15 Απριλίου, 2014

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

 
  
Σήμερα στον Όρθρο της Μ. Τετάρτης επιτελούμε ανάμνηση: (α)του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας,

(β) η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και

(γ) τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του. Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας.

 

Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη. 

Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της. 

Απόψε ψάλλεται και το περίφημο τροπάριο, τελευταίο στην ακολουθία, της ευσεβούς και λογίας ποιητρίας του Βυζαντίου, Κασσιανής. Η ηρωΐδα του ποιήματός της, η γυναίκα που άλειψε με μύρο τον Κύριο ήταν η πόρνη που αναφέρουν οι Ευαγγελιστές (και όχι η ευσεβής ποιήτρια Κασσιανή).

 

Το Τροπάριο της Ποιήτριας Κασσιανής  σε μετάφραση:

Κύριε, η γυναίκα, η οποία περιέπεσε σε πολλές αμαρτίες, επειδή κατανόησε, ότι ήσουν Θεός (ενανθρωπήσας), αναλαμβάνει έργο μυροφόρου και θρηνούσα φέρει σε Σέ μύρα γα να Σέ αλείψει πριν ακόμη (αποθάνεις και) ενταφιασθείς. Και λέγει:

Αλίμονο σε μένα! γιατί εγώ ζω μέσα σε μια νύκτα, η οποία είναι γεμάτη από πυκνό σκοτάδι και δεν φωτίζεται ούτε από αμυδρό φως, όπως είναι το φως της σελήνης, τρέχω προς τη σαρκική ηδονή ασυγκράτητος, όπως τρέχουν τα ζώα, όταν τα κεντήσει αλογόμυγα, ζω κυριευμένη από τον έρωτα της αμαρτίας.

Αλλά Σύ, που υψώνεις τα νερά της θάλασσας, μεταβάλλοντάς τα σέ νεφέλες, δέξου των δακρύων μου το ακατάσχετο ρεύμα.

Λύγισε (και χαμήλωσε από το άπειρο ύψος Σου) προς εμένα, που Σέ ικετεύω με τους στεναγμούς της (μετανοούσης) καρδίας μου, Σύ ο Οποίος, με την ακατάληπτη και απερίγραπτη ενανθρώπισή Σου, ελύγισες τους ουρανούς (και κατέβηκες στη γη).

Θα φιλήσω με συνεχή και ακατάπαυστα φιλιά τα αμόλυντά Σου πόδια και πάλι (βρέχοντας με τα δάκρυά μου) θα τα σπογγίσω με τις πλεξίδες της κεφαλής μου, αυτά τα πόδια των οποίων το βροντώδη ήχο (από τα βάδισμά Σου) όταν άκουσε μέσα στο Παράδεισο η Εύα εκείνο το δειλινό (της ημέρας της παραβάσεως), φοβήθηκε και από το φόβο της κρύφθηκε.

Τα πλήθη των αμαρτιών μου, αλλά και τα απύθμενα βάθη των κρίσεών Σου και των βουλών Σου (δηλαδή τους μυστηριώδεις και απερινόητους τρόπους που χρησιμοποιείς για τη σωτηρία των ανθρώπων,) ποίος θα μπορέσει να εξερευνήσει, ψυχοσώστα Σωτήρα μου; Σύ που έχεις άπειρο την ευσπλαχνία, μη παραβλέψεις εμένα, τη δική Σου δούλη!

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Ιερά Μονή των Ποιμένων: Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄ αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ. 


Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών.  Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και έκτισαν εκκλησίες και μοναστήρια. Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς.

Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο. Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού.  Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες.  Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του.

Ο Ναός τής Θείας ΑναλήψεωςΕκεί η Αγία Ελένη είχε ανεγείρει μεγαλοπρεπή Ναό, ο οποίος κατεστράφη από τούς Πέρσες τό 614. Σήμερα υπάρχει ένα οκταγωνικό πέτρινο κουβούκλιο, καί μιά μεγάλη αυλή πού περικλείεται από πέτρινη μάνδρα. Ο χώρος ανήκει σέ ένα μουσουλμανικό τέμενος καί διαχειρίζεται από έναν μουσουλμάνο Έφορο. Τήν ημέρα τής Αναλήψεως μέσα στήν αυλή καί γύρω από τό πέτρινο κουβούκλιο στήνονται δύο σκηνές, μία τών Ορθοδόξων καί μία τών Αρμενίων. Επίσης στήνονται τέσσερεις τέντες. Δύο μεγάλες, τών Ορθοδόξων καί τών Αρμενίων, καί δύο μικρές, τών Κοπτών καί τών Ασσυρίων.

Τήν ώρα πού τελούν τήν θεία Λειτουργία οι Ορθόδοξοι, τελούν συγχρόνως τίς δικές τους «λειτουργίες» τά άλλα δόγματα μέσα στήν ίδια αυλή. Χωρίζονται μόνον από τίς τέντες. Ο ήχος βέβαια δέν μπορεί νά απομονωθή, γι' αυτό καί τό όλο γεγονός θυμίζει χάβρα Ιουδαίων. Όταν πλησιάζη κανείς τήν αγία Τράπεζα πού τελείται η θεία Λειτουργία τών Ορθοδόξων, τότε απομακρύνονται οι άλλες φωνές καί μπορεί νά συγκεντρωθή περισσότερο στήν θεία Λειτουργία. Η θεία Λειτουργία τελείται στά ελληνικά, καί υπάρχουν δύο χοροί, ένας στά ελληνικά καί ένας στά αραβικά.

Ο Απόστολος καί τό Ευαγγέλιο λέγονται στά ελληνικά καί τά αραβικά. Εκεί υπάρχει  τό κουβούκλιο του τόπου τής Αναλήψεως. Όλα τά δόγματα μπορούν νά προσκυνήσουν. Όταν όμως θυμιάζη ο Ιερεύς ενός δόγματος, δέν πρέπει νά παρευρίσκονται πιστοί από άλλα δόγματα. Η αγία Τράπεζα τών Ορθοδόξων, είναι ένα πέτρινο ιερό, τό οποίο από τήν μία πλευρά είναι στρωμένο μέ ιερά καλύμματα καί χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα. Στήν μέση έχει ένα υπερυψωμένο πέτρινο χώρισμα καί από τήν άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ως πρόθεση καί ως διακονικό.

Η πορεία τού πάθους: Από τις φυλακές και το πραιτώριο, τις δώδεκα στάσεις, τα παρεκκλήσια του Ναού της Αναστάσεως ο προσκυνητής φθάνει στόν Γολγοθά καί στόν Πανάγιο Τάφο.

Νεκρά Θάλασσα:  Η νεκρά θάλασσα είναι γνωστή σε όλους για τα ιδιαίτερα στοιχεία που περιέχει, εξαιτίας των οποίων, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει σ΄ αυτή. Σε αυτό άλλωστε το γεγονός οφείλεται και το όνομά της, το νερό της είναι πολύ σημαντικό για πολλούς καθώς έχει ιαματικές ιδιότητες. Την ερυθρά θάλασσα, την οποία συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την διάβασή της από τους Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο.

Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ γραφικό. Μετά από πολύωρη διαδρομή θα φτάσουμε στο Εϊλάτ προς το ενυδρείο που αξίζει κανείς να θαυμάσει. Το περίφημο αυτό ενυδρείο είναι  πολύ γνωστό ανά τον κόσμο και προσελκύει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη. Το ενυδρείο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα θέμα. Στην πρώτη θα δούμε διάφορα ζώα της θάλασσας μέσα σε σύγχρονα ενυδρεία. Ψάρια πολλών ειδών, μικρά, μεγάλα και με διάφορους χρωματισμούς. Παράξενα ψάρια, πολλά από τα οποία θα δούμε για πρώτη φορά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του προσκυνητή. Τα χρώματά τους είναι άξια θαυμασμού ενώ, παρατηρούμε και πολλά σπάνια είδη ψαριών το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπάρχουν καρτέλες με το όνομα και το είδος του κάθε ψαριού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πολλά φυτά της θάλασσας, τα οποία προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά μέσα στα ενυδρεία.Επίσης, κοράλλια με έντονα χρώματα, κοχύλια διαφόρων σχημάτων και πλούσιες, πολύχρωμες ανεμώνες, επίσης θα συναντήσουμε τα άλλα μεγάλα ενυδρεία τα οποία “φιλοξενούν”καρχαρίες και μεγάλα ψάρια, παρατηρώντας τα, διακρίνει κανείς τη δυναμικότητά τους αλλά και την επιβλητικότητά τους.

Προχωρώντας στην αίθουσα των ερπετών για τα οποία μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την σπανιότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πιο πέρα θα αντικρίσουμε διάφορα είδη χελωνών, οι οποίες απολαμβάνουν την τροφή τους που οι φροντιστές τους με ιδιαίτερη περιποίηση τους παρέχουν. Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλο χώρο όπου θα δείτε τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κατεβαίνοντας  αρκετά σκαλιά κάτω από την επιφάνεια της ερυθράς θάλασσας και εκεί με μεγάλο θαυμασμό θα δείτε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών στο βυθό της θάλασσας. Η θέα είναι εκπληκτική, βλέποντας αγέλη μικροσκοπικών ψαριών να κολυμπούν και να “ταξιδεύουν” στο βυθό της θάλασσας. Άλλα πάλι ψάρια ξετρυπώνουν από τα πολύχρωμα κοράλλια, τα οποία αποτελούν το σπίτι τους ή το καταφύγιό τους. 

Ψάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ποικίλα σχέδια.Την ομορφιά όλων αυτών έρχεται να συμπληρώσει το φυσικό φως του ηλίου, οι ακτίνες του οποίου φτάνουν μέχρι το βυθό και τον φωτίζουν. Δέν υπάρχει εκεί κάποιο προσκύνημα, αλλά μόνον τά ίχνη τής δικαίας ανταποδόσεως τού σοδομιτικού αμαρτήματος. Πάντως απ' ό,τι φαίνεται καί η Νεκρά Θάλασσα κοντεύει νά πεθάνη, αφού υποχωρεί καί συρρικνώνεται κάθε χρόνο πολλά μέτρα.

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως.

Ο Πανάγιος Τάφος: Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως είναι το Ιερότερο προσκύνημα όλου του Χριστιανικού κόσμου. Είναι κτισμένος επάνω στο λόφο του Γολγοθά. Κτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ.Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά πολλά και διάφορα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους.

Ο εσωτερικός χώρος του Ναού περιλαμβάνει εκκλησίας, παρεκκλήσια, προσκυνήματα, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια, διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους. Ο Ναός έχει καταστραφεί πολλές φορές, ενώ στην σημερινή του μορφή βρίσκεται μετά την επισκευή του από τις μεγάλες δυνάμεις του 1800 (Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία) αλλά και αργότερα με δαπάνες του Ελληνικού δημοσίου. Οι δαπάνες αυτές από το ελληνικό κράτος συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

1.Το Ιερό Κουβούκλιο - ο Πανάγιος Τάφος:  Βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό ή αλλιώς τον Ιερό Ναό των Ορθοδόξων, ακριβώς στον τόπο του Τάφου του Χριστού μας. Ο αρχικός Τάφος είχε, προφανώς, την μορφή των ιουδαϊκών λαξευμένων σε βράχο ταφικών μνημείων. Μετά όμως την ανακάλυψη του από την Αγία Ελένη, ο βράχος αυτός διεμορφώθηκε αναλόγως και το μνημείο έμεινε ελεύθερο.

Την σημερινή του μορφή το ιερό Κουβούκλιο την πήρε το 1810, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στην πρόσοψή του: ΑΝΩΚΟΔΟΜΗΘΗ ΤΟ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΟΛΟΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΔΙ' ΕΛΕΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ, ΑΩΙ': ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΝΗ κατασκευή αυτή αντικατέστησε παλαιοτέρα, η οποία κατεστράφη από την πυρκαγιά του 1808. Η πρόσοψη του ιερού Κουβουκλίου διαμορφώνεται στην ανατολική του πλευρά, όπου υπάρχει και η μοναδική είσοδος. Αύριο η συνέχεια......

Ο... ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL ΣΤΟ GREXIT


“Αποχαιρετισμός στο Grexit”, είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, και το οποίο περιγράφει με ιδιαίτερα θετικές αναφορές την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. “Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, σχεδόν αδιανόητη πριν από μόλις λίγες εβδομάδες, υπήρξε μία εκθαμβωτική επιτυχία”, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον, κάνοντας λόγο για “αξιοσημείωτη ψήφο εμπιστοσύνης” από τις αγορές και ηχηρή διάψευση των οικονομολόγων και σχολιαστών που μονίμως προέβλεπαν πως η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ο Νίξον χαρακτηρίζει την ταχύτητα με την οποία άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας “εντυπωσιακή” και τονίζει πως η επιτυχία της εξόδου στις αγορές είναι περισσότερο συμβολική, αφού σημαίνει πρακτικά ότι οι επενδυτές δε φοβούνται πλέον μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ούτε μία νέα αναδιάρθρωση χρέους σε βάρος τους. Σε όσους αρνούνται έστω και το συμβολικό χαρακτήρα της εξόδου στις αγορές, ο Νίξον απαντά πως υποτιμούν τόσο την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς, όσο και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρει, εξαφανίζει εμπόδια προς της οικονομική εξισορρόπηση.

Όσο για τους πολιτικούς κινδύνους, μετά και τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη και τη νέα συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Νίξον επισημαίνει πως πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει την ευκαιρία να προκαλέσει εκλογές πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, αλλά ακόμα και έτσι, τα νέα κεντροαριστερά κόμματα που έχουν δημιουργηθεί πιθανόν να προκαλέσουν διαρροές ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ


Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ειδικότερα αν και τα υπόλοιπα εδάφη στις ανατολικές περιοχές αποφασίσουν ένωση με την Ρωσία! «Η περαιτέρω επιθετικότητα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα έχει σοβαρές μακροοικονομικές συνέπειες, αποσταθεροποιώντας τις τράπεζες και πιέζοντας την αξία του εθνικού προϊόντος της Ουκρανίας», δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

«Ο κύριος κίνδυνος (για την οικονομία) έχει πολιτικο-επιχειρηματικό χαρακτήρα» σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας Στεπάν Κουμπίβ σε του συνέντευξη στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Διότι αν μετά την Κριμαία, θα είναι το Λουγκάνσκ, το Σλαβγιάνσκ, το Ντόνετσκ το Χάρκοβο και άλλες μικρές πόλεις, τότε αμέσως μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό ρευστότητας», κατέληξε.

Πολλά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ουκρανίας και οι πιο παραγωγικές γραμμές της αγροτικής ανάπτυξης στην χώρα που θεωρείται μεγάλος παραγωγός σιτηρών είναι στα ανατολικά, όπου οι ρωσόφωνοι πήραν τα όπλα και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια. Δυστυχώς για τη χώρα, οι πράκτορες των ΗΠΑ-ΕΕ παρέσυραν τους ναζιστές και φιλοδυτικούς σε ένα πόλεμο που ήταν καταδικασμένοι να χάσουν εξαρχής ενώ τώρα τους παράτησαν χωρίς να διαφαίνεται θέληση πιο ενεργής εμπλοκής τους. Η οικονομία τους, αν απωλέσουν και τα υπόλοιπα εδάφη, θα ζει μόνο μέσω του ΔΝΤ εφόσον θα έχουν χάσει ολόκληρη την παραγωγική τους βιομηχανία.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ


Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν παραδέχτηκε ότι διενεργούνται μυστικές συνομιλίες με μια σειρά Αραβικών κρατών για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι επιθετικές δυνατότητες των Ιρανών και των τζιχαντιστών παγκοσμίως. Είναι η πρώτη διεθνώς παραδοχή από υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.
         
Από μέρους τους κανένα από τα αραβικά κράτη δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς. Να σημειωθεί ότι μόνο η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο υπουργός τόνισε ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα θα αποκαλυφθούν οι συνομιλίες. Οι συνομιλίες διεξάγονται με την συνδρομή και ίσως και την πίεση των αμερικανών για τη δημιουργία αντί-σϊιτηκού σχηματισμού και γι αυτό πιέζουν για την πτώση του προέδρου Άσσαντ στη Συρία και την ακύρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Αμερικανοί βέβαια εκτός αυτών ενδιαφέρονται στο να αποκόψουν την κάθοδο της Ρωσίας στο περσικό κόλπο μέσω της αποκοπής του Ιράν και της Συρίας από την σφαίρα επιρροής της. Αναλυτές τονίζουν όμως ότι το κόστος από το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στο Ισραήλ ειδικά αυτή τη περίοδο που η αραβική «άνοιξη» δεν έχει κοπάσει ποιο πολύ θα έβλαπτε παρά θα βοηθούσε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να τον κατονομάσει ούτε μια φορά - ξεκίνησε την ομιλία του για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αλλά την χώρα και το μέλλον της, είπε. Ξεχωριστά δώρα ζωής με ένα απλό κλικ προτείνουν για το Πάσχα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν, μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, να διαλέξουν το εικονικό δώρο που επιθυμούν και να προσφέρουν αγάπη και ζωή σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες, όσοι έμειναν άνεργοι μέσα στο 2014, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών εντάσσονται στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, ακόμη δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια Σερρών για τον θάνατο του βαρυποινίτη, Ίλι Καρέλι. Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη Μεγάλη Τετάρτη, και από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Κόσμος: Οι σοροί 40 βρεφών ανακαλύφθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές σε δημόσιο νοσοκομείο του Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα βρέφη είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια στη διάρκεια του τοκετού ή λίγο μετά τη γέννησή τους και είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους. Μερικές από τις σορούς παρέμεναν επί τέσσερα χρόνια στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Δεκαπέντε δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αρχική καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τετραετή φυλάκιση μετατράπηκε σε κοινωφελή εργασία, με απόφαση δικαστηρίου του Μιλάνου. Ο Μπερλουσκόνι θα προσφέρει για ένα χρόνο κοινωφελή εργασία σε ίδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων. Η εργασία που καλείται να προσφέρει δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες την εβδομάδα, οι οποίες, όμως, επιβάλλεται να είναι συνεχόμενες

 Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται σε έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εκτιμάται ευρέως» πως οι ρωσόφωνοι δεν αποτέλεσαν στόχο απειλών, τονίζει η έκθεση στην οποία αναλύονται τα γεγονότα ώς τις 2 Απριλίου. Την «σταδιακή έναρξη» της επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολ. Τουρτσίνοφ, λέγοντας πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Η Ρωσία βλέπει τη χώρα «στα πρόθυρα του εμφυλίου», ο Τουρτσίνοφ τόνισε πως η επιχείρηση «θα γίνει προσεκτικά» ενώ οι ανταποκριτές ξένων δικτύων δεν βλέπουν σημάδια έντασης γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια. Θύμα απαγωγής έπεσε ο πρέσβης της Ιορδανίας στη Λιβύη, όπως επιβεβαίωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρέσβης απήχθη στην Τρίπολη μετά από επίθεση στο αυτοκίνητό του, κατά την οποία τραυματίστηκε ο οδηγός του.

Οικονομία: To ΤΧΣ έλαβε προσφορές από βασικούς επενδυτές, όπως η καναδική Fairfax και η York Capital, για την απόκτηση σημαντικού μέρους της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,86 δισ. ευρώ, ανέφεραν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες κοντά στην διαδικασία, σημειώνει το Reuters. «Οι προσφορές από βασικούς επενδυτές διαμορφώθηκαν εντός του στόχου των 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ που έθεσε το ΤΧΣ», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ.
   
«Κατά 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Η μείωση αναμένεται να δημιουργήσει περιθώρια για τη δημιουργία περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας» και να επιφέρει μικρές αυξήσεις στους μισθούς από 5 έως 20 ευρώ τόνισε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα ήδη εύθραστα Ταμεία.
   
Σημαντική αποκλιμάκωση απόδοσης παρατηρήθηκε κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη, κατά την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,45% έναντι 3,10% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων θα υποχωρούσαν σημαντικά.

Αθλητισμός: H Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των φακέλων που έχουν καταθέσει οι ΠΑΕ για να πάρουν το πράσινο φως της αδειοδοτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της επιτροπής είναι θετική για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, αντίθετα ερωτηματικά υπάρχουν για τις ΠΑΕ Πλατανιάς, Εργοτέλης, Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανιώνιος. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάλεσε τους οπαδούς να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη ρεβάνς με τον ΟΦΗ και να μην προβούν σε ενέργειες που θα σταματήσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και προστασία της έδρας, αφού ακολουθούν και τα παιχνίδια που θα δοθούν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο των πλέι οφ. Ο Χοσέ Χολέμπας δεν κατάφερε να ξεπεράσει εγκαίρως τον τραυματισμό του κι έτσι δεν συμπεριελήφθηκε στην αποστολή του Ολυμπιακού για τον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1912: Ο «Τιτανικός» προσκρούει σε παγόβουνο και βυθίζεται στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. 1.595 οι επιβάτες που χάνονται στην θάλασσα.

1955: Ένας πλασιέ ανοίγει το πρώτο κατάστημα McDonald’s στο De Plaines του Illinois.

1989: Η τραγωδία του Hillsborough. Λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Liverpool και την Nottingham κατέρρευσε η εξέδρα του γηπέδου λόγω των υπεράριθμων θεατών. Τραγικός ο απολογισμός με 96 νεκρούς και 250 τραυματίες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1452: Leonardo Da Vinci, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας.

1748: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1896: Γεώργιος Βιζυηνός, ποιητής και πεζογράφος.

1980: Jean Paul Sartre, Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964.


ΡΩΣΙΚΟΣ "ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ" ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Α/Τ USS DONALD COOK ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ


Ρωσικός "τσαμπουκάς" στο καμάρι της αμερικανικής αντιβαλλιστικής ασπίδα το αντιτορπιλικό USS Donald Cook το οποίο πλέει στη Μαύρη Θάλασσα σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες και έρχεται τώρα στην δημοσιότητα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού: Οπως ανακοίνωσε το US Nave "για πάνω από 90 λεπτά με το ρωσικό μαχητικό κρούσης να πετά σε απόσταση μόλις 800 με 900 μέτρων περίπου από το αμερικανικό αντιτορπιλικό και σε ύψος μόλις 450 ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας".

Το γεγονός, όμως, ότι πετούσε σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια ζώνη περίπου ενός χιλιομέτρου γύρω από το καταδρομικό «USS Donald Cook», ανάγκασε τους ανθρώπους του αμερικανικού πλοίου να προβούν σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις τις οποίες όμως αγνόησε το ρωσικό αεροσκάφος ένα Su-24 - το οποίο επιχειρούσε από κοινού αποστολή COMAO με μια ρωσική φρεγάτα. Ήταν μία κλασική επιχείρηση ναυτικής κρούσης και εικονικής προσβολής, ένα επεισόδιο από αυτά που σπάνια συμβαίνουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την πτήση του ρωσικού μαχητικού ως «προκλητική» την ενέργεια να πλησιάσει τόσο κοντά το αμερικανικό αντιτορπιλικό. Ο ίδιος Αμερικανός επίσημος είπε ότι ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος (το χαρακτήρισε ως "φρεγάτα") ήταν επίσης "σε κοντινή απόσταση την ώρα του επεισοδίου χωρίς όμως να πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση που να κάνει την παρουσία του ως μη ασφαλή". Το αμερικανικό πλοίο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα από τις 10 Απριλίου, και επιχειρεί σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανατολικά της Ρουμανίας. Το πλοίο βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Ρουμανίας.

Το σκάφος κλάσης Arleigh Burke  βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα από τις 10 Απριλίου στο πλαίσιο της αύξησης της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το USs Donald Cook δεν είναι ένα τυχαίο πλοίο, καθώς είχε προκαλέσει τη μήνι της Μόσχας με την άφιξή του στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία καθώς είναι το πρώτο από τα τέσσερα που προορίζονται να αποτελέσουν τη ναυτική συνιστώσα της αντι-βαλλιστικής ασπίδας στην Ευρώπη. Τόσο το USS D. Cook  όπως και τα υπόλοιπα τρία αντιτορπιλικά που πρόκειται να ακολουθήσουν τα USS Ross, USS Porter και USS Carney.είναι εξοπλισμένα με αντιβαλλιστικά βλήματα RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3).