31 Μαρτίου, 2014

ΒΑΜΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ισχυρός παραμένει ο Ερντογάν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Οκτώ  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν αντίπαλους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, έχοντας πάρει το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς όμως όπως έγινε γνωστό δύο από τους τραυματίες εξέπνευσαν. Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε δύο οικογένειες στο χωριό Γιουβατσίκ στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα, που συνορεύει με τη Συρία.

Τέτοιες συγκρούσεις είχαν σημειωθεί εκεί και σε προηγούμενες τοπικές εκλογές. Στην επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει επίσης με τη Συρία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα που ξέσπασε ανάμεσα σε συγγενείς δύο υποψηφίων στο χωριό Γκομπασί, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από μαχαίρι κατά την ίδια σύγκρουση, μετέδωσε το Dogan.

Οι υποψήφιοι στις εκλογές γι' αυτά τα τοπικά αξιώματα δεν είναι κομματικοί υποψήφιοι. Φεμινίστριες της οργάνωσης Femen αναστάτωσαν για λίγο την ψηφοφορία σε μια συντηρητική περιοχή της Κωνσταντινούπολης όπου είχε ψηφίσει ο Ερντογάν. Οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά.
 

31/3/2014 - ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΔΙΚ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Σε μείζον πολιτικό δίλημμα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, καθώς πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με τους προϊσταμένους του στην Αγκυρα ποια τακτική θα ακολουθήσει η μειονότητα στις προσεχείς ευρωεκλογές: Θα επιδιώξει την εκλογή ευρωβουλευτή μέσω του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει προτείνει στον πολιτευτή Αχμέτ Ιλχάν να περιληφθεί στη λίστα και να δώσει τη μάχη της σταυροδοσίας, ή θα κατεβάσει για πρώτη φορά αυτονομιστικό μειονοτικό συνδυασμό το κόμμα DEP του οποίου ο ιδρυτής ήταν ο εξτρεμιστής μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ το 1989;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε και προφανής, καθώς τυχόν κάθοδος αυτού του κόμματος στις ευρωεκλογές, το οποίο προπαγανδίζει την απόσχιση της Θράκης από τον εθνικό κορμό και την ίδρυση μιας αυτόνομης τουρκικής δημοκρατίας τύπου Ντενκτάς αλλά και τύπου Κριμαίας, θα επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο που είχαν ανοίξει δίαυλοι για τη διευθέτηση πολλών ζητημάτων. Το κόμμα DEP του οποίου πρόεδρος είναι ο άνθρωπος του προξενείου Μουσταφά Αλί Τσαφούζ σχεδιάζει μεθοδικά εδώ και καιρό την εμφάνισή του με αμιγή μουσουλμανικό-τουρκόφωνο συνδυασμό στις εκλογές, με στόχο να κερδίσει ψήφους και να καταγράψει επιρροή στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα - όπου ζουν μουσουλμάνοι πλήρως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και της Κω -, στην Κρήτη - όπου γίνεται αθόρυβα δουλειά με τουρκοκρητικούς (!)- και στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, όπου δραστηριοποείται το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο.

Το κόμμα αυτό, του οποίου ιδεολογικός προπάτορας είναι ο Αχμέτ Σαδίκ, έχει στα γραφεία του αναρτημένο έναν χάρτη της ελληνικής επικράτειας στα μπλε και τη Θράκη χρωματισμένη και αποκομμένη από το μπλε, με πράσινο χρώμα που παραπέμπει στη σημαία του προσωρινού αυτόνομου τουρκικού κρατιδίου που ιδρύθηκε στην ορεινή Ροδόπη λίγο πριν από την ενσωμάτωση της ακριτικής αυτής επικράτειας στον εθνικό κορμό. Η τακτική του DEP σε εθνικό επίπεδο αλλά και η παρουσία του σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σε εθνικό επίπεδο, καθοδηγούμενο από τους ανθρώπους του τοπικού προξενείου προπαγανδίζει υπέρ της επαναλειτουργίας τζαμιών στην Κω, στα Τρίκαλα, στις Σέρρες, όπου πρόσφατα ανακατασκευάστηκε με δαπάνες της ελληνικής Πολιτείας το Σινζιρλί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στα Ιωάννινα. Οι άνθρωποί του ζητούν τη λειτουργία τους ως λατρευτικών χώρων για μουσουλμάνους ανατρέχοντας στο οθωμανικό παρελθόν!

Σε επίπεδο Θράκης, ο πρόεδρός του κάνει συνεχώς περιοδείες από τις αρχές της χρονιάς σε όλη την περιφέρεια και μοιράζει μπουφάν στα παιδιά της μειονότητας, τα οποία αγοράζει -Κύριος οίδε με ποιου δαπάνες- η χήρα Σαδίκ, η Ισίκ Αχμέτ. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, αφού πήγε πρώτα στο Λονδίνο και στη Γερμανία προκειμένου να κινητοποιήσει μειονοτικούς πυρήνες για να μετάσχουν στις ευρωεκλογές από τους τόπους κατοικίας τους, επισκέφθηκε διαδοχικά το Διδυμότειχο, την Ξάνθη, το Μεγάλο Δέρειο, τον Εχίνο, τα χωριά Λύκειο, Κρωβύλη, Ρίζωμα κ.ά. Μάλιστα, στη συγκέντρωση του Εχίνου έδωσε το «παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Ζεϊλάλ Ζεϊμπέκ.

Ρατσιστική ατζέντα και απόψεις που πρέπει να τους θέσουν εκτός νόμου. Η ατζέντα αυτού του κόμματος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου σε περίπτωση που αποπειραθεί να εμφανίσει συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια, είναι ρατσιστική και ξενοφοβική. Καταγγέλλει την Πολιτεία και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επειδή επέμεινε να τοποθετηθούν στα τεμένη της περιοχής 240 ιμάμηδες διορισμένοι από το ελληνικό κράτος, ενώ ενοχλείται από την απόφαση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ιδρύσει μέσα στη Σχολή Θεολογίας Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, για να σπουδάζουν και να επιμορφώνονται εκεί οι θεολόγοι. 

«Είναι η πιο αντιτουρκική κίνηση που έχει κάνει το ελληνικό κράτος» λένε στελέχη του σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, γιατί βλέπουν να χάνει το προξενείο τον έλεγχο της θρησκείας. Ομοίως, ο κύριος Τσαβούς ενοχλείται από τη διδασκαλία του Κορανίου στα ελληνικά στα δημόσια σχολεία που φοιτούν και μουσουλμάνοι μαθητές και παροτρύνει τους γονείς στον ορεινό όγκο να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών που τους κάνουν οι μορφωμένοι και σπουδαγμένοι σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και της Μαλαισίας ιμάμηδες.

«Είμαστε ο μισός πληθυσμός στη Ροδόπη, αλλά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χριστιανοί» λέει και προσπαθεί να ξεσηκώσει τους φιλήσυχους αγρότες της περιφέρειας ο πρόεδρος του DEP, αλλά λησμονεί να αναφέρει ότι όσοι μουσουλμάνοι διορίστηκαν σε υπηρεσίες του κράτους από την ελληνική Διοίκηση αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από τον ιδρυτή του κόμματός του και από άλλους ως «προδότες του τουρκισμού».

Ετοιμοι να μεταφέρουν με λεωφορεία ψηφοφόρους. Αλλες δύο λεπτομέρειες με σημασία: Ο Τσαβούς πάντα θέτει στις ομιλίες του το ζήτημα του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο Κούβελα ανέρχεται σε 3% (στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%). Πάντα, επίσης, εκδίδει ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ρόδο και την Κω. Με την τελευταία ανακοίνωσή του στιγμάτιζε το προβοκατόρικο, όπως αποδείχθηκε, σκίσιμο του Κορανίου έξω από το τζαμί της Κω και το πέταγμά του έξω από το μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης. Είναι προφανές:

Ολη αυτή η πυκνή δραστηριότητα του κόμματος Σαδίκ, το οποίο διανέμει ρουχισμό σε μουσουλμάνους αντιγράφοντας πλήρως τις πρακτικές Ερντογάν, σε συνδυασμό με την κινητικότητα για τη μεταφορά μουσουλμάνων από την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη την ημέρα των ευρωεκλογών με λεωφορεία πείθει ότι οι Τούρκοι το σκέπτονται σοβαρά. Να δούμε αν το αποφασίσουν κιόλας. Δυστυχώς στην Αθήνα υπάρχουν φωνές που προτείνουν την ανταλλαγή της μειονοτικής ψήφου με παραχωρήσεις στο θέμα των μουφτειών ή της εκπαίδευσης. Ισως η απειλή για την κάθοδο αυτονομιστικού κόμματος στις εκλογές να είναι μέσο πίεσης.



ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Αλλαγές στο χώρο των τροφίμων, των φαρμάκων, των καυσίμων, του βιβλίου, των οικοδομικών υλικών φέρνει το πολυνομοσχέδιο, αν ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Ζητήματα τίθενται επίσης αναφορικά με την καθημερινότητα των καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τους παραπάνω κλάδους.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Θα λειτουργούν έξι μέρες της εβδομάδας, εκτός της Κυριακής

-Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

-Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού απ' όλα τα καταστήματα τροφίμων, εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων

-Ανώτατες τιμές προβλέπονται για νερό, τοστ, τσάι, καφέ σε συγκεκριμένα μέρη όπως αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους

-Θεσπίζονται πιλοτικά τρεις τουριστικές περιοχές, όπου η αργία της Κυριακής καταργείται

-Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων με εξαίρεση τα λογοτεχνικά. Η ενιαία τιμή ισχύει μόνο για την πρώτη έκδοση, με ανώτατο όριο τα δύο χρόνια

-Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτών

-Αυστηρές ποινές για δωροδοκίες και δωροληψίες

-Τρεις κατηγορίες γάλακτος: μιας ημέρας, παστεριωμένο, υψηλής θερμιδικής επεξεργασίας

-Κατάργηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ

-Καταργούνται εισφορές υπέρ επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων: Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών

-Διευκολύνεται η λειτουργία ανεξάρτητων πρατηρίων καυσίμων

-Μείωση προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων έως και 80%

Η Β.ΚΟΡΕΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ-ΗΠΑ ΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ


Η Β.Κορέα έστειλε μια πρώτη απάντηση σε ΗΠΑ-Ν.Κορέα αλλά και ΟΗΕ τονίζοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή!

Με τον τρόπο αυτό κλιμάκωσε την κρίση στην κορεατική χερσόνησο απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις απειλές που, όπως υποστηρίζει, συνιστούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αλλά και στην καταδίκη της από τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει η χώρα μια νέα πυρηνική δοκιμή «με στόχο την ενίσχυση των πυρηνικών όπλων αποτροπής» που διαθέτει, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ορκίζονται στις 3 το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ο Νικόλαος Ταγαράς. Κλειστή θα μείνει η κοιλάδα των Τεμπών την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Απριλίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες της απαραίτητης εξαμηνιαίας συντήρησης των βράχων της περιοχής από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 6 το πρωί προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορά στα σκάφη αναψυχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο στον Πειραιά με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Εκπρόσωποι των ναυτεργατών συναντώνται με τον υπουργό, Μ. Βαρβιτσιώτη. Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις στη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου προκαλούν αναταράξεις στη συγκυβέρνηση.

Ήδη, από τη ΝΔ αποτελεί παρελθόν ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η στάση Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη στην ψηφοφορία προκάλεσε εκνευρισμό στην Χαρ. Τρικούπη, όχι όμως και διαγραφές. Μπαράζ επαφών Βενιζέλου-Σαμαρά στο Μαξίμου. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του λιμενικού σώματος σε θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων μετά τον εντοπισμό τριανταδιάμετρου σκάφους στο οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιβαίνουν περίπου 400 μετανάστες από Συρία και Αίγυπτο.

Κόσμος: Δικαστήριο του Τελ-Αβίβ καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ σε μια νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά σκάνδαλο ακινήτων. Ο Ολμέρτ κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, κατηγορία που βαρύνει για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ. Μεταξύ του κεντροδεξιού UMP και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μοιράζονται ως «λάφυρα» οι δεκάδες δήμοι που έχασαν οι Σοσιαλιστές στις κάλπες τοπικής αυτοδιοίκησης, με την κυβέρνηση να προτίθεται να διαχειριστεί την ηχηρότατη ήττα με ανασχηματισμό.

Οι φωνές στο Παρίσι για «θυσία» του πρωθυπουργού Ζαν - Μαρκ Ερό δυναμώνουν από κάθε πλευρά, με τις πρώτες εξελίξεις να θεωρούνται ζήτημα ωρών - ο γάλλος πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα εντός της ημέρας. Στην πρώτη υψηλόβαθμη επίσκεψη στην Κριμαία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφτασε στη Συμφερόπολη, μαζί με επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης. Παράλληλα, στη συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Παρίσι είχε φανεί πως δεν υπάρχει καμία προσέγγιση Μόσχας και Δύσης για την ουκρανική κρίση.Μετά την πολιτική θύελλα των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε από τις σαρωτικές διαδηλώσεις, έφτασε στο σκάνδαλο με τις μίζες και κορυφώθηκε με την πολεμική για τον «σουλτάνο» που κλείνει το Διαδίκτυο, ο Ερντογάν και το κόμμα του ανεμίζουν πλέον τη νίκη τους στις κάλπες ως απόδειξη πως η «καρδιά της Τουρκίας» τούς ανήκει.

Ενώ τα ποσοστά του AKP - που φαίνεται να κρατά και την Άγκυρα - ενισχύονται, ο Ερντογάν πανηγυρίζει με απειλές προς τους αντιπάλους του, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν». Ενώ πλησιάζει η στιγμή που τα μαύρα κουτιά του άφαντου Boeing της Malaysia Airlines θα σταματήσουν να εκπέμπουν, οι αυστραλιανές αρχές -που έχουν αναλάβει την έρευνα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό - αναφέρουν πως η αναζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί το αεροπλάνο. «Δεν θα βάλουμε χρονικό όριο, όλα δείχνουν ότι το αεροπλάνο έπεσε στην περιοχή» λέει ο αυστραλός πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής, κανένα αντικείμενο που περισυνελέγη δεν έχει διαπιστωμένα συνδεθεί με το αεροσκάφος.

Οικονομία: Να συνεχίσει τις προσπάθειες για έξοδο από την οικονομική κρίση παρότρυνε την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, κατά την συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Αθλητισμός: Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΠΑΕ Άρης την περασμένη Παρασκευή (28/3). O Παναθηναϊκός έχει βρει στο πρόσωπο του Μάρκους Μπεργκ τον επιθετικό του ηγέτη και φυσικά τον... εκτελεστή του έτσι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε διαδικασία πώλησής του, παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού για την απόκτησή του. Τα αποκαλυπτήρια για τη νέα εμφάνιση της εθνικής Αγγλίας έκαναν ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Τζο Χαρτ, ο Στίβεν Τζέραρντ, ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο Τζακ Γουίλσιρ, ο Ρος Μπάρκλεϊ, ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Λειβαδιά.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύεται με Όσκαρ για τη μουσική της αγγλικής ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1596: Rene Descartes, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Η ρήση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» χρεώνεται σε αυτόν.

1732: Joseph Haydn, Αυστριακός συνθέτης που ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας.


Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ 7,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ


Στις 30 Μαρτίου 1867 οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα και τις Αλεούτιες νήσους στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός.  Συμπληρώθηκαν 147 χρόνια από την ημέρα που η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για πέντε δολάρια ανά εκτάριο! Η συμφωνία υπογράφηκε στις 16.00 το απόγευμα από τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Eduard Stoeckl. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου του δεύτερου πούλησε τη τεράστια έκταση πάνω από 1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.  Αυτή ήταν ίσως μια από τις πιο παράξενες συμφωνίες της ιστορίας. 

Πολλοί Ρώσοι ήταν μπερδεμένοι ως προς το γιατί η κυβέρνηση πούλησε το έδαφος που ο λαός της χώρας είχε αναπτύξει για 126 χρόνια.  Επιπλέον, πολλοί στη χώρα ήταν έκπληκτοι γιατί η χώρα πούλησε την Αλάσκα σε πολύ χαμηλή τιμή. Στην Αμερική, η συμφωνία έφερε απογοήτευση. Βρήκαν δύσκολο να καταλάβουν για ποιό λόγο η χώρα χρειαζόταν 365 εκατομμύρια στρέμματα γης. Η τιμή γι' αυτά τα στρέμματα ήταν πολύ υψηλή, σκέφτηκαν πολλοί Αμερικάνοι. Ο William Seward, τότε υφυπουργός, είχε κάνει διαπραγματεύσεις με την Ρωσία όσο αναφορά την Αλάσκα. 

Υπέγραψε επίσης τη συμφωνία πώλησης και δέχτηκε επικρίσεις γι'αυτό. Φήμες έλεγαν ότι οι γερουσιαστές που ενέκριναν την επικύρωση της συμφωνίας είχαν δωροδοκηθεί από τον Ρώσο πρεσβευτή. Πράγματι, οι ιστορικοί λένε ότι ο Stoeckl έλαβε 25.000 δολλάρια απο τον Αλέξανδρο τον δεύτερο για τις προσπάθειες του. Εάν είχαν γίνει δωροδοκίες, τότε ίσως αυτές να συνέβαλαν μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, ισχυρίζονται αμερικανοί ιστορικοί. Χρυσός βρέθηκε στην Αλάσκα μερικά χρόνια αφού δεν ήταν πια μέρος της Ρωσίας! Αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν είχαν τιμή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων!  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση της Αλάσκας οδήγησε σε μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.Ινδοί και Εσκιμώοι δεν γνώριζαν τη συμφωνία.Τους δόθηκε αμερικάνικη υπηκοότητα το 1924. Η κατάσταση άλλαξε μετά την ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου το 1968.Τρία χρόνια μετά,η Ουάσινγτον έλαβε μια σημαντική απόφαση.Η Αλάσκα έλαβε πήρε το 11 τοις εκατό του εδάφους του κράτους στην ιδιοκτησία της και ένα μερίδιο από λάδι! Στις μέρες μας,60 τοις εκατό του εδάφους της Αλάσκας ανήκει στις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.27 τοις εκατό ανήκει στο ίδιο το κράτος.1 τοις εκατό της Αλάσκας είναι ιδιωτική περιουσία.

Θα μπορούσε η Ρωσία να κρατήσει την Αλάσκα;  Ανακαλύφθηκε από τον Vitus Jonassen (Δανία) και τον Aleksei Chirikov (Ρωσία) το 1741.Οι ιστορικοί διαφωνούν ακόμα γι'αυτο, ωστόσο πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι η Ρωσία θα έχανε το έδαφος σύντομα .Οι Αμερικάνοι ήθελαν να διώξουν τους Ρώσους από το έδαφος, λένε επιστήμονες. Ο John Adams,γραμματέας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1823,είπε ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα δικαίωμα να έχει αποικία στην Αμερική. 

Μαθητής του William Seward, ο οποίος ήταν γραμματέας του κράτους κατά τη διάρκεια 1861-1869,ανέπτυξε ένα ολόκληρο πρόγραμμα το 1860.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπαιρναν όλο το έδαφος της ηπείρου. Η Ρωσία υπέφερε από τις συνέπειες του πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. 

Η χώρα επίσης φοβόνταν μια επίθεση από την Βρετανία,στην Άπω Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία,η Γαλλία και η Ισπανία έκαναν εξερεύνηση στις ακτές της Αλάσκας.  Η τελετή παράδοσης της Αλάσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 1867.

Διάσημοι μύθοι για την πώληση της Αλάσκας:

1.Ο τελευταίος διακανονισμός για τη γη ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή το πλοίο, το οποίο μετέφερε χρήματα στη Ρωσία, ναυάγησε.

2.Η Ρωσία αμφισβητεί ότι δεν αποκόμισε τα οφέλη σε σχέση με ορισμένες παραβιάσεις της σύμβασης.

3.Η Αλάσκα δεν πουλήθηκε, αλλά είχε μισθωθεί για 99 χρόνια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν η Ρωσίδα αυτοκράτειρα Αικατερίνη η δεύτερη, η οποία πούλησε την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ένα διάσιμο τραγούδι από τη Ρώσικη μπάντα Lude που ονομάζεται "Don't Fool Around America" το 1989 είχε στίχο:" Αικατερίνη δεν είσαι δίκαιη". Η πώληση όμως έγινε κατά τη διάρκεια του αυτοκράτορα Αλέξανδρου του δεύτερου. Δεν υπήρχε οποιοδήποτε ρωσικός οικισμός στην Αλάσκα κατά τη διάρκεια της Αικατερίνης.

Αλάσκα. Πολιτεία των ΗΠΑ στο βορειοδυτικό άκρο της Αμερικανικής Ηπείρου, με πρωτεύουσα την πόλη Τζούνο (30.987 κάτοικοι). Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (1.717.855 τ.χ.), η έκτη σε πλούτο (54.627 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα) και η πιο αραιοκατοικημένη (0,42 κάτοικοι ανά τ.χ.). «Αλάσκα» στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει η «γη που δεν είναι νησί». Μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη είναι το Άνκορεϊτζ (275.043 κάτοικοι), ενώ την Αλάσκα κατοικούν συνολικά 626.932 άνθρωποι.

Αλεούτιες νήσοι. Αλεούτιες νήσοι - Aleutian Islands: Νησιωτικό σύμπλεγμα (17.770 τ. χλμ., 8.162 κάτ. το 2000) του Βόρειου Ειρηνικού ωκεανού, που υπάγεται πολιτικά στην πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πολυάριθμων νησιών, τα οποία διαγράφουν μια καμπύλη μήκους 1.700 χλμ., από τις εσχατιές της χερσονήσου της Αλάσκας έως τη χερσόνησο Καμτσάτκα, χωρίζοντας τη Βερίγγειο θάλασσα (ή θάλασσα του Μπέρινγκ) από τον κυρίως Ειρηνικό ωκεανό.  

Τα νησιά αυτά αποτελούν τις αναδυόμενες κορυφές μιας υποθαλάσσιας οροσειράς, η οποία είναι ουσιαστικά προέκταση των Αλεούτιων ορέων που σχηματίζουν τη χερσόνησο της Αλάσκας· αυτός είναι και ο λόγος που τα νησιά αυτά είναι κατά μεγάλο μέρος άδεντρα.Το σύμπλεγμα αποτελείται από επιμέρους νησιωτικές ομάδες, με σημαντικότερη αυτή των νησιών Φοξ (Ουμνάκ, Ουναλάσκα και Ούνιμακ)· άλλες ομάδες συγκροτούν τα νησιά Νίαρ, Ρατ και Αντρεάνοφ. Στα νησιά Φοξ, και συγκεκριμένα στο Ούνιμακ, βρίσκεται το υψηλότερο ηφαίστειο του νησιωτικού συμπλέγματος και ένα από τα λίγα ενεργά ηφαίστεια σε ολόκληρο τον κόσμο, το Σισαλντίν (2.869 μ.). 

Οι λιγοστοί κάτοικοι των Α. ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι (αλεπούδες, φώκιες), την αλιεία (ρέγκες, βακαλάοι, σολομοί) και την κτηνοτροφία (τάρανδοι και πρόβατα). Το νησιωτικό σύμπλεγμα ανακάλυψαν το 1741 ο Δανός Βίτους Μπέρινγκ και ο Ρώσος Αλεξέι Κιρίκοφ.