20 Μαρτίου, 2014

Η ΔΟΥΜΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές τελωνειακές Αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους επί των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν και διέκοψαν τη λειτουργία εργοστασίου ζαχαροπλαστικής ουκρανικής ιδιοκτησίας στη ρωσική πόλη Λίπετσκ, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται και στο οικονομικό πεδίο.

Οι ρωσικές τελωνειακές Αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους κατόπιν "πληροφοριών" για πιθανές απόπειρες εξαγωγής λαθραίων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και όπλα, δήλωσε ο Ντμίτρι Κοτίκοφ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι "όλο και περισσότεροι υπάλληλοι ανακαλύπτουν φορτία με πλαστά παραστατικά".

Σε χωριστό περιστατικό, οι ρωσικές υπηρεσίας ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει "πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό την περιοχή του Βορείου Καυκάσου".Εκπρόσωπος των ουκρανικών τελωνειακών υπηρεσιών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
 

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α.

 

Εκατοντάδες ηλικιωμένοι πραγματοποίησαν στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε και στην 3η ηλικία» δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε 20 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» προσφέρουν δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη σε ανασφάλιστους πάσχοντες μέσα από τη δράση «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία».

Σε διάστημα δυο ετών έχουν συγκεντρωθεί 800.000 φάρμακα, εκ των οποίων τα 560.000 έχουν προσφερθεί δωρεάν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στην Αττική, αλλά και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, βοήθεια στάλθηκε σε 35 δήμους της Αττικής και 42 δήμους της Περιφέρειας, σε 26 Μητροπόλεις και 30 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως επίσης και σε 18 ιδρύματα, άσυλα και φορείς.

Κάθε Κυριακή εθελοντές καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, μικροβιολόγοι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με την Κινητή Μονάδα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής ΑΠΟΣΤΟΛΗ, βρίσκονται σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής για να εξετάσουν προληπτικά άπορους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους, που δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση.

Μέχρι το πέρας του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ιατρικοί έλεγχοι στους ακόλουθους ιερούς ναούς: Άγ. Γεώργιος Ακαδημίας Πλάτωνος, Άγ. Σάββας Βοτανικού, Αγ. Τριάς Κεραμικού, Άγ. Ανάργυροι Ψυρρή, Αγ. Νικόλαος Πευκακίων, Άγ. Ανδρέας Πετραλώνων, Άγ. Νικόλαος Φιλοπάππου, Κοίμησις Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης , Άγ. Κωνσταντίνος Ομονοίας, Αγ. Τριάδα Αμπελοκήπων, Ανάληψις Κυρίου Βριλησσίων, Αγ. Τριάς Χολαργού.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί 9-5 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, 3ο όροφο και παρέχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη σε ανασφάλιστους ασθενείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας και ραντεβού: 213 011 7390 και 210 3847374.

Παράλληλα, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου χορηγεί φάρμακα κάθε μέρα εκτός Τρίτης. Τηλέφωνο επικοινωνίας Κοινωνικού Φαρμακείου 213 011 7371 (υπεύθυνη φαρμακοποιός κα Παπαπροκοπίου Αννα). Πληροφορίες για το πρόγραμμα στήριξης της 3ης ηλικίας στα τηλέφωνα 6946 060910 και 213 011 7363 (υπεύθυνη προγράμματος κα Μελιάδου Ελένη).
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος πριν από λίγο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ικανοποιημένος δηλώνει ο υπουργός Υγεία από την πρώτη μέρα λειτουργίας των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Σε ορισμένες μονάδες παρουσιάστηκαν λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς, ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι «όλα τα κενά σε γιατρούς θα καλυφθούν το αργότερο σε έναν μήνα». Το Σάββατο εκπνέει ο χρόνος διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς και πολλοί από αυτούς βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνει οδηγίες για την κινητικότητα του προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.  

Οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει μέχρι αύριο, Παρασκευή, να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετική αίτηση μετάταξης και δικαιολογητικά. Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει αρκετά άρθρα και να δηλώνει «παρών» στα υπόλοιπα, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής όλες οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον μεταναστευτικό κώδικα. Υπερψηφίστηκε, με 142 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 10 «παρών», έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία που προβλέπει εξάμηνη παράταση για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα.

Κόσμος: Στις πρώτες κυρώσεις ως αντίποινα στα μέτρα των ΗΠΑ προχώρησε η Ρωσία, σχεδόν παράλληλα με την επιβολή νέων κυρώσεων από το Λευκό Οίκο - που αγγίζουν το περιβάλλον του Πούτιν  και την προετοιμασία για αμερικανικά μέτρα εναντίον καίριων τομέων της ρωσικής οικονομίας. Τα επόμενα βήματα των «28» στην ουκρανική κρίση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, με το Βερολίνο να λέει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διευρύνει τα ήδη αποφασισθέντα μέτρα και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Αμετάκλητη η ένωση με την Κριμαία» τονίζει η Μόσχα.  Ένα βήμα πριν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας που θα γίνει αύριο, Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, το Κίεβο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει έναν «εμπορικό πόλεμο» με τη Ρωσία. «Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να έχουμε ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία» δηλώνει ο ουκρανός πρέσβης στη Γενεύη.  Η Μόσχα, από την πλευρά της, ετοιμάζεται να κάνει τις δικές της κινήσεις και σχεδιάζει να αυξήσει τα στρατεύματά της στην Κριμαία. Άκαρπες είναι οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αντικειμένων που ενδέχεται να προέρχονται από το μοιραίο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών. 

Μέχρι στιγμής, τέσσερα αεροσκάφη και επτά πλοία δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα δύο κομμάτια. Οι έρευνες σταμάτησαν προς το παρόν και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας. Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Το πρωί της Πέμπτης η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στην τρίτη φάση κυρώσεων, εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση».  

Δύο κομμάτια που ενδέχεται να προέρχονται από το μοιραίο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών «είδαν» οι δορυφόροι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Τα δύο αυτά κομμάτια έχουν μήκος έως 24 μέτρα και εντοπίστηκαν 2.500χλμ νοτιοδυτικά του Περθ. Νορβηγικό φορτηγό πλοίο έφτασε πρώτο στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα, όμως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Οικονομία: «Η οικονομική προσφορά για το Ελληνικό πρέπει να ανταποκρίνεται στην αξία της παραχώρησης. Και με αυτό τον γνώμονα -το συμφέρον του δημοσίου- θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημειώνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει από την Lamda βελτιωμένη προσφορά και τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης. Στα 809 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για το 2013, έναντι ζημιών 2,14 δισ. ευρώ το 2012, χάρη στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και της μείωσης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεισφορά της Finansbank, με καθαρά κέρδη ύψους 439 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για την ΕΤΕ ήταν 547 εκατ. ευρώ. Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με την αγορά να παρουσιάζει στο κλείσιμο εικόνα σταθεροποίησης. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο τζίρος παρουσιάσθηκε μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, υποχωρώντας κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.363,30 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,08%.

Αθλητισμός: Την επέκταση της συνεργασίας της με το Νίκο Καράμπελα ανακοίνωσε η Λεβάντε. Οι δύο πλευρές έφτασαν σε οριστική συμφωνία για την υπογραφή νέου συμβολαίου μέχρι το καλοκαίρι του 2016, χωρίς να γίνουν γνωστά τα οικονομικά ανταλλάγματα. Ποινές απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους «μοίρασε» η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ σε στελέχη της ΠΑΕ Αρης, επειδή αψήφισαν προηγούμενη σχετική τιμωρία και βρίσκονταν εντός του αγωνιστικού χώρου στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Λάμπρο Σκόρδα, επιβλήθηκε αποκλεισμός 10 ημερών και πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ στους Κυριάκο Μπιμπισίδη και Δημήτρη Μπουγιουκλή αποκλεισμός 30 ημερών και πρόστιμο 4.000 ευρώ. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της τη μεταβίβαση μεγάλου ποσοστού των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός («άνω του 33%», όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση) στην εταιρεία «SORTIVO INTERNATIONAL LΤD».

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1973: Οι φοιτητές τη Νομική Σχολή Αθηνών για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίζονται 10 άτομα και συλλαμβάνονται 100.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1828: Ερρίκος Ίψεν, Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας.

1948: Νίκος Παπάζογλου, τραγουδοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1727: Sir Isaac Newton, Αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος.

1990: Lev Yashin, Ρώσος τερματοφύλακας.



20/3/2014 - SHELL: ΔΙΕΚΟΨΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ & ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑ

 
Αποχώρησε η Shell από τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη ενός υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ουκρανία στα ανοικτά της Κριμαίας! Η πολυεθνική εταιρεία του ενεργειακού τομέα Royal Dutch Shell αποφάσισε τη διακοπή των συνομιλιών τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα o εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Τον Ιανουάριο του 2014, η Shell αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια συμφωνία κατανομής της παραγωγής (PSA) για το κοίτασμα αερίου Skifska της Μαύρης Θάλασσας. Η Shell ανέμενε ότι η PSA θα είχε υπογραφεί το 2012 ή το 2013, ωστόσο δυστυχώς αυτό δεν συνέβη», είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται σε άλλα σχέδια αξιοποίησης ενεργειακών πόρων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει, στο κοίτασμα Σκίφσκα υπάρχουν αποθέματα 200 έως 250 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και ότι η παραγωγή σταδιακά θα ανέλθει στα 5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε επιλέξει τον Αύγουστο του 2012 μια κοινοπραξία με επικεφαλής τις εταιρείες Exxon Mobil και Shell για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σκίφσκα, αλλά οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία θα συζητήσει με την Ρωσία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. 


ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ «ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»

 
Τέλος στις ψευδείς καταγγελίες των λαθρομεταναστών για περιστατικά «βίας» σε βάρος τους επιχειρεί να βάλει σχετική  τροπολογία Ν/Σ του υπουργείο Εσωτερικών για την οποία έχει δοθεί μάχη στη βουλή Η τροπολογία με την οποία προβλέπεται απέλαση μεταναστών ή λαθρομεταναστών που κρίνονται ένοχοι για ψευδές καταγγελίες περιστατικών «ρατσιστικής βίας»  σε βάρος τους κατατέθηκε από τη κυβέρνηση αλλά μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος την απέσυρε.

Κατόπιν όμως διαβούλευσης του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη  με τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκο η τροπολογία επανακατατέθηκε όπως είχε. Να σημειώσουμε ότι η σχετική τροπολογία είναι πάγιο αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ και του Λ.Σ-Ακτοφυλακής να υπάρξει κάποιου είδους πρόβλεψη για τις δεκάδες αποδεδειγμένα ψευδείς καταγγελίες σε βάρος στελεχών τους με αποκορύφωμα βέβαια  τη συνέντευξη-παρωδεία που έδωσαν στο Σύνταγμα λαθρομετανάστες στις 25 Ιανουαρίου καταγγέλλοντες το Λιμενικό Σώμα!

Η τροπολογία αποσύρθηκε αρχικά εξαιτίας  της λυσσώδους αντίδρασης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και του ορισμένων εκ των ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τη χαρακτήριζαν ως «ρατσιστική, τρομοκρατική και επικίνδυνη ρύθμιση»! Η τροπολογία είχε προστεθεί στο νομοσχέδιο ως νομοτεχνική βελτίωση εχθές το βράδυ  πλην όμως αποσύρθηκε σήμερα το πρωί, για να επανακατατεθεί το μεσημέρι ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ. αν και επαναδιατυπωμένη.

Ειδικότερα, η διάταξη που αποσύρθηκε όριζε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα». Το επαναδιατυπωμένο κείμενο της τροπολογίας που επανακατατέθηκε έχει ως εξής:

«Εάν όργανο του Κράτους καταγγελθεί ψευδώς για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω αδικήματα και η ψευδής καταγγελία τεκμηριωθεί μετά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση με τη θέση της δικογραφίας στο αρχείο, ο καταγγέλλων δικάζεται για τα προβλεπόμενα στο ενδέκατο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα αδικήματα με την αυτόφωρη διαδικασία. Ως παρεπόμενη ποινή, στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί η απέλαση, άλλως ακολουθείται η διαδικασία της διοικητικής απέλασης».

Θεωρείται σίγουρο πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσουν και πάλι ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και ακόμη και αν δεν στηρίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυτή θεωρείται σίγουρο πως θα περάσει καθώς τόσο οι 12 βουλευτές της Χρυσής Αυγής όσο και οι 17 των ΑΝΕΛ θα την υπερψηφίσουν.

Εάν η τροπολογία αυτή δεν επανακατατίθετο υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος πλέον όλοι οι λαθρομετανάστες αλλά και οι ΜΚΟ που ασχολούνται «επαγγελματικά» με το θέμα εντός και εκτός Ελλάδας, θα μπορούσαν ελεύθερα και χωρίς καμία επίπτωση να καταγγέλλουν ψευδώς το ελληνικό κράτος για οτιδήποτε ανυπόστατο θα μπορούσε να γεννήσει η  νοσηρή φαντασία του καθενός.