03 Απριλίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ"

 

"Οι Έλληνες καλούμαστε να γίνουμε μια οικογένεια. Να αγαπάμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και να μην υπάρχουν ιδιοτέλεια και σκοπιμότητες" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο "Σπίτι του Ηθοποιού". Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα επισκέφθηκαν το "Σπίτι του Ηθοποιού", όπου η ιδρύτρια του ιδρύματος κ. Άννα Φόνσου τους ξενάγησε στους χώρους, ενώ τους ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους ηθοποιούς που φιλοξενούνται εκεί και οι ίδιοι του διηγήθηκαν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες από την πορεία τους στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε σε όλους δώρα με αφορμή την εορτή του Πάσχα και ευχήθηκε "καλή Ανάσταση, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία". Η κ. Φόνσου μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως "για το "Σπίτι του Ηθοποιού" είναι μεγάλη τιμή και χαρά η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δε μας αρνείται τίποτε και στηρίζει κάθε μας προσπάθεια", ενώ έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί και για τις δυσκολίες που υπάρχουν στον χώρο.

«Το Σπίτι του Ηθοποιού» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας. Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου.

Το κτήριο που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο στην οδό Παναθηναίων έχει διαμορφωθεί ως ξενώνας όπου φιλοξενούνται ηθοποιοί, ενώ υπάρχουν και χώροι συγκέντρωσης και αναψυχής. Σε ένα δεύτερο κτήριο στον ίδιο δρόμο θα διαμορφωθεί χώρος για πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, αλλά και δραματική σχολή και παιδικό θέατρο. Αυτήν τη στιγμή με την βοήθεια της "Αποστολής" σιτίζονται καθημερινά 25 ηθοποιοί, ενώ φιλοξενούνται στο "Σπίτι" 17. Μεταξύ αυτών πολλοί γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί, που είχαν ξεκινήσει την σταδιοδρομία τους στα λεγόμενα θεατρικά μπουλούκια.

Στην αποψινή εκδήλωση το "παρών" έδωσαν αρκετοί ηθοποιοί, όπως οι Νίκος Βερλέκης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Καίτη Φίνου, Θέμης Μάνεσης, Γιάννης Βόγλης, Μάγδα Τσαγγάνη, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργης Τσαμπουράκης, Βαγγέλης Κομματάς, γνωστός ως Κατσουλίνος.
 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ - ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

 

Εισαγγελική έρευνα με τη μορφή του επείγοντος, με αφορμή το βίντεο που έδωσε στη Βουλή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Η κ. Φάκου ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλλιόπη Νταγιάντα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκ μέρους του βουλευτή έχει τελεστεί το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ώστε να διευκρινιστεί, εφόσον γνωρίζει, το πότε και υπό ποιες συνθήκες βιντεοσκοπήθηκε η συνομιλία του με τον κ. Κασιδιάρη.

Την ερχόμενη Τρίτη τελικά κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση του βίντεο, ο τέως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μπαλτάκος. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλλιόπη Νταγιάντα που ανέλαβε την έρευνα, ήδη, με έγγραφό της, ζήτησε από τη Βουλή τη διαβίβαση των πρακτικών και του βίντεο που κατέθεσε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης.
 

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Μεταβαίνει στο Μαξίμου αυτή την ώρα - Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του κ. Μπαλτάκου με τον Ηλ. Κασιδιάρη. Υπό παραίτηση τελεί, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος μετά τη δημοσιοποίηση συνομιλίας που είχε με τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για το θέμα των προφυλακίσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Μπαλτάκος μεταβαίνει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Στην υποκλαπείσα συνομιλία που ανέβηκε από τους χρυσαυγίτες στο διαδίκτυο εμφανίζονται να συνομιλούν οι κύριοι Μπαλτάκος και Κασιδιάρης. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης περιγράφει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την ημέρα εκείνη βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν προφυλακίστηκαν οι βουλευτές της ΧΑ Μίχος, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης.

Καρύδης: Να παραιτηθεί ο Μπαλτάκος: Την παραίτηση του γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου ζητάει με μήνυμα του στο FB ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον κ. Μπαλτάκο χαρακτηρίζοντάς τον "παλιό πρόβλημα". Αφορμή τότε ήταν οι δηλώσεις του κ. Μπαλτάκου ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομουνιστής. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μπαλτάκος στο παρελθόν είχε έρθει σε σύγκρουση με την Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου.

Νωρίτερα: Ο γ.γ. της κυβέρνησης μεταφέρει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός όταν έμαθε ότι δεν προφυλακίστηκαν Παναγιώταρος, Μίχος και Κασιδιάρης Βαρύτατοι υπαινιγμοί Μπαλτάκου εναντίον Σαμαρά, Αθανασίου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Υποκλαπείσα βιντεοσκοπημένη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Στη συνομιλία που ανέβηκ από τους χρυσαυγίτες στο διαδίκτυο εμφανίζονται να συνομιλούν οι κύριοι Μπαλτάκος και Κασιδιάρης.

Ο γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση περιγράφει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την ημέρα εκείνη βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν προφυλακίστηκαν οι βουλευτές της ΧΑ Μίχος, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης.  Στην Ολομέλεια της Βουλής επικράτησε ένταση όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης και ισχυρίστηκε πως έχει στη διάθεσή του οπτικοακουστικό υλικό, που καταγράφει συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο. Όπως υποστήριξε, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της ΧΑ να μην προφυλακίσουν τον ίδιο και τους κ.κ. Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο, συνομίλησε με τον κ. Μπαλτάκο.

 Ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία τους είναι μαγνητοσκοπημένη και περιέχεται στη μήνυση που έχει καταθέσει η ΧΑ εναντίον της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Κασιδιάρης ανέγνωσε τη συνομιλία και έδωσε στη δημοσιότητα απομαγνητοφωνημένο αντίγραφο του διαλόγου που είχε με τον κ. Μπαλτάκο. Πάντως, να σημειωθεί ότι η διαδικασία στη Βουλή επί των αιτήσεων άρσης ασυλίας συνεχίζεται κανονικά με την σχετική ψηφοφορία, καθώς το σύνολο σχεδόν των κομμάτων - πλην ΧΑ και ΑΝΕΛ- εξήγησαν ότι η Βουλή δεν κρίνει αν είναι κάποιος αθώος ή όχι και πως δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαστήριο.  

Από την άλλη, ο κ. Πάνος Καμμένος είπε ότι πρέπει να διακοπεί η συνεδρίαση, να μοιραστεί το οπτικοακουστικό υλικό, να διερευνηθεί εάν είναι γνήσιο και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις.Επιπροσθέτως, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «εμείς πιστεύουμε ότι σε εφαρμογή ΚτΒ και Συντάγματος, αυτό που κρίνεται είναι αν θα επιτρέψουμε, αίροντας την ασυλία των βουλευτών, στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει κάποιες κατηγορίες. Δεν είμαστε δικαστήριο και δεν πρέπει να γίνουμε. Δεν αποφασίζουμε αν είναι αθώοι ή όχι».Πρόσθεσε όμως ότι «όσα καταγγέλθηκαν, δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αλήθεια. 

Αν είναι όμως ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία αυτά τα στοιχεία προέκυψαν συνιστούν σοβαρό πολιτικό, ηθικό, δημοκρατικό θέμα. Επιφυλασσόμαστε να ενημερωθούμε και αξιολογήσουμε. Αν είναι αληθές, εγείρεται θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί και η Βουλή».Η κυρία Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) άφησε να εννοηθεί ότι το όποιο υλικό είναι προϊόν «κοπτοραπτικής», ενώ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και επισήμανε ότι «τα βαρύτατα που κατατέθηκαν, διαψεύστηκαν ήδη από τον κ. Αθανασίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος πραγματοποίησε παρέμβαση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Είπε συγκεκριμένα: «Η πορεία μου ήταν πάντοτε καθαρή και δεν έχω κάνει την παραμικρή παρέμβαση. Αν ήθελα να κάνω παρέμβαση, θα έκανα στους ανακριτές, που τους γνωρίζω». Εξήγησε ότι ζήτησε πληροφόρηση κατά την πρώτη ημέρα που δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, σημειώνοντας: «Ζήτησα να μάθω σε ποιο στάδιο είναι η υπόθεση. Δεν έγινε καμία παρέμβαση. 

Άλλο παρέμβαση και άλλο η ενημέρωση. Είναι δικό τους θέμα αν θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις». Επισήμανε τέλος πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί κράτος δικαίου και να χρησιμοποιεί τα όπλα της Δημοκρατίας και όχι αυτά που χρησιμοποιούν όσοι την επιβουλεύονται».Αρση ασυλίας Μπαρμπαρούση, Ζησιμόπουλου και Αλεξόπουλου.

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε, οι οποίοι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.Οι κύριοι Μπαρμπαρούσης και Αλεξόπουλος επέλεξαν να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα, αντίθετα από τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. 

Και οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι τα κίνητρά τους για την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή ήταν καθαρά πατριωτικά. Στο σύντομο γραπτό υπόμνημά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αφού σημειώνει ότι κατάγεται από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια και από μικρό παιδί διδάχθηκε τις αξίες του λαού, τονίζει: «Ούτε εγώ ούτε το κόμμα στο οποίο ανήκω έχουμε διαπράξει κάτι παράνομο. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια. Δεν ξέρω αν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Πάντοτε τιμούσα και θα τιμώ τους νόμους και τους θεσμούς της Πατρίδας μου» καταλήγει. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος σε λιτό υπόμνημα επικαλείται «προσωπικούς λόγους» για την μη προσέλευσή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλεξόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων «συναγωνιστών» του οι οποίοι τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις στην Βουλή

Πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με όσα καταλογίζονται στην Χ.Α. και ζητά να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να απολογηθεί στην Δικαιοσύνη. Σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας άλλων πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζουλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι και για τους πέντε βουλευτές ήταν θετική η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας τους.
--------------------- 
 






 


3/4/2014 - ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξέφρασε φόβους πως ενδεχομένως η Ρωσία άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας».

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα, «Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», «Αυτή τη στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», σημείωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».

Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία». Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

"Η Ρωσία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας". Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε φόβους πως ενδεχομένως η Ρωσία άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» με την προσπάθειά της να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.