13 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΡΧΙΣΕ ΜΑΧΗ ΕΡΜΗΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Τί είπε ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φαίνεται να αναμένει εξελίξεις στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως επίμονες θα είναι οι προσπάθειες μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Σε μια παρουσίαση των θέσεων του και υπεράσπισης του κοινού ανακοινωθέντος, που αποδέχθηκε, ο Πρόεδρος ανέφερε πως πείσθηκε ότι εξασφάλισε αυτά που επιδίωκε.

Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις για τα ΜΟΕ και την Αμμόχωστο περιλαμβανομένης και ερώτησης από το philenews - ο Πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί πως αναμένονται κινήσεις, επενδύοντας και στις χώρες που μπορούν να ασκούν επιρροή. Είπε πως θεωρεί ότι η εφαρμογή ΜΟΕ θα δώσει δυναμική στη διαδικασία.

Για την τουρκική στάση, σαφώς διαχωρίζοντας την Άγκυρα από τον Έρογλου, είπε πως υπάρχουν κάποια σημεία για θετικές ενδείξεις από την Τουρκία, παραπέμποντας στην αποδοχή της πρότασης για συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, αλλά και στο γεγονός ότι αποδέχθηκε το ανακοινωθέν.

Για τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό είπε πως τον οπλίζουν και δεν τον αποδυναμώνουν. Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι άλλο οι διαφωνίες στο Κυπριακό και διαφορετικό ζήτημα η οικονομία, θεωρώντας πως το ΔΗΚΟ δεν θα αλλάξει στάση. Είπε ακόμη πως δεν δόθηκαν υποσχέσεις για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, επειδή η Άγκυρα έχει αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Για να ξεπαγώσουν κεφάλαια, είπε, θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος απέρριψε πως θα καθυστερήσουν οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο λόγω των συνομιλιών. Είπε χαρακτηριστικά πως η ιταλική ΕΝΙ έχει ενημερώσει την κυπριακή Κυβέρνηση πως θα επισπεύσει τις έρευνές της. Αντί τον Οκτώβριο που ήταν προγραμματισμένες, θα γίνουν τον Αύγουστο.

Ο Πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε σημείο προς σημείο στις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος, αναλύοντας και προεκτείνοντας τις διατυπώσεις που περιλαμβάνονται. Είναι σαφές πως θεωρεί ότι η συμφωνία ικανοποιεί πλήρως τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ευχαρίστησε για την κατάληξη των προσπαθειών και την επίτευξη του στόχου τους πολιτικούς αρχηγούς και το Εθνικό Συμβούλιο, την ελληνική Κυβέρνηση και την ομάδα νομικών, «η οποία έχει υποδειχθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα».Παρά το γεγονός ότι έχει αναφέρει πως δεν επιδίωκε αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες δεν απέφυγε τους χαρακτηρισμούς για «φοβική θέση», ενώ επισήμανε πως στόχος του ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας. 

Εκείνο που τον λυπεί, είπε, είναι ότι «δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης». Χρησιμοποίησε όρους που παραπέμπουν στα όσα λέγονται για χρόνια από τους σημερινούς διαφωνούντες. 

Αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού, «μέσω του αιτήματος μας για την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, ως της δύναμης που συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας». Με στόχο την άρση των προβαλλομένων προσχημάτων, είπε, προχωρήσαμε στο διορισμό διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας, παρά τις ενστάσεις της άλλης πλευράς, και για πρώτη φορά από το 1974 έγινε κατορθωτό να εμπλέξουμε στις συνομιλίες και την Τουρκία.

Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ εμμέσως αναφέρθηκε και στον ρόλο των Αμερικανών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον τερματισμό των υπηρεσιών του Αλεξάντερ Ντάουνερ, παραπέμποντας στους χειρισμούς του. Υποστήριξε πως διασφαλίζεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως εξασφάλισε τα λεγόμενα τρία singles, σημειώνοντας πως διαφορετικά δεν θα αποδεχόταν έναρξη των συνομιλιών.  

13/2/2014 - “ΟΙ ΘΡΗΣΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΔΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε, αυτοί οι άνθρωποι,  οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία. Αυτοί οι θρήσκοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.Ο Θεός να μας φυλάει απ’αυτούς. Έλεγε ένας αγιορείτης όταν έκαμνα μία φορά λειτουργία και λέγαμε «Κύριε σώσον τους ευσεβείς» λέει αστειευόμενος «Κύριε σώσον ημάς από τους ευσεβείς» δηλαδή ο Θεός να σε φυλάει από τους θρήσκους ανθρώπους, διότι θρήσκος άνθρωπος σημαίνει μία προσωπικότης διεστραμμένη η οποία ουδέποτε είχε προσωπική σχέση με τον Θεό.

Απλώς μόνον κάμνει τα καθήκοντα της απέναντί Του, αλλά καμιά σοβαρή σχέση δεν είχε για αυτό και ο Θεός δεν λέει αυτόν τον άνθρωπο τίποτε. Και σας ομολογώ και εγώ από την πείρα μου ότι δεν είδα χειρότερους εχθρούς της εκκλησίας από τους θρήσκους ανθρώπους. Όταν παιδιά θρήσκων ανθρώπων που μεσ’ την εκκλησία η και παπάδων ακόμα και θεολόγων και ανθρώπων που κάνουν τους θρήσκους και τους πολλούς εδοκίμασαν τα παιδιά τους να γίνουν μοναχοί η ιερείς αυτοί οι άνθρωποι έγιναν χειρότεροι και από δαίμονες.

Εξανέστησαν εναντίον των πάντων. Έγιναν οι χειρότεροι εχθροί των ανθρώπων. Θυμάμαι γονείς που έφερναν τα παιδιά τους εις τις ομιλίες και όταν το παιδί τους κάποια στιγμή έκαμε ένα βήμα παραπάνω έγιναν οι χειρότεροι άνθρωποι που έλεγαν τα χειρότερα λόγια.  Και εγώ τους λέω: Mά εσύ έφερες το παιδί σου στην ομιλία, δεν το έφερα εγώ.  Και μία φόρα είπα σε έναν πατέρα όταν έβλεπα ότι η κόρη του ,τέλος πάντων, είχε ζήλο στην εκκλησία του λέω: Κοίταξε μην την ξαναφέρεις στην ομιλία. 

Μην την ξαναφέρεις να της μιλήσω διότι η κόρη σου θα γίνει μοναχή και….αύριο θα σου φταίω εγώ.  Όχι πάτερ μου, αλλοίμονο, εμείς σε λατρεύουμε. Και έγινε η κόρη του μοναχή εφτά χρόνια και δεν μου μιλά ακόμα. Άνθρωποι που δεν έχαναν ομιλία, έτσι,  δεν έχαναν ομιλία. Ήταν πάντοτε οι πρώτοι. Ομιλίες, αγρυπνίες, βιβλία, ξέρω ‘γω τα πάντα.Και έφερναν και τα παιδιά τους και όταν ήρθεν η ώρα που το παιδί τους μέσα στην ελευθερία του, τέλος πάντων, αποφάσισε έναν δικό του δρόμο τότε οι άνθρωποι αυτοί έγιναν τελείως στο αντίθετο στρατόπεδο και απέδειξαν ότι για αυτούς ο Χριστός δεν είχε μιλήσει ποτέ μες την δική τους την καρδιά. Απλώς ήταν θρήσκοι άνθρωποι.

Για αυτό οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο δύσκολο είδος μεσ’ την εκκλησία.

Γιατί ξέρετε κάτι. Αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν θα θεραπευθούν. Γιατί νομίζουν ότι είναι κοντά στον Θεό. Ενώ οι αμαρτωλοί, ξέρω  γ, οι χαμένοι ας πούμε, έτσι, αυτοί ξέρουν ότι είναι αμαρτωλοί. Για αυτό ο Χριστός είπε ότι οι τελώνες και οι πόρνες θα παν στην Βασιλεία του Θεού, ενώ είπε στους Φαρισαίους: Εσείς, εσείς που είσαστε θρήσκοι δεν θα πάτε ποτέ στην Βασιλεία του Θεού. Γιατί ουδέποτε ο λόγος του Θεού άλλαξε την καρδιά τους. Απλώς αρκούνταν στην τήρηση των θρησκευτικών τύπων.

Έτσι λοιπόν εμείς ας προσέξουμε τον εαυτόν μας να καταλάβομε ότι η εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο που μας θεραπεύει μας κάνει να αγαπούμε τον Χριστόν  και η αγάπη του Χριστού είναι μία φλόγα που ανάβει μεσ’ την καρδιά μας και να εξετάζομε τον εαυτό μας εάν βρισκόμαστε στην αγάπη του Θεού. Εάν βλέπομε μέσα μας όλες αυτές τις κακίες και τις ανιδιοτέλειες και τις πονηρίες τότε πρέπει να ανησυχούμε. 

Γιατί δεν είναι δυνατό ο Χριστός να είναι μέσα στην καρδιά μας και νάμαστε γεμάτοι ξύδι.Πως είναι δυνατό να προσεύχεσαι και να είσαι γεμάτος χολή εναντίον του άλλου ανθρώπου. Πως είναι δυνατό να διαβάζεις το ευαγγέλιο και να μην δέχεσαι τον αδερφό σου. Πως είναι δυνατό να λες έχω τόσα χρόνια στην εκκλησία, έχω τόσα χρόνια που ‘μαι μοναχός κληρικός η οτιδήποτε και όμως το άλφα της πνευματικής ζωής που ‘ναι η αγάπη. Που ‘ναι το νά  υπομένεις τον αδερφό σου, να κάνεις λίγο υπομονή με το να μην το δέχεσαι σημαίνει τίποτα δεν έκαμες. Τίποτα απολύτως τίποτα. Τίποτα απολύτως. Εδώ ο Χριστός έφτασε στο σημείο να πει για τις παρθένες εκείνες ότι δεν είχε καμιά σχέση μαζί τους.

Τους πέταξε έξω από τον νυμφώνα παρ’ όλα που ‘χαν όλες τις αρετές γιατί δεν είχαν την αγάπη. Διότι ήθελε να τους πει ότι μπορεί να έχετε αρετές εξωτερικές , μπορεί να μείνατε παρθένες, μπορεί να κάματε χίλια πράματα αλλά δεν κατορθώσατε την ουσία αυτού που είχε σημασία απ’ όλα. Εάν αυτό δεν το καταφέρεις τι τα θέλεις τα άλλα όλα; Τι τα θέλω εγώ τώρα αν τρώω λάδι σήμερα και δεν τρώω λάδι. Μπορεί να μην τρώω λάδι ,ας πούμε και να τρώω τον αδερφό μου από το πρωί ως τη νύχτα. Έλεγαν εις το Άγιο Όρος λέει μην ρωτάς αν τρώω ψάρι.

Τον ψαρά να μην φαείς και ψάρι φάε. Η τον λαδά να μην φαείς και φάε μία σταξιά λάδι. Το να φάεις τον άλλον από την γλώσσα είναι πολύ χειρότερο από το να φας μία κουταλιά λάδι. Και όμως στέκομεν εκεί. Τρώμε λάδι, δεν τρώμε λάδι, τρώμε ψάρι, δεν τρώμε ψάρι. Ξέρω ‘γω βούτηξε το κουτάλι στο άλλο φαγί και μπορεί να τσακωθούμε εκεί, να σκοτωθούμε με τον άλλον άνθρωπο γιατί εβούτηξε το κουτάλι προηγουμένως σε έναν άλλο φαΐ. Καταλαβαίνετε πόσο γελοία είναι ετούτα τα πράγματα και μας κοροϊδεύουν και οι δαίμονες αλλά και οι άνθρωποι που είναι εκτός εκκλησίας.

Και όταν μπαίνουν κοντά μας αντί να βλέπουν τους ανθρώπους της εκκλησίας μεταμορφωμένους σε Χριστό Ιησού, να ‘ναι γλυκύς άνθρωποι και νά’ ναί ώριμοι άνθρωποι, ισορροπημένοι, ολοκληρωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι γεμάτοι αρμονίας ας πούμε μέσα τους μας βλέπουν δυστυχώς με όλα αυτά τα πάθη μας και όλες εκείνες τις ξινίλες μας και λένε:  E, να γίνω έτσι;  Καλύτερα να μου λείπει. Εσύ που πας στην εκκλησία τι σε ωφέλησε η εκκλησία;

Όπως λέγαμε χτες πήγες στα προσκυνήματα,  είδες τους πατέρες, είδες τα άγια λείψανα, είδες το Άγιον Όρος, την Παναγία της Τήνου όλα αυτά πήγαμε, ήρθαμε. Ποιό το όφελος τελικά από όλα αυτά τα πράγματα; Μεταμορφώθηκε η καρδιά μας;  Γίναμε πιο ταπεινοί άνθρωποι; Γίναμε πιο γλυκύς άνθρωποι; Γίναμε πιο πραείς άνθρωποι εις το σπίτι μας εις την οικογένειά μας στο μοναστήρι μας; Ξέρω ‘γω εκεί που εργαζόμαστε. Αυτό έχει σημασία.

Εάν δεν τα καταφέραμε αυτά τα πράγματα τουλάχιστον ας γίνομεν ταπεινοί.  Μέσα από την μετάνοια. Ας γίνομαι ταπεινοί. Εάν ούτε και αυτό το καταφέραμε τότε είμαστε άξιοι πολλών δακρύων, έτσι. Είμαστε για κλάματα. Διότι δυστυχώς ο χρόνος περνά και χάνεται και εμείς μετρούμε χρόνια.

Έλεγε ο γέρων Παΐσιος όταν τον ρωτούσαν: Γέροντα πόσα χρόνια έχεις εσύ στο Άγιο Όρος;  Λέει:  Εγώ ήρθα την ίδια χρονιά που ήρθε το μουλάρι του γείτονα. Ο γείτονας του ο γερό-Ζήτος είχε ένα μουλάρι και ξέρετε στο Άγιο Όρος κάθε κελί έχει και ένα ζώο, ένα μουλάρι  που κουβαλούν τα πράγματά τους. Ε, το ζώο αυτό ζει πολλά χρόνια δεν αγοράζεις κάθε μέρα μουλάρια, είναι ακριβά.

Λοιπόν, την χρονιά που ήρθα εγώ λέει στο Άγιο Όρος αγόρασε και ο γείτονας το μουλάρι του. Έχομε τα ίδια χρόνια στο Άγιο Όρος, αλλά το καημένο εκείνο έμεινε μουλάρι και εγώ το ίδιο έμεινα. Δεν άλλαξα. Λοιπόν λέμε πολλές φορές εγώ έχω σαράντα χρόνια και το λέμε εμείς οι παπάδες και οι καλόγεροι αυτά τα πράγματα. Έχω σαράντα χρόνια στο μοναστήρι. Μα τα χρόνια είναι εις βάρος σου. Ο Θεός θα σου πει: Σαράντα χρόνια και ακόμα δεν κατάφερες να γίνεις τίποτα; Έχεις σαράντα χρόνια ακόμα θυμώνεις, ακόμα κατακρίνεις, ακόμα αντιλογείς, ακόμα αντιστασαι, ακόμα δεν υποτάσσεσαι; 

Έχεις σαράντα χρόνια και δεν έμαθες το άλφα, το πρώτο πράγματα της μοναχικής ζωής της χριστιανικής ζωής; Τι να κάμω τα χρόνια σου; Τι να σε κάμω αν έχεις πενήντα χρόνια με ψωμολογήσε  και δεν μπορείς να απαντήσεις στον άλλον με έναν καλό του λόγο. Τι να κάμω όλα αυτά τα πράγματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ομίχλη επικρατεί από τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Με μικρές καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στις αερομεταφορές.Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει ο Γιάννης Σγουρός εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο περιφερειάρχης άφησε αιχμές για τις δηλώσεις Παχατουρίδη, δηλώνοντας ότι εάν είναι υποψήφιος «θα κατέβω ως αυτό που είμαι» και «δεν πρόκειται να βάλω ταμπέλες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ΝΔ «με έχει τιμήσει με τη στάση της».

Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρουν ότι η παραμόρφωση, σε ποσοστό 1%, της διαμέτρου στο κέλυφος του αεριοποιητή 32-R-003 της Μονάδας Θερμικής Πυρόλυσης του Διυλιστηρίου Ελευσίνας «δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών».Οι συλλήψεις τεσσάρων Κούρδων στην περιοχή του Γκύζη, που κατηγορούνται για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, έγιναν με τη συνεργασία της ελληνικής ΕΥΠ, της τουρκικής ΜΙΤ και της αμερικανικής CIA, υποστηρίζει η τουρκική Hürriyet επικαλούμενη πηγές από την τουρκική πλευρά.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επιπλέον ότι παρόντες στις ανακρίσεις στην Αθήνα θα είναι και ξένοι αξιωματούχοι. Την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει από τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο νυν περιφερειάρχης είπε ότι επικοινώνησε με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον οποίο εξήγησε ότι ήταν λάθος να δεχθεί το χρίσμα, ενώ επιβεβαίωσε ότι του έγινε πρόταση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κόσμος: Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοδυτική Βρετανία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έχουν κοπεί σε διάφορα τμήμα της χώρας ενώ μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος παραμένει κάτω από το νερό εξαιτίας της «οργής» του Τάμεση. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις βλέπουν πρόσκαιρο διάλειμμα την Πέμπτη αλλά επιστροφή των θυελλωδών ανέμων από την Παρασκευή. Πανικός ξέσπασε στους δρόμους του Καράκας μετά από αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο:

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τις κινητοποιήσεις να καταλήγουν σε συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι τη νύχτα. Σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο θύματα έχουν πυροβοληθεί. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν εκατέρωθεν την ευθύνη των βίαων επεισοδίων, με τον Μαδούρο να μιλά για «απόπειρα πραξικοπήματος». Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, το Αφγανιστάν προχώρησε στην απελευθέρωση 65 κρατουμένων που κατηγορούνταν για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ένταση με τις ΗΠΑ έχει φόντο τις βατλωμένες συνομιλίες για τη συμφωνία ασφάλειας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μπραζίλια προκειμένου να διαλύσουν πλήθος 15.000 και πλέον ακτημόνων αγροτών που επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι Aρχές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Το Κίνημα των Αγροτών Χωρίς Γη κλείνει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης και πραγματοποιεί συνέδριο στη Μπραζίλια καταγγέλλοντας την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Διαδηλωτής έπεσε νεκρός στο Καράκας της Βενεζουέλας εν μέσω συμπλοκής που ακολούθησε αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Εικονολήπτης και φωτογράφος του Reuters ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον πυροβολισμό του διαδηλωτή, ο οποίος ήταν υποστηρικτής της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Οικονομία: Πτώση 76% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas στο τέταρτο τρίμηνο 2013. Διαμορφώθηκαν στα 127 εκατ. ευρώ, έναντι 519 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 959 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τράπεζα ενέγραψε πρόβλεψη ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματά της, για την διευθέτηση νομικών εκκρεμοτήτων σχετικών με συναλλαγές οι οποίες θεωρούνται μη σύννομες στις ΗΠΑ. Διευκρινίσεις για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων για το 2014 παρέχει με εγκύκλιό του ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των ημεδαπών ή αλλοδαπών τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, θα υποβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας έως τις 30 Μαΐου 2014. Το 65% των πιστώσεων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης έχουν ήδη εκταμιευθεί και καταβληθεί στους δικαιούχους.

Την Πέμπτη καταβλήθηκαν 19 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη τέταρτη δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης τα οποία εάν αθροιστούν με τα 98 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους, στα πλαίσια των τριών προηγούμενων δόσεων, ανεβάζουν στα 117 εκατ. ευρώ τις συνολικές καταβολές.

Αθλητισμός: Ραντεβού για τις 19 Απριλίου έδωσαν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, όπου και θα αναμετρηθούν στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Μετά την πρόκριση της «βασίλισσας» κόντρα στην μισητή της συμπολίτισσα Ατλέτικο, το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα να «σφραγίσει» το εισιτήριο, αποσπώντας την ισοπαλία 1-1 κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ μέσα στο «Ανοέτα».

Την πιο περιπετειώδη πρόκριση της βραδιάς πανηγύρισε η Μονακό στη φάση των «16» του Κυπέλλου Γαλλίας, καθώς χρειάστηκε τη διαδικασία της παράτασης για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Νις, την οποία και τελικά απέκλεισε χάρη στο γκολ του Μπερμπάτοφ στο 115', ο οποίος αποτελεί χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα του «Πριγκιπάτου» στη θέση του τραυματία Φαλκάο. Η Νάπολι νίκησε 3-0 τη Ρόμα στο «Σαν Πάολο» και προκρίθηκε στον τελικό του Coppa Italia, όπου θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα.

Μάλιστα, οι «παρτενοπέι» χρειάστηκε να φτάσουν στην ανατροπή της ήττας τους με 3-2 στη Ρώμη, έχοντας μάλιστα στην εξέδρα και τον Ντιέγκο Μαραντόνα που είδε τους Χοσέ Καγιεχόν στο 33', Γκονσάλο Ιγκουαΐν στο 48' και Ζορζίνιο στο 51'.

 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1894: Οι αδελφοί Lumiere κατασκευάζουν την «κινηματογραφική μηχανή» (σημερινή κάμερα), η οποία τότε λειτουργούσε και ως μηχανή λήψης αλλά και ως μηχανή προβολής.

1945: Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Δρέσδη με 135.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1950: Peter Gabriel, Βρετανός rocker που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Genesis.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883: Richard Wagner, Γερμανός μουσουργός.

ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με κύριο άρθρο του υποστηρίζει την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Το χρέος έχει φθάσει στο 180% του ΑΕΠ σημειώνουν και κρίνοντας το νέο σχέδιο που συζητείται για επιμήκυνση δανείων στα 50 χρόνια, μείωση επιτοκίων και νέο δάνειο, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχίσει να κάνει τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψει στην τρόικα να μιλά για επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, αλλά και πάλι δεν θα δώσει τη λύση. Καλούν δε την ΕΕ να αποδείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν για άλλη μια φορά με το χρέος της χώρας. Πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά. Όσο εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο λάθος, η επόμενη συμφωνία δεν θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από τις προηγούμενες». Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «το 2010 δόθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, στην ιστορία, σχέδιο διάσωσης. Δέχθηκε νέο δανεισμό με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά τα χρέη της δεν μειώθηκαν. Οι πιστωτές είχαν αποκλείσει την όποια διαγραφή. Οι ειδικοί αναλυτές, ωστόσο, αντέδρασαν θεωρώντας ότι το πρόγραμμα έθετε ένα τεράστιο βάρος στους Έλληνες φορολογουμένους, το οποίο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να δεχθούν απώλειες οι πιστωτές. Όπως είχαν δίκιο τότε, έτσι έχουν και τώρα».

Η σύνταξη του Bloomberg αναφέρει, επίσης, ότι «έκτοτε, υπήρξαν κάποιες ελαφρύνσεις από τους πιστωτές, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν άλλαξε το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται. Σήμερα, βρίσκεται χονδρικά στο 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφώς μη βιώσιμο». Έκτοτε έχει υπάρξει περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει, επισημαίνουν. Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται, λένε. Στην παρούσα φάση ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο στην ουσία είναι μη βιώσιμο, τονίζει το Bloomberg. «Η νέα διόρθωση που είναι υπό συζήτηση, θα επιμηκύνει περαιτέρω τα δάνεια της Ελλάδας στα 50 χρόνια από τα 30 έτη και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πιθανή είναι επίσης η χορήγηση ενός ακόμη δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ».

Όλα αυτά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψουν στην τρόικα να υποστηρίζει ότι η χώρα θα πετύχει το στόχο για χρέος στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εξάλλου, μετά από κάθε διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Ακολούθως, στο κύριο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι «τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να μην επαληθεύονται, καθώς δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και με την οικονομία. Οι Έλληνες έφθασαν να μισούν την τρόικα (ιδιαίτερα τη Γερμανία, της οποίας οι απόψεις έχουν μεγάλο βάρος), κατηγορώντας τα μέλη της και τους ηγέτες της για την παρατεταμένη λιτότητα, η οποία οδήγησε το 60% των νέων Ελλήνων στην ανεργία. Για φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά, υπό την παρούσα προσέγγιση, η λιτότητα και ο πόνος που την συνοδεύει θα συνεχίζεται για χρόνια. Χωρίς τη μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος στη χώρα, για πρώτη φορά μετά το 2007, αλλά η τρέχουσα προσέγγιση της λιτότητας και τα δεινά που αυτή συνεπάγεται θα συνεχιστούν για χρόνια, προστίθεται. Η συγκυβέρνηση είναι εύθραυστη, εκτιμούν οι συντάκτες του δημοσιεύματος και τονίζουν ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει από τους προκατόχους του.«Η τρόικα έχει λόγους να αμφισβητεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα θα είναι καλές για τη χώρα. Ωστόσο η απαιτούμενη κοινωνική στήριξη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Ένα μέτρο ρητής άφεσης χρέους, ακόμη και τώρα, μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Οι επενδυτές στην παρούσα φάση, δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει του ευρώ, επομένως η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά μία έννοια αυτό είναι ατυχές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται άφεση χρέους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της» καταλήγει το άρθρο.

ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος-Γεδεών». Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη δραστηριότητα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η άσκηση έλαβε χώρα εντός του FIR Λευκωσίας και στις περιοχές Βασιλικού και Αεροδρομίου Πάφου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν για την άψογη συνεργασία και συγχάρηκε το προσωπικό και των δυο Υπουργείων, που συμμετείχε στην οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης.

«Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, μπαίνουν σε νέα φάση. Είμαι σίγουρος ότι, ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, θα επιφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενεργειακής ασφάλειας», κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΟΖ


Στην Μόσχα μεταβαίνει εκτάκτως ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτο στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυάμεων και υποψήφιος πρόεδρος της χώρας για συνομιλίες με τν Β.Πούτιν στον απόηχο των αιγυπτιακών ανακοινώσεων για έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στα όρια ή και εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.

Ο στρατάρχης Σίσι και ο Φάχμι «θα συζητήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την διμερή συνεργασία» σε ένα σχήμα «2+2» με τους ομολόγους τους Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, σε μια ανακοίνωση του αιγυπτιακού Γενικού Επιτελείου. Η επίσκεψη έχει τεράστια σημασία: Είναι η πρώτη επίσκεψη του είδους στην Ρωσία από την εποχή του Ανουάρ Σαντάτ.

Και τους ενώνουν πολλά: Η ανάγκη για την ανάσχεση του νεο-οθωμανικού/ισλαμικού επεκτατισμού από την Τουρκία και από τις ισλαμικές ομάδες της Μ.Ανατολής, αλλά και η συνεργασία στην Α.Μεσόγειο όπου έχουν κοινά συμφέροντα με Ελλάδα και Κύπρο. Αλλωστε άτυπα, αλλά ουσιαστικά, υπάρχει στρατηγική σύμπλευση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου στην Α.Μεσόγειο

Μια συμμαχία που "ευλογείται" από την Ρωσία, η οποία βρήκε στο Κάϊρο μια νέα τεράστια αγορά οπλικών συστημάτων και κυρίως κάνει "σφήνα" σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν "αμερικανική λίμνη".Θα γίνει συζήτηση για το θέμα των ΑΟΖ μεταξύ Πούτιν-Μόρσι; Σίγουρα, ναι! Άλλωστε η Ρωσία έχει κλείσει big deal για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και θέλει να είναι μέσα στο παιχνίδι Ελλάδας και Κύπρου.

Στο τομέα της αμυντικής συνεργασίας υπάρχει πρόθεση του αιγυπτιακού Στρατού να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Buk-M2, Pantsir S1, και S-300PMU2, μαχητικά ελικόπτερα Mil Mi-28N, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29SM ή και Su-35 καθώς και αντιαρματικά συστήματα Kornet-2.Μια παραγγελία ύψους 4,5 δισ. δολ.