05 Απριλίου, 2014

5/4/2014 - ΠΑΡΑΛΙΓΟ "ΘΕΡΜΟ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ - ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΤΑ F-16 ΤΗΣ ΠΑ

 

Σε εικονική προσβολή της φρεγάτας “Barbaros” F-244 κλάσης ΜΕΚΟ 200 Track II-A προχώρησε χθες η Πολεμική Αεροπορία και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Γιατί η τόσο βίαιη αντίδραση από πλευράς Αεροπορίας (ή καλύτερα γιατί η απόφαση για τόσο βίαιη αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ που έδωσε την σχετική εντολή); Γιατί η τουρκική κίνηση δεν είχε μόνο αόριστο χαρακτήρα αμφισβήτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά είχαν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο.

Η περιοχή μεταξύ Κίναρου και Αμοργού δεν είναι τυχαία όπως θα δούμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, η φρεγάτα έφτασε στην περιοχή της Αμοργού εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, έχοντας απογειώσει στο μεταξύ το οργανικό ανθυποβρυχιακό ελικόπτερό της S-70-B, το οποίο προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες κατά την μία ώρα που πετούσε εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου: Κατέγραφε την κατατομή του βυθού της περιοχής, μια θαλάσσια περιοχή (Νάξος-Κίναρος) η οποία αποτελεί το βασικό πέρασμα των τουρκικών υποβρυχίων από τα Δαρδανέλια προς το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Εκεί συνήθως στήνουν ενέδρες τα ελληνικά υποβρύχια στα τουρκικά καθώς δυτικά της Αμοργού το περιβάλλον είναι "επιβαρυμένο" με πιο ρηχά νερά με πολλά νησιά (Μικρές δυτικές Κυκλάδες, τη Νάξο κλπ) και για αυτό το λόγο επιλέγουν να περάσουν ανατολικά της Αμοργού μεταξύ του όμορφου και ιστορικού νησιού και της Κίναρου. Η περιοχή έχει και πολλές βυθομετρικές εναλλαγές που κάνουν αρκετά δύσκολη την ζωή των χειριστών σόναρ. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους Τούρκους να σηκώσουν ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και να καταγράψει δεδομένα της περιοχής υπερπολύτιμα  για τα τουρκικά υποβρύχια, αλλά και για τα τουρκικά ανθυποβρυχιακά μέσα, γενικά. Να πούμε ότι η ελληνική αντίδραση άργησε; Να το πούμε. Υπήρξε σαφής αιφνιδιασμός από την τουρκική κίνηση και αυτό γινόταν αντιληπτό χθες σε όλα τα επίπεδα... Και για τον λόγο αυτό άργησε να φύγει και η εντολή αναχαίτισης του ελικοπτέρου.

Τελικά τα ελληνικά μαχητικά έλαβαν εντολή απογείωσης 35' μετά την απονήωση του ελικοπτέρου και το πρόλαβαν ενώ επέστρεφε, ενημερωμένο προφανώς από την φρεγάτα ότι το πλησίαζαν ελληνικά μαχητικά. Έγιναν οι εγκλωβισμοί και οι διελεύσεις σε απόσταση 150 ποδών (μόλις 50 μέτρων) που το "τάραξαν" αρκετά και το μήνυμα που εστάλη, αν και καθυστερημένο ήταν σαφές. Η τρίτη διέλευση είχε στόχο την φρεγάτα και πέρασαν και τα δύο μαχητικά σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρακτικά η “Barbaros” πρέπει να έχει επάνω της τώρα την σκόνη από τα καυσαέρια των ελληνικών F-16 Block 52+.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ασύμμετρα ισχυρή, όπως σημειώσαμε, καθώς άργησε να έρθει. Θα μπορούσε να έρθει και πολύ ενωρίτερα με την απογείωση του ελικοπτέρου. Δυστυχώς το γενικό κλίμα και οι γενικές εντολές είναι να αποφεύγονται οι κινήσεις που μπορούν να θεωρηθούν "προκλητικές" από την Άγκυρα αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος προβοκάτσιας.

Αλλά χθες φτάσαμε πολύ κοντά σε "ατύχημα". Οι μαρτυρίες που έχουμε αναφέρουν ένα ελικόπτερο "χαμένο" στη δίνη των κινητήρων των ελληνικών μαχητικών. Εκτιμούμε ότι ένας πολυβολισμός παράλληλα προς το ελικόπτερο θα ήταν πιο ηχηρό και πιο "ασφαλές" για το ελικόπτερο μήνυμα. Και το λέμε αυτό γιατί γνωρίζουμε τους Έλληνες πολιτικούς και τι αποτελέσματα (ολέθρια) είχε στην εθνική πολιτική αντιμετώπισης των παραβιάσεων στο Αιγαίο, η τραγωδία με τον Ηλιάκη...

Όσο πιο έγκαιρα ισχυρή είναι μια απάντηση σε μια πρόκληση, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ένα επεισόδιο. Το έδειξαν και τα Ίμια...
 

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ


Η αλήθεια είναι ότι σπάνια μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις μένουμε σε αυτό που φαίνεται ή σε εκείνο που μας καθοδηγούν να κοιτάξουμε και να ασχοληθούμε. Αντί δηλαδή να μας απασχολεί που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνουν εντολές σε δικαστές να βάλουν στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους τους, καθόμαστε και χαζεύουμε τον… Μπαλτάκο την ώρα που τον έπιασαν κορόιδο και τον έγραψαν να μιλάει με τον Κασιδιάρη, για να τον κατηγορήσουμε μετά επειδή… έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Αντί να κρατήσουμε δηλαδή την ουσία της ιστορίας και να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο οποιοσδήποτε Σαμαράς ή Αθανασίου προσπαθούν να βάλουν χωρίς στοιχεία στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους τους με σκοπό να ρίξουν μετά το εκλογικό τους ποσοστό στο 2%, κοιτάζουμε αν θα πρέπει να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επειδή μιλάει με χρυσαυγίτες!

Κανένας δεν κάθεται να προβληματιστεί και να καταγγείλει την αρρωστημένη καθεστωτική νοοτροπία που σήμερα βάζει στη φυλακή τους φασίστες, αλλά αύριο θα πάει και θα συλλάβει τους κομμουνιστές, μεθαύριο τους χριστιανούς και παραμεθαύριο τους εβραίους ή τους μουσουλμάνους. Αν αυτό δεν είναι απειλή για όλους και πραγματικά επικίνδυνη εκτροπή, τότε τι είναι;

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 12.000 ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

 

Καμία συμφωνία με την τρόικα για νέες απολύσεις, υποστηρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιβεβαίωσε επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για το 2015 με τους δανειστές μας αφορά 2.000 υπαλλήλους που η μετατροπή των συμβάσεων τους έχει γίνει με παράνομο τρόπο.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, ο στόχος είναι πολύ υψηλότερος. Καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών μπορεί να φτάσει στο 1,5 με 2%, υπολογίζεται ότι από αυτή τη δεξαμενή, με δεδομένο ότι το σύνολο του Δημοσίου είναι περίπου 600.000 υπάλληλοι, μπορούν να προέλθουν ακόμη και 12.000 απολύσεις.

Tο ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών στους δημοτικούς αστυνομικούς έφτασε το 5%, γεγονός που κάνει τους επιτελείς του υπουργείου να αισιοδοξούν ότι ανάμεσα στους περίπου 50.000 συμβασιούχους θα είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του Δημοσίου. Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από φορείς του Δημοσίου που έχουν πολλούς πρώην συμβασιούχους όπως οι δήμου, τα Πανεπιστήμια και το υπουργείο Πολιτισμού.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Έκκληση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα επικυρώσει το ευρωψηφοδέλτιο. «Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας» τόνισε.

Δυσπιστία προς όλα τα πολιτικά κόμματα και απαισιοδοξία των ψηφοφόρων αναδεικνύει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ΜΑΡC. Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι και τον ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αφού το 68,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Πάτρας, με αποτέλεσμα να γίνουν μία σύλληψη και 21 προσαγωγές. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια υπαίθριας μουσικής εκδήλωσης, που οργάνωσαν ομάδες αντιεξουσιαστών στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων, διμοιρία των ΜΑΤ κατευθύνθηκε προς την πλατεία για να απομακρύνει τους αντιεξουσιαστές. Εκείνοι πέταξαν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στο Ζάππειο πέφτει η αυλαία του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι «28» θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τους ομολόγους τους των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Απών ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ για πρώτη φορά στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Νικόλα Ποπόσκι. Δύο φορτηγά πλοία με ξένη σημαία συγκρούστηκαν το πρωί του Σαββάτου περίπου 18 ναυτικά μίλια από το Σιγρί της Μυτιλήνης. Στο σημείο σπεύδει πλωτό του Λιμενικού παρά το γεγονός ότι οι δύο καπετάνιοι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια.

Κόσμος: Ένα βρέφος μόλις έξι ημερών είναι το τελευταίο θύμα του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περασμένη Τρίτη τη Χιλή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Το βρέφος πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς αυτό και η μητέρα του αναγκάστηκαν να περάσουν αρκετές ημέρες στην ύπαιθρο, αφού το σπίτι τους είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Από την Καμπούλ έως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία, στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Στους 30 αυξήθηκε ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την καταστροφική κατολίσθηση που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Τα 28 από τα 30 θύματα που έχουν ανασυρθεί από την πληγείσα περιοχή έχουν αναγνωριστεί. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερα, εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς και ειδικά οχήματα, όπως εκσκαφείς. Εξαγριωμένο πλήθος στη Γουινέα επιτέθηκε στα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τα οποία εργάζονται σε κέντρο θεραπείας με σκοπό να περιορίσουν το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μαύρα κουτιά εγείρουν δηλώσεις του κατασκευαστή στο CNN. Ο Άνις Πατέλ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Dukane Seacom, είπε ότι τα μαύρα κουτιά της πτήσης έπρεπε να είχαν σταλεί στην εταιρεία από το 2012 για επισκευή και αντικατάσταση μπαταρίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Οικονομία:O οίκος αξιολόγησης Moodys ανέβαλλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κατά την οποία οι αναλυτές περίμεναν αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες. Την Πέμπτη, η Moody's είχε αξιολογήσει ως πιστοληπτικά θετική (credit positive) την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το βράδυ της Κυριακής. Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού - ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί. Υπέρ της εισόδου ιδιωτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά με παραχώρηση λιμενικών χρήσεων και όχι με απευθείας πώληση μετοχών, τάχθηκε εκ νέου ο επικεφαλής του ΟΛΘ, Στ. Αγγελούδης, επισημαίνοντας ότι η άποψη της διοίκησης παραμένει σταθερή, «χωρίς καμία πολιτική εμμονή, αλλά με καθαρά επιχειρηματικό κριτήριο». Στο 98% των λιμανιών παγκοσμίως, πρόσθεσε, ο έλεγχος ανήκει είτε στην τοπική κοινωνία είτε στο κράτος και υπάρχουν ιδιώτες που επενδύουν, αλλά και ελέγχονται.

Αθλητισμός: Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της, αφού με έξι νίκες στα ματς που τής απομένουν θα κατακτήσει τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από το 1990. Η αρχή για τους Κόκκινους θα πρέπει να γίνει στην έδρα της Γουέστ Χαμ την Κυριακή! Στην Ισπανία, η πρωτοπόρος Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται τη Βιγιαρεάλ, η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί την ουραγό Μπέτις, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δοκιμάζεται στο «Ανοέτα» απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Λέκτορας στο Χάρβαρντ θα είναι από τον Μάιο ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδέχθηκε την πρόταση του διάσημου Πανεπιστημίου για μακροχρόνια συνεργασία κι έτσι ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου εδρεύει ένα από τα πιο ιστορικά (από το 1636) ιδρύματα του κόσμου. Με δυο αγωνιστικές τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ ο Μίροσλαβ Στοχ για την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Σλοβάκος μέσος θα εκτίσει την ποινή του στους αγώνες με Ατρόμητο και Πανθρακικό στη Σούπερ Λιγκ, ενώ θα προλάβει τη ρεβάνς της Τούμπας στις 16 Απριλίου. Έκπληκτοι δηλώνουν στον ΠΑΟΚ με την τιμωρία στον παίκτη και σκέφτονται να καταθέσουν έφεση.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία.

1970: Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1588: Thomas Hobbs, Άγγλος πολιτικός φιλόσοφος.

1916: Gregory Peck, Αμερικανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1994:Kurt Cobain, Αμερικανός μουσικός ηγέτης των εμβληματικών Nirvana.

1997:Allen Ginsberg, Αμερικανός ποιητής που υπήρξε από τους σημαντικότερους εκφραστές του κινήματος των beatniks.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Το τοπικό παράρτημα του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα το αίτημα ανακαταμέτρησης των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Άγκυρα, όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηττημένος υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στην πρωτεύουσα Μανσούρ Γιαβάς ανακοίνωσε αμέσως μέσω του Twitter ότι θα υποβάλει έφεση. "Η νομική διαδικασία συνεχίζεται", διαβεβαίωσε.

Το CHP κατέθεσε την Τρίτη ένα αίτημα ανακαταμέτρησης των ψήφων στο YSK καταγγέλλοντας παρατυπίες στις εκλογές της Άγκυρας όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναδείχθηκε οριακά νικητής και θα παραμείνει στο αξίωμα αυτό για πέμπτη συνεχόμενη θητεία. Η αστυνομία επενέβη την ίδια ημέρα και διέλυσε, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση, μια διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου σε ένδειξη συμπαράστασης προς το CHP.

Ο Γιαβάς και ο Γκιοκτσέκ είχαν ανακοινώσει και οι δύο τη νίκη τους στις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, ενώ επικρατούσε σύγχυση για τα αποτελέσματα και μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των κατηγοριών για παρατυπίες και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Σαριγκιούλ, που ηττήθηκε επίσης από τον απερχόμενο δήμαρχο του ΑΚΡ Καντίρ Τοπμπάς, αμφισβήτησε επίσης το αποτέλεσμα που πάντως επικυρώθηκε από το YSK την Πέμπτη.