21 Φεβρουαρίου, 2014

21/2/2014 - ΠΛΑΤΩΝ: Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ


Το PLATΟ αναμένεται να εντοπίσει χιλιάδες νέους πλανήτες υποψήφιους να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, ενώ μελετώντας άλλα ηλιακά συστήματα θα δώσει χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του δικού μας Ηλιακού Συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) επέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο PLATO (Planetary Transits and Oscillations of stars), ανάμεσα σε άλλες υποψήφιες αποστολές για το μακροχρόνιο επιστημονικό της πρόγραμμα Cosmic Vision.

H αποστολή αναμένεται να τεθεί σε τροχιά το 2024 με πρωταρχικό σκοπό την αναζήτηση πλανητών που να μοιάζουν με τη Γη.Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από 1.000 εξωπλανήτες, πλανήτες δηλαδή εκτός Ηλιακού Συστήματος, όμως κανέναν που να αποτελεί δίδυμο του πλανήτη μας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη σύνθεση και την απόσταση από το μητρικό του άστρο.

Αποτελούμενο από 34 ξεχωριστά τηλεσκόπια και κάμερες, το PLATO θα προσπαθήσει να ανακαλύψει πλανήτες σε περίπου ένα εκατομμύριο άστρα, ενώ θα είναι ειδικά ρυθμισμένο ώστε να ψάχνει για βραχώδεις πλανήτες εντός της κατοικήσιμης ζώνης, της περιοχής δηλαδή γύρω από ένα άστρο όπου υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες ώστε το νερό να βρίσκεται σε υγρή μορφή.

Η αποστολή θα είναι ακόμη σε θέση να ανιχνεύσει τη σεισμική δραστηριότητα των άστρων που θα εξετάσει, ενώ σε συνδυασμό με μετρήσεις από τηλεσκόπια στη Γη θα ακολουθήσει ένας πλήρης χαρακτηρισμός των εν λόγω άστρων καθορίζοντας με ακρίβεια τη μάζα τους, το μέγεθός τους, τη σύνθεση και την πυκνότητά τους.

Με τον τρόπο αυτό το PLATΟ αναμένεται να εντοπίσει χιλιάδες νέους πλανήτες υποψήφιους να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής,  ενώ μελετώντας άλλα ηλιακά συστήματα θα δώσει χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του δικού μας Ηλιακού Συστήματος. To Plato είναι η τρίτη επιστημονική αποστολή μεσαίου μεγέθους στο σχεδιασμό της ESA, η οποία θα ακολουθήσει το ηλιακό τηλεσκόπιο Solar Orbiter (2017) και το τηλεσκόπιο Euclid (2020) το οποίο θα μελετήσει το «σκοτεινό» Σύμπαν.

Η αρχική διάρκεια της αποστολής του PLATO είναι 6 χρόνια, ενώ θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το σημείο L2, 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Ήλιου. Οι άλλες υποψήφιες αποστολές που δεν επελέγησαν από την ESA για το Cosmic Vision, ήταν οι EChO, LOFT, MarcoPolo-R και STE-QUEST.


ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΛΕΜΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ


Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα κυτταρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας όπως προκύπτει από μεγάλη κλινική δοκιμή που έγινε στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, σχεδόν οι εννέα από τους δέκα ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου, μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μισέλ Σαντελέν εξηγούν ότι «αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν πως η κυτταρική θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες». Η κλινική δοκιμή έγινε σε 16 ασθενείς που έπασχαν από β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή αιματολογικού καρκίνου που αναπτύσσεται στα β-κύτταρα και είναι δύσκολο να θεραπευτεί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν. Μόνο των 30% των ασθενών ανταποκρίνονται θετικά στη χημειοθεραπεία. Χωρίς επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μικρό.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ανοσοποιητικά Τ-κύτταρα που είχαν «επανεκπαιδευθεί» μέσω γενετικής τροποποίησης, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Σχεδόν στο 90% των ασθενών ο καρκίνος εξαφανίστηκε. Η εστιασμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου.Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη και άλλους ιούς, δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, αδυνατεί να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως «μάθει» να βλέπει τον καρκίνο ως εχθρό, τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και στη Συρία και γενικότερα θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με τον πρωθυπουργό. Και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Κίεβο, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υποψήφιες υπό ένταξη χώρες, όπως η ΠΓΔΜ. Το ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων θέτει στο «κάδρο» της επίσκεψης του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα τον Μάρτιο η εφημερίδα Welt, επισημαίνοντας πως ο Γιόαχιμ Γκάουκ «δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή ελεγκτής μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός». Ο Γκάουκ θα βρεθεί στην Αθήνα πριν πάει στην Ήπειρο, για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο των Λυγκιάδων και να επισκεφτεί την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων.

Στην καθιέρωση τεσσάρων ή και πέντε σταυρών στους υποψηφίους των ευρωεκλογών προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε ισχύ η πρόβλεψη πως όλη η χώρα αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, σήμερα Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος. Στις 12:00 πραγματοποιείται παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη, στην εθνική οδό Αθήνας - Καλαμάτας. Παράλληλα, συνάντηση με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών έχει στις 13:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του βρέθηκε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega. Επισήμως ανακοίνωσε ότι δεν θέλει ακόμα να κάνει δηλώσεις, γιατί υπάρχει έργο να γίνει στην πόλη, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολίτες ζητούν από τον ίδιο να είναι και πάλι υποψήφιος». Αιχμηρός υπήρξε έναντι του Γιάννη Μελά, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τον Δήμο.

Κόσμος: Ανησυχητικές αναφορές από τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, την ώρα που όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις γύρω από την «συμφωνία» - πρόταση συμφωνίας, όπως φαίνεται - Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης: Πυρά έπεσαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ενώ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας ότι βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο πριν απωθηθούν από τους διαδηλωτές. Η αστυνομία αναφέρει ότι τα πυρά προέρχονταν από διαδηλωτές και στόχευαν τις δυνάμεις ασφαλείας. Με αμηχανία και φανερά διχασμένη παρακολουθεί η αμερικανική ήπειρος τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα. Οι περιφερειακοί οργανισμοί αρκούνται στην έκδοση ανακοινωθέντων για να σταματήσει η βία, ορισμένες χώρες στέκονται σθεναρά δίπλα στον Μαδούρο, ενώ άλλες σιωπούν χαρακτηριστικά.

Μετά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. «Προσοχή στις αναφορές» περί συμφωνίας συνιστά ο γάλλος ΥΠΕΞ, παρών στις συνομιλίες, λέγοντας πως εκκρεμεί η αποδοχή από την αντιπολίτευσης - ενώ επισήμως, οι Ευρωπαίοι περιορίζονται στο ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι.

Βορειοκορεατικές και νοτιοκορεατικές οικογένειες, διαιρεμένες από την εποχή του Πολέμου της Κορέας στη δεκαετία του 1950, συναντήθηκαν και πάλι την Παρασκευή στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης από μια σειρά τέτοιων συναντήσεων. Κάποιοι δεν ήταν καν σε θέση να αναγνωρίσουν τα αδέρφια τους. Το CNN español μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του προέδρου της Βενεζουέλας σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στη χώρα. Ο Μαδούρο έδωσε εντολή στην αρμόδια υπουργό να ξεκινήσει τις «διοικητικές διαδικασίες» για την απομάκρυνσή του, «αν δεν διορθώσει την πορεία του». Την ίδια ώρα, ο πατέρας του φυλακισμένου Λεοπόλδο Λόπες ξεκαθάριζε ότι «ο δρόμος δεν θα ησυχάσει όσο ο γιος μου είναι φυλακή».

Οικονομία: Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Intracom Holdings, υπό την ιδιότητά της ως μετόχου της hellas online ελέγχουσα το 57,24% αυτής, αλλά και η Vodafone-Panafon, ως μέτοχος επίσης κατά 18,43% της εν λόγω εταιρείας, επιβεβαίωσαν ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών – μετόχων της hellas online και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι μορφές συνεργασίας.

Ρυθμίσεις σχετικές με τις αποζημιώσεις των πρώην ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα. Σε νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Παρασκευή η Κύπρος, μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από το Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας.

Αθλητισμός: Η διοικητική αστάθεια συνεχίζεται στην ΠΑΕ Πανιώνιος με τελευταίο επεισόδιο την εμφάνιση δικαστικού επιμελητή στα γραφεία της Νέας Σμύρνης, ο οποίος γνωστοποίησε την παραίτηση που υπέβαλαν τέσσερα μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, Βασίλης Τσάβαλος! Εκτός του προέδρου, παραιτήθηκαν και οι Νίκος Γκλεζάκος, Λούκας Τσελέντης και Κώστας Πετρόπουλος, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι του συλλόγου θα ζητήσουν αναβολή από το Πρωτοδικείο και όλα αυτά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της ΠΑΕ.

Ποδοσφαιρική διάσταση στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, που οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, με τη συμμετοχή 17 ατόμων. Η ιστοσελίδα «tovima.gr» αποκαλύπτει ότι όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες συνομιλίες μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, εμπλεκόμενος στο κύκλωμα επικοινωνεί με Έλληνα ποδοσφαιριστή ΠΑΕ προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση ή να μην συμμετάσχει σε αγώνα της Σούπερ Λιγκ.

Η Γιουβέντους αυτή τη φορά νίκησε την τουρκική ομάδα και με το 2-0 σε βάρος της Τραμπζονσπόρ πήρε προβάδισμα για τους «16». «Πέρασε» η Φιορεντίνα, ήττα - έκπληξη για την Τότεναμ από την Ντνιέπρ στην Ουκρανία. Στο 0-0 έμεινε η Λιόν -επίσης - στην Ουκρανία με την Τσερνομόρετς, ενώ στο ουδέτερο ΓΣΠ της Κύπρου, η Βαλένθια επιβλήθηκε 2-0 κόντρα στη Ντιναμό. Τη νίκη της βραδιάς πέτυχε η Σάλσμπουργκ που πέρασε με το... εμφατικό 3-0 από την έδρα του Αγιαξ. Η Λουντογκόρετς συνέχισε την εκπληκτική της πορεία στη διοργάνωση, κερδίζοντας και μέσα στο Ολίμπικο της Ρώμης με 1-0 την Λάτσιο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1848: Οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», την βίβλο του κομμουνισμού.

1913: Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 Τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1927: Hubert de Givenchy, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

1933: Nina Simone, jazz και soul τραγουδίστρια αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1677: Baruch Spinoza, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος.




ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΚΙΕΒΟ: "ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"


Ωμή παρέμβαση από τις ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Βέβαια αναρωτιόμαστε τι θα έκαναν οι ΗΠΑ αν αντιμετώπιζαν τέτοια επεισόδια στις δικές τους πόλεις. Στο μεταξύ οι αρχές του δήμου του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από προχθές Τρίτη ανήλθε σε 67. Σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, «67 πτώματα βρίσκονται ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία». Ο δήμος διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για διαδηλωτές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη. Ορισμένες πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο νωρίτερα για «πάνω από 60 νεκρούς» στα επεισόδια που σημειώθηκαν μόνον σήμερα.


ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ Ε.Ε. ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ


Την ώρα που τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας βρίσκονται στο Κίεβο για συνομιλίες με το καθεστώς του Γιανουκόβιτς, οι υπόλοιποι 25 υπουργοί της Ε.Ε αποφάσισαν από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων Ουκρανών που βρίσκονται στην Ε.Ε, να αναστείλει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και να απαγορεύσει την εξαγωγή υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις καταστολής της χώρας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμα Μπονίνο η απόφαση της Ε.Ε θα εκτελεστεί μέσα στις επόμενες ώρες. «Η Ε.Ε θα προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων Ουκρανών κριθούν ένοχοι για το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

«Τα μέτρα είναι μια απάντηση της Ε.Ε για όσους ευθύνονται για το μακελειό στην Ουκρανία. Συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της Οικογένειας Γιανουκόβιτς που έχουν τα χρήματά τους στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και αλλού στην Ε.Ε» υπογράμμισε Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.