28 Φεβρουαρίου, 2014

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;

 

Σχεδόν όλοι φοβούνται ότι η μεγάλη παγκοσμίως χρηματοπιστωτική φούσκα, η οποία είναι περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από το πραγματικά διεθνώς παραγόμενο προϊόν, κάποια στιγμή θα σκάσει με κάποιον παγκόσμιο πόλεμο. Οι προσπάθειες για ξεφούσκωμα, που γίνονται με τοπικούς πολέμους, αλλαγές καθεστώτων, οικονομικές κατοχές και δημοσιονομικές πειθαρχίες, δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές.

Αυτή τη στιγμή ζούμε το παράδειγμα της Ουκρανίας. Είναι η προσπάθεια της δυτικής νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης να ξεφουσκώσει τη χρηματοπιστωτική φούσκα επεκτεινόμενη προς ανατολάς, προς αναζήτηση νέου ζωτικού χώρου. ΗΠΑ και Γερμανία, οι οποίες έχουν τεθεί επικεφαλής της νέας δυτικής αποικιοκρατίας που πήρε το όνομα παγκοσμιοποίηση, θέλουν αφενός να επεκταθούν προς ανατολάς, αφετέρου να εμποδίσουν τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης με επικεφαλής τη Ρωσία (που προωθεί ο Πούτιν) και πιθανότατα και την Κίνα.

Αυτό που έχει υποστεί μέχρι στιγμής η Ρωσία με την Ουκρανία είναι μια τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτική ήττα. Αν δεν αντιδράσει σοβαρά, η νίκη της δυτικής παγκοσμιοποίησης και του στρατιωτικού της σκέλους (ΝΑΤΟ), θα είναι καθολική, χωρίς μάλιστα να πέσει μια σφαίρα. Οι δυτικοί κατάφεραν με μοχλό την Ουκρανία να κλείσουν τη Ρωσία στα ασφυκτικά όριά της. 

Φυσικά, αν η Ρωσία ανεχτεί αυτό το πελώριο ράπισμα, αυτόματα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στο εσωτερικό της και σύντομα θα δούμε παρόμοιες (με της Ουκρανίας) διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας και κατάρρευση του ρωσικού καθεστώτος εκ των έσω. Ταυτόχρονα οι γύρω λαοί (Τσετσένοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί κ.λ.π.) θα ορμήσουν να πάρουν ότι μπορέσουν.

Όχι φυσικά Ευρασιατική Ένωση δεν πρόκειται τότε να συστήσει πλέον η Ρωσία, αλλά αναγκαστικά θα τεθεί στην πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ και Γερμανίας. Όπως αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας, εδώ δεν πρόκειται για μια απλή διπλωματική ήττα της Ρωσίας και προσωπικά του Πούτιν, αλλά για άμεση διακινδύνευση της ίδιας της εθνικής της κυριαρχίας και της εξάλειψης κάθε στρατηγικού ζωτικού της χώρου.

Θέλουμε να διαψευσθούμε, αλλά νομίζουμε ότι θα υπάρξουν τρομακτικές εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε παγκόσμια σύρραξη.
 

28/2/2014 - ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ


Το μόνο που διακρίνει κανείς στην επιφάνεια αυτού του απομονωμένου νησιού της Αρκτικής είναι μια φωτισμένη σφήνα από τσιμέντο και γυαλί. Η υπόγεια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ, μια διεθνής προσπάθεια για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας όλου του κόσμου, εμπλουτίστηκε με ακόμα 20.000 σπόρους από 100 χώρες.

Η «κιβωτός» της παγκόσμιας χλωρίδας είναι μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου 1.200 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο. Εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2008 από την κυβέρνηση της Νορβηγίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Τρεις υπόγειοι θάλαμοι από μπετόν, σχεδιασμένοι να αντέχουν ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα, μπορούν να χωρέσουν δείγματα σπόρων από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών.

Η τράπεζα βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο ώστε να μείνει ασφαλής ακόμα κι αν λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 120 μέτρα. Και, χάρη στους παγετώνες που καλύπτουν τη βουνοπλαγιά πάνω από την εγκατάσταση, οι σπόροι θα παραμείνουν κατεψυγμένοι στους -18 βαθμούς ακόμα κι αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800.000 δείγματα, τα περισσότερα από καλλιεργούμενες ποικιλίες. Η τελευταία παρτίδα που φτάνει στο Σβάλμπαρντ στην έκτη επέτειο της κιβωτού περιλαμβάνει τους πρώτους σπόρους από την Ιαπωνία, της οποίας οι τράπεζες σπόρων απειλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Την τράπεζα διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

ΗΠΑ VS ΡΩΣΙΑΣ: ΤΟ USS GEORGE BUSH ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑDMIRAL KUZNETSOV


Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο καθώς ένα από τα νεότερα και ικανότερα αεροπλανοφόρα τους το USS George H W Bush (CVN 77) βρίσκεται από τις 24 Φεβρουαρίου στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο, μαζί με τον ομάδα κρούσης που το συνοδεύει. Πιο συγκεκριμένα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο είχε αποπλεύσει στις 15 Φεβρουαρίου από το ναύσταθμο Norfolk, στη Virginia μαζί με το USS Truxtun (DDG 103).κλάσης Arleigh Burke. 

Η δύναμη αυτή συμπληρώθηκε εν πλω από τα σκάφη USS Roosevelt (DDG 80) και το USS Philippine Sea (CG 58) κλάσης Ticonderoga τα οποία είχαν αποπλεύσει από τη βάση τους στο Mayport της Florida για να σχηματίσουν έτσι την ομάδα κρούσης CSG 62 (Carrier Strike Group). Η CSG 62 πρόκειται να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του 6ου και 5ου Στόλου πραγματοποιώντας ναυτικές περιπολίες και αποστολές στο θέατρο της Μεσογείου και του Κόλπου όπως και την υποστήριξη της επιχείρησης 'Enduring Freedom στο Αφγανιστάν.

Έχει σχέση η ανάοτυξη του Battle Group με τα γεγονότα στην Ουκρανία; Δύσκολο. Έτσι ή αλλιώς απέναντί του βρίσκεται και το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Κουζνετσόφ" 61.500 τ. με 45 μαχητικά Su-33 και ελικόπτερα  το οποίο έχει καταπλεύσει στην Κύπρο και ανεφοδιάζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει Ρωσία και Κύπρος.Οπωσδήποτε η περιοχή της περιφέρεις της Ευρασίας βράζει και οι εξελίξεις θα είναι κοσμοϊστορικές τους επόμενους μήνες...

ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΜΚΟ


«Εσείς 69 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια; Εμείς σας περάσαμε και δώσαμε 62 εκατομμύρια, αλλά σε δύο χρόνια και μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου». Με αυτά τα λόγια απάντησε σε διάδρομο της Βουλής το 2011 ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θόρυβο για τις ΜΚΟ. Η γαλάζια απάντηση στο πράσινο πάρτι με τις ΜΚΟ άρχισε αμέσως μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Αφορμή για το «διάλογο» των βουλευτών ήταν το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες (2011) ο (τότε) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας είχε ζητήσει τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ. Την έρευνα είχε αναλάβει ο σημερινός Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Τα 62 εκατ. είχαν δοθεί σε 1.624 σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού το 2004 και το 2005...

Από τη δική του πλευρά, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής είχε αναλάβει να ερευνήσει πού κατέληξαν 9,3 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του (τότε) επικεφαλής της ΔΑΚΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτά είχαν άμεσα δικαιολογηθεί τα 300 χιλιάρικα και αναμένονταν δικαιολογητικά για τα υπόλοιπα. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, αν και βρέθηκε υπό Ενορκη Εξέταση, και προήχθη και βγήκε στη σύνταξη.

Η «Γλαυκώπις Αθηνά»: Χθες έγινε γνωστό ότι οι τότε έρευνες κατέληξαν στο ΣΔΟΕ, το οποίο κάνει ιδιαίτερες έρευνες για αρκετές ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ αυτών και για την οργάνωση «Γλαυκώπις Αθηνά», η οποία ενισχύθηκε με 3 εκατ. ευρώ. Η ΜΚΟ αυτή σχετίζεται με τη συνδικαλιστική δράση των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Με τη συνδικαλιστική δράση σχετίζονταν και τα 9 εκατ., όπως είχαν πει και τότε. Από τη μία πλευρά στέλεχος της ΔΑΚΕ, από την άλλη στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τα στελέχη των δύο κομμάτων σφάζονταν σε άλλα... φόρα, στο υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης.

Λίγο προτού κερδίσει τις εκλογές του 2004, ο Κώστας Καραμανλής εκφώνησε μια ομιλία στο Ζάππειο για τις ΜΚΟ και στις πρώτες σειρές κάθονταν οι Χρ. Ζαχόπουλος και Στ. Συρμόγλου. Ο δεύτερος είναι ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Εργον Πολιτών», η οποία χρηματοδοτήθηκε εκείνα τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή με 9 εκατ. ευρώ. Ο Ζαχόπουλος είναι γνωστός από το σκάνδαλο το οποίο παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή με την απόπειρα αυτοκτονίας. Σήμερα στην υπόθεση υπάρχει θεαματική ανατροπή που έμεινε κρυφή, καθώς τα δικόγραφα που πέτυχαν αυτή την ανατροπή μιλούσαν εμφαντικά για φαγοπότι με ΜΚΟ...

«...Διευθυντής του οργανισμού είναι ο Στέλιος Συρμόγλου. Πρόκειται για παράγοντα του νεοδημοκρατικού χώρου, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Του ανατέθηκε, λοιπόν, ο οργανισμός για τον εθελοντισμό - όπως αυτοπροσδιορίζεται-, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το 2005 (ως υπουργός Πολιτισμού). Τα βασικά ετήσια λειτουργικά έξοδά του, σύμφωνα με τον Στ. Συρμόγλου, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται, λέει, από χορηγούς (Hellenic Aid, Αττικό Μετρό, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΟΤ κ.ά.). Σε αίτημα της "Κ.Ε." να παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό του (δημόσιου) οργανισμού, ο διευθυντής του αρνήθηκε.

»Το "Εργο Πολιτών" στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στον Πύργο Αθηνών. Στο γραφείο του προέδρου, όπου οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπάρχει μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο (η θέα είναι εντυπωσιακή) κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Ο οργανισμός με το διμελές δ.σ. διαθέτει στην υπηρεσία του προσωπικό που προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ και λίγους (πρώην) ημέτερους διανοούμενους, ενώ το έργο του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει κυρίως κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος. Στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβάνεται και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη...».

Η ΜΚΟ αυτή ιδρύθηκε με φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2005. Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή από τότε είχε διαπιστωθεί ότι ο Συρμόγλου αυτής της ΜΚΟ αμειβόταν από το 2005 μέχρι το 2009 με μισθό 9.500 ευρώ το μήνα. Από το 2010 ο μισθός έπεσε στις 5.800 το μήνα. Δηλαδή, μέχρι το 2009 είχε πάρει περίπου μισό εκατομμύριο σε μισθούς χώρια οι παραστάσεις σε συνεδριάσεις Δ.Σ. κ.λπ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Σήμερα στον κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν δύο ακόμη άτομα, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των θανάτων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Προφυλακιστέος και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκε από τις ανακρίτριες ο φερόμενος ως πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης μετά την απολογία του. Ο Πατέλης είναι ήδη προφυλακισμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία και την αντίθεση του ΚΚΕ στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και του αθλητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας, από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέπεμπαν εικόνα σχετικά θετικής αποτίμησης των συζητήσεων, οι οποίες, πάντως, θα συνεχιστούν.

Όπως έλεγαν, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και «αναγνωρίστηκε η πρόοδος τόσο στους συμφωνημένους ποσοτικούς στόχους όσο και στα θέματα των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα συνάντηση». Δήλωση που ανάβει φωτιές έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας στην Βουλή. «Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει το τέλος του Γιανουκόβιτς, αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει το τέλος της Ουκρανίας» είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόσμος: Ο ρώσος πρόεδρος καθησύχασε τη γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία, τονίζοντας -στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας- ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας. Ανησυχία για την κατάσταση στην Κριμαία εκφράζουν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας. «Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στην κατάσταση στην Κριμαία» λέει η ΕΕ.

Περισσότεροι από 200 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πέρασαν το πρωί της Παρασκευής τα ισπανικά σύνορα, από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, σκαρφαλώνοντας στον συνοριακό φράχτη. Πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν πτήση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας την Παρασκευή, ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά. Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Γενεύη έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά της οικογένειας Γιανουκόβιτς, ενώ ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 ουκρανών αξιωματούχων, κάτι που έπραξαν επίσης η Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποσχέθηκε, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του, ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την πατρίδα του, πρόσθεσε, πάντως -εν μέσω ανησυχιών για την ένταση στην Κριμαία- ότι δεν θα ζητήσει στρατιωτική ενίσχυση από τη Ρωσία. «Η Κριμαία πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας» είπε. «Με έδιωξαν νεοφασίστες τραμπούκοι» είπε.

Οικονομία: Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η αγορά την Παρασκευή, μετά τη χθεσινή διορθωτική υποχώρηση, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά 33 μηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.310,41 μονάδες, με άνοδο 1,27%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,84% και τον Φεβρουάριο με κέρδη 11,34%.

Η τουριστική κίνηση του 2014 προβλέπεται να είναι ακόμη καλύτερη από ό,τι το 2013, δεδομένου ότι για φέτος έχουν υπογραφεί περισσότερα συμβόλαια προ-κρατήσεων, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank. Το πρώτο δίμηνο 2014 η αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς από τη Γερμανία ανήλθε στο 52%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2013.

Τέσσερα χρόνια μετά την απειλή διάλυσης της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτελεί σύμβολο της ανάκαμψης της περιοχής, η οποία δίνει στους επενδυτές την εμπιστοσύνη να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρει το 10ετές γερμανικό ομόλογο, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η μείωση των αποδόσεων σηματοδοτεί την αλλαγή στη χώρα.

Αθλητισμός: Προαίσθημα νίκης στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχουν οι Μάρκους Μπεργκ και Μλάντεν Πέτριτς, όπως δήλωσαν την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη τους. Οι δύο «πράσινοι» επιθετικοί αναφέρθηκαν και στον κόσμο της ομάδας, ο οποίος παραμένει στο πλευρό τους παρά τα άσχημα αποτελέσματα. Μετά την ανακοίνωση της αποστολής της Εθνικής για το φιλικό με τη Ν.Κορέα, ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε στην απόφασή του να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με την ΕΠΟ μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, τονίζοντας ότι είναι καθαρά επαγγελματική απόφαση, την οποία πήρε με βαριά καρδιά.

Ο Πορτογάλος τεχνικός διέψευσε ότι έχει στα χέρια του πρόταση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μόνη πρόταση που είχε ήταν από την Εθνική, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εργαστεί σε κάποιον ελληνικό σύλλογο. Με αρκετά νέα πρόσωπα η Εθνική θα αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα στον φιλικό αγώνα της Τετάρτης. Ο Φερνάντο Σάντος άφησε εκτός τον βασικό τερματοφύλακα Ορέστη Καρνέζη και κάλεσε τους Γλύκο και Τζόρβα, ενώ επιστρέφουν μετά από καιρό στην Εθνική οι Φετφατζίδης και Δημήτρης Παπαδόπουλος. Εκτός έμειναν οι Σιόβας και Γκέκας που είναι τραυματίες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1692: Ξεκινά το «κυνήγι των μαγισσών» στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.

1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με αρχικό του στόχο την κατάργηση της δουλείας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1942: Brian Jones, ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1916: Henry James, Αμερικανός μυθιστοριογράφος.

1986: Olof Palme, Σουηδός πρωθυπουργός που εν τέλει δολοφονήθηκε.





Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ...


Μπρος κενό και πίσω μέτρα. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα που θα το καλύψουν, επανέφεραν οι επικεφαλής της τρόικας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού, αλλά κυρίως χωρίς καμία πρόθεση πριμοδότησης της κυβέρνησης εν όψει Ευρωεκλογών. Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της τρόικας καταρρίπτουν την κυβερνητική θέση ότι υπάρχει «σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές» αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, ενώ παράλληλα ανοίγουν και πάλι τις συζητήσεις για την άμεση λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των ελεγκτών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρωθεί, καθώς κατά τη διάρκεια της διακοπής των διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς, έχουν προκύψει νέα στοιχεία που επηρεάζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Οι δανειστές ζήτησαν από την πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με το μισθολόγιο των ενστόλων.

Η τρόικα, πέραν από την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, ζητά πλήρη στοιχεία και για τη μόνιμη επίπτωση που θα έχει στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι δανειστές ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τους ενημερώσει για τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη. 

Οι απαιτήσεις των δανειστών επιβεβαιώνονται μάλιστα και από τις χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ναι μεν βλέπει να επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ωστόσο διαπιστώνει την ανάγκη νέων μέτρων για φέτος και το 2015. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές, οι οποίοι αμφισβητούν το μέγεθος του πλεονάσματος, φαίνεται πως δεν συμφωνούν με τη λύση διάθεσης μέρος του, ώστε να καλυφθεί η τρύπα που ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό από τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τις υπόλοιπες δικαστικές αποφάσεις.

«Κούρεμα» εξαγγελιών. Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να καλυφθούν «έκτακτες» ανάγκες, ενώ επιμένουν ότι δεν πρέπει να μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος του σε ευπαθείς ομάδες, καθώς έτσι θα περιοριστεί η βιωσιμότητά του. Οι έντονες πιέσεις της τρόικας και στο συγκεκριμένο μέτωπο έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να «κουρέψει» τις εξαγγελίες για επιστροφή του 70% του πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς» .

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν τις τελευταίες μέρες να αναφερθούν σε συγκεκριμένα μεγέθη για το πλεόνασμα του 2013 και αρκούνται απλώς να υπενθυμίζουν το στόχο (812 εκατ. ευρώ) που θέτει ο προϋπολογισμός. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί απέφυγε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Ας αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν», δήλωσε ο κ. Μπαγί, προσθέτοντας ότι η αποστολή είναι στην Αθήνα από την προηγούμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μπαγί, οι συνομιλητές συζητούν διάφορα θέματα και «δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις σε καθημερινή βάση, πρέπει να περιμένουμε αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί και όχι φήμες».Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», επισημαίνοντας πως «δεν το κάνουμε ποτέ, αφήνουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν».