11 Φεβρουαρίου, 2014

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Μιλώντας πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας τα εξής: «Στην ‘βόρεια Κύπρο’ ή πιο σωστά σε ολόκληρη την Κύπρο οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο. Η ευχή μου είναι μακάρι να μην γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτή τη στιγμή και έτσι πιστεύω ότι θα λύσουμε και το Κυπριακό. Αυτό ευελπιστούμε».

Κοινή δήλωση Ρομπέι και Μπαρόζο: Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Οπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η ΕΕ είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρει η δήλωση Μπαρόζο-Ρομπέϊ.

Εξάλλου αναφέρεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα. Παράλληλα, η Κομισιον θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού. Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πως θα συμβάλει σ’ αυτο το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η κοινή δήλωση Μπαρόζο-Ρομπεϊ.

Στηρίζει το Λονδίνο: Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η βρετανική Κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως μετέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, «το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την πλήρη στήριξή του στους ηγέτες αμφότερων των κοινοτήτων και στην πρόσφατη πρόοδο που έχουν σημειώσει με τη συμφωνία σε μια κοινή διακήρυξη».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών, που θα χαράξει το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει την πλήρη στήριξή του στη διαδικασία λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και επίσημη δήλωση από το Φόρεϊν Όφις.

Κάμερον: Βήμα προς τα εμπρός: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε με δήλωσή του τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Κάμερον ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η συμφωνία παρέχει μία πραγματική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μία διαρκής και συνολική λύση και συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δρ. Έρογλου για το θάρρος που έχουν επιδείξει, συμφωνώντας στην επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον. 

Η δήλωσή του καταλήγει: «Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός τους και η προθυμία να βρουν μία λύση θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για μία ενωμένη και ευημερούσα νήσο».

ΗΠΑ: Ελπίδα για ταχεία πρόοδο: Ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος «στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα», εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου στη Λευκωσία. Οι ΗΠΑ είναι ενθαρρυμένες από τις πληροφορίες και προσβλέπουν στην επιτυχή έναρξη στις επόμενες μέρες των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών», είπε. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο το λαό της Κύπρου». Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε συνομιλία που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οποία επαναβεβαίωσε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΛΚ: Εύσημα και στον Πρόεδρο: Μετά τη συνάντηση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την ανακοίνωση για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ έκανε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση από τις Βρυξελλες: «Καλωσορίζω το γεγονός ότι η ηγεσία και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήρθαν σε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν η οποία θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί το κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επανενωμένη χώρα θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτή η αναφορά διασφαλίζει την συνέχεια της θέσης (membership) της Κύπρου στην Ε.Ε.. Ακόμα πιο σημαντικό, το κοινο ανακοινωθέν προβλέπει τον σεβασμό των αξιών πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η Ε.Ε.. Συνεπώς, το ΕΛΚ θα πρωτοστατήσει για έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με μια αναθαθμισμένη και ουσιαστική εμπλοκή».

Ο κ. Ντολ εκφράζει την ελπίδα ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα έχουν ως αποτέλεσμα την επανένωση της Κύπρου. «Μια επανενωμένη Κύπρος», τονίζει, «θα φέρει ειρήνη διαρκείας και ευημερία στον λαό της, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει ευρύτερα την ΕΕ». Επισημαίνοντας «τις ακούραστες προσπάθειες και στην ισχυρή δέσμευση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη που κατάφερε αυτήν την σημαντική απεμπλοκή και που φέρνει νέα ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», ο κ. Ντολ καταλήγει: «Δεν χρειάζεται να το πω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την απόλυτη υποστήριξη μου στο δύσκολο αυτό έργο. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην υπεύθυνη στάση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ. Ο επικοιδομητικός ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ θα είναι ανεκτίμητος για τον Νίκο Αναστασιάδη και το ΕΛΚ θα τους στηρίξει οπωσδήποτε».

ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1.Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η λύση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, πρωτίστως όμως θα είναι επωφελείς για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τη διακριτή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3.Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία  εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα τα οποία είναι καθαρώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα ανατεθούν από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλήτως όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών στο πεδίο αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους εντός των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα παραπάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θα δύναται οποιαδήποτε από τις πλευρές να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

4.Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες ισότιμου καθεστώτος. Η διζωνική δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον υπέρτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις ομοσπονδιακές αρχές και τις συνιστώσες πολιτείες. Ένωση εν όλω ή εν μέρει με οποιανδήποτε άλλη χώρα ή οποιανδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

5.Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6.Οι διορισμένοι αντιπρόσωποι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και θα πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο. Διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7.Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν παιχνίδια επίρριψης ευθυνών ή οποιαδήποτε δημόσια αρνητικά σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται επίσης στις προσπάθειες εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

(11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) † ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ


 

Μέσα στη μακρόχρονη πορεία της ενδόξου εκκλησιαστικής ιστορίας της αγιοτόκου και μαρτυρικής Μικράς Ασίας έλαμψαν από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες φωταυγείς αστέρες, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Ιησού Χριστού και κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ανάμεσα στις αγωνιστικές μορφές της ευλογημένης και μαρτυρικής μικρασιατικής γης, που έλαβαν τον αμάραντο φωτοστέφανο του μαρτυρίου από τον ίδιο τον αγωνοθέτη Κύριο, είναι και ο τιμώμενος στις 11 Φεβρουαρίου Άγιος ένδοξος ιερομάρτυς Βλάσιος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας ο θαυματουργός.

Ο λαοφιλής σε Ανατολή και Δύση θαυματουργός ιεράρχης της Σεβάστειας γεννήθηκε και έζησε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα στην περιοχή του Πόντου της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323μ.Χ.).

Ο Άγιος Βλάσιος είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, την οποία πρόσφερε στους ασθενείς αφιλοκερδώς, διαθέτοντας πνεύμα φιλανθρωπίας, σύνεσης και ταπείνωσης. Οι ιατρικές του γνώσεις τον βοήθησαν μάλιστα στο να ενισχύσει την πίστη και την ευσέβειά του, αφού από τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος κατανόησε τη σοφία και τη μεγαλοσύνη του Θεού.

Παράλληλα με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή, αλλά και τα ψυχωφελή συγγράμματα των Αποστολικών Πατέρων και των Χριστιανών Απολογητών, γεγονός που τον ανέδειξε σε πύρινο διδάσκαλο της χριστιανικής πίστεως.

Ο ένθεος αυτός ζήλος και η βαθειά θεοσέβειά του σε συνδυασμό με τον ανεπίληπτο βίο του και την πραότητα του χαρακτήρα του συντέλεσε στο να εκλεγεί επίσκοπος της πόλεως Σεβάστειας της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας ύστερα μάλιστα και από την επίμονη απαίτηση του λαού της περιοχής.

Ο χαρισματικός αυτός ιεράρχης ανέπτυξε μία πλούσια πνευματική δράση στην επισκοπή του, αλλά φοβούμενος την ασέβεια και την παρανομία των αρχόντων της εποχής του και επιζητώντας περισσότερη ησυχία και άσκηση, κατέφυγε στο Άργαιον Όρος και εγκαταστάθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο.

Στον χώρο αυτόν προσευχόταν αδιάλειπτα στον Πανοικτίρμονα Θεό και έφτασε σε τέτοιο ύψος αγιότητος και αρετής, ώστε πλήθος κόσμου τον επισκεπτόταν και ζητούσε την ευλογία του. Ακόμη και τα άγρια ζώα της περιοχής προσέρχονταν κοντά στον άγιο και δεν αποχωρούσαν, αν δεν τα ευλογούσε. Την εποχή αυτή ο σκληρόκαρδος ειδωλολάτρης ηγεμόνας Αγρικόλας έδωσε διαταγή στους κυνηγούς να κυνηγήσουν σαρκοφάγα ζώα για να χρησιμοποιηθούν για θηριομαχίες και για την καταβρόχθιση των χριστιανών.

Όταν έφτασαν στο Άργαιον Όρος και πέρασαν από το σπήλαιο, στο οποίο είχε εγκατασταθεί ο άγιος, έκπληκτοι αντίκρισαν πλήθη αγρίων ζώων να είναι συγκεντρωμένα και να λαμβάνουν τις ευλογίες του ταπεινού επισκόπου της Σεβάστειας, ο οποίος προσευχόταν στον Θεό.

Βλέποντας οι κυνηγοί το παράδοξο αυτό θέαμα, επέστρεψαν στην πόλη και ενημέρωσαν τον ηγεμόνα για όσα είδαν και έζησαν. Τότε εκείνος έδωσε τη διαταγή να συλληφθούν αμέσως όσοι χριστιανοί βρίσκονταν εκεί. Όταν έφτασαν οι απεσταλμένοι στρατιώτες στο σπήλαιο, βρήκαν τον άγιο να προσεύχεται και τον διέταξαν να τους ακολουθήσει.

Τότε ο άγιος με καρτερία, θάρρος και χαρά τους ακολούθησε, λέγοντάς τους ότι ο Θεός εμφανίστηκε σ’ αυτόν τρεις φορές μέσα στη νύχτα και του παρήγγειλε, ότι πρέπει να θυσιαστεί γι’ Αυτόν. Καθώς οι στρατιώτες και ο άγιος κατευθύνονταν από το Άργαιον Όρος προς τη Σεβάστεια, πολλοί ειδωλολάτρες ασπάσθηκαν τη χριστιανική πίστη βλέποντας την πραότητα του αγίου και ακούγοντας το φλογερό κήρυγμά του, ενώ πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν χάρη στην αδιάλειπτη προσευχή του.

Εντύπωση προκαλούσε όχι μόνο η ίαση των ασθενών ανθρώπων, αλλά και η θεραπεία ασθενειών σε ήμερα και άγρια ζώα. Μεταξύ των αναρίθμητων θαυμάτων, που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος με τη χάρη του Θεού, ήταν η διάσωση ενός μικρού παιδιού, το οποίο είχε μείνει άφωνο και κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία από ένα ψαροκόκαλο, το οποίο είχε καρφωθεί στο λαιμό του.

Τότε ο άγιος θέτοντας το χέρι του στο λαιμό του παιδιού και αφού προσευχήθηκε ολόθερμα στον Θεό, θεράπευσε το παιδί. Παράλληλα ευχήθηκε, ότι όποιος άνθρωπος ή ζώο αντιμετωπίσει στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα και μνημονεύει το όνομα του αγίου, ο Θεός να τον θεραπεύει αμέσως προς δόξα του ονόματός Του.

Γι’ αυτό και ο Άγιος Βλάσιος καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων των χριστιανών ως ο ιατρός και θεραπευτής των νοσημάτων του λαιμού και του λάρυγγα. Αξιοσημείωτο ήταν και το θαυματουργικό γεγονός της διάσωσης ενός χοίρου, τον οποίο είχε αρπάξει ένας λύκος από μια φτωχή γυναίκα και αποτελούσε τη μοναδική περιουσία της. Χάρη στην προσευχητική δύναμη του αγίου ο λύκος έχασε την αγριότητά του και επέστρεψε σώο και αβλαβή τον χοίρο στη γυναίκα.

Φτάνοντας ο άγιος στη Σεβάστεια δόθηκε η εντολή να φυλακιστεί. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε ενώπιον του ηγεμόνα, ο οποίος τον υποδέχθηκε με ωραίους λόγους, προσπαθώντας να τον πείσει να θυσιάσει στους ειδωλολατρικούς θεούς. Ο άγιος όμως αποκάλεσε με παρρησία τους ψεύτικους θεούς δαίμονες και δήλωσε ότι όσοι τους λατρεύουν θα παραδοθούν στο αιώνιο πυρ της Κολάσεως.

Τότε ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να χτυπήσουν ανελέητα τον άγιο με χονδρά σιδερένια ραβδιά και να τον κλείσουν στη συνέχεια στη φυλακή. Εκείνος όμως έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του στον ένα και αληθινό Θεό. Τον βασανισμό και τη φυλάκιση του αγίου πληροφορήθηκε η φτωχή γυναίκα, της οποίας τον χοίρο διέσωσε ο άγιος.

Από ευγνωμοσύνη προς αυτόν έσφαξε τον χοίρο και αφού έψησε το κεφάλι και τα πόδια, πήγε στη φυλακή μαζί με φρούτα και άλλα φαγώσιμα και ανάβοντας κεριά, παρακάλεσε τον άγιο να φάει από τα προσφερόμενα προς αυτόν αγαθά. Τότε ο άγιος ευχαρίστησε τη γυναίκα και αφού έφαγε, της έδωσε την ευλογία του λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο να γιορτάζει τη μνήμη του και να έχει πάντοτε στο σπίτι της όλα τα αγαθά και την ευλογία του Θεού, όπως και όποιος άλλος θελήσει να την μιμηθεί.

Ο ηγεμόνας Αγρικόλας πρόσταξε και πάλι να φέρουν ενώπιον του τον άγιο και τον κάλεσε και πάλι να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς. Εκείνος όμως έμεινε και πάλι σταθερός και ακλόνητος και δήλωσε ότι θεοί, οι οποίοι δεν δημιούργησαν τον ουρανό και τη γη, πρέπει να εξαφανιστούν. Τότε δόθηκε η διαταγή να κρεμάσουν τον άγιο σε ένα ξύλο και να ξεσκίσουν τα πλευρά του με σιδερένια νύχια.

Όμως ο ένδοξος ιερομάρτυς του Χριστού είπε στον σκληρόκαρδο ηγεμόνα ότι ούτε ο θάνατος ούτε τα βασανιστήρια τον φοβίζουν και μπορούν να κάμψουν την πίστη του, αφού προσβλέπει στην αιωνιότητα και τα επουράνια αγαθά. Στη συνέχεια δόθηκε η εντολή να ξεκρεμάσουν τον άγιο και να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Καθώς οδηγούσαν τον ταπεινό και πράο επίσκοπο της Σεβάστειας στη φυλακή, επτά ενάρετες και ευσεβείς γυναίκες ακολουθούσαν τη μαρτυρική αυτή πορεία και άλειφαν τα σώματά τους από το τίμιο αίμα, που έσταζε από το πληγωμένο σώμα του αγίου. Βλέποντας οι δήμιοι το γεγονός αυτό, συνέλαβαν τις γυναίκες και τις οδήγησαν στον ηγεμόνα, ο οποίος τις κάλεσε να θυσιάσουν στα ψεύτικα είδωλα, γιατί διαφορετικά θα θανατωθούν. Τότε οι επτά γυναίκες κάλεσαν τον ηγεμόνα να πάνε στη λίμνη της Σεβάστειας και αφού πλύνουν τα πρόσωπά τους, να προσφέρουν θυσία στους θεούς.

Ο ηγεμόνας χάρηκε πολύ και τότε οι γυναίκες πήραν τους θεούς και τους έριξαν μέσα στη λίμνη λέγοντας ότι αυτή είναι η αμοιβή τους, γιατί πολλοί άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας της ειδωλολατρίας. Βλέποντας ο ηγεμόνας την ασέβεια και την προσβολή κατά των θεών, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε διέταξε να ανάψουν ένα μεγάλο καμίνι λιώνοντας μέσα σ’ αυτό μολύβι και να φέρουν σιδερένια χτένια και να πυρακτώσουν επτά χάλκινα σουβλιά.

Στη συνέχεια ο ηγεμόνας κάλεσε τις γυναίκες να επιλέξουν ή τη θυσία στους θεούς και να φορέσουν λαμπρά φορέματα ή να βασανιστούν μέσα στο πυρακτωμένο καμίνι. Τότε μία από τις γυναίκες άρπαξε ένα φόρεμα και το έριξε μέσα στο καμίνι, ενώ τα δύο μικρά της παιδιά είπαν στη μητέρα τους να μην τα αφήσει να χαθούν μέσα στην αμαρτία και την πλάνη, αλλά να τα χορτάσει με τα αγαθά της Βασιλείας των Ουρανών, όπως τα χόρτασε με το μητρικό της γάλα. Κατόπιν ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να κρεμάσουν τις επτά γυναίκες και να ξεσκίσουν τις σάρκες τους με τα σιδερένια χτένια. 

Όμως κατά τη διάρκεια του φρικτού μαρτυρίου οι στρατιώτες έζησαν ένα καταπληκτικό θαύμα: από τις σάρκες των γυναικών έρεε γάλα αντί για αίμα και οι σάρκες ήταν ολόλευκες όπως το χιόνι, αφού Άγγελοι Κυρίου κατέβηκαν από τον ουρανό και θεράπευσαν τις πληγές, λέγοντας στις γυναίκες να μην φοβούνται και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, γιατί έτσι μόνο θα απολαύσουν την αιώνια ζωή. 

Τότε ο εξαγριωμένος ηγεμόνας διέταξε να τις ρίξουν μέσα στο πυρακτωμένο καμίνι. Μόλις όμως τις έριξαν μέσα, η φωτιά έσβησε και βγήκαν από μέσα σώες και αβλαβείς. Βλέποντας ο Αγρικόλας τα παράδοξα αυτά γεγονότα, κάλεσε και πάλι τις επτά γυναίκες να θυσιάσουν στους θεούς και να εγκαταλείψουν τις μαγείες, που χρησιμοποιούν. Τότε εκείνες απάντησαν ότι δεν πρόκειται να προδώσουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και να προσκυνήσουν τα ψεύτικα είδωλα.

Η επίμονη αυτή στάση τους εξόργισε τόσο πολύ τον Αγρικόλα, ώστε αποφάσισε τη διά αποκεφαλισμού θανατική καταδίκη των γυναικών. Αμέσως μετά οι γυναίκες προσευχήθηκαν και παρακάλεσαν τον Κύριο να τις συναριθμήσει μαζί με την πρωτομάρτυρα του Χριστού Αγία Θέκλα δεχόμενος τις πρεσβείες του Αγίου Βλασίου, ο οποίος υπήρξε ο πνευματικός καθοδηγητής στην άθλησή τους και στην απόλαυση της Βασιλείας των Ουρανών.

Κατόπιν τα δύο παιδιά πλησίασαν τη μητέρα τους και της ζήτησαν να παρακαλέσει τον Άγιο Βλάσιο να τα έχει υπό την προστασία και καθοδήγησή του. Μετά τον αποκεφαλισμό των επτά γυναικών πρόσταξε τους στρατιώτες να του φέρουν από τη φυλακή τον Άγιο Βλάσιο ζητώντας του και πάλι να θυσιάσει στους θεούς. Τότε ο γενναίος αθλητής του Χριστού απάντησε με θάρρος ότι κανένας άνθρωπος, που έχει γνωρίσει τον αληθινό Θεό, δεν προσκυνά νεκρά είδωλα.Κατόπιν ο ηγεμόνας τον ρώτησε ότι αν τον ρίξει μέσα στη λίμνη, θα μπορέσει ο Θεός, τον οποίο λατρεύει, να τον σώσει. Και ο άγιος τον παρότρυνε να το πράξει. 

Τότε οι στρατιώτες έριξαν τον άγιο στη λίμνη και εκείνος, αφού έκανε το σημείο του σταυρού, στάθηκε στο μέσο αυτής σώος και αβλαβής. Στη συνέχεια ο άγιος κάλεσε τους ειδωλολάτρες να πράξουν το ίδιο για να αποδείξουν τη δύναμη των θεών τους. Τότε εξήντα οχτώ άνδρες πήδησαν μέσα στη λίμνη, αλλά όλοι καταποντίστηκαν στο βυθό της και πνίγηκαν. Τη στιγμή εκείνη Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον ένδοξο ιερομάρτυρα του Χριστού και τον κάλεσε να βγει από τη λίμνη και να λάβει από τον Θεό τον αιώνιο στέφανο της δόξης και της αγιότητος. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θαυμασμό όλων, αφού έβλεπαν το πρόσωπο του αγίου να λάμπει σαν το φως. 

Βλέποντας ο ηγεμόνας την ακλόνητη πίστη του γενναίου αθλητή του Χριστού, αποφάσισε να τον αποκεφαλίσει διά ξίφους μαζί με τα δύο παιδιά. Αφού ο Άγιος Βλάσιος προσευχήθηκε ζητώντας από τον Θεό να βοηθήσει στο μέλλον όποιον καταφεύγει σ’ Αυτόν επικαλούμενος το όνομα του αγίου σε περίπτωση ασθένειας, θλίψης, κινδύνου ή ανάγκης, κατέβηκε από τον ουρανό ο Χριστός σαν νεφέλη και είπε στον άγιο ότι θα εκπληρώσει όλα τα αιτήματά του και θα χαρίσει σε όλους εκείνους, που θα τιμούν τη μνήμη του, όχι μόνο τα επίγεια, αλλά και τα ουράνια αγαθά.

Αμέσως μετά ο δήμιος οδήγησε τον άγιο και τα δύο παιδιά στον τόπο του μαρτυρίου και τους αποκεφάλισε πάνω σε μία πέτρα μέσα από το τείχος της Σεβάστειας. Το ένδοξο μαρτύριο του αγίου και των δύο παιδιών έλαβε χώρα το έτος 316μ.Χ. Με αυτόν τον τρόπο ο λαοφιλής σε Ανατολή και Δύση Άγιος Βλάσιος έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου για να τιμάται και να γεραίρατε εσαεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Φεβρουαρίου και από τη Δυτική Εκκλησία στις 3 Φεβρουαρίου.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, συνάντηση που σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Με ενίσχυση των μπλόκων που ήδη έχουν στηθεί αλλά και δημιουργία νέων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης. Τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ορίζουν ότι η ανάκριση είναι μυστική, επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί η «λίστα Νικολούδη» με τα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. που τυχόν ελέγχονται.

Αυτόνομη κάθοδο της κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο ζητεί, με ομόφωνη απόφασή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας. Η απόφαση στρέφεται εναντίον του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας. Αποφασισμένη να στηρίξει την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Αριστερής Πλατφόρμας, εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν υποχωρούν, ειδικά καθώς το ζήτημα αντιμετωπίζεται και υπό το πρίσμα των διεργασιών για την ανάδειξη υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

Κόσμος: Οι βουλευτικές εκλογές στην Ταϊλάνδη ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν εξ ολοκλήρου, και όχι μόνο στις περιφέρειες που υπήρξαν προβλήματα, κρίνει μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εν μέσω κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τις οποίες η αντιπολίτευση μποϊκοτάρε και εμπόδισε, γνωρίζοντας πως θα ευνοούσαν την πρωθυπουργό. Στις υψηλότερου μέχρι τώρα επιπέδου συνομιλίες προχωρούν Κίνα και Ταϊβάν από το διαχωρισμό τους, με ιδιαίτερα την δεύτερη πλευρά να ελπίζει σε ενίσχυση των διμερών επαφών και εγκαθίδρυση μόνιμων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Οι συζητήσεις, που γίνονται στο κινεζικό Ναντζίνγκ, γίνονται χωρίς επίσημη ατζέντα.

Επτά φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο αποσύρει από το αρχείο του το Associated Press, θεωρώντας ότι «πειράχτηκαν» ψηφιακά, ώστε να χαθεί το ακουστικό βαρηκοΐας που φέρει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας. Οι φωτογραφίες ήταν από την πρόσφατη συνάντηση του Φιντέλ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. Μία πρώτη γεύση της ευρωπαϊκής δυσφορίας παίρνει η Ελβετία μετά το δημοψήφισμα για «γκιλοτίνα» στον αριθμό μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης ουσιαστικά μπαίνουν στον πάγο, ενώ τα ελβετικά ΜΜΕ αναφέρουν πως απειλείται και η βραχυπρόθεσμη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης. Ο Μάριους, αρσενική καμηλοπάρδαλη του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης, θανατώθηκε για να αποφευχθεί ενδογαμία στην ομάδα του κήπου, παρά τη συλλογή υπογραφών εναντίον της απόφασης. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου σκότωσε, τεμάχισε την καμηλοπάρδαλη και την τάισε στα λιοντάρια μπροστά στους επισκέπτες του κήπου, ανάμεσά τους και σε αρκετά παιδιά, και έχει πλέον αρχίσει να δέχεται ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα.

Οικονομία: Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρώην πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στο περιεχόμενο της συζήτησης των κ.κ. Τρισέ και Στουρνάρα υπογράμμισε πως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Τρισέ για τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πρωτογενές πλεόνασμα, την εν εξελίξει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης με τους επενδύτες να προχωρούν σε τοποθετήσεις σε μετοχές του κλάδου των τραπεζών. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.273,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,05%. Το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με τα οποία θα προσδιορισθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Αθλητισμός: Την επιβεβαίωση πως θα παραστεί στις 20 Φεβρουαρίου στην Τούμπα για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα έστειλε με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, ο πρόεδρος της διεθνούς ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί. Παράλληλα ο Γάλλος παράγοντας εξέφρασε επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης του Δικέφαλου με τους «Αετούς» της Λισσαβόνας για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ακόμη ένας πρώην «ερυθρόλευκος» ετοιμάζεται να φορέσει τα μαυρόασπρα του ΟΦΗ. 

Μετά τον Ντουντού Σεαρένσε που τη Δευτέρα έκανε το ντεμπούτο του χαρίζοντας μάλιστα με δικό του τέρμα τη νίκη στην Κρητική ομάδα, ο Λιονέλ Νούνιες βρίσκεται ήδη στο νησί και την Τρίτη θα υπογράψει συμβόλαιο για 1,5 χρόνο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού στις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου σε ραδιοφωνικό σταθμό, με τους Ερυθρόλευκους να τον χαρακτηρίζουν «μανιοκαταθλιπτικό συκοφάντη» και να ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές κατά του προέδρου του Παναθηναϊκού. Μάλιστα η επίσημη θέση των Πειραιωτών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι για τα νέα ψεύδη του μανιοκαταθλιπτικού συκοφάντη Γιάννη Αλαφούζου η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1964: Μία σημαδιακή ημέρα για τους απανταχού εθισμένους «φίλους» της Coca-Cola στην χώρα μας καθώς το Γενικό Χημείο του Κράτους εγκρίνει επίσημα την κυκλοφορία της στην Ελλάδα.

1966: Μπροστά σε 40.000 θεατές η ΑΕΚ νικά για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Καλλιμάρμαρο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1776: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

1847: Thomas Edison, Αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του ανάμεσά τους βρίσκεται ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το γραμμόφωνο και ο τηλέγραφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1650: Rene Descartes, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Σε αυτόν αποδίδεται η ρήση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1963: Sylvia Plath, σημαντική ποιήτρια αμερικανικής καταγωγής.








ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΥΦΛΟ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟ ΜΑΘΗΤΗ;


Την άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να δεχθεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή της τρίτης λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα, καταγγέλλει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με ανακοίνωσή του, την οποία απέστειλε την προηγούμενη Τετάρτη και προς τον υπουργό Παιδείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ απαντά πως "δεν είναι προσωπικό" το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή "πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του" επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων. Καταγγέλλει δε, ότι "αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική" και "τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική". Ενώ, όπως μεταδιδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Σημειώνει ακόμη ότι τριμελής επιτροπή καθηγητών του τμήματος, που έγινε για να εξετάσει την περίπτωση της αίτησης του μαθητή την απέρριψε, χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο. Ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις."Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι 18χρονος σήμερα μαθητής έχει αριστεύσει από την ηλικία των 10 ετών με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Ήταν αριστούχος και παραστάτης στις παρελάσεις στις δύο προηγούμενες τάξεις του λυκείου. Έχει σημαντικές επιτυχίες και στο σκάκι, με το οποίο ασχολείται από μικρός.

Εφέτος, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, αν. καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσάφης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά τις αποφάσεις του τμήματος για τα κριτήρια παρακολούθησης από άτομα με ειδικές ανάγκες.

"Κάθε χρόνο, το υπουργείο ρωτάει τα τμήματα, ποιες από τις κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Εμείς ως τμήμα επιβεβαιώσαμε απλώς και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι υπάρχουν δύο ενότητες ανθρώπων, που θεωρούμε εμείς, ότι ένα τμήμα πειραματικό δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν.

Είναι οι ολικώς ανίκανοι στα δύο χέρια και οι ολικώς τυφλοί. Είναι οι δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να φοιτήσουν στο τμήμα μας.  Δεν αφορά ένα άτομο συγκεκριμένα, αφορά όλους τους πιθανά ενδιαφερόμενους αυτών των κατηγοριών" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσάφης. "Καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα.

Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή απ' ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές" πρόσθεσε.

Η οικογένεια του 18χρονου μαθητή περιμένει και εγγράφως από το Τμήμα Φυσικής την απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους.Από την πλευρά του, ο πατέρας του 18χρονου και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Σωτήρης Κουμτζής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

"Τα εργαστήρια είναι γνωστό πως γίνονται ομαδικά και επίσης η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σας μιλώ από ένα κινητό τηλέφωνο αφής.Δεν υπάρχουν εμπόδια να περιορίσουν κάποιον με τόση θέληση και με τόσες ικανότητες, υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν.

Αυτή τη στιγμή πρώην τυφλός φοιτητής του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας είναι σε διδακτορικό στη Γερμανία" .

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΗΧΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Νέα τηλεφωνική συνομιλία, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από τους υπεύθυνους φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού να μην μεταδοθεί ζωντανά ομιλία του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύφθηκε χθες στην Τουρκία. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες τις οποίες αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV.

Στην πρώτη ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Φατίχ Σαράτς, πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ «Χαμπέρτουρκ», ο οποίος ελέγχει την ομώνυμη εφημερίδα και το ομώνυμο κανάλι. Σε αυστηρό ύφος ζητεί να διακοπεί αμέσως η ομιλία του Μπαχτσελί η οποία εκείνη τη στιγμή μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι «Χαμπέρτουρκ». Οι ομιλίες των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων στις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση «TRT» και όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια, ένα από τα οποία είναι το «Χαμπέρτουρκ».

Ο Σαράτς δέχεται την παρατήρηση και τηλεφωνεί στον υπεύθυνο προγράμματος του καναλιού, ο οποίος διακόπτει τη μετάδοση. Στη συνέχεια ο Σαράτς συνομιλεί τηλεφωνικά με τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν για να τον ενημερώσει ότι διεκόπη η μετάδοση. Το κανάλι «Halk TV» μετέδωσε χτες και τις τρεις συνομιλίες. Πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί άλλη συνομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού επίσης προς τον Σαράτς, στην οποία ο Ερντογάν ζητούσε να μην μεταδοθεί δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επίσης τον περασμένο Ιούνιο.

Από άλλες συνομιλίες των υπευθύνων του ομίλου «Χαμπέρτουρκ», που αποκαλύφθηκαν επίσης πριν από μερικές μέρες προέκυψε ότι ο Σαράτς και ο διευθυντής της εφημερίδας «Χαμπέρτουρκ» Φατίχ Αλταϊλί, μετά από συνεννόηση με τον Ερντογάν, πρότειναν να αλλοιωθεί δημοσκόπηση με την αφαίρεση τριών μονάδων από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και την πρόσθεσή τους στο ποσοστό του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ "ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ" ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ!


Άλλη μια "επιτυχία" της κυβέρνησης Α.Σαμαρά η οποία κατάφερε να βγάλει από μόνη της το Καστελόριζο εκτός ελληνικής ΑΟΖ με την χαρακτηριστική της αδράνεια αφού η Αίγυπτος προκήρυξε  νέο γύρο εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου με τα δύο να βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ ταιριάζοντας με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή οι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι το Καστελόριζο ουσιαστικά δεν "υπάρχει" και βλέπουν την δική τους ΑΟΖ να συνενώνεται με την τουρκική. Ψυχρολουσία για την Ελλάδα αποτελεί η θέση της Αιγύπτου για “τριμερή διαπραγμάτευση Ελλάδας, Αιγύπτου,Τουρκίας”, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Την άποψη αυτή φέρεται να έχει εκφράσει ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψή στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και συγκεκριμένα η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου γύρου εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου. 

Από τα επτά οικόπεδα, τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών βρίσκονται σε περιοχή εντός της ελληνικής ΑΟΖ όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σε απόλυτη ταύτιση, με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, «σβήνοντας» από τον χάρτη το Καστελόριζο και αγνοώντας προφανώς πλήρως τις απόψεις της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις.

Η κυβέρνηση που εξακολουθεί να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις εξελίξεις στην περιοχή πίστεψε ότι αρκούσε μια βιαστική επίσκεψη του Βενιζέλου στην Αίγυπτο για να “δέσει” το Κάϊρο. Και τώρα πληρώνουμε το κόστος των λάθος προτεραιοτήτων που φαίνεται ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση. Προτεραιότητες στις οποίες φαίνεται ότι δεν χωρά η ΑΟΖ! Απλά είναι τα πράγματα. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σαν προτεραιότητα έχει να ικανοποιεί τους δανειστές και τους Γερμανούς, των οποίων οι σχεδιασμοί δεν συμπίπτουν με τα εθνικά μας θέματα.