05 Φεβρουαρίου, 2014

5/2/2014 - ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΦΡΕΓΑΤΑ


Συνεχίζουν τα επικίνδυνα παιχνιδάκια τους στην κυπριακή ΑΟΖ οι στρατοκράτες της Άγκυρας. Ενθαρρυμένοι και από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία... Κοινότητα, έφτασαν στο σημείο τώρα να στέλνουν τουρκική φρεγάτα εναντίον νορβηγικού σεισμογραφικού που ερευνούσε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το σεισμογραφικό «Princess» έκανε έρευνα με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης στα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ και καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα με το πρόσχημα ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κύπρου επιβεβαίωσαν ότι όντως υπήρξε η παρενόχληση νορβηγικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκική φρεγάτα. Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιου επεισοδίου, αλλά δεσμεύτηκε να διερευνήσει την υπόθεση. Λίγη ώρα αργότερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου και από μεγάλη απόσταση και δεν υπήρξε επεισόδιο με καταδίωξη. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν διαβήματα και προς τη Γαλλία, καθώς το νορβηγικό σκάφος έκανε έρευνες για λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας TOTAL στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι το νορβηγικό πλοίο έχει παρενοχληθεί από την τουρκική φρεγάτα, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει γίνει είναι συχνό φαινόμενο. Τόνισε παράλληλα ότι θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται από το υπουργείο Εξωτερικών. «Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα από απειλές και προκλήσεις να δημιουργεί ένταση στην περιοχή» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. «Η καλύτερη απάντηση», είπε, «είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο». Ο υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:  Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με ορισμένους από τους αγρότες να πραγματοποιούν σήμερα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τα μελλοντικά τους βήματα, ενώ άλλους να φροντίζουν για τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων τους το προσεχές Σάββατο. Κοινό αίτημα, ωστόσο, όλων αποτελεί μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, όπως και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Άγγελου Φιλιππίδη, καθώς ο πρώην διοικητής του ΤΤ απελάθηκε από την Τουρκία και επέστρεψε στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης. Αμέσως συνελήφθη μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Αυτήν την ώρα βρίσκεται ενώπιον του εισαγγελέα. «Προσήλθα οικειοθελώς, όπως είχα υποσχεθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι προκλητικές τοποθετήσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη προκαλούν αναταραχή στο κόμμα, με στελέχη του να ζητούν την απόσυρση της υποψηφιότητας. Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο στην υπόθεση των υποψηφιοτήτων, καθώς η αναταραχή συνεχίζεται και για την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδούρη. Την εκτίμηση ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, διατύπωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ωστόσο, συνέστησε αυτοσυγκράτηση, αφού όπως είπε, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί ξανά κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως κατάληξη. Ελάχιστες είναι οι διαφορές του καταστατικού της «Εθνικής Αυγής» από εκείνο της «Χρυσής Αυγής», όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο σε περίπτωση που αποκλειστεί από τις εκλογές η ΧΑ. Τα περισσότερα άρθρα είναι πανομοιότυπα και σε άλλα οι διαφορές είναι επουσιώδεις.

Κόσμος: Με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συναντάται στο Κίεβο η Κάθριν Άστον της ΕΕ, μετά τη βραδινή της συνάντηση με την ουκρανική αντιπολίτευση -ενώ ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να δει τον Πούτιν την Παρασκευή στο Σότσι. Το πλήρες αδιέξοδο παραμένει: Ο Βίκτορ Κλίτσκο της αντιπολίτευσης είπε ότι «το θερμόμετρο ανεβαίνει» μετά τη νέα συνάντηση που είχε και ο ίδιος με τον Γιανούκοβιτς, ενώ η συνεδρίαση της Τρίτης στη Βουλή είχε ολοκληρωθεί χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Εκρήξεις έπληξαν διάφορα σημεία στην ιρακινή πρωτεύουσα σε ώρα αιχμής, στοχεύοντας και την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης που βρίσκονται οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες. Η πλέον πολύνεκρη των επιθέσεων σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, με απολογισμό τουλάχιστον επτά άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές αναφορές που επικαλούνται εφημερίδες της Νέας Υόρκης, τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο του ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. Nέα στοιχεία αναμένονται από την νεκροψία, ενώ ο ιατροδικαστής δεν έχει ακόμη καταλήξει στα αίτια θανάτου του 46χρονου ηθοποιού.

Το σύνολο των μέσων του χημικού της οπλοστασίου εξουδετέρωσε η Λιβύη, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η Τρίπολη έχει καταστρέψει τους νευροτοξικούς παράγοντες, τους όλμους του χημικού της προγράμματος και το μεγαλύτερο μέρος των χημικών που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή νευροτοξικών παραγόντων -μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη πριν την ανατροπή του Καντάφι. Σε συμφωνία κατέληξαν Πιόνγιανγκ και Σεούλ για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί στον πόλεμο του 1950-53, μετά από διμερείς συνομιλίες στις οποίες έχουν ρίξει βαριά την σκιά τους οι στρατιωτικές ασκήσεις που προετοιμάζει η Νότιος Κορέα με τις ΗΠΑ. Επισήμως, η Βόρειος Κορέα δεν έχει συνδέσει τα δύο ζητήματα, αλλά η παρασκηνιακή πίεση για ακύρωση των γυμνασίων παραμένει έντονη.

Οικονομία: Δράσεις για τη βελτίωση των συναλλαγών με τους πολίτες και την αποσυμφόρηση των ΔΟΥ, έτσι ώστε να μπορούν να εστιάζουν σε ελεγκτικές εργασίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Στα 795 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ σύμφωνα με στοιχεία του προσωρινού απολογισμού του 2013.

Σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι η δαπάνη είναι αυξημένη κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πτωτικά κινούνται για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αθλητισμός: Οι πρώτοι ημιτελικοί του κυπέλλου Ισπανίας διεξάγονται σήμερα Τετάρτη και τα βλέμματα επικεντρώνονται στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται τη συμπολίτισσα Ατλέτικο, σε μία άτυπη ρεβάνς του περσινού τελικού, στο ίδιο γήπεδο όπου οι «ροχιμπλάνκος» επικράτησαν 2-1 και κατέκτησαν τον πρώτο εγχώριο τίτλο τους μετά από 17 χρόνια. Στην αναζήτηση του νέου τεχνικού βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης (4/2) η Σουόνσι, μετά την απομάκρυνση του Μίκαελ Λάουντρουπ και ο Μίτσελ εμφανίζεται μεταξύ των υποψηφίων που εξετάζει η βρετανική ομάδα.

Στη Τρίπολη είναι στραμένα τα βλέμματα και στην αναμέτρηση ανάμεσα στον Αστέρα και τον Παναθηναϊκό (19:30) στην 23η – εμβόλιμη – αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Πανιώνιο (17:15), ενώ ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον ΟΦΗ (17:15). Ο Ατρόμητος παίζει κόντρα στην Καλλονή (17:15), ενώ χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, θα γίνουν οι αγώνες Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00), Εργοτέλης-Βέροια (15:00), Λεβαδειακός-Απόλων Σμύρνης (17:15)και Πανθρακικός-Πλατανιάς (17:15).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1971: Το διαστημόπλοιο “Apollo 14” προσσεληνώνεται.

1991: C-130 της Πολεμικής Ελληνικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες (19 αξιωματικοί, 44 στρατεύσιμοι).

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1840: John Dunlop, Σκοτσέζος κτηνίατρος, εφευρέτης του ελαστικού με σαμπρέλα και ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας ελαστικών.

1878: Andre Gustav Citroen, Γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος.

1919: Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός της χώρας


            

ΝΑ «ΧΑΡΟΥΜΕ» ΔΗΛΑΔΗ;


Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας για το 2014 έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους δανειστές, όπως αναφέρει το Reuters. Η Ελλάδα και οι ξένοι δανειστές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές, που αφορούν στο ενδεχόμενο...δημοσιονομικού κενού για το 2014, ξεπερνώντας ένα βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που συμμετέχουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Η τελευταία αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, έχει καθυστερήσει από τον Σεπτέμβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαφωνιών για το πώς η Αθήνα θα καλύψει το κενό στον φετινό προϋπολογισμό, το οποίο εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πλέον το βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις, δεδομένων των ισχυρών στοιχείων της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Μία τρίτη πηγή προειδοποίησε πως είναι πολύ νωρίς να αναφερθεί πως το ζήτημα έχει επιλυθεί ολοκληρωτικά, αφού τα ολοκληρωμένα στοιχεία για το 2013 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Η Αθήνα αναμένει να δημοσιεύσει πρωτογενές πλεόνασμα,  χωρίς να υπολογίζει το χρέος του ενός δισεκατομμυρίου του 2013, αλλά τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν επίσημα τον Απρίλιο

5.7 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ Η 6.1;


Ερωτήματα για τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα αρμόδια ελληνικά γεωδυναμικά ινστιτούτα όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά την εκ νέου διάσταση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων ξένων γεωδυναμικών ινστιτούτων σε Δύση και Ανατολή. Συγκεκριμένα και ενώ χθες έδιναν τα δικά μας ινστιτούτα 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ την ισχύ του χθεσινού σεισμού στην Κεφαλονιά, τα ξένα έδιναν 6,1. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν 6,1 Ρίχτερ (5,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Tο Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έκανε λόγο για 5,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου (14.9χλμ Βορειοδυτικά από Κεφαλονιά - Ληξούρι), με εστιακό βάθος 5-10 χλμ. Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.Το ίδιο μέγεθος δίνει και το Emsc. Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Μόσχας τον κατέγραψε επίσης 6,1 Ρίχτερ! Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Ουγγαρίας RSOE επίσης το κατέγραψε 6,1 ρίχτερ.

Και αυτή η κατάσταση σε ότι αφορά τη διάσταση της ισχύος των σεισμών από τα ξένα είναι μια μόνιμη κατάσταση η οποία τροφοδοτεί, υπόνοιες και εικασίες περί ηθελημένης παρουσίασης χαμηλότερης ισχύος σεισμών, προκειμένου να υπάρξουν χαμηλότερες διεκδικήσεις ασφαλιστικών εταιρειών, που ασφαλίζουν τα ακίνητα για σεισμούς από 6 ρίχτερ και πάνω. Να σημειώσουμε ότι το κράτος είναι υπόχρεο αποζημιώσεων σε περίπτωση που ο σεισμός είναι από 7 ρίχτερ και πάνω. 

Κάποιος θα πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση στους Έλληνες πολίτες σχετικά με τις τεράστιες αποκλίσεις που υπάρχουν στην μέτρηση των σεισμικών δονήσεων. Να σημειώσουμε ότι ένας σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχει μεγάλη διαφορά από έναν σεισμό των 6,1. Για αν γίνει κατανοητό, ένας σεισμός των 7 βαθμών ρίχτερ είναι τριάντα φορές ισχυρότερος από έναν των 6! Η αύξηση είναι λογαριθμική

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


Η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται να επεκτείνει τις κύριες εγκαταστάσεις εκτόξευσης των βαλλιστικών της πυραύλων με σκοπό να έχει την δυνατότητα για μεγαλύτερου είδους πειράματα και εκτοξεύσεις προς τις ΗΠΑ. Από την παρακολούθηση του εδάφους της Βόρειας Κορέας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ είναι εμφανές ότι η Βόρεια Κορέα έχει την τάση να μεγεθύνει το σημείο εκτόξευσης για να μπορεί να εκτελέσει μεγαλύτερες δοκιμές και προϊόντος του χρόνου να έχει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Το Αμερικανο - Κορεατικό ινστιτούτο του John Hopkins University των ΗΠΑ ανέλυσε την ανωτέρω κίνηση και κατέληξε ότι είναι προφανές ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε επιτυχώς μια νέα μηχανή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου KN-08. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να δοκιμάσει ένα μεγαλύτερο βαλλιστικό σύστημα για χρήση στο άμεσο μέλλον. Οι μελετητές στις ΗΠΑ έχουν πολλές φορές αναφέρει το τελευταίο διάστημα ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει το πυρηνικό και διηπειρωτικό βαλλιστικό της πρόγραμμα επικίνδυνα προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου η Βόρεια Κορέα δεν θα είναι τεχνικά έτοιμη για να εκτελέσει μεγαλύτερου ή άλλου είδους βαλλιστικές δοκιμές.

Σήμερα πάντως και μετά από τις πρώτες αναφορές που δημοσιεύθηκαν από επίσημα Αμερικανικά χείλη το 2011 για προετοιμασία της Βόρειας Κορέας να εισέλθει σε πυρηνικά και διηπειρωτικά βαλλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνονται αυτοί οι φόβοι με τις ΗΠΑ πλέον να παρακολουθούν δορυφορικά και επί καθημερινής βάσεως τις στρατιωτικές βάσεις της Βόρειας Κορέας για οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα που θα μπορούσε να πλήξει την στρατηγική των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή.