18 Φεβρουαρίου, 2014

18/2/2014 - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ


Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην εφορία. Με τις αλλαγές αυτές ενσωματώνονται στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης οι διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων που αφορούν τροποποιήσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, από ελεύθερα επαγγέλματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, αλλαγές υπάρχουν στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Οι δαπάνες αυτές έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση πέρυσι. Έτσι, δεν εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα, οι δαπάνες για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τις δωρεές προς το δημόσιο και τα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και τη διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων.

Τις δαπάνες αυτές που διατηρούνται θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι. Στη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι τόκοι των καταθέσεων των φορολογούμενων. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εισόδημα για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ


Το πανελλήνιο ενθουσιάστηκε με τη θαρραλέα απόφαση του χολιγουντιανού αστέρα Τζορτζ Κλούνεϊ να τοποθετηθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους. Μερικοί σκεπτικιστές εξέφρασαν την υποψία ότι το έκανε για καθαρά διαφημιστικούς λόγους, στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας «Μνημείων άνδρες», την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος και αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι σφάλλουν - ειδικά αν συνυπολογιστεί πόσο μεγάλο ρίσκο αναλαμβάνει ο γοητευτικός ηθοποιός δυσαρεστώντας το πανίσχυρο βρετανικό κατεστημένο και ένα τμήμα του αγγλικού κοινού. Και για όποιον τυχόν το αγνοεί, υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει πληθυσμό που αριθμεί 60.000.000 ψυχές και η Ελλάδα (μετά βίας) 11.000.000.

Εκεί αναφέρονταν φίλοι της χώρας μας και υπέρμαχοι του επαναπατρισμού του πολιτισμικού θησαυρού μας όπως ο Σον Κόνερι, ο Στίβεν Φράι και ο Κρίστοφερ Χίτσενς. Είναι αναμφίβολα αξιέπαινοι οι προαναφερθέντες και χρήζουν προσοχής τα λόγια και οι παρεμβάσεις τους. Όμως εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: Γιατί άραγε αδρανούν οι Έλληνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί (κρατικοδίαιτοι και μη), τηλεαστέρες, καναλάρχες και άλλοι μέτοχοι της βιομηχανίας του θεάματος; Είναι απλοί θεατές του δράματος της χώρας τους και όποτε χρειάζεται χειροκροτούν όλους όσοι μιλούν θετικά για ένα ελληνικό θέμα;

Μήπως έχουν λησμονήσει ότι οφείλουν τη σταδιοδρομία, την αναγνώριση, τον βιοπορισμό τους σ’ έναν δοκιμαζόμενο λαό και στους αρχαίους δραματουργούς που επινόησαν το θέατρο για λογαριασμό της ανθρωπότητας; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο μιλούν και αγωνίζονται οι ξένοι συνάδελφοί τους για την υπεράσπιση του Ελληνισμού αναδεικνύεται η δική τους απουσία; Αλήθεια, όλοι οι ελληνόφωνοι παράγοντες του θεάματος έχουν επισκεφτεί ποτέ τους τον τύμβο του Σοφοκλέους, που κείται παραμελημένος και αφύλακτος στη Βαρυμπόμπη; Ξέρουν ότι υπάρχει; Γνωρίζουν ποιος ήταν ο Σοφοκλής; Μήπως απλά τυγχάνουν αχάριστοι κληρονόμοι μιας ανεκτίμητης περιουσίας;

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ


Η κατάσταση στην Λιβύη δείχνει να είναι εκτός ελέγχου αυτή την στιγμή. Υψηλοί αξιωματούχοι του στρατού ισχυρίστηκαν οτι υπήρξε ανατροπή πολιτεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα και μάλιστα είπαν οτι αρκετά μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη σε σύλληψη. Μερικές ώρες πριν βγήκε ο στρατηγός Khalifa Haftar και ανέφερε πως η κυβέρνηση του Ali Zeidan βρίσκεται σε "αδράνεια" και αναλαμβάνει ο στρατός μέχρι και την διεξαγωγή εκλογών , που θα δώσουν νέα κυβέρνηση. Αμέσως μετά βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ali Zeidan και ανέφερε οτι πρόκειται για αστειότητες χωρίς καμία βάση.

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση όπου ο στρατός της Λιβύης σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την σταθερότητα στην περιοχή, έχει ξεκινήσει μια δράση "εκκαθάρισης" και σύλληψης πολλών μισθοφόρων και ομάδων δράσης παραστρατιωτικών που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση μετά την πτώση του καθεστώτος. Οι δυνάμεις σε οικονομία και σε ισχύ της παρούσα κυβέρνησης είναι ασθενικές και η ίδια δεν είναι καθόλου λαοφιλής. Εδώ επισημαίνουμε και τις πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας για εμφανή συγκέντρωση Ισλαμιστικών οργανώσεων (Al Nusra) που έχουν ανησυχήσει και αρκετές Δυτικές χώρες, "υποχρεώνοντας" τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία επέμβαση ακόμα και πως παρακολουθούν στενά το θέμα της Λιβύης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το τόξο της Β.Αφρικής (African Arc) βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη ένταση με μεγάλη αστάθεια σε Ιράκ, Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη όπου αρκετοί διαπιστώνουν μια κατάσταση που δεν δείχνει καθόλου να φθίνει. Ίσα ίσα .. φαίνεται να δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και πολλοί ήδη κοιτάνε προς το ΝΑΤΟ και την Ρωσία για το τι θα επακολουθήσει. Μια συζήτηση που έγινε στα μισά "πηγαδάκια" του 50ου συνεδρίου ασφαλείας , ειδικά κατά την αναγγελία θεμάτων Συρίας και Ιράν.

ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ


Περί τους 250 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία ύστερα από πολύμηνη παραμονή τους στη Συρία όπου εκπαιδεύτηκαν αλλά μετείχαν σε επιχειρήσεις ανέφερε στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης. Την είδηση δημοσίευσαν οι Sunday Times εκφράζοντας τους φόβους της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι εκπαιδευμένοι αυτοί φανατικοί εξτρεμιστές θα επιχειρήσουν να τρομοκρατικά κτυπήματα στην Βρετανία.

Συνολικά όπως εκτιμάται τουλάχιστον 400 μουσουλμάνοι βρετανικής υπηκοότητας έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Συρία για να ενισχύσουν τον αγώνα των μισθοφόρων εναντίον του Bashar Al Assad: «Περισσότεροι από τους μισούς αχούν επιστρέψει πίσω», δήλωσε στην εφημερίδα η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών ο αριθμός όσων επιστρέψει πίσω στη Βρετανία είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από ότι υπολογιζόταν αρχικά υπογραμμίζοντας την αυξημένη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι για την ασφάλεια της Βρετανίας.

«Για κάποιους ο ιερός πόλεμος τελείωσε κάποιοι άλλοι θα βοηθήσουν άλλους να ταξιδέψουν μέχρι τη Συρία ενώ οι υπόλοιποι θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να πολεμήσουν», δήλωσε το στέλεχος της κυβέρνησης  με αρμοδιότητα στην ασφάλεια. Σύμφωνα με το βρετανικές αρχές ασφάλειας παρακολουθούν πολύ στενά τους 250 πολεμιστές που έχουν επιστρέψει στους οποίους περιλαμβάνονται αρκετοί «σκληροπυρηνικοί» που έχουν πολεμήσει και στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Πολλοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στα εκρηκτικά και αρκετοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες εντός της Βρετανίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συμβολικού χαρακτήρα είναι οι κινητοποιήσεις που έχει επιλέξει την Τρίτη μερίδα αγροτών της Βόρειας Ελλάδας, ενώ άλλοι τηρούν στάση αναμονής εν όψει του συλλαλητηρίου της Τετάρτης στην Αθήνα. Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και σε άλλα σημεία της χώρας. Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Τρίτη η ευρωβουλευτής του Κινήματος Μαριλένα Κοππά, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε την ένταξή της στη ΔΗΜΑΡ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παραμένει ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το πρώτο τουρνουά πανεπιστημιακού debate, στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού. Φοιτητές από διάφορες σχολές πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά συναγωνίστηκαν σε αγώνες επιχειρηματολογίας, προβάλλοντας τον διάλογο με επιχειρήματα ως το ανώτερο μέσο εύρεσης της ορθότερης άποψης.

Την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει το διάστημα 2000-2004 Μη Κυβερνητική Οργάνωση και στην οποία εμπλέκονται και στελέχη του ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση του γραφείου του τονίζεται πως «εκτίθενται» όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν το όνομά του και πως στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ μπήκε τάξη στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ.

Ένα μήνα προτού λήξει το 8μηνο της διαθεσιμότητας, οι σχολικοί φύλακες διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Οι ίδιοι απορρίπτουν τη λύση που πρότεινε το υπουργείο για μεταφορά μικρού αριθμού σχολικών φυλάκων στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας συνολική λύση για όλους.

Κόσμος: Διαστάσεις πολιτικής χιονοστοιβάδας παίρνει στο Βερολίνο η αρχικά ήσσονος πολιτικής σημασίας υπόθεση βουλευτή του SPD που εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας: Ήδη παραιτήθηκε ένας υπουργός, από το στρατόπεδο της Μέρκελ, λόγω ενδεχόμενης διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, αλλά τώρα η δική του κομματική πλευρά ζητά να καταλογιστούν ευθύνες και στους Σοσιαλδημοκράτες.

Η ώρα της ανανέωσης διαβατηρίου έφτασε για τον Πάπα Φραγκίσκο και εκείνος αντί να προτιμήσει το διαβατήριο «001» της Αγίας Έδρας, ενημέρωσε τις αργεντινές Αρχές ότι επιθυμεί να ανανεώσει το διαβατήριό του, καθώς και να εκδώσει τη νέα ταυτότητα. Στη Βιέννη επανέρχονται το Ιράν και οι Έξι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με απώτερο στόχο μία μακροπρόθεσμης βάσης συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη διαβούλευση στη βάση της υφιστάμενης ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τις όποιες προσδοκίες για γρήγορη πρόοδο τονίζοντας πως η συνολική διαδικασία είναι «εξίσου πιθανό να πετύχει όσο και να αποτύχει». Τους αρχηγούς των δύο από τα τρία κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης (χωρίς το εθνικιστικό Σβόμποντα) υποδέχθηκε στη γερμανική καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, σε μία σπάνια κίνηση υποστήριξης. 

Το Βερολίνο τόνισε ότι «υπογραμμίζει την κατανόησή του για τα δίκαια αιτήματα των ουκρανών διαδηλωτών», με την καγκελάριο ωστόσο να αποστασιοποιείται από τη θέση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Γιανούκοβιτς. Η ισλαμιστική οργάνωση Ανσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά του τουριστικού λεωφορείου στο Σινά, με ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι διαπράχθηκε από καμικάζι και ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων.

Οικονομία: Αύξηση 5,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Ιανουάριο 2014 σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Association of European Automobile Manufacturers οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στα 935.640 οχήματα. 

Αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ θα βρεθούν από την 1η Απριλίου 2014 οι βενζινοπώλες που δεν συνδέσουν έως τις 31 Μαρτίου τα συστήματα εισροών - εκροών των πρατηρίων τους με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων αναρριχήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία μετά τις σημερινές δηλώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα λάβει νέα μέτρα για την ώθηση της οικονομίας.

Αθλητισμός: Με τις πρώτες αναμετρήσεις για την «φάση των 16», συνεχίζεται την Τρίτη και την Τετάρτη το Champions League. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξαιρετικά αμφίρροπες αναμετρήσεις, καθώς στην πρώτη «δόση» η Μάντσεστερ Σίτι θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα και η Λεβερκούζεν την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ την επόμενη μέρα, η Αρσεναλ φιλοξενεί τη Μπάγερν Μονάχου και η Μίλαν την Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Σε επαναληπτικό αγώνα θα κριθεί ποια από τις Μπράιτον και Χαλ θα προκριθεί στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας, μετά το 1-1 στο «Φάλμερ». Αν και θητεύει στην τσάμπιονσιπ, η ομάδα του Όσκαρ Γκαρσία έβαλε δύσκολα στη Χαλ της Premier League παίρνοντας το προβάδισμα στο 30' με γκολ του Χοσέ Λεονάρντο Ουλόα.

Η Τορίνο έβαλε «φρένο» στην Κιέβο Βερόνα, επικρατώντας στο «Μπεντεγκόντι» των «τζαλομπλού» με 3-1 στον τελευταίο αγώνα της 24ης ημέρας στο Campionato. Οι γηπεδούχοι, με τον Βαγγέλη Μόρα βασικό, προηγήθηκαν 1-0 στο ημίχρονο με πέναλτι του Τόνι και αν κρατούσαν τη νίκη θα έφταναν την Ίντερ στην 5η θέση.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η «γκρανάτα» ήταν απλά καταιγιστική και σκοράροντας τρία γκολ σε 12 λεπτά έφτασε στην ανατροπή, που τη φέρει ισόβαθμη της αποψινής αντιπάλου της και της Πάρμα, στην 6η θέση.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1929: Ανακοινώνεται στο Hollywood η καθιέρωση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

1943: Οι Ναζί συλλαμβάνουν μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1883: Νίκος Καζαντζάκης, σημαντικός συγγραφέας.

1898: Enzo Ferrari, εμβληματική μορφή της αυτοκίνησης που ίδρυσε την ομώνυμη θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1546: Μαρτίνος Λουθήρος, Γερμανός θεολόγος.

1564: Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος παγκοσμίου φήμης.



ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ;


Τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Stanislav Osadchiy, δηλώνοντας, παράλληλα, πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί ενεργότερο συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να το ζητήσει από τη Μόσχα. Ο Ρώσος Πρέσβης είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργο Λιλλήκα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις θέσεις του Κινήματος πάνω στις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού.  Σημείωσε ότι η Ρωσία στηρίζει τις θέσεις των δύο κοινοτήτων, και «αν μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αν θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε και η Ρωσία να εμπλακεί, μαζί με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις, είπε είναι δύσκολο για τον ίδιο αυτή τη στιγμή να απαντήσει γιατί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στη Μόσχα. «Βεβαίως αν υπάρχει η επιθυμία και από τη δική σας πλευρά, από την κυπριακή πλευρά θα το εξετάσουμε», είπε.