03 Μαρτίου, 2014

3/3/2014 - ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν». 

Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. 

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». 

Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Όποια όμως κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να βρεθούν κοντά στην φύση.

Η Κυρά Σαρακοστή.

Ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Το έθιμο αυτό το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, χρησιμοποιούνταν ως ιδιότυπο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

 Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο«πόδι» τοποθετούνταν στο ψωμί της Ανάστασης.

Και πάλι έφερνε γούρι σε όποιου την φέτα βρισκόταν το διπλωμένο χάρτινο «πόδι» της Κυρά Σαρακοστής. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια τρίτη παραλλαγή του εθίμου θέλει την Κυρά Σαρακοστή φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες έχει η Κυρά Σαρακοστή που έφτιαχναν στον Πόντο. Εκεί κρέμαγαν από το ταβάνι μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που πάνω του είχαν καρφωμένα εφτά φτερά κότας. Κι εδώ κάθε βδομάδα αφαιρούσαν ένα φτερό κι έτσι μέτραγαν το χρόνο μέχρι την Ανάσταση. Αυτό το «ημερολόγιο» το ονόμαζαν Κουκουρά.

Για το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής έχουν γραφτεί και οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
Που’ ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να’ ρθει η Πασχαλιά.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

H ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Η GAZPROM ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

 

Μια ακόμη παράμετρος που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία είναι τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, όπως και οι αγωγοί μεταφοράς του στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή στον μεγαλύτερο... “ενεργειακό πελάτη” της Μόσχας.

Επί του πρακτέου λοιπόν και με βάση διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Μόσχας και Κιέβου η Ουκρανία ουσιαστικά εξαρτάται αποκλειστικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει προσφέρει στο Κίεβο προνομιακές τιμές και πρακτικά ανεξάντλητη πίστωση για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται στην Ουκρανία από τους αγωγούς της ρωσικής Gazprom.

Τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού και της κρατικής, ουκρανικής Naftofaz και ανανεώνονται ανά τρίμηνο. Τελευταία τιμή που προσφέρθηκε στη Naftogaz ήταν της τάξης των 268,5 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που χώρες στην κεντρική Ευρώπη πληρώνουν στη Μόσχα από 360 έως και 400 δολάρια ανά περίπτωση.

Μόνο που ακόμα και με αυτές τις τιμές το Κίεβο χρωστάει τεράστια ποσά στη Μόσχα. Ποσά που ο Πούτιν ήταν διατεθειμένος να “παγώσει” εφόσον ο Ουκρανός πρόεδρος “πάγωνε” τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που έγινε και απετέλεσε το έναυσμα για το ξέσπασμα της κρίσης που οδήγησε ως εδώ τα πράγματα στη χώρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ανεξάρτητων αναλυτών η Ουκρανία χρωστάει στη Ρωσία ποσά από 4 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα που το συνολικό εξωτερικό της χρέος για τα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζεται στα 35 δισ. δολάρια. Η νέα παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη. Κι αν η Gazprom κλείσει τις κάνουλες, τότε η ουκρανική οικονομία θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Μόνο που από την Ουκρανία περνούν σήμερα αγωγοί φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Αν η κάνουλα “κλείσει”, τότε αυτομάτως πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα στερηθούν το φυσικό αέριο. Με την εξαίρεση του αγωγού που έχει κατασκευάσει η Gazprom, σε συνεργασία με τις γερμανικές Ε.ΟΝ και BASF και τη γαλλική GDF Suez, διαμέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Ο λόγος για τον αγωγό Nord Stream μέσω του οποίου δυνητικά μπορούν να περάσουν 55 δισ. κυβικά μέτρα κάθε χρόνο, κατευθείαν από τη Ρωσία στη Γερμανία. Η Γερμανία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο και ως εκ τούτου η θέση της στη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου είναι εξαιρετικά δύσκολη...

Η εναλλακτική είναι ο υπό κατασκευή δεύτερος αγωγός μέσω Βουλγαρίας, πάλι με συνδρομή της Gazprom. Ο λόγος για τον South Stream, τον αγωγό που θα περνάει από την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα όμως και η Ουκρανία έχει προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Τα τελευταία χρόνια η ουκρανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις “δυτικές” Shell και ExxonMobil για έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε επίσης άδεια στην αμερικανική Chevron να αρχίσει τις έρευνες για άντληση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στην περιοχή Ολέσκι, στα ανατολικά της χώρας. Εκεί όπου η Ρωσία φαίνεται πως θα συγκεντρώσει την πίεσή της, με δεδομένο πλέον πως ελέγχει απόλυτα την Κριμαία...

 

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΔΙΛΛΗΜΑ

 

Η Ελλάδα, είτε υπογράψει νέο μνημόνιο είτε όχι, θα πρέπει να αποδεχθεί και να εφαρμόσει το νέο πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που ισχύει στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη από το 2014. Το πλαίσιο αυτό επιβάλλει σε όλα τα κράτη – μέλη μια σειρά από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχο στην κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών καθώς και «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών», για την έγκαιρη αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Αυτό σημαίνει ότι η απαλλαγή από τις απαιτήσεις της τρόικας, σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει τα χέρια της όποιας κυβέρνησης. Για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να δίνει συστηματικά λογαριασμό στους εταίρους της. Αλλά και για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές σε βιώσιμο κόστος, θα πρέπει να αποδεικνύει διαρκώς ότι τα δημοσιονομικά και οικονομικά της μεγέθη είναι υγιή και επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Όσοι, λοιπόν, εξακολουθούν να υπόσχονται ότι θα σώσουν τη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τα μνημόνια, καλά θα κάνουν να πάψουν να παραπλανούν την ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι όταν η τρόικα φύγει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο παρελθόν και στην εποχή των άφθονων δανεικών. Αυτό που περιμένουμε από τα κόμματα, είναι να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πώς θα διαχειριστούν αυτή την πραγματικότητα και για το τι θα κάνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταφέρει να παράγει περισσότερους πόρους και θέσεις εργασίας. Το ψευδοδίλλημα του μνημονίου πρέπει να τελειώσει.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Άνδρας 22 ετών έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από άγνωστο με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου. Κλειστή λόγω κατολίσθησης είναι η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του 69ου χιλιομέτρου, κοντά στην θέση Πλάτανος Αχαΐας. Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι τη 1 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας η Βαρβάκειος Αγορά για τις τελευταίες σαρακοστιανές αγορές. Οι φούρνοι θα είναι, επίσης, ανοιχτοί μέχρι τις 5 το απόγευμα την Καθαρά Δευτέρα για την καθιερωμένη λαγάνα. Κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Κακοκαιρία αρχικά σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, προβλέπει για την Καθαρά Δευτέρα η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Ο Νίκος Παπάκος επανεξελέγη σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των εκλογών, ο Νίκος Παπάκος έλαβε 248 ψήφους έναντι 167 που έλαβε ο Κώστας Καρεγεώργος.

Κόσμος: Την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης, με παράλληλη αναθεώρηση του συντάγματος και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας ζήτησε από τη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αργότερα τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι στόχος των κινήσεων της Μόσχας είναι η προστασία των πολιτών της στη χώρα και κάλεσε τη Δύση να παραμερίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Σεισμός 6,7 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα βόρεια του ιαπωνικού νησιού της Οκινάουα.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί. Για τη σοβαρότερη κρίση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, καλώντας τη Μόσχα να διατάξει την επιστροφή των δυνάμεών της στις βάσεις στην Κριμαία. Μαραθώνιος επαφών Ομπάμα με ευρωπαίους ηγέτες. Στο Κίεβο την Τρίτη ο Τζον Κέρι. Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Πρετόρια η δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013. Ο διάσημος αθλητής δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, με τις οποίες βαρύνεται.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως με τις στρατιωτικές της κινήσεις στην Ουκρανία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» και καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Κριμαία. Οι πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας συνεδρίασαν εκτάκτως, αλλά δεν έλαβαν απόφαση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Μόσχας. Ακολουθεί σύγκληση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Οικονομία: Την Τρίτη ξεκινούν οι επαφές στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η νέα ηγεσία της χώρας τοποθετεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στα 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια. Με πτώση άνω του 5% άνοιξε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ το ρώσικο ρούβλι κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό. Οι χρηματαγορές στη Ρωσία είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Η «υστερία» θα υποχωρήσει λόγω των παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος. Πτώση και στις διεθνείς αγορές.

Την πρόθεσή τους να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη» στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G-7), τονίζοντας παράλληλα πως η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι κρίσιμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Αθλητισμός: Καθησυχαστικός ήταν ο γιατρός του Ολυμπιακού, Χρήστος Θέος, σε ότι αφορά την υγεία του Μάικ Ολαϊτάν. Ο Νιγηριανός επιθετικός νοσηλεύεται και σήμερα, Δευτέρα στο νοσοκομείο, αλλά κυρίως για να υποβληθεί σε εξονυχιστικές εξετάσεις, όπως ανέφερε ο γιατρός των Ερυθρολεύκων που απέδωσε την κατάρρευση του παίκτη σε μια ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Τον γύρο της Ευρώπης έκανε η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο «Γ.Καραϊσκάκης» με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρρευση του Μάικ Ολαϊτάν αλλά και στο «σπάσιμο» του αήττητου των Ερυθρολεύκων.

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι περίπου 2000 οπαδοί του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, μόλις εμφανίστηκε το πούλμαν που μετέφερε τους θριαμβευτές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» φίλαθλοι είχαν μαζευτεί από νωρίς στο προπονητικό κέντρο της ομάδας «Γ.Καλαφάτης» για να ευχαριστήσουν τους παίκτες της ομάδας που νίκησαν με 3-0 στο «Γ.Καραϊσκάκης» και «έσπασαν» το αήττητο των Ερυθρολεύκων. «Πρωτάθλημα αήττητοι δεν παίρνετε ποτέ» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1827: Η μάχη στον Κερατσίνι αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στην ιστορία της «οπλαρχηγικής» του πορείας, όπου απέκρουσε σε διάστημα δύο 24ώρων σχεδόν 7.000 Τούρκους.

1944: Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η τότε αρμόδια εταιρεία ύδρευσης προειδοποιεί πως τα αποθέματα νερού στον Μαραθώνα θα εξαντληθούν μέσα στους επόμενους 9 μήνες.

2003: Ξεκινά η δίκη της «17ης Νοέμβρη».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1945: Αρλέτα, τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1983: Georges Remis, σκιτσογράφος βελγικής καταγωγής, δημιουργός της κλασικής φιγούρας του Tin-Tin.