10 Μαΐου, 2014

10/5/2014 - HURRIYET:"ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

 

Εν όψει της προσευχής που, όπως σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, προτίθεται να κάνει «συμβολικά» μέσα στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους οθωμανούς, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει ένα άρθρο-κόλαφο εναντίον όσων, εντός ή εκτός της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν βλέψεις να μετατρέψουν ξανά την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως υπήρξε για αιώνες, από την 29η Μαίου 1453 έως το 1931 (κατόπιν ξεκίνησε η μετατροπή της σε μουσείο, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1935).

«Διαβάζω παντού, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημα στόματα, πως ο Φετχουλάχ Γκιουλέν προλειαίνει το έδαφος για να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, με προφανή στόχο να φέρει, όπως λένε ορισμένοι, σε δύσκολη θέση ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό, ρωτάω ευθέως: ευσταθούν όντως αυτές οι φήμες;», γράφει ο δημοσιογράφος της τούρκικης εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

Και αναρωτιέται: «Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21o αιώνα; Είναι δυνατόν η  χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;».

Θυμίζουμε πως πριν μερικές ημέρες η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ δημοσίευσε την είδηση πως ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Μπουρντούρ (δηλαδή της Αλικαρνασσού), Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή πρόταση νόμου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει - υποτίθεται «συμβολικά» - ο Ερντογάν στις 29 Μαΐου.

Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε τζαμί. Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν να τεθούν υπό μια νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τον ναό, βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση.

«Ο χότζας Φεχτουλάχ που εγώ γνωρίζω δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τέτοια πράγματα»  υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, προφανώς υπονοώντας ότι κάποιοι αποδίδουν στον άλλοτε πνευματικό σύμμαχο και νυν άσπονδο εχθρό του Ερντογάν σκέψεις που δεν έχει. Και καταλήγει: «Αν πάντως αυτές οι φήμες είναι ακριβείς, τότε δεν εξυπηρετούν την κοινωνία. Αν είναι ακριβείς, τότε όλα τα μηνύματα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καθαρή υποκρισία. 

Φίλοι, η Κωνταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια, μιας χώρας που το 99% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τί επιπλέον, τί άλλο θέλετε να αποδείξετε: Και σε ποιόν; Εν μέσω 80.000 τεμένων εσείς τώρα επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία; Ντροπή, ντροπή σας...».   


 


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

 

Σε κωδικοποίηση των υφιστάμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών και προϋποθέσεων - με απόλυτο σεβασμό στο  υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και χωρίς να θέτουν νέους κανόνες δικαίου - για την ίδρυση και λειτουργία χώρων λατρείας ετερόδοξων και ετερόθρησκων ομάδων προχωρούν οι συναρμόδιοι φορείς της πολιτείας. Οι αλλαγές που επέρχονται μέσα από εγκύκλιο με θέμα: «Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε χώρους λατρείας ετερόδοξων και ετερόθρησκων θρησκευτικών κοινοτήτων», της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας προς τους συναρμόδιους φορείς. 

Με αυτήν παρέχονται οδηγίες και διευκρινήσεις για τη σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων και εν ισχύ νόμιμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη χορήγηση άδειας μεταστέγασης χώρων λατρείας των ετερόδοξων και ετερόθρησκων θρησκευτικών κοινοτήτων, ώστε - με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη λατρεία  να μπει τάξη στη γραφειοκρατία για την αδειοδότηση και μεταστέγαση θρησκευτικών χώρων, να υπάρχουν και να τηρούνται κανόνες για την ασφαλή συνάθροιση των μελών των θρησκευτικών ομάδων και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των γειτνιαζόντων κατοίκων και εγκαταστάσεων, γεγονός που αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας. 

Η σημαντικότερη αλλαγή που επιφέρει η Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων είναι η δημιουργία ειδικού εντύπου με το οποίο κωδικοποιούνται η βασική νομοθεσία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποδείγματα εντύπων και δικαιολογητικών, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με άλλους φορείς σχετικά με τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας θρησκευτικών χώρων ετερόδοξων και ετερόθρησκων θρησκευτικών κοινοτήτων. Στους συναρμόδιους φορείς των υπουργείων Παιδείας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας που είναι επιφορτισμένοι με την έγκριση λειτουργίας λατρευτικών χώρων εδώ και καιρό ήταν διαπιστωμένη η ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών στον τρόπο χορήγησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας σε χώρους λατρείας ετερόδοξων και ετερόθρησκων θρησκευτικών ομάδων. 

Η πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα ήταν να προηγείται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε χώρους λατρείας. Αυτή η διαδικασία όμως είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, καθώς αδειοδοτούνταν και στη συνέχεια λειτουργούσαν θρησκευτικοί χώροι, χωρίς όμως να τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις -ούτε στο ελάχιστο- κανόνες ασφαλείας και υγιεινής με μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών σε κλειστούς και ακατάλληλους - λόγω μεγέθους - χώρους, σε υπόγεια, χωρίς αερισμό και φωτισμό, χωρίς αποχωρητήρια, ενώ είχε διαπιστωθεί χρησιμοποίηση ισχυρών ηχητικών εγκαταστάσεων, που εξέπεμπαν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπέρμετρες και δυσανάλογες με τη χρήση, ηχητικές οχλήσεις, προσβάλλοντας όμως έτσι τα δικαιώματα των περιοίκων.

Οι αλλαγές και τα δικαιολογητικά

Στο εξής το «Πληροφοριακό Δελτίο περί Ίδρυσης και Λειτουργίας Ευκτήριων Οίκων και Ναών Ετεροδόξων και Ετεροθρήσκων θρησκευτικών κοινοτήτων» θα αποτελεί επίσημο μέσο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και του κοινού, καθώς και των δημοσίων φορέων για τη διαδικασία που στο εξής θα ακολουθείται ως προς την ίδρυση και λειτουργία ευκτήριων οίκων και ναών. Στο Πληροφοριακό Δελτίο αποτυπώνεται αναλυτικά η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας και περιγράφονται ή /και παρατίθενται ως παραρτήματα τα εκάστοτε απαιτούμενα δικαιολογητικά και έντυπα αιτήσεων που ζητείται τόσο να συμπληρωθούν από τους αιτούντες όσο και να εκδοθούν από τους συνυπογράφοντες την παρούσα, όπως πρότυπα απαραίτητων βεβαιώσεων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
 KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΑΟΥ - ΕΥΚΤΗΡΙΟΥ ΟΙΚΟΥ
                         
α)Αίτηση υπογεγραμμένη από το θρησκευτικό λειτουργό και τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας στην οποία θα αναφέρεται οπωσδήποτε και ο μέγιστος κάθε φορά αριθμός φιλοξενούμενων (πιστών ή και επισκεπτών) στο χώρο, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ανάλογες διατάξεις περί ελαχίστου εμβαδού του δηλωθέντος χώρου.

Στην αίτηση αναγράφονται οι διευθύνσεις κατοικίας των αιτούντων μελών και βεβαιώνεται το γνήσιο των υπογραφών τους.

β)Ακριβές αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του θρησκευτικού λειτουργού και των μελών που υπογράφουν την αίτηση. Εάν οι αιτούντες δεν είναι Έλληνες ή Ευρωπαίοι Πολίτες, απαιτείται αντίγραφο της εν ισχύ άδειας παραμονής τους στη χώρα.

γ)Βιογραφικό σημείωμα του θρησκευτικού λειτουργού(όπου θα αναγράφονται και ενδεχομένως οι τίτλοι σπουδών του).

δ)Ομολογία πίστης (σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών πίστης και του λατρευτικού τυπικού) και Καταστατικό μετά του τυχόν υπάρχοντος Κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας (εάν φυσικά η αιτούσα θρησκευτική κοινότητα έχει οργανωθεί υπό συγκεκριμένο νομικό τύπο πχ σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρία).

ε)Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας (μετά του πιστοποιητικού μεταγραφής του) στο όνομα της θρησκευτικής κοινότητας (αν αυτή έχει νομική προσωπικότητα) ή του θρησκευτικού λειτουργού ή κάποιου από τα αιτούντα μέλη της κοινότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο ή δηλωθέν στην αρμόδια φορολογική αρχή, κατά τις κείμενες διατάξεις) του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί ή να εγκατασταθεί ο ναός ή ο ευκτήριος οίκος.

Σε περίπτωση μισθωτηρίου συμβολαίου, απαιτείται να αναγράφεται η δυνατότητα χρήσης του μισθίου για το συγκεκριμένο σκοπό, άλλως προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται τη χρήση για θρησκευτικές δραστηριότητες.

στ)Βεβαίωση της οικείας πολεοδομικής Υπηρεσίας περί της επιτρεπομένης άσκησης δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία ζητείται η άδεια λειτουργίας του ναού/ευκτήριου οίκου (βεβαίωση χρήσης γης).

ζ)Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό, στην οποία, ανάλογα με τον δηλωθέντα πληθυσμό (μέγιστο αριθμό κάθε φορά φιλοξενουμένων) που θα εξυπηρετεί ο ευκτήριος οίκος ή ο ναός, θα βεβαιώνεται ρητά, αναλυτικά και σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι ο χώρος πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης για να λειτουργήσει χώρος που θα φιλοξενήσει θρησκευτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

η)Βεβαίωση της αρμόδιας υγειονομικής Υπηρεσίας ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις γενικής υγιεινής και υγιεινής περιβάλλοντος.

θ)Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας της οικείας πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ι)Σε περίπτωση εγκατάστασης ισχυρών ηχοσυστημάτων – μικροφωνικών εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ήχου, βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη της αναγκαίας ηχομόνωσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗΣ ΝΑΟΥ - ΕΥΚΤΗΡΙΟΥ ΟΙΚΟΥ

ια)Αίτηση υπογεγραμμένη από το θρησκευτικό λειτουργό.

ιβ)Αντίγραφο Πρακτικού Γενικής Συνέλευσης των μελών ή απόφαση του επίσημου κεντρικού οργάνου της θρησκευτικής κοινότητας με τα οποία αποφασίζεται η μεταστέγαση.

ιγ) Τα ανωτέρω υπό στοιχεία ε’ έως ι’ δικαιολογητικά.
 


TΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ Α/Τ AEGIS USS DONALD COOK ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ SU-24 FENCER;

 

Τι πραγματικά συνέβη κατά το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα όταν ένα ρωσικό μαχητικό κρούσης της ρωσικής Ναυτικής Αεροπορίας, πραγματοποίησε επανειλημμένα εικονικές κρούσεις κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS «Donald Cook» στις 12 Απριλίου.

Η φημολογία τόσο σε αμερικανικά, όσο και σε ρωσικά blog αναφέρουν ότι "Κάτι έγινε". Και αυτό το κάτι εντοπίζεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων από την προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M το οποίο αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του Su-35 και πιο ειδικά ενός από τα τρία ραντάρ του Su-35, το οποίο εκτός από αποστολές επιτήρησης εκτελεί ταυτόχρονα και ηλεκτρονικό πόλεμο εκμεταλλευόμενο την εκπομπή του στην "L" Band (ανάλογη δυνατότητα που θα προβληματίσει πολύ την ελληνική αεράμυνα έχει και το τουρκικό AWACS B-737 MESA).

Στις 10 Απριλίου 2014 το αμερικανικό πολεμικό USS «Donald Cook» εισέρχεται στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, για την εκτέλεση διάφορων ασκήσεων με τις παράκτιες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως για να στηρίξει "ψυχολογικά" τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία). Στις 12 Απριλίου, από μια ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας απογειώνεται ένα άοπλο μαχητικό κρούσης Su-24 Fencer, το οποίος είναι ανάλογο ηληκιακά και τεχνολογικά με τα γερμανικά και ιταλικά Tornado IDS.

Τα όσα μεταδίδονται αναφέρουν ότι το Khibiny-M κατάφερε να εξουδετερώσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, περιλαμβανομένου και του CIWS Phalanx και του Aegis. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, 90' λεπτά κράτησε το όλο σκηνικό - και είναι εντυπωσιακό ότι το αμερικανικό πλοίο δεν είχε την παραμικρή εναέρια υποστήριξη από την Ρουμανία, την Βουλγαρία ή της Τουρκία - αναφέρεται ότι και ένα δεύτερο Su-24 Fencer πέταξε πάνω από το κατάστρωμα, προσομειώνοντας τον βομβαρδισμό του πλοίου – ξανά και ξανά, συνολικά 12 φορές.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν τοποθετηθεί για την ώρα επί του ζητήματος, αν και θα μπορούσαν να είχαν διαψεύσει το συμβάν. Η σουίτα Khibiny-M αναπτύχθηκε κυρίως για την παερμβολή σε συστήματα GPS, ΙNS, και τηλεκατεύθυνσης πυραύλων εποφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας. Αναπτύχθηκε από την KNIRTI. Επιμένουμε ότι μια τοποθέτηση του αμερικανικού Ναυτικού ή του εκπροσώπου του Πενταγώνου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις, ακόμα και αρνητικές για το θέμα. Σε τελική ανάλυση, το συμβάν φαντάζει πολύ πιο πιθανό από αυτό που θα έδειχνε κάποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, να κατεβάσουν οι Ιρανοί ένα RQ-160 Sentinel με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Avtobaza. To oποίο και τελικά συνέβη...

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε 31χρονος, στην προσπάθειά του να αφαιρέσει χαλκό από υποσταθμό της ΔΕΗ κοντά στην γέφυρα του Σελινούντα στο Αίγιο.  Ο 31χρονος αναρριχήθηκε σε κολώνα, αλλά την στιγμή που έκοβε τα καλώδια, έχασε την ισορροπία του, πέφτοντας αρχικά σε καλώδια του υποσταθμού και στη συνέχεια στο έδαφος. Κατά την πτώση του υπέστη ηλεκτροπληξία, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα συνθήματα όπως «σταθερότητα ή περιπέτεια» και « Ελλάδα ή Μέρκελ», άσκησε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι πίσω από αυτά βρίσκονται μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο τέταρτος κατά σειρά αγώνας κλασικών σκαφών, το Spetses Classic Yacht Race, πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 22 Ιουνίου 2014, μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις το 2011, το 2012 και το 2013.

Κόσμος: Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία η Γερμανία και η Γαλλία σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Με κοινή ανακοίνωση η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ τονίζουν ότι θα η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις «απαραίτητες συνέπειες» αν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο. Βίαια επεισόδιο σημειώθηκαν τη νύχτα σε προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από δικαστήριο. Οι αστυνομικές αρχές της Νότιας Αφρικής προχώρησαν σε 59 συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων. Ο ιταλικός Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του πρώην γερουσιαστή του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Μαρτσέλλο Ντελ' Ούτρι, σε επτά χρόνια κάθειρξης για έξωθεν στήριξη της μαφίας. Σύμφωνα με την ιταλική Δικαιοσύνη, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «είχε αδιάκοπες επαφές με την Κόζα Νόστρα από το 1974 μέχρι το 1992».

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, για την ανεξαρτησία των περιοχών τους, παρά το αίτημα του Πούτιν για αναβολή του. Στο Κίεβο αναμένεται τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μια σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού αεροσκάφους και ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Στις 22 Μαρτίου ένα αεροπλάνο της εταιρείας US Airways «διασταυρώθηκε» με το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο αεροδρόμιο του Ταλαχάσι, στη Φλόριντα.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και το «γύρισμα» σε κερδοφορία ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται πιο κοντά στη διανομή μερίσματος, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλός της Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στο «Ba2», λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης.

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθυστέρηση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συζήτηση για τη δόση θα γίνει στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 28ης Μαΐου.

Αθλητισμός: Σύμφωνα με την «Nottingham Post» η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει τον Ραφίκ Τζιμπούρ. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού στην καταγγελία του Σανκαρέ περί εναντίον του ρατσιστικού σχολίου του Λαγού. Ύστερα από επικοινωνία των δύο πλευρών δόθηκαν διευκρινήσεις για και η παρεξήγηση έλαβε τέλος.

Η τελευταία αγωνιστική διεξάγεται την Κυριακή στην Αγγλία, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τις πιθανότητες για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας να δίνουν ως φαβορί την Μάντσεστερ Σίτι, οποία βρίσκεται δύο βαθμούς πάνω από την δεύτερη Λίβερπουλ. Στην Ισπανία μπαίνουμε στην προτελευταία αγωνιστική, όπου αν Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα νικήσουν, τότε θα θέσουν νοκ-άουτ τη Ρεάλ και την επόμενη εβδομάδα θα παίξουν μεταξύ τους στον...τελικό της τελευταίας αγωνιστικής στο «Καμπ Νόου». 

Αντίθετα, εάν η «Μπάρτσα» χάσει έστω και ένα βαθμό, η Ατλέτικο με νίκη εξασφαλίζει πρόωρα τον τίτλο. Προς το φινάλε οδεύει και η Serie A, όπου η... μαθηματικά πρωταθλήτρια Γιουβέντους μία «στροφή» πριν από το τέλος θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΜΑΪΟΥ)

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Cayman στην Καραϊβική.

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα όπου αφαιρείται με επιτυχία ολόκληρο το δεξί νεφρό ασθενούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1899: Fred Astaire, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός.

1905: Μάρκος Βαμβακάρης, εμβληματικός ρεμπέτης.