17 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ : «ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ 5 ΠΑΛΙΟΠΑΡΑΔΕΣ»

 

Κατηγορηματικά απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος
τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Άντρος Κυπριανού, περί  αλλαγής στάσης στο Κυπριακό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί, ότι του προκαλεί έκπληξη η ξαφνική μεταστροφή του Μακαριότατου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την άδεια που παραχωρήθηκε για το ηλιοθερμικό πάρκο, το οποίο θα γίνει σε γη της Εκκλησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πουλούσα το εθνικό θέμα για πέντε παλιοπαράδες».

Μιλώντας στο «ΜΕΓΑ» ο Μακαριότατος, αντέστρεψε τους όρους λέγοντας με νόημα ότι «δεν ξέρω αν αυτοί θα το έκαναν εμείς πάντως όχι». «Δεν θα το έκανα ποτέ» είπε και πρόσθεσε ότι «το ηλιοθερμικό πάρκο άλλοι θα το κάνουν και η Εκκλησία θα παίρνει το ενοίκιο για τη γη η οποία τους παραχωρείται».Μιλώντας στον ίδιο τόνο ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η Εκκλησία έχει και άλλες προσφορές για αξιοποίηση της γης».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν πιέστηκε από κανένα κόμμα για τη υιοθέτηση της στάσης του στο Κυπριακό «δεν θα έπαιζα το παιχνίδι κανενός» είπε και επανέλαβε ότι πήρε απόψεις από συνταγματολόγους και διεθνολόγους οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα παρθενογένεσης.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με το
ΑΚΕΛ, απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας και του συνομιλητή, για λύση ομοσπονδίας. «Αν αυτοί όμως δεν θέλουν ομοσπονδία τότε δεν τη θέλουμε ούτε εμείς» σημείωσε.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΛΟΥΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ"


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό μέσα σε έξι μήνες 60 ΑΤΜ που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η οργάνωση έστειλε σχετική προκήρυξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι 200 από τους 263 εργαζόμενους. Αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών με αφορμή την παράδοση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά με τον Αδ.Γεωργιάδη να δηλώνει:

«Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν». Σφοδρή επίθεση εναντίον εκείνων που μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα επικρίνουν την πολιτική της διετίας 2010-11, «επιχειρώντας να αποδώσουν όλα τα δεινά στη συγκεκριμένη διετία για να εμφανιστούν, οι ίδιοι, άμωμοι και άσπιλοι ενόψει εκλογών», εξαπολύει, με σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου, σε θέματα Τύπου, Γιώργος Ελενόπουλος. «Ναι, θα είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ» δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, μετά τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στα Νέα, όπου δεν απέκλειε τις υποψηφιότητες του ίδιου, όπως και του Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Κόσμος: Αναίμακτη κατάληξη είχε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιθιοπικών αερογραμμών που οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο της Γενεύης: Ένας αεροπειρατής τέθηκε υπό κράτηση ενώ επιβάτες και πλήρωμα είναι ασφαλείς. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Αντίς Αμπέμπα με προορισμό τη Ρώμη και σταμάτησε ενδιάμεσα στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου εκτιμάται ότι ανέβηκε ο δράστης. Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο ιταλός πρόεδρος στον 39χρονο αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ενώ οι διεργασίες με την NCd για την στελέχωση του επόμενου υπουργικό σχήματος συνεχίζονται. «Ανατρέποντας» τον Ενρίκο Λέτα, επίσης του PD, ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Φλωρεντίας Μ.Ρέντσι γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος.

Την έξοδο έδειξε η κυβέρνηση του Μαδούρο σε τρεις αμερικανούς διπλωμάτες, αντιδρώντας σε «συστάσεις» από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που θεώρησε παρέμβαση. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι τρεις διπλωμάτες είχαν προσπαθήσει να παρεισφρύσουν σε πανεπιστήμια της χώρας, φοιτητικές ομάδες από τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί ο Λεοπόλδο Λόπες, σε αντιδιαδήλωση ο Μαδούρο. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Παρασκευή στην Ιαπωνία εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονόπτωσης που έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο τοπικός τύπος. Εκατοντάδες αποκλείστηκαν από το χιόνι ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα στις εθνικές οδούς. Ο στρατός του Νεπάλ κατάφερε να εντοπίσει τα συντρίμια του αεροσκάφους της Nepal Airlines, το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ την Κυριακή, ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 18 άτομα, είναι νεκροί.

Οικονομία: Σε επτά σημεία που πρέπει να ενταχθούν στις προτεραιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, ώστε να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά η νεανική επιχειρηματικότητα αναφέρεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την ύφεση είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας και η αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας αντί της επιχειρηματικότητας ανάγκης.

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων παρουσιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκατάστασης, ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, περιβαλλοντικών αδειών κλπ. Εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM. «Δεν περιμένουμε εκπλήξεις στα τεστ αντοχής των τραπεζών στις χώρες σε προγράμματα».

Αθλητισμός: Με γκολ του Μπραντάο στο 90' η Σεντ Ετιέν αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της με τη Μαρσέιγ, για την 25η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, κατάφερε να πάρει τον ένα βαθμό και να μην επιτρέψει στην ομάδα της Μασσαλίας να την προσπεράσει στο βαθμολογικό πίνακα. Η Λιόν δεν δυσκολεύτηκε να λυγίσει την αντίσταση της Αζαξιό και να πάρει τη νίκη με 3-1, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο, η Ρεάλ Μαδρίτης «καθάρισε» το εκτός έδρας ματς με την Χετάφε και παραμένει στην κορυφή μαζί με τη Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» επικράτησε εύκολα 3-0, απόντος του τιμωρημένου Κριστιάνο Ρονάλντο, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Primera Division.

Εκτός... προγράμματος ήττα γνώρισε η Μπιλμπάο μέσα στο «Σαν Μαμές» από την Εσπανιόλ (2-1) κι έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει... για τα καλά απ’ την πέμπτη Βιγιαρεάλ. Ισόβαθμες παρέμειναν Σεβίλη και Βαλένθια στην Ανδαλουσία, μετά τη μεταξύ τους «λευκή» ισοπαλία. Ακόμα μια νίκη για τη Γιουβέντους, που ξεπέρασε εύκολα (3-1) το εμπόδιο της Κιέβο και παραμένει στην κορυφή με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της για την 24η αγωνιστική του Campionato. Άνετη νίκη με 3-0 πέτυχε η Ρόμα στο «Ολίμπικο» επί της Σαμπντόρια. Ο Ματία Ντέστρο άνοιξε το σκορ στο 44', ενώ πέτυχε και δεύτερο προσωπικό γκολ στο 56'. Ενδιάμεσα (54'), τη μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενούμενων είχε στείλει ο Μίραλεμ Πιάνιτς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1982: Ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα καθιερώνεται ως ισότιμος με τον θρησκευτικό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1963: Michael Jordan, Αμερικανός μπασκετμπολίστας που η φράση «από άλλον πλανήτη» μοιάζει να είναι φτιαγμένη για εκείνον και μόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στους Chicago Bulls με τους οποίους έγραψε ιστορία φορώντας το νούμερο 23 ενώ στην σύντομη επιστροφή στην ενεργό μπασκετική δράση φόρεσε το 45.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1982: Thelonious Monk, πιανίστας και συνθέτης της τζαζ αμερικανικής καταγωγής.




17/2/2014 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 32 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


Εμβάσματα στο εξωτερικό, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, από 143 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ερευνούν εξονυχιστικά οι οικονομικοί εισαγγελείς. Τα εμβάσματα είχαν σταλεί στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2010, όταν που δίνονταν πολιτικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα. Ήδη έχουν ασκηθεί οι πρώτες πέντε διώξεις, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Πρόκειται για υπαλλήλους που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν. Πρόκειται για εμβάσματα 550.000 ευρώ στη μία περίπτωση, από 200.000 σε άλλες δύο και από 100.000 ευρώ σε δύο ακόμη περιπτώσεις. Σε αυτούς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, ενώ οι φάκελοί τους είναι στα χέρια του εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών παραβάσεων. Παράλληλα, σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για επτά ακόμη υπαλλήλους.

Το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, καταθέσεις 150.000, 210.000, 350.000, 400.000, 460.000 και 730.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση ενός ακόμη υπαλλήλου με έμβασμα 170.000 ευρώ. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την περιουσιακή κατάσταση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 και μετά, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Πρόκειται για 91 εφοριακούς, 10 εργαζομένους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, 8 τελωνειακούς, 8 εργαζομένους στο Γενικό Χημείο του Κράτους, 7 διοικητικούς, 9 εργαζομένους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, 7 εργαζομένους στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και 3 εργαζομένους στη Βουλή. Από αυτούς, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» ο πιο «φτωχός» έστειλε στο εξωτερικό έμβασμα 22.000 ευρώ. Ωστόσο, περίπου δύο στους τρεις έβγαλαν εμβάσματα από 100.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ περίπου δέκα είναι εκείνοι που βρέθηκαν με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Δύο μάλιστα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται εφοριακός με έμβασμα 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ ο δεύτερος ακολουθεί με 1.100.000 περίπου. Πάντως οι εξηγήσεις που έχουν δώσει οι 129 από τους 143 έχουν κριθεί προς το παρόν ικανοποιητικές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 14 υπαλλήλους. Ανάλογα αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Εντοπίστηκαν 50 πολεοδόμοι που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, με το ποσό να ξεπερνά τα 300.0000 ευρώ σε 14 περιπτώσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι πολεοδόμοι της επαρχίας με 30 εμβάσματα συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 20 εμβάσματα από πολεοδόμους της Αττικής συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ.

ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


ΟΣΟΙ είναι εξοικειωμένοι με τα ενδότερα της κυβέρνησης Σαμαρά, γνωρίζουν ότι πρωθυπουργική επιθυμία είναι να περάσει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής. Σήμερα, ωστόσο, η πιο επαναστατική μεταρρύθμιση είναι ταυτόχρονα και η πιο απλή: Η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω την τριετία, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνήσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι σοβαρό σε τέτοιες εποχές να συζητούν οι υπουργοί για το αν (τους) συμφέρει ο εκλογικός αιφνιδιασμός τον Απρίλιο, τριπλές εκλογές τον Μάιο ή κάλπες με τα πρωτοβρόχια τον Οκτώβριο. Είναι επικίνδυνο και επιβλαβές. Η οικονομία έχει μπει στην πιο κρίσιμη φάση, εκεί όπου οι θυσίες αρχίζουν να παράγουν δειλά αποτελέσματα. Όλοι, ωστόσο, είναι ακόμη πολύ διστακτικοί, και κυρίως οι δυνάμει επενδυτές, αφού τα αντιφατικά μηνύματα για εκλογές παράγουν αστάθεια.

Και γι’ αυτό δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει η ίδια η κυβέρνηση. Ας σοβαρευτούν λοιπόν. Και αντί να αναλώνουν φαιά ουσία σε ανούσια σενάρια, ας την επιστρατεύσουν για να κάνουν ο καθένας τη δουλειά του. Κι αν πετύχουν, θα πάνε καλύτερα και η χώρα και η κυβέρνηση. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι σοβαρά αποτελέσματα, κι όχι αστεία σεναριολογία.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΟΠΛΩΝ


To εμπάργκο όπλων στο οποίο υπόκειται το Ιράν φέρεται να έσπασε δύο φορές μέσω της χώρας μας από λαθρέμπορους όπλων που χρησιμοποιούν ως έδρα τους το Ισραήλ! Μάλιστα πρόκειται για ανταλλακτικά απαραίτητα για την λειτουργία των ιρανικών F-16. Μία απίστευτη υπόθεση διακίνησης πολεμικού υλικού με εταιρείες κούριερ από το Ισραήλ στο Ιράν μέσω της Ελλάδας αποκάλυψε μυστική έρευνα των Αμερικανών. Το Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επί ελληνικού εδάφους εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό. Συγκεκριμένα, είχαν εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών F-4 και προέρχονταν από το Ισραήλ με προορισμό το Ιράν. Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από συνεργασία της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η αποστολή του πολεμικού υλικού έγινε μέσω εταιρειών κούριερ από εταιρεία με έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Ως ενδιάμεσος παραλήπτης των εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα εμφανιζόταν εταιρεία με στοιχεία «Tassos Karras S.A.» και έδρα την οδό Ορφέως, στον Βοτανικό. Η έρευνα όμως αποκάλυψε πως επρόκειτο για εταιρεία φάντασμα, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας ανήκε σε Βρετανό υπήκοο, κάτοικο Θεσσαλονίκης ο οποίος δεν εντοπίστηκε.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ελλάδα έγινε στην προσπάθεια κυκλώματος λαθρεμπόρων όπλων από το Ισραήλ να παραβιάσουν το διεθνές εμπάργκο στο Ιράν. Η πρώτη αποστολή αποκαλύφθηκε την 20ή Δεκεμβρίου 2012. Το ΣΔΟΕ, κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δέσμευσε κιβώτιο προερχόμενο από το Ισραήλ που περιείχε αεροπορικό υλικό και συγκεκριμένα ένα σταθεροποιητή μετάδοσης ταχύτητας, κόστους 28.000 δολαρίων, που χρησιμοποιείται σε πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-4.

Η δεύτερη αποστολή πολεμικού υλικού αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν δεσμεύθηκε κιβώτιο με «αισθητήρα τάσης εξόδου» που χρησιμοποιείται στα ίδια αεροσκάφη. Το υλικό που κατασχέθηκε παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές, ως αποδεικτικό στοιχείο για τη σύλληψη και ποινική δίωξη υπόπτου, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο πολεμικού υλικού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και καταζητείται από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές ήδη από το 2004. 

Η υπόθεση προκαλεί απορίες για το αν είχαν γνώση στο Ισραήλ για αυτές τις αποστολές, καθώς φαντάζει απίθανο να μην γνώριζε η Μοσάντ, αλλά και να μην είχε ενημερωθεί από τους Αμερικανούς (δεν γίνεται να ήξερε το ΣΔΟΕ και να μην ηξεραν οι Ισραηλινοί).

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΜΕ... ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


Από την οθόνη TFT, που βρίσκεται μέσα στο όχημα, οι αστυνομικοί μπορούν όχι μόνο να ενημερωθούν για τα «κόκκινα» οχήματα αλλά και να αναζητήσουν τα στοιχεία «ύποπτου» αυτοκινήτου που ενδεχομένως πέσει στην αντίληψή τους. Το μαύρο πασάτ ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Ένα περιπολικό με αναμμένο φάρο είχε μόλις σταματήσει δίπλα του. Δευτερόλεπτα μετά, ένας νεαρός πλησίασε το όχημα, φορτωμένος με σακούλες φαγητού και έβαλε το κλειδί στην πόρτα του οδηγού. «Όλα καλά Μοχάμεντ;», του λέει ο συνοδηγός του περιπολικού, αφήνοντας εμβρόντητο τον αλλοδαπό, που δεν μπορούσε να αντιληφθεί πώς ο αστυνομικός ήξερε το όνομά του...

Ήταν ένα από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ που διαθέτει το σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (APNR), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μαθαίνει άμεσα την «ταυτότητα» του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Έτσι, οι αστυνομικοί είδαν ένα αυτοκίνητο που τους κίνησε την περιέργεια, έψαξαν αν απασχολεί, κι όταν είδαν ότι όλα ήταν νόμιμα, αρκέστηκαν να πουν ένα... «γεια» στον ιδιοκτήτη του... Από τις αρχές του 2012, είκοσι οχήματα της αστυνομίας κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας «σκανάροντας» πινακίδες και οχήματα. Από πέντε κυκλοφορούν σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Καθημερινά, σαρώνουν χιλιάδες, μπορεί και εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έρευνα στα οχήματα. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος», κατά το διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος (5/7/2011 ? 24/8/2011) ελέγχθηκαν 3.244.817 πινακίδες κυκλοφορίας, τα πληρώματα των περιπολικών ειδοποιήθηκαν 3.340 φορές για οχήματα που απασχολούσαν, ενώ εντοπίστηκαν 629 κλεμμένα οχήματα. Oι κάμερες βρίσκονται ενσωματωμένες στον φάρο των 30 περιπολικών που κυκλοφορούν στους δρόμους, της Αθήνας (20 περιπολικά), της Θεσσαλονίκης (5) και των Ιωαννίνων (5). Τα οχήματα διασυνδέονται με Κέντρα Επιχειρήσεων στις αντίστοιχες πόλεις. 

«Το περιπολικό πραγματοποιεί τις συνήθεις περιπολίες στους δρόμους της Αθήνας, όπως έχει οριστεί από το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Αυτόματα καταγράφονται τα δεδομένα των πινακίδων που συναντάμε, ενώ όταν ένα όχημα απασχολεί για κάποιο λόγο, η οθόνη μέσα στο περιπολικό κοκκινίζει και ακούγεται μια σειρήνα προειδοποίησης. Τότε εμείς σταματάμε το αυτοκίνητο και ο έλεγχος αρχίζει», εξηγεί στο «Έθνος» ο αρχιφύλακας Λάμπρος Κιτσάκης, που οδηγεί ένα από αυτά τα εξελιγμένα περιπολικά, με συνοδηγό τον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Αντώνο. 

Όπως μας λέει, το APNR παρουσιάζει τις θέσεις των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και στα κέντρα επιχειρήσεων. Το APNR χρησιμοποιεί τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης πινακίδων (OCR), διαχείρισης στόλου οχημάτων (AVL), καθώς και τεχνολογίες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) για την ψηφιακή απεικόνιση των οχημάτων σε διαδραστικό χάρτη. Τα περιπολικά συνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (3G), ενώ το σύστημα κάνει χρήση τόσο ενσύρματων όσο και ασύρματων επικοινωνιών.

Οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν όχι μόνο ένα όχημα που απασχολεί την ώρα της περιπολίας, αλλά και να ανατρέξουν εκ των υστέρων με βάση την πινακίδα του. Με τη βοήθεια του λογισμικού, οι υπηρεσίες μπορούν να ξέρουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή μηχανή σε ποιο σημείο «συναντήθηκε» με το περιπολικό, ποια ώρα, πόσες φορές κ.λπ.