01 Μαΐου, 2014

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

 

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος. Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές (περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι). Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων. Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου. Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό: Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών: Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό. Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Το Μαγιόξυλο: Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς: Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
 

 


ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ! ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ;


Δείχνει να έχει ξεχαστεί από πολλούς κλεισμένος μέσα στο κελί του, έκπτωτος του θρόνου του, παρότι τα "πειστήρια" για να χάσει το αξίωμά του μέχρι και σήμερα αμφισβητούνται. Τον τέως Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο δεν τον έχουν ξεχάσει όλοι. Στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων σύμφωνα με πληροφορίες ασχολήθηκε και με την υπόθεση του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι συζήτησαν ανοικτά για την συνεχιζόμενη στέρηση της ελευθερίας του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου. Δήλωσαν πως ήρθε ο καιρός να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία και εξέφρασαν την ολόθερμη συμπαράστασή τους στον τέως Πατριάρχη που δοκιμάζεται.

Δίνοντας το παράδειγμα πως τους ανθρώπους δεν τους θυμόμαστε μόνο όταν φορούν τις μίτρες και ασκούν τα καθήκοντα του Προκαθημένου...Κι αν έχουν γίνει λάθη, είναι βέβαιο πως θα έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές. Μήπως ήρθε ο καιρός (6 χρόνια) να εκφράσουν στην πράξη την αγάπη προς τον πλησίον, προς τον αδελφό;

1/5/2014 - ΠΡΟΤΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: «ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΑΝ…»

 

Η Μόσχα έδωσε το πράσινο φως και την εσπευσμένη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα, στην σκιά των σοβαρότατων εξελίξεων στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι πρόσφατα και μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, η Ρωσία είχε χαλαρώσει το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, αφού και στην Ουκρανία είχε κυβέρνηση φίλα προσκείμενη ειδικά στο ενεργειακό παιχνίδι.

Γιατί τον Τσίπρα. Οι Ρώσοι προσέγγισαν τον Τσίπρα ως εν δυνάμει πρωθυπουργό γιατί πιστεύουν ότι έχει τις λιγότερες δεσμέυσεις με την Δύση (ΗΠΑ – Γερμανία). Οι όποιες «υποχρεώσεις» έχει αναλάβει δεν είναι προσωπικές, αλλά προϊόν συνεννόησης στελεχών του που δεν μπορούν να δεσμεύσουν σε καμμιά περίπτωση τον ίδιο. Σε αυτά οι Ρώσοι δίνουν μεγάλη σημασία καθώς ένας πολιτικός που ελέγχεται π.χ. για ευνοϊκή συμπεριφορά στην Siemens, θα είναι πάντα υπόδουλος και εκβιάσιμος από την Δύση.

Το άγνωστο φιάσκο με Τουρκία και η απειλή Ρωσοτουρκικού πολέμου. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις μυστικές συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που ολοκληρώθηκαν πριν από 48 ώρες. Η Ρωσική πλευρά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν παραμένει πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ παρ” όλους τους λεονταρισμούς και θα αποτελέσει βασικό βραχίονα σε κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ρωσία απείλησε ανοιχτά την Τουρκική πλευρά για την τουρκική εμπλοκή στην Συρία και διεμήνυσε πως εάν επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά στην πόλη Κεσάμπ, η Ρωσική αντίδραση θα είναι σκληρή. Αυτή η παράμετρος ήταν που έκανε τον Κέρι να μιλήσει για το αδιαπραγμάτευτο της εδαφικής ακεραιότητας του ΝΑΤΟ, εννοώντας βέβαια την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για να καθησυχάσει τον Ερντογάν ως προς τις Ρωσικές απειλές.

Γιατί την Ελλάδα. Οι προφανείς λόγοι είναι οικονομικοί. Οι αφανείς είναι γεωπολιτική και θέλουν την Ελλάδα αντίβαρο στην Τουρκία. Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η ασφυξία ως προς την εξαγωγή των φυσικών πόρων της Ρωσίας είναι εμφανής. Οι αγωγοί της Ουκρανίας δεν μπορούν πλέον να υπολογίζονται ως αξιόπιστη λύση, ακόμα και αν οι Ρώσοι υποκύπτουν στον εκβιασμό και στην ουσία δίνουν δωρεάν το Ρωσικό αέριο στην Ουκρανία, ώστε να μην διακοπεί η ροή προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό καθιστά την πολιτική των αγωγών που είχε εγκαινιάσει ο Πούτιν με τον Κώστα Καραμανλή ως μονόδρομο. Για την ακρίβεια, είναι θέμα ζωής και θανάτου η ολοκλήρωση του Southstream αλλά και του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, όχι όμως με τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη φορά. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο λαθών και χαλαρότητας αφού η Ουκρανία θεωρείται χαμένη υπόθεση.

Γεωπολιτικά, η Ρωσία δείχνει να σώζει την Συρία, η αστάθεια όμως που επικρατεί την έκανε να κάνει το μεγάλο άνοιγμα στην Αίγυπτο και να ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ ότι δεν θα ανεχθεί πλέον οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Συρίας ή της Αιγύπτου. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, το Ισραήλ υπάκουσε στις Ρώσικες εντολές και σταμάτησε κάθε εμπλοκή στην Συριακή κρίση παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Σαουδική Αραβία. Φαίνεται πως ο Πούτιν είχε πιο ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στην Ισραηλινή ηγεσία από τις βαλίτσες που έχουν προσφέρει οι Σαουδάραβες. Στην Αίγυπτο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα αφού ο στρατηγός Σισι έχει εβραϊκή καταγωγή, ενώ η Χαμάς τάχθηκε με το μέρος του Μόρσι και των ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση. Εάν ο Πούτιν εξασφαλίσει μία παρουσία στον Ελληνικό ζωτικό χώρο, τότε ελέγχει απόλυτα την Τουρκία, κυκλώνοντας στην ουσία τον βασικότερο Νατοϊκή απειλή για την χώρα του.

Το «πακέτο» Πούτιν στον Τσίπρα. Άμεση επανέναρξη της πολιτικής των αγωγών, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική αποδοχή σε περίπτωση εκλογής του Τσίπρα. Τα ανταλλάγματα θα είναι οικονομικά και πολιτικά σε επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδος. Ο Πούτιν θεωρεί πως με μία γενναία είσοδο, θα βάλει φωτιά σε όλον τον Ευρωπαϊκό νότο που μαστίζεται, προσβλέποντας στην φιλική στάση της Ιταλίας και σε ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν στην Γαλλία, έστω ως ρυθμιστή. Μία γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα είναι αρκετή για να επανεκκινήσει ολόκληρη την Ελληνική οικονομία, δίδοντας παράλληλα ανοιχτές πιστώσεις για αγορά πετρελαίου με ρώσικη εγγυοδοσία.

Σε πρώτη φάση δεν τίθεται θέμα εξόδου από το Ευρώ, εκτός εάν η ΕΕ εκβιάσει για την απόρριψη τέτοιας συνεργασίας, οπότε η Ρωσία θα εγγυηθεί το κλείδωμα της «νέας δραχμής» για να εμποδίσει την Αργεντινοποίηση σε μία τέτοια εξέλιξη. Ήδη η Βουλγαρία έχει ξεκαθαρίσει στην ΕΕ ότι θα προχωρήσει τον Southstream πασει θυσία. Το ίδιο θα γίνει και με τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη όταν υπάρξει κατάλληλο κυβερνητικό σχήμα. Οι Ρώσοι προσφέρουν την δυνατότητα «γεωπολιτικής προσέγγισης» (έτσι θα τεθεί), που θα περιλαμβάνει προσφορά στρατιωτικού υλικού στα πρότυπα της Αιγύπτου «για την ανασύσταση των ενόπλων δυνάμεων που έχουν βληθεί από το μνημόνιο» εως και την δυνατότητα στρατιωτικής παρουσίας (αποκλειστικά στο Αιγαίο) με κοινοποιήσιμο αντάλλαγμα την Ρωσική εγγύηση στην ακεραιότητα της χώρας, γεωπολιτικά και οικονομικά! 

Κοινώς οι Ρώσοι προσφέρουν την δυνατότητα ανακήρυξης ΑΟΖ με στρατιωτική προστασία που όμως θα προβληθεί ως «πλαίσιο οικονομικού ανταλλάγματος» για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Το διπλωματικό σημείο; Οι Ρώσοι θα εγγυηθούν την ύπαρξη και δυτικών εταιρειών στην Ελληνική ΑΟΖ, όπως ακριβώς έγινε με την Κύπρο. Εξαιρετικά σημαντικό: Οι Ρώσοι γνωρίζουν τις τουρκικές βλέψεις στην Θράκη και με την συμφωνία Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα εγγυηθούν την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής ή αλλαγής του status της περιοχής.

Τέλος, γνωρίζοντας την ανασφάλεια που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας αυτές τις προτάσεις ή μέρος τους, οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο εσωτερικής διασφάλισης το οποίο όπως πιστεύουν θα δώσει την αίσθηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η όποια μορφή απειλής ενδέχεται να προκύψει, θα είναι διαχειρίσιμη, σε αντίθεση με τα γεγονότα 2007 – 2009. Οι Ρώσοι δεν θα θέσουν θέμα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ καθώς έχουν ετοιμάσει και λύση που θα καλύπτει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στα πλαίσια συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε/Α συμμαχία…

Αναμένονται όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σημαντικές εξελίξεις για την χώρα μας.

 

«ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ» ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκινούν από λάθος αφετηρία και καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα. «Τυφλοί» στην πολιτική αντιπαράθεση και οι μεν και οι δε εμφανίζονται να αγνοούν τα γεγονότα που μεσολάβησαν στα τέσσερα πέτρινα χρόνια, αρνούνται να κάνουν τον απολογισμό και απλώς ξιφουλκούν σαν μεθυσμένοι μονομάχοι. Η κυβέρνηση σπεύδει να καταλήξει στη λάθος εκτίμηση ότι έφθασε πια «η αρχή του τέλους» της κρίσης και η αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι βιώνουμε ακόμη «το τέλος της αρχής». Κανένας από τους δύο δεν είναι σε θέση να δώσει τις συντεταγμένες της σημερινής κατάστασης και πολύ περισσότερο να ανασχεδιάσει στον χάρτη την πορεία που ακολούθησε η χώρα μέχρι τώρα και αυτή που απομένει έως την τελική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί γιατί σώθηκε η χώρα, αλλά αρνείται να παραδεχθεί ότι για τη σωτηρία αυτή έχει ρημαχτεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός με πάνω από 1,3 εκατ. ανέργους, με μεγάλες απώλειες στο εισόδημα όλων των άλλων εργαζομένων, με το γκρέμισμα της μεσαίας τάξης και με χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Και η αντιπολίτευση αναλώνει όλο τον χρόνο και την επιχειρηματολογία της διηγώντας τα δεινά, αλλά όχι το τέλος της οδύσσειας. Έτσι οι δεύτεροι έμειναν ακόμη στο σύνθημα «ευρώ ή δραχμή», καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν «Μέρκελ ή Ελλάδα» και οι πρώτοι να βαυκαλίζονται με τα success story και για να γίνουν πειστικοί μοιράζουν προεκλογικά επιταγές με κοινωνικά επιδόματα και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ακόμη και στον αιγιαλό.

Μέσα σ' αυτό το θολό τοπίο φοβούνται και οι δύο να διατυπώσουν τη δική τους αλήθεια και φυσικά να ομολογήσουν τα δικά τους λάθη. Η κυβέρνηση να δεχθεί ότι μπορούσε να φθάσει στο ίδιο σημείο σωτηρίας με λιγότερες και πιο στοχευμένες θυσίες. Ότι μπορούσε με άλλους χειρισμούς και άλλες κινήσεις να περιορίσει τις πρωτοφανείς για καιρό ειρήνης καταστροφές. Να περιορισθούν τα «θύματα» της ανεργίας, να μη χαθεί το 25% του εθνικού πλούτου και να μην οδηγηθεί στην απόλυτη φτώχεια το 32,3% του πληθυσμού. Σ' όλα αυτά, έπρεπε να εστιάσει η αντιπολίτευση και να δείξει ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος σωτηρίας πάντα μέσα στο ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι οι λαοί της Ευρωζώνης διέθεσαν ακόμη και πάνω από το 2% του ΑΕΠ για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αλλά στην ελληνική πολιτική σκηνή οι μισές αλήθειες είναι το τελευταίο καταφύγιο.

Γι' αυτό και τα κόμματα κινούνται με... χρονοκαθυστέρηση. Έμειναν τέσσερα χρόνια πίσω, στα γεγονότα του 2010, όταν ξεσπούσαν τα πρώτα μεγάλα κύματα της κρίσης.
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥΡΤΣΙΝΟΦ: «ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»

 

Την παραδοχή ότι έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος στην Ανατολική Ουκρανία έκανε ο μεταβατικός πρόεδρος στο Κίεβο Aleksandr Turchinov ο οποίος ανέφερε πως οι δυνάμεις του δεν μπορούν όχι μόνο να επιβάλλουν την τάξη και τον έλεγχο στις επαναστατημένες επαρχίες, αλλά ούτε καν να παρέμβουν σε αυτές. Μάλιστα ο Turchinov δήλωσε πως υπάρχουν «κάποιοι άνθρωποι στις υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίοι συνεργάζονται με τους τρομοκράτες» όπως αποκάλεσε τους ρωσόφωνους στην Α. Ουκρανία που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κυβερνητικών  κτιρίων. 

Ο Turchinov στη συνέχεια ομολόγησε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει με τις επαρχίες, ουσιαστικά λέγοντας ότι έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα για το Κίεβο,  αυτές περιοριζόμενος να πει ότι τώρα το μόνο που οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κάνουν είναι να εμποδίσουν να εξαπλωθεί η κρίση και στην υπόλοιπη Ουκρανία.  Λέγοντας υπόλοιπη Ουκρανία, ενοεί πρωτίστως την Οδησσό που "καίει" κυριολεκτικά τους Αμερικανούς να μην πέσει στα χέρια των ρωσόφωνων καθώς θα ενοποιήσει όλα τα ρωσικά εδάφη μέχρι την Υπερδνειστερία, και θα μετατρέψει ολοκληρωτικά τη Μαύρη Θάλασσα σε ρωσική. «Ο κύριος και πρωτεύουν σκοπός μας πλέον είναι να εμποδίσουμε την εξάπλωση της τρομοκρατικής απειλής και στις υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας», δήλωσε ο Turchinov.

Πάνω σε αυτό έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο οι ρωσόφωνοι που επιθυμούν να φύγουν από την εξουσία του Κιέβου. Το ίδιο επιθυμούν και οι Πολωνοί του Ζίτομαρ στην Γαλικια, αλλά και ο ουγγρικός θύλακας στα σύνορα με την Ουγγαρία. Εκ των πραγμάτων η Ουκρανία τέινει να περιοριστεί στα....περιχωρα του Κιέβου και στα γύρω χωρια.

Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δήλωσε ακόμη ότι ο ουκρανικός Στρατός (σ.σ. ή ότι έχει απομείνει από αυτόν) βρίσκεται σε «ύψιστη ετοιμότητα» προκειμένου να σταματήσει μια ρωσική εισβολή. «Θα αναφέρω την πραγματική απειλή και αυτή είναι ο κίνδυνος η Ρωσία να εξαπολύσει ένα πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό», δήλωσε ακόμη ο Turchinov μιλώντας σε ένα συμβούλιο αποτελούμενο από επικεφαλής ουκρανικών επαρχιών. Ταυτόχρονα ο μεταβατικός πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών παραστρατιωτικών σωμάτων για να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντόνετσκ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να μετακινούμε τις δυνάμεις αυτές σε άλλες περιοχές προκειμένου να εξαλείφουμε νέες απειλές», είπε ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αλλά και ο Στρατός είναι ανίκανοι να πράξουν κάτι τέτοιο.

Τέλος σχολιάζοντας ο Turchinov τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον σημείων ελέγχου των δυνάμεων των ρωσόφώνων στην Α. Ουκρανία είπε: «Όπως γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην πλατεία Maidan η χρήση της δύναμης ήταν ανεπαρκής. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και στην Α. Ουκρανία». Ταυτόχρονα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις φήμες ότι επίκεινται στρατιωτικά γυμνάσια εντός του Κιέβου, φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα από το γραφείο του Δημάρχου του Κιέβου.

«Αγαπητοί κάτοικοι του Κιέβου και καλεσμένοι της πρωτεύουσας. Μια τακτική ειδική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο τη νύχτα της 30ης Απριλίου προς την 1η Μαΐου» ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το Δημαρχείο του Κιέβου μέσω της ιστοσελίδας του. «Φάλαγγες από στρατιωτικά οχήματα αναμένονται να κινηθούν εντός της πόλης ως μέρος της άσκησης, Προειδοποιείστε ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων και του υλικού θα λάβει χώρα στο κέντρο της πόλης», κατέληξε η ανακοίνωση του Δημαρχείου του Κιέβου.

Στο άκουσμα της είδησης ότι τη νύχτα θα πραγματοποιηθούν τέτοιου επιπέδου ασκήσεις επικράτησε πανικός ανάμεσα στους κατοίκους του Κιέβου πανικό τον οποίο ήρθε με νεότερη ανακοίνωσή του να περιορίσει το υπουργείο άμυνας λέγοντας πως ουδέποτε τέτοιες ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί και φυσικά ούτε θα γίνουν. Πολλοί τοποθετούν την εξαγγελία των ασκήσεων στο πλαίσιο των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών του νεοναζιστικού κόμματος της «εθνικής συνέλευσης»   και υποστηρικτών του καθεστώτος του Κιέβου, Αυτές ξέσπασαν όταν οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν 100 περίπου άτομα του νεοναζιστικού κόμματος να παρελάσουν μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου.