26 Απριλίου, 2014

(26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ) ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ;


Οι ένδεκα εμφανίσεις του Αναστάντος Χριστού, από τις οποίες οι δέκα έγιναν στο διάστημα μεταξύ της Αναστάσεως και της Αναλήψεως και μία μετά την Πεντηκοστή.
Μερικές από αυτές περιγράφονται αναλυτικά και άλλες απλώς απαριθμούνται. Καί, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν περιγράφονται όλες από τους ίδιους Ευαγγελιστάς, δηλαδή δεν αναφέρονται και οι ένδεκα σε κάθε ένα ξεχωριστό Ευαγγέλιο, αλλά μερικές μνημονεύονται από τον έναν Ευαγγελιστή και μερικές από τον άλλο.

Προφανώς υπήρξαν και άλλες εμφανίσεις του Αναστάντος Χριστού. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του Ευαγγελιστού Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων: “οίς και παρέστησεν εαυτόν ζώντα μετά το παθείν αυτόν εν πολλοίς τεκμηρίοις, δι’ ημερών τεσσαράκοντα οπτανόμενος αυτοίς και λέγων τα περί της βασιλείας του Θεού” (Πράξ. α’, 3). Είναι φυσικό αυτό να γινόταν γιατί, αφ’ ενός μεν ήθελε να τους παρηγορήση, αφ’ ετέρου δε να τους προετοιμάση για την Ανάληψή Του, αλλά και την έλευση του Παναγίου Πνεύματος.

Οι ένδεκα εμφανίσεις του Αναστάντος Χριστού είναι οι ακόλουθες:

1.Στον Σίμωνα Πέτρο (Α’ Κορ. ιε’, 5, Λουκ. κδ’, 35).
2.Στην Μαρία την Μαγδαληνή (Μάρκ. ιστ’, 9-11, Ιω. κ’, 11-18).
3. Στις Μυροφόρες γυναίκες (Ματθ. κη’, 9-10).
4.Στους δύο Μαθητάς που πορεύονταν προς Εμμαούς (Μάρκ. ιστ’, 12-13, Λουκ. κδ’, 13-15).
5.Στους δέκα Αποστόλους, όταν απουσίαζε ο Θωμάς (Μάρκ. ιστ’, 14, Λουκ. κδ’, 36-43, Ιω. κ’, 19-25).
6. Στους ένδεκα Μαθητάς, παρόντος και του Θωμά (Ιω. κ’, 26-29).
7. Στους επτά Αποστόλους στην λίμνη της Τιβεριάδος (Ιω. κα’, 1-23).
8. Στους ένδεκα στην Γαλιλαία (Ματθ. κη’, 16).
9.Στους Αποστόλους στην Βηθανία, όταν αναλήφθηκε (Μάρκ. ιστ’, 19-20, Λουκ. κδ’, 50, Πράξ. α’, 6-11, Α’ Κορ. ιε’, 7).
10. Στον αδελφόθεο Ιάκωβο (Α’ Κορ. ιε’, 7).
11. Στον Απόστολο Παύλο (Α’ Κορ. ιε’, 8-9).

Οι εμφανίσεις αυτές του Αναστάντος Χριστού αναφέρονται μέσα στην Καινή Διαθήκη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πολλοί άγιοι που αξιώθηκαν της θεωρίας του Αναστάντος Χριστού. Άλλωστε, η Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι το αναστημένο Σώμα του Χριστού, προσφέρει την εμπειρία της Αναστάσεως.

Ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, αναφερόμενος στην προσευχή “ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι προσκυνήσωμεν άγιον, Κύριον, Ιησούν, τον μόνον αναμάρτητον”, διδάσκει ότι δεν αναφερόμαστε στην Ανάσταση που είδαν οι Μαθητές, δηλαδή δεν πρόκειται μόνο για μια ιστορική αναφορά, αλλά για την Ανάσταση ή μάλλον τον Αναστάντα Χριστό που τον βλέπουμε μέσα στην Εκκλησία. Δεν λέμε “ανάστασιν Χριστού πιστευσάμενοι”, αλλά “θεασάμενοι”.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν στην Ανάσταση, αλλά υπάρχουν και άλλοι, έστω και ολίγοι, που βλέπουν και κάθε ώρα τον Αναστάντα Χριστό λαμπροφορούντα, και απαστράπτοντα “τάς της αφθαρσίας και Θεότητος αστραπάς”.Γιατί, πραγματικά, η Ανάσταση του Χριστού “η ημετέρα υπάρχει ανάστασις, των κάτω κειμένων”.

Έτσι, άλλοι είναι μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού “εξ ακοής” και άλλοι μάρτυρες “από θέας”. Οι τελευταίοι είναι οι κατ’ εξοχήν μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ… ΜΝΗΜΟΝΙΟ: «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»


Με λόγια που θυμίζουν τις παραινέσεις προς την Ελλάδα όταν έλεγε πως η χώρα μας δεν έχει μεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αλλά μένουν πολλά να γίνουν  ακόμη  απευθύνθηκε η Α. Μέρκελ στη Ρωσία. Υπέρ της εξέτασης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θεωρεί πως η Ρωσία «δεν έχει κάνει αρκετά για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία»

«Μίλησα με τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα το πρωί και του ξεκαθάρισα ξανά ότι η Ουκρανία από τη μία πλευρά έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καμία ρωσική υποστήριξη για τη συμφωνία, η οποία φυσικά θα είχε επιπτώσεις και στους αποσχιστές στην Ουκρανία» είπε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως είπε, «η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αποσχιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια». Πρόσθεσε πως «γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε». «Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7» διευκρίνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Πρέπει όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά παράλληλα να προβλέψουμε νέες κυρώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούν επίσης το συντομότερο δυνατό οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών», πρόσθεσε

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΕΓΚΩΜΙΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με την απόλυτη στήριξη των αξιωματούχων της Ευρωζώνης αλλά και των εταίρων ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά τον αποκλεισμό της. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η επιφυλακτικότητα που υπήρχε στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους όταν η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να βγει στις αγορές μέσα στο 2014 έχει παραχωρήσει τη θέση της στα εγκωμιαστικά σχόλια. 

Μάλιστα, οι εταίροι δηλώνουν πλέον πεπεισμένοι ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή και αυτό προκύπτει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στον νότο της Ευρωζώνης. Να μη λησμονούμε ότι μετά την Ελλάδα που εξέρχεται σταδιακά στις αγορές μόνο η Κύπρος έχει παραμείνει αποκλεισμένη μετά τις απολύτως επιτυχημένες εξόδους των άλλων μνημονιακών χωρών, δηλαδή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.


Σχεδόν μια βδομάδα μετά τη θετική έξοδο έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του κλίματος υπέρ της χώρας μας. Καταρχήν, η θετική πλέον στάση των Βρυξελλών στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην πρόσφατη εντυπωσιακή έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές των δύο συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Πειραιώς και της ALPHA, οι οποίες όχι μόνο βρήκαν τα ποσά που ζητούσαν, αλλά η συνολική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εξέλιξη αυτή ήταν καθοριστική ώστε κοινοτικοί παράγοντες να πιστεύουν ότι αφού τα κατάφεραν οι τράπεζες, δεν υπάρχει λόγος να μην τα καταφέρει και η ελληνική κυβέρνηση. Εξίσου σημαντική ήταν η επιβεβαίωση από την τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και μάλιστα το γεγονός ότι το μέγεθός του ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Στην κοινοτική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η θετική αυτή δυναμική στις αγορές, υπέρ της Ελλάδας, θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2013 από τη Eurostat στις 23 Aπριλίου και φυσικά πολύ περισσότερο όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που δρομολογήθηκε με επιτυχία σηματοδοτεί και την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου Μνημονίου είναι πλέον το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς όσο μικρό και αν ήταν σε δάνεια, θα είχε όρους, συνεχείς αξιολογήσεις, πιέσεις της τρόικας και κάθε τρεις μήνες το ψυχόδραμμα της επόμενης δόσης. 

Μέσα στους επόμενους μήνες και εφόσον συνεχιστεί η ομαλή και σταδιακή επιστροφή στις αγορές η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο και θα γίνει μια κανονική χώρα με τον έλεγχο της οικονομίας της να εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.


ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ «ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ


Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και με την «καταιγίδα Μπους», οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλο τον πλανήτη, με τη δύναμη των όπλων. Γρήγορα, όμως, αποδείχθηκε ότι τους ήταν αδύνατο να ελέγξουν πλήρως ακόμη και χώρες όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ενώ σταδιακά, οι Αμερικανοί πολίτες - λόγω της οικονομικής κρίσης- έδειχναν να δυσφορούν ολοένα περισσότερο απέναντι στα πολεμικά σχέδια, τη σκοπιμότητα των οποίων αδυνατούσαν να κατανοήσουν. Έτσι, η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σηματοδότησε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ. Μιας σελίδας η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, γράφεται με βάση το δόγμα της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας: διαίρει και βασίλευε.

Αυτή την τακτική εφαρμόζει σήμερα η Ουάσιγκτον, με ένα φαινομενικά μακιαβελικό, ουσιαστικά όμως πολύ απλό στόχο: να βάλει «φίλους» και «εχθρούς» να τσακώνονται μεταξύ τους και να καθίστανται όμηροι αέναων και αδιέξοδων συγκρούσεων, με αποτέλεσμα η ίδια να διατηρεί ή και να ενισχύει την παγκόσμια ηγεμονία της, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσει πολλά χρήματα ή ανθρώπινες ζωές. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα όσα συμβαίνουν στην Άπω Ανατολή, ακόμη και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πάντα στρατηγικής σημασίας Μέση Ανατολή, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Στην υπόθεση της Ουκρανίας, πιο συγκεκριμένα, η εμμονή των Αμερικανών να προκαλέσουν «θερμά επεισόδια» και να επιβληθεί οικονομικό εμπάργκο στη Ρωσία εντάσσεται στον παραπάνω σχεδιασμό. Έχοντας ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούν άμεσα σε πόλεμο με τους Ρώσους (άλλωστε, δεν είναι σε θέση να τον κερδίσουν) και γνωρίζοντας ότι η δική τους οικονομία δεν κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά, «σπρώχνουν» τη Μόσχα και την Ε.Ε. (κυρίως δε τους Γερμανούς) σε μια αντιπαράθεση από την οποία κερδισμένοι μπορούν να βγουν μόνο οι ίδιοι! Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στο Κίεβο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και του επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, εξυπηρετούν μεθοδικά αυτό το σχέδιο, απέναντι σε μια Ευρώπη η οποία είναι «χαμένη» στις εσωτερικές της αντιθέσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα -όπως απέδειξε, αφενός, η χθεσινή επίσκεψη του Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, που συμβολίζει τις θηριωδίες του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού τον 20ό αιώνα και, αφετέρου, η απόφαση του Πεκίνου να κατάσχει ένα ιαπωνικό φορτηγό πλοίο για χρέη από τον... Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Από αυτή την άποψη, δεν είναι διόλου τυχαία η περιοδεία που αρχίζει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, τη Μαλαισία (για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα...) και τις Φιλιππίνες (μετά από 11 χρόνια...). Οι τέσσερις αυτές χώρες ουσιαστικά δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ανερχόμενη υπερδύναμη, την Κίνα, θέτοντας ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας.

Και στη Μέση Ανατολή υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση: Οι ΗΠΑ κρατούν ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού εμπάργκο απέναντι στο Ιράν, ενώ ωθούν τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου σε μια τρελή κούρσα εξοπλισμών. Παράλληλα, όμως, αρνούνται να δώσουν στο Ισραήλ το «πράσινο φως» για πολεμικές επιδρομές, ενώ φέρονται να πιέζουν για λύση του Παλαιστινιακού. Το αποτέλεσμα είναι ότι το χάος διαιωνίζεται, όλοι στρέφονται εναντίον όλων και στην Ουάσιγκτον κάνουν... πάρτι, τριβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας εν όψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού απόψε (ώρα 20:00), ενώ στην Αθήνα αναμένονται περίπου 21.000 οπαδοί της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Το ΟΑΚΑ είναι ήδη σιδηρόφρακτο και 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή. Στις Αφίδνες, όπου συγκεντρώνονται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα γίνεται ο έλεγχος εισιτηρίων. Έφοδος της αστυνομίας σε σύνδεσμο της ομάδας στην Ομόνοια.
   
Το ιδρυτικό συνέδριο του πρώτου πολιτικού σχήματος για τα δικαιώματα των ζώων, του «Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου», το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, πραγματοποιούν την Κυριακή κύπριοι ζωόφιλοι. Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους 21 ευρωβουλευτές που αναλογούν στη χώρα μας.    Στην τελική ευθεία της προεκλογικής καμπάνιας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται πλέον κόμματα και υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Σε εβδομαδιαία βάση φτάνουν στα κομματικά επιτελεία μετρήσεις που γίνονται για τις 13 περιφέρειες. Η ΝΔ «βλέπει» προβάδισμα σε έξι περιφέρειες, μάχη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική και άλλες δύο περιφέρειες, ενώ το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξεί για τέσσερις περιφέρειες. Την απόφαση να δοθεί δίμηνη παράταση στην αξιολόγηση των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο, επανέλαβε ότι η κινητικότητα - διαθεσιμότητα δεν συνδέεται με απολύσεις και τόνισε ότι δεν υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν.

Κόσμος: Στη Μαλαισία έφτασε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στη Μαλαισία από το 1966.
   
Τη δολοφονία ενός πρώην συνταγματάρχη του στρατού της Βραζιλίας, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι βασάνισε και σκότωσε πολιτικούς κρατούμενους την περίοδο της δικτατορίας, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας. Τον περασμένο μήνα ο Μαλάες είχε δηλώσει ότι ουδέποτε λυπήθηκε που σκότωσε «τόσους πολλούς ανθρώπους, όσους ήταν επιβεβλημένο» και που βασάνισε «πολλούς» κρατούμενους.

Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές 1.500 παράνομοι μετανάστες το τελευταίο 24ωρο με πλoία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum. Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι αργά απόψε αναμένεται να έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον άλλοι πεντακόσιοι μετανάστες προερχόμενοι από λιμάνια της Λιβύης, οι οποίοι με πλοία του θα μεταφερθούν στις ιταλικές ακτές.
   
Με τις πρόωρες εκλογές φλερτάρει η Σλοβενία, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ έχασε την ηγεσία του κεντροαριστερού κόμματός της «Θετική Σλοβενία» (PS) μετά από έντονη κομματική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της, σε μια πολιτική εξέλιξη που είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνησή. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το κόμμα επέλεξε τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα στη θέση του νέου ηγέτη του PS.
   
Να κινηθούν γρήγορα προς την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία συμφώνησαν οι ηγέτες των G7. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάθε χώρα των G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις, όπως και η εφαρμογή τους. Η ανακοίνωση των G7 δεν δίνει καμία λεπτομέρεια για τις κυρώσεις, ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα.

Οικονομία: Λύση στις ασάφειες για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων αλλά και αλλαγές στην διαδικασία και στον τρόπο καταβολής του, επιχειρεί να φέρει το υπουργείο Οικονομικών με δύο αποφάσεις του. Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στη στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, με δράσεις κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στοχεύει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου θα εισρεύσουν πόροι 20,8 δισ. ευρώ.

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης. Την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο έτος για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εισπραξιμότητα να αγγίξει το 100%.

Αθλητισμός: Δεδομένη θεωρείται η συμφωνία του προπονητή της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας, Λουίς Φαν Γκάαλ, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ολλανδικά ΜΜΕ, καθώς πρόκειται όπως αναφέρουν ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία της διάσημης αγγλικής ομάδας μετά τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Βραζιλία το καλοκαίρι. Ωστόσο εκπρόσωπος των Άγγλων, μιλώντας στο «Sky Sports» ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και πως αν κλείσουν νέο προπονητή αυτός θα ανακοινωθεί επίσημα.
   
Σε αυτά τα 82 χρόνια «ζωής» του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν συμβεί πολλά αξιοσημείωτα γεγονότα, διαβάστε κάποια από αυτά, ενώ ενημερωθείτε και για τα ρεκόρ των τελικών. Αισίως τα 82 έτη ζωής έφτασε φέτος ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια διοργάνωση, που στο παρελθόν πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να επιβιώσει. Άλλωστε, μόνο τις 71 φορές διεξήχθη τελικός και τις 70 απονεμήθηκε Κύπελλο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Αθήνα μετά από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει την βασκική πόλη Guernica.

1986: Πυρηνική καταστροφή στο Chernobyl. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1798: Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος.

1889: Ludwig Wittgenstein, Αυστριακός φιλόσοφος.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


To ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό, ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο ποσοτικός χαρακτήρας της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, όσο ο ποιοτικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής λέγοντας ότι για κάθε απόλυση στο δημόσιο τομέα γίνεται και μία πρόσληψη.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατά την άποψή του δεν υπήρχε εναλλακτική λύση με λιγότερο επώδυνες συνέπειες.

Απέδωσε τις αστοχίες του πρώτου Μνημονίου, αφενός σε επικοινωνιακά λάθη από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αντί να υπερασπιστούν τα προγράμματα, επέρριπταν ευθύνες στις Βρυξέλλες και αφετέρου στις αμφιβολίες για τη βούληση και την ικανότητά της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Είναι σαφές είπε ότι η κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012 αύξησε το κόστος διάσωσης της χώρας.

Ερωτηθείς πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο αξιωματούχος της Επιτροπής απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.

Τέλος, για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το θέμα θα λυθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.