01 Μαρτίου, 2014

1/3/2014 - ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΔΗΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ (ΔΗΘΕΝ) ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ



Διαζύγιο από την κυπριακή κυβέρνηση πήρε οριστικά το ΔΗ.ΚΟ., πυροδοτώντας νέα κυβερνητική κρίση σε μια χρονικά καθοριστική συγκυρία για τη Λευκωσία, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, επικύρωσε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗ.ΚΟ.» για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Από τα 178 παρόντα μέλη, υπέρ της αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα τάχθηκαν τα 97 μέλη (ποσοστό 54,5%) και εναντίον τα 81 μέλη (ποσοστό 45,5%). Οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗ.ΚΟ. - Γιώργος Λακκοτρύπης, Πέτρος Πετρίδης, Φώτης Φωτίου και Κυριάκος Κενεβέζος και οι πρόεδροι των ημικρατικών οργανισμών που προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗ.ΚΟ. (ΑΗΚ, ΚΟΤ και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης) κλήθηκαν να παραιτηθούν. «Είναι μία ξεκάθαρη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία δίνει βεβαίως και το στίγμα των ενεργειών και των βημάτων που θα κάνουμε στο μέλλον» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Τα μέλη θα ψήφιζαν μεταξύ δύο προτάσεων: Αυτής του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου και του Εκτελεστικού Γραφείου για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση και αυτή του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης υποστήριξε: «Το ΔΗ.ΚΟ. θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση υπό όρους τους οποίους θα έθετε στον Νίκο Αναστασιάδη».

Η ψηφοφορία ήταν μυστική παρότι με βάση το καταστατικό του ΔΗ.ΚΟ. οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν μέλη ζητήσουν η ψηφοφορία να είναι μυστική. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά οποιουδήποτε κόμματος… ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την κυβερνητική σταθερότητα» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.


ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ERICSSON ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ


Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας. Αυτή τη φορά η δίωξη αφορά μίζα που φέρεται να δόθηκε για σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145. Πρόκειται για την εταιρία από την οποία, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχει γίνει και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρίας EMBRAER. Ο  επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, έφτασε στην άκρη του νήματος μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι πήρε μίζα και από το επίμαχο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε ότι τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει». Στη συνέχεια ο Κάντας παραδέχτηκε πως πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο εμπλοκής της εταιρίας ERICSSON έχει μπει στο μικροσκόπιο και των Σουηδικών αρχών. Οι Σουηδοί εισαγγελείς ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες,  αναμένεται να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τους Σουηδούς. Την υπόθεση θα χειριστεί η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία αναμένεται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και των εκπροσώπων της ERICSSON.

Και όσο η δικαστική έρευνα προχωρά τόσο τα στόματα ανοίγουν και νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κατηγορούμενου  αντιπρόσωπου της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η εισαγγελία της Βρέμης του υπέβαλε σειρά ερωτήσεων για την υπόθεση των εξοπλιστικών εκείνος επιχείρησε να τους παραπλανήσει λέγοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

Όταν, όμως, ο Αντώνης Κάντας τον κατονόμασε ως πρόσωπο κλειδί στη υπόθεση των εξοπλιστικών ο Παναγιώτης Ευσταθίου αναθεώρησε τη στάση του. Άλλωστε, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τότε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, άλλαξε ρότα και ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005 ενώ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε  συμπληρωματικό υπόμνημα  δίνοντας περισσότερα στοιχεία στην ανάκριση.

HANDELSBLATT: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ Η ΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Καθόλου καλά δεν είναι τα σημάδια που δείχνει η Ελλάδα, παρά την προσδοκώμενη βελτίωση, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Αφενός η ανεργία θα κινηθεί το 2014 στο 26% και θα παραμείνει υψηλή και το 2015, παρά τη μείωσή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αφετέρου η υπερχρέωση θα παραμείνει προβληματική με 172% του ΑΕΠ του χρόνου και 177% φέτος, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για καθόλου θετικά σημάδια, που κάνουν τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Κλάους-Πέτερ Βιλς να πιστεύει ότι «και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Βιλς, η Ελλάδα συνεχίζει να στερείται οικονομική προοπτική, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα για να μην πτωχεύσει, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι πληρωμές δεν θα πρέπει να διακοπούν, με το φόβο μήπως και εκλεγούν στην Ελλάδα εξτρεμιστικά κόμματα.

Εξίσου σκεπτικιστής, όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται και ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ, για τον οποίο «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε μέχρι τώρα συστηματικά και έτσι απερρίφθη οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους».




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αγωνία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου είναι πως αν οι κάλπες πολιτικοποιηθούν, οι υποψήφιοι των κομμάτων του Μνημονίου θα συντριβούν, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Προσθέτει, ωστόσο, πως «δεν πάμε να ψαρέψουμε αντιμνημονιακές ψήφους διαμαρτυρίας». Με την αλλαγή πολιτικής συναρτά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, διαφορετικά δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος για την εκλογή αριθμός των 180 ψήφων. 'Οσο για το εάν ενδιαφέρεται ο ίδιος για την θέση, απαντά ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να λειτουργεί ακόμη και αποπροσανατολιστικά.

Κλειστή, επί σχεδόν πέντε ώρες έμεινε η νέα εθνική οδός Πατρών-Κορίνθου, κοντά στο ύψος του Ψαθόπυργου, λόγω τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο τραυματίστηκαν δύο άτομα. Η Ελλάδα το 2014 επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον φινλανδό πρωθυπουργό, Γ.Κατάινεν. «Είμαστε στο σωστό δρόμο. Τώρα χρειαζόμαστε αναπτυξιακή κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Ο φινλανδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αξιοθαύμαστα αποτελέσματα» στην Ελλάδα, ωστόσο είπε ότι «η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί». Υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αιχμές κατά της Αριστερής Πλατφόρμας για «φαινόμενα δυσανεξίας του κόμματος σε οποιοδήποτε άνοιγμα, εσωστρεφείς νοοτροπίες, φοβικά σύνδρομα και μια ιδότυπη αυτάρκεια, στα όρια της αλαζονείας, για τη 'μοναδικότητα' της κομμουνιστικής προέλευσης, στράτευσης και συνεισφοράς» αφήνει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Κόσμος: Άλλος ένας βραζιλιάνος δημοσιογράφος -ο τέταρτος από την αρχή του έτους- έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στην πολιτεία της Μπαχία στα βορειοανατολικά της χώρας, κατήγγειλε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της για τη Βραζιλία. Τη... βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας. Δεν θα αδιαφορήσουμε στην έκκληση της Κριμαίας, ξεκαθαρίζει το Κρεμλίνο, εντείνοντας τους φόβους για απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία, εν μέσω αμερικανικών προειδοποιήσεων και καταγγελιών της ουκρανικής ηγεσίας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

«Δεν θα υποκύψουμε στις ρωσικές προκλήσεις» λέει ο ουκρανός πρωθυπουργός. Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος», την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή για προσάρτηση της Κριμαίας. Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Ισορροπίες τρόμου στην Κριμαία με τη νέα μεταβατική ηγεσία να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι εφαρμόζει τακτική ανάλογη πριν την επέμβαση στη Γεωργία το 2008, αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να παρασύρει το Κίεβο σε ένοπλη σύγκρουση. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις», ενόσω τελούν υπό κατάληψη ενόπλων τα αεροδρόμια της Κριμαίας και πληροφορίες θέλουν 2.000 Ρώσους στρατιώτες να έχουν μεταφερθεί με μεταγωγικά στην περιοχή...

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη Βενεζουέλα από την 4η Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη 261 έχουν τραυματιστεί, βάσει νέου απολογισμού που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εισαγγελία της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι εργάζονται στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να εξετάσουν εάν είναι δυνατό να υπάρξει δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ Μαδούρο και αντιπολίτευσης.

Οικονομία: Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας, διατηρώντας τη βαθμολογία της στο Aaa και αυξάνοντας την προοπτική της χώρας εν μέσω βελτίωσης στην ευρωζώνη από «αρνητική» σε «σταθερή». Το τριπλό «Α» επιβεβαιώθηκε και για Αυστρία και Λουξεμβούργο. Η Πορτογαλία εξασφάλισε μια νέα θετική κρίση εκ μέρους της τρόικας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, λίγους μήνες πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Συνάντηση δυόμισι ωρών με την τρόικα είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα. Τις επόμενες ώρες και ημέρες το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα θα δουλέψουν επί του κειμένου του σχεδίου συμφωνίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα. Να δουν «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, καλεί τους δανειστές ο Γ.Στουρνάρας.

Αθλητισμός: Χωρίς πολλές αλλαγές αναμένεται να παρατάξει ο Μίτσελ τον Ολυμπιακό στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Ο Ισπανός τεχνικός δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει πολλά πράγματα στο αρχικό σχήμα των Πειραιωτών σε σχέση με την 11άδα του θριάμβου κόντρα στη Γιουνάιτεντ. Μία πιθανή αλλαγή είναι ο Νταβίντ Φουστέρ στη θέση του Ερνάν Πέρες, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στη θέση του Ιβάν Μαρκάνο και από εκεί και πέρα, ο Μίτσελ φέρεται να σκέφτεται να βάλει τον Σάμαρη – στη θέση του Εντινγκά - δίπλα στον Μανιάτη, αν και ο Αφρικανός δείχνει να έχει πάρει τα πάνω του και βοηθάει στην καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ντομίνγκες: «Άλλη διαχείριση με Παναθηναϊκό».

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο Παναθηναϊκός για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με τον Γιάννη Αναστασίου να σχεδιάζει το τελικό του πλάνο με στόχο οι «πράσινοι» να φύγουν τουλάχιστον αήττητοι από το Καραϊσκάκη. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» τις τελευταίες ημέρες έκανε αρκετή... βιντεοθεραπεία στους παίκτες του, ενώ έχει ρίξει μεγάλο βάρος και στον ψυχολογικό τομέα. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον βασικό επιθετικό της ομάδας Μάρκους Μπεργκ, υποδεικνύοντάς του να μην παρασυρθεί από το πάθος που δείχνει στο παιχνίδι.

Στην περσινή σεζόν οι διοργανώσεις Κυπέλλου στην Αγγλία επεφύλασσαν δύο πολύ μεγάλες εκπλήξεις. Τα τρόπαια κατέκτησαν η Γουϊγκαν (FA Cup) και η Σουόνσι (Λιγκ Καπ), ειδικά η πρώτη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά καθώς είχε νικήσει στον τελικό τη Μάντσεστερ Σίτι, στο Γουέμπλεϊ. Την Κυριακή (16:00) στο ίδιο γήπεδο, ο τελικός του Λιγκ Καπ 2014 μοιάζει (ξανά) κούρσα για ένα άλογο: τη Σίτι του Μανουέλ Πελεγκρίνι που αντιμετωπίζει τη Σάντερλαντ...


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1692: Αρχίζουν στη Μασαχουσέτη οι «δίκες των μαγισσών» σαν αποτέλεσμα του «κυνηγιού των μαγισσών», όπου τέσσερις γυναίκες δικάζονται, επειδή κατηγορούνται για μαγεία.

1983: Η Swatch κυκλοφορεί την πρώτη της συλλογή ρολογιών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1810: Frederic Chopin, Γαλλοϊάπωνας συνθέτης και πιανίστας.

1842: Νικόλαος Γύζης, σημαντικός ζωγράφος.

1896: Δημήτρης Μητρόπουλος, διευθυντής ορχήστρας και μαέστρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2003: Μίμης Κουγιουμτζής, σκηνοθέτης και ηθοποιός.



ΚΕΡΙ ΣΕ ΛΑΒΡΟΦ: «ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ… ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»!


Αρκετά "χλιαρή" και "διακριτική" είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στην πρωτοφανή επίδειξη παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της Ρωσίας τα τελευταία 24ωρα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ "προειδοποίησε" τη Ρωσία να προσέξει να μην «παρερμηνευτούν» οι κινήσεις της στην Ουκρανία! Και αν δηλαδή «παρερμηνευτούν» οι ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία από τους δυτικούς, τι προτίθενται να κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ο κ. Κέρι δεν λέει ούτε μία λέξη! Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έθεσε ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της Κριμαίας. «Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη. Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέρι. 

Ούτε καν μία "απειλή" αποτροπής, ούτε καν μία κουβέντα για ενδεχόμενη αντίδραση της Δύσης σε "παρεξηγημένες" ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία! Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι "ακραίοι ριζοσπάστες" και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.  Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.