07 Απριλίου, 2014

H ΘΡΑΚΗ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Η "προδοσία" που συντελείται έχει μία σειρά από "πρωταγωνιστές": Τουρκία, έλληνες πολιτικοί (και τοπικοί κομματάρχες) και μεγαλο-δημοσιογράφοι. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Θράκη είναι ήδη καταγεγραμμένα, τουλάχιστον τα περισσότερα, και έχει ήδη δοθεί το στίγμα της δράσης τόσο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των ανθρώπων του, όσο και του απολύτως επικίνδυνου παρακράτους που έχει στηθεί επί της Ελληνικής Θράκης από τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος.

Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, την περίφημη καταγεγραμμένη και δημοσιευμένη συζήτηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό της ΜΙΤ και τα άλλα τρία ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης (η οποία αφορούσε τουρκική προβοκάτσια επί του συριακού εδάφους ή στοχευμένη προβοκατόρικη εικονική επίθεση από τη Συρία προς την Τουρκία), αντιλαμβανόμαστε πως ο κίνδυνος δημιουργίας μίας παρόμοιας τουρκικής προβοκάτσιας επί της Ελληνικής Θράκης είναι κάτι περισσότερο από πιθανός, αφού η τουρκική ηγεσία δεν έχει καμία απολύτως αναστολή στο να ξεκινήσει κάποιον πόλεμο χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» που διαθέτει, σε περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται.

Όσοι ασχολούνται με το θέμα της ανάπτυξης των τουρκικών δραστηριοτήτων στην Ελληνική Θράκη, έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως για όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι υπεύθυνη μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ελληνική πλευρά, για την ακρίβεια η Ελληνική Πολιτεία (βλ. εκάστοτε κυβέρνηση), η οποία μέσω των αποφάσεων ή των παραλείψεών της, έχει δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται μέσω της κρίσιμης μάζας μουσουλμανικού πληθυσμού που υπάρχει στην Ελληνική Θράκη και τον οποίο η τουρκική εξωτερική πολιτική εμφανίζει ως «τουρκογενή», προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν χώρο προς διεκδίκηση (άμεση ή έμμεση), έναν ζωτικό χώρο σύνδεσής της με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η «απόσυρση» της Ελληνικής Πολιτείας από την Θράκη, δεν είναι ένα απλό γεγονός. Είναι ένα γεγονός το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολιτικές αποφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι ένα γεγονός που επηρεάζει άμεσα εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και τους «καταργεί» (για την ακρίβεια τους αποσύρει) από το έργο το οποίο είναι επιφορτισμένοι να υλοποιήσουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. 

Και η «κεντρική διακυβέρνηση» της Ελλάδας, το κατορθώνει αυτό, είτε μειώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό θεσμικών της οργάνων, είτε αποσύροντας την ύπαρξη και λειτουργία τους επί περιοχών στις οποίες η δραστηριότητα του τουρκικού παρακράτους είναι καταγεγραμμένη και με ισχυρές αυξητικές μάλιστα τάσεις.

Σαν παράδειγμα, θα αναφέρουμε τον δήμο Αρριανών (ν. Ροδόπης), ο οποίος ελέγχεται άμεσα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αφού ο σημερινός (αλλά και ο αυριανός) δήμαρχος είναι «εκλεκτός» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Τι συνέβη όμως όταν εκλέχτηκε (για πρώτη φορά) ο συγκεκριμένος τουρκόφρονας δήμαρχος; 

Ποια ήταν η «απάντηση» τοποθέτηση της Ελληνικής Πολιτείας σε ένα πρόβλημα που προέκυψε και που όλοι όσοι ενεπλάκησαν στον περίφημο «Καλλικράτη» (ο οποίος δημιούργησε προς χάριν εξασφάλισης ψήφων από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έναν ακόμη Δήμο – Ιάσμου - που χαρακτηρίζεται ως «τουρκικός») γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν θα ήταν δισεπίλυτα και θα εφοδίαζαν με «υλικό» την τουρκική εξωτερική πολιτική και φυσικά την ήδη υπάρχουσα τουρκική προπαγάνδα εντός της Ελληνικής Θράκης.

Η απάντηση της «κυβέρνησης των Αθηνών» ήταν το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος των Αρριανών, για λόγους… οικονομίας! Και με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Πολιτεία αποχώρησε σιωπηλά από μία περιοχή που αυτομάτως «παραδόθηκε» προς διαχείριση από τον εκάστοτε τούρκο πρόξενο…Τι σημαίνει αυτή η έλλειψη Ελληνικών αστυνομικών αρχών στον συγκεκριμένο (ή και σε οποιοδήποτε άλλο) δήμο;

Σημαίνει πως η Ελληνική Πολιτεία δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει στην περιοχή αυτή.

Σημαίνει πως η Ελληνική Πολιτεία δεν παρίσταται για να επιβάλει τους νόμους της Ελλάδας.

Σημαίνει πως η Ελληνική Πολιτεία έχει εγκαταλείψει και έχει αφήσει έκθετους τους κατοίκους της περιοχής στις διαθέτεις οποιουδήποτε (εγχώριου ή εισαγόμενου) εγκληματικού στοιχείου.

Σημαίνει πως η Ελληνική Πολιτεία στερείται πλέον ύπαρξης σημείων ικανούς πληροφόρησης σχετικά με δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η θέση (γεωγραφική) του συγκεκριμένου δήμου(Αρριανών) χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική», αφού βρίσκεται επί της κύριας οδού υποστήριξης (logistics) της άμυνας του Ελληνικού στρατού του Έβρου.

 Γνωρίζει, άραγε, ο σημερινός υπουργός, κ. Δένδιας, πως η απόφασή ή η αποδοχή του για το κλείσιμο του συγκεκριμένου αστυνομικού σταθμού, είναι μείζονος εθνικής και στρατηγικής σημασίας και πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα καθυστέρησης (έστω και μερικών ωρών προκειμένου να εξασφαλιστεί στρατιωτικά η συγκεκριμένη επαρχιακή οδός) στην μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου;

Γνωρίζει ο πολύς κύριος Δένδιας πως ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή είναι δυνατόν να δημιουργηθούν όχι μόνο χώροι αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού, αλλά και χώροι εκπαίδευσης γηγενούς πληθυσμού για συμμετοχή σε στρατιωτικές δράσεις;

Γνωρίζει ο κύριος Δένδιας την γεωγραφική δομή της συγκεκριμένης περιοχής και κατά πόσο αυτή μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, δημιουργώντας σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στον απρόσκοπτο εφοδιασμό των στρατιωτικών μονάδων του Έβρου, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί;

Δυστυχώς, όμως, τόσο για τον κύριο Δένδια, όσο και για τον υπεύθυνο της σημερινής κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά, η περίπτωση των Αρριανών ν. Ροδόπης, δεν είναι η μοναδική από την οποία το Ελληνικό κράτος έχει αποχωρήσει, δείχνοντας πως δεν έχει καμία διάθεση να φροντίσει τους Έλληνες πολίτες, αλλά έχει την «διάθεση» να τους εγκαταλείψει στις ορέξεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, στην οποία καταφανώς έχει παραδοθεί άτυπα σε μία κατάσταση συγκυριαρχίας (με διαμοιρασμένες περιοχές επιρροής και επιβολής ισχύος) η περιοχή της Ελληνικής Θράκης.

Ο ορεινός νομός Ξάνθης ελέγχεται από ένα αστυνομικό τμήμα και έναν αστυνομικό σταθμό (που θα κλείσει)!!! Στον διπλανό νομό Ξάνθης, η αποχώρηση του Ελληνικού κράτους και ειδικά της Αστυνομίας, είναι εμφανής στα ορεινά του νομού (όπου καταγράφεται και η υψηλή δραστηριότητα των τουρκοπρακτόρων καθώς και του ίδιου του τούρκου προξένου της Κομοτηνής), όπου διαπιστώνουμε πως σε μία πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα (χωριό Εχίνος) και ένας αστυνομικός σταθμός (χωριό Μύκη).

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο αστυνομικός σταθμός (στον οποίο βρίσκονται δύο μόλις αστυνομικοί) που βρίσκεται στην έδρα του Δήμου Μύκης, πρόκειται πολύ σύντομα να κλείσει (όπως έγινε και στο δήμο Αρριανών), αφήνοντας στην περιοχή μόνο το αστυνομικό τμήμα του Εχίνου, οι άνδρες του οποίου είναι αδύνατον να καλύψουν μία περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατοικούν Έλληνες Πομάκοι μουσουλμάνοι οι οποίοι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους ψευτομουφτήδες και το «δοβλέτι» που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην περιοχή.

Και πως υπερασπίζεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Δένδιας τόσο τους Πομάκους της περιοχής όσο και την σπουδαιότατη εθνικά γεωγραφική θέση, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Βουλγαρίας, όπου δραστηριοποιείται έντονα η Άγκυρα και έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν αρκετά μεγάλο (πληθυσμιακά και γεωγραφικά) θύλακα τουρκοφρόνων; Και οι δύο αποδέχονται τις προτάσεις του κ. Στουρνάρα(!!!) και μειώνουν τα κρατικά έξοδα, εκθέτοντας επικίνδυνα την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. 

Για το ποιές είναι οι ευθύνες τους, ας αναλογιστούν οι ίδιοι. Γιατί, ευθύνες υπάρχουν και είναι τεράστιες, αφού γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι πολιτικοί (υπουργοί και πρωθυπουργός) - μέσα από την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών - πως η ακολουθούμενη πολιτική είναι στην αντίθετη πορεία από ό,τι προτάσσει η κοινή λογική...Και αυτά, δεν χρειάζονται κοριούς παρακολούθησης για να γίνουν γνωστά, ούτε «διαρροές» (στοχευμένες ή μη) υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι καταγεγραμμένα και – δυστυχώς - σκιαγραφούν τις προτεραιότητες, τις προθέσεις και τους «σχεδιασμούς» του μεγάρου Μαξίμου για την Ελληνική Θράκη, η οποία εγκαταλείπεται κατόπιν κυβερνητικού σχεδιασμού και επιλογών.

Μόνο που, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που να μπορεί να εξηγήσει αυτή την πολιτική (και κυβερνητική) συμπεριφορά. Κι αυτό, επειδή δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση, πέρα από την πολιτική ανικανότητα αντίληψης των εθνικά αυτονόητων, από πολιτικά και εθνικά επικίνδυνους…
 


ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, προκειμένου να σβήσει μια νέα φωτιά που άναψε στα ανατολικά της χώρας. Φιλορώσοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις, επιθυμώντας να δημιουργήσουν κλίμα αντίστοιχο με εκείνο στην Κριμαία.

Φιλορώσοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατάσχεσαν όπλα και η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. "Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα", αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν και τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Σε μήνυμά του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος σε συνεργασία με τον Πούτιν «διέταξαν και πλήρωσαν διαδηλωτές για να δημιουργηθεί νέο αποσχιστικό επεισόδιο στα ανατολικά της χώρας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πολύ μικρές ομάδες ατόμων, οι οποίες και θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Στη βιομηχανική πόλη Ντονέτσκ περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλασσόταν από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο περίπου 50 άτομα κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο. Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική. Κρατούσαν μάλιστα πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχο επεισόδιο σημειώθηκε και στο Χάρκοβο με μικρή ομάδα διαδηλωτών να μπαίνει σε κυβερνητικό κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Η αστυνομία δεν επενέβη. Αντίθετα, στο Λουχάνσκ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση έξω από κτίριο της Αστυνομίας. Εκεί κρατούνταν 15 φιλορώσοι ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ στα πλάνα φαινόταν και αστυνομικός να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

7/4/2014 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ


Η πραγματικότητα πίσω από τις μουσουλμανικές σπουδές στο Α.Π.Θ.

Τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση προγράμματος μουσουλμανικών σπουδών, εξηγεί με ανακοίνωση του το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση που επιχειρεί να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η Θεολογική Σχολή σημειώνει πως σήμερα οι Έλληνες μουσουλμάνοι διδάσκονται είτε από μη κατηρτισμένους είτε από απόφοιτους Πανεπιστημίων της Μέσης Ανατολής.

«Είναι γνωστό ότι στη Δυτική Θράκη οι Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα Έλληνες πολίτες, βάσει των διεθνών συνθηκών, διδάσκονταν τη θρησκευτική τους παράδοση μόνο στη μειονοτική πρωτοβάθμια και στη μειονοτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς που είτε δεν διέθεταν εξειδικευμένες θεολογικές γνώσεις είτε διέθεταν τίτλους μουσουλμανικών σπουδών από ΑΕΙ της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, λόγω ελλείψεως αντιστοίχου τριτοβάθμιου προγράμματος στη χώρα μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση που σε άλλο σημείο της αναφέρει πως:

«…η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει ακαδημαϊκή θεολογική κατάρτιση στα θέματα μουσουλμανικής θεολογίας εάν επιθυμεί στα δημόσια σχολεία να μην διδάσκουν μόνο απόφοιτοι αλλοδαπών θεολογικών τμημάτων». Παρά το γεγονός πως η απόφαση λήφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας, υπάρχει μια τάση τόσο στις τάξεις της μειοψηφίας εντός του Πανεπιστημίου όσο και σε αυτές της Εκκλησίας, με πρώτο τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, που δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν το νέο πρόγραμμα σπουδών.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την έντονη συζήτηση που έχει προσφάτως αναπτυχθεί σε ποικίλους κύκλους, από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ανακοινώνονται τα εξής: Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κατά τη Γ.Σ αρ. 416 την 7η Μαρτίου 2014, υπερψήφισαν την πρόταση να ιδρυθεί στο Τμήμα μία δεύτερη κατεύθυνση Σπουδών, ανεξάρτητη και διακριτή από την υφιστάμενη θεολογική κατεύθυνση, με τον τίτλο «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών».

Η απόφαση στηρίχθηκε σε κριτήρια και ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καθώς επίσης και στην επίγνωση του ρόλου των Θεολογικών Σχολών και Τμημάτων, τα οποία οφείλουν να υπηρετούν την Κοινωνία, το Πανεπιστήμιο και την Εκκλησία, με άξονα τις εξής βασικές αρχές:

•Την ακαδημαϊκή ευθύνη για εναρμόνιση των Προγραμμάτων Σπουδών με βάση το πλαίσιο της προσφοράς μορφωτικών αγαθών του Δημοσίου Πανεπιστημίου σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

•Την πρόταξη του αλληλοσεβασμού και της καταλλαγής, σε καιρούς χαλεπούς ως προς την προάσπιση των ανθρώπινων αξιών και ειδικότερα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το Τμήμα στηριζόμενο στις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του δικαιώματος στο αγαθό της Ανωτάτης Παιδείας όλων των Ελλήνων πολιτών, αποφάσισε κατ’ αρχάς να προσφέρει πανεπιστημιακή θεολογική εκπαίδευση στους Μουσουλμάνους το θρήσκευμα, μέλλοντες εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θράκης (σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4115/2013 Ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης), σε Ελληνικό ΑΕΙ και ειδικότερα στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Είναι γνωστό ότι στη Δυτική Θράκη οι Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα Έλληνες πολίτες, βάσει των διεθνών συνθηκών, διδάσκονταν τη θρησκευτική τους παράδοση μόνο στη μειονοτική πρωτοβάθμια και στη μειονοτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς που είτε δεν διέθεταν εξειδικευμένες θεολογικές γνώσεις είτε διέθεταν τίτλους μουσουλμανικών σπουδών από ΑΕΙ της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, λόγω ελλείψεως αντιστοίχου τριτοβάθμιου προγράμματος στη χώρα μας.

Ο ν. 4115/2013 παραχώρησε στους Μουσουλμάνους Έλληνες Πολίτες της μειονότητας της Θράκης το δικαίωμα να διδάσκονται τη θρησκευτική τους παράδοση και στα δημόσια σχολεία της Θράκης. Σήμερα η ανάγκη αυτή καλύπτεται είτε από εκπαιδευτικούς χωρίς εξειδικευμένες θεολογικές γνώσεις σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε από μουσουλμάνους Θεολόγους με τίτλους μουσουλμανικών σπουδών από αλλοδαπά ΑΕΙ.

Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει ακαδημαϊκή θεολογική κατάρτιση στα θέματα μουσουλμανικής θεολογίας εάν επιθυμεί στα δημόσια σχολεία να μην διδάσκουν μόνο απόφοιτοι αλλοδαπών θεολογικών τμημάτων. Εξάλλου, η Ορθοδοξία με πρωτοβουλία και υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκεται σε διαρκή θεολογικό διάλογο με το Ισλάμ.

Η επιστημονική υποστήριξη αυτού του διαλόγου ασφαλώς θα ενισχυθεί από την λειτουργία ενός προγράμματος μουσουλμανικών σπουδών. Εξάλλου, με βάση τα ισχύοντα σε διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ κ.λ.π., αυτό το νέο πρόγραμμα, το πρώτο σε Ελληνικό ΑΕΙ, μπορεί να αποτελέσει διεπιστημονική επιλογή σπουδών για ερευνητικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς και άλλων ενδιαφερομένων.

Η ευθύνη του Τμήματος Θεολογίας συνίσταται στα εξής:

•Στην κατάρτιση προγράμματος Σπουδών, κατά τις εξειδικευμένες ανάγκες της εργασιακής απασχόλησης των αποφοίτων.

•Στον προσδιορισμό κατάλληλου διδακτικού προσωπικού όχι μόνον από το Τμήμα Θεολογίας αλλά και από άλλα Τμήματα του ΑΠΘ, όπως επίσης και από ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

 •Στη διοικητική ευθύνη της εισαγωγικής κατεύθυνσης σπουδών

Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα είναι αυτόνομο και αυτοτελές και θα παρέχει πτυχίο με τον τίτλο της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης «Μουσουλμανικών Σπουδών». Ομοίως αυτόνομο και αυτοτελές παραμένει το ήδη υπάρχον πρόγραμμα της Θεολογίας, το οποίο παρέχει πτυχίο με τον τίτλο της «Θεολογίας». Σκοπός του προγράμματος αυτού θα είναι η ακαδημαϊκή σπουδή της Μουσουλμανικής Θρησκείας και του πολιτισμού, η προαγωγή των διαθρησκειακών διαλόγων και σχέσεων καταλλαγής, εντός του πλαισίου που ορίζουν τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά και πολιτισμικά δεδομένα.

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, ανταποκρινόμενο σε συγκεκριμένη ανάγκη της κοινωνίας μας, έχει πλήρη επίγνωση των ποικίλων δυσκολιών που προκύπτουν από ένα παρόμοιο εγχείρημα. Ύστερα από γόνιμες και μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προχωρεί με συναίσθηση ακαδημαϊκής εντιμότητας και ευθύνης στη ίδρυση της εισαγωγικής κατεύθυνσης των μουσουλμανικών σπουδών, στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Ελληνικό Σύνταγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υπηρεσιακών μεταβολών (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) των εκπαιδευτικών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των κενών που εμφανίζονται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία. Την αύξηση του διδακτικού χρόνου στα σχολεία αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλος. 

Στο πλαίσιο των αλλαγών, από τον Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο το σχολικό έτος θα ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου, θα καταργηθούν ορισμένες αργίες, με παράλληλη θεσμοθέτηση της «λευκής εβδομάδας». «Δεν μπαίνω σε συγκυβέρνηση ούτε με Σαμαρά ούτε με Βενιζέλο» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα Μπαλτάκου δεν έχει κλείσει, αφού δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση στην κυβέρνηση.  

Με μήνυση και ενεργοποίηση του πλέον ακραίου μέτρου, αυτού της σύλληψης δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, αντέδρασε χθες στη δημοσιογραφική κριτική η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που «χαριεντίζονται με την Χρυσή Αυγή» διατύπωσε εκ νέου τη Δευτέρα ο γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, δεν έθεσε θέμα υποψηφιότητας Κρανιδιώτη για την Ευρωβουλή, σημειώνοντας ότι «άλλο το ευρωψηφοδέλτιο κάθε κόμματος κι άλλο η κυβέρνηση».

Κόσμος: Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ξεκινούσε η γενοκτονία περίπου 800 χιλιάδων Τούτσι από τους Χούτου στη Ρουάντα και η χώρα τιμά τη μνήμη των θυμάτων, αγωνιζόμενη μέχρι και σήμερα για την εθνική συμφιλίωση. Ο πρόεδρος της χώρας θα ανάψει έναν φάρο, ο οποίος θα καίει για 100 μέρες, όσες κράτησε και η σφαγή χιλιάδων αθώων. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, προκειμένου να σβήσει μια νέα φωτιά που άναψε στα ανατολικά της χώρας. Φιλορώσοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις, επιθυμώντας να δημιουργήσουν κλίμα αντίστοιχο με εκείνο στην Κριμαία. 

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως Πούτιν και Γιανουκόβιτς ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Στην Ωκεανία θα περάσει τις επόμενες 20 μέρες ο Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και το μόλις οκτώ μηνών παιδί τους, πρίγκιπας Γεώργιος. Η άφιξή τους στη Νέα Ζηλανδία χάρισε ένα μάλλον απρόβλεπτο στιγμιότυπο στους φωτογράφους, αφού παρά τη βροχή και τον αέρα, η Κέιτ κρατούσε στην αγκαλιά της τον Γεώργιο. «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν ότι οι Ούγγροι επιθυμούν η χώρα να είναι στην ΕΕ, αλλά με μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών.Τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα αναδεικνύεται το ακροδεξιό Jobbik. Πώς κατάφερε ο Ορμπάν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του. 

Ο υποψήφιος της κεντροαριστέρας συμμαχίας PAC, Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα, αφού στον β' γύρο εξασφάλισε το 77% των ψήφων έναντι μόλις 22% του Τζόνι Αράγια, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια.

Οικονομία: Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές μελλοντικές κινήσεις του, δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Οι στόχοι που είχα θέσει έχουν επιτευχθεί. 

Ξεκινά νέος κύκλος για μένα» περιορίστηκε να δηλώσει. Δημοσίευμα με τίτλο, «η Ελλάδα πλησιέστερα στην ανάσταση των αγορών ομολόγων» φιλοξενεί σήμερα, Δευτέρα, η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι πρόωρη και βιαστική μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η έκδοση ομολόγου, στη σωστή τιμή και υπό λογικές παραχωρήσεις, αναμένεται ότι θα πάει καλά
Την «απεμπλοκή» των φορολογουμένων από τη διαδικασία καταβολής φόρων περιλαμβάνει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Σύμφωνα με τον Χ.Θεοχάρη, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν φόρους μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους, καθώς κάθε μήνα, ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα παρακρατούν το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και αγροτικά εισοδήματα.

Αθλητισμός: Πανιώνιος, Πλατανιάς, Απόλλων Σμύρνης, Ξάνθη και Βέροια είναι οι 5 ομάδες που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη θέση που οδηγεί απευθείας στη Football League κι εκείνη των μπαράζ παραμονής, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν της Σούπερ Λίγκ που διεξάγεται την Κυριακή 13 Απριλίου. Ο Άρης έχει ήδη αποχαιρετήσει την μεγάλη κατηγορία. Διαβάστε λοιπόν τα σενάρια «σωτηρίας» ή μη... Δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα για τη Σεντ Ετιέν και τη διεκδίκηση της 3ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, καθώς οι «Στεφανουά» παραχώρησαν εντός έδρας ισοπαλία 1-1 στη Νις, στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Σε ό,τι αφορά στην αναμέτρηση της Βαλανσιέν με τη Λιόν, οι «λιονέ» επικράτησαν εκτός έδρας με 2-1 και εδραιώθηκαν στην πέμπτη θέση. Στην δεύτερη θέση του Championnat παρέμεινε η Μονακό, καθώς στον αγώνα που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής, επικράτησε στο Πριγκηπάτο της Ναντ με 3-1.Η Σεβίλη παρέμεινε σε «τροχιά Ευρώπης» καθώς σε αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική της Primera Division, συνέτριψε 4-1 την Εσπανιόλ και βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας. 

Στον άλλο αγώνα της μέρας εύκολη ήταν η επικράτηση της Μάλαγα με 4-1 επί της Γρανάδα με δύο τέρματα του Καμάτσο (14΄, 37΄), ένα πέναλτι του Αμραμπάτ το 50΄ και άλλο ένα γκολ του Χουάνμι στο 74΄, οι γηπεδούχοι ανέβασαν τον δείκτη στο 4-0 και το μοναδικό που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν στο 78΄ με τον Ελ Αραμπί.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1923: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Η.Π.Α.

1943: Πραγματοποιείται η εφεύρεση του πρώτου συνθετικού ναρκωτικού, που δεν είναι άλλο από το LSD.

1948: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Billy Holiday, Αμερικανίδα blues τραγουδίστρια.

1939: Francis Ford Coppola, σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1614: Δομίνικος Θεοτόκοπουλος ή αλλιώς El Greco, σημαντικός ζωγράφος.

1824: Λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής.

2005: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης.