14 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΕΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

 

Η Εκκλησία με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με νηφαλιότητα και αφού συμβουλεύτηκε πλειάδα συνταγματολόγων και διεθνολόγων, και αφού αποκρυστάλλωσε άποψη επί του κοινού ανακοινωθέντος, απευθύνεται σήμερα προς τον κυπριακό λαό για να κοινοποιήσει σ’ αυτόν τις θέσεις της.



1.Το κοινό ανακοινωθέν  διαγράφει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν οι δύο συνομιλητές και όχι τη λύση τού χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος.


2.Η καχυποψία τόσο ημών των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων είναι αυτή που δεν μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις κάποιες ασάφειες τού κειμένου τού κοινού ανακοινωθέντος. Συμμεριζόμεθα βέβαια τις ανησυχίες μερίδας τού λαού μας. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος τού κόσμου.


3.Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η Εκκλησία επιθυμεί να συμβουλεύσει,  όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε κύπριος πολίτης παραμείνουν ενωμένοι, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην κυβέρνηση και στον συνομιλητή και με εθνική εγρήγορση να παρακολουθούν την εξέλιξη των συνομιλιών, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσει κανένα αρνητικό στοιχείο στη διαδικασία επίλυσης τού εθνικού μας προβλήματος. 

Εδώ πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όλων μας. Διότι, ό,τι συμφωνηθεί  θετικό ή αρνητικό θα πάει στο δημοψήφισμα και τότε θα είναι τραγικό να απορριφθεί για δεύτερη φορά από τον λαό μας. Άρα στο δημοψήφισμα επιβάλλεται να πάνε μόνο θετικά. Αν, παρ’ ελπίδα, δεν επιτύχουμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία να διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον και για τις δύο κοινότητες, τότε είναι καλύτερα οι συνομιλίες να διακοπούν έγκαιρα.


4.Η Εκκλησία είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες της τις δυνάμεις, επειδή η λύση τού  εθνικού μας προβλήματος δεν είναι έργο μόνο τής εκλεγμένης κυβέρνησης αλλά είναι υπόθεση όλου τού λαού.


5.Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει υπεύθυνα την ενημέρωση τού λαού από έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι να αναλύσουν τη δομή τής επιδιωκόμενης  ομοσπονδιακής λύσης, ώστε ο λαός μας να γνωρίζει εκ των προτέρων τα δεδομένα μιας  ομοσπονδιακής διαβίωσης.


6.Η Εκκλησία, ως πνευματική μητέρα, πάντοτε προσευχόταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται και να παρακαλεί τον Δομήτορα τής Εκκλησίας Κύριο να φωτίζει και να ενισχύει όλους, ηγεσία και λαό, όπως  ομονοούντες εργασθούν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον τής πατρίδας μας.



Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου



 

14/2/2014 - ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΩΜΑ»


Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών και τις δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποίησαν το 2013 όλοι οι φορολογούμενοι προχωρά η Eφορία.Με απόφαση του Χ. Θεοχάρη τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές, εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πανεπιστήμια, κολλέγια, σχολές, σχολεία, εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης και θα πρέπει να αποστείλουν λεπτομερή και ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών που πραγματοποίησαν το 2013. 

Ακόμα και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, τον τύπο της ασθένειας και το είδος της χειρουργικής επέμβασης θα γνωρίζει η Eφορία. Οι τράπεζες πέραν των στοιχείων που αφορούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, δάνεια, επιταγές, πληρωμές με κάρτες, εμβάσματα θα πρέπει να αποστείλουν καταστάσεις για όλες τις συναλλαγές ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις καταστάσεις είναι η 28η Φεβρουαρίου, η 31η Μαρτίου και η 30η Απριλίου ανάλογα με το είδος της δαπάνης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε ο βουλευτής και ένας εκ των εισηγητών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, στη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας». Ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», σημειώνοντας ότι τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν στο 43%. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων από τους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα (μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου) άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις εντός του 2014, βάσει των δεσμεύσεων, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων εφόσον συγχωνευθούν ή κλείσουν φορείς του Δημοσίου. Με πιέσεις να αποσυρθεί από τη μάχη της Αθήνας ή να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα απαντά η ΝΔ στην «αντάρτικη» υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, μετά τις δηλώσεις του Αντρέα Παχατουρίδη περί «αντιμνημονιακής υποψηφιότητάς» του.

Στην Αθήνα φτάνει την Παρασκευή η αυτοκινητοπομπή σχολικών φυλάκων που αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, η οποία ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, διασχίζοντας διάφορες πόλεις της χώρας.  Το «Καραβάνι ζωής, ρήξης και ανατροπής» θα βρίσκεται στις 13:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Εκεί θα τους υποδεχθούν καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο κινητοποίησης της ΟΛΜΕ. Για κοινωνικό αποκλεισμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση μεταναστευτικές οργανώσεις, λόγω της κατάργησης του δικαιωμάτος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα. Εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων προαναγγέλλουν επαφές με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα.

Κόσμος: Ανερχόμενο αστέρι στο αριστερό κόμμα Die Linke η Ζάρα Βαγκενκνέχτ εκμυστηρεύεται στη Deutsche Welle τους φόβους της για την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Στην πρώτη ουσιαστικά προσωπική του δήλωση για το θάνατο της Στέενκαμπ προχώρησε, ανήμερα της επετείου του περιστατικού, ο Όσκαρ Πιστόριους, εκφράζοντας την θλίψη του για το «ολέθριο δυστύχημα». Ο Πιστόριους περιμένει το Μάρτιο την έναρξη της δίκης σε βάρος του, κατηγορούμενος για φόνο εκ προμελέτης -ο ίδιος επιμένει πως πυροβόλησε την σύντροφό του πιστεύοντας πως επρόκειτο για διαρρήκτη. Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βιρτζίνια απέρριψε ως αντισυνταγματικό το «μπλόκο» της πολιτείας στον γάμο ομοφυλόφιλων, στην πρώτη τέτοια δικαστική απόφαση στον αμερικανό Νότο. H νέα απόφαση, έστω κι αν δεν είμαι άμεσα εφαρμοστέα καθώς εκκρεμεί έφεση, προστίθεται στη σειρά ετυμηγοριών που «ροκανίζουν» την απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέση της στην ουκρανική κρίση προχώρησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας την ΕΕ πως προσπαθεί να δημιουργήσει «σφαίρα επιρροής» -και μάλιστα μετά από συνομιλία του με τον γερμανό ομόλογό του. «Πιστεύουμε πως οι Ουκρανοί πρέπει να βρουν μόνοι τους την έξοδο από την πολιτική κρίση, και περιμένουμε όλοι οι εταίροι της χώρας να ακολουθήσουν την ίδια αρχή» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Τον Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργό της Ιταλίας για τις λίγες επόμενες ώρες, περιμένει το προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του την Παρασκευή μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει τον Ματέο Ρέντσι για την ηγεσία της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες θα τεθούν άμεσα σε κίνηση, με τη Ρώμη να περνά πλέον σε νέο πόκερ με την κεντροδεξιά του Αλφάνο για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Οικονομία: Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 219.611.308 μετοχών της Viohalco S.A στο Χ.Α. στην τιμή των 3,75 ευρώ. Σημειώνει άνοδο 10,40% και διαπραγματεύεται στα 4,14 ευρώ.

Τέρμα στη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε μέχρι σήμερα όσους επιδίωκαν να ηλεκτροδοτήσουν νεοανεγειρόμενη οικοδομή βάζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Θεοχάρης για την εφαρμογή διατάξεων του Ν.4223/13 προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν ισχύει η διαδικασία προσκόμισης στις Εφορίες δικαιολογητικών για την ηλεκτροδότηση οικοδομών.

Αθλητισμός: Το τελευταίο «εισιτήριο» για τη φάση των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας κατέκτησε ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα Σμύρνης (Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ 0-3), με το ίδιο σκορ που είχε επιβληθεί και στην Τούμπα και πλέον έχει επόμενο αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο ΟΦΗ «σφράγισε» την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, κερδίζοντας για δεύτερη φορά τον Πανιώνιο (Πανιώνιος - ΟΦΗ 1-2) στο πλαίσιο των προημιτελικών. Ετσι, μετά το 2-0 του Ηρακλείου, οι Κρητικοί έφυγαν με το διπλό και από τη Νέα Σμύρνη και πλέον θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στη φάση των «4ων».

Το ντέρμπι των ημιτελικών του Κυπέλλου «σφραγίστηκε» στη Ριζούπολη, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει άνετα το εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε διπλά παιχνίδια. Μετά το 3-0 της Τούμπας, η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε τον Απόλλωνα με το ίδιο σκορ (3-0), χάρις στα γκολ των Αθανασιάδη (42΄) και Κουλούρη (54΄, 90΄). Ο ΟΦΗ νίκησε με 2-1 τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη και με συνολικό σκορ 4-1 προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Τα γκολ για τον ΟΦΗ πέτυχαν οι Μακρής (63') και Ντουντού (80'), ενώ για τους «κυανέρυθρους» είχε ισοφαρίσει ο Κολοβός (66').


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1349: 2.000 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος χριστιανών που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης που έπληξε την πόλη τους.

1929: Η «Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» στο Chicago: Επτά gangsters της συμμορίας του Buggs Moran σκοτώνονται από μέλη της συμμορίας του Al Capone που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς.

1991: Ενώ η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη, αμερικανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει καταφύγιο αμάχων στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1884: Κώστας Βάρναλης, σημαντικός λογοτέχνης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1779: James Cook, θαλασσοπόρος σκωτσέζικης καταγωγής και εξερευνητής.

1987: Κάρολος Κουν, μεγάλος θεατράνθρωπος της χώρας μας.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ AIDS/HIV


Την επίσημη έγκρισή της έδωσε Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρήση της δραστικής ουσίας dolutegravir, έναν αναστολέα της ιντεγκράσης, η οποία σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊικά φαρμακευτικά προϊόντα θα συμβάλλει στην θεραπεια ενηλίκων κι εφήβων, ηλικίας άνω των 12 ετών, που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Η dolutegravir έχει εγκριθεί επίσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. από τον Αύγουστο του 2013, από την Υγειονομική Αρχή του Καναδά τον Οκτώβριο του 2013, ενώ ρυθμιστικές αιτήσεις εξετάζονται και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Αποτελεί έναν αναστολέα της ιντεγκράσης του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1). Οι αναστολείς της ιντεγκράσης σταματούν την αναπαραγωγή του HIV αποτρέποντας την ενσωμάτωση του ιικού DNA στο γενετικό υλικό των ανθρώπινων ανοσοκυττάρων (T-κύτταρα). Αυτό το στάδιο είναι ουσιώδες στον κύκλο αναπαραγωγής του HIV. Η έγκριση του νέου φαρμάκου αποτελεί την ευρωπαϊκή διοικητική άδεια για την κυκλοφορία του σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα καταστεί διαθέσιμο σε κάθε χώρα με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων διαδικασιών τιμολόγησης και αποζημίωσης και η κυκλοφορία του σε κάποιες από τις πρώτες χώρες αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Στην Ελλάδα αναμένεται να κατατεθεί αίτηση τιμής και αποζημίωσης εντός του 2014.

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της dolutegravir είχε εκτεταμένο εύρος, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με HIV που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν (πρωτοθεραπευόμενα), άτομα που είχαν ήδη λάβει θεραπεία στο παρελθόν με άλλα φάρμακα κατά του HIV (προθεραπευμένα), καθώς και άτομα που είχαν μολυνθεί με ιό, ο οποίος είχε ήδη αναπτύξει αντοχή σε παλαιότερα διαθέσιμους αναστολείς της ιντεγκράσης. Η υποβολή που υποστηρίζει τη πρόσφατη έγκριση περιελάμβανε στοιχεία από τέσσερις πιλοτικές κλινικές μελέτες Φάσης III στις οποίες 2.557 ενήλικες έλαβαν θεραπεία με dolutegravir ή με φάρμακο σύγκρισης. Η υποβολή περιελάμβανε, επίσης, στοιχεία από μία πέμπτη μελέτη σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.



ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Εκατοντάδες πολίτες που έκαναν πορεία προς το κτίριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, για να ζητήσουν την απελευθέρωση αξιωματικών καταδικασμένων για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, απομακρύνθηκαν μετά από την επέμβαση της αστυνομίας που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση πολλών ενώσεων και στη συνέχεια άρχισαν να κατευθύνονται προς το κτίριο του κοινοβουλίου, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Ελευθερία στους πατριώτες» και «Όχι στη συνωμοσία» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγελλαν την τύχη που επιφυλάχθηκε σε πολλές εκατοντάδες αξιωματικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στους οποίους επιβλήθηκαν το 2012 και το 2013 πολύ βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο πολύκροτες υποθέσεις συνωμοσίας εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. 

Καθώς έχει εμπλακεί σ' ένα χωρίς προηγούμενο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο ξέσπασε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε το χέρι προς το στρατό ανακοινώνοντας πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας νέας δίκης για τους στρατιωτικούς αυτούς. Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ζήτησε επίσης την αναθεώρηση δύο δικών, υποστηρίζοντας πως οι αποδείξεις σε βάρος των ανδρών του ήταν κατασκευασμένες.

Η ΕΛΣΤΑΤ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ 2010 ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2005 ΚΑΙ 2008 ΚΑΙ ΤΟ SWAP ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 2001


Τον Ιούνιο του 2010 ο υπόδικος σήμερα Ανδρέας Γεωργίου ζήτησε από τη Eurostat να «μαγειρέψει» επί το δυσμενέστερο τα στοιχεία του δημόσιου χρέους στις χρονιές 2005 και 2008, χρησιμοποιώντας το περιβόητο swap που έκανε ο Κώστας Σημίτης με τη βοήθεια της Goldman Sachs το 2001. Ο σκοτεινός ρόλος που έπαιξαν σε εκείνη τη συγκυρία ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν στην ουσία η απαρχή για να πάει η χώρα στα Μνημόνια και να γίνει κυριολεκτικά παίγνιο στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων.

Τα στοιχεία: Στην ουσία, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ζητούσε από την ευρωστατιστική να χειροτερέψει τα στοιχεία του χρέους στα δύο προαναφερόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας σαν μοχλό το swap του 2001, επιβαρύνοντας τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή, που πλήρωσε τελικά τη νύφη με την αύξηση του ελλείμματος στο 15% το 2009. Για την ιστορία, να πούμε ότι το swap έγινε το 2001 όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ένας άλλος «γκραντ μάστερ» της δημιουργικής λογιστικής και προστατευόμενος του Κώστα Σημίτη, ο καθηγητής Νίκος  Χριστοδουλάκης.

Το swap αποσκοπούσε στο να κρυφτούν περίπου 2,8 δισ. ευρώ και η  Goldman Sachs για την «εξυπηρέτηση» που έκανε κέρδισε σε μία ημέρα προμήθεια της τάξης των 600.000.000 ευρώ. Το swap εμφανίστηκε στα επίσημα στοιχεία το 2010, προσθέτοντας εκείνη τη χρονιά στο χρέος περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Η τελική εξόφληση του swap θα γίνει το 2037 και το τελικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ.

Η Eurostat αρνήθηκε να συνομολογήσει στο μαγείρεμα των στοιχείων, όπως προκύπτει από την παρακάτω φράση της απαντητικής επιστολής που έστειλε στον Ανδρέα Γεωργίου ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ: «Συμπερασματικά η Eurostat δεν βρήκε στην ελληνική επιστολή πειστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της γνώμης μας πάνω στο ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση του δημοσίου χρέους για το 2001, το 2005 και το 2008, ως συνέπεια της συμφωνίας για τα swap, η οποία υπεγράφη το 2001 με την Goldman Sachs».

Η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ο αντικειμενικός στόχος ήταν να τρωθούν τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας και η ευκαιρία δόθηκε με την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 στο 15% του ΑΕΠ. Το αστείο είναι ότι εκείνη η εκτίναξη του ελλείμματος ήταν τελείως τεχνική και έγινε με δαπάνες του 2010, που έγραψε στον Προϋπολογισμό του 2009 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, άρχισε η κατρακύλα και τον πρώτο λόγο ανέλαβαν οι κερδοσκόποι.