22 Μαρτίου, 2014

22/3/2014 - ΜΑΛΑΙΣΙΑ: ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ HELIOS ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΧΑΜΕΝΟ BOEING

 

Ενώ συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την εξαφάνιση του Boeing της Μalaysian Airlines χωρίς να έχει βρεθεί ένα ίχνος του αεροσκάφους, χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη, με τις έρευνες των δύο τελευταίων ερευνών στο Νότιο Ινδικό να είναι άκαρπες και με τη σεναριολογία να φουντώνει ξανά, οι μαλαισιανές αρχές, στην προσπάθεια αναζήτησης μιας απάντησης για το τι ακριβώς συνέβη στρέφονται τώρα σε προηγούμενα αεροπορικά δυστυχήματα όπως αυτό της Helios.

Σύμφωνα με την Daily Mail στο μικροσκόπιο των μαλαισιανών αρχών έχουν μπει συγκεκριμένα τρία αεροπορικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί την τελευταία 15ετία και τα οποία αποδίδονται στην υποξία - έλλειψη οξυγόνου - των πιλότων. Η υποξία μεταξύ άλλων παραλύει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις γνωστικές ικανότητες και το θύμα συμπεριφέρεται σαν κάποιο που είναι μεθυσμένος και ο οποίος αδυνατεί να σκεφτεί και να μιλήσει σωστά. Και στις τρεις περιπτώσεις των τριών αεροπορικών δυστυχημάτων που εξετάζει τώρα η Μαλαισία τα αεροπλάνα πετούσαν επί ώρες ακυβέρνητα και μόλις τελείωσαν τα καύσιμά τους συνετρίβησαν στο έδαφος.

Τα τρία δυστυχήματα που μελετώνται Τον Οκτώβριο του 1999 ο κορυφαίος παίκτης του γκολφ Πέιν Στιούατρ, τρεις ακόμη επιβάτες και οι δύο πιλότοι μιας πτήσης τσάρτερ σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο, αφού διέσχισε ακυβέρνητο τις ΗΠΑ, διανύοντας συνολικά 1.500 μίλια σε τέσσερις ώρες, συνετρίβη στη Νότια Ντακότα, αφού είχε διανύσει μια απόσταση 1.500 μιλίων. Το αεροπλάνο πετούσε ακυβέρνητο γιατί οι πιλότοι του είχαν χάσει τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 ένα αεροπλάνο στην Αυστραλία συνετρίβη λίγο αργότερα αφότου σε επικοινωνία που είχε ο πύργος ελέγχου με τον πιλότο διαπιστώθηκε ότι ο τελευταίος δεν μπορούσε να μιλήσει καλά και ήταν ανίκανος να εκτελέσει τις οδηγίες που του δίνονταν. Στην συνέχεια οι πιλότοι τρεις ακόμη αεροσκαφών προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του ανεπιτυχώς. Ύστερα από πέντε ώρες, αφού ταξίδεψε ακυβέρνητο πάνω από την Αυστραλία, συνετρίβη στην έρημο.

Το 2005 το Boeing 737 της Helios συνετρίβη λίγο έξω από την Αθήνα συμπαρασύροντας στο θάνατο του 121 επιβάτες του. Οι ερευνητές που μελέτησαν το δυστύχημα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιλότοι και οι επιβάτες του είχαν χάσει τις αισθήσεις τους καθώς είχε γίνει αποσυμπίεση του θαλάμου. Το σενάριο πάντως της υποξίας «κουμπώνει» και με κάποια από τα επιβεβαιωμένα δεδομένα που υπάρχουν για την πτήση ΜΗ370 όπως ότι επιχείρησε δεξιά στροφή αλλά και με τον ισχυρισμό ενός πιλότου προπορευόμενου αεροσκάφους που ισχυρίζεται ότι στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με το χαμένο Boeing λίγο μετά τις 01:30 του Σαββάτου άκουσε στην άλλη γραμμή του ασυρμάτου κάποια... μουρμούρα και έντονα παράσιτα.

Η «μουρμούρα» αυτή, όπως σημειώνει η Daily Mail θα μπορούσε να είναι ένδειξη υποξίας. Επίσης, με το σενάριο της υποξίας-αποσυμπίεσης καμπίνας ταιριάζει και με το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι ότι μάλλον στο αεροσκάφος, λίγο μετά την τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου συνέβη κάτι ξαφνικό και ο πιλότος έστριψε δεξιά σε μια προσπάθεια να το προσγειώσει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό της Πενάγκ.

Το σενάριο θέλει τον κυβερνήτη να μην άντεξε τελικά, να έχασε τις αισθήσεις του και το Boeing να συνετρίβη τελικά στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού όταν τελείωσαν τα καύσιμά του και αφού πετούσε για ώρες ακυβέρνητο. Το τι μπορεί να προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου στο αεροσκάφος είναι ένα άλλο θέμα το οποίο ανοίγει έναν νέο κύκλο σεναριολογίας. Ένα από τα ισχυρότερα ότι οι πιλότοι δεν γνώριζαν ότι πέφτει η πίεση του αέρα και όταν το συνειδητοποίησαν ήταν πολύ αργά για να προλάβουν να φορέσουν τις μάσκες οξυγόνου τους. Το αν οι πιλότοι έπαθαν υποξία είναι κάτι το οποίο αν και όταν βρεθούν τα συντρίμμια του Boeing θα χρειαστεί πολύς καιρός να επιβεβαιωθεί. Επίσης, μπορεί να μην το μάθουμε και ποτέ. 


«ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ»

 

Στις ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Φολκ, ανεξάρτητος ειδικός του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του «απαρτχάιντ» και της «εθνοκάθαρσης».«Η πραγματικότητα στα εδάφη αυτά επιδεινώνεται εξίσου από την άποψη του διεθνούς δικαίου και από την πλευρά του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο Φολκ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ «για συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να αλλάξει την εθνοτική σύνθεση στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», «για υπερβολική προσφυγή στη βία», «για συλλογική τιμωρία» στη Γάζα και για τις κατεδαφίσεις κατοικιών και για κατασκευές εποικισμών. «Υπάρχει μια συστηματική διάκριση στη βάση της εθνικής ταυτότητας, που έχει ως στόχο να αλλάξει η δημογραφία στην Ιερουσαλήμ» τόνισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα είδος «εθνοκάθαρσης».

Από το 1996 περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ζουν στην Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ο Φολκ. «Αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε κατοχή γίνεται τώρα όλο και περισσότερο αντιληπτό ως ένα είδος προσάρτησης, μια βάση για ένα απαρτχάιντ υπό την έννοια ότι υφίσταται ένα διπλό νομικό σύστημα που κάνει διακρίσεις» τόνισε ο ίδιος.
 

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΜΣ

 

Αποκόπτοντας στους ισλαμιστές αντάρτες τις διόδους προς τον Λίβανο και διασφαλίζοντας την σύνδεση της Δαμασκού με τα δυτικά, οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν πλέον το δυτικό τμήμα της περιφέρειας της Χομς (αρχαία Έμεσα). Το τελευταίο τρίμηνο οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν στα δυτικά ανακαταλαμβάνοντας την Παρασκευή το μοναδικό ιστορικό μνημείο Κρακ ντε Σεβαλιέ (Κάστρο των Ιπποτών), μεσαιωνικό κάστρο των Σταυροφόρων, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τους φανατικούς ουαχαμπίτες αντάρτες.

Ο διοικητής των συριακών δυνάμεων, οι οποίες κατέλαβαν το σημείο, ανέφερε την Παρασκευή ότι «εξοντώθηκαν» 93 τρομοκράτες που προσπάθησαν να διαφύγουν στον Λίβανο μετά την κατάληψη του Κρακ ντε Σεβαλιέ, ύστερα από πολύωρες συγκρούσεις. Με την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της περιφέρειας της Χομς, ο συριακός στρατός ελέγχει πλέον πλήρως την σύνδεση της πρωτεύουσας με τα δυτικά.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή, στην πορεία του οδικού άξονα από τη Δαμασκό μέχρι το Κρακ - μήκους 160 χλμ. - υπήρχαν αρκετά στρατιωτικά σημεία ελέγχου αλλά κανένα ίχνος παρουσίας ισλαμιστών.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τις θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματός του θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης εν όψει των ευρωεκλογών. Στο «Ποτάμι» επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, να τονίσουν τον πατριωτικό χαρακτήρα των προτάσεων που θα καταθέσει το κόμμα ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Περιοδείες σε Ήπειρο και Πελοπόννησο προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Μη αναστρέψιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας του υπουργού Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το Σάββατο οι θεράποντες ιατροί του. Η κατάσταση της υγείας του κ. Μητσόπουλου «παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση και δεν θεωρείται αναστρέψιμη», μετά την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη χθες στο γραφείο του, συνεπεία ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί και φέτος - όπως τα τελευταία χρόνια η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Για την ημέρα εκείνη θα επιστρατευτούν 3.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων. Σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα «δουλειά για όλους». Κι ας αρχίζει από τη Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση 1.044 σχολικών φυλάκων, αλλά και περίπου 200 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών εκ των 670 που βρίσκονται «στον αέρα».

Δεκάδες φίλοι του αθλητισμού, αλλά και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Αθήνας έδωσαν το παρόν στο Καλλιμάρμαρο και έτρεξαν ένα μίλι για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της βρετανικής πρεσβείας Sport Relief Mile 2014. Συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν από τον βρετανό πρέσβη Τζον Κίττμερ και το προσωπικό της πρεσβείας στην εκπρόσωπο του περιοδικού Αιμιλία Δούκα.

Κόσμος: Τα πυρά της κατά της ΕΕ εξαπολύει για ακόμη μια φορά η Ρωσία με φόντο τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει ότι η ΕΕ «έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», αναφερόμενο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επιπλέον 12 Ρώσους και Ουκρανούς, που προστίθενται στην υπάρχουσα λίστα των 21 αξιωματούχων. Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό για δυο μεγάλα αντικείμενα που μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση πριν από τρεις εβδομάδες του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Οι ομάδες διάσωσης διερύνουν τις έρευνές τους σε πιο απομακρυσμένα σημεία. Στην περιοχή φτάνουν το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg. Έξι αεροσκάφη στέλνει η Αυστραλία, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.

Τριάντα πυραύλους μικρούς βεληνεκούς εκτόξευσε στη θάλασσα της ανατολικής κορεατικής χερσονήσου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Βόρειος Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, Yonhap. «Σας παρακαλώ αλλάξτε ζωή, σταματήστε να κάνετε κακό» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους «άνδρες και τις γυναίκες της μαφίας» κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος που τελέστηκε σε εκκλησία της Ρώμης κοντά στο Βατικανό.

Πριν ακόμη η πρωτοφανής απαγόρευση του twitter στην Τουρκία κλείσει το 24ωρο, το μέτρο κινδυνεύει όχι απλώς να αποτύχει παταγωδώς αλλά και να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι Τούρκοι παρακάμπτουν, όπως ήταν σίγουρο, από κάθε πιθανό παράθυρο την απαγόρευση ενώ οι ξένες κυβερνήσεις κατακεραυνώνουν, με διαφορετικούς βαθμούς «διπλωματικότητας», την κίνηση του πρωθυπουργού και στα διεθνή ΜΜΕ επιστρέφουν οι τίτλοι για τον «σουλτάνο Ερντογάν».

Οικονομία: «H συμφωνία με την τρόικα σφραγίζει την ανατροπή του μεταπολιτευτικού οικονομικού 'παραδείγματος' διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό μετά την τετραετή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας. Τι γίνεται όταν μια ασφαλιστική επιχείρηση χρεοκοπήσει;

Ποια είναι η τύχη των ασφαλισμένων και τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις; Το Σχέδιο του Κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απέστειλε στις τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο Κώδικα προβλέπεται υποχρέωση κάθε τράπεζας να θεσπίσει λεπτομερώς καταγεγραμμένη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων, καθώς και κατάλογο «εναλλακτικών λύσεων» που μπορούν να προτείνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Αθλητισμός: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα... Για την ακρίβεια, είναι την Κυριακή στις 10 μ.μ., όταν θε βρεθούν στη σέντρα του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, για το μεγάλο ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής της Primera Division, που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση της μάχης του τίτλου. Ωστόσο, ντέρμπι που θα κρίνει πολλά στην υπόθεση τίτλος έχουμε και το Σάββατο με την Τσέλσι να υποδέχεται την Άρσεναλ στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Premier League. Με τις αναμετρήσεις της 30ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και μετά την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό, αλλά και την βεβαιότητα των τεσσάρων ομάδων που θα παίξουν στα πλέι οφ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μάχη για την αποφυφή του υποβιβασμού.

Ο Απόλλων Σμύρνης φιλοξενείται από τον Παναθηναϊκό, η Βέροια δοκιμάζεται στην Λειβαδιά, ενώ ο Πλατανιάς αντιμετωπίζει στο Περιστέρι τον Ατρόμητο. Ακόμη, ο ουραγός Αρης παίζει στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό, ελπίζοντας σε θετικό αποτέλεσμα για να διατηρήσει τις λιγοστές ελπίδες παραμονής. Κακά μαντάτα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο τραυματισμός του Ρόμπιν Φαν Πέρσι είναι τελικά αρκετά σοβαρός. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν διάταση στους συνδέσμους του γόνατου, κάτι που μεταφράζεται σε απουσία έως και έξι εβδομάδων. Έτσι, τίθεται νοκ άουτ και από τις δύο αναμετρήσεις με την Μπάγερν (1η και 9 Απριλίου) για τους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, οι έξι εβδομάδες συμπληρώνονται στις 30 Απριλίου και η Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώνεται στις 11 Μαϊου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1622: Η σφαγή της Jamestown: Ινδιάνοι σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους σαν πράξη αντεκδίκησης που πριν είχε την αντίστροφη φορά.

1963: Ξεσπά στην Βρετανία το «σκάνδαλο Προφιούμο».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: George Benson, Αμερικανός κιθαρίστας της jazz.

1948: Andrew Lloyd Weber, Βρέτανος συνθέτης musical.

1950: Goran Bregovic, Σέρβος συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1832: Johan Wolfgang von Goethe, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.


"ΚΑΘΑΡΗ" ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΜΟΣΧΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ - ΑΡΘΡΑ "ΦΩΤΙΑ" ΚΑΤΑ ΔΥΣΗΣ

 

H Κίνα πιθανώς ανέλπιστα για τη Μόσχα, ρίχνει όλο της το βάρος υπέρ της Ρωσίας στην μεγάλη γεωπολιτική κρίση που σωβεί εδώ και τρεις εβδομάδες στην Ανατολική Ευρώπη. Μετά τις προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ ότι θα ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις των ομολόγων που έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ, με άρθρα τους οι κυβερνητικά ελεγχόμενες εφημερίδες Renmin Ribao, και Global Times παίρνουν ακόμα πιο σαφή θέση υπέρ της Ρωσίας.

Στο παρασκήνιο από ότι γίνεται αντιληπτό Μόσχα και Πεκίνο εργάζονται ήδη για μια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία - μια συμμαχία που μπορεί να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι η γεωστρατηγική ένωση της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο με τις μεγαλύτερες συμβατικές δυναμεις του πλανητη, που θα εχουν σαν σφαίρα επιρροής τους μια κυριολεκτικά αχανή έκταση, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από μια οικονομικά καθημαγμένη Δύση.

Η μεγαλύτερη πολιτική εφημερίδα της Κίνας (άρα και του κόσμου) την «Renmin Ribao», που αποτελεί και το κεντρικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με 70 εκατομμύρια μέλη,κυκλοφόρησε πρόσφατα τις απόψεις του επίσημου κράτους. Δεδομένου ότι η Ουκρανία «σκεπάζεται από το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου, ως μια άγκυρα της παγκόσμιας σταθερότητας θα είναι η στρατηγική προσέγγιση της Κίνας και της Ρωσίας». Όσον αφορά την Ουκρανία το κινεζικό κορυφαίο μέσο ενημέρωσης γράφει:

«Η Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη ανάγκασε τη Δύση να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο».  Αυτές δεν είναι οι απόψεις της εφημερίδας απλά, αλλά το τι σχεδιάζει το κυβερνών καθεστώς να πράξει, και με ποιόν θα συνταχθεί. Οι Κινέζοι γνωριζουν ότι εάν η Ρωσία "πέσει" μετά έρχεται η σειρά της. Αντίθετα εάν σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας γνωρίζει ότι η συνολική ισχύ θα είναι αντίβαρο σε αυτή της Δύσης.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνονται απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν ως χάρτινες τίγρεις» γράφει η κινεζική εφημερίδα «Global Times», γνωστή και αυτή ως προσκείμενη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Δύση, γράφει η «Global Times» είχε υποτιμήσει την βούληση της Ρωσίας, και δεν την περίμενε τόσο αποφασιστική για να υπερασπιστεί τα καίρια συμφέροντά της στην Ουκρανία.  

Αυτή η προσπάθεια της Δύσης οδηγεί «σε ένα χάος, για το οποίο η Δύση δεν έχει την ικανότητα ή τη σοφία για να εξαλειφθεί». «Η Δύση θα είναι η χαμένη από το φιάσκο στην Ουκρανία».  Το "ζουμι" όμως του άρθρου στη «Global Times» είναι στο τέλος: «Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη Ρωσία αν βρεθεί σε δυσκολίες, η Κίνα θα πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος. Έτσι φτιάχνουμε νέους φίλους ... ». Αυτή θα είναι η στάση του Πεκίνου απέναντι στη Ρωσία, και όσο θα είναι μαζί της, οι κυρώσεις δεν μπορούν ούτε να την "γρατζουνίσουν"

 Στην ομιλία του στην Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ο Πούτιν ευχαρίστησε  «τον κινεζικό λαό». Πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα μπορέι να κερδίσει μυστικά της ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας που θα την πάνε δεκαετίες μπροστά, και θα την καταστήσουν πολύ σοβαρό αντίπαλο των Αμερικανών στον Ειρηνικό.  Ήδη η συμφωνία που είχε υπογράψει ο Β.Πούτιν με την Κίνα το 2001 προβλέπει μια «στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» μεταξύ Ρώσων και Κινέζων.

Έτσι, οι δύο χώρες συνεργάζονται στον Οργανισμό για την Ασφάλεια της Σαγκάης, όπου περιλαμβάνονται και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο κατά τα έτη 2004-2011, περίπου το 23% των εξαγωγών ρωσικών όπλων κατέληξε στην Κίνα. Φυσικά ως γνωστόν οι Κινεζοι δεν περιορίζονται στη αγορά, "ξεπατικώνουν" και αντιγράφουν ότι έχουν αγοράσει, και μετά παράγουν τα δικά τους οπλικά συστήματα σε μεγάλους αριθμους.

Πριν τα γεγονότα της Ουκρανίας η Ρωσία κραταγε κάποιους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Κίνα. Οι Κινέζοι καλοβλεπουν πολλά πυρηνοκίνητα ρωσικά υποβρύχια με τα οποία θα δημιουργούσαν θανατηφόρες συνθήκες για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα του Ειρηνικού.Επιπλέον, ο νέος Κινέζος αρχηγός του Κόμματος Xi Jinping είναι βαθύς γνώστης της ρωσικής λογοτεχνίας, και ουδέποτε έκρυψε την συμπάθειά του για την ρωσική κουλτούρα, την οποία την θεωρεί σαφως ανώτερη της αμερικανικής. Πανω από όλα είναι τα συμφέροντα, αλλά όλα παίζουν το ρόλο τους.