12 Μαρτίου, 2014

12/3/2014 - ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

 

Aνθρώπινο λάθος; Για πρώτη φορά, εμφανίζεται ένα νέο σενάριο : εκείνο ενός "περιστατικού" μέσα στο αεροπλάνο. Η αστυνομία της Μαλαισίας κάνει λόγο για την πιθανότητα "προσωπικού ή ψυχολογικού προβλήματος ενός από τους επιβάτες ή ενός μέλους του πληρώματος", έτσι ώστε να εξηγηθεί η ξαφνική απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους. Ο πιλοτος θα μπορούσε, για παράδειγμα, εν ώρα πτήσης να νοιώσει κάποια δυσφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο βοηθός κυβερνήτη είναι εκείνος που αναλαμβάνει τα πηδάλια. Αλλά για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι συνέβη μέσα στο πιλοτήριο. Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα και δεν έχουν  γίνει οι απαραίτητες αναλύσεις.

Τεχνικό σφάλμα;  Θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη στον αέρα. Ωστόσο, το αεροπλάνο είχε ηλικία 16 ετών, με τον μέσο όρο να φτάνει τα 30 χρόνια ζωής. Επιπλέον, είχε περάσει πλήρη τεχνικό έλεγχο το 2012. Από το 1995, οπότε και τέθηκε σε υπηρεσία ο συγκεκριμένος τύπος Boeing, το 777 έχει αποδειχτεί αξιόπιστο. Μόνη παραφωνία στα δεκαεννέα χρόνια πτήσεων, σε ολόκληρο τον κόσμο και από πολλές εταιρείες, ήταν το δυστύχημα της Αsiana Airlines τον Ιούλιο του 2013 στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Το αεροπλάνο συνετρίβη κατά την προσγείωσή του παρασύροντας στον θάνατο τρεις επιβάτες. Ξαφνικά προβλήματα τύπου αποσυναρμολόγησης ή αποσυμπίεσης της καμπίνας θεωρούνται ξεπερασμένα για τα μοντέρνα μοντέλα αεροσκαφών. Τέλος, η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines, από την δημιουργία της το 1947, δεν είχε πολλά ατυχήματα στο ιστορικό της.

Τρομοκρατική ενέργεια;  Αφού δεν υπάρχει ακόμα μια λογική εξήγηση για το τι συνέβη μέσα στο αερσκάφος, το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί πλήρως. Εντούτοις απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο των ημερών. Καθώς τα συντρίμμια του Boeing δεν έχουν ακόμη περισυλλεγεί, ο επικεφαλής των ερευνών, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, τονίζει ότι η εξαφάνιση του αεροπλάνου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή "ένα μυστήριο χωρίς προηγούμενο" στα αεροπορικά χρονικά. "Πρόκειται καθαρά για ένα δύσκολο αίνιγμα", επιβεβαιώνει ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 Ελλάδα: Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι τις 22 Μαρτίου αποφάσισαν οι απεργοί πείνας του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού. Όπως τονίζουν, η απόφασή ελήφθη προκειμένου να δώσουν την ευκαρία στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην προετοιμασία νομοθετικής παρέμβασης. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους χιλιάδες Τούρκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας διαδηλώνοντας για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2008.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο το πρόστιμο των 70.000 ευρώ που επιβλήθηκε για φορολογικούς λόγους στο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας «Οδυσσέας». Το σχολείο ζητά τη διαγραφή των προστίμων και έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης είπε ότι το κόμμα θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης είπε ότι αναμένει ενημέρωση των υπηρεσιών και «προσπαθεί για λύση».

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών. Υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από συρρίκνωση φορέων, δήλωσε ο Κυρ.Μητσοτάκης. Είστε υπάλληλος της τρόικας, σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνη Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία, με την οποία Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.

Κόσμος: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την Τετάρτη το νόμο για το κλείσιμο των ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολείων του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τα οποία αποτελούν πηγή εισοδήματος και επιρροής για τον πρώην σύμμαχο της ισλαμικών καταβολών τουρκικής κυβέρνησης που κατηγορείται σήμερα από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να τον ανατρέψει. «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας στο Λευκό Οίκο, απειλώντας τη Ρωσία με κυρώσεις «εάν δεν συνεχίσει την πορεία της». «Η Ουκρανία είναι και θα είναι τμήμα του δυτικού κόσμου» λέει ο Γιατσενιούκ.

Το Ισραήλ θα πρέπει «να ανακαταλάβει πλήρως» τη Λωρίδα της Γάζας διατείνεται ο αρχηγός της ισραηλινής ακροδεξιάς και υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μετά τη βροχή ρουκετών που εκτοξεύτηκε προς το νότιο Ισραήλ από την Ισλαμική Τζιχάντ σε αντίποινα για το θάνατο τριών μαχητών της. Εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος στη διεθνή διπλωματία λόγω της κρίσης στην Κριμαία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντήσει τελικά τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει τη συνάντηση εάν η Μόσχα δεν έδινε «σημάδια πως επιδιώκει διπλωματική λύση». Ο Πούτιν συνομιλησε με τον ΟΑΣΕ για τις «δυνατότητες συνδρομής του», την ώρα που η ΕΕ αλλά και η G7 απειλούν με «συνέπειες» τη Ρωσία. 

Συνηθισμένο ήταν το τελευταίο μήνυμα των πιλότων της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από το Σάββατο και δείχνει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα κυλούσαν ομαλά. Οι προσπάθειες εντοπισμού του αεροσκάφους συνεχίζονται και έχουν πλέον επιστρατευθεί δορυφόροι. Εργαζόμενος σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου δηλώνει ότι πιστεύει πως είδε το αεροσκάφος να πέφτει.

Οικονομία: Aπέρριψε το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το αίτημα της διοίκησης της Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση εντός 20 ημερών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την ισχύουσα νομοθεσία. Αντ' αυτού προτείνει η διαδικασία να γίνει με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδα.

Ασφυκτικές γίνονται πλέον οι πιέσεις προς την Ελλάδα να τα βρει με την τρόικα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις στο Mega εμφανίστηκε επικριτικός, λέγοντας η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Οι εταίροι δεν θα δώσουν τη δόση «με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει» συμπλήρωσε. Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε πολύ πιο σταθερό έδαφος διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση «Η Ελλάδα της εξωστρέφειας» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Αθλητισμός: Με φόντο τα προημιτελικά του Champions League αγωνίζονται απόψε οι ομάδες των δύο ζευγαριών με τις ρεβάνς να έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη, όπου Μπάγερν και Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφεραν να προκριθούν. Στο «Καμπ Νου», η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Μάντσεστερ Σίτι, την οποία νίκησε στην Αγγλία με 2-0 και βάσει της λογικής, θα έχει μια εύκολη βραδιά. Πιο εύκολο είναι το έργο της Παρί Σεν Ζερμέν που συνέτριψε στη Γερμανία την Λεβερκούζεν με 4-0 και ο αγώνας στην γαλλική πρωτεύουσα έχει τυπική διαδικασία. Εξιτήριο πήρε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ολαϊτάν από το νοσοκομείο Metropolitan και μάλιστα έδωσε το "παρών" σε γεύμα που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού με τον προπονητή τους, Μίτσελ.

Με... βόμβες κατά του πρώην νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Χάρη Οικονομόπουλου, συνέχισε ο κατηγορούμενος Μάκης Ψωμιάδης, την απολογία του στη δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία της Ένωσης. Συγκεκριμένα, Ο Ψωμιάδης υποστήριξε πως ο δικηγόρος του ζήτησε 2 εκατ. ευρώ για να αποσυρθεί ως πολιτική αγωγή από τη δίκη. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του κ. Ψωμιάδη ανέφερε ότι ο κ. Οικονομόπουλος τον προσέγγισε τρεις φορές. «Μετέφερα το αίτημα του στον πελάτη μου κ. Ψωμιάδη και η απάντηση του ήταν αρνητική», ανέφερε, ενώ ο κατηγορούμενος τόνισε πως «… και να τα είχα αυτά τα λεφτά δεν θα του έδινα που να με κρεμούσαν ανάποδα». Από την πλευρά του, ο Οικονομόπουλος, απάντησε πως όσα ισχυρίζεται η πλευρά Ψωμιάδη είναι αισχρά ψεύδη και εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1947: Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Harry Truman παρουσιάζει το «Δόγμα Τρούμαν» που είχε ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση των κομμουνιστών.

1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε φύλλο εφημερίδας.

1969: Το επιβατικό υπερηχητικό αεροπλάνο Concord πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1922: Jack Kerouac, Αμερικανός συγγραφέας από τους πρωτοπόρους του ρεύματος των beatniks.




ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ AΓΚΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΕΡΚΙΝ

 

Επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, το αγόρι που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι, απεβίωσε.Ο Μπερκίν Ελβάν στις 16 Ιουνίου - τότε ήταν 14 ετών -, χτυπήθηκε από το μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των μεγάλων επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Από τότε νοσηλευόταν σε κώμα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.. «Για τους φίλους μας: Χάσαμε σήμερα τον Μπερκίν Ελβάν στις 7 το πρωί. Συλλυπητήρια σε όλους μας» έγραψε η οικογένειά του σε ένα μήνυμα στο Twitter. Το παιδί δεν μετείχε στα επεισόδια και απλώς είχε βγει από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί. Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου τουλάχιστον 2.000 πρόσωπα, κυρίως φοιτητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να τους διαλύσει.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στην Κωνσταντινούπολη, όπου πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου κατέληξε το 15χρονο παιδί. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε οχήματα της αστυνομίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικογένεια του Ελβάν Μπερκίν είχε καλέσει σε αγρυπνία έξω από το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης καθώς είχε διαπιστωθεί επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του αγοριού. Η αστυνομία διέλυσε την αγρυπνία χρησιμοποιώντας και πάλι δακρυγόνα, κάτι το οποίο καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και στην πόλη της Σμύρνης οι οποίες οργανώθηκαν μαθητές και φοιτητές οργάνωσαν. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ήταν ο πρώτος πολιτικός που αναφέρθηκε δημόσια στο θάνατο του Ελβάν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. «Λυπήθηκα στο άκουσμα του θανάτου του Μπερκίν Ελβάν, ήταν απλά ένα παιδί» είπε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.
 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Η AΓΚΥΡΑ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

 

Λεπτές ισορροπίες, συγκαλυμμένες “προειδοποιήσεις” και έμμεσες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση συνθέτουν το παζλ των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι κινήσεις παντός είδους ενδιαφερόμενων για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και για τον έλεγχό της.  Την ώρα που η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Noble Energy ανακοίνωνε και επισήμως πως αποχωρεί στην παρούσα φάση από το πεδίο των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, κλιμάκωνε τις προκλήσεις της στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα “Ίμβρος”, συνοδευόμενη από δύο υποβρύχια, επισήμως για διενέργεια ασκήσεων και για υποστήριξη των σεισμικών ερευνών που διενεργεί το σκάφος "Μπαρμπαρός"!

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κλιμακώσει τις αντιδράσεις της απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση της Άγκυρας, αρκούμενη σε μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή όμως στην περιοχή εδραιώνει την παρουσία της και η... Ουάσινγκτον!  Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε εκεί, συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείει περίπου 100 ναυτικά μίλια στο δυτικό τμήμα του FIR Λευκωσίας και ανάλογο βάθος στο FIR Αθηνών, μια μεγάλης έκτασης άσκηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων στις οποίες συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» ηγούμενο ομάδας πλοίων μάχης, που ήρθαν στην περιοχή αυτές τις μέρες από το λιμάνι Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της άσκησης στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία και θα επιστρέψει για το δεύτερο μέρος της άσκησης μέσα στις επόμενες ώρες.  Όσον αφορά τώρα στην αποχώρηση της Noble Energy από το λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα για τις διαδικασίες ερευνών και την επεξεργασία των δειγμάτων της, οι εκπρόσωποί της τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτείται μια πλήρης αποχώρηση της εταιρείας από τις έρευνες και από το ενδιαφέρον της για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Προς τούτο μάλιστα η Noble ανέθεσε ήδη σε ισραηλινή εταιρεία τη μεταφορά της ειδικής λάσπης για τις γεωτρήσεις από τη Λεμεσό στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Noble, η εταιρεία αναστέλλει για ένα διάστημα τις εργασίες επειδή εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις, απαντήσεις και διευθετήσεις από πλευράς της Κυπριακής Αρχής Λιμένων σε σχέση με τις αιτήσεις για μετεγκατάσταση στο λιμάνι Λάρνακας. Εφόσον λοιπόν δεν προβλέπεται γεωτρητική δραστηριότητα της Noble στην κυπριακή ΑΟΖ την αμέσως επόμενη περίοδο, εξ' ου και ελήφθη η απόφαση οι τωρινές εγκαταστάσεις να αποψιλωθούν και να αποθηκευτούν. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες πως θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επόμενης γεώτρησης στο οικόπεδο 12, οπότε και θα απαιτηθεί εκ νέου η λειτουργία της μονάδας παραγωγής της ειδικής λάσπης.