22 Φεβρουαρίου, 2014

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ…

Αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου,

Τα βίντεο που θα παρακολουθήσετε ίσως σας προβληματίσουν όπως κάθε νοήμων άνθρωπο. Από το 25.00 και μετά κάνουν περιήγηση στα ελληνικά σχολικά αναγνωστικά του δημοτικού και του γυμνασίου, Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει προς τα που βαδίζει με γοργούς ρυθμούς η Ελληνική παιδεία μας!

ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Μαρτυρίες και στοιχεία που «δένουν» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται στις 190 σελίδες του πορίσματος για τη Χρυσή Αυγή. Με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή οι ειδικές ανακρίτριες ζητούν την άρση ασυλίας και των μη προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, βουλευτές «μετέρχονται εγκληματικών ενεργειών με σκοπό τη μέσω της βίας επικράτηση των αρχών τους» και με βάση τις μαρτυρίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις ανατριχιαστικές περιγραφές της δράσης μελών και στελεχών του κόμματος οι ανακρίτριες ζητούν την άρση ασυλίας προκειμένου «να ασκηθεί ποινική δίωξη και απαγγελθεί κατηγορία» σε βάρος τους.«Στα εκτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία (ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, κατασχεθέντα πειστήρια κ.λπ.) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται, όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων και των «δράσεων» των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Φέρονται δηλονότι, ως εντεταλμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή, δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας ή ακόμα εγκρίνοντας, εκ των υστέρων, βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες (εγκληματικές ενέργειες) σκοπούν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεών τους», σημειώνουν οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου στο πόρισμα.Μεταξύ άλλων, οι ανακρίτριες επισημαίνουν και συγκεκριμένα περιστατικά με βουλευτές της ΧΑ, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται εντός κοινοβουλίου:

- «Εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια του βουλευτή. Έχουμε οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας», είπε (Χανιά, Νοέμβριος 2012, παρουσία των Ν. Μίχου, Χρ. Παππά, Κ. Μπαρμπαρούση) ο Ηλ. Κασιδιάρης.

- «Δεν αποδεχόμαστε τον ρόλο του βουλευτή. Εκεί μέσα το μόνο που νιώθουμε είναι σιχασιά και αηδία», είπε ο Ευστ. Μπούκουρας, επαναλαμβάνοντας αναλόγου περιεχομένου τοποθέτηση του Ν. Μιχαλολιάκου (ομιλία στην Τ.Ο. Σαλαμίνας).

- «Η φύση μας και η δομή μας παραμένει ως έχει. Στο οπλοστάσιό μας απλά προστίθενται νέα όπλα. Αυτά τα όπλα της βουλευτικής νομιμοποίησης. Οι βουλευτές μας είναι τα νέας τεχνολογίας όπλα, τα οποία και ως όπλα σκληρά, θα χρησιμοποιηθούν», είπε ο Ν. Κούζηλος (μετά τις εκλογές του 2012, στην Τ.Ο. Πειραιά).

- Υπάρχει αναφορά σε προεκλογική ομιλία του Μιχαλολιάκου: «Και όταν γίνουμε εμείς οι δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί λερώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί δεν είμαστε δημοκράτες».

- Απόσπασμα από άλλη ομιλία του στις 2/7/11: «Ακόμη και αν εκλέξουμε βουλευτές, στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι μία ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες».

- Αρθρο εφημερίδας στην Χρυσή Αυγή του Γ.Μ.: «Τσακίστε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο ,οτι και αν χρειαστεί τον κάθε βλάκα που θα τολμήσει να αμφισβητήσει εσάς και τις ιδέες σας. Κάντε του να μετανιώσουν για τις εκλογές τους».

- Ομιλία του Γ.Μ. (23/7/11) σε δόκιμα μέλη της Χ.Α.: «Όποιος έχει καταστήσει τον εαυτό του σκώληκα, δεν πρέπει να παραπονιέται όταν τον πατούν. Την ημέρα της κρίσης, θα κλείσουμε τους λογαριασμούς μας οριστικά και αμετάκλητα και με όλους όσους παρίσταναν τους επιτήδειους ουδέτερους. Τότε δεν θα τους ρωτήσουμε αν ταλατευόντουσαν προς τα δεξιά ή τα αριστερά, γιατί απλούστατα θα ταλαντεύονται από τον κρεμασμένο τους λαιμό».

- Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Πνευματικού, δήμαρχου Κορίνθου, για τον Μπούκουρα: «Με πλησιάζει, στέκεται ακριβώς πίσω μου χωρίς να μου μιλήσει καθόλου και αρχίζει τις προκλήσεις, λέγοντας μου χαμηλόφωνα στο αυτί: «Θα σε ..... ρε σκουλήκι, θα σε λιώσω θα σε σφάξω, γιατί μυαλό δεν έχεις βάλει».

Παράλληλα, στις 190 σελίδες του πορίσματος αναφέρονται αναλυτικά και όλα τα στοιχεία για τα παράνομα όπλα που κατασχέθηκαν σε σπίτια βουλευτών της ΧΑ, ενώ περιλαμβάνονται και μαρτυρίες για βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, πολιτικών αντιπάλων, δημάρχων κ.λπ., ο τρόπος και τα μέσα επίθεσης, έως και οι πεζοδρομιακοί διάλογοι με χυδαίες ύβρεις και εκφράσεις διεστραμμένων σεξουαλικά χαρακτήρων.

«Το Σύνταγμα θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος το να εξυπηρετεί τούτο την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εν λόγω συνταγματική επιταγή, λοιπόν, δεν προστατεύει την οργάνωση αυτή, η οποία υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος έχει ως επιδίωξη την πραγμάτωση των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και εν γένει ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας, με την οποία πραγματοποιείται ή και απλώς σκοπείται η διασάλευση της δημόσιας τάξης, με τη διάπραξη ή και απλώς την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων με βάση:

α)τις αρχές τις οποίες πράγματι - και όχι κατ επίφαση εξυπηρετεί, όπως διατυπώνονται σε επανειλημμένες και σε βάθος χρόνου δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών της,

β)την οργάνωση,

γ)τη δράση της», αναφέρει το πόρισμα. Ακόμη, οι ανακρίτριες επισημαίνουν: «Σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης και λειτουργίας κόμματος έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, επειδή επιδιώκουν σκοπούς διαφορετικούς από την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Συνεπώς, ο Έλληνας ποινικός δικαστής δικαιούται να αποδώσει την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης αυτής σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι αποτελούν την ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί, κατ επίφαση, ως πολιτικό κόμμα». Διαβάστε από την Εφημερίδα των Συντακτών όλο το Πόρισμα εδώ




(22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) † ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ.......

 

Μνημόσυνο: Γενικά μνημόσυνο ονομάζεται η τελετή εκείνη που γίνεται σε μνήμη νεκρών. Συνήθως είναι θρησκευτική και συνοδεύεται με σχετικές δεήσεις προς ανάπαυση της ψυχής των.

Θρησκευτικά μνημόσυνα: Το θρησκευτικό μνημόσυνο έχει δύο μορφές. Είτε ψάλλεται τρισάγιο στον τάφο του νεκρού είτε ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία μετά τη λειτουργία (συνήθως αμέσως πριν την απόλυση). Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο ("τριήμερα") και στις εννιά ημέρες ("εννιάμερα") από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλεται στο "σαρανταήμερο" ή "στα σαράντα" (δηλαδή στις σαράντα ημέρες), στους τρεις μήνες ("τρίμηνα"), στους έξι μήνες ("εξάμηνα") και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια από την κηδεία όπου γίνεται και η εκταφή.

Μετά το πέρας της τελετής του μνημοσύνου ακολουθεί το μοίρασμα κολλύβων στους συμμετέχοντες (όπως και στην κηδεία). Τα κόλλυβα ή "στερνά" είναι ένα γλύκισμα με κύρια συστατικά βρασμένο σιτάρι, σταφίδες και άλλα "ηδύσματα" καθώς και ζάχαρη. Αυτά λέγονται και "συγχώρια" επειδή καθένας που λαμβάνει για να φάει εύχεται τη συγχώρεση του νεκρού από τον Θεό με τη φράση "Θεός συγχωρέστον" ή "Θεός συγχωρέστω".Κόλλυβα δε μοιράζονται στο τρισάγιο.

Ψυχοσάββατο:Στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο, η προσευχή της Εκκλησίας κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένη στους κεκοιμημένους, σε ανάμνηση της εις Άδη καθόδου του Χριστού κατά το Μ. Σάββατο. Ψυχοσάββατο όμως θεωρείται κυρίως το Σάββατο πριν την Κυριακή των Απόκρεω και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε και τελούνται επίσημα μνημόσυνα της Εκκλησίας υπέρ των κεκοιμημένων "των επ' ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου, [...] ευσεβώς ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομόναχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών εκ των απ' αρχής και μέχρι των εσχάτων". Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Ψυχοσάββατο στη Λαογραφία: Στη γιορτή των Αγ. Θεοδώρων τιμούνται μαζί, οι μεγαλομάρτυρες ΄΄Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων΄΄ του 3ου αιώνα και Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης του 4ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στρατιώτης επί Διοκλητιανού στο τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων), κατά τη διάρκεια λιμού στην περιοχή των Ευχαΐτων της Γαλατίας, έθρεψε τον πληθυσμό μιας πόλης με κόλλυβα.Από τότε καθιερώθηκε να προσφέρονται στους ναούς, το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (και Ψυχοσάββατο), κόλλυβα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η καθιέρωση των κόλλυβων συνδέεται με ένα θαύμα που έκανε ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων επί του αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτου, που ήταν αντίθετος στη νηστεία των χριστιανών.

Ο αυτοκράτορας, διέταξε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών, να εξαφανίσουν από την αγορά κάθε είδους τρόφιμα και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα, ώστε να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες. Τότε ο άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε ως οπτασία στον πατριάρχη Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο του Ιουλιανού, υποδεικνύοντας του συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί, αντί για άλλη τροφή, κόλλυβα.

Προέλευση: Τα μνημόσυνα είναι πανάρχαιο έθιμο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως με δεήσεις, θυσίες και προσφορές ήταν δυνατόν να πετύχουν την συγνώμη των Θεών για τα αμαρτήματα των νεκρών (Ιλιάδα Ι 497).Υπήρχαν μάλιστα και ιερείς αγύρτες που επισκέπτονταν τις οικίες των πλουσίων, ισχυριζόμενοι πως είχαν από τους θεούς την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες "ζώντων και νεκρών" με κατάλληλες γι΄ αυτές ιεροτελεστίες και θυσίες (Πλάτων "Πολιτείαι" Β' 364).

Οι αρχαίοι έλληνες τελούσαν μνημόσυνο την 3η, την 9η και την 30ή από της ημέρας θανάτου, καλούμενο το τελευταίο "τριακάς" όπου γινόταν και νεκρόδειπνο, καθώς και κατ' έτος κατά την επέτειο των γενεθλίων του αποθανόντος. Στο Άργος το πρώτο μνημόσυνο γινόταν υπέρ του νεκρού προς τιμή όμως του Απόλλωνα, το δε της 30ης προς τιμή του Ερμή. Γενικά σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο τελούνταν μνημόσυνα καλούμενα "Νεκύσια" με προσφορές οίνου, ελαίου, αρωμάτων και με θυσία κόκορα ή κότας, χρώματος όμως κατά κανόνα μαύρου. 

Σε αντίθεση με τους αρχαίους Έλληνες οι Εβραίοι φαίνεται πως δεν τηρούσαν παρόμοιο έθιμο. Στη Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται μόνο μια φορά παρόμοιο γεγονός στο Β' Μακκαβαίων (12, 43) όταν ο Ιούδας φέρεται πως έστειλε από λάφυρα πολέμου το χρηματικό ποσό των περίπου 2.000 δραχμών στο ναό της Ιερουσαλήμ για τέλεση μνημοσύνου "θυσίας" για τα αμαρτήματα των νεκρών Εβραίων που σκοτώθηκαν σε μάχη επειδή προς στιγμή είχαν παραπλανηθεί στην ειδωλολατρεία που γι΄ αυτόν τον λόγο και σκοτώθηκαν!.Περί των μνημοσύνων των πρώτων χριστιανών έχουν αναφέρει οι Τερτυλλιανός, Κυπριανός, Αυγουστίνος, Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος Νύσσης κ.ά. 

Από τους Βυζαντινούς χρόνους η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τηρεί κατά παράδοση τέλεση μνημοσύνων υπέρ αναπαύσεως των νεκρών κατά τη 3η ημέρα από του θανάτου (που σχετίζεται με την Ανάσταση), την 9η, την 40η (που σχετίζεται με την Ανάληψη), στη συμπλήρωση 3 μηνών, 6 μηνών και έτους. Μετά τη συμπλήρωση έτους τελούνται μνημόσυνα υπέρ όλων των νεκρών της οικογένειας, Βασιλέων και λαϊκών κατά τον εσπερινό της Παρασκευής των Απόκρεων ενώ την Παρασκευή της Τυροφάγου μόνο για τους κληρικούς, καθώς επίσης (και για όλους) το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων (α' Σάββατο Νηστειών), το Σάββατο του Λαζάρου ως και στον εσπερινό της Παρασκευής της προηγουμένης του Ψυχοσαββάτου της Πεντηκοστής (κοινώς του Ρουσαλιού).

Ειδικότερα η Εκκλησία της Ελλάδος καθόρισε επιπλέον τη Γ' Κυριακή των Νηστειών (ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) ετήσιο μνημόσυνο των "υπέρ πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων...".Παλαιότερα είχε επίσης καθορισθεί και η 29η Αυγούστου ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες εναντίον των συμμοριτών.




 

Ν. EΡΟΓΛΟΥ: “ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ – ΌΣΟΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ”


Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου «καρφώνει» τον Νίκο Αναστασιάδη και υποστηρίζει ευθαρσώς πώς ο τουρκικός στρατός, ο στρατός «Κατοχής» και οι έποικοι θα παραμείνουν στην Κύπρο. Κι αυτό, τη στιγμή που ο μοιραίος για την Κυπριακή Δημοκρατία πρόεδρος έχει αποδεχθεί με το νέο «σχέδιο Ανάν» τη διάλυση της Εθνοφρουράς.

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο «Ανατολού» ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σχόλια των Ελληνοκυπρίων ότι με μια πιθανή συμφωνία, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. θα αρθούν οι εγγυήσεις, θα αποχωρήσει ο Τουρκικός Στρατός και οι έποικοι». Σημειωτέον πώς οι έποικοι ζούν στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων και δεν είναι διατεθειμένοι να τα παραδώσουν, τουλάχιστον χωρίς ανταλάγματα. 

«Οι Ελληνοκύπριοι τρέχουν πίσω από ένα όνειρο», δήλωσε ο Ν. Έρογλου, με προκλητικό ύφος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε πώς το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει την ίδρυση ενός διζωνικού, δικοινοτικού συνεταιρισμού, δύο συνιστωσών πολιτειών στη βάση της ισότητας. Είναι ξεκάθαρo δηλαδή πώς Κυπριακή Δημοκρατία τέλος. Γι’ αυτή που έδωσε αγώνα ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και οι Κύπριοι το 2004, απορρίπτοντας το «σχέδιο Ανάν», την ενταφιάζει ο Νίκος Αναστασιάδης.  

Για το εδαφικό, είπε ότι όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί ,θα βγουν οι χάρτες. Ανέφερε συγκεκριμένα πώς «το εδαφικό θα συζητηθεί όταν όλα τα θέματα συμφωνηθούν». Μεταξύ αυτών και το θέμα των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τα κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να μοιρασθούν ισότιμα και αξιώνουν η μεταφορά στην Ευρώπη να γίνει με αγωγό μέσω της Τουρκίας και όχι μέσω σταθμού υγροποιημένου αερίου που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ. 

«Η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη θα στοιχίσει πολύ λιγότερο. Η υγροποίηση του φυσικού αερίου θα στοιχίσει 9-10 δις ευρώ, ποσό που είναι πολύ μεγάλο». Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμα ότι ο ίδιος πιστεύει πως «οι Ισραηλινοί με τους Ελληνοκυπρίους διαβουλεύονται την πώληση του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας γι’ αυτό κινητοποιήθηκαν και οι ΗΠΑ».

Σε αντάλλαγμα του φυσικού αερίου οι Τουρκοκύπριοι δίνουν στους Ελληνοκύπριους… νερό προερχόμενο από την Τουρκία. «Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει φτάσει το νερό. Σήμερα ο νότος μπορεί να μην θέλει να πάρει νερό από εμάς αλλά στο μέλλον θα το έχουν ανάγκη. Αυτό το νερό το λέμε νερό της ειρήνης. Μπορεί να είναι μια από τις βασικές ευλογίες της ειρήνης», είπε ο Έρογλου. Πιο είναι το συμπέρασμα; 

Πως ο Ν. Αναστασιάδης λέει ψέματα στους Ελληνοκύπριους για δήθεν θετικά του νέου «σχεδίου Ανάν», με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται κοινότητα, ο Στρατός κατοχής παραμένει στην Κύπρο, όπως και οι έποικοι και οι Τούρκοι παίρνουν το φυσικό αέριο. Γίνεται και μία προσπάθεια να εξαρτάται η Κύπρος ολόκληρη από το νερό της Τουρκίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η «τουρκοποίηση» του νησιού θα είναι ολοκληρωτική. Γιατί έτσι θέλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και ο κ. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να τους δυσαρεστήσει.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στη διάθεση των δικαστικών αρχών δήλωσε ότι είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετέβη το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο της 4ης Ειδικής Ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων. Στο δικαστήριο Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ τα πρώτα έξι άτομα από τα 16, που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται στη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ. Συνάντηση στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχουν το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθεί το θέμα των ευρωεκλογών, και ειδικότερα ο αριθμός των σταυρών, καθώς και το εάν η χώρα θα χωριστεί σε εκλογικές περιφέρειες. Να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά θα επιχειρήσει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στον δρόμο προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, τονίζοντας με έμφαση την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει στο πεδίο της οικονομίας. Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017. Για τις μονοδρομήσεις σε κεντρικούς άξονες της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες.

Κόσμος: Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, οι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνουν ώς τις 25 Μαΐου, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο. Η προεδρική κατοικία είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου. Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Σε διάλογο καλεί τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ημέρες μετά την απέλαση τριών αμερικανών διπλωματών με την κατηγορία ότι υποκινούσαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Καράκας. Ο Μαδούρο τόνισε ότι μια συνάντηση θα βοηθήσει «προκειμένου να μπει η αλήθεια στο τραπέζι». Σκηνές αγωνίας, στιγμές που κόβουν την ανάσα απαθανάτισε ο φακός φωτογράφου σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Μαϊάμι. Αυτοκίνητο με δύο γυναίκες σταμάτησε στη μέση του δρόμου και βγήκαν έντρομες δύο γυναίκες κρατώντας ένα βρέφος στην αγκαλιά. Ο Σεμπάστιαν, μόλις πέντε μηνών, έχει σταματήσει να αναπνέει... Από τις πολλές δραματικές ιστορίες στην αιματοβαμμένη εξέγερση στην Ουκρανία, η ιστορία της Ολέσια Ζουκόφσκαγια ήταν μία από αυτές που έκαναν το γύρο του κόσμου, χάρη στη δύναμη και την αμεσότητα των κοινωνικών δικτύων.

Πράξη έγινε η απειλή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εκδιώξει το CNN εάν δεν «διορθώσει» την «εχθρική [προς αυτόν] κάλυψη» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Βενεζουέλα ανακάλεσε ή αρνήθηκε τις διαπιστεύσεις και τη βίζα σε δημοσιογράφους του. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας αναφέρει ότι είναι οκτώ οι νεκροί και 134 οι τραυματίες στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Οικονομία: Στην υιοθέτηση βελγικών μεθόδων για την πάταξη και τον περιορισμό της απάτη τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει το συμψηφισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Γεμάτο με... ραντεβού με την εφορία είναι το 2014, καθώς το μπαράζ νέων φόρων αλλά και οι αλλαγές σε αρκετούς υπάρχοντες μεταφράζονται σε πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, όσοι δεν είναι συνεπείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από την ίδια την οφειλή.

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 26ης αγωνιστικής συνεχίζεται, το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει εκτός έδρας αποστολή με τον ΟΦΗ πριν από το ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, ενώ ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Πανθρακικό και ο Ατρόμητος θα φιλοξενήσει την Ξάνθη. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Εργοτέλη, ενώ χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα γίνουν οι αγώνες Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος, Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης, Πλατανιάς-Αρης, ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια και Καλλονή-Παναιτωλικός.

Τον κακό "δαίμονά" της, την Έβερτον, αντιμετωπίζει η Τσέλσι στην "αυλαία" της 27ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ. Δύσκολες εκτός έδρας αποστολές περιμένουν τις συμπρωτοπόρους Μπαρτσελόνα (παίζει με την Ρεάλ Σοσιεδάδ) και Ατλέτικο Μαδρίτης (με την Οσασούνα), στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, αντίθετα με τη Ρεάλ Μαδρίτης που υποδέχεται την Έλτσε. Εντός έδρας αγωνίζονται Γιουβέντους και Νάπολι ενώ εκτός η Ρόμα στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του καμπιονάτο.

Έπεσαν οι υπογραφές και ο Γουέιν Ρούνι θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το 2019, όταν και θα είναι 34 ετών. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικός, ο οποίος την Τρίτη θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, θα αμείβεται με 300.000 λίρες την εβδομάδα και όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση αναμένεται να γίνει πρεσβευτής του συλλόγου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1630: O Ινδιάνος Κουαντεκίνα συστήνει στους Βρετανούς αποίκους ένα νέο έδεσμα: το pop corn.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1732: George Washington, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.

1788: Arthur Schopenhauer, Γερμανός φιλόσοφος η σκέψη του οποίου των κατέταξε στους «πεσιμιστές».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1512: Americo Vespucci, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε και έγραψε με πάθος για μία νέα ήπειρο που ανακάλυψε και στην συνέχεια πήρε το όνομά του.

1913: Ferdinand de Saussure, Ελβετός γλωσσολόγος, ιδρυτής της σημειολογίας.



ΠΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ «ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ» ΚΡΑΤΟΣ


Στην α' λυκείου, έχουμε τα εξής: «Στα μαθήματα της Ιστορίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Γεωμετρίας έχουν αφαιρεθεί από τη διδακτέα ύλη είτε σελίδες είτε και ολόκληρα κεφάλαια. Ο περιορισμός της εξεταστέας ύλης μπορεί, φαινομενικά, να φαντάζει ως θετική εξέλιξη, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί διατυπώνουν διαφορετική γνώμη. Και αυτό γιατί έχουν διδάξει την ύλη που τελικά... πετάχτηκε, μένοντας πίσω σε αυτήν που θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μάθημα της Ξένης Γλώσσας, για το οποίο, με σχετική εγκύκλιο, είχε δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, εφόσον δεν έχουν ολοκληρώσει την ύλη, να την προγραμματίζουν για το επόμενο διδακτικό έτος»!

Και πού είναι το πρόβλημα στο τελευταίο; «Όσοι καθηγητές, λοιπόν, βασίστηκαν σε εκείνη την οδηγία του υπουργείου είναι πολύ πιθανό, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, να στείλουν τους μαθητές τους στις εξετάσεις χωρίς να τους έχουν διδάξει όλη την εξεταστέα ύλη». Επιπλέον, κάτι εντυπωσιακό, πλην απογοητευτικό: «Σχεδόν 39.000 διδάσκοντες κατάφερε να “εξαφανίσει” από τον χάρτη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας σε μια τετραετία, όπως προέκυψε από έρευνα του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του υπουργείου Παιδείας».

Η σύνοψη της κατάστασης της... δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει ως ακολούθως: μισθοί πείνας και συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τείνουν να αποτελέσουν είδος προς εξαφάνιση. Πειράματα του υπουργείου με το πολύπαθο εξεταστικό σύστημα και την αυξομειούμενη ύλη, με πειραματόζωα τους μαθητές. Υποδομές που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και μικρά παιδιά που καλούνται να ανταποκριθούν στις μαθησιακές υποχρεώσεις τους υπό εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Λίγοι αυτήν την τραγωδία την αποκαλούν «ανάπτυξη» και «φως στην άκρη του τούνελ». Οι ίδιοι, συνήθως, δημιουργούν τα προαναφερθέντα αδιέξοδα. Οι πολλοί αγωνίζονται να τα ξεπεράσουν...

ECONOMIST: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην 144η θέση, επί 148 χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του World Economic Forum, με κριτήριο τη γραφειοκρατία και το κρατικό βάρος προς τις επιχειρήσεις. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ως η χώρα με τη μικρότερη επιβάρυνση προς τις εταιρίες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, εκτός της χώρας μας, φιγουράρουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία (125η), η Γαλλία (130ή), η Πορτογαλία (132η) και η Ιταλία (146η).

Οι δε ΗΠΑ υποχώρησαν το 2013 στην 80ή θέση, από την 23η πριν από μία επταετία. Σημειώνεται ότι η έρευνα καταμετρά το συνολικό ρυθμιστικό βάρος προς μια εταιρία (π.χ. εργατική νομοθεσία, γραφειοκρατία, διοικητικά κόστη κ.ά.). Σε γενικές γραμμές, υπογραμμίζει ο Economist, οι αναδυόμενες αγορές προχωρούν σε μείωση της γραφειοκρατίας τη στιγμή που οι ανεπτυγμένες ενισχύουν τη νομοθεσία τους.

Αυτό είναι προβληματικό δεδομένου ότι την ίδια ώρα, δυσκολεύονται να παράγουν ανάπτυξη, σημειώνει. Το Business Europe εκτιμά ότι το διοικητικό βάρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχεδόν το μισό οφείλεται στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με ιδιαίτερο ζήλο από συγκεκριμένες χώρες της περιφέρειας.

Η Κομισιόν έχει καθορίσει στόχους για μείωση ρυθμίσεων που θεωρούνται επιβαρυντικές, τη στιγμή που σχεδιάζει συνεχώς νέους νόμους.Την ίδια ώρα, το πρόβλημα για τους πολιτικούς έγκειται στο ότι οι ψηφοφόροι που έχουν δει τους μισθούς τους να συμπιέζονται από την οικονομική κρίση δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χαλάρωση της νομοθεσίας προς όφελος των επιχειρήσεων.

Ακόμη, στην Ευρώπη, το πρόβλημα εντοπίζεται στην εργατική νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τους υφιστάμενους εργαζόμενους από μια άδικη απόλυση. Αυτό, σημειώνει το περιοδικό, συχνά καθιστά τους εργοδότες διστακτικούς στο να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται προσπάθειες να γίνει πιο ευέλικτη η εργατική νομοθεσία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.Ο κίνδυνος είναι ότι, όταν έλθει η ώρα να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα το κάνουν μακριά από την Ευρώπη, όπου οι εργασιακές συμβάσεις είναι πιο ευέλικτες και οι μισθοί και οι εισφορές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.