24 Μαρτίου, 2014

“ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ” ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ 
ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ”
Πριν οι Βενιζελοκουβέληδες ζητήσουν στήριξη των σφαγέων; Τσετσένος ο δολοφόνος σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που η “πολιτισμένη” δύση στηρίζει τους τσετσένους και ουκρανούς ναζί, αντί για την Ρωσία!

 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

  

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: 
Βρυξέλλες Πορφύρης Δ /Σταφυλά Π 

Σε άρθρο που υπογράφει ο Rainer Hermann στην  Frankfurter Allgemeine Zeitung με ημερομηνία 18/03/2014 στην έντυπη έκδοση καταγγέλεται ο απαγωγέας και δολοφόνος των Επισκόπων Χαλεπίου. Στο χαλιφάτο των λευκών (Καυκασιανών) οι αποκεφαλισμοί ήταν  τρέχον νόμισμα.Σ΄αυτό βασίλευε ο τρόμος του Abu al Banat. Σήμερα βρίσκεται κρατούμενος σε τούρκικη φυλακή. Το καλοκαίρι φυγαδεύθηκε από συντρόφους του στη γειτονική χώρα. 

Μόνο κάποιους μήνες κράτησε το βασίλειο του λευκού τρόμου που ενέσπειρε ο Τσετσένος Magomed Abdurakhmanov στην συριακή πόλη  Mashhad Ruhin. Τελείωσε άδοξα η αιματηρή δράση του τον Ιούνιο του 2013 όταν ο περιβόητος για την οργιώδη βία του τζιχαντιστής  πέρασε τα τουρκικά σύνορα. Θεωρείται ένα από τα ηγετικά στελέχη της αιμοσταγούς οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Μ. Ανατολής ” ( Isis ) που αποτελείται από μαχητές βαρύτατα οπλισμένους.

Το μικρό εμιράτο τους ήταν μια καλά εκπαιδευμένη φράξια 70 μαχητών στο εσωτερικό της ΙSIS  η ” Jaish al Muhajiroun wal- Ansar “(Tαξιαρχία Μουχατζιρούν των Βοηθών). Ο όρος Βοηθοί(ansar) υποδηλώνει τους κατοίκους της Μεδίνας που βοήθησαν το Μωάμεθ και τους οπαδούς του από τη Μέκκα (μουχατζιρούν) για την κατάκτησή της Μέκκας.

Bέβαια επισημαίνει ο αρθρογράφος “ο τρόπος με τον οποίο ο  Abdurakhmanov άσκησε τον τρόμο αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία για τη δράση της Al-Qaïda στο Βορρά της Συρίας. Φρίκη είχε προκαλέσει ένα βίντεο όπου οι Καυκασιανοί εμπλέκονται σ΄ έναν αποκεφαλισμό τριών Συρίων.(υπονοεί αυτό με την αρχική ανάρτηση αποκεφαλισμός επισκόπου). «Ο Abdurakhmanov πολεμούσε με το ψευδώνυμο Abou al Banat ήταν αυτός που απήγαγε τον Απρίλιο  του 2013 τους δύο επισκόπους Χαλεπίου και πιθανότατα τους σκότωσε.”

Το βιογραφικό του είναι παρόμοιο μ΄αυτό άλλων τζιχαντιστών του Καυκάσου. Γεννήθηκε στις 24/10/1974 σε μια μικρή πόλη της ρώσικης Δημοκρατίας του Νταγκεστάν που γειτνιάζει με τη Τσετσενία. Ήταν αστυνομικός. Ο τρομοκράτης Τσετσένος Doku  Oumarov που αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης του “Εμιράτου του Καυκάσου” το 2007 του άσκησε σημαντική επιροή.

Το ισλαμιστικό site   Kavkazcenter που θεωρείται όργανο της ίδιας οργάνωσης ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τον θάνατο του ηγέτη του. Η είδηση μεταδόθηκε και από ρωσικά μέσα τα οποία δεν συγκεκριμενοποιούν τον τόπο του θανάτου του ενώ αναφέρουν ότι φήμες τον θέλουν ως θύμα δηλητηριασμού. Ο τελευταίος ήταν στην λίστα στελεχών της  Al-Qaïda που είχε συντάξει ο ΟΗΕ.

Το 2010 ο Abdurakhmanov ο απαγωγέας και δολοφόνος των επισκόπων ταξιδεύει από Μόσχα στην Αίγυπτο.Εκεί ριζοσπαστισκοποιείται ακόμη περισσότερο στην Αλεξάνδρεια. “Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το καλοκαίρι του 2012 αυτός συστρατεύθηκε με τους τζιχαντιστές της Συρίας και έλαβε το ψευδώνυμο Abou al Banat (ο πατέρας των κοριτσιών). Ο λευκός τζιχαντιστής άφησε την χαρακτηριστική γενειάδα και έδρασε στην μικρή πόλη  Mashhad Ruhin που την έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Η κωμόπολη αυτή απέχει μόνο κάποια χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα και πιο συγκεκριμένα από την είσοδο Bab al Hawa (Πόρτα του αέρα) κοντά στην εθνική οδό που συνδέει την τούρκικη πόλη Reyhanli με το Χαλέπι. Σημειωτέον ότι από αυτήν την μεθόριο πέρασε ο ελληνοσύριος επίσκοπος Χαλεπίου Παύλος οδικά για να συναντήσει τον επίσκοπο Γιοχάνα. Με τον γεννηθέντα το  1980 Astrakhan Shamil Ismailov που μετονομάστηκε για τις ανάγκες της δράσης του Αbu Khalif δημιούργησαν μια μικρή ταξιαρχία. Ανακήρυξε την περιοχή εμιράτο του.

Επέβαλε την Σαρία παντρεύθηκε μια σύρια και προσδέθηκε στην Al-Qaïda μέσω της ISIS. O Abu al Banat ήταν το νούμερο 4 του ISIS. Δήλωσε την υποταγή του στον Abou  Omar al Koweït (Νο3). Στην  ” Jaish al Muhajiroun wal- Ansar ” μάχονταν αρχικά 200 λευκοί εξτρεμιστές σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή σε θέματα Συρίας Λιβάνου Muhammad Ballout.

Στην έδρα τους ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος 45 θυμάτων. Στην ιεραρχία το νούμερο 2 ήταν ο  Abou Omar al Shishani ο “εμίρης του Μεγάλου Χαλεπίου”. Συσχετίζεται με τον δικαστή του βίντεο αλλά και  ταυτοποιείται ως ο Doku  Oumarov. 

Αυτός γεννήθηκε το 1986 στην Κοιλάδα Pankisi της Γεωργίας.Ο ανώτερος αρχηγός του αιμοσταγούς ΙSIS είναι  ο Abou Bakr Al Baghdad. Το δημοσίευμα της γνωστής γερμανικής εφημερίδας έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα δημοσιεύματα που ταυτοποιούν τον  Magomed Abdurakhmanov ως τον δολοφόνο των επισκόπων.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ «ΡΕΣΤΑ» ΤΟΥ!

 

Η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου από τους Τούρκους, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις πολύ κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά αποκάλυψης αλλεπάλληλων σκανδάλων του Τούρκου πρωθυπουργού, με αποκορύφωμα τις φήμες ότι υπάρχει βίντεο που τον δείχνουν σε πολύ «τρυφερή» στάση με γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, έχει κάνει τον Ερντογάν να αντιδρά τελείως ανεξέλεγκτα και με άκρως επικίνδυνο τρόπο για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που ήδη βρίσκεται σε ένα μια εκρηκτική κατάσταση.

Παρόμοιες εμφανίσεις τους τελευταίους μήνες από συριακά αεροπλάνα στα τουρκικά σύνορα αντιμετωπίστηκαν μόνο με απλές αεροπορικές εμπλοκές από τα τουρκικά F-16 σε αντίθεση με το επεισόδιο της κατάρριψης. Από την άλλη οι συνεχείς δηλώσεις διαφόρων παραγόντων της πολιτικής ζωής της Τουρκίας, αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως Αμερικανών, ότι ο Ερντογάν έχει φτάσει στο τέλος του, έχουν προκαλέσει ένα ντελίριο λαϊκισμού από τον Τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία που μας θυμίζει τις δικές μας προεκλογικές εκστρατείες της δεκαετίας του ογδόντα, όταν είχαν κατασπαταληθεί εκατομμύρια στον βωμό του εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και επειδή ακούγονται και διάφορα στην χώρα μας για τα εξελίξεις στην Τουρκία καθώς υπάρχει αρκετή άγνοια, θα αναφέραμε δειγματικά τα εξής : Την αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση ότι η ενδεχόμενη ανάμειξη της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία θα αποτελέσει την «θρυαλλίδα» για να ανάψει η φωτιά στο εσωτερικό της Τουρκίας με ανεξέλεκτες συνέπειες για την ίδια την συνοχή της χώρας, απεύθυνε ο παλαίμαχος Τούρκος διπλωμάτης, Nüzhet Kandemir, και πρώην σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επεσήμανε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί άλλη μια μόνιμη πολεμική εστία στην Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει αυτή την φορά άμεσα τη Τουρκία. Ήδη έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια με εμπρησμούς οίκους προσευχής Τούρκων Αλεβητών και επιθέσεις Αλεβητών ενάντια σε Σουνίτες Σύριους πρόσφυγες, σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το τουρκικό αλεβητικό στοιχείο. Οι Αλεβήτες μισούν τον Ερντογάν και μια σπίθα είναι ικανή να ανάψει μεγάλη φωτιά και να προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις.

Αλλά χαρακτηριστικό της ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκεται ο Ερντογάν, είναι ένα άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Türkiye, που αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν φοβάται ακόμα και… πιθανή δηλητηρίαση του στα φαγητά που του σερβίρουν. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί… ειδική ομάδα δοκιμής πριν από κάθε γεύμα, γεγονός που πάει την Τουρκία πίσω στην εποχή των σουλτάνων, (φαίνεται πως πολλοί ζήλεψαν τον Σουλεϊμάν τον μεγαλόπρεπη, αλλά… από την ανάποδη). Τη εποχή εκείνη πριν από κάθε γεύμα του σουλτάνου προηγούνταν οι δοκιμαστές για την περίπτωση απόπειρας δηλητηριάσεως του.

Ακόμα και τα νερό και τα ποτά που πρόκειται να πιει ο Τούρκος πρωθυπουργός, (δηλαδή το κλασικό αιράνι ή το μουσουλμανικό μποζά γιατί ο Ερντογάν πιστός στο Ισλάμ δεν πίνει ποτέ αλκοόλ), ελέγχονται αυστηρά σύμφωνα με το δημοσίευμα, για κάθε ενδεχόμενο ενώ παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του. Όλα αυτά δείχνουν πως η κατάσταση στην Τουρκία συνεχώς διολισθαίνει επικίνδυνα και από μια περίοδο που είχε διαφανεί διασφαλισμένη η πολιτική σταθερότητα βαίνουμε σε μια περίοδο επικίνδυνης αποσταθεροποίησης με πολλές πτυχές και σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το πιο επικίνδυνο όμως, όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται για το τι μπορεί να επακολουθήσει αν οι Ερντογάν-Νταβούτοβλου βλέποντας από τις εξελίξεις να καταρρέει με καταστροφικό τρόπο όλη η πολιτική τους πορεία, είναι να θελήσουν να εκτονώσουν όλη αυτή την κατάσταση με εξωτερική εμπόλεμη εμπλοκή, όπως είδαμε ένα πρώτο δείγμα με το συριακό αεροπλάνο. Μία εμπόλεμη εμπλοκή όμως στην Συρία συγκεκριμένα, σίγουρα θα εμπλέξει και άλλες χώρες. Ήδη το Ιράν έστειλε μια πρώτη προειδοποίηση προς την Τουρκία με την επισήμανση ότι ανησυχεί έντονα για το επεισόδιο με το συριακό αεροπλάνο, ενώ να μην ξεχνάμε ότι και μεγάλη μερίδα του ρωσικού στόλου εξακολουθεί να βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα «καυτά» στα ανατολικά μας, να μην ξεχνάμε και το Αιγαίο όπου συνεχίζονται και εντείνονται οι τουρκικές παραβιάσεις και οι αεροπορικές εμπλοκές καθώς εδώ δεν υπάρχει κάποιος να πει στους «συμμάχους» μας τους Τούρκους αυτό που είπε ο ίδιος ο Ερντογάν για το συριακό αεροπλάνο, ότι όποιος παραβιάζει τον εθνικό μας εναέριο χώρο θα καταρρίπτεται. Τέλος να μην ξεχνάμε και ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας ετοιμάζονται να ανακηρύξουν αυτονομία μετά τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου.
 

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

 

Η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία.

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να αποσύρει το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας, εξαιτίας των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μελών των ουκρανικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της ουκρανικής ναυτικής βάσης κοντά στην Φεοντόσια, ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας για την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και την απομάκρυνση των οικογενειών τους.

ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ: ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
«ΕΝΩΜΕΝΕΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
ΤΟ «ΤΙΜΗΜΑ» ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
ΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι «ενωμένες» για να επιβάλουν το «τίμημα» στη Ρωσία μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία, κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα, δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Ολλανδία για μία σειρά διεθνών συναντήσεων κορυφής, μία από τις οποίες, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία είναι ο πρώτος από τους τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του αμερικανού προέδρου, που θα επισκεφτεί στη συνέχεια τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και το Ριάντ.
 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΛΙΟΥ


ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΜΥΝΑΣ: «ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»



«Η Ρωσία τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για μετακινήσεις στρατευμάτων σε περιοχές οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας ο οποίος πρόσθεσε ότι οι όλες οι διεθνείς αποστολές παρατηρητών το επιβεβαιώνουν. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έγινε σε απάντηση δημοσιευμάτων δυτικών ΜΜΕ ότι παρατηρείται συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Εξάλλου το θέμα αυτό έχει συζητηθεί τον περασμένο μήνα εκτενώς μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu και των ομολόγων του από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού υπουργού Αμύνης Chuck Hagel ακόμη και με το Ουκρανό υπουργό Άμυνας Igor Tenyukh», δήλωσε ακόμη ο Ρώσος υφυπουργός Anatoly Antonov.

Ο Sergey Shoigu με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο ενημέρωσε όλους τους υπουργούς Άμυνας που συνομίλησε για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα Επίσης του είπε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε συγκέντρωση δυνάμεων εκεί, είπε ακόμη ο Antonov για να προσθέσει:

«Ύστερα από πρόσφατε αποστολές διεθνών παρατηρητών στη διασυνοριακή γραμμή των δύο χωρών το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων ήταν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει έκτακτα μέτρα στρατιωτικής δραστηριότητας ούτε και απειλούν την ασφάλεια γειτονικών κρατών».

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «ΕΜΠΑΡΓΚΟ» ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Σκληρή απάντηση επεφύλασσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη γερμανική απόφαση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, να ακυρώσει το συμβόλαιο της Rheinmetall AG για την κατασκευή στη Ρωσία ενός υπερσύγχρονου πεδίου ασκήσεων μάχης σε πραγματικές συνθήκες. «Αυτό καταργεί όλες τις θετικές ενδείξεις που διαφάνηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν... Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εποικοδομητική», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ενώ προειδοποίησε και τη Γαλλία να μην ακολουθήσει την ίδια οδό.

Η απάντηση της Ρωσίας αφορά την παροχή βοήθειας προς τη Γερμανία για τη μεταφορά στρατιωτών και πολεμικού υλικού στο Αφγανιστάν, την οποία η Μόσχα διακόπτει αυτόματα, στέλνοντας παράλληλα προειδοποιητικό μήνυμα και στη Γαλλία. Ο Α. Αντόνοφ είπε, επίσης, ότι η Γερμανία έλαβε αυτή την απόφαση «υπό πίεση», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ καθοδήγησαν τους Ευρωπαίους προς την υιοθέτηση μίας εχθρικής στάσης απέναντι στη Μόσχα, η οποία δεν τους συμφέρει στο παραμικρό.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή η Γερμανία, εκτός από την ακύρωση του συμβολαίου της Rheinmetall AG, ανέστειλε και όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, χωρίς, όμως να κάνει και αυτός λόγο για τις εξαγωγές υλικού, και συγκεκριμένα για τα ελικοπτεροφόρα Mistral.

SACEUR NATO: «ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ»


Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), πτέραρχος Philip Breedlove, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια πολύ μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, εκφράζοντας σχετικά την ανησυχία του, αλλά δείχνοντας ταυτόχρονα ότι το ΝΑΤΟ είναι επιχειρησιακά αδύναμο να εμποδίσει εξελίξεις στην περιοχή.

Μάλιστα προσδιόρισε ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει "απειλή" για την Υπερδνειστερία, την αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, που έχει ζητήσει επισήμως ένωση με τη Ρωσία. "Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη" δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Philip Breedlove, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία.  "Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να σπεύσει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό" δήλωσε. "Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος" πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. Αυτό ας το σκεφτόντουσαν πριν ξεκινήσουν να την περικυκλώνουν με την αντοβαλλιστική "ομπρέλα" και πριν προδώσουν την συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο....

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Επίθεση στους ανθυποψηφίους του εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, καταλογίζοντάς τους «ασχετοσύνη», καθώς -όπως είπε- δεν γνωρίζουν πραγματικά «τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά και μπορεί να μην είμαι υποψήφιος. Φεύγοντας από δω, μπορεί να με πατήσει ένα αυτοκίνητο...». Σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος την Παρασκευή, περί επαναφοράς της διάταξης για άμεση απέλαση μεταναστών που προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία εις βάρος τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ρύθμιση όταν επανέλθει θα είναι διευκρινιστική και δεν θα θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρέωσε, δε, το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στη Βουλή στον κ. Μπαλτάκο, λέγοντας ότι οδήγησε τον κ. Μιχελάκη σε λάθος απόφαση.

Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι σταθερή, πιο ευημερούσα, πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή από ποτέ, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του προς τους Έλληνες Αποστράτους Εφέδρους της Αυστραλίας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως σημειώνει, το 1821 «κερδίσαμε την Ελευθερία μας από τον ξένο ζυγό» και «σήμερα κερδίζουμε και εδραιώνουμε την Ελευθερία και τη δημιουργικότητα του λαού μας, από την εξάρτηση της υπερχρέωσης και του δανεισμού». Ένα μείγμα πολιτικών προσώπων φαίνεται πως θα περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας πως ο στόχος της Αγίου Κωνσταντίνου είναι διπλός: Πρώτον, να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των κομματικών στελεχών και, δεύτερον, να κερδίσει την υποστήριξη πολιτών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με αιχμή τους απογοητευμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.

Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση: θα εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή και θα ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου. Επί ποδός η κυβέρνηση για τους αντιρρησίες.

Κόσμος: Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν από αιγυπτιακό δικαστήριο 529 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατηγορούμενοι για δολοφονίες, αλλά και άλλα αδικήματα. Αλλοι 16 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση από την οποία προέρχεται και ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι, έχει τεθεί εκτός νόμου από την στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Την υπό ουκρανικό έλεγχο στρατιωτική βάση στην πόλη Φεοντόσια της ανατολικής Κριμαίας κατέλαβαν τα ξημερώματα ρωσικές δυνάμεις. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, ενώ ακούγονταν πυρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Τρία φορτηγά που μετέφεραν ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου. Με επεισοδιακό τρόπο έληξε η κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν από φοιτητές που αντιδρούν στην εμπορική συμφωνία της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία και να κάνει χρήση αντλιών νερού για να βγάλει έξω έναν-έναν τους φοιτητές. Πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν, ενώ 100 τραυματίστηκαν.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε τόνους λάσπης. Η κατολίσθηση αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Οικονομία: Συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιαν Γκερτ Κούπμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Τόσο μέσω της Επιστολής Αλμούνια, όσο και μέσω της υπηρεσιακής αλληλογραφίας της με τις αρμόδιες Αρχές η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια.

Έως και τα τέσσερα χρόνια ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά τις εντολές του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών... Στην ενημέρωση του Eurogroup Working Group (EWG) για την συμφωνία με την τρόικα θα προχωρήσει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EWG θα βρεθούν ζητήματα σχετικά με την επικαιροποίηση του Μνημονίου, αλλά και η ατζέντα του Eurogroup και του άτυπου Ecofin της 1ης Απριλίου.

Αθλητισμός: Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι στην Πάρμα μεταξύ της τοπικής ομάδας και της Τζένοα, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Σοκ για την Ίντερ που ηττήθηκε με 2-1 στην έδρα της με γκολ του Μποναβεντούρα στο 92', ενώ ο Χριστοδουλόπουλος με πέναλτι χάρισε τη νίκη στην Μπολόνια με 1-0 επί της Κάλιαρι. Εντυπωσιακή η Σαμπντόρια που συνέτριψε 5-0 τη Βερόνα, με τον Βαγγέλη Μόρα να αγωνίζεται σε όλο το ματς για τους ηττημένους, ενώ με 1-0 επικράτησε η Ουντινέζε της Σασουόλο. Με δύο τέρματα του Ερντίντς (46΄, 89΄) και ένα του Ταμπανού (51΄) η Σεντ Ετιέν έκαμψε την αντίσταση της Σοσό με 3-1, σε αναμέτρηση για την 30ή αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 66΄ ο Μπουτέν. Με τον Γκομί να σημειώνει στο 46΄ το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, η Λιόν πήρε το «διπλό» με 1-0 στην έδρα της Γκινγκάμπ. Στο -1 από την κορυφή βρίσκεται πλέον η Μπαρτσελόνα, η οποία άλωσε με 4-3 το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» σε ένα ματς - διαφήμιση για το ποδόσφαιρο, ένα ντέρμπι που είχε τα πάντα, από ανατροπές μέσα από επτά γκολ, διαιτητικά λάθη, δοκάρια και αποβολές. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μέσι στην αναμέτρηση που συγκέντρωσε πάνω από 500 εκατ. τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, 200 διαπιστευμένα ΜΜΕ και 1,16 δισ. ευρώ στην συνολική αξία των δύο αρχικών 11άδων.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης επίτευγμα που αποτελεί την βάση μίας πολύ σημαντικής ανακάλυψης για την παγκόσμια υγεία.

1973: Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Dark side of the moon” των Pink Floyd.

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει την συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1874: Harry Houdini, ταχυδακτυλουργός ουγγρικής καταγωγής.

1897: Wilhelm Reich, Αυστριακός ψυχαναλυτής.

1926: Dario Fo, θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1905: Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.