26 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

 

Πριν από λίγο μετά από μυστική ψηφοφορία η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε παρά τον διακαή πόθο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου να μην προχωρήσει στην ίδρυση της προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

ΟΧΙ 47 

ΝΑΙ 21 

ΛΕΥΚΑ 2

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα ανακοινωθεί απόψε στη Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, ανακοίνωσε βουλευτής. Πριν ανακοινωθεί δημόσια, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Μαϊντάν, το πολιτικό σχήμα που συγκεντρώνει τα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της κοινωνίας πολιτών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Το Udar (στα ουκρανικά το Χτύπημα) είναι το κόμμα του Βιτάλι Κλίτσκο, πρωταθλητή πυγμαχίας που έγινε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

 Τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, των Μπερκούτ, οι οποίες αποτελούσαν τον φόβο των διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Facebook.  «Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ» έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ.

Οι Μπερκούτ ήσαν η αιχμή του δόρατος της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ουκρανία και σε φωτογραφίες εμφανίζονται να πυροβολούν τα πλήθη με πραγματικές σφαίρες. Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.   Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες «για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα».  Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις».

26/2/2014 - ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ


Οι άνθρωποι που κατοίκησαν το μικρό, αλλά διόλου ασήμαντο νησάκι του Αιγαίου, φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει μια αρκετά οργανωμένη κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μόλις τώρα αρχίζουν να βλέπουν το φως. «Στο Κάτω Κουφονήσι, την εποχή του πρωτοκυκλαδικού κόσμου, δηλαδή τέλος 4ης με 3η χιλιετία π. Χ., έχουν βρεθεί περίεργα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι στο μοναδικό μη συλημένο νεκροταφείο από τα τρία που εντοπίσαμε, οι 22 από τους 72 τάφους ήταν τελείως κενοί.

Ούτε νεκροί ούτε κτερίσματα, τίποτα. Το δεύτερο περίεργο είναι ότι οι τάφοι στο νησί είναι μοναδικοί στον κυκλαδικό χώρο. Σε όλα τα κυκλαδονήσια, οι τάφοι αυτής της εποχής είναι τραπεζοειδείς, με τον νεκρό να βρίσκεται μέσα σε συνεσταλμένη στάση. Εδώ όμως συμβαίνει κάτι πρωτοφανές: Οι τάφοι είναι τραπεζιόσχημοι ή ελλειψοειδείς, με χτιστές πλάκες στα πλάγια και μια όρθια πλάκα στη μία πλευρά, χωρίς μέσα να υπάρχει νεκρός, παρά μόνο προσφορές», σημειώνει η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

«Την εποχή λοιπόν που σκάβαμε στο Κάτω Κουφονήσι, δηλαδή τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές του '70, ένας από εμάς είχε τη φαεινή ιδέα να αφαιρέσουμε τις πλάγιες και όρθιες πλάκες. Και τελικά ο τάφος βρισκόταν εκεί. Δηλαδή, ο πρώτος λάκκος ήταν ένα είδος προθαλάμου και μέσα στον υπόσκαφο τάφο ήταν ο νεκρός.Τώρα γιατί γινόταν αυτό δεν γνωρίζουμε. Ήταν το έδαφος, ήταν κάποια δοξασία. Άγνωστο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι παρόμοιοι τάφοι έχουν βρεθεί μόνο στην Αγία Φωτιά της Σητείας και στο νοτιοανατολικό άκρο της βόρειας ακτής της Κρήτης», επισημαίνει.

Υπάρχουν όμως κι άλλα ξεχωριστά ευρήματα στο Κουφονήσι. Όπως το βαρύτατο πήλινο αγγείο, σε σχήμα «φρουτιέρας», που στηρίζεται σε κυλινδρικό πόδι το οποίο φέρει μια στρογγυλή προεξοχή γύρω του. «Χρονολογείται την ίδια περίοδο, δηλαδή τέλος 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας. Τέτοια ''φρουτιέρα'' δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη γύρω περιοχή. Βρέθηκε μόνο στο Κάτω Κουφονήσι, στην Αγία Φωτιά και στην Πολιόχνη της Λήμνου, από όπου πρέπει και να προέρχεται, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά παρόμοια αγγεία», εξηγεί η κ. Ζαφειροπούλου.

«Πιστεύω ότι ήταν μια αρκετά οργανωμένη κοινωνία για να έχει ένα τέτοιο νεκροταφείο, με τάφους που προορίζονταν για μια οικογένεια ή για ένα γένος και έμειναν άδειοι όταν κάποια στιγμή οι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί. Πρόκειται πιθανόν για μετακινούμενο πληθυσμό, ο οποίος έφτασε μέχρι και την Κρήτη, κάτι σαν εμποροπειρατές που κυκλοφορούσαν στο Αιγαίο. Εξάλλου υπάρχει μια πολύ μεγάλη διασπορά με κυκλαδικά στοιχεία, όπως στον Άγιο Κοσμά Αττικής, στο Τσέπι του Μαραθώνα, στη Μάνικα κοντά στη Χαλκίδα, στην Ήλιδα», αναφέρει η κ. Ζαφειροπούλου, που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών της στις Κυκλάδες.

«Σε ορισμένα μέρη των Κυκλάδων ήμουν η πρώτη αρχαιολόγος που πήγαινε μετά τον Λουδοβίκο Ρος, τον πρώτο έφορο αρχαιοτήτων ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα επί Όθωνα. Ήταν πολύ συγκινητικό αυτό. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις Κυκλάδες την εποχή που τις γνώρισα. Στη Δήλο, για παράδειγμα, όταν έπεφτε ο ήλιος και άκουγες από τη μία τους βατράχους και από την άλλη τους γρύλους κι έβλεπες τα αστέρια που έλαμπαν από πάνω σου, έλεγες πως αυτός είναι ο παράδεισος. Ήταν ένας τόπος 'δαντελένιος' οι Κυκλάδες, μαγικός. Οι νησιώτες έχουν διατηρήσει ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το πράσινο μπορεί να σκεπάσει την καταστροφή, όμως στις Κυκλάδες δεν κρύβεται. Τη Μύκονο την έχουν ρημάξει, έχει χαθεί το αρμονικό περίγραμμα των βράχων που ήταν αληθινό γλυπτό. Σου καίγεται η καρδιά», λέει με έμφαση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ


Μακελειό  και θρήνος καθώς ο  θάνατος τουλάχιστον εννέα ανθρώπων προεκλήθη από  έκρηξη σε ξενοδοχείο της επαρχίας Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλα 37 άτομα με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλα τα θύματα είναι Αφγανικής καταγωγής. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας που μίλησε στο Associated Press εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς αρκετοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 500.000 $ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;»


Σκληρή επίθεση στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει ο αρθογράφος του Guardian, Άλεξ Αντρέου, με αφορμή τις αισιόδοξες αναφορές της σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό κανάλι ABC ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την κρίση και τις παραδοχές της ότι το ταμείο υπέπεσε σε λάθη που οδήγησαν στην εφαρμογή λάθος οικονομικών λύσεων για την ελληνική κρίση.  Αυτό που εξόργισε τον αρθρογράφο ήταν η αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «είχαμε διασφαλίσει για ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε οι πιο εκτεθειμένοι να μην υποφέρουν τόσο πολύ». «Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Πιθανώς είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που βλέπω εγώ όταν την επισκέπτομαι.

Άλλωστε για κάποιον που εισπράττει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων, ταξιδεύει πρώτη θέση και κινείται με λιμουζίνα από πεντάστερα ξενοδοχεία σε κατάλευκες αίθουσες συσκέψεων, η πραγματικότητα είναι εύκολο να του διαφύγει» αναφέρει σε υψηλούς τόνους ο Αντρέου. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο επίσης για τις μαυροντυμένες γυναίκες που ψάχνουν τρόφιμα από τα σκουπίδια, για τις μεγάλες ουρές για πακέτα τροφίμων από τους Γιατρούς του Κόσμου, αλλά και για τις οικογένειες που ξεκληρίζονται όταν αποφασίσουν να κάψουν ακατάλληλα ξύλα σε μαγκάλια και πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο που εξοργίζει τον Αντρέου είναι ο πανηγυρισμός της Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1943 κατηγορώντας την ότι δεν κατανοεί τη συλλογική ψυχολογία, τους ανθρώπους και την ιστορία της χώρας υπενθυμίζοντας με νόημα ότι τότε η Ελλάδα βρισκόταν από γερμανική κατοχή και είχε χάσει το 10% του πληθυσμού της. Και ο αρθογράφος αναρωτιέται: «Αυτά τα σχόλια είναι αποτέλεσμα τεράστιας απερισκεψίας ή υποκρύπτουν ένα βαθύτερο μήνυμα ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα όταν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή;»


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι το πόρισμα που του παρέδωσε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι επαρκές εξέφρασε στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα συνιστούσε τη δικονομική οδό για την υπόθεση. Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε το τελευταίο διήμερο η Αστυνομία. Τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαβλέπουν στην περίπτωση του κρατούμενου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη οι συνήγοροι του, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτυπώνουν την έξαρση της ασθένειας του (ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποιούν αυτή την ώρα παραγωγοί λαϊκών αγορών που διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους. Οι παραγωγοί ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Σήμερα, Τετάρτη, συζητείται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Την ίδια ώρα, αποτροπιασμό προκαλούν οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών. Τη λειτουργία νέας πτέρυγας εντός διμήνου ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τις φυλακές την Πέμπτη.

Κόσμος: Αντίθετο στο γερμανικό Σύνταγμα έκρινε το Δικαστήριο της Καρλσρούης το όριο του 3% για την αποστολή γερμανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή μικρότερων κομμάτων, με απόφαση οι επιπτώσεις της οποίας αναμένεται να φανούν σύντομα. Η Γερμανία στέλνει 96 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος στους Μπερκούτ, τις μονάδες της ουκρανικής αστυνομίας που αναλαμβάνουν δράση για την καταστολή διαδηλώσεων, έβαλε το Κίεβο, ανακοινώνοντας τη διάλυση του σώματος με άμεση ισχύ. Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανέλαβε και τα καθήκοντα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Σαφή και αποφασιστική καταδίκη της ανόδου «εθνικιστικών και νεοφασιστικών τάσεων» στη δυτική Ουκρανία ζητά η Ρωσία απο τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανεβάζοντας την αντίδρασή της στις εξελίξεις στο Κίεβο. Η Μόσχα αναφέρει ότι υπάρχουν απόπειρες απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας και της υποβάθμισης του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια αντιπαραθέσεων και κόντρας Αργεντινής-Ισπανίας για να κλείσει οριστικά το θέμα της εθνικοποίησης της YPF και της αποζημίωσης που έπρεπε να λάβει η ισπανική πρώην ιδιοκτήτρια Repsol. Άξιζε τον κόπο; Αυτό αναρωτιούνται οι περισσότεροι, κάνοντας απολογισμό των όσων έγιναν από το 2012 μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε ο συμβιβασμός.

Η Αργεντινή και η ισπανική Repsol κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, κλείνοντας μία διαμάχη δύο χρόνων που είχε ρίξει βαριά την σκιά της και στις σχέσεις του Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη. Ο συμβιβασμός, που τελεί ακόμη υπό την έγκριση των μετόχων και της αργεντινικού Κογκρέσου, ανοίγει το δρόμο για πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας.

Οικονομία: Την υπόθεση της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Mt. Gox εξετάζουν οι ιαπωνικές αρχές εν μέσω πληροφοριών ότι η ιστοσελίδα διεξαγωγής ηλεκτρονικών συναλλαγών του ψηφιακού νομίσματος bitcoin έχει δεχθεί επίθεση από χάκερς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επισκεφθεί στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη θα βρεθούν θέματα υδρογονανθράκων, στον απόηχο και της συμφωνίας ΔΕΠΑ-GAZPROM για μείωση 15% στο φυσικό αέριο.

Αθλητισμός: Συνέχεια στο Champions League την Τετάρτη με την Τσέλσι να φιλοξενείται από την Γαλατάσαραϊ, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης που θα αντιμετωπίσει στην Γερμανία την Σάλκε. Αίσθηση προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πρώτο παιχνίδι των «16» του Champions League. «Μουσακάς για τον Μόγιες», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Sun, επηρεασμένο από την... ελληνική κουζίνα και την δεινή θέση του Μόγιες. Η εφημερίδα συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος: «Το ρολόι χτυπά μετά την pitta-ful (λογοπαίγνιο από το pitiful, που σημαίνει αξιολύπητος και την ελληνική... πίτα!) ελληνική τραγωδία της Γιουνάιτεντ!

Ο πρωτομάστορας της εκπληκτικής αυτής βραδιάς, ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ, αφού έζησε το 90άλεπτο μέσα από τη δική του σκοπιά και ξεπέρασε το άγχος μιας μάχης κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο τέλος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. «Όποιος νομίζει ότι μετά από το 2-0 στο Καραϊσκάκη έχουμε ήδη προκριθεί, τότε είναι πολύ γελασμένος», είπε με νόημα ο Μίτσελ. Μαρινάκης: «Είμαστε εδώ να στηρίξουμε το όνειρο». Από την πλευρά της Γιουνάιτεντ, ο Ντέιβιντ Μόγιες στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε να βρει τον λόγο που οδήγησαν την ομάδα στην η χειρότερή της εμφάνιση στην Ευρώπη επί των ημερών του, όπως τόνισε ο ίδιος, αλλά πρόσθεσε πως η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 στο «Όλντ Τράφορντ».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1936: Ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστό τοις πάσι ως Volkswagen.

1983: Το άλμπουμ “Thriller” του Michael Jackson σκαρφαλώνει στο Νο.1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, όπου και θα παραμένει στην κορυφή για 37 συναπτές εβδομάδες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1802: Victor Hugo, Γάλλος συγγραφέας.

1829: Levi Strauss, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης που εφηύρε τα παντελόνια jeans. Εξ ου και η πασίγνωστη εταιρεία ενδυμάτων “Levi’s”.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που χρημάτισε 10 φορές πρωθυπουργός της χώρας.

2003: Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.




ΜΕ ... ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΝΕΟΣ "ΠΡΟΕΔΡΟΣ" ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ


Το δρόμο της ρήξης με τη Μόσχα φαίνεται πως επιλέγει  ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρχίνοφ ο οποίος σε δήλωσή του απείλησε με "τιμωρία" όσους αποπειραθούν να προβούν σε αποσχιστικές ενέργειες, λέγοντας ταυτόχρονα πως "Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απειλείται στην Κριμαία". Ο Α.Τουρχίνοφ κάλεσε τις ένοπλες δυναμεις της Ουκρανίας σε "εκγρήγορση", αλλά ποιες ένοπλες δυνάμεις; Το 60% των αξιωματικών προέρχονται από τις ρωσόφωνες περιοχές και τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας πρόσκεινται όλα στον Β.Γιανουκόβιτς.

Μην ξεχνάμε την ανακοίνωση του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας που καλούσε τον Β.Γιανούκοβιτς να καταστείλει με ... πιο βίαιο τρόπο την εξέγερση. Διοικητικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίζονται σε τρεις στρατιωτικές περιοχές από τις οποίες οι δύο ελέγχονται 100% από ρωσόφωνους: Η στρατιωτική περιοχή των Καρπαθίων, η Στρατιωτική Περιοχή του Κιέβου, και της Οδησσού. Αυτή του Κιέβου και της Οδησσού επανδρώνεται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από ρωσόφωνους αξιωματικούς.

Το συνολικό προσωπικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέρχεται στους 156.000 άνδρες από τους οποίους οι μισοί ανήκουν στον Στρατό. Στην Κριμαία ρωσόφωνοι διαδηλωτές που πραγματοποιούν διαδηλώσεις αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης του Κιέβου, εξέλεξαν νέο δήμαρχο στην Σεβαστούπολης. Πρόκειται για το Ρώσο επιχειρηματία Αλεξέι Χάλοφ. Η Σεβαστούπολη, το λιμάνι της οποίας αποτελεί την κύρια ναυτική βάση της Ρωσίας για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην Ουκρανία της οποίας ο δήμαρχος δεν εκλέγεται απ' ευθείας από τους δημότες αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου. Aυτό πλέον δεν ισχύει. Η Κριμαία ξαναγίνεται ρωσική...