10 Μαρτίου, 2014

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

 

Τα 76α γενέθλιά του άγει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος εγεννήθη στα Οινόφυτα Βοιωτίας στις 10 Μαρτίου το 1938, από την Δήμητρα και τον Αναστάσιο Λιάπη, το κοσμικό όνομα του Αρχιεπισκόπου είναι Ιωάννης. 

Το 1967 εκάρη Μοναχός, Διάκονος εχειροτονήθη την 3η Δεκεμβρίου 1967, Πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης την 10η Δεκεμβρίου 1967 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο Γραικό.

Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας εξελέγη παμψηφεί από την τότε Ιεραρχία την 1η Οκτωβρίου 1981  μετά την οικειοθελή παραίτηση του τότε Μητροπολίτου Θηβών. Ευχαριστούμε τον Θεό για το δώρο που έκανε στην Εκκλησία μας να εκλεγεί επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Σήμερα συμπληρώνει 76 χρόνια ζωής και τα επιτεύγματά του, είναι πάρα πολλά για την Εκκλησία και το Ελληνικό Έθνος».Θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε πάρα πολλά από τα χρόνια που ήτο Μοναχός μέχρι και σήμερα που βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλαδικής Αυτοκεφάλου  Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως επίσης θα μπορούσαμε να γράψουμε και για τα πνευματικά και οργανωτικά χαρίσματα Του.

Επειδή όμως γνωρίζωμεν ότι δεν αρέσουν στον Μακαριώτατο τα επαινετικά λόγια αλλά τα έργα αποφεύγουμε να τα εκθέσουμε ένα προς ένα σήμερα. Εμείς σήμερα ταπεινά ευχόμεθα ο Θεός να του χαρίζει υγείαν και δύναμην ώστε  με την πνευματικότητα που εκπέμπει να ενισχύεται η πνευματικότητα του λαού και να συμβάλλει όπως πάντα στην συνεχή ενότητα της Εκκλησίας μας. 

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
Voiotosp.blogspot.gr




 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ


Περίπου 12 καλόγριες που κρατούνταν όμηροι στη Συρία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες αφέθηκαν ελεύθερες και βρίσκονται καθ' οδόν προς τη Δαμασκό μέσω Λιβάνου, ανακοίνωσε σήμερα πηγή ασφαλείας του Λιβάνου. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι οι καλόγριες μεταφέρθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στην πόλη Αρσάλ του Λιβάνου και σήμερα κατευθύνονται προς τη Συρία.

Οι καλόγριες αγνοούνταν από τον Δεκέμβριο όταν ένοπλοι ισλαμιστές κατέλαβαν τμήμα της χριστιανικής πόλης Μααλούλα βορείως της Δαμασκού. Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρέλαβαν τις μοναχές από τον Διευθυντή της Γενικής Ασφαλείας στο Λίβανο Αμπάς Ιμπραχίμ.

Αυτό έγινε στα σύνορα της Συρίας και σε λίγη ώρα οι μοναχές θα μεταφερθούν στο Πατριαρχείο στη Δαμασκό. Πριν από λίγο η Ηγουμένη έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι όλα είχαν αίσιο τέλος και είναι καλά στην υγεία τους.

Ν.ΡΟΓΚΟΖΙΝ: "Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΛΑ"

 

Σε νέα κούρσα εξοπλισμών εισέρχονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γενικότερα: O αναπληρωτης πρωθυουργός Ντιμίτρι Ρογκοζιν και υπεύθυνος για την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας και γενικά τον αμυντικό τομέα, δήλωσε πριν λίγο ότι "μετά τις κούφιες απειλές από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο ακόμα ταχύτερος επανεξοπλισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη αναγκαιότητα." Δηλαδή τα 750-800 δισ. δολ. που έχει αποφασιστεί να δαπανηθούν σε αγορές νέων οπλικών συστημάτων (τα 650) και εκσυγχρονισμοί των υπαρχόντων (επιπλέον 150 δισ. δολ.) μέχρι το 2020 προφανώς είναι "λίγα" για τον Ν.Ρογκόζιν και γενικά κρίνεται ότι δεν επαρκούν για να πετύχει η Ρωσία τους σκοπούς ασφάλειας που έχει θέσει.
  
Και η πρώτη κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων:Mε εγκατάλειψη επί της ουσίας της συμφωνίας Strategic Arms Reduction Treaty (START) για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και συνεπώς μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις (ελάχιστες ως ανύπαρκτες μέχρι στιγμής) των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η συμφωνία START I ειχε υπογραφτεί στις 31 Ιουνίου του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009. Μιά νέα συμφωνια υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ η START II η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιανουαρίου του 2011.
  
Σύμφωνα με την συμφωνια καμμιά από τις δύο υπερδυνάμεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6000 πυρηνικές κεφαλές που θ φέρονται συνολικα σε 1600 ΙCBM, υποβρύχιους βαλλιστικους πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Eάν η Ρωσία αποσυρθεί μονομερώς από αυτή τη συμφωνια θα μπορεί να αυξήσει ελεύθερα τον αριθμό των ICBM, και όλων των άλλων φορέων, όπως και οι ΗΠΑ φυσικά. Μάλιστα σε ετοιμότητα θα μπορούν να βρίσκονται αναπτυγμένες 1550 πυρηνικές κεφαλές που θα μεταφέρονται συνολικά σε 700 φορείς όλων των ειδών (βομαβαρδιστικά, υποβρύχια, ICBM).
  
Η τήρηση της συμφωνίας επιβλέπεται από την αμοιβαία αποστολή επιθεωρητών. "Τέτοιες επιθεωρήσεις είναι μέτρο αξιοπιστιας, όμως λόγω των "κρυρώσεων" από την μεριά των ΗΠΑ δεν μπορει να υπάρξει κανονική εκατέρωθεν επαφή όσον αφορά την συμφωνία (START)" δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ πηγή του ρωσικού ΥΠΑΜ. Επί του πρακτέου η συμφωνία δεν ισχύει και η Ρωσία μπορεί για αρχή να βγάλει ότι πυρηνική κεφαλή έχει στις αποθήκες της και να την καταστήσει λειτουργική προς άμεση χρήση για παν ενδεχόμενον από την στιγμή που δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι ΗΠΑ σέβονται την συμφωνία.. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν  5,113 πυρηνικες κεφαλές με βάση τα στοιχέια του 2010.
  
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα λόγω ασυμφωνίας θέσεων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία Ο αντιπρόσωπος το Πενταγώνου Ναύαρχος John Kirby, επίσημα ανακοίνωσε ότι "οι ΗΠΑ διέκοψαν κάθε συνεργασία με την Ρωσία". "Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία, εχουμε "παγώσει" όλες τις συνεργασιες με την Ρωσία" δήλωσε ο John Kirby. "Το "πάγωμα" περιλαμβάνει "ασκησεις, διμερεις συναντήσεις, επισκέψεις σε λιμάνια, και διασκέψεις" είπε ο Ναύρχος John Kirby.Από την άλλη πλευρά οι ρωσικές ΕΔ θεωρούν ότι οι αμερικανικές "κυρώσεις" είναι μια "μη φιλικη ενέργεια" και θα αντιδράσουν ανάλογα.

 "Θεωρούμε ότι προκειται για μια παραλογη απειλή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μια εχθρική κίνηση που μας επιτρέπει να αλλάξουμε τις συγκυρίες" δήλωσε πηγή του ρωσικού ΥΠΑΜ στο ΙΝΤERFAX.
 

Β. ΠΟΥΤΙΝ: «ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ»

 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι κινήσεις της νόμιμης φιλο-ρωσικής κυβέρνησης της Κριμαίας είναι καθ’ όλα σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Το κριμαϊκό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της απόφασής του.

«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η ρήξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου προβληματίζει το Μαξίμου σε σχέση με τη σταθερότητα της δικομματικής κυβέρνησης. Ο φόβος είναι μήπως η αποστασιοποίηση που επέδειξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν συμμετείχαν ούτε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ελιάς, ούτε στην άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής μεταφερθεί και σε άλλο επίπεδο, επηρεάζοντας την κυβέρνηση. Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς το τέλος της εβδομάδας.  

Τη γέννηση της «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» παρουσιάζει επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας ο Φώτης Κουβέλης σε εκδήλωση όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, η ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 Μαριλένα Κοππά, ο πρώην υπουργός Στ.Μανίκας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ.Τσαμουργκέλης. 

Η υποψηφιοτητά μου πυροδότησε αντιδράσεις και έντονο διάλογο, αλλά αυτά έκλεισαν οριστικά, τόνισε ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ίδιος είπε ότι κάποια στιγμή σκέφτηκε να αποχωρήσει, αλλά ξεκαθάρισε: «Αν έφευγα, θα έκανα ένα δώρο στους αντιπάλους μας».Κεντρικός ομιλητής σε διεθνές συνέδριο στο Δουβλίνο θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην ιρλανδική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της περιοδείας του ως υποψηφίου για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με βουλευτές, κόμματα της Αριστεράς, κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα, καθώς και με την ελληνική κοινότητα της Ιρλανδίας. 

Κόσμος: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, 6,9 βαθμών, σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Καλιφόρνια. Με την παρέλευση μερικών ωρών από το σεισμό, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή προειδοποίηση για τσουνάμι. Φωτιές άναψε στο Ελ Σαλβαδόρ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς η δεξιά συμμαχία που παραδοσιακά κυβερνούσε τη χώρα μέχρι το 2009 -τότε κέρδισαν για πρώτη φορά οι άλλοτε αντάρτες του FMLN- καταγγέλλει νοθεία. Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε νέα καταμέτρηση, καθώς τους δύο σχηματισμούς χωρίζουν μόλις 6.357 ψήφοι. Σκηνικό σαφούς διάσπασης σχηματίζεται στην Ουκρανία: 

Ενώ το Κίεβο εξετάζει διαδικασίες «εξπρές» για συνεργασία με τις δυτικές χώρες, η Κριμαία -τον έλεγχο στην οποία ουσιαστικά ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις- κινείται με ταχύτατες διαδικασίες προς προσάρτηση στη Ρωσία. Η Μόσχα ετοιμάζει πακέτο 1,1 δισ. ευρώ για την Κριμαία και διαμηνύει στη Δύση πως η επέμβαση είναι «σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική συνεργασία με την Πολωνία και το ΝΑΤΟ εξετάζει στενότερες σχέσεις με το Κίεβο. 

Στο σκοτάδι φαίνεται να παραμένουν οι αρχές των χωρών που ψάχνουν τα ίχνη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, με την Κουάλα Λουμπούρ να λέει το πρωί της Δευτέρας πως δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και την απόπειρα αεροπειρατείας. Ανεπιβεβαίωτες θεωρούνται ακόμη οι αναφορές για συντρίμμια στη θάλασσα του Βιετνάμ.Νέο πλήγμα για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η μετάδοση μίας ακόμη υποκλαπείσας συνομιλίας, στην οποία αναφέρεται ότι πρώην υπουργός «γκρίνιαζε» γιατί δεν είχε λάβει δωροδοκία 10 εκατ. ευρώ από γνωστό επιχειρηματία, ενώ του είχε αναθέσει δημόσιο έργο. 

Οικονομία: Κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται στη Λισσαβόνα την Τετάρτη θα είναι ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Το συνέδριο που διοργανώνουν η πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios και το Rádio Renascença έχει ως θέμα «Η Πορτογαλία μετά την τρόικα» και τις εργασίες τους θα ανοίξει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Ο Πόουλ Τόμσεν θα μιλήσει στο συνέδριο με την ιδιότητα του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο αναμένει η Κύπρος.

Το Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη την τρίτη θετική αξιολόγηση της τρόικας και την διαπίστωση ότι οι κυπριακές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στον μακροοικονομικό τομέα, αναμένεται να λάβει την πολιτική απόφαση για εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Θα ακολουθήσει απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αποδέσμευση 86 εκατ. ευρώ. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη καθορίσθηκαν τα μη συνεργάσιμα στο σκέλος της φορολογίας κράτη για το 2014, αλλά και τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 

Αθλητισμός: Η 28η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος επιφύλαξε ένα άνετο απόγευμα για την τρίτη της κατάταξης, Λιλ, η οποία δε δυσκολεύτηκε να κάμψει με 2-0 την αντίσταση της Μονπελιέ και να αυξήσει στους τέσσερις βαθμούς τη διαφορά από τη διώκτρια της Σεντ Ετιέν, που «στραβοπάτησε» στην έδρα της Λοριάν, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0. Στην τελευταία αναμέτρηση της αγωνιστικής, η Λιόν πήρε το «διπλό» στο Μπορντό με απίστευτη ανατροπή με δύο γκολ στις καθυστερήσεις! Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 3-0 στο «Μπερναμπέου» της Λεβάντε, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης. 

Σημαντική νίκη για την Εσπανιόλ, η οποία επικράτησε της Ελτσε με 3-1 και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Αν και ριψοκινδύνεψε στο τέλος η Γιουβέντους πήρε το 1-0 από τη Φιορεντίνα και κράτησε τη διαφορά από τους διώκτες της στο campionato. Η Ίντερ κατάφερε να υπερασπιστεί με 1- 0 το «Μεάτσα» από την απειλητική Τορίνο και πλέον «καλοβλέπει» την τέταρτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος. H Λάτσιο υπέστη ήττα-σοκ με 1- 0 στην έδρα της από την Αταλάντα.


  

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: (10 ΜΑΡΤΙΟΥ) 

1846: Θεμελιώνεται το Αρσάκειο Μέγαρο στην Αθήνα.  

1905: Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος.  

1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. 

1978: Απαγορεύονται διά νόμου στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 

1938: Ιωάννης - Ιερώνυμος Β΄ Λιάπης (20ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών)   

1958: Sharon Stone, Αμερικανίδα ηθοποιός.  

ΘΑΝΑΤΟΙ: 

1942: Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής.  

1970: Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός.  

1992: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού.