13 Μαρτίου, 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Άτομα με Αναπηρία και Μ.Μ.Ε. που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης. Η πρώτη μέρα είχε αρκετά ενδιαφέροντα πάνελ, χωρίς να υπολογίζονται οι ξύλινοι λόγοι των Επισήμων που όπως συνηθίζεται σε Συνέδρια και Ημερίδες έρχονται εκφράζονται τυποποιημένα και αποχωρούν πανηγυρικά μαζί με τις κάμερες των καναλιών που τους ακολουθούν.

Ένα ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης, ήταν αυτό που παραλλήλισε την Αναπηρία με την Τέχνη και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου. Ομίλησαν οι: Γιάννης Κωστάκης Κολυμβητής, Ευάγγελος Σμπράος Προπονητής Α.με.Α, Ηλίας Βογιατζής Δημοσιογράφος - Εκπαιδευτής Α.με.Α, Θανάσης Τζέλιος Πρώην εκπαιδευόμενος Δημοσιογράφος, Γιώργος Χρηστάκης Χορευτής ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Θανάση Τζέλιου, που το Ιστολόγιό μας έχει κατά αποκλειστικότητα χωρίς να μειώνεται η προσπάθεια των έτερων ομιλητών. Παραθέτουμε την ομιλία.
-----------------------
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΖΕΛΙΟΥ
ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
(13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014)

Μια από τις μορφές τέχνης που μπορούν να συνδεθούν άρρηκτα με την Αναπηρία είναι και αυτή της ενημέρωσης. Για να κατανοήσουμε το πώς, θα σας αναφέρω τρεις σταθμούς της προσωπικής μου πορείας που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην προβολή θεμάτων Αναπηρίας, απέναντι σε έναν κύκλο Μ.Μ.Ε. που συνειδητά τα έχουν αποκλείσει.   Αυτή η διαδρομή έχει ως πρώτο σταθμό την Τριετία 2006 - 2009 και αφορά το ραδιόφωνο της ΕΛΕΠΑΠ οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία μας.  Το ραδιόφωνο ήταν μια δράση δημιουργικής απασχόλησης που διήρκεσε 4 χρόνια από το 2005, απασχολώντας 17 άτομα χορηγούμενο από την Vodafone και απαντούσε στο συνεχές και καίριο αίτημα των καιρών για προβολή των θεμάτων Αναπηρίας και προτάσεων επίλυσής τους κατά το δυνατόν.  

Συνεργαζόμασταν με τον Δημοτικό Σταθμό του Ν. Ηρακλείου Επικοινωνία 94 fm, στέλνοντας μαγνητοφωνημένες εκπομπές, στην εκπομπή «Γραμμή Ζωής» της Δημοσιογράφου κ. Σόνιας Περλέγκα. Είχαμε σαν ομάδα ενεργό συμμετοχή και στα τέσσερα προηγούμενα Συνέδρια που διεξήχθησαν στον ίδιο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Με την παύση λειτουργίας του σταθμού, χάθηκε αυτόματα αυτό το σημαντικό αποκούμπι που είχαμε τα Άτομα με Αναπηρία για να διεκδικούμε τα αιτήματα που αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση στην καθημερινότητά μας. Το 2009 προβληματισμένος από την συνεχή ύπαρξη των προβλημάτων και μη έχοντας ο χώρος της Αναπηρίας κάποιον τρόπο έκφρασης για να ακουστεί η φωνή μας, αποφασίσαμε με έναν συνάδελφο να δικτυωθούμε μέσω των Social media και να δημιουργήσουμε Ιστολόγιο με την ονομασία, ΚΑΦΕΝΕΙΟ των Α.με.Α. (www. kafeneiotonamea.blogspot.gr).

Ο στόχος μας ήταν να δώσουμε βήμα σε κάθε άτομο με κάποιας μορφής αναπηρία, να εκφράζεται ελεύθερα μέσω του Facebook και του Twitter, να μας αναφέρει το θέμα που τον απασχολεί και να μεθοδεύουμε μαζί τρόπους επίλυσής του. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέραμε πιο εύκολα και σε κάποιες άλλες πιο δύσκολα. Σημασία πάντα είχε και έχει να είσαι παρών και όχι απών από τα προβλήματα. Όμως επειδή μια ομάδα δεν μπορεί να κρύβεται μόνο πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο διοργανώσαμε 5 συναντήσεις γνωριμίας με μέλη της ομάδας μας για να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν δημιουργώντας έτσι έναν ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας. Στην πορεία του χρόνου συνεχίζουμε να υπάρχουμε έχοντας γεμίσει το πρώτο προφίλ μας και μπορούν να εγγράφονται νέα μέλη στο προφίλ «Αναπηρικά Νέα». 

Επειδή όλα τα πράγματα αλλάζουν το ΚΑΦΕΝΕΙΟ των Α.με.Α. μετονομάστηκε σε Φόρουμ των Α.με.Α. για να είναι πιο ανοικτό στο διάλογο και στην ενημέρωση.  Με την φιλία τους μας τιμούν πολλοί φορείς του αναπηρικού χώρου, μεταξύ των εκλεκτών και η ΕΛΕΠΑΠ που βοηθάει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πλάνου που θα αναλύσω εν συντομία στην συνέχεια.   Παρά την πολύ ικανοποιητική πορεία στο Facebook και το Twitter του Φόρουμ ένας διακαής στόχος είχε κατακλύσει την σκέψη μας, η επαναλειτουργία του Ραδιοφώνου και εδώ ενεργοποιείται η βοήθεια της ΕΛΕΠΑΠ. Επιγραμματικά λοιπόν.

Το 2012 ξεκινά την δράση η Λέσχη Αποφοίτων και ταυτόχρονα ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης τοπικών Επιχειρήσεων, με την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Ετοιμάσαμε την πρότασή μας προς την Διοίκηση και την προωθήσαμε. Την περίοδο Μάρτιος - Ιούνιος 2013 ξεκινάμε την κατάρτιση στο Πρόγραμμα ΑΣ  ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και με τα άτομα που απαρτίζουν το τμήμα ΜΜΕ της κατάρτισης δημιουργούμε το site vadizw.wordpress.com, έχοντας προετοιμάσει την ενότητα και για Web radio και να επανεκκινήσουμε έτσι το Ραδιόφωνο.   

H δικτύωση είναι σημαντικός πυλώνας και αποτελεί για όλη την ομάδα το κεντρικό κομμάτι ενημέρωσης, διότι οι νέες τεχνολογίες και το Ίντερνετ έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και από κει θα αντλήσουμε τους συνοδοιπόρους μας σε αυτή την προσπάθεια, ώστε έτσι να πετύχουμε τον στόχο μιας παγκόσμιας παρέας και της περαιτέρω κοινωνικοποίησης των Ατόμων με Αναπηρία.

Υλικοτεχνικά στην ΕΛΕΠΑΠ υπάρχει στούντιο που μπορεί να φιλοξενήσει  την προσπάθεια μας η οποία αρχίζει ως δράση της  Κοιν.Σ.Επ  ART-Εμείς  για να καλύψει ανάγκες ενημέρωσης και δικτύωσης. Δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας προσπάθεια, η βοήθεια ιδιωτών σε χρηματική χορηγία ή διαφημιστικά σπότ μας είναι απαραίτητη  ώστε η Κοιν.Σ.Επ  ART-Εμείς που θα μας υποστηρίζει να μπορεί να είναι βιώσιμη.   

Φιλοδοξούμε  να βαδίσουμε απρόσκοπτα στο μονοπάτι της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των γεγονότων και από την δική μας σκοπιά, που όλοι σας δικαιωματικά θα ζητήσετε από εμάς. Υποσχόμαστε να κάνουμε ότι καλύτερο γι΄αυτό και μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε.

Σας Ευχαριστώ






ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΑΓ. ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙ

 
Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία, με την οποία Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.

Την τροπολογία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης. Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίνεται μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Σημειώνεται ότι ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός, είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού. Στο εσωτερικό του φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες, μωσαϊκό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων.

Μεγάλης αξίας δείγμα της πνευματικής ακμής, των δημιουργών και της εποχής του, αποτελεί η δύναμη του μνημείου για ενσωμάτωση στις προσόψεις του και στοιχεία ανατολικών πολιτισμών από γεωργιανά, αρμένικα και σελτζουκικά πρότυπα.
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ - Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΨΕΜΑΤΑ

 
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στη Γαλλία ήταν ενήμερη για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεν γνώριζε όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, την ώρα που η συντηρητική παράταξη στην χώρα καταγγέλλει υπόθεση «πολιτικής κατασκοπείας».

Ο γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaîne, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ενημερώθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τη Δευτέρα, η Τομπιρά δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις προτού διαρρεύσουν οι πληροφορίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

"Η υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε την πληροφορία, στη συνέχεια μου μετέφερε ότι ξεκίνησε μία νέα έρευνα σχετικά με υπερβολικά σοβαρά ζητήματα. Τότε έμαθα (για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις)", δήλωσε ο Ερό αργά χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο μετά τις καταγγελίες ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

 Ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017, αρνείται τις κατηγορίες. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Παρισιού Φρανσουά Φαλετί επιβεβαίωσε ότι οι αρχές που διενεργούν την έρευνα είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση για "συγκεκριμένα στοιχεία" της χωρίς να διευκρινίσει αν σε αυτά περιλαμβάνονταν πληροφορίες που είχαν καταγραφεί μέσω των υποκλοπών.

 Οπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, είναι αληθές το δημοσίευμα της εφημερίδας Parisien, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος ο Ολάντ γνώριζε για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

 Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο στο οποίο, όπως ορίζει η γαλλική δικαιοσύνη, απαγορεύεται το όποιο σχόλιο από τους δικαστές. Ως εκ τούτου, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του που τελούσαν υπό παρακολούθηση. Η συντηρητική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις υποκλοπές ενώ τη Δευτέρα η ίδια η υπουργός είχε κάνει δήλωση περί του αντιθέτου.

"Επομένως η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ψέματα. Με αυτό το δεδομένο, είναι αδύνατον να παραμείνει στη θέση της", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, πρώην προστατευόμενος του Σαρκοζί και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος UMP.

 Η Τομπιρά, αγαπημένο παιδί της γαλλικής αριστεράς, έγινε γνωστή τον περασμένο χρόνο όταν άσκησε πιέσεις για την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου εν μέσω πολυπληθών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: "ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ" ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

 

Το δημοψήφισμα της Κυριακής για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσάρτηση της στη Ρωσία, θα είναι απλώς η ταφόπλακα για το Κίεβο, που δείχνει ανήμπορο να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χωράς μπροστά στη ρωσική "λαίλαπα".  Σχεδόν σε όλες τις κριμαϊκές πόλεις, σε κυβερνητικά κτίρια και σπίτια υψώνεται πλέον η ρωσική σημαία καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφιλοι. Ο ρωσικός στρατός κατέχει οριστικά τη χερσόνησο και το τοπικό κοινοβούλιο έχει δηλώσει την απόσχιση του από την έδρα του Κιέβου.  

Άνδρες με στολές παραλλαγής ελέγχουν όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Συμφερόπολη από τα βόρεια και στο αεροδρόμιο της πόλης επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς τη Μόσχα. Η περιοχή είναι ντε φάκτο "απαγορευμένη" για τους διεθνείς παρατηρητές και τους ξένους αξιωματούχους.   Παρά την de facto απόσχιση, στο Κίεβο προκαλεί μεγάλες προσδοκίες η αποψινή συνάντηση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.  

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε κυρίως στο να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στον Γιάτσενιουκ, λέγοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και επαναλαμβάνοντας την γνωστή ρητορική των ΗΠΑ απέναντι στο θέμα της Κριμαίας. Ο Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, να στηρίξουν τις εκλογές του Μαΐου και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση. 

Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην ΟυκρανίαΑπαντώντας προκαταβολικά σε οπουδήποτε ενδεχόμενο επιβολής δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για αντίποινα και μια κατάσταση "χειρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου", με "άνευ προηγουμένου πάγωμα" των πολιτικών επαφών και αντίστοιχα μέτρα. 

Ωστόσο, παρά το φανερό αδιέξοδο, ο "διάλογος κωφών" μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για την έξοδο από την κρίση συνεχίζεται. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα συναντηθεί (για πολλοστή φορά)  με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο, "σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών", ενώ είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης- δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα - είναι προδιαγεγραμμένο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να του τονίσει του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας.