15 Φεβρουαρίου, 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ κ. Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Μετά από 41 χρόνια υπηρεσία σε όλες της βαθμίδες της δικαιοσύνης , ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, έστω και μερικές εβδομάδες πριν αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα , λύνει τη σιωπή του και μιλά από τη θέση του υψηλότερου αξιώματος στην Ελληνική Δικαιοσύνη...

Ο ανώτατος εν ενεργεία τότε δικαστής με τη συνέντευξη αυτή στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» το (2010) προσέφερε στο φινάλε της καριέρας του τη μεγαλύτερη υπηρεσία στην ίδια τη Δικαιοσύνη , αφού έστω και την τελευταία στιγμή επιβεβαιώνει από τη θέση του Α΄ Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου αυτό που κάθε πολίτης γνωρίζει σε αυτή τη χώρα, δηλαδή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική δικαιοσύνη.

Το παράδοξο βέβαια που μονίμως συμβαίνει σε αυτή τη χώρα είναι ότι οι Έλληνες "δικαιώνονται" τελικά πάντα τελευταίοι, όταν οι θεσμικά αρμόδιοι επιβεβαιώνουν λίγο πριν αποχωρήσουν από τη θέση εξουσίας, τα γνωστά και αυτονόητα.

Η Συνέντευξη του Α’ Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
κ. Iωάννη Παπανικολάου έχει ως ακολούθως:

Σε δύο βδομάδες κύριε πρόεδρε, κλείνετε τον κύκλο τις δικαστικής σας καριέρας και αποχωρείτε από το δικαστικό σώμα, καταλαμβανόμενος από το όριο ηλικίας. Θα ήθελα να μου πείτε! Με τι προσδοκίες εισήλθατε και με τι συναισθήματα αποχωρείτε από το δικαστικό σώμα;

Έδωσα εξετάσεις για να γίνω δικαστής το 1968 και διορίστηκα Ειρηνοδίκης το 1969. Εκείνη την εποχή η Δικαιοσύνη περνούσε περίοδο εαρινής άνθισης. Τα οικονομικά μέτρα που είχε λάβει το 1964 η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (διπλασιασμός σχεδόν των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών), αποτέλεσαν σοφά κίνητρα για να εισέλθουν στη Δικαιοσύνη αξιόλογοι και ιδιαίτερα ικανοί νομικοί, αλλά και για να πνεύσει ούριος άνεμος ανύψωσης της Δικαιοσύνης.

Προσδοκούσα να υπηρετήσω μια δικαιοσύνη που θα την συγκροτούσαν λίαν υψηλού επιστημονικού κύρους και ήθους δικαστικοί λειτουργοί, που μοναδικό τους μέλημα θα ήταν να λύνουν τις διαφορές και τις συγκρούσεις, μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ του κράτους και των πολιτών, εφαρμόζοντας κατά συνείδηση τους νόμους και τις αρχές του δικαίου, πραγματικά ανεξάρτητοι, ηθικά ακέριοι και απρόσβλητοι και αμόλυντοι στην κρίση τους από κάθε παρέμβαση. Δυστυχώς τα πράγματα στη Δικαιοσύνη δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες μου και τα οράματά μου.

Έτσι μετά από σαράντα ένα χρόνια συνεχούς πραγματικής διακονίας της Δικαιοσύνης της Πατρίδας μου, αποχωρώ στις 30.6.2010, λόγω ορίου ηλικίας έμπλεος ανάμεικτων συναισθημάτων, εν μέσω της βαθύτατης και πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας και ενώ η Δικαιοσύνη, ως θεσμός της Δημοκρατίας, διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ποτέ στα τελευταία πενήντα χρόνια, βαρύτατα τραυματισμένη από φαινόμενα διαφθοράς, σήψης αναποτελεσματικότητας και αρνησιδικίας.

Εύλογα, λοιπόν, από τη μια πλευρά, αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί αντικρίζω «καπνόν αναθρώσκοντα» από τη νοητή Ιθάκη των προσωπικών μου στόχων, με την ηθική πληρότητα ότι στάθηκα πιστός στον όρκο μου και ότι υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη με το πάθος που τρέφω γι΄ αυτήν, αλλά και τη βεβαιότητα ότι είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την κρίση της ιστορίας για το σύνολο του δικαστικού μου έργου.

Από την άλλη πλευρά αισθάνομαι άφατη λύπη για την παρακμή και την κατάπτωση της Δικαιοσύνης της πατρίδας μου, αλλά και οργή και αγανάκτηση για τις νοοτροπίες και συμπεριφορές αρκετών δικαστικών λειτουργών, όπως τα σχετικά περιστατικά, προσωποποιημένα, τα έχω καταγράψει με οδύνη σε σωρεία επίσημων εγγράφων μου.

Συχνά πυκνά γίνεται μεγαλόστομα λόγος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Πόσο ανεξάρτητη είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη;

Το Σύνταγμα, βέβαια, δεν καταλείπει καμία αμφιβολία: Η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη Εξουσία, εξοπλισμένη με ισχυρές εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, η οποία όχι μόνο δεν δικαιούται να «πολιτεύεται», αλλά οφείλει, αντίθετα, να συμπεριφέρεται ουδέτερα, με μόνο κριτήριο τον σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να αποτελεί ένα πειστικό και ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις παρεκτροπές των άλλων Εξουσιών, πραγματικό οχυρό.

Μεταξύ όμως θεωρίας και πράξης η διαφορά είναι μεγάλη. Πράγματι, η εικόνα της δικαιοσύνης, σήμερα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα ανεξαρτησίας. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις τραγικές, μέχρις αρνησιδικίας, καθυστερήσεις ή στη «λευκή απεργία» (φαινόμενο θλιβερό των καιρών) ή στα διεφθαρμένα «παραδικαστικά κυκλώματα», που αντανακλούν τις ευρύτερες παθογένειες του Ελληνικού κράτους και τις κοινωνίας μας. Άλλωστε, οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας δεν είναι ξενόφερτοι αλλ΄ αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας μας. Απογοητευτικές είναι και οι ουκ ολίγες περιπτώσεις δουλικής οσφυοκαμψίας απέναντι στην Εκτελεστική Εξουσία, ιδίως των πλέον ευάλωτων ηγεσιών της (Προέδρων, Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων) ή των επίδοξων διαδόχων τους.

Είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: Πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Αυτό, όμως δεν συμβαίνει όταν η κύρια μέριμνα ορισμένων ηγεσιών της φαίνεται να είναι είτε η συγκάλυψη πολιτικών ή ποινικών ευθυνών για σκάνδαλα, είτε η εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων επωνύμων και ισχυρών, ιδίως πλουσίων επιχειρηματιών, είτε η άσκηση πιέσεων προς ακέραιους δικαστές, είτε οι συνεχείς και επιτηδευμένες αναβολές κρίσιμων υποθέσεων

Όπως επίσης, δεν τιμά τη δικαιοσύνη, το ότι ορισμένοι δικαστές- συνήθως θεσιθήρες και αριβίστες- επιδεικνύουν κραυγαλέο κομματικό ή και θρησκευτικό φανατισμό μεροληπτώντας ασύστολα χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα, είτε υπέρ πολιτικών συγκεκριμένου κόμματος, είτε υπέρ των θέσεων κληρικών ή μοναχών. 

Ωμές κομματικές παρεμβάσεις, πιέσεις τυραννίσκων συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ή φυσικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης, προαγωγές δικαστικών λειτουργών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» και συναλλαγή» υπουργών με μεγαλόσχημους συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα, πάσης φύσεως «προστασίες» δικαστών από διάφορους ιδιοτελείς «προστάτες».

Είναι μερικά από τα «σημεία και τέρατα» που χαρακτηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως ορθά επισημαίνει και ο αείμνηστος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5.4.2005).

Έχουν άδικο οι πολίτες όταν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Ελληνική Δικαιοσύνη;

Πρωτεύοντα αίτια της σημερινής κρίσης είναι η διαφθορά, η διάσπαρτη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να γονατίσει το κράτος κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του Ελληνικού Λαού. Μαζί αναδείχτηκε και μία άλλη κρίση, η αδυναμία των θεσμών της Πολιτείας και ιδίως της Δικαιοσύνης να ελέγξουν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία και στην υπέρβαση κάθε κανόνα, χωρίς συνέπειες για κανέναν. 

Με τη σειρά της αυτή η ανομία, την οποία εξέθρεψε και γιγάντωσε, μεταξύ άλλων, και η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης, έφερε και την καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του Ελληνικού Λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι διακηρύσσουν ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και ότι δύσκολα και μετά μεγάλη ταλαιπωρία και αγαθή τύχη βρίσκει κανείς το δίκιο του. Όλο δε και πληθαίνουν τα χείλη, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, στα οποία ανεβαίνει το αγωνιώδες ερώτημα» Στην Ελλάδα, Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;».

Οι χρονίσασες πλέον πληγές της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με κυρίαρχα τα έλκη της διαφθοράς και των πάσης φύσεως ανεπαρκειών και ανικανοτήτων, με προέχουσα την αρνησιδικία, έχουν περιάγει αυτή σε κατάσταση αμφισβήτησης ανυποληψίας και αναποτελεσματικότητας. Έτσι ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται, ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια Εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία. 

Το Κράτος Δικαίου που σε οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία θεωρείται αυτονόητη κατάκτηση και πραγματικότητα, στην Ελλάδα εύλογα αμφισβητείται έντονα από τους πολίτες. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, άρχοντες και αρχόμενους, και κύρια βεβαίως, στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι αν δεν αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη ως άπαρτο κάστρο, λαμπρό και ασύλλητο οχύρωμα και αμυντήριο της Δημοκρατίας, ούτε θα επανέλθει η διασαλευθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη, ούτε ουσιαστική και μόνιμη έξοδος από την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον.

Οι κρίσεις και οι προαγωγές των δικαστών γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια;

Η αξιοκρατία στις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο στα πλαίσια μιας εσωτερικής δικαιοσύνης και ενθάρρυνσης των άξιων δικαστών και εισαγγελέων αλλά και χάριν της ίδιας της Δικαιοσύνης, ως θεμέλιου της Δημοκρατίας μας, ώστε να απονέμεται από άξια προαγόμενους δικαστές, γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά.

Δυστυχώς, όμως, αρκετές φορές παραβλέπεται η αξιοκρατία αυτή και γίνονται προαγωγές προφανώς ανάξιων δικαστικών λειτουργών, βαρυνόμενων, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, είτε με ηθικά παραπτώματα είτε με άλλες καταφανείς υπηρεσιακές ανεπάρκειες, οι οποίοι, στη συνέχεια, όχι μόνον εκθέτους αυτούς που τους προήγαγαν (και μάλιστα κατά κανόνα, εν γνώσει της αναξιότητάς τους), αλλά, το σπουδαιότερο, ταλανίζουν τους διαδίκους και τους συναδέλφους τους από αναβαθμισμένη δικαστική θέση, την οποία χαριστικά κατέλαβαν.

Οι παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Εσείς είχατε ποτέ επεμβάσεις στο έργο σας; Αν ναι, τι είδους και από ποιούς;

Όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, έτσι κι εγώ δέχθηκα πολλές φορές παρεμβάσεις στο δικαστικό μου έργο, κυρίως από συναδέλφους μου και μάλιστα, κατά κανόνα, ιεραρχικά ανωτέρους μου, αλλά και από διάφορα άλλα πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου. Όλες οι επεμβάσεις αυτές ήταν προφορικές, πλην εκείνης με την οποία επιχειρήθηκε να μου αφαιρεθεί η πειθαρχική δικογραφία κατά του Ανακριτή Νικολάου Ζαγοριανού, πού ήταν έγγραφη.

Οι αθέμιτες αυτές παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, ήπιες ή σκαιές και ιταμές, προφορικές ή έγγραφες, αποκρούστηκαν αμέσως από εμέ, σταθερά και σθεναρά. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με απειλές απροκάλυπτες ή συγκαλυμμένες. 

Μάλιστα, όταν αρνήθηκα να παραβώ το υπηρεσιακό μου καθήκον και να ενδώσω στην τελεσιγραφική εντολή παράδοσης της ανωτέρω πειθαρχικής δικογραφίας στοχοποιήθηκα, από αυτούς που οργάνωσαν τη φίμωσή μου, με μέθοδο γκαιμπελικού τύπου, αφού χρησιμοποίησαν ύβρεις και απειλές κατά του προσώπου μου, δημοσίως εκφρασθείσες και τελικά επιχείρησαν να με «δικάσουν» μέσω διαδόσεων και δια του τύπου στα πλαίσια μιας «δίκης» προθέσεων με έντονο τον επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Έτσι οι έχοντες συμφέρον, δηλαδή οι φερόμενοι ως ενεχόμενοι στο μέγιστο σκάνδαλο της Siemens, συνεπικουρούμενοι από κομματικούς, εμφάνισαν ότι κινήθηκα κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, που, κατά τη γνώμη μου, μεθόδευσαν τη συγκαλυπτική της αλήθειας ανάκριση-παρωδία, ως δήθεν «πικραμένος» για την μη επιλογή μου από την τότε κυβέρνηση σε μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης.

Κάποιος δε εμφανίστηκε διερωτώμενος υποκριτικά μήπως αληθεύουν τα διαδιδόμενα για τις προθέσεις μου. Αλλ’ οι άφρονες αυτοί ολετήρες της δικαιοσύνης λησμόνησαν μέσα στον πανικό τους, ότι κατά τον ίδιο τρόπο ενήργησα και προ των επιλογών αυτών στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

Έτσι και τότε, μόλις έλαβα γνώση, σχετικών από τον τύπο και παρά τις επιθέσεις και παρεμβάσεις που δέχθηκα και τότε, μεταξύ αυτών και από δικαστικό λειτουργό προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση, ενεργώντας με την ίδια ταχύτητα, αυτεπαγγέλτως, αποκατέστησα, μετά από πέντε χρόνια, τη δικονομική νομιμότητα και το Κράτος δικαίου, με την ΕΠ 1087/29-10-2008 παραγγελία μου και έτσι φθάσαμε στη δημοσίευση της 87/2008 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία δικαιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, μερικοί από αυτούς αγνόησαν και ένα περιστατικό που γνώριζαν καλά: Όταν δεν συμμορφώθηκα στις πιέσεις, με προσφορά ανταλλάγματος κατάληψης υψηλής θέσης ιεραρχικά ανωτέρου μου, για να παραβώ τη συνείδηση μου κατά την έκφραση της δικανικής μου κρίσης, γιατί αυτός είχε, όπως μου είπε, «προσωπικό λόγο» να εκδοθεί απόφαση υπέρ του άλλου διαδίκου και αρνήθηκα σχετικώς, εισέπραξα την απειλητική του φράση: «Τότε θα σε πολεμήσω».

Και ναι μεν με «πολέμησε» και με νίκησε την πρώτη μάχη, αλλά τελικά κέρδισα την τελευταία μάχη και τον πόλεμο, γιατί επικράτησε η γνώμη μου στην υπόθεση αυτή. Οι εφιαλτικές ώρες που πέρασα στον Άρειο Πάγο, όταν όρθωσα ανάστημα απέναντι στη διαφθορά και την κάθε μορφής ανεπάρκεια και ανικανότητα, που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη, μου επαναφέρουν στη μνήμη το πάντοτε, δυστυχώς, επίκαιρο «κατηγορώ» του αείμνηστου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη: «Δεν είναι άξια επαίνων η Δικαιοσύνη.

Υπάρχουν δικαστές που δεν έχουν ήθος Μουσκεύουμε στην αμαρτία» (Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 14.11.2003). Είναι γνωστό στο δικαστικό σώμα, αλλά και εκτός αυτού, από πολλαπλά απτά συγκεκριμένα περιστατικά, ότι κατά την υπερτεσσαρακονταετή δικαστική υπηρεσία μου, δεν επιδίωξα ούτε υπήρξα ποτέ αρεστός σε κανένα «Καίσαρα» οποιασδήποτε εξουσίας, αλλά πάντοτε απέκρουσα αποφασιστικά οιαδήποτε επέμβαση ή παρέμβαση στη δικαστική μου συνείδηση, από όσο ψηλά και αν προερχόταν και ότι δεν υπολόγισα ποτέ τίποτα και κανέναν κατά την εκπλήρωση του καθήκοντός μου διαφύλαξης της δικαστικής μου ανεξαρτησίας.

Αποχωρών δε εντός ολίγου από την ενεργό υπηρεσία (γιατί δικαστής θα παραμείνω μέχρι του φυσικού μου τέλους), αφήνω ως παρακαταθήκη στους νεώτερους δικαστές τα σχετικά υπηρεσιακά μου βιώματα, ως έμπρακτα παραδείγματα διδαχής του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αποκρούουν κάθε επίβουλο της δικαστικής τους ανεξαρτησίας.

Ανέρχονται στην κορυφή οι άξιοι ή οι βολικοί και οσφυοκάμπτες;

Ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στα πλαίσια του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή κατ’ ουσίαν από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και από αυτούς που επηρεάζουν την κρίση του υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αποτελεί την πιο πονεμένη ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει εξελιχθεί σε τραγωδία για την ανεξαρτησία της και απαρχή πολλών από τα δεινά της.

Αν κατέγραφα όσα βίωσα, πάνω από σαράντα χρόνια, σχετικά με τις επιλογές αυτές, τα όσα είδα και άκουσα, θα αρκούσαν για να γεμίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου, με τον τίτλο «Η μαύρη βίβλος της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Προς το παρόν επιγραμματικά σημειώνω ότι προτιμώνται, σε αρκετές περιπτώσεις, στις επιλογές αυτές όχι οι άριστοι αλλ’ οι αρεστοί στον εκάστοτε Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, οι βολικοί, οι υπάκουοι, οι ασφυοκάμπτες, οι διαπλεκόμενοι, οι συναλλασσόμενοι, οι κομματικά προσκείμενοι, οι δημοσιοσχεσίτες και, βέβαια, οι συνεργαζόμενοι με θρησκευτικές ή παραθρησκευτικές σέκτες ή με συνδικαλιστές του κλάδου ως κομματικούς τοποτηρητές ή οι έχοντες σχέση με υπουργούς ή άλλα πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας.

Έτσι δημιουργούνται κακά πρότυπα και περνά το μήνυμα στους νεώτερους δικαστές, ότι για να προαχθούν στην ηγεσία της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνουν και αυτοί αρεστοί και υποτακτικοί στην εκτελεστική εξουσία και τους παρατρεχάμενούς της.

Και όλοι αυτοί που κόπτονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και ιδίως οι βαρόνοι της πολιτικής, του τύπου και του χρήματος, ενεργούν μετά από δουλικές παρεκκλίσεις του εκλεκτού τους, αφού ο τελευταίος διέλθει επιτυχώς τις εξετάσεις υποτέλειας στις οποίες τον υποχρεώνουν και υπογράψει το σχετικό νοητό «γραμμάτιο» οφειλής, και βέβαια προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους συμφερόντων, γιατί είναι σίγουρο ότι αν επιλεγεί ο εκλεκτός τους θα του ζητήσουν το τίμημα της οφειλής του (αντάλλαγμα), δηλαδή την ψυχή και τη συνείδησή του. 

Η «οφειλή» αυτή αποτελεί και τον «προσωπικό λόγο» εκτροπής σε ανομίες, αδικίες και δικαστικές αυθαιρεσίες από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, γνωστές βέβαια στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, όπου δικαστές πανάξιοι κατέλαβαν αξιοκρατικά τις κορυφαίες θέσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τις οποίες και ελάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους. 

Αλλ’ αν οι εξαιρέσεις αυτές δεν γίνουν ο κανόνας τότε θα εξακολουθεί να παραμένει φενάκη και όνειρο απατηλό η ανεξαρτησία στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Πώς συντίθεται και πώς λειτουργεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο;

Τα της συγκροτήσεως και λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου προβλέπονται και ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κυρ. ν. 1756/1988, όπως ισχύει).
Για να αντιμετωπισθούν, όμως, οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην πράξη κατά τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα στη διοίκηση της Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις του Συντάγματος και του ν. 1756/1988, όπως ισχύει.

Για όλα τα σχετικά ζητήματα έχω έτοιμες τις προτάσεις μου και εν καιρώ θα τις δημοσιοποιήσω και θα τις θέσω υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Κράτους. Οπωσδήποτε δε πρέπει να τεθεί σε νέες νομικές βάσεις και ο δικαστικός συνδικαλισμός.

Ποιος είναι αυτός ο πολυπρόσωπος μηχανισμός που αντιμετωπίσατε όταν διατάξατε την πειθαρχική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης SIEMENS Ζαγοριανού;

Για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου πειθαρχικά και ποινικά Πρωτοδίκη Νικολάου Ζαγοριανού έχω αναφερθεί σε επίσημα έγγραφά μου και έχω δώσει σχετικώς και κατάθεση. Επειδή, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο για να μην παρεξηγηθώ ότι θέλω να προκαταλάβω την κρίση των αρμοδίων δικαστικών οργάνων.

Ποιος τελικά προστατεύει τους διαφθαρμένους, τους ανήθικους και τους ανίκανους;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δώσει σε βαρυσήμαντο άρθρο του ο αείμνηστος Πρόεδρος τους Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας (νομικό περιοδικό «Συνήγορος») το έτος 2005. Θα συμφωνούσα μαζί του ότι τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη εξηγούνται από μια γενικότερη χαλάρωση, που εμφανίστηκε μετά το έτος 1990 και οφείλεται κυρίως σε χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας.

Ευκαιριακά νομοθετήματα, που θεσπίστηκαν έκτοτε, με δήθεν φιλοδικαστικά μέτρα, ασυμβίβαστα με το δικαστικό φρόνημα, στην πραγματικότητα βολέματος ανεπαρκών δικαστών, προωθήθηκαν για να στηριχθεί η επανεκλογή συνδικαλιστών που ήταν ή εμφανίζονταν ως κομματικά προσκείμενοι, και για να μπορεί, μέσω αυτών, να επηρεάζει η πολιτική ηγεσία τους δικαστές.

Καθιερώθηκε τελικά η καθυστέρηση ως «δικαίωμα» και με τη θέσπιση διαφόρων νομικών τεχνασμάτων κατά κανόνα δεν μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά δικαστής για οκτάμηνη καθυστέρηση έκδοσης πολιτικής απόφασης. Έτσι οι καθυστερήσεις θέριεψαν με νομοθετική κάλυψη.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και το θλιβερό φαινόμενο διεφθαρμένοι ή ανεπαρκείς δικαστές και εισαγγελείς να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία από διάφορα ετερόκλητα πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τις πειθαρχικές ή ποινικές συνέπειες των παραβάσεών τους ή να επιτύχουν την προαγωγή τους.

Έργα προστάτη αναλαμβάνουν, όχι πάντοτε ανιδιοτελώς, είτε πρόσωπα του δικαστικού χώρου, όπως συνδικαλιστές, ανώτατοι δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και δικαστές κατώτερων βαθμών, είτε πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου, όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. 

Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα στον τύπο υπέρ διεφθαρμένων ή ανεπαρκών δικαστών. Έτσι στα παραδοσιακά «μιλήματα» ή «πιασίματα» μερικές φορές ολόκληρων συνθέσεων, πολλές φορές πιεστικά, χρησιμοποιείται και η προστασία του παντοδύναμου τύπου. 

Για να αντιμετωπισθεί η σύγχρονη αυτή γάγγραινα της προστασίας διεφθαρμένων ή ανικάνων δικαστών θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως νομοθετικά μέτρα, για τα οποία έχω καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.



15/2/2014 - ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΓΝΟΕΙ ΟΤΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

 

Το ένα τέταρτο των Αμερικανών αγνοεί ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, σε δείγμα 2.200 ανθρώπων, μόνο το 74% ξέρει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

Στις 9 ερωτήσεις που αφορούσαν βασικές γνώσεις βιολογίας και φυσικής, οι ερωτηθέντες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 σωστές απαντήσεις. Παρά τα μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά τις επιστημονικές γνώσεις τους, οι 9 στους 10 είπαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντως σε σχετικά καλή θέση όσον αφορά την «ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση»: Έξι στους δέκα Αμερικανούς έχουν επισκεφθεί ένα ζωολογικό κήπο, ένα ενυδρείο, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας ή επιστημών και τεχνολογίας.

Επιπλέον, το 90% είπε ότι πιστεύει πως τα οφέλη της επιστημονικής έρευνας υπερισχύουν κάθε πιθανού κινδύνου και ότι οι επιστήμονες «βοηθούν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων" και "εργάζονται για το καλό της ανθρωπότητας». Η εν λόγω έρευνα γίνεται κάθε δύο χρόνια και τα αποτελέσματά της περιλαμβάνονται στην έκθεση για τις επιστήμες που παρουσιάζει το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε στις 9:31 το πρωί, με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στελέχη που είχαν προσεγγίσει τους 58, όπως οι Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος. Όσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει πως η συναίνεση του κόμματός του στη στήριξη του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προσώπου βρίσκεται σε συνάρτηση με την ασκούμενη πολιτική.

Σε λανθασμένους χειρισμούς της πλειοψηφίας αποδίδει ο Μ.Γλέζος τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη. Το ιστορικό στέλεχος επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποβλέπουν σε έξοδο από την ΕΕ, ενώ θεωρεί αναγκαία την πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Στο σταθμό «Εθνική Άμυνα» θα τερματίζουν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι συρμοί του μετρό στη γραμμή 3, λόγω τεχνικών εργασιών για την εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία εξοπλισμού βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Με εντολή του πρωθυπουργού ξεμπλοκάρουν τα έργα στον Φαληρικό όρμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν το συντομότερο τα φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης του φαληρικού όρμο, τα οποία είχαν «βαλτώσει».

Κόσμος: Ίσως και να πρόκειται για τη συντομότερη σε διάρκεια πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας: ο Λέτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ξεκίνησαν άμεσα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα. Συμβολική εκδίκηση για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιστρέφει στο Κυρηνάλιο για τις διαβουλεύσεις. Υπέκυψε ο αστυνομικός, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε βομβιστική επίθεση στο Μπαχρέιν την τρίτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της σουνιτικής δυναστείας αλ Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα. Οι Αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική.

Νέες διαδηλώσεις - αυτή τη φορά με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των προηγούμενων ημερών - πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας με την Αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τις διαλύσει. «Δεν θα επιτρέψω σε τέσσερις τρελούς να κλείνουν τους δρόμους» δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν το Σάββατο. Τρία αεροδρόμια της Ινδονησίας επαναλειτούργησαν το Σάββατο ενώ άλλα τέσσερα παραμένουν κλειστά, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Νέα ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 850. Εκατοντάδες αεροπορικά δρομολόγια ακυρώθηκαν και πολλά τρένα έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους ειδικά στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οικονομία: Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ στη Σύνοδο της Ομάδα των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Φεβρουαρίου) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s διατήρησε την Παρασκευή το ιταλικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Baa2, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας από αρνητικές σε σταθερές.

Τους όρους παραχώρησης, δημόσιων υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθορίζει, μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα παραχωρούνται με απευθείας μίσθωση, με μίσθωση κατόπιν δημοπρασίας, αλλά και χωρίς αντάλλαγμα.

Αθλητισμός: Δύο πολύ σπουδαία ντέρμπι διεξάγονται το Σαββατοκύριακο στη φάση των «16» του Κυπέλλου Αγγλίας. Το Σάββατο (19:15) η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Τσέλσι και την Κυριακή (18:00) η Άρσεναλ φιλοξενεί τη Λίβερπουλ. Ο Μάριο Μπαλοτέλι «λύτρωσε» τη Μίλαν, καθώς τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη χάρισε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Μπολόνια για το Campionato. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Primera εντοπίζεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία φιλοξενεί τη Βαγιαδολίδ. Ολοταχώς προς την κατάκτηση της Bundesliga οδεύει η Μπάγερν Μονάχου, που στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής φιλοξενεί την Φράιμπουργκ στην «Αλιάνζ» Αρίνα. Ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν κερδίζοντας 3-0 τη Βαλανσιέν. Με τις αναμετρήσεις της 25ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Το Σάββατο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου, υποδεχόμενος τον Πλατανιά (19:30) στο Φάληρο.

Λίγο νωρίτερα, ο εντυπωσιακά φορμαρισμένος Ατρόμητος αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά (17:15) και με νίκη θα προσπεράσει έστω και με αγώνα περισσότερο τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση. Η πρώτη σέντρα θα γίνει στα Πηγάδια με ένα ντέρμπι από την περιφέρεια μεταξύ της Ξάνθης και της Καλλονής (15:00). Μία απρόσμενη εξέλιξη έκρυβε η Παρασκευή για τον... Κώστα Μήτρογλου και όλους τους συμπαίκτες του στη Φούλαμ! Συγκεκριμένα, ο σύλλογος ανακοίνωσε το βράδυ την ξαφνική αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Γερμανό, Φέλιξ Μάγκατ στη θέση του Ρενέ Μοϊλεστέιν!


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

399 π.Χ: Επικυρώνεται η καταδίκη του Σωκράτη εξαιτίας των «καινών δαιμονίων» που εισήγαγε στην πολιτεία των Αθηναίων. Έτσι, καταδικάστηκε να πιει το κώνειο.

1936: Απίστευτο κι όμως αληθινό: ανακοινώνεται δια στόματος Αδόλφου Χίτλερ η δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Ο Σκαραβαίος της “Volkswagen”.

1999: Συλλαμβάνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε και καταδικάστηκε.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

54: Νέρωνας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1564: Galileo Galilei, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός ο οποίος αναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί - τότε αβάσταχτα πρωτοπόρο - την ηλιοκεντρική θεωρία που ο ίδιος εισήγαγε.

1835: Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος. Πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1965: Nat King Cole, τραγουδιστής αμερικανικής καταγωγής.

1981: Mike Bloomfield, λευκός μπλουζίστας αμερικανικής καταγωγής.




ΝΕΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ Α.ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ DEAL ΡΩΣΙΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

Αλλάζει οριστικά το γεωστρατηγικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε από την Μόσχα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο ισχυρός άνδρες της Αιγύπτου (και πιθανότερος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές), υπουργός Άμυνας Αμπντέλ Χατάχ ελ Σίσι ήρθαν σε μεγάλη συμφωνία αγοράς ρωσικού πολεμικού υλικού η οποία σε πρώτη φάση αφορά 3 δισ. ευρώ, αλλά είναι πιθανό ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί όταν ολοκληρωθούν οι option!

Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε στην Μόσχα, τονίζεται από αιγυπτιακές πηγές ότι "Αφορά την αντικατάσταση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων τα οποία οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Αίγυπτο μετά τις ταραχές του περασμένου φθινοπώρου". Τότε που οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις υπό τον ελ Σίσι κατέστειλαν με αποφασιστικότητα την ισλαμική εξέγερση, αλλά αυτό που περισσότερο είχε ενοχλήσει τις ΗΠΑ ήταν ότι στον συριακό εμφύλιο και λίγο πριν την επέμβαση των δυτικών στην Συρία, το Κάϊρο τάχθηκε σαφώς υπέρ των ρωσικών θέσεων και τάχθηκε κατά της επέμβασης στηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Και μάλιστα το έκανε αυτό επικαλούμενο μια "εν υπνώσει" συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που τις μετέτρεπε σε ... ομοσπονδία! Κατόπιν αυτών οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν την Αίγυπτο και να μην παραδώσουν το στρατιωτικό υλικό το οποίο είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και το οποίο χρηματοδοτείτο από αμερικανικά και αραβικά κεφάλαια. Τα όπλα που δεν θα παραδοθούν ήταν άρματα μάχης Μ1Α2, μαχητικά F-16, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache κλπ.

Η αντίδραση της Αιγύπτου ή καλύτερα του ελ Σίσι και των στρατιωτικών ήταν ακαριαία: Πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν και τους Σ.Λαβρόφ (υπουργό Εξωτερικών) και Σ.Σοιγκού να επισκεφθούν την Αίγυπτο για να "ξαναζεστάνουν" την στρατηγική συμμαχία που είχε μεπι στο "ψυγείο" μετά την αιγυπτιακή ήττα στον αιγυπτοϊσραηλινό του 1973. Ο Β.Πούτιν ανταποκρίθηκε άμεσα, στο Κάϊρο επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο άνδρες έχουν "χημεία" (από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα στην διεθνή διπλωματία), έγινε κουβέντα για ενα εξοπλιστικό πακέτο και χθες στην Μόσχα το συμφώνησαν οριστικά.

Τι αγοράζει η Αίγυπτος από την Ρωσία: Την τελευταία έκδοση του MiG-29, την "Μ"/"Μ2", πυραυλικά συστήματα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς S-300PMU2, gunship ελικόπτερα Mi-35 helicopters, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, πυραύλους ανοικτής θαλάσσης P-800 Yakhont και - εδώ είναι το ενδιαφέρον - πιθανότατα θα γίνει ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του νέου αυτόματου  επιθετικού τυφεκίου της Ρωσίας που θα επιλεγεί εντός του έτους του ΑΚ-11ή του ΑΕΚ, μαζί με τα πυρομαχικά για αγωνα μιας εβδομάδας. Επίσης θα εκσυγχρονιστούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται ακόμα σε αιγυπτιακή υπηρεσία, όπως ZSU-23-4, άρματα μάχης κλπ.

Η αγορά αυτή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!Το ότι η Ρωσία επιστρέφει τόσο δυναμικά στην Αίγυπτο σίγουρα ενοχλεί τις ΗΠΑ, αφού η Μόσχα γίνεται από σημαντικός, μεν, αλλά δευτερεύων παίκτης στην Α.Μεσόγειο σε ισοδύναμο παίκτη με την Ουάσιγκτον. Χθες το βράδυ εκδόθηκε μια οργισμένη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr όταν ο Β.Πούτιν εξέφρασε την "πεποίθηση ότι ο ελ Σίσι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αιγύπτου", λέγοντας ότι "τον πρόεδρο της Αιγύπτου δεν τον εκλέγει η Ρωσία".

Φυσικά για την ελληνική πλευρά είναι κρίσιμο το ότι η Ρωσία έχει πλέον ισχυρό λόγο στο Κάϊρο. Το ανοικτό ζήτημα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Κύπρο, η στάση του ελ Σίσι απέναντι στην Ελλάδα (γενικά είναι πολύ θετικός) οι κακές σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας, η δυνατότητα της Ρωσίας να ελλιμενίζει τα πολεμικά της και να σταθμεύει τα αεροσκάφη της στην αεροπορική βάση "Α.Παπανδρέου" στην Κύπρο, η άριστη σχέση Ρωσίας-Ισραήλ, είναι όλα κομμάτια παζλ στο ίδιο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που τώρα η Ελλάδα έχει και δεύτερο παίκτη για να ισορροπήσει τις πιέσεις των ΗΠΑ σε διάφορα θέματα. Αρκεί η πολιτική ηγεσία να το κατανοήσει και να έχει την διάθεση να το παίξει...