07 Μαρτίου, 2014

Α΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


Στην τόσο κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες εισήλθαμε, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας προβάλλει έντονα, επιτακτικά και όπως του αρμόζει, το πρόσωπο εκείνο, χάρη στο οποίο το όνειρο της ανθρώπινης σωτηρίας μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα· τη Θεοτόκο και Παρθένο Μαρία, η οποία κατέστη η κλίμακα που κατέβασε το Θεό στη γη και ανέβασε τον άνθρωπο στον ουρανό. 

Οι ημέρες δε, που στους Ναούς μας ψάλλεται η ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας, προβάλλουν σαν ενέσεις ηθικού, χαράς και πνευματικού ενθουσιασμού για όλους τους Χριστιανούς που βιώνουμε το Στάδιο των Αρετών και αγωνιζόμαστε στα δύσκολα, μα και τόσο υπέροχα, αγωνίσματα της νηστείας, της προσευχής και της μετανοίας. Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη νοοτροπία του γκρεμίσματος και της καταστροφής. 

Ό,τι μεγάλο και υψηλό έκτισαν και δημιούργησαν οι Πατέρες μας, τοποθετείται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θεωρείται αναχρονιστικό. Είναι η εποχή που γκρεμίζει τους θρύλους, που αμφισβητεί τις αυθεντίες, που προβάλει την άκρατη ελευθερία και αναρχία, που αρέσκεται στην ασυδοσία, που δεν δέχεται τα πρότυπα, απ' όποιο χώρο κι αν προέρχονται αυτά. Εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σε πείσμα αυτής της νοοτροπίας, που γκρεμίζει και αμφισβητεί τα πάντα, δε διστάζουμε να θεωρούμε την Παναγία αφέντρα και κυρά μας.

Δεν διστάζουμε να γονατίζουμε μπροστά της και να εναποθέτουμε στη μητρική της αγκαλιά τα προβλήματα, τους καημούς, τα πάθη και τις αδυναμίες μας, έχοντας βεβαία την ελπίδα ότι θα μάς ακούσει και θ' απαλύνει τον πόνο της ψυχής μας ως γνήσια και μοναδική μητέρα. Η Παναγία είναι το μοναδικό πρόσωπο στην ιστορία που κατάφερε να επιβληθεί τόσο πολύ και τόσο απόλυτα στις ανθρώπινες καρδιές. Πόσοι και πόσοι ήταν και είναι εκείνοι που, με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, επιχείρησαν να κάνουν κάτι ανάλογο.


 Άλλοτε με τη βία, άλλοτε με τη δύναμη της εξουσίας, άλλοτε με τη σαγήνη των υποσχέσεων, άλλοτε με τα φυσικά τους χαρίσματα, άλλοτε με τα ανδραγαθήματα και τα ηρωικά τους κατορθώματα, προσπάθησαν να επιβληθούν στον ανθρώπινο ψυχισμό και να τον κερδίσουν. Το μόνο που κατάφεραν, όμως, είναι άλλους να τους θυμόμαστε με αποτροπιασμό, άλλους να τους φέρνουμε στο νου μας με συμπάθεια κι ευγνωμοσύνη, με αφορμή κάποιες επετείους. 

Η Παναγία δε χρησιμοποίησε κανένα από τα παραπάνω μέσα, δεν είχε ανάγκη προβολής ή κατορθωμάτων για να επιβληθεί. Θρονιάστηκε στις ανθρώπινες καρδιές με την αρετή της, την ταπείνωση και την υπακοή της. Κατάφερε να γίνει το όνομά της προσευχή στα χείλη των πιστών, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Κατάφερε να μαλακώνει τις πιο σκληρές και απρόσιτες ανθρώπινες ψυχές, μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, μόνο στη θέα της εικόνας της.  Αυτή είναι η Παναγία, η "Κυρία πάντων ημών", μια Κυρία με την οποία ο Έλληνας, κυρίως ο Ορθόδοξος Έλληνας, έχει για αιώνες τώρα καθημερινό διάλογο μαζί της.

Κουβεντιάζει, αντιδικεί, διαφωνεί, μα ύστερα  και αυτό το ύστερα έχει σημασία - την αναζητά με λαχτάρα, επικαλούμενος το όνομά της. Ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός της Ρωμιοσύνης έχει υφανθεί γύρω από τη σκέπη της Παναγίας. Αυτή είναι η προστάτιδα της Ελληνικής οικογένειας, το πρότυπο της σωστής Ελληνίδας μάνας. Παράλληλα, είναι μια κοινωνική επαναστάτρια που ανοίγει δρόμους με τη σιωπή της. Γιατί η Παναγία, μέσα από τη σιωπή της, είπε τα πάντα. Είναι το μόνο πρόσωπο στην ιστορία που κάλυψε κάθε ανάγκη και απάντησε σε αναρίθμητα ερωτήματα, χωρίς να πει λέξη.

Απλώς, ακολούθησε καρτερικά, με το βλέμμα της, τον μοναδικό επίγειο Υιό της και επουράνιο Θεό της Ιησού Χριστό. Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως ό,τι και να πούμε για την Θεοτόκο θα είναι λίγο, μπροστά στη σημασία της παρουσίας της στη ζωή της Εκκλησίας και του έθνους μας. Αυτού του έθνους που, πολλές φορές, τη χρησιμοποίησε ως το έσχατο όπλο για τη σωτηρία του, τοποθετώντας Την στη θέση που Τής αρμόζει μέσα στην ιστορία· στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Σωτήρα του.

Είναι καιρός να αναλογιστούμε την ιστορία μας και να πράξουμε το ίδιο και πάλι, στην εποχή της κρίσης και της μεγάλης ανάγκης, γιατί Εκείνη είναι η ασφαλής ελπίδα και καταφυγή μας.

 







 




 



ΤΟ 2016 Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Μετά από διαπραγματεύσεις υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι Προκαθήμενοι στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πανορθόδοξη Σύνοδος, που αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την Ορθοδοξία, να πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης.

Οι Προκαθήμενοι επεξεργάζονται κείμενο που θα αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τους Ορθοδόξους και κυριαρχούν στις συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή με συλλείτουργο, στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί έπειτα από προετοιμασία πολλών δεκαετιών σε ένα μνημείο με ιδιαίτερο συμβολισμό, στον πρώτο μητροπολιτικό ναό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΓΚΑΟΥΚ - ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥΣ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 
Ο έλληνας Πρόεδρος χαρακτήρισε «οξύμωρο» ο ελληνικός λαός να υλοποιεί επώδυνα προαπαιτούμενα και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για εκκρεμείς υποχρεώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζήτημα διεθνούς διαιτησίας η οποία, ουσιαστικά, ερμηνεύεται ως παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσημη προσφώνηση στη διάρκεια του δείπνου προς τιμή του Γερμανού προέδρου.

Οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κάρολος Παπούλιας και Γιόακιμ Γκάουκ θα επισκεφτούν σήμερα τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου τον Οκτώβριο το 1943, οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους και μέλη της εβραϊκής κοινότητας.
Νωρίτερα, ο κ. Γκάουκ θα συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στα Γιάννενα, ο γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης την τοπική Συναγωγή και θα έχει συνάντηση με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων. Με ένα πολιτικό μανιφέστο, κατ' ουσίαν, ο Κάρολος Παπούλιας χθες έθεσε ευθέως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, ενώ καταφέρθηκε ευθέως εναντίον της εφαρμοζόμενης από τη Γερμανία οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπούλιας, αφού περιέγραψε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, που περιβάλλει τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, υπογράμμισε ότι, «σε αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες, η ανάπτυξη φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία απαιτεί πολύπλευρες προσπάθειες. Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία.

Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής». Θέτοντας τη Γερμανία ενώπιον των ευθυνών της για τη ναζιστική θηριωδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν περιορίστηκε στο να θέσει ζήτημα πολιτικής ηθικής, αλλά υπογράμμισε και το «οξύμωρο», όπως είπε, της υπόθεσης: «να καλείται» δηλαδή, «ο ελληνικός λαός να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση.

Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών». Αξιοποιώντας τη διπλωματική φρασεολογία, ο κ. Παπούλιας έθεσε ζήτημα αμοιβαιότητας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με την επιστροφή των δανείων που επί της ουσίας υπεξαίρεσε η ναζιστική Γερμανία από την κατεχόμενη Ελλάδα. «Η θέση σας ότι "δεν υφίσταται θέμα" είναι ένας ισχυρισμός» συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. «Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα». Μέσα σε 145 λέξεις, όσο δηλαδή είναι η αναφορά του για το θέμα των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Παπούλιας απευθύνεται στο γερμανικό κράτος και τονίζει: 

Το Βερολίνο δεν μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν υφίσταται θέμα προειδοποιώντας ότι αν η γερμανική πλευρά επιμείνει να αρνείται τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει σε διεθνή διαιτησία για να διεκδικήσει την επιστροφή του κατοχικού δανείου αλλά και πολεμικές επανορθώσεις. Με έμμεσο τρόπο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παροτρύνει και την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή διαιτησία, όπως για παράδειγμα το Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει πολεμικές επανορθώσεις.

«Η δρακόντεια λιτότητα δεν λύνει το πρόβλημα»: Εστιάζοντας, επίσης, στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και στο πώς αυτή αντιμετωπίστηκε διαχρονικά από τους Ευρωπαίους ταγούς, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ασθενείς τάξεις δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Προφανώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη, όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων.

Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης». «Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους» συνέχισε ο Πρόεδρος, με τα λόγια του, ασφαλώς, να ηχούν σαν «καμπανάκι» κινδύνου και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, ειδικότερα. «Για να εξέλθουμε από την κρίση» σημείωσε, «έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν». 

«Εκτός των άλλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, η Ελλάδα αναδεικνύεται και σε παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, αφορά και ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγούς μεταφοράς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Νέοι άνθρωποι με υψηλά μορφωτικά προσόντα δημιουργούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, επίσης, πρωταγωνιστεί σαν ένας δυναμικός, οικονομικός παίκτης στα Βαλκάνια και μπορούμε εκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αξιοποιήσουμε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται» σχολίασε.

«Μην τιμωρείτε τους αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης: Και συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας, ως προς το οικονομικό σκέλος του μανιφέστου του: «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί. Όπως προανέφερα, η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις.

Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν, εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος» θέτοντας σαφώς ζήτημα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Αναγνώρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει ευθύνες, που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας». «Από την άλλη πλευρά, όμως» παρατήρησε, «είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ. Ακριβώς γι' αυτό τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου».

«Η κρίση έπληξε ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βλέπουν το χάσμα με τον Βορρά να βαθαίνει, αντί να  περιορίζεται. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι συγκυριακή. Είναι δομικού χαρακτήρα. Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα, που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνο έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Ο ρόλος της Γερμανίας σ' αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παπούλιας. Ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας «Δουβλίνο II» για την παράνομη μετανάστευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και δίνει σχεδόν μόνη της τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σ' αυτό τον τομέα, είναι βολική για τους εταίρους μας, αλλά δυσβάστακτη για εμάς». «Με το "Δουβλίνο ΙΙ", τα βόρεια κράτη-μέλη της ΕΕ έλυσαν σε κάποιον βαθμό το δικό τους πρόβλημα. 

Θέλω να τονίσω ότι η παράνομη μετανάστευση δεν συνιστά μόνο μείζον εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εάν εννοούμε όσα λέμε για ευρωπαϊκή ενοποίηση, η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξοπλισμένη με αποτελεσματικά εργαλεία και επαρκείς πόρους. Είναι προφανές ότι σ' αυτό το μέτωπο πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη κατά τρόπο ισόρροπο και αναλογικό» σχολίασε ο κ. Παπούλιας, θέτοντας έτσι και ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας «Δουβλίνο II».

Οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας: Από την προσφώνηση του Κάρολου Παπούλια προς τον Γιοάχιμ Γκάουκ δεν έλειψαν, όπως ήταν φυσικό, και οι ιστορικές αναφορές. «Οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Περισσότεροι από 300.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στη χώρα σας, οι οποίοι κάποτε υπερέβαιναν τις 600.000 και ήταν μία σημαντική συμβολή, μαζί με τους άλλους Gastarbeiter, στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Ήταν η εποχή που η χώρα σας είχε ανάγκη από εργατικά χέρια. Ήταν οι εκφραστές της αλληλεγγύης, καταβάλλοντας τον οβολό τους για την επανένωση της Γερμανίας. 

Σήμερα, αποτελούν ζωντανή γέφυρα φιλίας των δύο χωρών» υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. Και συνέχισε: «Το 2013, επισκέφτηκαν την Ελλάδα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες. Η τουριστική ροή κατέγραψε αύξηση 7,5% έναντι του 2012. Το ελληνογερμανικό επιμελητήριο γιόρτασε φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Ινστιτούτο Goethe λειτουργεί από το 1952 και στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν ένας από τους χώρους ελεύθερης και ανοικτής συζήτησης. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών λειτουργεί από το 1874. Η Γερμανική Σχολή Αθηνών από το 1896 και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης από το 1888».

Κυπριακό: Δεν θα δεχτούμε λύση που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής. Από το σημείο αυτό, ο κ. Παπούλιας ξετύλιξε το νήμα μέχρι τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. «Στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, «έχουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα. Είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 36,4% της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από την εισβολή του 1974, με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού. Έχουμε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε όλοι να οδηγήσει σε λύση.

Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης, που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο». Και κατέληξε ο κ. Παπούλιας, λέγοντας στον Γιόαχιμ Γκάουκ: «Κύριε πρόεδρε, η σημερινή σας επίσκεψη μας έδωσε τη δυνατότητα ως χώρες, με στενούς δεσμούς, να ανταλλάξουμε με ειλικρίνεια απόψεις. Να κοιτάξουμε με αισιοδοξία και θετικό πνεύμα το μέλλον. Να αντιληφθούμε καλύτερα τις εκατέρωθεν θέσεις, στόχους, έγνοιες και ανησυχίες. Κι αυτό, επειδή παρά τους στενούς μας δεσμούς, επιβιώνουν πολλά αρνητικά στερεότυπα. 

Δική μας ευθύνη είναι να συμβάλουμε στην απάλειψή τους. Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και κοινωνικά δίκαιη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των λαών της. Και βεβαίως μία Ευρώπη όπου όλες οι χώρες-μέλη θα συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε εσάς και την κυρία Schadt υγεία, ευτυχία, καθώς και πρόοδο και ευημερία στο γερμανικό λαό».




 

7/3/2014 - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ


Με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία αξίζει να τον θυμηθούμε για το ρόλο που μπορεί να παίξει μια σύμπτωση κι ένας και μόνον άνθρωπος. Είναι ο Αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Πετρόφ και έσωσε το κόσμο από πυρηνικό όλεθρο το 1983! Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1983. Ο Πετρόφ είχε υπηρεσία σε κρίσιμη θέση που είχε να κάνει με την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σειρήνα άρχισε να ουρλιάζει και πέντε κόκκινα προειδοποιητικά στίγματα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή του. Σύμφωνα μ΄ αυτά που έβλεπε οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στη κορύφωση του σε μια εποχή που η απόλυτη καταστροφή θεωρείτο πιθανότατη. Μόλις ένα μήνα πριν η ΕΣΣΔ είχε καταρρίψει ένα κορεατικό επιβατηγό αεροσκάφος και στις ΗΠΑ ο Ρέϊγκαν χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ένωση ως “Αυτοκρατορία του Κακού”. Ο Πετρόφ είχε τις διαταγές του. Έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν νέο, και ο Πετρόφ δεν το εμπιστευόταν. Επίσης εκτίμησε ότι ήταν απίθανο η Αμερική, η οποία είχε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, θα επέλεγε να ξεκινήσει επίθεση μόλις με πέντε.

Με τον υπολογιστή να επιμένει στις προειδοποιήσεις του ότι ξεκινά ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος ο Πετρόφ κάλεσε τους ανωτέρους παίρνοντας την πρωτοβουλία και ανέφερε “λάθος συναγερμό”... Μετά τις έρευνες που έγιναν αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν πράγματι λάθος των δορυφόρων που είχαν δει ως ''πυραύλους'' κάποιους αντικατοπτρισμούς του ήλιου.

Αντί για ανταμοιβή έγινε έρευνα κατά του Πετρόφ...Ο στρατός ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα, και απαίτησε να μάθει γιατί δεν είχε κάνει πιο λεπτομερείς σημειώσεις. Τον αποστράτευσαν πρόωρα και αυτό του κόστισε ιδιαίτερα αφού αργότερα έπαθε νευρικό κλονισμό.Μέχρι τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τ΄ όνομά του και φυσικά το περιστατικό δεν είχε γίνει γνωστό. Η ιστορία του ήρθε στο φως μόλις τα τελευταία χρόνια...

ΝΕΑ ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ: ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β' ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Νέα θρασύτατη πρόκληση των Σκοπίων! Εντός των επόμενων μηνών θα τοποθετήσει δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β', της Ολυμπιάδας, του Αριστοτέλη, του Φλάβιου και του τσάρου Σαμουήλ, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων! Ορισμένα από τα κέρινα αυτά ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων.

Ιστοσελίδες των Σκοπίων δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' και της Ολυμπιάδας, που τοποθετήθηκαν στο νέο μουσείο. Η διευθύντρια του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, Βεσέλα Τσεστόεβα, δήλωσε ότι τα ομοιώματα του καθενός θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκθεση εντός του αρχαιολογικού μουσείου και θα τοποθετηθούν χρονολογικά στην εποχή κατά την οποία έζησαν, ενώ στην είσοδο θα εκτεθεί αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός), που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.Οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6.000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.

«ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ… ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ: 20 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Εν μέσω του ασταθούς και επικίνδυνου κλίματος που επικρατεί τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Συρία η Τουρκία ποτέ δεν στρέφει μακριά το βλέμμα από το Αιγαίο το οποίο αποτελεί πάγιο στόχο της επεκτατικής της πολιτικής.

Δώδεκα τουρκικά μαχητικά τα οποία συνόδευαν ένα CN-235 πραγματοποίησαν σήμερα 18 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 2 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε πρακτικά σε όλο το Αιγαίο από το βόρειο, κεντρικό μέχρι το νότιο.

Έτσι για πρώτη φορά ύστερα από κάποιο διάστημα πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και  4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Από τα 12 μαχητικά τα 4 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Καθώς οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν απορροφηθεί σε νέες θέσεις βρίσκονται σε αντίστροφη μέτρηση για την ανεργία, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σήμερα, Παρασκευή, από σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικούς. Εικόνες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μείνει ανεπηρέαστος εμπεριέχει το βίντεο μέσα από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος». Με κυρίαρχα στοιχεία την «ασφυξία» του χώρου και τη βρωμιά, η λήψη του οπτικού υλικού συνοδεύεται από μικρές συνεντεύξεις  σχόλια ως προς τις συνθήκες νοσηλείας κρατουμένων. Το μέλλον της Ευρώπης και ο ρόλος των πόλεων βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διάσκεψης των περιφερειών, που διοργανώνεται στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. 

Προσκεκλημένοι είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Βέρνερ Χόιερ. Tριγμούς στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων προκαλεί το θέμα των περίπου 180.000 «αιωνίων» φοιτητών, που πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα τους έως το τέλος του καλοκαιριού. Κλίμα προβληματισμού, μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που καταγράφει σημαντική δυναμική για Το Ποτάμι εις βάρος (και) του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί στο κόμμα. Τα στελέχη εναποθέτουν τις ελπίδες στις επιλογές για τις ευρωεκλογές υπό τη σκέπη της Ελιάς - η συνδιάσκεψη της οποίας αρχίζει αύριο, Σάββατο, στο ΣΕΦ. Σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου ο Ευ.Βενιζέλος να ενημερώσει τα στελέχη για το σχηματισμό της κεντροαριστερής παράταξης.


Κόσμος: Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, με τη Γαλλία να διαμηνύει πως οι τόνοι θα ανέβουν εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα. Το ενδεχόμενο ακόμη και απαγόρευσης ήγειρε για το YouTube και το Facebook ο τούρκος πρωθυπουργός, λέγοντας πως μετά τις δημοτικές εκλογές στο τέλος του μήνα θα «ληφθούν μέτρα». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει υπό πίεση για το σκάνδαλο με τις μίζες, με το τελευταίο «επεισόδιο» ηχογραφημένες συνομιλίες που υποτίθεται ότι τον εμπλέκουν σε κρύψιμο μαύρο χρήματος και οι οποίες είχαν διαδοθεί μέσω του Διαδικτύου. Πάνω από 15.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας διαδήλωσαν στην Λισαβόνα, κατά των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στους μισθούς. 

Aπέναντί τους βρέθηκαν οι συνάδελφοι που φρουρούσαν το κτίριο του Κοινοβουλίου, για να αποτρέψουν τους δεκάδες συναδέλφους τους να εισέλθουν σε αυτό. Δεκτή έκανε η Κούβα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο μία νέα διμερή πολιτική συμφωνία, λέγοντας ότι προτίθεται να συζητήσει και για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Kανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει την Ουκρανία από τη Ρωσία, αλλά ούτε και να επιτρέψει να τη μετατρέψει το Κρεμλίνο σε 'δορυφόρο' της». Με αυτά τα λόγια αποτύπωσε το πρόβλημα της κρίσης στην Κριμαία και στην ευρύτερη περιοχή ο 90χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ σε βαρυσήμαντο άρθρο του στην Washington Post.


Οικονομία: Στο ποσό των 0,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2013, τα καθαρά κέρδη της Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (Χίλτον) έναντι ζημιών 4,1 εκατ. ευρώ το 2012. Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Στις 10.30 το warrant της Πειραιώς υποχωρούσε κατά 15,68% στα 0,7890 ευρώ, το warrant της Alpha Bank σημείωνε πτώση 10% στα 1,3500 ευρώ και το warrant της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πτώση 9,41% στα 0,9150 ευρώ.


Αθλητισμός: Ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διέψευσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να παντρευτεί σύντομα τη Ναπολιτάνα αρραβωνιαστικιά του Φραντσέσκα Πασκάλε, όπως ανέφεραν χθες ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης και κάθε ενδεχόμενο να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν. Δέκα χρόνια και έξι μήνες. Τόσο χρειάστηκε ο Ρονάλντο για να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας. Μια διαδρομή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003, όταν στο «Μουνισιπάλ» του Τσάβες ο τότε προπονητής των Πορτογάλων, Λουϊς Φελίπε Σκολάρι, έδινε εντολή στο ημίχρονο στο 17χρονο «παιδί-θαύμα» της Σπόρτινγκ Λισαβόνας να ετοιμαστεί για αλλαγή. Ο Ρονάλντο με τα δύο που πέτυχε χθες στο φιλικό 5-1 επί του Καμερούν έφτασε τα 49 σε 110 διεθνείς συμμετοχές, όπου βρίσκεται πλέον ο επόμενος στόχος του: να «πιάσει» τον Φίγκο που έχει 127.


Τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα θέλει ο Πέλε για να την κάνει... δώρο στον Μάικλ Ολαϊτάν, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε. Αφενός για να κατακτηθεί μαθηματικά το 41ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού και αφετέρου για να εμψυχώσουν τον άτυχο συμπαίκτη τους που κατέρρευσε στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, όμως φυσικά όλοι ξέρουμε πως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με την καλύτερη ποιότητα».


  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΜΑΡΤΙΟΥ)


1933: Ο Charles Darrow λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ιστορικό επιτραπέζιο παιχνίδι – που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές – “Monopoly”.


1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται και επισήμως στην Ελλάδα.


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ


1934: Γιώργος Κατσαρός, συνθέτης.


1964: Bret Easton Ellis, σημαντικός σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας.


ΘΑΝΑΤΟΙ


322 π.Χ: Αριστοτέλης, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

1999: Stanley Kubrick, σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών που άφησαν ιστορία στον χώρο της έβδομης τέχνης. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του.