16 Μαρτίου, 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι στην ουκρανική επαρχία της Κριμαίας καλούνται να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημερινό δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από την διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.


Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κριμαίας έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσει μια εκτίμηση του αποτελέσματος νωρίς την Κυριακή το βράδυ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η οποία έχει προγραμματισθεί στις 20:00 τοπική ώρα ( 18:00 GMT ). Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας. 

Συνολικά 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια. Για το δημοψήφισμα τυπώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατομμύρια ευρώ.




 

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ;

 

Η Ρωσική στρατιωτική παρουσία την Κριμαία καθώς επίσης και η ευδιάκριτη προοπτική προσάρτησή της από τη Μόσχα προκαλεί γεωστρατηγική αναταραχή και αμηχανία στην Τουρκία σε σχέση με την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.  Θέματα όπως ο βαθύς και ιστορικώς ριζωμένος φόβος έναντι της στρατιωτικώς υπέρτερης Ρωσίας, η ενεργειακή εξάρτηση και η πολιτική για τις οδούς ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και να αποτελούν κεντρικά σημεία της επανεξέτασης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, οι εξελίξεις στην Κριμαία αποτελούν σημαντική στρατηγική πρόκληση για την Τουρκία.

Η Ρωσία από τα τέλη του 18ου αιώνα έβλεπε την Κριμαία ως το ζωτικό χώρο που της εξασφάλιζε πρόσβαση στα θερμά ύδατα της Μεσογείου. Εκεί άρχισε να δημιουργεί το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στην πορεία εγκατέστησε μεγάλο αριθμό ρωσικού πληθυσμού για να σταθεροποιήσει την έλεγχο επί της περιοχής. Η Τουρκία καλύπτει σε ποσοστό περίπου το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 12% σε πετρέλαιο μέσω εισαγωγών από την Ρωσία. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη της Τουρκίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ενεργειακή εξάρτηση, καθώς επίσης και η αύξηση επιρροής της Μόσχας στη συριακή κρίση, η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικώς προς την Τουρκία, κάνει τον Ερντογάν πολύ συγκρατημένο έναντι της Ρωσίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι κομβικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία πλήττεται λόγω της εν εξελίξει εσωτερικής κρίσης. Πέραν του ενεργειακού παράγοντα, θα πρέπει να προστεθεί και η ιστορικώς ριζωμένη απροθυμία των Τούρκων να εισέρχονται σε σύγκρουση με την Ρωσία.

Από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν δεκαεπτά ρωσο-τουρκικοί πόλεμοι, εκ των οποίων όλοι τελείωσαν με νίκες των Ρώσων. Αυτός υπήρξε και ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία επέλεξε την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά συνέπεια η αποφυγή έντασής με τη Ρωσία αποτελεί σημαντικό στόχο τακτικής για την Τουρκική κυβέρνηση. Παρόμοιες προκλήσεις είχε να αντιμετωπίσει η Τουρκία και κατά την κρίση στη Γεωργία το 2008.

Παρά το ότι η Άγκυρα ανεγνώριζε τότε ότι η ρωσική εισβολή στη Γεωργία έπληττε την πολιτική μεταφοράς ενέργειας από τον Καύκασο προς τη Δύση μέσω Τουρκίας, αντιλαμβανόμενη την ικανότητα και αποφασιστικότητα της Ρωσίας για αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση υπόσκαψής της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες, η κυβέρνηση Ερντογάν αναγκάστηκε να υιοθετήσει μία πιο ισορροπημένη πολιτική. Ακόμη και όταν παρεχώρησε εναέριες και ναυτικές διευκολύνσεις στους αμερικανούς, το έκανε με την προϋπόθεση ότι εκείνη η κίνηση δεν θα την έσπρωχνε σε στρατιωτική ανάμειξη στα δρώμενα της Γεωργίας, καθιστώντας την μέρος της κρίσης και ούτε θα της προκαλούσε οποιοδήποτε άλλο κόστος έναντι της Ρωσίας.

Όλα αυτά κάνουν την Τουρκία να μην μπορεί να υψώσει τους τόνους στο ζήτημα της Κριμαίας, αλλά να επιδιώξει πολιτική κατευνασμού της Μόσχας. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία έβλεπε την Ουκρανία ως μία ασφαλή ενδιάμεση ζώνη μεταξύ της και της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τελικώς την Κριμαία, η Τουρκία θα βρεθεί κάτω από ασφυκτική γεωστρατηγική πίεση και θα βλέπει πάλι τη Ρωσία όπως την τσαρική αυτοκρατορία του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ηγεμονικές αξιώσεις του Κρεμλίνου επί της Μαύρης Θάλασσας και περισσότερη πίεση για ναυτική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει στην Τουρκία η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με τον έλεγχο των στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων που διέρχονται των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων μπορούν να βρεθούν κάτω από ισχυρή πίεση, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν να στείλουν ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτηρούν τις κινήσεις των Ρώσων. Αυτό θα αποτελέσει σημείο έντονης αντίδρασης της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ρευστότητα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και την αστάθεια νοτίως της Τουρκίας, θα καταστήσει την Τουρκία εξαιρετικώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας.

Τέτοιο πιθανό σενάριο θα φέρει την τουρκική κυβέρνηση ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος: Ή θα πρέπει η Τουρκία να γίνει πιο εξαρτημένη από την πολιτική των ΗΠΑ, συνεπώς βραχίονας της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, ή να επιδιώξει περισσότερη σύγκλιση με τη Ρωσία, στο πλαίσιο κατευνασμού του Κρεμλίνου, κάτι που θα σημαίνει περισσότερη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, σενάριο καθόλου απίθανο με τους τούρκους ισλαμιστές στην εξουσία.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ)που αφορά την «υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των μελών των οικογενειών τους». Τι προβλέπει το ΠΔ. Κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για τη λειτουργία του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην πόλη, ασκεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «ρατσισμό υψηλής αισθητικής στον Δήμο Θεσσαλονίκης» και ρωτά τον κ. Μπουτάρη «Και το μεταναστευτικό με ημερίδες και δεξιώσεις θα το λύσετε;».

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Πολιτική ευθύνη» του Σάββα Ξηρού που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά ο καταδικασμένος για τη 17Ν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εκείνος βλέπει τη συμμετοχή του στην οργάνωση και τις εμπειρίες του από τις φυλακές και τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις βασικές αρχές για «το Ποτάμι» στο Ηράκλειο, όπου συνομίλησε με πολίτες στο κέντρο της πόλης. Δήλωσε επίσης ότι δεν του έγινε ποτέ πρόταση, και δεν θα μπορούσε να του γίνει, να ηγηθεί της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης, όπως είχε πει ο Νίκος Μπίστης. Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δημόσια δωρεάν παιδεία, τόνιζαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή δημοσίευμα ότι το υπουργείο εξετάζει την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης περί επιβολής προστίμου στους αιώνιους φοιτητές.

Κόσμος: Συντριπτικό ποσοστό 93% «δίνουν» τα exit poll στην ψήφο υπέρ της ενωσης της με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην κριμαϊκή χερσόνησο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το φιλορωσικό αίσθημα στην ανατολική Ουκρανία πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω διαίρεση. Η προσέλευση στις κάλπες της Κριμαίας «χτύπησε» ρεκόρ· τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα. Εστία έντασης ξανά το Ντονέτσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Κατακεραυνώνει η Δύση τη Ρωσία για το δημοψήφισμα και ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες κυρώσεις... Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε την Κυριακή δέκα πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του παράνομου και αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα. «Νόμιμο» το δημοψήφισμα επιμένει την ίδια στιγμή ο Βλ.Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Νέο τηλεφώνημα Λαβρόφ-Κέρι. Επέκταση των κυρώσεων αποφασίζουν τη Δευτέρα οι Ευρωπαϊοι ΥΠΕΞ... Ήταν άθελά του, πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα. Ήταν ο ναύτης που φιλούσε τη νοσοκόμα, στη θρυλική φωτογραφία του Αλφρεντ Αϊσενσταντ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης για τη νίκη επί των Ιαπώνων στον Ειρηνικό και τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο το 1945. 

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι κάτοικοι της Κριμαίας, καλούμενοι να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, καθώς το «ναι» αναμένεται συντριπτικό. Το αποτέλεσμα θα κρίνει και τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ενώ είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέο γύρο κυρώσεων.

Οικονομία:  Ανοικτά παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα ζητήματα των εργασιακών, των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρότι λήγει σήμερα, Κυριακή, η άτυπη προθεσμία που έχει δοθεί από το Eurogroup. Ο Γιάννης Στουρνάρας συνομιλεί εκ νέου από το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας, αφού προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ - έστω και με αστερίσκους - ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.

Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στο ΥΠΟΙΚ το απόγευμα. Την ανάγκη δημιουργίας επιχειρήσεων-εθνικών πρωταθλητών, οι οποίες θα προκύψουν από την ανασυγκρότηση προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων και θα είναι σε θέση να βγουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, θεωρεί ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Αθλητισμός: Σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει να παραμείνει στην Bundesliga, πέτυχε σήμερα το Αμβούργο, καθώς στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής, επικράτησε 2-1 της Νυρεμβέργης και την «έπιασε» στην βαθμολογία. Κάτι αντίστοιχο, πέτυχε και η Φράϊμπουργκ, καθώς συνέτριψε εκτός έδρας την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 4-1 και διατήρησε τις ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία. Το παραδοσιακό κυριακάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ (19:30), ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής. Νωρίτερα ο Παναθηναϊκός πέρασε από τα Γιάννενα, επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΣ (ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 0-1) χάρη σε ένα πολύ όμορφο γκολ του Ατζαγκούν. Στα Χανιά ο Πλατανιάς συνέτριψε την Καλλονή (Πλατανιάς - Καλλονή 7-0), ενώ σπουδαίο «διπλό» πήρε ο Εργοτέλης στην Τρίπολη (Αστέρας - Εργοτέλης 2-4).

Μεγάλη νίκη και για τον Πανιώνιο επί του Λεβαδειακού (Πανιώνιος - Λεβαδειακός 4-2). Η αυλαία θα πέσει την Δευτέρα με το Παναιτωλικός - Ξάνθη. Βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράσθηκαν Μονπελιέ και Μπορντό, καθώς για την 29η αγωνιστική του Championnat, αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Το σκορ άνοιξε στο 24' ο Ενρίκε για τους φιλοξενούμενους, ενώ στο 34' ισοφάρισε ο Χίλτον για τους γηπεδούχους. Παράλληλα, η Μονακό νίκησε δύσκολα την Λιόν εκτός έδρας με 3-2 και παρέμεινε στην δεύτερη θέση, πέντε βαθμούς πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν, που το βράδυ θα υποδεχθεί την Σεντ Ετιέν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1921: Ο ελληνικός στρατός κατακτά το Αφιόν Καραχισάρ κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1968: Δυνάμεις του “U.S Army” εισβάλλουν στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ και σκοτώνουν 450 άοπλους χωρικούς.

1993: Ο Άρης κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, νικώντας την Εφές Πίλσεν με 50-48.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1868: Maxim Gorky, Ρώσος συγγραφέας.





ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΟΥ ΤΟΥ Α΄ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: “ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ 1821″ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΟ

 

Η Ιερ Σύνοδος της Εκκλησας της Ελλδος διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Τόμου του Α Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ιστοριογραφία και Πηγές για την ερμηνεία του 1821».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, ώρα 19:30 στην Αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» στην Στοά του Βιβλίου (οδός Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου,  Αρσακεου Μεγάρου) σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκπου Αθηνών και πάσης Ελλδος κ. Ιερωνμου.

Εισηγητές:

-Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγρας, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

-Ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουλ Βαρβούνης.

-Ο Καθηγητής της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Μόσχος.

-Καταληκτήριος χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Συντονίζει ο Πανοσ. Αρχιμανδρτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνου-Τριανταφυλλίδης, Γραμματεύς της Ε.Σ.Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος. Ο σημαντικός αυτός τόμος, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχονταρίκι, θα παρουσιαστεί και στον Βόλο το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις 6:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της  Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, η οποία και διοργανώνει τη σχετική εκδήλωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εισηγητές θα είναι:

-Αθανσιος  Ε. Καραθανάσης, Ομ. Καθηγητής  Ιστορας του  Ελληνισμού του  Αριστοτελεου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-Μαρία Μαντουβάλου Αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής  Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  Επιστημνων Πειραιώς Παν. Χαρατζόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την κυκλοφορία των Πρακτικών του Συνεδρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων "Ευαγγελίστρια 2014" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, εκδήλωση με κεντρικό θέμα: "Η αλήθεια για την Επανάσταση του 1821". Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς και τις εκδόσεις Αρχονταρίκι.

 


(16 ΜΑΡΤΙΟΥ) † ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

 
 
Δια του σημερινού Ευαγγελίου παρουσιάζεται ενώπιόν μας το Μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως «τέκνον αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου» λέγει ο Κύριος εις τον παραλυτικόν. Ο Κύριος δίδει πρωταρχική σημασία στον καθαρισμό της ψυχής του ασθενούς ο οποίος και προηγείται της θεραπείας της σωματικής παραλύσεως. Και αυτό ενέχει μεγίστη σημασία δι ημάς αφ’ ου διανύομε το στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής όπου η Εκκλησία θέλει να προετοιμάσει τον χριστιανό για να εορτάσει αξίως τα άχραντα Πάθη του Κυρίου και την Αγίαν Του Ανάστασιν.

Και προτρέπει τον άνθρωπο στον καθαρισμό και εξαγνισμό της ψυχής δια του Μυστηρίου της Ιεράς εξομολογήσεως που συνέστησε ο ίδιος ο Χριστός, το παρέδωσε στους Αποστόλους και δι’ αυτών στους Ποιμένες της Εκκλησίας. Η θεόσδοτος αυτή εξουσία ασκείται δια του Μυστηρίου της Μετανοίας που εξάρεται λόγω της θείας συστάσεώς Του από τους Πατέρες της Εκκλησίας και δη τον Ιω. Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο Νύσσης. Ο πιστός δια ειλικρινούς μετανοίας αιτείται την άφεσιν των αμαρτιών του και επικαλείται το έλεος του θεού. Η ειλικρινής μετάνοια προϋποθέτει την εσωτερική συντριβή της ψυχής του εξομολογουμένου.

Η χριστιανική συνείδηση υποβοηθεί τον εξομολογούμενο στο να ανεύρη τις τυχόν υπ’ αυτού παραβάσεις του ηθικού Νόμου που καλούμε αμαρτίες. Μετάνοια και εξομολόγησις είναι αλληλένδετοι αφ’ ου και οι δύο προέρχονται από την μετανοούσα ψυχή, αλλά απαιτείται και θερμή διάθεση του πιστού να διακόψει κάθε σύνδεσμο με την αμαρτία και να επανεύρη τον δρόμο της εκτελέσεως του αγίου θελήματος του θεού. Τότε έρχεται η πλήρης άφεσις των αμαρτιών και η επάνοδος του αμαρτωλού πιστού στην κατάσταση της χάριτος.

Τα τυχόν υπό του ιερέως επιβαλλόμενα επιτίμια στον πιστό δεν έχουν χαρακτήρα ποινής αλλά έχουν σκοπό θεραπείας, διορθώσεως και μεταμέλειας, ενισχύσεως δε του πιστού στο αγαθό και την αρετή. Είναι αδιανόητο πιστό μέλος της εκκλησίας να μην προσέρχεται στο Μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως και είναι χρέος δικό μας των κληρικών των ποιμένων της Εκκλησίας να αναζητήσουμε αυτούς του αδελφούς μας και να τους προτρέψουμε στην εκτέλεση του καθήκοντός τους. Η περίοδος αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αποτελεί κατ’ εξοχήν στάδιο πνευματικής τελειοποίησης.

Ο Χριστός άρχισε το κήρυγμά του δια της προτροπής στην Μετάνοια, συνέστησε δε τούτο το Μυστήριο χάρις της σωτηρίας των ανθρώπων. Όλοι έχομε ανάγκη του αγιαστικού τούτου μέσου της χάριτος του θεού.  Δια της θείας δωρεάς του Μυστηρίου τούτου θα μειωθούν οι ψυχικώς και ηθικώς παράλυτοι της εποχής μας, οι πάσχοντες υπό πολλών παθών θα ιαθούν, οι στενάζοντες υπό το βάρος της ενοχής και της αμαρτίας θα ελευθερωθούν, οι πνευματικώς ολισθήσαντες θα ανορθωθούν.

Οι παραπαίοντες και κλονισμένοι ηθικώς θα σωφρονισθούν, οι εσκοτισμένοι θα φωτισθούν, οι ψυχές θα καθαρισθούν και αξίες γενόμενες της θείας χάριτος θα διατηρηθούν πνευματικώς ηνωμένες μετά του Κυρίου «γινώσκετε γαρ την χάριν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ότι δι’ υμάς επτώχευσε πλούσιος, ων, ίνα υμείς τη εκείνου πτωχεία πλουτήσητε» (Β Κορινθ. 8, Ρ).