09 Μαΐου, 2014

ΕΚΘΕΣΗ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 

Ο.Η.Ε.: O Αντώνης Σαμαράς παραβιάζει το Σύνταγμα  

Είναι η έκθεση κόλαφος του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην Ελληνική κοινωνία, που κυριολεκτικά έθαψαν! Προσέξτε την ημερομηνία έκδοσης στο πρωτότυπο έγγραφο της έκθεσης, που έχει στην κατοχή του το ΕΚ Κεντρικό Δελτίο. 27 Μαρτίου του 2014. Προφανώς από τότε γνώριζε και η κυβέρνηση την ύπαρξή της. Και όμως, δεν «άνοιξε μύτη» στη χώρα μας! Ουδείς ασχολήθηκε με την έκθεση του ΟΗΕ. Στην ουσία θάφτηκε! 

Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Στην έκθεση ο ΟΗΕ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, και πως έχει παραβιάσει, όχι μόνο μια σειρά από υποχρεώσεις του Κράτους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θέτει το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, που υποτίθεται ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται, ως κράτος-μέλος! 

 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Σέφας Λούμινα, όπως αναγράφεται στην έκθεση, «εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη υποστήριξης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, λόγω της κρίσης του δημόσιου χρέους που τα επηρεάζουν και στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που εγκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης» !

Στην έκθεση του ΟΗΕ περιγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία, σωρεία παραβάσεων του Συντάγματος και των Διεθνών Συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα: Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών έχει παραβιαστεί, με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (άρθρο 22 (1) του Συντάγματος), ενώ ειδικά η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Το ίδιο ισχύει και με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), με την αύξηση της ανεργίας. Ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Επίσης, οι μαζικές περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας και η εισαγωγή των τελών χρήσης ,έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μην είναι σε θέση να απολαμβάνει το ελάχιστα απαραίτητο επίπεδο του δικαιώματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας  όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. 

Αλλά πάνω απ΄ όλα, φαίνεται ότι με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, δεν τηρείται το άρθρο 25 , παράγραφος 1, που αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων. Να λοιπόν γιατί η έκθεση του ΟΗΕ θάφτηκε και από την κυβέρνηση και από τα κατεστημένα ΜΜΕ. 

Διαπιστώσεις και συστάσεις 

Η έκθεση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ διαπιστώνει, ότι το Μνημόνιο, ιδίως τα άκαμπτα μέτρα λιτότητας, έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Τα μέτρα έχουν ωθήσει την οικονομία σε ύφεση και γενικά υπονόμευσαν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα. 

Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας (ιδίως μεταξύ των νέων), σε έλλειψη στέγης, σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό (με περίπου 11 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), και σοβαρά μειωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Επίσης, ο ΟΗΕ έχει τονίσει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετεί, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στα πλαίσια αυτά, ο οργανισμός συνιστά στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα. 

• Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων", για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Και το κυριότερο, τη διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος. 

Για το θέμα αυτό, ο ΟΗΕ συστήνει στους διεθνείς δανειστές, να υποστηρίξουν τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας, να διεξάγει ένα ανεξάρτητο, διαφανή και πολυσυμμετοχικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, και να εξετάσουν περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτραπεί στη χώρα να μειώσει το χρέος της σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Από τις 30 Ιουνίου όσοι παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι αλλά και ψυχαγωγικοί χώροι για παιδιά δεν θα φέρουν το ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνουν και θα σφραγίζονται διεμήνυσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.  Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από τη Δευτέρα τις διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν κηρύξει επίσχεση παροχής υπηρεσιών, ζητώντας άμεση εξόφληση των οφειλομένων. Πάντως, ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα παρουσιάσει προτάσεις.  

Με ανακοίνωσή του, ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι δεν έχει συναντήσει κανέναν πολιτικό εδώ και πολύ καιρό και τονίζει ότι δεν στηρίζει κανένα κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές. Η περικοπή εφάπαξ δημοσίου υπαλλήλου συζητήθηκε την Παρασκευή, με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη (πιλοτική) δίκη, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά τις 16 Σεπτεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου Άννας Ασημακοπούλου διέψευσε όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας περί συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Ποτέ δεν έγινε καμία τέτοια συνάντηση», δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κόσμος: H αποτυχία της Ευρώπης να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας φθείρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία και έχει ευνοήσει κλίμα τόνωσης του εθνικισμού που θα μπορούσε να επιβραβεύσει ευρωσκεπτιστικά κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινσφελντ «κοιτώντας» προς τις ευρωεκλογές. Σε δύσκολη θέση φέρνουν τον βρετανικό στρατό φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις οποίες τουλάχιστον ένας βρετανός στρατιώτης φαίνεται να ποζάρει δίπλα σε έναν νεκρό Ταλιμπάν. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έχει γνώση του συμβάντος και ότι πραγματοποιείται έρευνα. Δύο μέλη της RAF έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή.
   
Την «αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» με την επιστροφή της Κριμαίας στη «Μητέρα Πατρίδα» χαιρέτισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατώντας με αέρα θριαμβευτή στο έδαφος της προσαρτημένης ουκρανικής χερσονήσου. Επίδειξη ισχύος και ρωσικού μεγαλείου στη Σεβαστούπολη με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, με τον Πούτιν να επιθεωρεί το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες μαχητικά να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από την πόλη. Ο συριακός στρατός εισήλθε την Παρασκευή για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια στην παλιά πόλη της Χομς, μετά την αποχώρηση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη που αποτελούσε προπύργιό τους. Ο Όσκαρ Πιστόριους πούλησε το σπίτι του στην Πρετόρια, όπου πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, δήλωσε ο μεσίτης του, καθώς τα έξοδα της δίκης του αυξάνονται. Καθημερινά, ο Πιστόριους πληρώνει για τη δίκη του 6.600 ευρώ.

Οικονομία: Αύξηση 30,1% παρουσιάζουν οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, με 304.410 περισσότερες νέες αφίξεις σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η Κομισιόν, απαντώντας στις επικρίσεις του γερμανικού IFO για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει ότι οι «ενέσεις ρευστότητας» στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θεωρούνται «εφάπαξ προσωρινά μέτρα» και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στην εκτίμηση του πρωτογενούς ελλείμματος.

«Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτά τα κόστη, καθώς ενδέχεται να δώσουν εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα» ανέφερε ο Ο' Κόνορ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί παραποίησης στοιχείων. Περιπτώσεις πολύ μεγάλων αδήλωτων εισοδημάτων, έκδοσης εικονικών τιμολογίων και μη έκδοσης αποδείξεων εντόπισε τον Απρίλιο το ΣΔΟΕ, το οποίο επέβαλε πρόστιμα άνω των 142 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στην τσιμπίδα των ελεγκτών πιάστηκαν τρία άτομα που είχαν ποκρύψει συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, γιατρός που παρέλειψε αποδείξεις 1,5 εκατομμυρίου, καθώς και ιδιωτικός υπάλληλος που δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά είχε περιουσία άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Την απόφασή του να «κρεμάσει τη σφυρίχτρα» του γνωστοποίησε την Παρασκευή ο διεθνής Κερκυραίος διαιτητής, Τάσος Κακός, με επιστολή που έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. O Κάκος έλαβε αυτή την απόφαση περίπου ενάμισι χρόνο προτού συμπληρώσει το όριο ηλικίας και στον «απολογισμό» του χαρακτηρίζει ως κορυφαίες στιγμές της καριέρας του τις βραβεύσεις από τους πρωταγωνιστές, τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, και ευχαριστεί ακόμη «...και εκείνους που καμιά φορά στεναχώρησα». Εξάλλου, όπως έχει προκύψει, ο ρέφερι ετοιμάζεται για μια διαφορετική ενασχόληση με το αγαπημένο του άθλημα, αφού ετοιμάζεται να λάβει το ανώτατο δίπλωμα προπονητικής της UEFA!
   
Τέλος στις φήμες που μιλούσαν για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Μπόγιαν Κρκιτς, αλλά και τον Ντιούφ έβαλε και πάλι η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Όσον αφορά την περίπτωση του Παπέ Ντιόπ, στον Ολυμπιακό διευκρίνισαν πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Λεβάντε για τον Σεναγαλέζο παίκτη. Τέλος οι «ερυθρόλευκοι», προχώρησαν στην διάψευση των σεναρίων και για τον Τομ Ινς, που αγωνίζεται ως δανεικός από την Μπλάκπουλ στην Κρίσταλ Πάλας.
   
Την προσεχή Κυριακή δύο μεγάλοι Αργεντινοί ποδοσφαιριστές αποχαιρετούν τους φίλους των ομάδων τους, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να κάνει και ένας τρίτος. Ο λόγος για τους Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν της Εστουντιάντες και Γκάμπριελ Χάιντσε της Νιούελς Ολντ Μπόις δίνουν τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της σεζόν, εναντίον της Σαν Λορένσο και της Ολ Μπόις αντίστοιχα, έχοντας προαναγγείλει ότι αυτή η χρονιά είναι η τελευταία της καριέρας τους. Εντός έδρας, στο «Λα Μπομπονέρα» παίζει και η Μπόκα Τζούνιορς με αντίπαλο τη Λανούς και είναι πολύ πιθανό ο αγώνας αυτός να είναι ο τελευταίος και για τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε!

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΜΑΪΟΥ)

1908: Πρωτοφανές φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Μία γυναίκα τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βράζει κι έπειτα το πετά.

1936: Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1921: Sophie Scholl, Γερμανίδα ηρωίδα της αντίστασης κατά των ναζιστών.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1978: Aldo Moro, Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός. Δολοφονήθηκε από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» μετά την απαγωγή του.
 



9/5/2014 - ΠΟΣΟΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ;

 

Οι παγετώνες που βρίσκονται ανά τη Γη είναι περίπου 198.000, καλύπτουν μια συνολική έκταση 727.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο όγκος τους φθάνει τα 170.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την πρώτη πλήρη παγκόσμια απογραφή των παγετώνων του πλανήτη, την οποία υλοποίησε μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα. Εξαιτίας της απογραφής (Randolph Glacier Inventory), που πραγματοποιήθηκε με την εκτεταμένη χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς.

Ο αριθμός των παγετώνων είναι ρευστός, καθώς κάποιοι μικροί εξαφανίζονται τελείως λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ άλλοι μικρότεροι δημιουργούνται από τη διάσπαση μεγαλύτερων. Οι 74 ερευνητές από 18 χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ταντ Πφέφερ του Ινστιτούτου Αρκτικών και Αλπικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό παγετωνολογίας «Journal of Glaciology», ανέφεραν ότι οι σημερινοί παγετώνες καλύπτουν μια συνολική έκταση αντίστοιχη της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Πολωνίας.

Αν όλοι οι παγετώνες έλιωναν, η μέση στάθμη των ωκεανών της Γης θα ανέβαινε κατά 35 έως 47 εκατοστά (σχεδόν μισό μέτρο), λιγότερο πάντως από τις έως τώρα εκτιμήσεις. Οι παγετώνες του πλανήτη δεν πρέπει να συγχέονται με τις τεράστιες εκτάσεις πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, καθώς δεν αποτελούν ούτε το 1% από τον όγκο των τελευταίων. Γι' αυτό, αν ποτέ έλιωναν τελείως οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, οι συνέπειες για την άνοδο των υδάτων θα ήσαν πολύ πιο σοβαρές (άνοδος κατά 63 μέτρα).

Από την άλλη, οι παγετώνες είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και λιώνουν πιο εύκολα. Σήμερα, εκτιμάται ότι το σταδιακό λιώσιμό τους συνεισφέρει περίπου στο ένα τρίτο της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης των θαλασσών (το υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από το πιο αργό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, ενώ το άλλο ένα τρίτο από τη θερμική διόγκωση των νερών των ωκεανών, καθώς η θερμοκρασία τους συνεχώς ανεβαίνει).

«Η ταχεία συρρίκνωση των παγετώνων στη διάρκεια του 20ού αιώνα είναι εύκολα αισθητή στις Άλπεις και σε άλλα μέρη του κόσμου» δήλωσε ο κλιματολόγος Φρανκ Πάουλ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον επόμενο αιώνα οι παγετώνες θα σημειώσουν περαιτέρω δραματική συρρίκνωση λόγω ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.  Η εξέλιξη αυτή, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τους κατά τόπους κινδύνους για αιφνίδιες πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στον υδρολογικό κύκλο (συνεπώς και στο νερό που θα είναι διαθέσιμο για κατανάλωση).

 

ΠΑΣΟΚ: Η «ΓΟΗΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

 

Σε κάποια πράγματα η πολιτική είναι ακριβώς σαν το ποδόσφαιρο. Π.χ. αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι το αυτογκόλ. Από αυτή την άποψη σε έναν αγώνα - πολιτικό ή ποδοσφαιρικό - ο καλύτερος σύμμαχος μπορεί να είναι ο αντίπαλος. Αν αρχίσει να σκοράρει σε βάρος του εαυτού του, καθαρίζεις. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες και πολιτικά κόμματα που επικράτησαν γιατί φρόντισαν γι΄ αυτό οι αντίπαλοι τους, με τα λάθη τους ή με τις αστοχίες τους. Συμβαίνει κι αυτές τις ημέρες με τα επιχειρήματα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ μέσω εκπρόσωπων του - αλλά και του πρόεδρου του.

-Πρώτο επιχείρημα είναι ότι αν δεν ψηφιστεί η «Ελιά» η κυβέρνηση θα πέσει. Αν δεν τους έχουν στείλει λουλούδια ακόμη από την Κουμουνδούρου, είναι παράλειψη. Γιατί ακριβώς εκεί εστιάζεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν». Μεγαλύτερη δικαίωση αυτής της γραμμής δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

-Το δεύτερο επιχείρημα προέκυψε από τον νεαρό βουλευτή, που κάνει χρέη υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα αν το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡIΖΑ. Κάποιος να τον προσέχει. Γιατί αυτό ακριβώς αυτό ακριβώς λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο τελευταίος ήταν ο Γ. Σταθάκης. Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Βενιζέλο ότι αθροίζεται πλέον με τη ΝΔ και ο εκπρόσωπος του το επιβεβαιώνει. Όμως αν είναι να μετρηθούν μαζί τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε γιατί κατέβηκαν ξεχωριστά στις εκλογές; Και αν είναι να συνυπολογιστούν οι ψήφοι τους, πως είναι δυνατόν να υπάρχει προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ τους;

-Τρίτο επιχείρημα είναι η βενιζελική πρόβλεψη - την οποία προσυπέγραψε και ο Σαμαράς - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει καμία περιφέρεια, θα πάει άσχημα στις Ευρωεκλογές και συνεπώς ο ίδιος ο Τσίπρας θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα. Αυτά αυτό ακριβώς προσπαθεί να κατοχυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ: να χρησιμοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως κριτήριο για πολιτικές εξελίξεις. Να μην μπορεί δηλαδή να πει η κυβέρνηση ότι δεν θίγεται από τις επιδόσεις των δυο κομμάτων της, όσο κακές και αν είναι. Στην περίπτωση που δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, τι είχε τι έχασε; Οι αντιπολιτεύσεις δεν… πέφτουν.

-Το τελευταίο επιχείρημα που ακούστηκε από το στόμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι «οι περισσότεροι από τους υποψηφίους της Ελιάς θα μπορούσαν να είναι στο «Ποτάμι» Προφανώς το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, όπως λέει και πολλά ακόμη μ' αυτόν τον τρόπο. Όμως, ωραία γνώμη έχει για τους υποψηφίους του, όταν θεωρεί ότι θα μπορούσαν να πολιτεύονται κι εδώ κι εκεί και παραπέρα - όπου τύχει.