12 Φεβρουαρίου, 2014

12/2/2014 - BLOOMBERG: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


Τη «ζοφερή» ελληνική πραγματικότητα αναφορικά με τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων περιγράφει σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg. Με επίκεντρο την έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, το πρακτορείο, καταγράφει τις δυσκολίες, τα ρίσκα, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις. «Εχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που τα πλήθη γέμιζαν το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας» ξεκινάει το άρθρο του Bloomberg και συνεχίζει «Το Ελληνικό είχε μεταμορφωθεί σε ένα από τα μέρη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά τώρα αδέσποτοι σκύλοι και όχι αθλητές περιπλανώνται ανάμεσα στα άδεια κτίρια, ενώ μια πολύ μικρή ομάδα φρουρών ασφαλείας προσέχουν το μέρος».

«Οι δρόμοι έχουν αλλοιωθεί από τον καιρό και χόρτα ξεπροβάλλουν μέσα από τα πάλαι ποτέ γήπεδα μπέιζμπολ και κανό. Μερικοί φοίνικες που αργοπεθαίνουν συμπληρώνουν το τοπίο. Καλώς ήλθατε στο Ελληνικό το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο real estate της Ευρώπης, δύο φορές σαν το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης και η επιτομή του τι πάει στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, αλλά και το σημείο όπου παραμένει η μεγαλύτερη ευκαιρία» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο. Μια χώρα που πουλάει τα πάντα αλλά δεν είναι φιλική για τους επενδυτές. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαλέξει κάποιον επενδυτή μέσα στον επόμενο μήνα για «ξεφορτωθεί» την έκταση στο Ελληνικό, ωστόσο, επισημαίνεται ότι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη, το οποίο έχει αφετηρία την εξαετή ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχει αποδώσει λιγότερο από το 10% των αρχικών του στόχων.

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πουλάει τα πάντα από εκτάσεις μέχρι λιμάνια και αεροδρόμια για να ισοσταθμίσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ωστόσο, οι πωλήσεις καθυστερούν τόσο από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όσο και από τις αμφιβολίες των επενδυτών για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει «Ακόμη και αν το κράτος είναι αναγκασμένο να πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που υπολόγιζε, τουλάχιστον θα μπορέσει να έχει κάποια κέρδη από τα οφέλη μιας νέας επένδυσης».Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι αρχικοί στόχοι για το 2015, όπως είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, ήταν στα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις κάτι το οποίο έχει ήδη μειωθεί στα 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. «Μέχρι στιγμής η χώρα έχει κλείσει συμφωνίες 4 δισ. και έχει εισπράξει περί τα 2,6 δισ.» δήλωνε στο πρακτορείο τον περασμένο Δεκέμβρη ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, Ανδρέας Ταπραντζής, ενώ το μεγαλύτερο ντηλ μέχρι στιγμής ήταν η πώληση του ΟΠΑΠ για 712 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο χτύπημα η αποτυχία συμφωνίας με τη Gazprom. Το Bloomberg επισημαίνει, ακόμη, ότι το μεγαλύτερο χτύπημα μέχρι στιγμής ήταν η κατάρρευση της συμφωνίας με την Gazprom για την πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου. Η πώληση της ΔΕΠΑ δεν θα είναι μέσα στο πλάνο ιδιωτικοποίησης για αυτή τη χρονιά έπειτα από την αποτυχία να πωληθεί η εταιρεία στην μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι προκλήσεις και το μέλλον της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο κ. Ταπραντζής, μια επιτυχημένη έκβαση στην υπόθεση του Ελληνικού θα μπορούσε να δημιουργήσει 35.000 νέες θέσεις εργασίας και περίπου 40.000 μόνιμες θέσεις με τις επενδύσεις να υπολογίζονται παραπάνω από 5 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και στις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει καζίνο, ξενοδοχεία, γραφεία και κατοικίες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εταιρείες που έχουν περάσει στην τελική φάση για να αγοράσουν το Ελληνικό και αυτές είναι: η Lamda Development SA (LAMDA), η London & Regional Properties και ένας Ισραηλινός επενδυτής με δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ινδία. Τα υπόλοιπα «φιλέτα» για το 2014. Εκτός από το Ελληνικό στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2014 συμπεριλαμβάνονται δύο βασικά λιμάνια, μια εταιρεία ύδρευσης, αυτοκινητόδρομοι, ο σιδηρόδρομος και αρκετά ακίνητα που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Στο κείμενο το πρακτορείου γίνεται ακόμη αναφορά και στον Αργεντίνο μεγιστάνα, Εδουάρδο Εουρνεκιάν, ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει 21 ελληνικά αεροδρόμια με στόχο να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές εξαιτίας της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσικός κολοσσός RZD ετοιμάζεται να συμπράξει με την αθηναϊκή GEK Terna για να αγοράσουν το ελληνικό μονοπώλιο στους σιδηρόδρομους, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά ρίσκα που «φρενάρουν» τους επενδυτές. Το Bloomberg, πάντως, στο άρθρο του επισημαίνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη ρευστή, καθώς, η ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν αρκετά θέματα που σχετίζονται με τη φορολογία, τα εργασιακά, τη λειτουργία του κράτους και τη μεγάλη διαφθορά. «Όταν όλα αυτά τα ρίσκα προσμετρώνται η πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα γίνεται λιγότερο ελκυστική» συμπεραίνει με νόημα το πρακτορείο. Το Ελληνικό θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στο κράτος και συνεχιζόμενα κέρδη μέσω επενδύσεων, απόδοσης φόρων που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ και άλλα πολλά. Ωστόσο, στελέχη των επιχειρήσεων που ετοιμάζονται για αυτή την επένδυση επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένα τόσο σημαντικό έργο οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή του έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν υπολείμματα ρουκέτας στο σημείο όπου εντοπίστηκε κρατήρας, πολύ κοντά στην κεντρική είσοδο εταιρείας αυτοκινήτων. Είχε προηγηθεί προκήρυξη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, όπου γινόταν λόγος για χτύπημα σε γερμανικό στόχο. Την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Μόνο πάνω από την Βουλγαρία (και με ελάχιστη διαφορά) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην 99η θέση παγκοσμίως κατατάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) την Ελλάδα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου: Η βουτιά κατά 14 θέσεις αποδίδεται αφ' ενός στο κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που χαρακτηρίζεται «σημείο καμπής» για το ελληνικό τοπίο στα ΜΜΕ, και αφ΄ ετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της «ανοιχτής στοχοποίησης» από την Χρυσή Αυγή.

Διατηρεί το προβάδισμα έναντι της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με μικρή πτώση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, όπως καταγράφεται στην μηνιαία «Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας» που πραγματοποίησε η Public Issue στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυξάνονται τα ποσοστά του στην παράσταση νίκης. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρά η ΠΟΕ - ΟΤΑ την Πέμπτη, με αφορμή τη συζήτηση της προσφυγής για την αύξηση του ωραρίου εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Έξω από το κτίριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00.

Κόσμος: Η Μόσχα επιμένει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, λέγοντας πως δημιουργεί έδαφος για στρατιωτική παρέμβαση. Το προσχέδιο που έχει παρουσιαστεί στα μέλη του ΣΑ προβλέπει κυρώσεις εάν εμποδιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις της Συρίας. Η Ρωσία σίγουρα θα ήταν στην κορυφή της λίστας όσων υποψιαζόνται οι ΗΠΑ ότι ευθύνονται για τη διαρροή της συνομιλίας της Βικτόρια Νούλαντ (με το διαβόητο «να πάει να …..η ΕΕ»), όπως ανέφερε ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, αλλά σίγουρα [η Ρωσία] θα βρισκόταν σε ενδεχόμενη "λίστα υπόπτων"» είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Η αμερικανική Βουλή, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε νομοσχέδιο που «βάζει στην άκρη» το όριο χρέους μέχρι το Μάρτιο του 2015, αποτρέποντας νέο κοινοβουλευτικό δράμα ανάλογο του Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς οι Ρεπουμπλικανοί να εγείρουν αναχώματα σε πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιστεκόμενοι σε σκληροπυρηνικά μέλη τους που επιδίωκαν νέα αντιπαράθεση με όπλο το όριο δανεισμού. Ο ναυαγός ψαράς από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πέρασε πάνω από ένα χρόνο περιπλανώμενος στον Ειρηνικό Ωκεανό, έφθασε στην πατρίδα του φανερά συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν συγγενείς και φίλοι. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ακύρωσε απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 όταν δηλητηριάστηκε από ραδιενεργό ουσία.

Οικονομία: Μη αναμενόμενα χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας τον Ιανουάριο και ειδικά τα δεδομένα για την αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκγιμένα, αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, στα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ΔΝΤ συνέβαλε στη στήριξη της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο reuters επαναλαμβάνει ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρους. Η δημοσιονομική πολιτική και μια «ανίσχυρη» ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι οι λόγοι που καθυστερεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Fed, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα.

Αθλητισμός: Με τις ρεβάνς των προημιτελικών συνεχίζεται την Τετάρτη και την Πέμπτη το Κύπελλο Ελλάδας. Πρώτος στη «μάχη» ρίχνεται ο Παναθηναϊκός (12/2, 17:00) που όμως, έχει εύκολο έργο στον Βόλο κόντρα στον τοπικό Ολυμπιακό, τον οποίο είχε κερδίσει στη Λεωφόρο με το εμφατικό 4-0. Λίγη ώρα αργότερα, (12/2, 20:00) είναι η σειρά του Ολυμπιακού, ο οποίος δοκιμάζεται στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, με τους Περιστεριώτες να έχουν αποσπάσει το 0-0 στο πρώτο ματς του Καραϊσκάκη. Το Κύπελλο Ιταλίας θα διεκδικήσει η Φιορεντίνα που προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Με σκόρερ τους Πασκουάλ (14') και Γκουαντράδο (61') οι «βιόλα» επικράτησαν 2-0 της Ουντινέζε στη Φλορεντίνα και ανέτρεψαν το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα.

Στον τελικό, η Φιορεντίνα θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ρόμα - Νάπολι. «Ηλεκτροσόκ» για την Τσέλσι στο 87', καθώς έχασε βαθμούς από τη Γουέστ Μπρομ (1-1) στο «Χόθορνς». Οι «μπλε» πραγματοποίησαν μια πολύ μέτρια εμφάνιση, προσπάθησαν να κρατήσουν το γκολ του Ιβάνοβιτς από το Α' ημίχρονο, όμως τρία λεπτά πριν από το τέλος ο Βίκτορ Ανιτσέμπε ισοφάρισε για τους γηπεδούχους γράφοντας μία απρόσμενη απώλεια για την φορμαρισμένη ομάδα του Μουρίνιο στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Premier League.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1944: Ναυτική τραγωδία στον Σαρωνικό με 4.074 νεκρούς.

1999: Ο Bill Clinton αποπέμπεται από την αμερικανική γερουσία εξ αιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1809: Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης. Εισηγητής της εξελικτικής θεωρίας των ειδών.

1809: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1954: Τζίμης Πανούσης, σατιρικός καλλιτέχνης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1804: Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού.

1873: Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός.

1980: Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός.



ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ: AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Η ανθρώπινη γνώση και σκέψη υπήρξε ανέκαθεν δέσμια ενός μεγάλου προβλήματος, το οποίο είχε αντιληφθεί εγκαίρως στις έρευνές του περί λογικής, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το πρόβλημα έχει ως εξής: η ανθρώπινη λογική ικανότητα είναι δέσμια ενός βασικού περιορισμού: μπορεί να αποφανθεί μόνο για πράγματα που έχουν συμβεί. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος είναι σε θέση να πει αν κάτι είναι αληθές η ψευδές, αν αυτό πράγματι συνέβη ή δεν συνέβη, μόνο για πράγματα τα οποία γνωρίζει εμπειρικά, δηλαδή για πράγματα τα οποία έχουν προηγηθεί χρονικά της παρατήρησής του. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε αν μια πόρτα είναι κλειστή μόνο όταν αυτή έχει κλείσει, δηλαδή εκ των υστέρων, όπως επίσης μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η πόρτα είναι ανοικτή, μόνο αφού αυτή έχει ανοίξει.

Υπάρχει μία στιγμή κατά την οποία είναι αμφίβολο αν κάτι έχει όντως συμβεί ή όχι. Αυτή η στιγμή είναι το χρονικό σημείο στο οποίο η πράξη δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, δεν έχει ακόμη συμβεί και το οποίο ο Έλληνας φιλόσοφος ονομάζει «ενδεχόμενον». Κάπου, δηλαδή, μεταξύ του τώρα και του μετά, υπάρχει ένα χωροχρονικό σημείο στο οποίο η πόρτα είναι ταυτόχρονα ανοικτή και κλειστή. Ο σκύλος θα γαβγίσει και δεν θα γαβγίσει. Το αυτοκίνητο που βλέπουμε να έρχεται θα σταματήσει ή δεν θα σταματήσει. Αυτό το χρονικό σημείο είναι το ενδεχόμενον στο οποίο αναφέρεται ο Αριστοτέλης και το οποίο διαφεύγει της περιορισμένης λογικής ικανότητάς μας, η οποία λειτουργεί δυαδικά: κλειστό/ανοικτό, γαβγίσει/δεν θα γαβγίσει, θα σταματήσει/δεν θα σταματήσει, αληθές/ψευδές, είναι/δεν είναι κ.ο.κ. Κοινώς, γνωρίζουμε μόνο ό,τι έχει συμβεί. Τα υπόλοιπα εμπίπτουν στο πεδίο των θεών και της θέλησής τους ή στην τύχη η οποία είναι τυφλή, όπως κι εμείς άλλωστε...

Αυτή τη δική μας έμφυτη ανικανότητα πρόβλεψης αναλαμβάνει να αναπληρώσει, μερικώς, η τεχνολογία, είτε πρόκειται για την υπολογιστική μηχανή των Κυθήρων, είτε για τα σύγχρονα προηγμένα υπολογιστικά συστήματα προσομοίωσης, στόχος των οποίων είναι να μας πληροφορήσουν για την ενδεχόμενη συμπεριφορά ενός οργανισμού, ενός φυσικού ή τεχνητού συστήματος, να μας ενημερώσουν για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον, όχι πάντα με επιτυχία ή τουλάχιστον όχι επαρκώς. Σύμφωνα όμως με την έγκυρη ιστοσελίδα τεχνολογίας Phsy.org., αυτό είναι κάτι που σύντομα μπορεί να αλλάξει, καθώς ερευνητική ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από το Αμερικανικό Εργαστήριο Στρατιωτικών Ερευνών, παρουσίασαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθεί και να καταγράφει, αλλά και να προβλέπει πώς ενδέχεται να συμπεριφερθεί ένα άτομο, τι ενδέχεται να πράξει, μέσω της χρήσης ειδικά προγραμματισμένου λογισμικού, σχεδιασμένου να αναλύει σε πραγματικό χρόνο (real-time) ένα ευρύ φάσμα οπτικοακουστικών δεδομένων, από βιντεοκάμερες παρακολούθησης.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα μπορεί να ταυτοποιεί αυτομάτως και να ειδοποιεί τους ειδικούς αν η πράξη στην οποία πρόκειται να προβεί το άτομο είναι επιτρεπτή ή εμπίπτει στην κατηγορία των αποκλινουσών συμπεριφορών. Η έρευνα παρουσιάζει μία πολύπλοκη υποδομή ενός υψηλού επιπέδου συστήματος τεχνητής οπτικής νοημοσύνης, το οποίο φέρει την ονομασία «Γνωσιακή Μηχανή» και λειτουργεί βάσει ενός υβριδικού συστήματος αλγόριθμων αυξητικής μάθησης, που επιτρέπουν την κατηγοριοποίηση και το συνδυασμό μίας ευρείας τυπολογίας πιθανών μορφών δράσης. Στόχος της έρευνας είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογου με εκείνο της ανθρώπινης οπτικής ευφυίας, το οποίο θα μπορεί να εξαγάγει αποτελεσματικά και συνεπή συμπεράσματα – κοινώς, θα είναι σε θέση να μαθαίνει! 

Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε μέσω της γνωσιακής λειτουργίας της μάθησης, η οποία του επέτρεψε να προσαρμόζεται και να αντιδρά καταλλήλως στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, γινόμενο όλο και πιο ικανό να επεξεργάζεται, να φιλτράρει και να γενικεύει τα αισθητηριακά δεδομένα, λαμβάνοντας αποφάσεις στρατηγικής φύσεως και πράττοντας, βάσει των λαμβανόμενων πληροφοριών, σε συνδυασμό με τον όγκο της ήδη υπάρχουσας συσσωρευμένης γνώσης. Αυτοί οι αλγόριθμοι υπολογιστικής οπτικής αντίληψης έπρεπε να συμπληρωθούν με υψηλότερου επιπέδου εργαλεία ανάλυσης, γνωσιακής αναπαράστασης και λογιστικής επεξεργασίας, ικανά να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Να εικάσουμε, λοιπόν, ότι θα «βλέπουμε» τα πράγματα τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν ή θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη παραπέρα και να σκεφτούμε ότι όχι μόνο θα μπορούμε να γνωρίζουμε real-time τα συμβάντα, αλλά και να τα προκαλούμε;

TOΥΡΚΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ LGB ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16!


H τουρκική κορβέτα "Badirma", διέπλευσε τις ακτές της Ανατολικής Αττικής πριν από τρεις ώρες σε τόσο κοντινή απόσταση που ήταν ορατή από τα Μεσόγεια. Το πλοίο απέπλευσε τη νύχτα από τα Δαρδανέλια και ακολούθησε πορεία νοτιοδυτικό θέτοντας σε συναγερμό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.  Αμέσως μία πυραυλάκατος τέθηκε σε παρακολούθησή του από το βόρειο Αιγαίο και ένα άρχισε να προσεγγίζει την Εύβοια προστέθηκε και μία φρεγάτα στα πλοία που το παρακολουθούσαν. Στις 08.00 περίπου πέρασε τα στενά του Καφηρέα και πλησίασε ανοικτά της Ραφήνας. Σε αυτή την φάση δύο μαχητικά F-16 της ΠΑ απογειώθηκαν από την βάση τους και πέταξαν πάνω από το πλοίο σε απόσταση "αναπνοής". 

Είναι η πρώτη φορά που F-16 στέλνονται σε "αναχαίτιση" φρεγάτας αφού τις προηγούμενες αποστολές τις εκτέλεσαν Mirage 2000BGM με βλήματα Exocet. Πλέον όμως και τα F-16 έχουν δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών αέρος-επιφανείας, όπως καταδείχθηκε σε πρόσφατη άσκηση, με ρίψη βομβών κατευθυνόμενων με λέηζερ (LGB). Πρακτικά έγινε η πρώτη στοχοποίηση τουρκικού πολεμικού με βόμβες λέηζερ, μία τακτική που θέλει υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, την οποία αν μη τι άλλο την έχουν τα στελέχη της ΠΑ. Μία πληροφορία που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί αναφέρει ότι τα ελληνικά μαχητικά ήταν εξοπλισμένα και με κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους (χρησιμοποιούνται και κατά μεγάλων μονάδων επιφανείας) AGB-65 Maverick. 

Η τουρκική φρεγάτα συνεχίζοντας την πορεία της έφτασε στην Τζιά, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και έχοντας ανοικτούς τους αισθητήρες της, άρα δεν τίθεται θέμα αβλαβούς διέλευσης.Τα μαχητικά πέρασαν και πάλι από πάνω της και αυτή την στιγμή βρίσκεται δυτικά της Μήλου παρακολουθούμενη από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η "Badirma" προκαλεί: Στην περίπτωση του ιταλικού σκάφους «Explora» το 2011, έδρασε πειρατικά μέσα στην ελληνική υφαλακρηπίδα απαγορεύοντας στο πλοίο που είχε λάβει σχετική εντολή από την ελληνική κυβέρνηση, να κάνει εργασίες πόντισης καλωδίων στην περιοχή νότια της Καρπάθου. Έχει μήκος 80 μέτρα, πλάτος 10,3 και βύθισμα 5,3. 

Η πρόωσή της εξασφαλίζεται από 2 κινητήρες ντήζελ SEMT Pielstick 12PC2V400 ισχύος 8,9 μέγκαβατ, που κινούν δυο τετράφυλλες προπέλες. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 24 κόμβους, ενώ αν πέσει στους 15 ή στους 18 εξασφαλίζει μέγιστη ακτίνα δράσης 4.500 και 3.000 ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Το πλήρωμά της αποτελείται από 7 αξιωματικούς και 83 υπαξιωματικούς/ναύτες. Η σουίτα των αισθητήρων της αποτελείται από ένα ραντάρ επιτήρησης αέρος/επιφάνειας DRBV 51A, ένα ραντάρ ελέγχου πυρός DRBC 32E, ένα ραντάρ ναυτιλίας DECCA 1226 και ένα σόναρ πλώρης DUBA 25 (προφανώς είναι αυτό που βρίσκεται τώρα κολλημένο στον ύφαλο).

Το δε πακέτο της ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα ραντάρ αναχαίτισης ARBR 16, δυο εκτοξευτές δολωμάτων τύπου Dagaie και ένα σύστημα αντιμέτρων SLQ-25 Nixie. Ο οπλισμός της αποτελείται από  2 αντιπλοϊκούς πύραυλους MM38 Exocet, 1 ναυτικό πυροβόλο των 100 χλστ. σε πύργο CADAM με σύστημα ελέγχου πυρός Najir, 2 πυροβόλα των 20 χλστ., 4 πολυβόλα των 12,7 χλστ. 4 τορπίλες τύπου L3 ή L5 και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών των 375 χλιστ.

"ΚΑΝΟΝΙ" ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 270 ΕΚΑΤ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΒΑΡΕΣΑΝ" ΝΔ & ΠΑΣΟΚ!


Σε μια χώρα που τα κυβερνώντα κόμματα ζητούν από τους πολίτες όχι απλά αιματηρές θυσίες, αλλά πρακτικά να ζουν "στην ζώνη του λυκόφωτος" τα ίδια λειτουργούν με την λογική "ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν" Αποτέλεσμα: "Βάρεσαν κανόνι" εκατοντάδων εκατομμυρίων - συγκεκριμένα 270 εκατ. ευρώ στις Τράπεζες που οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαιοποίησαν με τους φόρους τους! Είναι πραγματικά απίστευτο αλλά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εδώ και 13 μήνες σταμάτησαν να πληρώνουν ακόμα και αυτές τις μικρές δόσεις των δανείων που έχουν "ροκανίσει" από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2013, τα δύο κόμματα δηλαδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, όπως παραδέχεται ο κοινοτικός Επίτροπος Χοσέ Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Δράσης, ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη και της Προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Sharon Bowles. Την στιγμή που χιλιάδες πολίτες χάνουν τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητά τους και τις περιουσίες τους επειδή έμειναν άνεργοι ελέω Μνημονίου και αδυνατούν να καλύψουν τα χρεή τους το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία απλά ... σταμάτησαν να πληρώνουν! Είδατε κανένα δικαστικό κλητήρα έξω από τα γραφεία τους; Καμία δικαστική απόφαση κατάσχεσης; Δε νομίζουμε. Τα λεφτά των τραπεζών δανείστηκαν και τελικά αντί να τα πληρώσουν τα κόμματα δανειολήπτες τα πλήρωσαν οι ... πολίτες, αφού οι πολίτες ανακεφαλαιοποίησαν με τους φόρους τους τις τράπεζες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δράση αναφέρει: "Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Δράσης, ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη και της Προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Sharon Bowles, ο Επίτροπος κ. Αλμούνια αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2013 να εξυπηρετούν την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έχουν λάβει. Ότι δηλαδή δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους. Η επίσημη χρεοκοπία των δύο κομμάτων, η οποία αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό εδώ και έναν χρόνο, θα οδηγήσει σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον φορολογούμενο πολίτη, μια που κατά κύριο λόγο αφορά κρατικές τράπεζες (η πλειοψηφία των σχετικών δανείων είχε ληφθεί από την Αγροτική). Τα συνολικά δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 270 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης, που άνοιξε πρώτος το θέμα με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011 και συνέχισε να το αναδεικνύει με συνέπεια σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα δύο κόμματα συνέχισαν να αυξάνουν τον δανεισμό τους το 2012 (όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Νέας Δημοκρατίας του έτους εκείνου), ακόμα και αφού είχαν δημόσια παραδεχθεί ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, αφού τα επισφαλή δάνεια ελήφθησαν εις βάρος των κρατικών τραπεζών, δηλαδή εις βάρος των φορολογουμένων. Η επί της ουσίας χρεοκοπία των δύο κομμάτων έχει μεγάλη ηθική και πολιτική σημασία. Δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να πληρώσει ό,τι χρωστάει με απειλές, κατασχέσεις και ποινικές διώξεις και τα κόμματα που κυβερνούν να έχουν διαπράξει αυτά που διέπραξαν χωρίς καμία πολιτική και νομική επίπτωση.» Τα πλήρη κείμενα της σχετικής ερώτησης και της απάντησης του κ. Αλμούνια

Η ερώτηση

Θέμα: Δάνεια με προνομιακούς όρους και εξυπηρέτηση του χρέους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση

"Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠAΣOK, ύψους 360 000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη.

Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας).

Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων);"

Και η απάντηση Αλμούνια:

E-013481/2013 Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής (7.2.2014)

"Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής.

Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013."

Να διαψεύσει τον Επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια και να εμφανίσει όλα τα στοιχεία για τα δάνειά της ζητεί από τη Νέα Δημοκρατία η Δράση με σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή σχόλια του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη, στο Facebook για την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Μουρούτης έγραψε στον λογαριασμό του ότι η Νέα Δημοκρατία «εξοφλεί κανονικά τα δάνειά της, παρά τα υψηλότατα επιτόκια που πληρώνει», ενώ επιπρόσθετα έγραψε ότι «αν διαβάσετε τον κ. Αλμούνια δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ν.Δ. Ο κ. Σκυλακάκης ερμηνεύει όπως νομίζει τον κ. Αλμούνια»!!!

Η Δράση υπενθυμίζει την απάντηση του επιτρόπου, ότι «τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. Από τα δύο κόμματα, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τους δικούς τους ισολογισμούς η ΝΔ είχε ήδη 145 εκατ. χρέη το τέλος του 2012, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε κάπως λιγότερα.

«Συνεπώς, είναι αδύνατον και η " συντριπτική πλειοψηφία" (δηλαδή το 70-80%), των δανείων των δύο κομμάτων να μην εξυπηρετούνται όπως λέει η απάντηση Αλμούνια και ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία - που έχει τουλάχιστον το 50% αυτών των δανείων να εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μουρούτης. Ένας εκ των δύο δεν λέει την αλήθεια» τονίζεται.

Συνεχίζοντας, η Δράση αναφέρει ότι «βάσει δε του τελευταίου επιτοκίου που γνωρίζουμε (πάνω από 8%), από πλευράς Αγροτικής που είχε την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων της Ν.Δ., για τόκους μόνο (όχι επιστροφή κεφαλαίου), η ΝΔ θα έπρεπε να πληρώνει 11 με 12 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πολύ περισσότερο από την ετήσια κρατική επιχορήγηση της ΝΔ το 2013 που είναι της τάξεως των έξι εκατ. ευρώ».

Εσείς οι αναγνώστες, αν έχετε ένα καθρέφτη κοντά σας και εξοφλείτε κανονικά τα δάνειά σας μπορείτε να πάτε και να δώσετε μια ... ανοικτή παλάμη δώρο στον εαυτό σας.

Αν πάλι σας παίρνουν το σπίτι λόγω ανεξόλφητου δανείου ζητήστε από τον Α.Σαμαρά ή τον Ε.Βενιζέλο να σας πει το κόλπο που δεν πληρώνουν δάνειο και δεν τους έχουν πάει ακόμα φυλακή...