15 Μαρτίου, 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ & Η ΡΩΣΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

 
Από την ημέρα που οι Ρώσοι κατέλαβαν ντε φάκτο την Κριμαία διαβάζω σε ό,τι γλώσσα μπορώ και καταλαβαίνω τις σχετικές αναλύσεις.Έχω ξεχωρίσει δύο. Τη μία δημοσιεύει το Politico και υπογράφει ο συγγραφέας Ben Judah, την άλλη το Foreign Affairs και φέρει την υπογραφή του καθηγητή Mitchell A.Orenstein. Ο τίτλος της είναι “Γιατί η Ρωσία δεν φοβάται πια τη Δύση“. Εν συντομία, ο Ben Judah υποστηρίζει πως ο Πούτιν εισέβαλε στην Κριμαία, διότι πιστεύει πως δεν έχει τίποτα να χάσει.

Τα βασικά σημεία της προσέγγισής του έχουν ως εξής: Οι Ευρωπαίοι είναι τόσο εκτεθειμένοι βοηθώντας τους ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν και να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα τους από τις Ολλανδικές Αντίλλες μέχρι τις Παρθένες Νήσους, κυρίως, όμως, τόσο παραδόπιστοικαι διεφθαρμένοι που δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσουν τα ρώσικα δισεκατομμύρια. Δεν μιλάμε για πολλά λεφτά. Μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα του Πούτιν υπολόγισε πως τα 2/3 από τα $56 δις που βγήκαν από τη Ρωσία το 2012 προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες. Μίζες, ναρκωτικά, φοροδιαφυγή.

Γι αυτά τα λεφτά οι ψηλομύτες Βρετανοί τραπεζίτες στρώνουν κόκκινο χαλί στο Λονδίνο. Την Ευρώπη διοικεί μια ελίτ με ηθική hedge fund: χρήμα με οποιοδήποτε κόστος και τη μεταφορά του σε offshore. Την απόδειξη αυτού, το Κρεμλίνο τη βλέπει στους πρώην ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Ο Τόνι Μπλερ είναι συμβουλάτορας της δικτατορίας του Καζακστάν - πως να βελτιώσει το προφίλ της στη Δύση.Ο Σαρκοζί σκεφτόταν τη δημιουργία ενός hedge fund με χρήματα από το απολυταρχικό Κατάρ. Κι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι επικεφαλής του Κονσόρτσιουμ Nord Stream της Gazprom, δηλαδή του αγωγού που μεταφέρει το ρώσικο φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής.

Ούτε για την Ουάσιγκτον ανησυχεί ο Πούτιν. Τη θεωρεί ευάλωτη αφού ούτε μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία δεν μπορεί να οργανώσει δίχως ρωσική μεσολάβηση αλλά και αδύναμη: όταν η Ρωσία βλέπει Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία να πλειοδοτούν για το ποια θα είναι η καλύτερη εμπορική εταίρος της μέσα στην ΕΕ (με αντάλλαγμα καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα) βλέπει να διαλύεται σιγά-σιγά ο έλεγχος της Αμερικής επί της Ευρώπης.

Δίχως να φοβάται, λοιπόν, τη Δύση, ο Πούτιν εστιάζει σ’ αυτό που τον ενδιαφέρει, δηλαδή, να κρατηθεί στην εξουσία. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει η Κριμαία ως αφήγημα νίκης. Η Κριμαία είναι το πετράδι του ρωσικού στέμματος. Η καρδιά του ρωσικού ρομαντισμού. Τη λάτρευε η τσαρική αριστοκρατία. Συμβόλιζε τη ρωσική φαντασίωση του 18ου και 19ου αιώνα περί κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης και απελευθέρωσης της Ελληνορθόδοξης Χριστιανοσύνης από το μουσουλμανικό ζυγό. Η Κριμαία είναι η μόνη χαμένη γη που οι Ρώσοι θρηνούν. Ο λόγος είναι ο τουρισμός. Ακόμη και σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι κάνουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους εκεί. Δεν είναι απλά μια χερσόνησος.  Είναι το ρώσικο κλαμπ μεντιτερανέ σε έκδοση αυτοκρατορικού ρομαντισμού.

Η   ελληνική έκδοση, όπως πρωτοδημοσιεύτηκε, με  τίτλο “Προς μια ρωσο-γερμανική Ευρώπη“, εν συντομία, ο καθηγητής Orenstein υποστηρίζει ότι δεν ζούμε πλέον στην Ευρώπη του γαλλο-γερμανικού άξονα αλλά σ’ εκείνη του ρωσο-γερμανικού καθώς το ενδιαφέρον και η δράση - από τη Δύση που ήταν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- έχουν μετατοπιστεί προς Ανατολάς.

Σ’ αυτή, λοιπόν, τη νέα Ευρώπη πρωταγωνιστούν το Βερολίνο που κυριαρχεί στην ΕΕ κι η Μόσχα του σοβιετικού παρελθόντος και του ρωσικού παρόντος∙ όχι λόγω μεγέθους και δύναμης μόνο αλλά κυρίως χάρη στους άρρηκτους δεσμούς -οικονομικούς, στρατηγικούς και με ιστορικές ρίζες - που έχουν αναπτύξει.  Για παράδειγμα, η Ρωσία είναι η 11η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Γερμανίας μετά την Πολωνία.

Η Ρωσία πουλάει στη Γερμανία φυσικό αέριο και πετρέλαιο και η Γερμανία πουλάει στη Ρωσία ακριβά αυτοκίνητα, εργαλειομηχανές καθώς και μεταποιημένα προϊόντα. Καθώς, όμως, αυτή η ρωσο-γερμανική Ευρώπη είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, η μάχη για την Ουκρανία - με αιχμή την Κριμαία- εξελίσσεται σε μάχη για την τελική της μορφή.

Καθώς, δηλαδή, η μεν ΕΕ επεκτείνεται προς Ανατολάς, η δε Ρωσία δημιουργεί ένα Ευρασιατικό μπλοκ για να ισορροπήσει απέναντί της, εκείνα που θα χαράξουν τα μελλοντικά σύνορα της νέας Ευρώπης είναι το Βερολίνο και η Μόσχα. Αυτή η ρωσο-γερμανική Ευρώπη είναι η Ευρώπη στην οποία θα ζούμε, καλώς ή κακώς…
 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ» ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 
Κοντά στη διαδικασία του πάρε-δώσε, δήλωσε ότι έφθασαν με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι. Υστερα από δυόμισι ώρες συνομιλίες, ο κ. Οζερσάι είπε ότι κατά τη συνάντηση έδωσε γραπτώς τις απόψεις της τουρκικής πλευράς ενώ συζήτησαν την εκλογή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το περιουσιακό κι ότι και οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους ευαισθησίες στο θέμα αυτό, στο οποίο πρέπει να δεχθούν τις κύριες παραμέτρους του ΟΗΕ ώστε να υπάρχει πρόοδος.  Όπως ανέφερε ο κ. Οζερσάι, το περιουσιακό θα επηρεάσει κόσμο, προσθέτοντας ότι η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος έλαβε υπόψη «την προστασία της διζωνικότητας», κατά την έκφρασή του.

«Αν ρωτάτε αν υπάρχει συναίνεση για τα θέματα αυτά, υπάρχει συναίνεση για την επίλυση κάποιων βασικών σημείων όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν υπήρχε πλήρης συναίνεση για τα θέματα αυτά, το κυπριακό πρόβλημα θα είχε ήδη λυθεί», είπε. Ανακοινώνοντας απόφαση του ΟΗΕ να συνεχίσουν τις συναντήσεις με πήγαινε-έλα, είπε ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της 24ης Μαρτίου. Είπε, επίσης, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες αυτή την εβδομάδα για τη συνάντηση των ηγετών.
 

ΟΙ ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΚΟΒΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Χαρκόβου, της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας.

Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία ή να ενωθούν με τη Ρωσία. Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και καλούν τους συμπατριώτες τους «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις «προειδοποιώντας», μάλιστα, για «πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες»! Του «Δεξιού Τομέα» μήπως;

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του παράνομου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, «κατήγγειλε» το δημοψήφισμα του Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, μιλώντας μάλιστα για ενδεχόμενη «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!

 

Τα αποθέματα του ουκρανικού μεταφέρθηκαν βιαστικά σε μια μυστική επιχείρηση και αεροπορικώς στις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αποδιδόμενα σε αξιωματούχους της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η μεταφορά του ουκρανικού χρυσού έγινε από το αεροδρόμιο του Borispol στο Κίεβο στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 τόνους χρυσού αν και σύμφωνα με το World Gold Council τα ουκρανικά αποθέματα ανέρχονται σε 36 τόνους.

Η μεταφορά του ουκρανικού χρυσού έγινε στις 11 Μαρτίου μετά τη συσκευασία σε 40 κιβώτια τα οποία φορτώθηκαν σε αεροσκάφος (άγνωστης προέλευσης)  στο αεροδρόμιο του Κιέβου και αμέσως μετά αυτό απογειώθηκε αμέσως. Όπως αναφέρεται από αξιόπιστη πηγή εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, η απόφαση για τη μεταφορά του ουκρανικού χρυσού διατάχθηκε από τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό Arseny Yatsenyuk.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή η μεταφορά του χρυσού στις ΗΠΑ έγινε καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου  φοβάται πως σε περίπτωση ρώσικης εισβολής ο χρυσός αυτός θα περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες και θα το κατασχέσουν. Σύμφωνα με τον νόμο περί αποθεμάτων χρυσού GATA (Gold Anti-Trust Action) ζητήθηκε από την  αμερικανική ομοσπο0νδιακή τράπεζα εάν όντως έχει στην κατοχή της τον ουκρανικό χρυσό, αλλά υπεύθυνοι της τράπεζας αντλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός λέγοντας απλώς πως θα απαντήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:  Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι έδωσε στον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη γραπτώς της απόψεις της πλευράς του για την εκλογή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Ναυτιλίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ημερήσια αποζημίωση για τους λιμενικούς που υπηρετούν σε σκάφη αλλά και την καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε λιμενικούς που μετακινούνται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. «Η ώρα μας έφτασε. Έφτασε η ώρα να ξεσπάσει σαν θύελλα ο ελληνικός λαός. Η ώρα να δώσουμε την τελική μάχη της απελευθέρωσης από τα μνημόνια, την κοινωνική βαρβαρότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στις αποθήκες εμπορευμάτων, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλαντικών Creta Farms στο Ρέθυμνο Κρήτης. Οχήματα της πυροσβεστικής, μετέβησαν στην περιοχή, καταβάλλοντας προσπάθειες για να ελέγξουν και να σβήσουν την πυρκαγιά, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν εκκενωθεί. Αλλαγές στην κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Μεσογείων φέρνει η κατασκευή της πεζογέφυρας «Γελαδάκη» στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. 

Κόσμος: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σκόπιμη ενέργεια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας την αλλαγή πορείας του Boeing 777, χωρίς ωστόσο να κάνει ευθέως λόγο για κατάληψη του αεροπλάνου από αεροπειρατές. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σταματούν πλέον οι έρευνες στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και όλες οι δυνάμεις επικεντρώνονται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό. «Δολοφόνο του λαού της Βενεζουέλας» αποκάλεσε τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα, κατηγορώντας τον για την ενθάρρυνση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκάλεσαν το θάνατο 28 ατόμων από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μέλη της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους που πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημά τους στο Μπέλφαστ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από την επίθεση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί μεταξύ των αστυνομικών. 

Ωστόσο, μια ολόκληρη οικογένεια, το αυτοκίνητο της οποίας καταστράφηκε από τα θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Παρασκευή ότι ο 15χρονος, ο οποίος υπέκυψε την Τρίτη στα τραύματα που είχε υποστεί όταν χτυπήθηκε από το περίβλημα ενός δακρυγόνου που είχε εκτοξεύσει η αστυνομία κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, ήταν ένας ταραχοποιός στην υπηρεσία μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης». 

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «σταθερή» από «αρνητική», ενώ διατήρησε την διαβάθμισή της στο τριπλό A, στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο, επικαλούμενος την μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη. Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της, διευκρίνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών. 

Μπαράζ επαφών μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και την τρόικα το Σάββατο. Νέα μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ, με κύριο θέμα τις τράπεζες. Αναβλήθηκαν για το Σάββατο τα ραντεβού με την τρόικα των κ.κ. Χατζηδάκη, Βρούτση και Μανιάτη. «Παρέλαση» υπουργών στο υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να κλείσουν, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, όλα τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση. 

Αθλητισμός: Το ντέρμπι Μάντσεστερ Γ. - Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ» την Κυριακή, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής της Premier League και λίγο πριν από ρεβάνς των «Διαβόλων» με τον Ολυμπιακό. Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού (από το 1992) οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι τίθενται αντιμέτωποι με μοναδική διεκδικήτρια του τίτλου τη Λίβερπουλ και τους γηπεδούχους να έχουν τεθεί εκτός μάχης, στοχεύοντας απλώς σε μια θέση στην εξάδα για να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους ύπαρξη, μέσω του Europa League.

Το παραδοσιακό κυριακάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται η Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, πριν από τη μεγάλη μάχη του Βορρά, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τον Ολυμπιακό να έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου κόντρα στον Πανθρακικό (19:30), στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη. Νωρίτερα, η Βέροια υποδέχεται τον Ατρόμητο (15:00) με τις δύο ομάδες να έχουν διαφορετικά βαθμολογικά κίνητρα και ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Σμύρνης (17:15).

Στην διάθεση του προπονητή του είναι πλέον και ο Νταβίντ Αγκάνθο μετά την σημερινή προπόνηση. Ο Ισπανός επιθετικός έβγαλε όλο το πρόγραμμα και θα είναι στην αποστολή, ενδεχομένως και στην ενδεκάδα του Αρη στο Κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Μαζί με τον Ισπανό στο πρόγραμμα μπήκαν και οι Μπάμπης Οικονομόπουλος, Νίκος Τσουμάνης και Πέτρος Καμινιώτης και είναι στη διάθεση του Σούλη Παπαδόπουλου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΜΑΡΤΙΟΥ) 

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Liverpool.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1884: Άγγελος Σικελιανός, ποιητής.

1943: David Cronenberg, σημαντικός σκηνοθέτης καναδικής καταγωγής.

1944: Sly Stone, Αμερικανός μουσικός από τις κορυφαίες και πιο επηρεαστικές προσωπικότητες της ευρύτερης «μαύρης» μουσικής. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1975: Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας.

2006: Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας και άφησε πίσω σημαντικό έργο.