ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις επιχειρήσεις διάσωσης. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) περίπου 100 ναυτικά μίλια (160 χιλιόμετρα) νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και 50 ναυτικά μίλια (80 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν. Έχουμε στείλει σήμα στα εμπορικά πλοία που περνούν από την περιοχή και δύο έχουν ήδη φτάσει στο σημείο του ναυαγίου», επεσήμανε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, ο οποίος διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες πλοία της υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος και έχουν ήδη περισυλλέξει πολλές σορούς. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 400 μετανάστες επέβαιναν στο πλοιάριο.

Περίπου 200 μετανάστες έχουν διασωθεί, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση για την ανεύρεση επιζώντων, όμως είναι άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των νεκρών. Η νέα τραγωδία έρχεται λίγους μήνες μετά από εκείνη που είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στο να πει ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.  Προφανώς, όμως, το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου 2013, οπότε βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 366 άνθρωποι δεν ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους, παρά τις αντιδράσεις τότε των κατοίκων προς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει το ιταλικό ναυτικό για τη διάσωση μεταναστών.

 



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΜΑΪΟΥ)

1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

1890: Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1912:Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου Φάρμαν.

1950: Ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo 158 κερδίζει τον πρώτο αγώνα του Βρετανικού Γκραν Πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστοουν της Αγγλίας, με μέση ωριαία ταχύτητα 90,96 μιλίων.

1956: Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.

1978: Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1707: Κάρολος Λινέος, εξελληνισμένος τύπος του ονόματος του Καρλ Φον Λίνε, σουηδός βοτανολόγος, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων. (Θαν. 10/1/1778)

1883: Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ. (Θαν. 19/2/1962)

1889: Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου. (Θαν. 26/10/1972)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1884: Σάιρους Μακ Κόρμικ, εφευρέτης της θεριζοαλωνιστικής μηχανής. (Γεν. 15/2/1809)

1982: Δέσποινα Αχλαδιώτη, έμεινε στην ιστορία ως η Κυρά της Ρω, καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. (Γεν. 1890)

2002: Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο. (Γεν. 6/1/1939)