20 Φεβρουαρίου, 2014

ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ HTTP://KATANIXIS.BLOGSPOT.GR ΔΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ - ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΟ

 

Ο ως άνω κύριος όπου κατά καιρούς αποστέλλει σε διάφορες Ιστοσελίδες και Blogs,  όντως εμπεριστατωμένα, διάφορα άρθρα του σχετικά με τα θέματα της Τουρκίας και του Κυπριακού, δυστυχώς όμως στα Εκκλησιαστικά χωλαίνει λόγω άγνοιας ή εμπάθειας προς την Εκκλησία, και εξηγούμαι. Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 απέστειλε σε όλες τις Ιστοσελίδες άρθρο του με τίτλο: «Το Θέατρο του Αγίου Όρους και οι αθλιότητες των Μ.Μ.Ε».

Το άρθρο αυτό όζει δυσωδίας κατά του Αγίου Όρους, των Αγιορειτών Πατέρων, κατά των ρασοφόρων, κατά του προσώπου του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος λόγω της ασχετοσύνης του. Αυτός ο «κύριος» μπορεί να έχει εμπάθεια για το πολιτικό σύστημα, αυτό όμως δεν τον νομιμοποιεί να εκτρέπεται υβρίζοντας τον Θεσμό της Εκκλησίας και την Αθωνική Πολιτεία.

Θα έπρεπε να γνωρίζει εάν θέλει να είναι αντικειμενικός και όχι Δημοσιογράφος του συρμού ότι οι Αγιορείται δίνουν έναν καθημερινό αγώνα έναντι τής αρπακτικής πιέσεως πολιτικών, εθνικών, θρησκευτικών, οικονομικών κ.ά. παραγόντων. Κάθε ολιγωρία μπορεί νά στοιχίση μιά μεγάλη απώλεια, εκκλησιαστική ή εθνική, διότι η ευθύνη τους είναι μεγάλη έναντι στήν ιστορία.

Γι' αυτό καί είναι έντονο τό αίσθημα ότι ο κατά καιρούς διασυρμός του Αγίου Όρους καί τών Αγιορειτών από τά ΜΜΕ είναι μιά ανοησία εκ μέρους τους. Απορούμε γιά τήν απερισκεψία όσων έχουν αναλάβει εργολαβικά κατά διαστήματα την λασπολογία κατά της Αθωνικής Πολιτείας.

Είναι αναγκαίο μάλλον αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την Εκκλησιαστική Δημοσιογραφία  νά φοιτούν γιά ένα διάστημα σέ τέτοια «προκεχωρημένα φυλάκια» όπως του Αγίου Όρους  ώστε νά μή προσβάλλουν, τουλάχιστον από άγνοια, τήν ιστορία, τήν παράδοση, τό γένος και τήν Ορθοδοξία.

Η Δημοσιογραφία του κ. Χειλαδάκη ως προς τα Εκκλησιαστικά θέματα, μπορούμε να πούμε πως είναι  ότι πιο θλιβερό υπάρχει σήμερα. Εάν θέλει να ασχολείται με την Εκκλησιαστική Δημοσιογραφία, θα πρέπει να διαβάσει τους Κώδικες και τους Κανόνες Δεοντολογίας που την διέπουν, διότι εάν συνεχίσει έτσι θα παραμείνει ένας γραφικός Δημοσιογράφος περί των Εκκλησιαστικών και θα χαθεί στο πέρασμα του χρόνου όπως χάθηκαν τόσοι και τόσοι άλλοι……

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

 

20/2/2014 - ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

 
Τσικνοπέμπτη - Γιορτάζεται την Πέμπτη
που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
                    Τσικνοπέμπτη (ανάλυση - ιστορία). Τριώδιο και Αποκριές. 

Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το Τριώδιο: Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά, ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, το γνωστό μας τριώδιο.

Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του τριωδίου είναι:

η Κυριακή του Ασώτου, 
η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και 
η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά).

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει:

 α. Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες).
β.Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου).
γ.Τις δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα).
δ.Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).
  
Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 'Ετσι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας).

Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι 'Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος .

Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.
  
Τσικνοπέμπτη: Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο της Κρεατινής (της 2ης) εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα.

Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή (Πέμπτη δηλαδή) το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.


ΕΘΙΜΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ: Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα. Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης. Μερικές από αυτές είναι:

Σέρρες: Στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει να κάνει «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα την θράκα της φωτιάς με μία βέργα.

Κομοτηνή:Εκεί την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (Κυριακή της Απόκρεω). Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν αυτήν την ημέρα βρώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον λεγόμενο κούρκο, ενώ εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Ο έρωτας εξάλλου περνάει από το στομάχι.

Κέρκυρα:Την ημέρα αυτή, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια». Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές «κλείνει» το έθιμο.

Σκόπελος:Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

Πελοπόννησος: Σε όλη την περιφέρεια την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια. Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά. Ιδιαίτερα στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δύο πράγματα.

Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και  το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί. Έτσι λοιπόν, ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει στο λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματα της.






ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ;


Θυμώνουμε, ως χώρα, κάθε φορά που οι διάφοροι ξένοι (ΟΟΣΑ, ΕΕ, τρόικα κ.λ.π.) μας εγκαλούν και μας προσάπτουν ότι δεν είμαστε "κανονικό κράτος", τους βρίζουμε για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν, και αμέσως μετά κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να... επιβεβαιώσουμε πανηγυρικά τις επικριτικές διαπιστώσεις τους! Τα "κλειστά" επαγγέλματα τα ανοίγουμε κάθε τόσο με ριζοσπαστικές εξαγγελίες, για να διαπιστωθεί στην συνέχεια ότι με αστερίσκους, υποσημειώσεις και "ψιλά γράμματα" εξακολουθούμε να τα διατηρούμε θεόκλειστα, υποτασσόμενοι σε μικροπολιτικές και πελατειακές λογικές.

Δεσμευόμαστε (δεκαετίες τώρα, προ επάρατων μνημονίων...) ότι θα εκσυγχρονίσουμε την δημόσια διοίκηση και θα πατάξουμε την γραφειοκρατία ( φωλεά και εκτροφέα της διαφθοράς), εξαγγέλλουμε τα περιβόητα one stop shop που θα διευκολύνουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων για να πετύχουμε κάποια ανάπτυξη, και στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι δεν θίγεται κανένα κακώς κείμενο! Για... 57η φορά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε προχθές την επιτάχυνση των διαδικασιών, με την κατάργηση "σφραγίδων", αλλά το γεγονός και μόνο ότι συμβαίνει για 57η φορά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας...

Πόσες φορές και από πόσες κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν υποσχεθεί ένα "απλό, ενιαίο, δίκαιο και αποτελεσματικό" φορολογικό σύστημα που θα διαρκεί για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες που βαδίζουν και τι τους περιμένει; Και τι έχει προκύψει στην πραγματικότητα; Τρία-τέσσερα φορολογικά νομοσχέδια κάθε χρόνο, που συχνά το ένα ακυρώνει τις πρόνοιες και τις "δεσμεύσεις" του άλλου, μ' αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς (άρα και να μην μπορεί να προγραμματίσει την πορεία του) τι του ξημερώνει!

Σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης και ασφυκτικών διεθνών ελέγχων, θα περίμενε κανείς κάποιες τουλάχιστον από τις εθνικές (πελατειακού χαρακτήρα...) παθογένειες να έχουν εγκαταλειφθεί, έστω και με βαριά καρδιά από πλευράς κυβερνώντων - δεν βαριέστε! Παλαιοκομματικός σκύλος, δεν μπορεί να μάθε νέα κόλπα... Μόνο μέσα στις τελευταίες 20 μέρες, έχουν καταγραφεί οι εξής παλινωδίες, που αποδεικνύουν περίτρανα το αλαλούμ και την εκρηκτική ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση:

*Αποφασίσθηκε (επιτέλους!) η υποχρέωση των αγροτών να τηρούν όπως όλες οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο βιβλία για να φορολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες, και το μέτρο ανακλήθηκε άρον-άρον! Έρχονται, γαρ, εκλογές...

*Καθιερώθηκαν αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Ξεσηκώθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος, και το μέτρο ανακλήθηκε...

*Ανακοινώθηκε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα και από άλλη πηγή ("μπλοκάκι", νοίκια κ.λ.π.) θα υπόκεινται σε προείσπραξη φόρου επομένου έτους ύψους 55%. 'Έγινε το έλα να δεις, επενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ανακλήθηκε το μέτρο...

*Μόλις χθες, ανακοινώθηκε η απόφαση να φορολογείται το "επίδομα επικινδυνότητας" που εισπράττουν οι ένστολοι (σώματα ασφαλείας, ιπτάμενοι κ.λ.π.), νέα αναταραχή στις τάξεις των ένστολων, βγήκε ο Σαμαράς και διέταξε ν' ακυρωθεί πάραυτα η απόφαση, όπερ και εγένετο...

Προσθέστε και την απόφαση του υπουργού Υγείας να καθιερωθεί εισιτήριο 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή (όχι επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία) σε δημόσιο νοσοκομείο, που πριν καλά-καλά σβήσει ο απόηχος των δηλώσεων Γεωργιάδη ανεκλήθη ύστερα από διαφωνίες και απειλές των συγκυβερνώντων... ΠΑΣΟΚων, και έχετε εναργέστατη την εικόνα της σοβαρότητας, της συνεννόησης και του συντονισμού που διακρίνει την κυβέρνηση που διαχειρίζεται την κρίση που βιώνουμε!

Κάποια από τα συγκεκριμένα μέτρα (υπάρχουν κι' άλλα...), κακώς αποφασίσθηκαν και καλώς ανακλήθηκαν. Και κάποια άλλα ορθώς αποφασίσθηκαν και πολύ εσφαλμένως (και από μικροπολιτικάντικο καιροσκοπισμό) τα πήραν πίσω-αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός που (δεν) διακρίνει το κυβερνητικό επιτελείο. Καλά, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, δεν υπάρχει κάποιος βαθμός προσυνεννόησης και συντονισμού των κινήσεων που αποφασίζονται, δεν δίνει κάποιος το τελικό ΟΚ πριν εξαγγελθούν;

Με τέτοια ηλίθια και ερασιτεχνικά πισωγυρίσματα πως στην ευχή θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά οι δανειστές και ελεγκτές μας ότι εννοούμε αυτά που συμφωνούμε μαζί τους, πως είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε ένα "κανονικό κράτος", που λέει και ο κ. Σαμαράς, όταν κατά πως φαίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας μαθαίνει για τις αποφάσεις των υπουργών του από... τα ειδησεογραφικά σάϊτς και τς δελτία ειδήσεων και αποφασίζει ποιες θα ισχύσουν και ποιες θ' ανακληθούν ανάλογα με... τις αντιδράσεις και το προεκλογικό πολιτικό κόστος;




ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΜΚΟ ΜΕ ΕΡΓΟ... ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ


Μία ακόμα υπόθεση ΜΚΟ που απέσπασε χρήματα από το Δημόσιο και αντί τα μέλη της να προσφέρουν το έργο που προβλεπόταν, έπαιρναν τα λεφτά και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Πρόκειται για την Εθελοντικής Οργάνωσης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας κατηγορείται για υπόθεση απάτης ύψους 2.500.000. Μάλιστα στις 12 Νοεμβρίου 2012 ο Γερμανός υφυπουργός Γιοακίμ Φούχτελ είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ στα Ριζώματα, Ημαθίας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.: Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται πως εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητικής δωροδοκίας από εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων.Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πως έστησαν το κόλπο τα μέλη της οργάνωσης: Τα μέλη του ΔΣ του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών που είχαν έδρα στη Θεσσαλονίκη εξαπατούσαν δημάρχους και περιφερειάρχες λέγοντας τους ότι θα στήσουν σταθμούς πυρόσβεσης με τον κατάλληλο εξοπλισμό και ενώ έπαιρναν χρήματα, δεν υλοποιούσαν ποτέ τις δεσμεύσεις τους και τα λεφτά κατέληγαν στις τσέπες τους.

Τι αναφέρει η Αστυνομία για τη δράση τους:  Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να αποσπάσουν, με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με:

-το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών

-τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

-Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Εκδήλωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα σημειώθηκε τη νύχτα στην Αττική. Άγνωστοι πυρπόλησαν στις 3:45 τα ξημερώματα, έξι οχήματα του ΟΤΕ, που ήταν σταθμευμένα σε χώρο στάθμευσης στην Πετρούπολη. Οι δράστες περιέλουσαν τα αυτοκίνητα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Συνεχίζουν και τη φετινή Τσικνοπέμπτη οι κρεοπώλες της Βαρβακείου Αγοράς την παράδοση της δωρεάν προσφοράς κρέατος στους πολίτες. Τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για 11.000 απομακρύνσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο στόχος των 4.000 του 2013 έχει σχεδόν κλείσει. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης στο Δημόσιο και προανήγγειλε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για την επιλογή των γενικών διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών ενώσεων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο αναμένεται να δώσει τη στήριξή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κόσμος: Για ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στο Κίεβο μιλούν ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης παρά την εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει πρόεδρος και αντιπολίτευση το προηγούμενο βράδυ. Σε υψηλούς τόνους, και με το κλίμα στο δρόμο να παραμένει εύφλεκτο, συνεχίζεται η αντιπαράθεση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με την αντιπολίτευση, παρά την παράδοση του Λεοπόλντο Λόπες της αντιπολίτευσης. «Είμαστε αντιμέτωποι με επίμονο πραξικόπημα» λέει ο Μαδούρο, που δεν αποκλείει κήρυξη κατάστασης έκτακτης στην περιφέρεια Τάτσιρα, «να παλέψουμε για να δείξουμε την έξοδο σε αυτήν την κυβέρνηση» λέει ο Λόπες σε μήνυμά του που είχε βιντεοσκοπηθεί για να μεταδοθεί μετά τη σύλληψή του. 

Ενώ μένει να δοκιμαστεί η παύση πυρός στην οποία συμφώνησαν πρόεδρος και αντιπολίτευση στην Ουκρανία, η ΕΕ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την στάση της απέναντι στην κρίση με ενδεχόμενη επιβολή «στοχευμένων», σε πρώτη φάση, κυρώσεων - χωρίς όμως να κλείσει η πόρτα διαλόγου. Πριν την έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας πηγαίνουν στο Κίεβο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση πριν ενημερώσουν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Με τα πρώτα, μικρά μεν αλλά απαραίτητα, βήματα συνεχίζεται η διαβούλευση του Ιράν με τους Έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα των συνομιλιών και θα συναντηθούν εκ νέου το Μάρτιο στη Βιέννη.  Ο τρέχων γύρος συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα συνεχίζεται την Πέμπτη Υπό την απειλή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ και με τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι σε συνάντηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε επανέναρξη διαπραγματεύσεων.  Οι δυνάμεις καταστολής δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να επέμβουν εκ νέου κατά των διαδηλωτών. Στο Κίεβο την Πέμπτη οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας...

Οικονομία: Ο Δείκτης ΡΜΙ της HSBC για την Κίνα μειώθηκε το Φεβρουάριο στις 48,3 μονάδες, έναντι 49,5 μονάδων τον Ιανουάριο. Καθώς δε οι 50 μονάδες είναι το όριο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης τα στοιχεία δείχνουν πως η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με αυξημένους ρυθμούς. Τη μεταφορά σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού προβλέπει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη με τίτλο:

«Αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις», το οποίο δόθηκε για δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Τσεχία, τα οποία και θα μεταφέρουν προϊόντα της Hewlett-Packard από το terminal της Cosco, στον Πειραιά.

Αθλητισμός: Προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Champions League πήραν η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου και η Ατλέτικο Μαδρίτης που επικράτησαν εκτός έδρας των αντιπάλων τους. Οι Βαυαροί επικράτησαν με 0-2 στο Λονδίνο της Άρσεναλ με γκολ του Κρος στο 54' και του Μίλερ στο 88', με τις δυο ομάδες να χάνουν από ένα πέναλτι και τους γηπεδούχους να παίζουν με δέκα από το 38' λόγω αποβολής του Σέζνι. Στο Μιλάνο, η Ατλέτικο νίκησε με 0-1 με κεφαλιά του Ντιέγκο Κόστα στο 84' «πάγωσε» το «Σαν Σίρο», με τη Μίλαν να έχει δύο δοκάρια στο ματς. Οι ρεβάνς των αγώνων θα γίνουν στις 11 Μαρτίου.

Νέο πλήγμα στον Ολυμπιακό με τον Νέλσον Βαλντές, ο οποίος υπέστη υποτροπή στον μυϊκό τραυματισμό από το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα χάσει το ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γ.Καραϊσκάκης» την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα των δυο ομάδων για τη φάση των «16» του Champions League. Έτσι, ο Μίτσελ ετοιμάζει Σαβιόλα και Ολαϊτάν για την επίθεση των Πειραιωτών.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος στους φίλους του ΠΑΟΚ εν όψει της πρώτης (Πέμπτη, 20/02, 20:00, ΑΝΤ1) αναμέτρησης για τη φάση των «32» του Europa League με τη Μπενφίκα, προχώρησε σε γραπτή δήλωση, όπου εστίασε στην κόσμια παρουσία όλων, καθώς όπως τονίζει θα υπάρχουν και οι υψηλοί επισκέπτες της UEFA, δηλαδή, ο πρόεδρος, Μισέλ Πλατινί. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του «Δικεφάλου», με τον Στέφενς, βέβαια να μην υπολογίζει στους Νάτχο, Μάαρτενς και Χούσεν, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1822: Λαμβάνει χώρα η νικηφόρα – για τους Έλληνες – Ναυμαχία των Πατρών υπό τον Ανδρέα Μιαούλη.

1827: Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: Robert Altman, σημαντικός αλλά και άνισος Αμερικανός σκηνοθέτης.

1957: Ορφέας Περίδης, τραγουδοποιός.

1967: Kurt Cobain, Αμερικανός μουσικός και δημιουργός του εμβληματικού grunge Nirvana.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1960: Βασίλης Λογοθετίδης, ηθοποιός.

1993: Feruzzio Lambroghini, Ιταλός βιομήχανος και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων.