08 Μαΐου, 2014

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ

 
Συλλυπητήρια επιστολή στον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Αθήνα κ. Gil-Sou Shin, για τον αδόκητο χαμό εκατοντάδων νέων ανθρώπων που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου Sewol, απέστειλε ο Μακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Στο άκουσμα της είδησης για τη βύθιση του Sewol που προκάλεσε την απώλεια 300 ανθρώπων, κυρίως νέων μαθητών από το σχολείο του Danwon",  αναφέρει ο Μακαριώτατος, "εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και για την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων όσων έμειναν πίσω".

Ακολουθεί το πρωτότυπο:

Your Excellency,

On hearing the sad news of the sinking of MV Sewol (세월호 침몰 사고), leading to the loss of life for almost 300 people, mainly secondary school students from Danwon High School, we sympathize with the relatives of the departed and the Korean people and offer our prayers to the Lord for the souls of the people who have suffered in the accident and for remedy to the hearts of their loved ones left behind.
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

 

Ο νέος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κκ. Ιερόθεος παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ» ΑΡ. ΦΥΛ. 1926

Διαβάστε αυτούσια όλη την Συνέντευξη

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

ΩτΦ:Σεβασμιώτατε, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρου από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναλάβατε Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος. Σάς παρακαλώ στην αρχή της επικοινωνίας μας να πήτε δύο λόγια για τον άγιο πρώην Φωκίδος.

Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος: Ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Φωκίδος κ. Αθηναγόρας έχει ένα σημαντικό βιογραφικό με σπουδές στον δυτικό κόσμο, με ποιμαντική διακονία στην διασπορά, δηλαδή, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζουν στην Αγγλία και την Αμερική, με διδασκαλία στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και σε Ανώτατα Ιδρύματα στην Ελλάδα, με συγγραφή διαφόρων βιβλίων και συγχρόνων θεμάτων.

Είναι ευγενής άνθρωπος και έχει αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ασφαλώς όμως δεν θα περιμένετε από μένα να σας τον συστήσω, αφού τον γνωρίζετε για 28 χρόνια που ποίμαινε τους Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και τον γνωρίζετε καλύτερα.

ΩτΦ: Σίγουρα είναι γενναία απόφαση αυτή της παραίτησης ενός Μητροπολίτη. Η διοίκηση της Εκκλησίας αναλαμβάνει κάποια μέριμνα για γέροντες αρχιερείς που επιθυμούν να αποσυρθούν και ως γνωστόν δεν έχουν παιδιά και οικογένειες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Όντως ήταν γενναία η απόφασή του να παραιτηθεί από τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο Ίδρυμα της Εκκλησίας για να εξυπηρετήσει τους σχολάζοντας Αρχιερείς, αν και αυτό ήταν ένα όραμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου που δεν πραγματοποιήθηκε. Η Εκκλησία όμως, ιδίως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διαθέτει ευαγή Ιδρύματα, όπως και Γηροκομεία, στα οποία υπάρχουν δωμάτια για την αξιοπρεπή γηροκόμηση Αρχιερέων. Εκτός αυτού, η Εκκλησία αποφάσισε να χορηγεί ένα χρηματικό επίδομα σε όσους Αρχιερείς παραιτούνται από τον θρόνο τους, μαζί με τον μισθό τον οποίο λαμβάνουν.

Επίσης, κάθε Αρχιερέας είναι και μοναχός, ξεκίνησε από κάποιο Μοναστήρι και μπορεί να φιλοξενηθεί προς το τέλος της ζωής του σε κάποιον χώρο Ιεράς Μονής που είναι το φυσικό του περιβάλλον. Πέραν αυτού καθένας Κληρικός έχει συγγενείς, πνευματικά παιδιά, που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν.

ΩτΦ: Η τοποτηρητεία σας μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ενθρονισθεί ο νέος μας Μητροπολίτης. Υπάρχει περίπτωση να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας νωρίτερα από τον τακτικό της χρόνο τον Οκτώβριο;

Σ.Ν.κ.Ι.: Από την ερώτησή σας αυτή φαίνεται ότι παρακολουθείτε και γνωρίζετε τα εκκλησιαστικά πράγματα. Πράγματι, στην τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας που πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου γίνονται εκλογές για τις χηρεύουσες Ιερές Μητροπόλεις και εκεί προβλέπεται προς το παρόν να γίνει και η εκλογή για την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Και φυσικά θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να εκδοθεί το Προεδικό Διάταγμα. Όμως, δεν αποκλείεται να ανακύψουν κάποια άλλα θέματα, ώστε να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας και να επισπευθούν οι εκλογές. Έτσι, η ημερομηνία της εκλογής είναι ανοικτή. Πάντως, αυτήν την ώρα που μιλάμε η εκλογή του νέου Μητροπολίτου Φωκίδος προσδιορίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.

ΩτΦ: Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης από τον κ. Αθηναγόρα;

Σ.Ν.κ.Ι.: Ενημερώθηκα για τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, ποιμαντικά, διοικητικά και διαχειριστικά, και θα εξακολουθώ να ενημερώνομαι. Η λέξη «παράδοση», την οποία χρησιμοποιείτε δεν είναι επακριβής, γιατί ενημερώθηκα για τα διαχειριστικά θέματα, αλλά δεν τα παρέλαβα, διότι η παράδοση-παραλαβή προϋποθέτει και έλεγχο.

Απλώς εκείνο που έκανα είναι ότι άνοιξα μια νέα σελίδα στα υπάρχοντα βιβλία με την οποία αρχίζει η τοποτηρητεία μου και θα παρακολουθώ τα όσα γίνονται επί των ημερών μου. «Οι αρμοδιότητες του Τοποτηρητού από τον Νόμο 590/1977, που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι  καθορισμένες και περιορισμένες»

ΩτΦ: Ήδη έχετε συμπληρώσει δύο εβδομάδες ως Τοποτηρητής και έχετε επιδείξει έντονη κίνηση. Μπορείτε να μας πείτε τον σχεδιασμό σας για το διάστημα της τοποτηρητείας σας;

Σ.Ν.κ.Ι.: Επιθυμώ, όπως το είπα στην Κληρικολαϊκή Σύναξη που έγινε την Πέμπτη 3 Απριλίου στο Γιάγτζειο Πνευματικό Κέντρο, να ασκήσω την ποιμαντική αυτή διακονία στην Ιερά αυτή Μητρόπολη με αγάπη, διάκριση, προσφορά και ειλικρίνεια. Θα προσπαθήσω να μοιράσω τον χρόνο μου μεταξύ των δύο Ιερών Μητροπόλεων, να έρχομαι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους, να συμμετέχω, όσο μπορώ, σε λατρευτικές συνάξεις, να είμαι και κάποια μέρα της εβδομάδος στο Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως για να παρακολουθώ το όλο έργο. Πολλά από αυτά θα τα ρυθμίσω κατά την πορεία της τοποτηρητείας μου.

ΩτΦ: Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Φωκίδος προεδρεύει μιας σειράς κληροδοτημάτων. Έχετε ενημέρωση για την κατάστασή τους; Τί σκοπεύετε να πράξετε;

Σ.Ν.κ.Ι.: Στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου προεδρεύω σε ένδεκα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα και γνωρίζω επακριβώς τα προβλήματά τους και μάλιστα στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσεως που οπωσδήποτε αγγίζει και αυτά. Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής μου διακονίας στην Ναύπακτο προσπάθησα να αναδείξω όλα τα Ιδρύματα, να λειτουργούν καλά, διαθέτοντας πολύ χρόνο από την αρχιερατική μου διακονία και καταβάλλοντας πολύ κόπο.

Κανένα από τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου, στα οποία προεδρεύω, δεν βαρύνεται με την παραμικρή οφειλή, αλλά όλα εκπληρώνουν τους σκοπούς τους και έχουν και πλεόνασμα, γιατί έγινε σωστή διαχείριση στα χρόνια που προεδρεύω. Επομένως, ενημερώθηκα και για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Ιδρύματα της πόλεως Αμφίσσης. Όμως πρέπει να σας πω ότι οι αρμοδιότητες του Τοποτηρητού από τον Νόμο 590/1977, που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι  καθορισμένες και περιορισμένες.

Ο Τοποτηρητής ασκεί πλήρως την λειτουργική και ποιμαντική διακονία του, αλλά στα διοικητικά ασχολείται μόνον με τρέχοντα ζητήματα και δεν δικαιούται να προβαίνει σε διάφορες μεταβολές στα Γραφεία, στις Ενορίες, στις Μονές και τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Σε σχέση δε με τα Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου στα οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης, επειδή από τον νόμο προβλέπεται ως τοποτηρητής να επιλαμβάνομαι μόνον των τρεχόντων θεμάτων, η συμμετοχή μου ως Προέδρου στην λήψη αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τα Ιδρύματα ίσως να συνιστά κακή σύνθεση του οργάνου που θα αποφασίζει και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αδυνατώ να αναλάβω την προεδρεία των Ιδρυμάτων. Όμως τα Ιδρύματα, για το μικρό διάστημα μέχρις ότου έλθει ο νέος Μητροπολίτης, μπορούν να λειτουργούν με τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Και φυσικά ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο. Σε κάθε δε περίπτωση θα είμαι στην διάθεση των αρμοδίων για κάθε βοήθεια, με την πείρα την οποία διαθέτω.

ΩτΦ: Έχετε ενημερωθεί για τα προβλήματα του Γηροκομείου, το οποίο είναι στα όρια οικονομικής κατάρρευσης και απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Επισκέφθηκα το Στάλλειο - Γάτειο Γηροκομείο και ενημερώθηκα από τον διευθυντή και το προσωπικό για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι συσσωρεύθηκαν πολλά θέματα, οικονομικά βάρη, αφού οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς επίσης επαρκείς πόροι δεν υπάρχουν για την λειτουργία του. Το υπάρχον προσωπικό, παρά τις δυσκολίες, προσφέρει φιλότιμα σημαντικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη της στηρίξεως.

Διαπιστώνω και στον τομέα αυτόν ότι η κοινωνική πρόνοια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι υποχρέωση του Κράτους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δοκιμασία δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι από μια ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, αλλά θέλουν την φροντίδα των κρατικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα στην Αγγλία που γνωρίζω καλά.

Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να περιθάλπει ανήμπορους πολίτες, αφού τόσα χρόνια εργασίας εισέπραττε φόρους και κρατήσεις, ιδίως μάλιστα στους γέροντες προς το τέλος της ζωής τους. Αυτό είναι θέμα ευαισθησίας και πολιτισμού.

Στην περίπτωση, όμως, των Γηροκομείων, το Κράτος όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κοινωνική πρόνοια, αλλά δημιουργεί και εμπόδια σε ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, που θέλουν να καλύψουν αυτό το κενό. Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία «υγιών ανθρώπων» που αποστρέφεται ό,τι γι' αυτήν είναι «άχρηστο υλικό». Δηλαδή, ζούμε σε μια κοινωνία που έχει ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία.

Νομίζω για το Γηροκομείο της Άμφισσας πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι φορείς του Νομού για να παραμείνει ανοικτό αυτό το Ίδρυμα της αγάπης. Αν καταρρεύσει, όπως λέτε, τότε η ευθύνη θα βαρύνει όλους. «Επιθυμώ να γίνω συνδετικός κρίκος μεταξύ της προηγουμένης εκκλησιαστικής περιόδου και της περιόδου που έρχεται με τον νέο Μητροπολίτη που θα εκλεγεί».

ΩτΦ: Σκοπεύετε να προκαλέσετε διαχειριστικό έλεγχο στην Μητρόπολη, σε Μονές και Ενορίες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Δεν προτίθεμαι να προκαλέσω διαχειριστικό έλεγχο στην Μητρόπολη, σε Μονές και σε Ενορίες, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, ούτε το έργο μου ως Τοποτηρητού. Είμαι μεταβατικός Μητροπολίτης και όπως προβλέπεται από τον νόμο θα ασχοληθώ με τρέχοντα ζητήματα, όπως σας είπα και προηγουμένως, και επιθυμώ να γίνω συνδετικός κρίκος μεταξύ της προηγουμένης εκκλησιαστικής περιόδου και της περιόδου που έρχεται με τον νέο Μητροπολίτη που θα εκλεγεί.

Ενημερώθηκα, όμως, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Φωκίδος, με πρόταση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικολάου Καραγιάννη, ζήτησε τον Φεβρουάριο του 2014 από την Ιερά Σύνοδο να εγκρίνει την διενέργεια εκτάκτου ελέγχου οικονομικής διαχειρίσεως από Εκκλησιαστικούς Επιθεωρητές στην Ιερά Μητρόπολη και σε δύο Ιερούς Ναούς, πρόταση που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο. Δεν γνωρίζω όμως πότε θα διενεργηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές της ΕΚΥΟ. 

ΩτΦ: Τώρα, στο φλέγον θέμα της διαδοχής. Έχετε στην σκέψη σας κάποιον στον οποίον θα δώσετε την ευχή σας;

Σ.Ν.κ.Ι.: Καλώς το αποκαλέσατε «φλέγον θέμα», γιατί ο Μητροπολίτης σε κάθε περιοχή καθορίζει την εκκλησιαστική κατάσταση για πολλά χρόνια, αφού ο Μητροπολίτης είναι ισόβιος. Και επειδή κατά τον Μάξ Βέμπερ η θρησκεία είναι το κέντρο του πολιτισμού και της κοινωνίας, η παρουσία του Μητροπολίτου, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Για το πρόσωπο που πρόκειται να εκλεγεί θέλω να σας πω ότι όταν χηρεύει μια Ιερά Μητρόπολη, γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ των Ιεραρχών και βεβαίως σημαντικό λόγο έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εφ' όσον προς το παρόν είναι μακριά ο χρόνος εκλογής του νέου Μητροπολίτου, δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα.

Η ευχή μου είναι να εκλεγεί ένας άριστος Μητροπολίτης που θα αγαπήσει τους ανθρώπους, θα θυσιαστή γι' αυτούς και θα εργασθεί για την Ιερά Μητρόπολη που όντως έχει καλή παράδοση και αποτελείται από ευσεβείς, ευάγωγους και καλούς Χριστιανούς. Αυτό το γνωρίζω από παλιά και όσο περνά ο καιρός το επιβεβαιώνω ακόμη περισσότερο.

ΩτΦ: Προ εβδομάδων, στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ορίσθηκε η σύγκληση της πολυαναμενόμενης μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου για το 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένης της βαθιάς θεολογικής σας κατάρτισης θα κάνετε σχόλιο για το θέμα;

Σ.Ν.κ.Ι.: Για το θέμα αυτό έγραψα ένα άρθρο στην ιστοσελίδα «Δόγμα» και διατύπωσα τις απόψεις μου. Γενικά θέλω να πω ότι κάθε Πανορθόδοξη Σύνοδος, ιδιαίτερα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που προετοιμάζεται από το 1961 και θα συνέλθει, εκτός απροόπτου, το 2016, είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία.

Νομίζω για να επιτύχει αυτή η Σύνοδος, θα πρέπει να ξεπερασθούν μερικά προβλήματα, ήτοι οι υπεύθυνοι των Εκκλησιών να  μη σκέφτονται εθνοφυλετικά ή πολιτικά, να αναλυθούν τα θέματα που θα συζητηθούν σε βάθος, κυρίως θεολογικό, και να συντονίζονται στην παράδοση της Εκκλησίας. Αλλά και τα κείμενα που θα καταρτισθούν μέχρι να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, να περάσουν μέσα από τις Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κάθε Εκκλησίας.

Αν μια Σύνοδος δεν στηρίζεται σε ισχυρές εκκλησιαστικές και θεολογικές βάσεις, τότε μπορεί να αποκληθή «ψευδοσύνοδος», όπως έχουμε και τέτοια παραδείγματα στην  εκκλησιαστική ιστορία.

ΩτΦ: Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, Σεβασμιώτατε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών είναι πιστοί της. Έν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών τί τους συμβουλεύετε;

Σ.Ν.κ.Ι.: Βεβαίως, η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, με την έννοια της ενασχολήσεώς της με τις εκλογές και όχι με την πλατωνική έννοια του όρου, ως ζωή της πόλης, και γι' αυτό δεν πρέπει να αναμειγνύεται στις εκλογές. Άλλωστε, η Εκκλησία είναι ένας ανοικτός χώρος, δεν είναι «μικρομάγαζο» κανενός, δεν ταυτίζεται με κανένα πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και αυτό πρέπει να διατηρηθεί. 

Η Εκκλησία είναι η πνευματική Μητέρα των ανθρώπων και επιδιώκει την σωτηρία τους. Με ρωτάτε τί θα μπορούσα να συμβουλεύσω τους Χριστιανούς που είναι συγχρόνως και πολίτες για το τί θα ψηφίσουν. Στο θέμα αυτό δεν επιθυμώ να δώσω συμβουλές. Ο ρόλος μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να θεραπεύονται, να αποβάλλουν την φιλαυτία και να αποκτήσουν φιλοθεΐα και φιλανθρωπία. 

Έπειτα, οι σύγχρονοι  Έλληνες, ύστερα από όσα έχουν περάσει με την οικονομική κρίση απέκτησαν οδυνηρή πείρα και διαθέτουν κοινό νου, οπότε νομίζω έμαθαν να μην παρασύρονται από σκοπιμότητες. Πολλοί έχουν καταλάβει ότι η λεγόμενη οικονομική κρίση στο βάθος της είναι γεωπολιτική κρίση και όσο περνάει ο καιρός αυτό φαίνεται καθαρότερα. Άλλωστε, ο σκοπός κάθε δημοκρατίας είναι να ανυψώνει το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού, ώστε αυτός να ενεργή με καθαρό μυαλό, πέρα από ιδιοτέλειες και οπορτουνισμούς.

Έτσι, αν θα αποφάσιζα να δώσω μια συμβουλή στους Χριστιανούς στο θέμα αυτό είναι να μη δέχονται συμβουλές απ' όπου και αν προέρχονται, αλλά να ενεργούν με ελευθερία ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Θέλουμε έναν λαό που θα «συλλογάται ελεύθερα».

ΩτΦ: Τελευταίον άφησα τον Ναυπάκτου Ιερόθεο. Θα μας πείτε για τον εαυτό σας και την εκκλησιαστική σας διακονία;

Σ.Ν.κ.Ι.: Για τον εαυτό μου δεν μπορώ να κάνω λόγο, δεν είναι δυνατόν να αυτοπροβάλλομαι και να αυτοδιαφημίζομαι. Επειδή αυτό το ερώτημα, όπως λέτε, το αφήσατε τελευταίο, θέλω να σας παρακαλέσω να κρίνετε και εσείς τελευταία, δηλαδή να κρίνετε για μένα δίκαια στο τέλος της τοποτηρητείας μου.



ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέθεσε στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διοργανώσει Ημερίδα με θέμα: «Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», Ακαδημίας 1, στην Αθήνα, ώρα έναρξης 9:30, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη, με τις πολιτικές που προωθεί, διακηρύσσει σήμερα και υποστηρίζει ότι δεν είναι απλά μια ομάδα εθνικών κρατών, μια εσωτερική αγορά ή μια γεωγραφική έκταση.
Περισσότερο θέλει να εμφανισθεί ως οργανωμένη και τίμια προσπάθεια ανάληψης ηθικής και πολιτικής ευθύνης, φορείς της οποίας δεν μπορεί να είναι ορισμένα μόνο άτομα, αλλά καλούνται να την συμμερισθούν κατά δύναμη όλοι- όχι μόνον οι πολιτικοί- ως απόδειξη ότι σέβονται βασικές αξίες, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία και η ευταξία. Η Εκκλησία επίσης προσπαθεί να διατηρήσει, με την ειρήνη που συνδέει τα μέλη της μεταξύ τους, «την ενότητα που δίνει το Πνεύμα του Θεού» (Εφ 4, 3).
Ενθαρρύνει απαρέγκλιτα τους πάντες να φανερώνουν στην κοινωνία όπου ζουν πνεύμα αγάπης, συγγνώμης, κατανόησης και προσφοράς κάθε είδους προκειμένου να οικοδομείται παντοιοτρόπως κάθε ανθρώπινο πρόσωπο και να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή. Η Ημερίδα έχει ως σκοπό να συναντηθούν προσωπικότητες από τον εκκλησιαστικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια Ευρώπη αξιών που πασχίζει να μη χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια του κόσμου.
Για την Εκκλησία το Ευαγγέλιο δεν έχει πάψει ποτέ να αποτελεί την κύρια πηγή έμπνευσης των κοινών αξιών, που είναι αναγκαίες σε όλες τις υγιείς κοινωνίες. Αυτές τις αξίες κάθε άνθρωπος καλής θέλησης καλείται να ενστερνισθεί, να βιώσει και να στηρίξει.
Γύρω από το θέμα της Ημερίδας θα μιλήσουν ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής στο LSE και πρώην υπουργός κ. Ηλίας Μόσιαλος και ο καθηγητής και διακεκριμένος τραπεζίτης κ. Βασίλης Ράπανος.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συνεδρίαση με συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, του καθηγητή και Επισκόπου Λιέγης (Βέλγιο) κ. Jean-Pierre Delville, του καθηγητή στο LSE κ. Iain Begg και του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής της συνεδρίας θα είναι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα θα διανθίσουν με ύμνους και τραγούδια η χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη και η χορωδία της ενορίας Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση» υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβύτερου π. Λάμπρου Ανδρεάκη.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 



8/5/2014 - ΣΥΡΙΑ: ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΜΣ

 

Μετά την ολοκληρωτική ήττα των ισλαμιστών ανταρτών στη Χομς της Συρίας από τον συριακό στρατό, για την οποία ενημέρωσε στην Ελλάδα, σήμερα επικυρώθηκε η παράδοση των ισλαμιστών στις συριακές δυνάμεις με την υπογραφή συμφωνίας ενώπιον του Ιρανού πρέσβη και εκπροσώπων του ΟΗΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τους εκπροσώπους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, παρουσία του πρέσβη του Ιράν και εκπροσώπων του ΟΗΕ, και προβλέπεται η αποχώρηση των ανταρτών από την παλιά πόλη Χομς, η οποία περισσότερο από δύο χρόνια βρίσκονταν υπό πολιορκία από τον στρατό.

Η συμφωνία ισχύει, επίσης, για τους αμάχους και τους τραυματίες που ανέρχονται σε περίπου 2.250 άτομα και παρέχεται η απελευθέρωση των 70 Λιβανέζων και Ιρανών κρατουμένων από τους Ισλαμιστές στο Χαλέπι. Το υπογραφόμενο κείμενο  προβλέπει και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία του Χαλεπίου, οι κάτοικοι των οποίων είναι υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ανακοινωθείσα συμφωνία  που δημοσιεύεται από μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι οι αντάρτες που πολέμησαν εναντίον του συριακού κράτους, έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το κέντρο της Χομς με τις οικογένειές τους και να διατηρήσουν τα προσωπικά τους όπλα.

Θα μεταφερθούν, μάλιστα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας και «οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Ιρανικής Πρεσβείας θα συμμετάσχουν ως εγγυητές της συμφωνίας». Η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε με τη συμφωνία αυτή και κάλεσε τον ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλίσει το σεβασμό της από τις δυνάμεις του Άσαντ.  Την ίδια στιγμή, ο επαρχιακός κυβερνήτης, Ταλάτ αλ Μπαραζί, για να επικυρώσει τη συμφωνία συνεδρίασε για πρώτη φορά με τους αντάρτες και τους εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία των αξιωματούχων της πρεσβείας του Ιράν.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά,  θα οδηγήσει στη συγκέντρωση από τις αρχές των όπλων των ανταρτών», δήλωσε ο κυβερνήτης. «Μετά από δύο χρόνια σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αποδυναμωθεί. Εναντιώθηκαν κατά ενός ισχυρού και καλά εξοπλισμένου στρατού, ενώ οι ίδιοι υπέφεραν από έλλειψη όπλων και χρηματοδότησης», δήλωσε ο Αϊμάν Αμπντέλ Βαχάμπ, αναλυτής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών στο Κάιρο.

Εξηγεί ακόμη ότι «καθώς πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές ή πιθανή εκλογή του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δημιουργήσει απαισιοδοξία στην αντιπολίτευση , αφού έχασε κάθε ελπίδα». Επίσης, σημειώνει ο αναλυτής, «η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αγνοεί τώρα την κρίση στη Συρία και δεν παρέχει στην αντιπολίτευση καμία οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια ή ακόμη πολιτική υποστήριξη. Έτσι εγκαταλείφθηκε και έγινε ευάλωτη.

Σε πολιτικό επίπεδο, αφού η χώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα εμφύλιο πόλεμο ή εξέγερση θα δώσει την επανεκλογή στον Άσαντ, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν σε περιοχές που ελέγχονται από το κράτος της Συρίας του Άσαντ. Μετά από τρία χρόνια πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 χιλιάδες ανθρώπους, η αντιπολίτευση θα πάει στην εξορία και η Δύση απλά επέκρινε αυτήν την ψηφοφορία ως «μια παρωδία της δημοκρατίας». Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τις εκλογές για τις 3 Ιουνίου και μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο κύριοι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη.