14 Μαρτίου, 2014

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ


Να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνοικίας Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου τέλεσε την ακολουθία της β' στάσης των Χαιρετισμών της Παναγίας. Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως "η κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας είναι ένας τρόπος και ένα μέσο που μας βοηθάει να ανεβούμε πιο ψηλά μέσα στο πνεύμα της μεγάλης Σαρακοστής, για να βαδίσουμε προς την ημέρα της Αναστάσεως. 

Πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία άρχισε να μας ετοιμάζει με την ανάγνωση Ευαγγελίων, για να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα το Πάσχα. Αρχίζει από την Κυριακή του Ζακχαίου που γνωρίζει τον Ιησού. Μπορεί να κάνουμε πολλές γνωριμίες, συγγενείς και φίλους, αλλά μας χρειάζεται και η γνωριμία με τον Ιησού. Αυτή την γνωριμία πολλές φορές την περιφρονούμε ή δεν της δίνουμε πολύ σημασία, όμως μία ουσιαστική γνωριμία με το Χριστό είναι ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή μας. 

Την επόμενη Κυριακή γίνεται σαφές ότι ο άνθρωπος που γνωρίζει τον Ιησού γνωρίζει τον εαυτό του, ενώ με την παραβολή του ασώτου καταλαβαίνουμε ότι όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και γυρίσουμε στον Πατέρα μας, μας δέχεται και μας καλεί να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για την αγάπη στο συνάνθρωπό. Την επόμενη Κυριακή το Ευαγγέλιο μας λέει ότι αν καταφέρουμε και συγχωρέσουμε αυτόν που μας στενοχώρησε, που μας διέβαλε θα μας συγχωρέσει και ο Πατέρας μας. Η αγάπη και η συγχώρεση είναι ένα μεγάλο σκαλοπάτι προς την πορεία στο Πάσχα. Το επόμενο Ευαγγέλιο μιλάει για το στάδιο της αρετής. 

Ο καθένας από μας έχει τις δυσκολίες του, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Πρέπει να συνεχίσουμε, για να φτάσουμε στο Πάσχα. Ο Θεός δεν κρίνει όπως ο άνθρωπος, οι άνθρωποι κρίνουν σκληρά, ο Θεός είναι Πατέρας και μας καλεί όλους κοντά του". Ευχήθηκε, επίσης, τον αγώνα που κάνει ο καθένας από μας, μικρό ή μεγάλο να τον συνεχίσει για να γιορτάσουμε την μεγάλη ημέρα του Πάσχα.
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 
ΕΚ ΠΑΝΤΟΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΝ»

Διασχίζοντας το πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αδελφοί μου, μάς αξιώνει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία να ψάλλουμε την Β' Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μάς δίδει, ακόμα μία φορά, την ευκαιρία να αντικρίσουμε την μητρική μορφή της και να καταθέσουμε στην αγάπη της τα αιτήματα της καρδιάς μας, όσα απασχολούν τις ψυχές μας, αλλά και την κοινωνία μας. Ο εσωτερικός αυτός πόθος της καρδιάς μας, η κραυγή της ικεσίας μας, εκφράστηκε και πάλι με τον ανυπέρβλητο εκείνο ύμνο, που συνιστά το σημείο κατατεθέν της περιόδου και για πολλούς δικαίως θεωρείται ως «ο Εθνικός ύμνος της Εκκλησίας»• το «Τη Υπερμάχω...»

Με αυτόν τον ύμνο ο ιερός υμνωδός τοποθετεί στα χείλη μας, πέραν των ευχαριστιών μας προς το πρόσωπο της Παναγίας μας, για τις άπειρες ευεργεσίες της και την παράκληση να μάς ελευθερώσει από όλους τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξή μας: «Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον». Είναι αλήθεια ότι ποικίλοι και σοβαροί κίνδυνοι μάς απειλούν διαρκώς. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν προσωπικό χαρακτήρα, άλλοι κοινωνικό και άλλοι εθνικό. Γι' αυτό είναι καλό να επικεντρωθούμε απόψε σε εκείνους τους κινδύνους που απειλούν την κοινωνική μας υπόσταση και συνοχή, καθώς έχουν άμεσο και σοβαρότατο αντίκτυπο τόσο στην προσωπική, όσο και στην εθνική μας ζωή.

Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας είναι η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαρκώς αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, που, λίγο ή πολύ, χτυπά την πόρτα κάθε Ελληνικής οικογένειας, λαμβάνοντας διάφορες μορφές: ανεργία, φτώχεια, μείωση εισοδημάτων, αβεβαιότητα για το μέλλον, κλονισμό των ελπίδων, διασάλευση της οικογενειακής ενότητας κ. άλ. Το δυστύχημα είναι ότι άπαντες αναζητούν τις ευθύνες της κρίσης έξω απ' αυτούς, εναποθέτοντας τα βάρη μόνο σ' εκείνους που διαχειρίστηκαν την εξουσία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Αναμφίβολα, οι ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και πολιτικών επιλογών είναι πολλές και μεγάλες. Θα ήταν, όμως, άκρως παραπλανητικό να εστιάσουμε μόνο σ αυτές, περιορίζοντας την κρίση στην κακή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στην διαφθορά τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η κρίση, την οποία βιώνουμε, όπως επισημαίνουν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι σήμερα, που δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, είναι πρωτίστως πνευματική, κρίση ήθους και αρχών. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, της συστηματικής προσπάθειας αποδόμησης της πίστης, της παράδοσης, της ιστορίας, της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, γηγενή και αλλότρια, τα οποία εξαγόρασαν την συνείδησή μας με ψεύτικο και δανεικό πλούτο.
 
Και φθάσαμε, από ένας λαός που είχε όλους τους πνευματικούς θησαυρούς, που μάς καθιστούσαν πραγματικά πλουσίους, να τρώμε σήμερα τα ξυλοκέρατα των πάσης φύσεως εκμεταλλευτών μας, ομοιάζοντας, δυστυχώς, με τον άσωτο υιό της Ευαγγελικής περικοπής. Πρώτα φτωχύναμε πνευματικά και έπειτα υλικά. Η κρίση που διερχόμαστε είναι καρπός των εγκληματικών, εις βάρος του ιδίου του εαυτού μας, επιλογών. Υπάρχει, όμως κι ένας ακόμα πιο σοβαρός κίνδυνος, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σοβούσα οικονομική κρίση• πρόκειται για την απελπισία, που οδηγεί στην απόγνωση και τελικά, στην παραίτηση από τον αγώνα και την προσπάθεια.

Γι' αυτό βλέπουμε να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των συμπολιτών μας εκείνων, που, μη έχοντας από πού να κρατηθούν, επιλέγουν την «λύση» της αυτοκτονίας, γλιτώνοντας, όπως νομίζουν, από τα βάρη αυτής της ζωής και φορτώνοντάς τα στους ώμους των οικείων και συγγενών τους, ενώ, την ίδια στιγμή, οδηγούν την ψυχή τους στην απώλεια. Η πνευματική μας φτώχεια, που, στην προκειμένη περίπτωση, μεταφράζεται σε έλλειμμα ελπίδας και πίστης στον Θεό, οδηγεί σε τραγωδίες που, όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα αυξάνουν και τα διογκώνουν.

Αν γυρίσουμε τον δείκτη του χρόνου προς τα πίσω, θα δούμε, αγαπητοί μου, ότι οι γονείς και οι πατέρες μας πέρασαν μεγαλύτερες και πιο οδυνηρές κρίσεις, απ' αυτήν που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας. Δε το έβαλαν κάτω, όμως, δεν λύγισαν, δεν παραιτήθηκαν. Αγωνίστηκαν, θυσίασαν το εγώ τους στο κοινό καλό και πέτυχαν το θαύμα της ανάστασης της πατρίδας, όταν όλοι την είχαν καταδικασμένη. Αυτό το πέτυχαν γιατί διατηρούσαν πάντοτε μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της πίστης και εναπέθεταν την ελπίδα τους στον Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του.

Εκείνη γνωρίζει από πόνο. Ξέρει τί θα πει στέρηση και δοκιμασία, γι' αυτό και γνωρίζει τον τρόπο για να στηρίξει τα πονεμένα παιδιά της. Να αυξήσουμε, λοιπόν, την πίστη μας, αδελφοί μου, να συσπειρωθούμε μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, να αναπτύξουμε και πάλι την εν Χριστώ ενότητα και αλληλεγγύη μας και να είμαστε σίγουροι ότι οι πειρασμοί θα υποχωρήσουν, οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η ελπίδα, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα εγκατασταθεί και πάλι στην πληγωμένη κοινωνία μας.





 



 

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 

Το Δικαστήριο Εμπορικών Υποθέσεων της Βιέννης, με απόφασή του, υποχρεώνει αυστριακή ιδιωτική τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 88.000 ευρώ σε πελάτη της, και συγκεκριμένα στον πρώην γενικό διευθυντή της αυστριακής Δημόσιας Εταιρείας Ενέργειας, Χανς Χάιντερ, διότι τον είχε συμβουλεύσει λανθασμένα στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η εκτίμηση από την τράπεζα του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων τη δεδομένη στιγμή της αγοράς τους από τον επενδυτή και τη σύζυγό του δεν ήταν ορθή, διότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για επένδυση μεγαλύτερου κινδύνου απ’ ό, τι επιθυμούσε ο πελάτης της.

Σύμφωνα με την απόφαση της προέδρου του Δικαστηρίου, που επικαλούνται σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, ο Χανς Χάιντερ είναι έμπειρος επενδυτής που επενδύει κυρίως σε ασφαλή ομόλογα και χρεόγραφα με χαμηλό βαθμό κινδύνου, απορρίπτοντας πάντα εκείνα του υψηλού κινδύνου, ωστόσο, στις αρχές του 2010 ο σύμβουλος της τράπεζας τού πρότεινε την αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία η τράπεζα αξιολόγησε στη «βαθμίδα 2», δηλαδή αυξημένου κινδύνου.

Στην απόφαση επισημαίνεται πως ο επενδυτής εμπιστεύτηκε την τράπεζα σε ό,τι τον είχε συμβουλεύσει ανάλογα με τον επενδυτικό του στόχο, κάτι που όμως δεν συνέβαινε, καθώς αυτή θα έπρεπε - πάντα σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση - να είχε αξιολογήσει τότε τα ελληνικά ομόλογα στη «βαθμίδα 3», δηλαδή υψηλού κινδύνου.

Από την πλευρά του, ο Χανς Χάιντερ δήλωσε στο δικαστήριο πως γνώριζε τότε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ωστόσο δεν υπολόγιζε ότι μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής.


MICHAEL PECK: ΟΙ 7 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΑΜΕΡΙΚΗ «ΤΡΕΜΕΙ» ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 
Ακόμη και αν η Ρωσία αποφασίσει να καταλάβει όλη την Ουκρανία , οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν σε πόλεμο. Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το FORBES, στο οποίο ο αρθρογράφος για θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας Michael Peck, αναλύει 7 λόγους για τους οποίους η Αμερική δεν θα κάνει ποτέ πόλεμο για την Ουκρανία.

Ο Peck δεν αρνείται ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά το γεγονός αυτό πιστεύει ότι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την κρίση στην Ουκρανία . Ακόμη και αν η Ρωσία αποφασίσει να καταλάβει όλη την Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν σε πόλεμο. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με το αν ο Ομπάμα είναι ισχυρός ή αδύναμος. Οι ΗΠΑ μπορούν να απειλήσουν με οικονομικές κυρώσεις , αλλά μέχρι εκεί.

Επιγραμματικά οι λόγοι που αναλύει ο αρθρογράφος είναι:

1. Η Ρωσία είναι πυρηνική υπερδύναμη.
2. Η Ρωσία έχει ένα ισχυρό στρατό.
3. Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στη Ρωσία .
4. Ο αμερικάνικος στρατός είναι κουρασμένος.
5. Ο αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος.
6. Οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι κουρασμένοι.
7. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά στρατεύματα για την αποστολή.

O Peck σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ένας πόλεμος είναι αδύνατον να συμβεί. Αν η Ρωσία εισβάλλει στα κράτη της Βαλτικής για να «προστατεύσει» εθνοτικές ρωσικές μειονότητες, τα όπλα θα μπορούσαν πράγματι να ακουστούν, καθώς η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ .Πάντως, επισημαίνει, σε αυτή την φάση, ο πόλεμος είναι μόνο στα λόγια και εκεί θα μείνει. 


ΗΠΑ- ΕΕ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δεσμευθούν για την άρση όλων των εμπορικών δασμών στην επικείμενη διμερή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, που έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και αφορά το εξαιρετικά φιλόδοξο βήμα των δύο εταίρων να υπάρξει άρση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές.

«Η ΕΕ και οι ΗΠA δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μια συνολική και φιλόδοξη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων» αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης. Η δήλωση αυτή έχει στόχο να αμβλυνθούν οι εντάσεις που ακολούθησαν την πρόταση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει μεν σε μείωση των δασμών αλλά σε κλίμακα μικρότερη από αυτή που ήλπιζαν οι Βρυξέλλες, ενώ οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί να άρουν σχεδόν το σύνολο των δασμών που επιβάλλουν.