04 Απριλίου, 2014

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

 

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα η Ακολουθία του Ακαθίστου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Στην ακολουθία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερώνυμος,  Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα καλή συνέχεια της Μ. Τεσσαρακοστής με αγώνα και μετάνοια.
 

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 
Η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης
 γεφυρώνεται με την Παναγία

Ο Ακάθιστος Ύμνος η πλέον δημοφιλής Ακολουθία της Εκκλησίας μας έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αδάμας» της εκκλησιαστικής Υμνολογίας για την τέχνη, την πλοκή, την έκφραση, τα σχήματα του λόγου και τις υψηλές και βαθείες έννοιες που είναι περιβεβλημένες με κάλλος απαράμιλλου λόγου. Ο ιερός ποιητής εξυμνεί δι’ Αυτού το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Θείου Λόγου της οποίας όργανο «και κλίμαξ επουράνιος δι ης κατέβη ο Θεός» κατεστάθη η Θεοτόκος.

Άρχεται από του Ευαγγελισμού και διηγείται τα γεγονότα της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου μέχρι της Υπαπαντής ποιητικά, τα συνδυάζει δε με δογματικές και ηθικές αλήθειες της εκκλησίας και περατώνει τον ύμνο δια λαμπρών εγκωμίων διθυραμβικού ύφους και ύψους προς την Παναγία. Δια τούτο ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί ιερό θρησκευτικό μεγαλούργημα ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν και αγάπης προς την Παναγία.

Αποτελεί όμως και εθνικό μνημείο που υπενθυμίζει κλέη και θριάμβους του έθνους, γιατί συνδέθηκε με το κοσμοϊστορικό γεγονός της αποκρούσεως με την βοήθεια της Παναγίας της πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Αβάρων το 626 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Ηρακλείου. Ο λαός ευγνωμονών ετέλεσε παννυχίδα στην Παναγία των Βλαχερνών «ένθα ορθοστάδην του ύμνου τη του Λόγου Μητρί έμελψε» κατά το χρονογράφο και ήνωσε μετ’ αυτού το τότε ποιηθέν κοντάκιον «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΤΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ…»

Πάντοτε εκείνη οδήγησε το έθνος μας εις νομάς σωτηρίους εν μέσω των μελανών εθνικών περιπετειών και καταιγίδων του. Υπήρξε η φωτεινή και προστατευτική νεφέλη στη πορεία του, πορεία διακυμάνσεων, ακμής και παρακμής εξάρσεων και πτώσεων, κορυφών πλήρους φωτός αλλά και χαραδρών πλήρους σκότους όπως είναι τα παρόντα χρόνια που διανύομε. Με το θείο όνομα της Παναγίας ασχολούνται αιώνες τώρα οι Προφήτες, οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι Οικουμενικές Σύνοδοι, η Καινή Διαθήκη, η Εκκλησία.

Η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης γεφυρώνεται με την Παναγία που συνδέει αυτούς τους δύο ανομοίους κόσμους. Ο Ακάθιστος Ύμνος με τα υψηλά και θεία διδάγματα συντελούν εις το «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. στ.4) προς έκλειψιν της αράς και λάμψεως της χαράς. Η ανθρώπινη αδυναμίας μας πλησίον της Παναγίας μεταλλάσσεται εις χαρά και ασφάλεια. Σε αυτό το λίγο διάστημα των ημερών που ακολουθούν μέχρι την Ανάσταση έχομε περισσότερη ανάγκη μετανοίας για να καταστούμε «μέτοχοι κλήσεως επουρανίου» και να απολαύσομε τα αγαθά του ουρανού.

Χωρίς μετάνοια ουδόλως ανοίγει ο ουρανός. Ο Θεός πάντοτε δίνει ευκαιρίες μετανοίας στον καθένα και τον καλεί να εξετάσει τον εαυτόν του, την βιοτή του και εάν παράγει καρπούς αξίους της μετανοίας. Μας καλεί να θυμηθούμε τους λόγους του Ιωάννου του Προδρόμου «η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται• παν ουν δένδρον μη ποιούν καρπόν καλόν, εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται» (Ματθ. γ’, 10).


Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου μας μεταφέρουν εγγύτερα στο να καταστούμε ουρανοπολίται. Η παρουσία της καλύπτει ολόκληρο το χωροχρόνο της ιστορίας του κόσμου. «Θεοτόκε σώζε αεί την κληρονομίαν Σου».
 


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

 
Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων της ΕΟΚΑ παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.  Παρόντες ήταν Υπουργοί, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία.
 

ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.Α. ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

 

Με τον νέο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή συναντήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον κ. Αλεξανδρή καλή επιτυχία στο έργο του ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το επάγγελμα του δικηγόρου αντιμετωπίζει κρίση.

Ο κ. Αλεξανδρής ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και επιβεβαίωσε πως οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τονίζοντας πως 7.000 δικηγόροι από το 2011 δεν έχουν κάνει ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο την δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε όσους απευθύνονται στον Σύλλογο μέσω του δικτύου της Εκκλησίας και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν νομική εκπροσώπηση κυρίως σε υποθέσεις αστικού ενδιαφέροντος και οικογενειακού δικαίου.
 

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ BOEING

 

Η διεθνής έρευνα για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου εντείνεται και επεκτείνεται και υποβρυχίως, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής των επιχειρήσεων Αυστραλός Άνγκους Χιούστον, ενώ ο χρόνος για να βρεθεί το μαύρο κουτί εξαντλείται.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού Υπηρεσιών (JACC) Άνγκους Χιούστον δήλωσε ότι ένα αυστραλιανό πολεμικό πλοίο και ένα βρετανικό άρχισαν κοινή υποβρύχια επιχείρηση σύροντας ευαίσθητους ανιχνευτές ηχητικών σημάτων για να εντοπίσουν σήμα από το μαύρο κουτί του αεροπλάνου. Η πολυεθνική επιχείρηση έρευνας στον Ινδικό Ωκεανό διανύει ήδη την 18η ημέρα της, με την περιοχή των ερευνών έκτασης 217.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων να μετατοπίζεται ελαφρώς βορειότερα των περιοχών όπου είχαν διεξαχθεί οι προηγούμενες ανεπιτυχείς έρευνες.

Η αυστραλιανή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την έρευνα σε περιορισμένη περιοχή όπου το αεροπλάνο θα μπορούσε να πέσει στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από ομάδα έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων με αναλυτές από τη Μαλαισία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και την Αυστραλία.

Δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού: Το Boeing ίσως να μη βρεθεί ποτέ, εκτιμά ο Τόνι Άμποτ. Είναι πιθανό το μοιραίο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών να μη βρεθεί ποτέ, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. «Πρόκειται για την πιο δύσκολη έρευνα που έγινε ποτέ. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε κάτι που ελπίζουμε πως ίσως λύσει το μυστήριο. Όμως είναι πιθανό το αεροπλάνο να μη βρεθεί ποτέ» πρόσθεσε ο Τόνι Άμποτ.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, 1.850 χλμ δυτικά του Περθ, συνεχίζονται με τη συνδρομή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. Πάντως, όσο «σαρώνονται» περιοχές και αποκλείονται, τόσο το επίκεντρο των ερευνών πλησιάζει την Αυστραλία. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Tireless. Ήδη, στην περιοχή βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο HMS Echo.